Régi szép idők: gyermekkorunk nagy játékai!

Szerző: sleeepy, 2010. March 12., téma
Fórum » Játékokról általában
Szeretném, ha lenne egy külön topik a régi DOS-os, illetve még a Pentium 1-2-esre megjelent játékokról.
Kezdeném egy kérdéssel: Miért nem lehet boltban kapni régi játékokat (mint pl: Diablo 1, AvP Gold)? Nem kerestem eleget a polcok mögött eldugva a porban?:D
Hozzászólások: 377
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
Intrally,Army,School ezek mind kurva jó játékok voltak, vagy pl a Stunts is. Illetve az összes C-64 játék is mennyit játszottam rajta.
0
0
0
0
💬 1
xCube avatar
@dachande01: Az Intrally nem mond semmit, de a Revenge trilógiát mi is sokat játszottuk, elsősorban a suliban, mert együtt még jobb volt röhögni a beteg poénokon.

A Stunts viszont az otthoni gépemen is nagy kedvenc volt, főleg a pályaszerkesztője miatt. 2006 -ban jelent meg egy szellemi örökösnek nevezhető játék, a Crashday. Most is beszerezhető modern rendszereken is működő verziója a Redline Edition. Ha akciós érdemes bezsákolni, jó kis játék.
0
0
0
0
bukta2 avatar
Azt hallottátok hogy felújjítást kap az Elma?! :D annyit játszottunk vele haverokkal a könyvtárba... jézus ereje... xD
0
0
0
0
santakigyo avatar
90-s évek-általános iskola-számtek óra. Szerintem sok régebbi korosztálynak egyből beugrik a Sega rally vagy épp a quake,Doom
Akkoriba nagy hatással voltak rám a kidolgozottságuk miatt.Otthon csak kínai sárga kazis nintendó volt.
De kicsit előreugorva ott volt a Return to castle Wolfenstein,NFS Porsche 2000
Sose jönnek vissza azok az idők :)
2
0
0
0
💬 1
xCube avatar
@santakigyo: Nálunk három gépterem volt kialakítva, kettő egy külön épületben, csak tanári felügyelettel használható (az első teremben PII, a belsőben PI gépek voltak), a harmadik viszont szabadon bejárható a főépület pincéjében 8 db 286 -os és 4db 386 -os. Így mi nem Quake -eztünk, sőt még a DOOM -ot is csak miniben tudtuk tolni a 386 -okon, cserébe viszont nyúztuk a NetWars -t. Nekem volt olyan szerencsém, hogy az otthoni gépem erősebb volt az iskolaiaknál (főleg, hogy volt benne 3D gyorsító is), így nem csak ott tudtam csapatni, hanem otthon is rendesen.
1
0
0
0
CulturalCat avatar
Sziasztok. Gyerekkoromban több ezer órát öltem bele és most segítséget kérnék hogy mégtöbbet tudjak bele tenni. Az a helyzet hogy adott a(z) F1 2008 Birkuc Mod (http://gphungary.co.hu/letoltes/F1_Birkuc_2008_ULTIMATE) és az van hogy nem tudom működésre bírni. Végigpróbáltam sokmindent és több ötletem nem nagyon van. Annyi lenne a kérdés hogy eggyáltalán valahogy működésre lehetne bírni vagy nem lesz belőle semmi se, és ha igen mi a módja?
0
0
0
0
💬 2
xCube avatar
@CulturalCat: Szervusz! Eddig hogyan próbálkoztál?
0
0
0
0
CulturalCat avatar
@xCube: Eddig próbáltam ugye a legalapvetőbbet a kompatibilis módot, ami persze nem jött össze. Utána láttam hogy ugye a leírt fájl mérethez képest nekem nem nem annyi volt, próbáltam utána Flash get-tel leszedni, de úgy se jött össze. Utána nem nagyon tudtam próbálkozni mivel mert nem igazán volt erre időm sajnos.
0
0
0
0
hotdog19 avatar
Jazz Jackrabittel én is piszok sokat játszottam kis koromban. Illetve volt egy játék talán Blues Brothers volt a címe, na azt is nagyon imádtam :D +pokoli szomszédok részek örök kedvencek
0
0
0
0
💬 2
reszler112233 avatar
@hotdog19: A Pokoli szomszédokat mai napig elszedem néha. De kizárólag az első részét, mert a többi nálam nem hozza azt a szintet mint az első.

De régi játékként én ide raknám még a Roller Coaster Tycoon-t is, de ott is kizárólag az elsőt, vagy talán még a második részét, de a favorit abból is az első rész.
0
0
0
0
no avatar
@reszler112233: Pokoliból engem is csak az első rész tudott elszórakoztatni, többször is végig vittem, az utána lévő részeknél nagyon félre ment a széria sajnos.
0
0
0
0
xCube avatar
Áthozva a témát a Carmageddon II oldaláról kérdezném Palanova kollégát, hogy te mikor és hogyan váltottál DOS -ról Windows -ra. A felbontásnál maradva ugye ez egy fontos lépcső volt mind 2D, mind 3D (2,5D) játékoknál.
0
0
0
0
💬 9
no avatar
@xCube: Én a 640 x 480 -al kezdtem kb 1994-95 körül, P1 es géppel, 1,2GB hdd, 16 MB Edo rammal, s3 trio 64 v+ kártyával 😃 Az a kártya még megvan 😀
Bootoláskor egy válaszható lista jött fel, hogy milyen memóriakezeléssel induljon a gép és mit indítson el: norton commander vagy windows 3.1 és ezen felül oda lett írva, hogy melyik memkezelés milyen játékhoz volt megfelelő.

Command & Conquer -el kezdtem illetve akörüli ismertebb címekkel. Nemsokkal utána volt egy gépcsere, P200MMX, 32MB SD RAM, hangkártya, cd-rom, és egy Monster 3D 1-es 3DFx gyorsítókártya. Szintén elpakolva emlékbe 😀

És hát a két gép közötti teljesítményváltozást mivel teszteltem volna, mint a Carmageddon 1-el, igaz nem a 3DFx-es patchelttel (talán volt belőle egy ilyen demoféleség, ahogy a Descentből is), hanem a jó öreg 640 x 480-assal. És hát ég és föld volt a kettő. 3DFx tesztprogram az a Need for Speed 2 Se volt, amiben volt már 3DFx támogatás, majd jött a Battlezone 1.

Windows 95-re váltással jött el a 800 x 600-as korszak nekem. Windows 98 Se volt talán az 1024 x 768 nálam, és az XP volt az 1440 x 900.
0
0
0
0
xCube avatar
@Palanova: Én Commodore után IBM XT 286 -tal kezdtem, monokról monitor (zöld - fekete), hardver tekintetében meglehetősen csekély... (láthatod az eszközeimnél), Norton Caommander -rel. Menet közben volt egy SVGA 386 -os gépünk is, komplett ESCOM rendszer, ez volt a családi vállalkozás könyvelő gépe, de néha játszhattam és rajzolhattam rajta az irodában (ami a szomszéd egyik nem beépített szobája volt 😃 ). Mivel a saját 386 -osomat relatíve későn kaptam meg ezen a gépen rajzoltam izometrikus stratégiai játék elképzeléseket Paint -tel, de akkor ismertem meg a pixelgrafika alapjait is, és rajzoltam Windows ablakokat, színátmeneteket, stb... . Mikor megkaptam a saját fejlettebb 386 rendszeremet, akkor indult be igazán az élet. A kék NC helyett a szürke DOS Navigator -t kezdtem el használni, sokkal többet tudott a régi NC -nél. Az összes 2D platformert végigtoltam, ami csak elérhető volt (Jazz Jackrabbit, CoolSpot, Blackthorne, Halloween Harry és még sorolhatnám), emellett megalapoztam az FPS -ek iránti rajongásomat a Wolfenstein 3D -vel, később a DOOM -mal, utóbbi esetén persze erősen lekicsinyített képen 😃 . Teljes képernyőn játszhatatlanul szaggatott 😃 .
Később kaptam egy új rendszert, én 486 DX4 -re számítottam, helyette egy Cyrix 120P érkezett, amit annak idején nem is igazán tudtam felmérni egy Pentium -mal szemben. Alapvetően Windows 95 -tel és DOS -szal indulhatott, én az első Win 95 ismerkedés után DOS -ra váltottam, mert az egész Win rendszer multimédia ide vagy oda nekem nem tetszett. Itt éltem meg a Duke Nukem 3D -t, Blood -ot, Age of Empires -t, Warcraft II -t, és a Command & Conquer -t (ez utóbbi kb. a DOOM szintjén impregnálta a mindennapjaimat), minden, ami nem használt FPU -t szuperül futott 800x600 -ban, de a teljes 3D játékok érthető módon nem. Rövid távon bekerült egy 3Dfx Voodoo 4MB a gépbe, majd ezzel a kártyával egyetemben jött az upgrade Celeron 400 -ra. Na ott mindent bepótoltam, ami kimaradt, még a Max Payne -t is próbálgattam az MX400 -as fejlesztéssel, de a régi AT rendszer nagyon nem akart együttműködni az új VGA -val 😃 .
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Első gép amin játszottam egy Enterprise volt a kornak megfelelően számlálós kazettás magnóval és pár kazettával kezdtem, de az még nem ragadott meg annyira (Sorcery és egy Hungaroring-es versenyjáték amikre emlékszem), mint a saját pc 5 évvel később.
Közben monochrome IBM gépen én is játszottam de csak ilyen kb ASCII karakterekből összeállított szimpla tili-toli játékokkal, mint pl a Castle.

És utána jött a saját pc kb 5 évvel később.
DOS Navigatort ajánlották nagyon, de nekem az túl színes volt a megszokott NC-hez képest így maradtam az NC-nél.
Nálam RTS rajongást hozott a PC, de persze a shotereket is szerettem, mint a más említett Descent 1-2, vagy a shootemup Raptor Call of Shadow - ez utóbbi zenéje mai napig a telefonomon van, hiába midi prüntyögés:


FPS-ek terén a wolfenstein 3D nálam nem vált be, konkrétan rosszul voltam tőle (szédülés, hányinger - már az emléke is), így éveket kihagytam FPS téren és csak a Terminal Velocity volt az ami visszarántott, és utána a többi...Duke Nukem kimaradt a wolf miatt csak évbekkel később került rá a gépemre, de már nem volt annyira érdekes egy Quake 2, Unreal Torunament után...
Descentből később kerestem a 3DFx upgradet de nem jutottam hozzá így maradtam az alapnál, és pár éve belefutottam a rebirth verzióba amit azon nyomban végig is toltam 😃
Vérbeli FPS-eket a Quaket a 2-vel kezdtem és nálam azóta is alapmű, még úgy is hogy kb 1-2 szer játszottam csak akkor végig. Majd az Unreal Torunament és utána kismillió ismert és kevésbé ismert FPS volt: Half Life 1, Shogo, Deus Ex, Gunmetal...véresebb és sötétebb fps-ek kimaradtak, de pl a Soldier of Fortune 1 az megvolt.
C&C mellett a Warcraft 2 (később ebből jött a Warcraft iránti szenvedélyem és a WoW-ban eltöltött 12 évem is) és Age of Empire is megvolt persze ahogy a picit komolyabb Caesar 3 és később a Pharaoh is.
Picit volt ekkoriban Diablo 1 is, de nem fogott annyira meg a hent, majd csak a D2 és kiegjével lett állandó lakója az akkori gépemnek.
Emellett ami még emlékezetes RTS volt az a Z, KKnD, elrettentésnek a 7th Legion, és a "kötelező" Imperium Galactika 1. És persze az aktuális Age of...de volt ott még Settlers 3 és Knights and Merchants is. Később a szokásos RTS vonalat követve Red Alert 1-2-3, C&C tib sun, C&C 3-4, Warcraft 3 és tft, számos kitérő ismeretlenebbekre, pl Submarine Titans.
Körökre osztott stratégiákat a Civilization 5 ig hanyagoltam, és a városépítésekt is a Caesar 3 - Pharaoh után nagy kihagyással folytattam csak az Anno 1701-el és onnantól az Anno sorozattal.
Az NFS-ek utána végig vendégek voltak, kezdve NFS 1 és NFS1 SE, NFS 2, majd az NFS 2 SE -vel jött a 3dFx és utána tovább NFS 3, NFS 4. A Porshe Unleashed kimaradt, bontatlanul itt figyel a polcon, és az NFS UG 1-el új korszak következett, amit a Carbonig nyomtam.
Ami még meghatározó volt nálam a 3DFx korszakban az a már említett Battlezone 1. És ezzel együtt a hibrid megoldások szeretete is, pl Populous 3 vagy az Oni.

És még kimaradt kismillió érdekes cím: Syndicate, Gender Wars, Worms...

Vas terén a P2 300 Celeron nekem kimaradt, a P200MMX után P3 667 következett az akkori alap GF 2 MX400-as kártyával (még megvan az is, kb a VGA-kat megtartottam minden vasból), majd jött egy GF 3 Ti200 Abit Siluro majd ismét vascsere egy P4 1,4Ghz HT Northwood magra és az akkor újnak számító 800 MHz-es RAMBUS memóriákra.
0
0
0
0
xCube avatar
@Palanova: A Raptor és a Tyrian folyamatosan rajta volt minden gépemen, sőt most is rajta van. És nem csodálom, hogy a midik rajta vannak a telefonodon, epikus játékzenék készültek akkoriban és a Raptor muzsikája szerintem is kiemelkedő. Hogy a stílusnál maradjak és a Nebula Fighter -rel is sokat játszottam.

A Wolfenstein 3D rosszullét fogalom a mai napig, gyakorlatilag ez fektette le az FPS műfajban a karakter gyorsulás és lassulás alapkövét. Azért lettek az arra érzékenyek rossul a játéktól (a gyerekkori barátom is ettől szenvedett), mert a karakter nulláról teljes sebességre gyorsul azonnal, nincsen átmenet. Én nem vagyok érzékeny az ilyesmire, a VR -rel sincs gondom hosszú távon sem.
Azt viszont sajnálom, hogy a genre alapköveit emiatt nem játszottad a megjelenés idején. A DOOM, mint mondtam nálam "vallás", mindig rajta van a gépemen és rendszeresen játszok is vele, hol sourceport -tal, hol DOSBox -ban, hol Switch -en, hol TV -n és még sorolhatnám. Nem vagyok már olyan fiatal, de egy DOOM marine fej (a status bar -ból) még fel lesz tetoválva valahová a szabad bőrfelületre 😃 .
Az viszont szerencsés, hogy az első teljes 3D FPS -ek korát már végigkövetted, én imádtam azokat a játékokat, a WASD + egér kombó elterjedését, azt, ahogy gyakorlatilag fél évente radikális fejlődést lehetett látni a megjelenítésben. Akkoriban az FPS ipar húzta a PC grafika fejlődését.
Emlékszem mennyire csalódott voltam, amikor a kedvenc 3D kártya gyártóm, a 3Dfx lehúzta a rolót és felvásárolta az nVidia (akkor még így írták 😃😉, Voodoo, Voodoo II, Voodoo 3 után más irányba kellett nézelődnöm, viszont nagyon hamar megbarátkoztam az nvidiával, mert fillérekért adott brutális teljesítményt az MX400 szériával. Mondjuk sokáig nem használtam a kártyát, relatíve hamar váltottam Radeon 8500 -ra, ami dettó a fillérekért brutális teljesítmény volt, 5 évig húzta a gépemben.
Te hogy álltál a multi FPS -ekkel? Én masszív Quake III Arena játékos voltam, levezetéskén Unreal Tournament -tel, viszont a Counter Strike nem kapott el annyira.

De visszatérve a játékokra, követve a te nyomvonaladat, a Caesar 2, később a 3 nálam is porondon volt, ahogy beszélünk a különböző címekről folyamatosan beugrik minden Soundtrack is hozzájuk 😃 . A Pharaoh / Zeus párossal már nem játszottam sokat, nekem túlságosan rókabőr volt az egész. Városépítés terén sokat futott a SimCity széria (2000 / 3000), és ha már Maxis, akkor nem mehetőnk el a The Sims mellett sem. Az első résszel sokat játszottam, cserébe egyetlen későbbi epizóddal sem.
Imperium Galaktika... . Az első valahogy elment mellettem, de a másodikkal rengeteget játszottam. Kiváló magyar szinkronja volt a játéknak, itt figyel a polcomon a négy lemezes első kiadás. Ahogy az első játék angol kiadása is nagy karton dobozban 😃 . A Z -t az egyik ismerősöm hoza át nekem, nem kockultam vele sokat, de szerettem mind a játékmenetet, mind a grafikát. KKnD... erre csak azt tudom mondani, hogy Dark Reign 😃 . Mindkettő élvezhető volt, de nem kiemelkedő. Akkoriban játszottam még az Arsenal -lal, ami kicsit egyszerűbb volt minden téren, de cserébe gyors meccseket lehetett tolni vele. A Settlers széria nálam megállt a harmadik résznél, de igazából a második volt a favoritom. Később mindig fel akartam venni a fonalat, de sosem sikerült. A C&C játékokat én a Generals / Red Alert 2 -ig toltam, van mit pótolni, meg van az összes későbbi epizód, de nem játszottam velük mérvadóan. Kis kitérő RTS vonalon, de nem C&C vonalon, én szerettem a sokak által leírt Renegade -et is. Karácsonykor megvettem a Tiberian Dawn és Red Alert felójított verzióját és két hét alatt majd 60 órát pörgettem bele. Nagyon jól sikerült a felújítás, csak ajánlani tudom ha még nincs meg.
TBS vonalon én inkább a Heroes sorozatot részesítettem előnyben, így lemaradtam az UFO / XCom szériáról. Nem tudom, ohgy neked volt-e megrögzött Heroes II / Heroes III időszakod, én éveken keresztül játszottam a játékokkal, első rangú tervezés és kivitelezés volt mindkettő.
A Warcraft univerzum engem is érdekelt, de akkoriban hiányzó internetkapcsolat híján engem nem vitt el a WoW vonat, sőt a Warcraft 3 -mal sem játszottam annyira sokat, mint a kortársaim.

Az NFS őrületbe én szerencsérlenül a második résszel léptem be, ami valljuk be nem sikerült valami jól. Később, amikor kipróbáltam az elsőt csak pislogtam, hogy hogy lehet ekkora negatív különbség előd és folytatás között. Mikor viszont megjelent a harmadik rész... . Nálam máig etalon, gyakorlatilag az a játék fektette le az autós címek iránti vonzalmat nálam. Persze előtte is sokat autóztam (Vette, Lotus, Accolade GPC, Street Rod, stb...), de az NFS III -az a végletekig nyüstöltem. A negyedik résszel is elszórakoztam, de minden fejlesztése ellenére csak egy kiegészítőt láttam benne, nem egy új játékot. A Porsche Unleashed viszont nálam hatalmasat ütött, hiába csak egy márkával lehetett előre haladni, valahogy pont ez adta meg a játék savát borsát. Megélni a fejlődést, menedzselni az autóparkot, részben szimulátoro…
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Tényleg jó zenék voltak, lásd Dune 1 ost.

Wolfensteinnél nekem inkább a forgás volt aki kikészített, illetve a haladás közbeni forgás. Gyorsulásra nem emlékszem belőle. WASD már benne volt a Quake 2-ben, de pl a Mouse look-ot kézzel kellett beállítani, hogy legyen. És igen az fpsek húzták az ipart, de akkor kb havonta jött egy új fps ami persze az alapokra épített, meg klón volt, de nem volt egy sorozat kismilliomodik része, és majd mindenben volt valami extra amivel el akarták adni, hja és az az extra nem a címe volt.
Multi fpsek terén én Unreal Torunament párti voltam, majd kis Half life multi és vissza az UT-hez, UT2003 volt nálam az egyik etalon, ha nem a nagybetűs multiFPS. Bombing run, TDM, adrenalin kombók...később az UT2004-et inkább éreztem rókabőrnek, semmint önállónak, de a járgányos harc ott is jó volt, ahogy a "mozgó" pálya is, de ugye azt megszerettem az UT1-ből az Assault egyik pálya is az volt.
CS esetén én alternatívákkal nyomtam: Tactical Ops, Global Operation, a felejthető Mobile Forces, és nemkevés UT mod ami ilyen téma volt. És ha már UT modok, Lazy Matrix mod, Bullett mod és UT-ban órákat el lehetett lenni a golyók elől ugrálva 😀

Pharaoh-t javaslom hogy tegyél vele egy próbát akár most is. van hozzá felbontásokkal bütykölt exe-k, vagy nemsokára jön a remaster belőle, ami remélhetőleg nem változtat az alapokon. Caesar 3-hoz képest a kereskedelem több várossal is lehetséges volt, nem csak max 4-el, az áradás erősen befolyásolta a kajatermelést és hát a monumentek nagyon sokat tettek hozzá, ahogy a zenéje is:
Zeus meg behozta a vazallus államokat: amiket legyőztél harcban, csatlóssá teheted és kérhetsz/követelhetsz tőlük kaját, pénzt és ha nem szállsz el, teljesítik is. Szintén bejött hogy egy kampányban a városodba többször visszatérsz és onnan folytatod a fejlesztését, ahol abbahagytad.
SimCity 2000-be belekóstoltam de nem ragadott meg annyira, talán mert egyik városomat porig rombolta egy tornádó és akkor abbahagytam, hogy sz*passanak mást. Sim City 3000-nél már megtaláltam, hogy kell kikapcsolni a katasztrófákat és sokáig etalon modern városépítő maradt nálam, de a Sim City 4 kinyírta a sorozatot nálam és azóta nem játszok hasonló játékkal. A Cities Skyline megvan, de ha van benne 30 percem, akkor sokat mondtam. Anno 1701-1404-2070-Online-2205-1800 vonalon mentem tovább. És még építés: Rollercoaster Tycoon 1 szintén beköszönt és bár a többi részével nem játszottam az 1 nagyon megfogott. Órákat tölöttem a különféle hullámvasutak tervezésével és majd lefordultam a székből, amikor a kisgyerek kijött az egyikből zöld fejjel, kidobta a taccsaot a járdára, majd felugrott hogy hurrá, és rohant vissza ugyanoda, sorbaállni, hogy mégegyszer...
IG1 átvezető videók maga volt a borzalom, mondjuk egy C&C-hez képest. IG2 már jobb volt sok szempontból és sajnáltam hogy nem folytatták. Haegemonia sem lett rossz, mai napig előszedem de a kiegje nem sikerült annyira jól. Ha űrstratégia, akkor Homeworld az amit még nem lehet kihagyni...
Dark Reign megvolt, de a terep mintája és típusa nem volt az igazi. Ám a változatosság ott volt: stealth, morph, útvonalstratégiák, stb... újító volt de nehéz is.
Arsenal az nagy kedvenc és a mai napig vadászok egy játszható verzióra. barkácsolással megy, de nem az igazi úgy. Szerintem a francia srácok nagyon jól elkapták a tengeri és légi hadviselést benne, mert minden egységet kellett használni a sikerhez. Nem egy RA1 volt ahol 20+ Battleship eldöntötte a meccset, hanem igenis kellettek a rombolók, cirkálók, csatahajók és anyahajók is a sikerhez. Az üzemanyagfogyás meg zseniális volt. Nem egy csatát buktam a hosszú utánpótlásvonal miatt 😃 C&C remaster megjelenéskor vétel volt és a C&C 3-at és kiegjét erősen ajánlom. A mai napig megállja a helyét az rtsek között.
TBS nekem kimaradt, valahogy nevetségesnek hatott, hogy egymástól két méterre állnak és nem találja el a másikat. Legutolsó TBS próbám a WH40K: Regicide volt de elhasalt nálam, az egész stílus.
NFS 2-t lehúzzák, de nekem tetszett az is. NFS 3 nálam is remekelt, talán mert ott mókáztam kifejezetten sokat a rendőrökkel.
0
0
0
0
xCube avatar
@Palanova: Mostanában nem nagyon volt türelmem hosszabb lélegzetvételű játékokkal játszani, de lehet, hogy visszakacsintok a Pharaoh -ra. A Rollercoaster Tycoon -t én is imádtam, de nálam a Tycoon -os előélet is sokat dobott ezen, annak idején rongyosra játszottam a Transport Tycoon -t és még a mai napig is szívesen veszem elő. Néha amikor elkap a nosztalgia vonat, akkor előveszek egy régi két CD -s demó válogatást, aminek narrátoros menüje van és átpörgetem a 94 - 95 környéki sikercímeket 😃 .
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Javaslom a Trains & Trucks Tycoont. Kellemes szállítmányozós játék és majdnem egész nyugat és közép eu benne van az egyik pályán. Azért combos egy Varsó-Lisszabon vonalat felépíteni és üzemeltetni.
0
0
0
0
xCube avatar
@Palanova: ...szimulátoros módiban egy rossz kanyarvétellel rommá törni az autót, ami miatt nem csak a session -t bukod, hanem el kell adnod egy autót a javítások miatt... . A régi autók az idő előrehaladtával egyre többet értek, így érdemes volt megtartani az első 356 és 911 modelleket a modern éráig. A Hot Pursuit 2 ugyan nem volt akkora nagy szám és az irányítást is sikerült valamelyes elcseszniük, de azért én szívesen játszottam, mert grafikailag valódi next gen cím volt. Akkoriban kezdett minden úgy kinézni, mint a való életben, az autómodellek még egy mai mobil vagy kis költségvetésű címben is megállnák a helyüket. Az Underground -ról nem is tudom mit írjak. A legjobbkor jött és akkorát ütött, mint azóta semmi sem. Ha létezett volna akkoriban valamilyen platform, ami méri a játékidőt több ezer órát mutatna. Akkor kezdtem az egyetemen és gyakorlatilag reggeltől estig ment az Underground. Mikor már háromszor játszottuk végig azzal szórakoztunk, hogy ki tud jobb váltásidőzítéssel ezredmásodperceket nyerni drag versenyen. Azt is kitapasztaltuk, hogy melyik pálya hogyan lejt és úgy állítottunk be mindent 😃 . A második rész időhiány miatt később került a porondra és a Most Wanted -del sem toltam annyit, mint az Underground -dal. Valahol itt veszett el az NFS számomra, a Carbon -t még kipróbáltam, de alig játszottam. PS4 -re megvettem a Rivals -t, de másfél óránál többet a mai napig nem játszottam vele, köszönhetően a katasztrofális irányításnak, amit még átállítani sem lehet. A Shift szériát játszottam egy kicsit azután, hogy megvettem a kormányomat, nem rossz, valószínűleg még elő is fogom venni őket.

A Diablo vonalra térve én az elsőt is imádtam, a másodikon viszont függtem, hajnalokig játszottam vele. Hasonló alapon a Dark Stone -t is szerettem minden anomáliája ellenére, valamit a Hexplore -t is, amit tervezek valamikor újrajátszani. De ha már az RPG témát érintjük én a Might & Magic szériával lettem szerelmes a kategóriába. A MM VII -ben dettó többezer órám van... . Akkoriban még erősen számított a képzelőerő ezen játékoknál, és mivel én akkoriban időhiánytól nem sújtva faltam a könyveket eléggé könnyen megtaláltam magam ezekben a minimál grafikás játékokban.

Annyi minden van a fejemben, ahogy a kimaradt címekről írsz. A Worms első része az egyik haveromnál volt nagy sláger, A Prehistorik -ot és főleg a második részét mindenkinél játszottuk, én magam is toltam és elő is veszem a mai napig, mert hihetetlenül jó platformer, csak rohadt nehéz. A Prince első része dettó komolyan ütött, a gyerekkori barátommal küzdöttük végig magunkat rajta hónapokon át tartó session -ökön keresztül, mindent memorizálva. De ott volt még a Halloween Harry, a Commander Keen, a Jazz Jackrabbit... . Utóbbi nálam hatalmasat ütött és példálóztam is vele a konzolos haverok előtt 😃 .

A hardverekre visszatérve nekem csak bizonyos elemek vannak meg a múltból. Az első gépeimből semmi, viszont meg van az egész Celeron 400 platform hangkártyával memóriával, mindennel együtt az MX400 32MB -os kártyával, mindez a család (a könyvelési biznisz, mivel nekem már korábban is volt egy XT -m) első X86 PC házában, ami annak idején egy 386 rendszert jelentett. Az első saját pénzen vásárolt Athlon 1400 -as platformom nincs meg, nagy szívfájdalmamra a Radeon 8500 sem, de van helyette egy Athlon XP 2500+ egy GeForce (akkoriban ezt is így írták 😃 ) 4800Ti SE -el. Pótlólagosan van egy 486 DX2 66 egy Mozart hangkártyával (OPL3) és egy S3 videókártyával.
Az egyik legfontosabb hardverem viszont upgradelve áll, a platform X48 és egy Q9450 DDR3 társaságában. Ezzel én úgy húztam át a DDR2 -> DDR3 -> DDR4 váltás, mint annak a rendje. Mikor megvettem még alig volt DDR3, mire cseréltem forrott a DDR4 😃 . VGA témára visszatérve ugye meg van még az az MX400 32MB, amit sunyiba vettem egy klasszikus picike PC boltban (a hardver szeméttől annyi különbözteti meg, hogy a régi platformban egy Voodoo II mellett foglal helyet, merte egyébként van kb 10 GeForce 2 kártyám). Amit viszont féltve őrzök az a 2007 -ben vásárolt 8800 Ultra. Az architektúra sgy korszak kezdetét és egy korszak végét jelentette, a kártya pedig mindemellett abszolút csúcskártyaként vonult be a történelembe, amit egyik kortársa sem tudott felülmúlni. Tudom kicsit előre szaladtam, de lassan ez is Retro lesz 😃 .
0
0
0
0
no avatar
@xCube: NFSUG1 nálunk is aratott, és a már a demot rommá játszottuk, de igazán nagyot lan partin alkotott: 4 gép egymás mellé, 4 monitor, 4 fotel, join, és úgy ugrottunk a fotelekbe amilyen sorrendben a rajtnál álltak a kocsik 😃 NFSUG2 csak továbbvitte és kezdte belengetni az openworld hangulatot. Most wanted nekem is gyengének bizonyult és a Carbon végleg eltemette nálam az NFS-t. Gyorsulás nincs egy utcai versenyes játékban...wtf???
Mellette futott még a TOCA 2, de nekem túl szimulátor volt már. Egy kis szutyok kormányt azért vettem, de azt inkább a Richard Burns Rally miatt és azzal többet toltam. Szintén futott még: Blur. Na az eszement zúzás volt, ahogy a Midtown Madness 2, vagy a Midnight Club 3 és a Crashday.
Might and Magic nálam kimaradt, egy résszel toltam: Dark Messiah of Might and Magic és a mai napig ajánlom azt a címet. Félelmetes mit hoztak össze a fizikával akkoriban. És a multi is remek volt. Mondom ezt pár évi UT után. Kasztok, skillek, mind mind remek alapot képeztek a multiban és bizony akármelyikkel oda tudtál b*szni ha éppen az kellett. Sniping: mage kaszt lightninggal. Counterrogue: hunter + trap és az osonó rugót multishottal fel tudtad szögelni a falra. Szó. szerint. A falra. De lehet hogy azért jött be ennyire a multija, mert UTben is szerettem a chaos UT modot valamint volt egy másik mod is amiben varázsló volt mindenki és a lőszer helyett könyvlapokat kellett felszedni és csak gy tudtál "lőni". Fegyverváltás meg lapozás volt a bal kezedben lévő könyvben.
Prince of Persia 1 megvolt, de a többi kimaradt, majd a Sands of Time hozta vissza és onnantól utána az AC vonal...a valhalláig. Az kimaradt.
Amivel sokat nyomtuk még: Commandos 1. A demonál összeültünk 3-4-en és próbáltuk végigtolni, kísérletezni a képességekkel, tereppel...később persze végigtoltuk de a folytatások már túl erősek lettek.
És ami még megvolt:
GTA 1 és 2 - sokat ökörködtünk a multiban vele, távirányítású bomba a kocsiba, be a tömegbe és had szóljon 😃
Star Trek címekből is jó párat toltam, de sajnos nagy részük inkább volt hulladék, semmint élvezhető termék. Ami remek volt az Elite Force 1-2 és Starfleet Command 3, valamint a Bridge Commander - mai napig etalon ST szimulátor.
Star Wars címekből talán a Rogue Squadron volt az első és pici Jedi Outcast, majd a Jedi Academy bebetonozta magát az első helyre. X-wing Alliance alap nálam, remek sztori- még ha mis is vezettük a Falcon a végén ami nem volt túl autentikus 😃 Majd a Kotor 1 és Empire at War.
Drakan: teljesen jó megoldás volt, még ha a közelharc kicsit gyenge is volt, a repülés és a különféle tájak és képességek eléggé jók lettek ahhoz hogy emlékezetes legyen.
Oni: TPS és bunyó, remek hangulat és csontreccsenések.
Fleet Command: A Top Gun és a Végső visszaszámlálás után egyértelmű választás
Egyetlen flipper játék volt meg a windows alapján kívül: Balls of Steel - de ott is csak az alienes pálya fogott meg, de az nagyon.
Baldurs Gate megvolt de nem haladtam benne, akciódúsabb címek jobban érdekeltek. Mint pl a Divine Divinity. Kis zene belőle:
sorozat utána nekem kifujt de nem is baj, mert utána a Dungeon Siege 1 az ami megfogott. És sajnálom hogy az ott használt rendszerrel nem találkoztam későbbi egyik rpg-ben sem. Voltak benne visszásságok is, de összességében hozta a Gyűrűk Ura hangulatot amikor a kicsi csapatom összeállt és útra kelt.
Spellforce 1 ami szintén LotR hangulatú volt nekem és persze a Battle for Middle Earth.
És ha még RTS: Total Annihilation. FPS: Shogo, Deus Ex 1, TPS: May Payne, Splinter Cell

P3 667 után egy kis AMD kitekintés következett Athlon talán 1200, de nem húzta sokáig és mentem vissza a kék sarokba és az új P4-re. Lehet zsákutca volt akkor a RAMBUS, de ott és akkor nekem a csúcs volt. Azóta sem éreztem az az eufóriát egyik upgradenél sem, pedig utána volt még pár lépcső: Core2Duo, i3-3220, majd a mostani i5-8600.
P4-esig nincs meg egyik gépem sem, költözések és helyszűke miatt. A VGA kártyák azért megmentve. Nekem emlékezetes VGA-m a az ASUS V9999 - 6800GT. Egyhavi fizetésbe került és 3szor lett garanciáztatva mire használható lett 😃
0
0
0
0
X9K338DA avatar
Ha a Tetrist számít, akkor az volt az első játékkonzolom és az első videojátékom. Ez a fajta, csak feketében és a 7in1 változat:
https://i.pinimg.com/originals/f4/27/65/f427651186561b54280373aea781d7ac.jpg

De mivel a fórumtéma célzottan a PC-re irányul, az első a Prince of Persia volt. Akkoriban 6-7 évesen alig bírtam tovább jutni a 3. szinten és azt hiszem végképp elakadtam a hetediken. Igazából így belegondolva nem is emlékszem, hogy az eredeti DOS változatot valaha végigjátszottam-e.

Az első autóversenyzős játékom a Grand Prix Circuit volt, talán kevésbé ismert, 1988-as megjelenésű Forma 1-es játék.
Az első FPS-em a Wolfenstein 3D. Nagy kedvencem volt a Codemasters Psycho Pinball játéka, ami szerintem a mai napig az egyik legjobb flipperjáték. Volt még egy halom egyéb, de lusta vagyok összeírni 😜
1
0
0
0
💬 1
carl18x avatar
@X9K338DA: Ez a első generácios kézi konzol, Ilyen Tetris nekem is volt. Csak feketébe és asszem sárga gombokkal 😃
0
0
0
0
tothricsi95 avatar
Számomra az elsők között volt a Horde: The Northern Wind nevű RTS, bár kétlem hogy sokan ismernék, anno teljesen a megszállottjai voltunk 😃
0
0
0
0
💬 3
csuz-li avatar
@tothricsi95: Hát kinek mi a gyerekkor. Amivel én játszottam, azt szerintem még kevesebben ismerik:
[LINK]
0
0
0
0
tothricsi95 avatar
@csuz-li: Persze, nyilván itt most nem is a kora miatt mondtam, hogy nem ismerik sokan, egyszerűen csak egy nem túl népszerű játék. Még a neten is nehezen találni róla valamit 😃
Ez a cucc egyébként elég érdekesnek tűnik, persze a Pong-ot magát sokan ismerik, de ez tényleg egy ritkaság lehet(ett).
0
0
0
0
csuz-li avatar
@tothricsi95: Nem volt olyan ritka, bár nem is volt túl olcsó, szóval azért elég jól kellett keresni ahhoz, hogy legyen. De abban az időben több havernak is volt ilyen. Ami érdekesebb volt, hogy az ergonómiára mennyire nem adtak. Az a két a kicsit sötétebb zöld "properreles" kocka volt a vezérlő. Azt ki lehetett emelni, de már gyerekként is megszorult benne az ujjad. Sehogy nem állt kézre. A másik kezedben, amiben tartottad, meg tényleg egy éles élű és hegyes sarkú kocka "simult" a tenyeredbe. Mindez kopogós, nyekergős műanyagba öntve. De persze akkor örültél neki, mert nem igazán volt jobb, szóval nem nagyon tudtad, hogy lehetne ezt máshogy is megvalósítani... 😀
0
0
0
0
no avatar
Leszűkíteném 2000-es évek előtti címekre, azok úgy nagyobb nosztalgiafaktorral rendelkeznek, amúgy meg sorolhatnám napokon át amiket gyerekként függtem órákon keresztül napi szinten. Amik különösebben megérdemlik a retro jelzőt és sokat toltam őket azok ezek lennének:
[list]Jazz Jackrabbit
Prehistorik 1-2
Half-Life
Diablo
Quake
RollerCoaster Tycoon
Age of Empires
Worms Armageddon
Starcraft
Fallout 1-2
Re-Volt
System Shock 2
Command & Conquer: Red Alert
Myst
Wolfenstein 3D
Dungeon Keeper
Baldur’s Gate
Duke Nukem 3D
Resident Evil 1-2-3[/list]
0
0
0
0
💬 4
reszler112233 avatar
@LordSzalko: Worms Armegeddon-t mi is sokat toltuk haverokkal. De az RCT-t mai napig játszom amikor elkap a hév, igaz a Deluxe verzióval, mert az eredeti amit akkor egy haverom hozott nekem, már nem indul el, pedig mai napig meg van az a telepítő is.
0
0
0
0
no avatar
@reszler112233:
Worms Armegeddon-t mi is sokat toltuk haverokkal.

Én, vagyis mi suliban toltuk még nagyon sokat a telefonos verzióval a későbbi éveimben. Nagyon jól elszórakoztuk az időt, folyamatosan ment körbe az akkori Sony Ericsson W810i-m az emberek között akik éppen egymás ellen játszottak.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@LordSzalko: Na meg ide tenném PC-n a Worms World Party-t. Azt még többet toltuk.
0
0
0
0
carl18x avatar
@reszler112233: Worms Armageddon gyerekként mi is játszottunk, főként a magyar szinkron sokat dobott a játék élményen. Pentium 1-es gépen játszottuk 3-4-en egymás ellen 😃 Meg volt a Heroes 1 része.
0
0
0
0
carl18x avatar
Kockulást még 2000 előtt a sárga kazettás nintendoval kezdtem, nagyon imádtam. Volt vagy 6-7 db de mindegyik tönkre ment mert sokat használtam, 1998-2003-ig csak nintendoval játszottam.
Sárga kazettás játékókból a kedvencem a Double Dragoon volt, Ninja Gaiden 3, Contra.

Aztán jött a áttörés és 2004 márciusában lett egy PlayStation 1, na az igazán tartos gép volt.
Ezen toltam anno gyerekként a Beyblade-t, Akkor volt rengeteg Tekken 3, Gran Turismo 2, a GTA 2 is ezen kockultam szénné. Nagyon sok örömet szerzett ez a gép, szóval örültem hogy tulajdonosa voltam egynek.

2006-ban meg jött a váltás, és akkor lett meg a Pentium 3-as gépem.
Nekem első pc játékom a Revolt volt! 😃 Pentium 3-as gépen toltam, meg volt az a béna csirkés Morhunt. 😃
Jazz JazzCrabbit 2 is remek játék, mai napig jó szórakozás hiába régi.
Még a régi nagy kedvencem a Ford Racing 2-t is ezen toltam, Heroes 3, Heroes 4. 😃
GTA 3-at is ezen játszottam végig, voltak kisebb lagok de attól szórakoztató volt 😃
0
0
0
0
ppista avatar
Ezek voltak azok a pc-játékok amiken felnőttem.

Colin Mcrae rally 2.0
Ford Racing 2
Golden Axe
Prehistorik1-2
Stunts
DOOM 1-2
Brix
super worms
Jazz Jackrabbit
Dangerous Dave
Grand Theft Auto 1-2,
Grand Theft Auto: Vice City
Re-Volt
Pipe Dream
Charlie The Duck
The Cycles-International Grand Pix Racing
Elasto Mania
Submanie Fury
Blood
RAPTOR: CALL OF THE SHADOWS
Zoo Tycoon 1-2
Terep 2
Disney’s Aladdin
Prince of Persia (1989)
Wolfenstein 3D
F1 2007 The Game
MotoGP 08
Need for Speed: Porsche Unleashed

Meg néhány újabb NFS:
Need for Speed: Most Wanted (2005)
Need for Speed: Carbon (2006)
Need for Speed: Undercover (2008)

Sárga kazettás nintendo játékok:

Duck Hunt
Battle City
Super Mario Bros.
Bomberman
Kunio Kun no Nekketsu Soccer League
0
0
0
0
💬 1
FoLey avatar
@ppista: F1 2007 The Game
MotoGP 08
Need for Speed: Most Wanted (2005)
Need for Speed: Carbon (2006)
Need for Speed: Undercover (2008)


Ezek nem retro gamek vagy is számomra.
0
0
0
0
Twist avatar
Ha a C64-et és az első Nintendo konzolt kihagyom, akkor PC-n ezek voltak az első játékok amiken felnőttem:
Heroes of Might and Magic 1-2-3
Diablo 1
Warcraft 1-2
Starcraft
C&C
Dune 1-2
Panzer General
Age of Empires
Scorched Earth (még suliban info szakkörön)

De ahogy SuperPuma is írta... akkor még kb minden jó volt 😃
0
0
0
0
💬 4
no avatar
@Twist: Azért akkoriban is voltak hulladékok sajnos, ami fájóbb hogy túlnyomórészt RTS-ekbe futottam bele:
- 7th Legion - jó sztori, hulladék megoldás (lépegetők ahpgy csúsztak hát az katasztrófa volt, már akkor is)


- Machines - hulladék megoldás, 20 egység felett játszhatatlanná lassult az egész


és tucat más Starcraft-C&C klón amik csak az éves megjelent játékok darabszámát növelték
0
0
0
0
Twist avatar
@Palanova: Elismerem, hogy kicsit félre érthető volt a "kb minden jó volt" kifejezés. Nem a minőségre gondoltam, hanem arra, hogy akkor még inkább az szabta meg a kínálatot, hogy mit adott kölcsön a haver a suli után... ilyen értelemben kb minden jó volt, és simán megfért az rts mellett a point and click kaland és a hack'n slash.
0
0
0
0
no avatar
@Twist: Vagy ami az adott hónapban az újság cd mellékelte volt, pl Stonekeep
0
0
0
0
Twist avatar
@Palanova: Na, újságmellékletekből rengeteg pocsék játékkal volt szerencsém játszani 😆
0
0
0
0
bukta2 avatar
Életem első 2 nagy Videójátéka a Call of Duty 2 és a Need for Speed:Carbon volt amiket 1024x768-as felbontáson játszottam,az akkori csúcs felbontáson 😃 imádtam mind2 játékot,de a Cod2 az egy emlékezetes játék számomra... azóta sem sikerült akkora Cod ot csinálniuk... és ez már nem is cod amik mostanság vannak... :/ talán a WWII hozta azt a feelinget (Távolról)
amit anno a cod2. jólenne 1 Remake/remastered
0
0
0
0
zsolo avatar
Az összes Medal of Honor, ami Pc-re volt!😃😎
0
0
0
0
Gyrger72 avatar
A Gunman Chronicles mond valakinek valamit?
https://www.mobygames.com/images/covers/l/349568-gunman-chronicles-windows-manual.jpg
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Akkor kb minden játékkal elvoltunk. Még a Jack Orlandoval is játszottam. Na meg a sok 3D gyorsítást igénylő játék, amivel nem tudtam játszani az S3 Trio miatt 😊 Persze mai szemmel igen kezdetlegesnek tűnnek, de a szoftveres gyorsítás után a szép kirajzolás, nem elfolyósodó textúrák és akkoriban első osztályú fényeffektek azért igen lenyűgözőek voltak. Sok játéknák azért figyeltek arra, hogy gyorsítás nélkül is elfogadható legyen.
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@SuperPuma: Battlezone és Need for Speed 2 SE amik nálam először csillogtatták meg mit is tud egy S3 trio 64v+ és egy Diamond Monster 3D I.-es kártya, együtt.
És utána sorra jöttek a 3DFx-es játékok már...
0
0
0
0
no avatar
GOG kínálatába felkerült egy régi oldschool RTS, a Submarine Titans. Anno kértük már hogy kerüljön fel, de akkor az állítólagos egyik egykori fejlesztő írta, hogy a csapat azóta réges régen szétszéledt s kicsi az esélye az újrázásnak. Ehhez képest meglepő volt, hogy a most karácsonyi hírlevelemben benne volt hogy felkerült a kínálatba.

És tényleg ott van. Hozzá kell tenni hogy sajnos csak 4:3-as képaránnyal, de így is remekül játszható 64 bit alól is.

Aki nem ismerné: víz alatti rts, minő meglepő, melyben van 3 oldal akik balhéznak. A három csapatból kettő közel kettő azonos, emberi, a harmadik fél viszont nagyban hasonlít a Mélység titka című scifi lényeire. Ami még kiemeli a tucat rts-ek közül:
- tengeralattjáróink manuális utasításra változtathatják a mélységüket, 5 szinten. AI meglepően jól hasznája ki ezt a fajta ingázási lehetőséget és gyakran ki lehet vele kerülni a torpedókat ahogy támadásokra is remekül használható
- fogyatkozó lőszer: torpedót használó tengeralattjáróinkon nincs végtelen mennyiségű topredő. Azokat bizony gyártani kell, és gondoskodni kell hogy legyen "fedezet" mielőtt nagy csatát kezdesz
- közel végtelenített nyersanyag lehetőség: anno még a C&C Generalsban találkoztam ilyen megoldással hogy ha el is fogyott a nyersanyag, akkor sincs veszve semmi, hiszen másodlagos forrásból közel vételen áll rendelkezésre
- robbanások: remekül néznek ki ahogy pukkan az ellenfél hajója és a törmelék lesüllyed a tengerfenékre, de a víz alatti atomrobbanásnak párja nincs. Még a fentebb említett Generals atomja is elbújhat mögötte
- több szinten lehet építkezni: a fentebb említett mélységkülönbség a beépítésre is kihatással van: az őrtornyok szintbeli, eggyel alatta van felette lévő célpontokra tudnak lőni, így a magaslatra építés védekezésben is nagy előny

Kis gameplay:
0
0
0
0
💬 1
SuperPuma avatar
@Palanova: Ez még meg is van lemezen éppenséggel. Valami magazin mellékletében volt anno.
0
0
0
0
GamereBLUE avatar
Age of Empire 😀 a mai napig a szívemhez nőtt ! és nyomom is a új remekeket😀 de van pár játék aminek a nevére nem emlékszem de a legelső igen !😀
COMMANDÓ !😀 COM64-en😀
need for speed,
Quake azt a irodai gépen nyomtam naponta😀
0
0
0
0
Gyrger72 avatar
Chrome (2003)
Earthworm Jim (1994)
Theocracy (2000 stratégia)
Timon & Pumbaa's Jungle Games (1995)
Virtua Cop 2 (1995)
Grand Theft Auto (1997)
Wolfenstein 3D (1992)
Quake III Arena (1999)
Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project (1991)
Jurassic Park (1993)
0
0
0
0
no avatar
Emlékszem , kb. 1998 vagy ' 99 nyara lehetett, a haverommal megvettük az unokatesóm psx-ét és akkoriban jött ki a Warhammer😃ark Omen.Talán az 576 KB-os újságban vagy valami konzolosban volt benne a játékmenet, de a cikk írója azt írta nem tudta kivinni a közepétől olyan nehéz volt neki én pedig büszke voltam magamra, hogy már ki tudja hanyadjára írattam ki a végén, hogy GAME OVER.Most is fennt van az online oldal a könyvtáramban ahol játszható a pc-men.Sajna nem olyan jó élvezettel, mint joypaddal psx-en volt.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
Huhú. Az első gépemet még megboldogult édesapám rakatta össze nekem a munkatársával, aki maszekban ezzel foglalkozott. Volt rajta pár játék, ÉVEKIG ezeket nyűttem.
F1 GP2
DOOM 2
Settlers azt hiszem 2
Jazz Jackrabbit 2
Lion King
Ééés Mahjong! 😃
Ebből válogathattam nagyjából 3 évig. Most meg 1 hét alatt megunok mindent.
Aztán jött a Pentium II, amin nem volt hangg, így vettem (kértem rá pénzt) használtan. Ott már jött a Fifa 98, Carmageddon, Half Life.
0
0
0
0
💬 9
19ati93 avatar
@kolbaszkarika: F1 Challenge! 😃
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@19ati93: Igen-igen, azzal is verettem! Emlékszem hogy annyira le kellett butítanom a grafikát hogy ne akadjon, hogy nyolcszög alakú kerék volt az autón😃
0
0
0
0
19ati93 avatar
@kolbaszkarika: Jaja,de eléggé olyan kb még maxon is 😆 De jó játék volt meg kell hagyni. 😃
0
0
0
0
Andor1997 avatar
@19ati93: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
19ati93 avatar
@Andor1997: Nem valami schumi a neve az illetőnek? Nem tudom de az ő módjait használtam sokszor még rfactor 1-ben is.
0
0
0
0
19ati93 avatar
@Andor1997: Hát akkor nem ő az. Nem gyenge sehogyse.
0
0
0
0
xCube avatar
@kolbaszkarika: Nekem a harmadik gépemen (386DX) voltak hasonló játékok, csak szerencsére nagyobb választékban, mivel akkoriban már magamnak "szereztem be" őket 😃 .

A második gépemen (XT, zöld monokróm monitorral) ment a Mahjongg, konkrétan ez:

És még sok más:
Turbo Gomoku
Pipe Mania
Grand Prix Circuit
Eszkerek (nem, nem Észkerék, bocs 😃 ).
és még pár, aminek a nevére sem emlékszem.

Később a Cyrix 5x86 120p -vel beköszöntött a Windows 95 korszak is. Istenem mennyire utáltam a Win 95 -öt addig, amíg rá nem jöttem, hogy van DirectX 😆 .
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@xCube: Ugggggyanezt a mahjongg-ot nyomtam én is a szüleimmel, ők sokszor hajnalokig ültek előtte. Az a durva hogy még ennyi év elteltével is emlékszem ezekre a kínai szimbólumokra.
A többi cím amit felsoroltál nekem nem dereng, de lehet én is felejtettem. A Grand Prix Circuit így megnézve viszont megvan, ez volt az első pc játék amit láttam életemben, egy ismerősünknél. Onnantól kezdve minden vágyam lett egy saját számítógép.
0
0
0
0
gyuri191 avatar
@kolbaszkarika: naugye hogy a régi játékok sokal jobbak voltak én ezeket az új játékokat nagyon hamar megunom és helyetük kiviszem pl a doom 3-at vagy a rtcw-t (vagy 7-re)😃
0
0
0
0
gerikember avatar
Captain claw
Cultures Northland
M&M Heroes 3
Cs 1.6
Diablo 1/2

😀
0
0
0
0
💬 15
xCube avatar
@gerikember: A régi M&M univerzum mennyivel jobb volt, mint a Ubisoft újragondolása. A M&M VI - VII számomra még mindig etalon WRPG téren minden hibájuk ellenére. Ugyan így a Heroes sorozat a III. résszel bezárólag. Még a negyedik is jó lenne, de annyira átvariálták, hogy sosem tudodd igazán annyira lekötni, mint az elődök. Az új részek játékmechanikailag nem rosszak, csak ez az új világ nem tetszik.
0
0
0
0
susguy avatar
@xCube: Pár másodpercig nem értettem hogy mikor készültek ennyire kidolgozott játékok a cukorkáról.
https://nuts.com/images/auto/510x340/assets/ad8c369755a1b47f.jpg
0
0
0
0
gerikember avatar
@xCube: Nemrég haverokkal toltuk gameranger-ön 😎 BRUTÁLIS
0
0
0
0
vyne avatar
@xCube: Hal istennek nekem le van toltve a 3 telefonra. 😃
Neha eloveszem es csak arra leszek figyelmes h mar 2 oraja jatszom. 😃
Note 9, a ceruzaval olyan, mintha egerrel nyomnam. 😜
0
0
0
0
xCube avatar
@vyne: Nekem tableten van meg a HD verzió. Ritkán veszem elő, de akkor oda egy délelőtt / délután 😃 . Istenem milyen hot seat partikat toltunk vele régen... .
0
0
0
0
susguy avatar
@gerikember: Örülök hogy más is ismerte és szerette is a Northlandet. Olyan jó volt nézni és hallgatni a népet ahogy tették a napi tendőiket, az egységek hablaty szövegei is elég murisak voltak 😆
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Hasonló hablaty nyelv volt a Populous 3-ban is.

0
0
0
0
gerikember avatar
@susguy: Meg is van dvd-n magyarul 😂 ( meg mega.nz-n is 😉 )
0
0
0
0
susguy avatar
@gerikember: Valamikor még nekem is meg volt CD-n, de se a lemez nincs meg, se lemez meghajtó nincs hozzá a gépben 😆 Viszont pár éve kiadták újra Steamen, úgy hogy most már újra meg van eredetiben. Cultures 8th Wonder of the Worldel együtt került kemény 95 centbe, annyiért pedig nem hagyhattam ki 😀 Igaz magyarítás nélkül van, de engem az annyira nem zavar.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@susguy: Gamestar mellé egyszer ez volt a melléklet, nekem onnan volt meg, de az én lemezemet is elvitte a cica valamelyik kölzözésnél.😃
0
0
0
0
gerikember avatar
@kolbaszkarika: Erre gondolsz? 😎
https://kepkuldes.com/images/21457b5d8bed6df48c03381a366e8edb.jpg
0
0
0
0
susguy avatar
@gerikember: Nekem is ez volt meg anno. Ma már ereklyének számít 😆 Még abból az időből mikor egy CD-re ráfért egy egész játék +3 demó (meg a többi ami a lemezen volt).
0
0
0
0
gyuri191 avatar
@susguy: Ja még amikor nemvoltak dlc-k hanem max 1 kiegészitö lemez az alap játékhoz meg nemvoltam miki tranzik 😃
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@gerikember: Ohohohohóóó, erre biza'!😎😎
0
0
0
0
Krissz avatar
@gerikember: MPKFA 😎
0
0
0
0
Esprimo79 avatar
KISS Psycho Circus: The Nightmare Child
Doom 1993
Duke Nukem 1995?
Quake 1996...megmég sorólhatnám..régi szép idők..😀
0
0
0
0
💬 4
xCube avatar
@Esprimo79: A Duke Nukem 3D 1996 -ban jelent meg. A kilencvenes évek hihetetlen mennyiségű kiváló játékkal szolgáltak. Akkoriban még volt spiritusz az iparban, ami manapság már szinte csak az indie szférára és egy két kisebb - közepes fejlesztőstúdióra jellemző.

Nekem a KISS Psych Circus valamiért kimaradt. A demóját ezerszer végigtoltam de nem volt meg eredetiben. Be kell pótolni sürgősen 😃 .
0
0
0
0
gyuri191 avatar
@xCube: Akkor nemcsak én unom az új gameket és nyomom a régieket vagy 20-ra újra 😃
0
0
0
0
Esprimo79 avatar
@xCube: Apjuk pontosan 1996. január 29 Duke Nukem 3D
0
0
0
0
Esprimo79 avatar
@xCube: Circus nagyon otttttan vóóóót annó 😀
0
0
0
0
KrisztianRikardo avatar
Szuper mario,, prince of persia dosos, gta 2
0
0
0
0
HIr0 avatar
Sziasztok

Tudna valaki segíteni nekem db xenoverse-ben?
Fontos lenne
Köszönöm
0
0
0
0
Andor1997 avatar
Első játékom minden tekintetben: GTR ,majd GT Legends és a többiek 😃. Illetve Far Cry és Cod 2
0
0
0
0
Warlordcommander avatar
Need for Speed Undeground 1/2, NFS Porsche, Atomic Bomberman, Motocross Mania, Stronghold, Star Wars Episode One Racer, Imperium Galactica, Revolt, DX Ball
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
Persze nyilván, csak akkoriban még nagy dolog volt az ilyesmi.
Már az is gazdag burzsuj zsidónak számított akinek cd írója volt. 😀
0
0
0
0
hashimoto avatar
Általában, minden ami tiltva van, meg lehet valamilyen úton-módon kerülni, hogy hozzá lehessen jutni.. 😃
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
Jaj meg Manhunt is marha jó volt, az a dark-hidegvérű gyilkosos fíling... imádtam. 😆
0
0
0
0
Krissz avatar
Új-Zéland-on van jelenleg betiltva, mert "Banned because of graphic violence and offending cruelty." 😃 Magyaroszágon hála az égnek nincsen 😂

Hasonló kegyetlenségű játék volt még a Manhunt is, ami szintén nagy kedvenc 😂😂
További tiltott játékok a világban: [LINK]
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
Ja Postal játékok is jók voltak, meg a film is hatalmas. 😆

[LINK]
0
0
0
0
hashimoto avatar
Moon_Breaker: A postal bevolt(van?) Tiltva elég sok helyen 😃
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
Messiah volt még egy kemény játék, asszem akkoriban be is tiltották néhány országban. 😃
0
0
0
0
no avatar
Legtalálóbb és legtartósabb játék kb. 9(1983) éves koromtól tartott kb.24 -ig ,miközben volt Amigám psx-em ,stb, nem más volt mint a c64 -en a Wizard of wor, vagyis azt nyomtam kisebb- nagyobb megszakításokkal a legtöbbet. 997300 volt a rekordom .De imádtam az Amigás gameeket is, Cannon fodder 1-2, Test drive 1-2 .A doomot soha nem csíptem ,monoton egy játék volt akkor is meg a mostani legújabb Doomot is kb 30 percig bírtam.Inkább az Amgás Breathles ,vagy Fear amiket szerettem.Resident evil 4 ,majd az 5. rész amit a mai napig szeretek. Warhammer 😃ark omen nagy kedvenc volt psx-en , majd 360-on a Battle March.Szóval voltak az elmúlt 34 játékévemben nagy függőségek ,de még mindig jobb mint a szesz na meg a drog.
0
0
0
0
xCube avatar
DOOM, Transport Tycoon, BlackThorne, The Lost Vikings, The Incredible Machine, Accolade Grand Prix Circuit, Lotus, NFS és NFS2, Atomix, FlixMix, Vette, Street Rod, Blood, Duke Nukem 3D, UGH, Prehistorik, Jazz Jackrabbit... . Sorolhatnám napestig, csak akkor sírva fakadnék, hogy milyen öreg vagyok... .
0
0
0
0
DomY avatar
Dungeon Keeper I - II
Black&White
Roller Coaster Tycoon
Wildlife Park
Stronghold Crusader

Valaki még ilyesmi játékokkal?

Na meg az FPS játékok
Mint pl az első FarCry
Call of Duty
Medal of Honor Allied Assault

Need For Speed bármelyik
GTA 3, Vice City, San Andreas

Esetleg PlayStation 2 exkluzívok mint
Crash Bandicoot, Twinsanity, stb
Rachet&Clank
God of War
DefJam FfNY
0
0
0
0
Sicu33 avatar
Régi kedvenc játékaim:
Prince of persia részek
Medal Of Honor Allied Assault & Pacific Assault
Brothers In arms részek
Hitman Codename 47,Silent Assassin
Far Cry
Quake II
Max Payne
GTA III,VC,SA
Re-Volt
The Godfather
Colin McRae Rally széria
0
0
0
0
sean avatar
Erősen gondolkozok rajta hogy összerakok egy nosztalgia konfigot és azon nyomatom a régi játékokat. Ahogy kell SD rammal, MX400-al meg hasonlókkal, aztán beletolom egy régi cigifüst-sárga házba 😃
0
0
0
0
xCube avatar
@ Doxi: Én is a Quake 3 Arena -ra tippelnék.
0
0
0
0
no avatar
Doxi: 9-10 éve? Ennél azért több kellene, pl milyen fegyverek voltak benne (mondjuk egy két jellemző sem árt, pl rakétavető 3 rakétás volt, vagy 6? Mesterlövész az puska volt vagy valami villámos, esetleg csíkot húzott a lövedéke? Volt-e sörtés, ha igen milyen? Vadászpuska? Egy vagy duplacsövű volt vagy valami fém törmeléket lőtt ki? Volt-e valami speciális fegyver amit addig sem láttál sehol máshol? pl zöld taknyot kilövő, vagy hal ami száján keresztül lőtt és ott töltötted be a lövedéket, pengekilövő aminek a pengéi pattogtak és/vagy robbantak, nyílpuska amivel fel lehetett szögelni az ellenfelet a falra, gránát helyett feketelyukgenerátort dobáltál és az szívott be mindenkit, puska ami kék kristályokat lőtt ki), sima dm és más semmi, vagy volt esetleg többfajta játékmód? Single volt csak, esetleg multi? A játék tényleg 9-10 éve volt a toppon vagy akkor találtad meg? Grafika milyen volt? Akkori géped milyen volt és azon hogy ment? Mert könnyen lehet hogy sokkal régebbi...ha tippelni kellene talán az általam ismertek közül a Quake 3 lenne az amire gondolhatsz.

Régi szép idők játékai:
RTS:
C&C 1 -el kezdődött majd Warcraft 2-vel folytatódott az RTS mánia ami a mai napig megvan, de ezeket a régieket még mindig előszedem. Ahogy a Caesar3-at, Metal Fatigue-t, Supreme Commander 1 és kiegjét, vagy éppen a C&C Generalst.
FPS:
Unreal Tournament és Quake 2 volt a Half-Life+kiegek mellett a legjelentősebbek a számomra, de azért egy Shogo: Mobile Armor Division, vagy egy Deus Ex 1 is szép emlékeket hagyott.
TPS:
Tomb Raider 1-2, és az Oni, majd sokáig szögre akasztva a TPS stílus, mert az Onihoz az utánalévők nem értek fel.
0
0
0
0
Doxi avatar
Sziasztok!! Régóta próbálok megkeresni egy játékot, amivel még 7-8 évesen játszhattam, megpróbálom körülírni (már amennyire sikerül 😃😉...

Tehát: A játék egy fps lövöldözős játék volt, több pálya és fegyver féle is volt benne, 1 űrben lévő pályára emlékszek, nem volt hatalmas, 1 nagy, és 2 kis szürke platformra volt felosztva, melyek ugyan közel voltak egymáshoz, mégis voltak teleport kapuk, amiken ki-be lehetett járkálni... (Vizuális típus vagyok, szóval a másik pályát meg sem próbálom leírni, mert 20 sor lenne legalább 😃😉 Valamint, a menüben ki lehetett választani több karaktert is, voltak emberek, robot félék, meg asszem valami szörny hasonmások is. A menü vörös színű volt emlékeim szerint.

Ha valaki ebből tudja melyik játékról beszélek... egyrészt megtapsolom, másrészt nagyon megköszönöm neki! 😃
0
0
0
0
hashimoto avatar
Suli? Csöves.exe? 😃 Van még "pár" amit fel lehetne sorolni..😃
0
0
0
0
Masterthief avatar
The Devil Inside. (2000 évi kiadású játék) A legelső horror játék, amivel játszottam. Zseniális. Egyébként magyar szinkronnal jelent meg itthon régen.
Meg lehet még venni egyébként. 😀
[LINK]
Itt magyar szinkronos verzióban. Licitálni lehet rá:
[LINK]

De ott van a híres, jó öreg Thief sorozat. Az első rész (The Dark Project/1998) a 2. rész (The Metal Age/2000)
Még mindig meg lehet venni őket. Pakkokban is. 😀 Legnagyobb kedvencem a sorozat. Ez meglátszik a nick nevemen és az avataromon is. 😃
0
0
0
0
Hunork avatar
NQ Rally / Doom 1.2 / Quake 1 / Stunts / Wolfentstein 3D / Hexagon / Rock & Diamonds

ZX Spectrum: Rocky Horror Show 😀
0
0
0
0
GamerFater82 avatar
Az legmeghatározóbb, legemlékezetesebb játékok számomra még C64-en voltak:
Commando
Final fight
Giana Sisters
Pit Stop 2
Intekarate +
Yi ar Kung fu

Utánna " IBM alapú" pc-n:
Starcraft
Carmageddon
REd Alert
Psyho Pinball
Heroes 3 ---> ez a mai napig nagy kedvenc, MEgvan eredetiben MINDEN amit fel tudtam lelni, alapjáték, kiegek, +1 teljes különkiadású lemez pályákkal hősökkel 😃 Természetesen megvan a nemrégiben kiadott HD-sített kiadás is, jól érezték hogy egyik rész sem aratott akkora sikert mind a 3.rész
0
0
0
0
sean avatar
Én a mai napig talán minden évben előveszem a Half-Life-ot, és nagyobb élményt nyújt az unalmas téli estéken mint akármelyik mai játék. Ha tél van és korán sötétedés, akkor nálam biztos hogy Half-Life játszás lesz 😃 És még ott a Max Payne, a Soldier of Fortune, GTA3, GTA Vice City. Ezek a régi játékok egy kicsit visszahozzák a gyerekkorom. Hiába az erős gép, az új játékok valahogy nem kötnek le annyira, legtöbbjüket abbahagyom és nem is próbálkozok többet, vagy amelyiket végigjátszom az sem okoz akkora élményt, inkább örülök hogy vége. Jó lenne ha a régi nagy címeket újra kiadnák felturbózott grafikával.
0
0
0
0
fbalage avatar
Heroes of Might & Magic III, StarCraft + StarCraft Broodwar
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Roller Coaster Tycoon(Az első kiadás), NFS U1 és U2, MW(2005), SWINE. Ezekkel mai napig el tudok lenni.
0
0
0
0
SMGAsusHUN avatar
Star Wars Battlefront II / Star Wars Jedi Knight II és a Jedi Academy , NFS Underground 2 😉
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció