Számítógép hűtése

Szerző: skinny, 2009. April 11., téma
Fórum » Asztali PC
A téma a gép vagy részegység hűtése.
Hozzászólások: 6 161
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Janko95 avatar
NSD4rKn3SS

Pontosan a processzor felett helyezkedik el a venti. 😀

csuz-li

[LINK]
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Azure
Biztos van olyan eset vagy kialakítás amikor rossz ha fúj és nem szív, de a te gépházad esetében pont jó mert egy az egyben processzor környékre küldi a hűvöset majd egy kis keveredés a többi komponens meleg levegőjével együtt aztán egyből távozik is hátul.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Azure: Nem tudom, hol olvastad, de nem zavarja be a légáramlást, sőt... Lent le is írtam a dolog logikáját, ha a fizika nem változott meg az elmúlt időszakban, akkor szerintem az még mindig él. 😀
0
0
0
0
Janko95 avatar
csuz-li, NSD4rKn3SS

Azért akartam változtatni mert azt olvastam hogy így bezavarja a légáramlást, és az a legjobb ha hátul és oldalt kifelé megy a levegő + felül de engem most nem ez érint, alul (szintén nem érint) és elől pedig befelé. De így meg kevés levegő jönne befelé, szóval nem tudom. Azt írtátok hogy hűti a cpu-t és hidegebb lesz kicsit a levegő azon a részen, lehet inkább úgy hagyom. 😀
0
0
0
0
csuz-li avatar
Azure: Jó úgy, ahogy van.
Alapvetően az a cél, hogy elől és lent menjen be a hideg levegő és szépen áramoljon felfelé és hátra. Az oldalsó szellőzővel ellátott házaknál az oldalsó ventilátor célja mindig az, hogy kintről hideg levegőt vezessen a processzorra. (Főleg kis házaknál kell ez, ahol nem tud a fent leírt séma szerint szabadon áramolni kellő mennyiségű levegő.)
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Azure
Szerintem tökéletes ha az oldasó befele fúj, friss levegő a procinak és a VRM-nek a te házad esetében.
0
0
0
0
Janko95 avatar
Hali!

Sigma Luna Type W gépházam van, 3 ventivel (hátul 12 cm, elől 12 cm, oldalt 8) a cpu venti szintén 8 cm. Az lenne a kérdésem hogy szerintetek jobb lenne-e a hűtésem, ha az oldalsó ami jelenleg befelé fúj, megcserélném és kifelé fújná a levegőt. Jelenleg nem tapasztalok semmilyen túlmelegedést, jól működik minden, de hátha így még jobb lenne. Tehát az elülső befelé fúj, a hátsó kifelé. és az említett oldalsó befelé. Szerintetek hagyjam így, vagy jobb lenne megcserélni? 😀
0
0
0
0
hashimoto avatar
Hát, ahol a házban van hely, oda tedd. Nekem pl. csak alulra lehet tenni (Persze, felülre is valahogy fel lehet kókányolni...😃😉, de lehet, hogy alulra is és felülre is lehetséges.
0
0
0
0
Schwin94 avatar
H-ECTOR: Zalman Z3 Plus
És már megrendeltem.
0
0
0
0
Schwin94 avatar
Végül gépház csere mellet döntöttem, több ok miatt is. Remélem nem csalódom se a dobozba, se a teljesítményében. Bízok benne eredményes lesz és nem fogom megbánni na meg látni a 77-80 fok közeli értékeket.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Schwin94: A tápnak mindegy, hogy felül, vagy alul van. Egyen-méretek.
0
0
0
0
Schwin94 avatar
csuz-li: Napok kérdése és úgy is eldöntöm. Úgyan is haveromat a hűtöm érdekli neki fx6300 van gyári hűtővel és zajos picit. Mivel említettem a hűtő cserét neki így nyilván kelleni fog, amivel tudok nyerni néhány ezret. Így nem kizárt hogy házat és hűtőt is cserélni fogok, bár lehet nem egyszerre.

Ezek szerint a Tápoknak akkor nincs kikötve hogy lent/fent helyezzem el, mert mindet fel tudom rakni kétféleképpen. Azaz kompatibilis?
Evvel legalább nem kellene akkor foglalkoznom és bővülne a választási lehetőség.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Schwin94: Hát senki nem úgy születik, hogy ért mindenhez, szóval ezen ne bánkódj! Egyrészt tényleg gondold át a másik hűtőt, másrészt a házat. A hűtőt már körbejártuk, most jöjjön a ház:
Induljunk ki az én házamból és a te mostani hűtődből. Ha az én házamba beteszed a cuccot és a processzorhűtőt is így hagyod, akkor is beljebb vagy. Átfordítani nem érdemes a hűtőt, mert a ház felső ventilátorai kifelé szívják a levegőt, ha meg a processzorhűtő fentről lefelé működnek, akkor megkavarná a légáramlást. Ha a mostani helyzetben kerülne bele a hűtő, akkor az lenne, hogy a ház előlapi ventilátora fújná be a hideg levegőt a processzor és a VGA közé, azaz pont jó helyre, ugyan még mindig a VGA fölül kapna levegőt a CPU hűtője, de nem maradna meleg levegő a házban, mivel a fenti két és a hátsó egy venti ki is szívná a házból az egészet, azt is, ami a CPU-ról jön le. A táp, ha alsó-tápos kiesik az egyenletből, mert nem a házból szívná a meleg levegőt és melegítené tovább (sokat számít ugyanis a táp melegedése is), hanem kintről szívná a hideget és ki is fújná egyből.
Persze az ideális az lenne, ha a ház és a CPU hűtő is cserélve lenne, de gondolom nem a kertedben lévő pénzfáról szeded te sem a pénzt...
Az én hűtőm ~6e Ft, a házam meg ~12-13e Ft.
0
0
0
0
Schwin94 avatar
csuz-li: Átgondolom a másik hűtő kérdését.

Sajnos annak idején nem jártam körültekintően utánna. Ha most vennék gépet sok mindenen változtatnék.
De ha most én veszek egy alsó tápos házat. Semmilyen más alkatrészt nem kell benne cserélnem? Tehát kompatibilis mindenem vele Táp is stb, csak át kell fordítanom. Mert ez számomra homály, hogy ilyet lehet-e. Ha lehet ilyen esetbe mire kell figyelni?
0
0
0
0
csuz-li avatar
Szerintem segítene egy jó irányú CPU hűtő. Az nem gond, ha a ház eleje zárva marad. Alulról befújja egy venti a levegőt, felül pedig a táp meg a hátsó venti kiszívja, szerintem így azért egy aránylag jó légáramlás megoldható. A jelenlegi felállásban a meleget a CPU hűtő befújja egy "zsákba" a táp mögé, ami megint nem egészséges.
(Bár ugye egy nagyobb teljesítményű számítógépnél a ház is fontos alkatrész. Ide már illendő lenne egy alsó-tápos, jól szellőző doboz...)
0
0
0
0
Schwin94 avatar
Köszönöm.
Akkor összegezve, hogy jól értem-e a dolgot.
Vagy kerítsek valahonnan egy olyat amit legutóbb most NSD4rKn3SS linkelt, aminek árával már ott lennék egy új háznál.
Proci hütő csere, olyanra ami oldalról fujná a levegőt, de mivel a mostani házam eleje zárt olyan szinten kb mint ez:
[LINK]
Így az eredményesség kétséges, és nem biztos hogy sokat jelentene.
Vegyek egy másik házat, aminek nem zárt az eleje, az alja és a processzor magassága is legyen nyitott. Alkatrészenként(táp, stb) elhelyezkedésileg ugyan ez lenne.
A ház:
- Méretileg legyen nagyobb, lehessen bele szerelni előre 2 ventilátort (12cm-est), meg hátra is legalább egyet. (nem kell hogy lehessen felülre rakni ventit, mert fenti tápos és a proci fölé nem lehet berakni úgy se.)

Lényegében a hűtőmmel akkor az ég világon semmi probléma nincs, még így se hogy a VGA-tól veszi el a levegőt? Elég erre a feladatra stb ? Csupán egy megfelelő levegő áramlást kellene létrehoznom benne?

Fontos, ha házat veszek, ventilátor mentesek legyenek? Inkább vegyek én bele. ?
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Szerintem a legolcsóbban és legjobban úgy jönnél ki ha vennél egy új házat.
Van még lehetőség ezt is bővíteni de árban majdnem ugyan ott lennél, gondolok itt ilyenekre:

[LINK]
[LINK]

Nem tudom lehet-e ilyet itthon kapni vagy ha igen akkor hol, de már találkoztam ilyennel.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Én ebben az esetben, hogy zárt a ház eleje, nyitásnak leváltanám. Legalább 1 darab 120-as legyen elől ami tud id kintről befelé sívni friss levegőt. Nagyon sokat tud segíteni.(Persze az a legjobb amiben 200-as venti is elfér elől, de az már nem az alsó árkategória.)
0
0
0
0
Schwin94 avatar
És gondoljátok egy elölről hátra felé fújó proci hűtő segíteni fog a problémámon? Gondolok itt arra, hogy a ventilátor magasságába van a vinyom illetve a gépházam eleje zárt. Az alja igaz hogy nyitott kb a ház feléig,(szépen telibe fujja a vga-t) de a felett már zárt. ( Bár ha nagyon akarom leszedem a floppy takarot meg az alsó dvd meghajtó takaróját. Viszont akkor üres és csúnya, ráadásul nincs ami szűrje a port.
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Az semmiképp se opció mivel a másik slot csak x4-es nem x16-os
0
0
0
0
H-ECTOR avatar
Esetleg még ha a vga-t átteszed az alsó pcie slotba, akkor több hely lesz közöttük, bár akkor elképzelhető, hogy a kártya fullad be.
0
0
0
0
Schwin94 avatar
Köszönöm ezt megpróbálom még.
Annyi hogy egyébként netezés közbe a proci 35-38 fokos. A vga szintén e körül üzemel.
Itt látszik hogy a hűtővel tényleg nem is lenne gond, csak egyszerűen sikerült egy annyira gyökér házat választanom amivel ezek szerint befürödtem.
Értem én úgy hogy nem lenne evvel baj hogy lentről szív ha nagyobb lenne a terület.

Viszont játék közbe a proci volt hogy felment 80 fokra ami valljuk be egyáltalán nem egézséges, nem zavar mert nem akad a játék. De ami sok az sok.

Megfordítom a dolgokat bár nem sok reményt főzök a dologhoz. A meleg mindig felfele megy.
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Schwin94
Ha még megvan az oldalsó cooler, vagy tudsz egyet szerezni oda akkor van egy ötletem amivel megtudod oldani a problémát.
A hátsó és oldalsó cooler fújjon befelé, a gépház elejében lévő kifelé, a CPU maradjon úgy ahogy van.

Így az oldalsó hűvöset fúj a VGA és CPUhoz, a CPU felkeringeti a hátsó irányába, a hátsó előre fújja, az elsőn pedig távozik a dolog, a VGA meg felfelé csak "párolog" a legtöbb levegőt előre és hátra a slotra fújja a legtöbb kártya, így van a legtöbb esélyed hűvösséget kialakítani.

Erősségi sorrendet is javaslok ha megoldható:
A hátsó lehet lassú
Az oldalsó erős hisz lehetőleg a friss levegővel le kell hűtenie a VGA-ból származó levegőt is.
Az elsőnek pedig szintén erősnek kell lennie hisz az összes levegőt neki kell szélnek eresztenie 😃
0
0
0
0
csuz-li avatar
Schwin94: Ami nekem van, a ZALMAN CNPS5X Performa, az biztos jó, mivel nálam jól teljesít. Igaz, nem 200w, hanem 130w a hűtésteljesítménye, viszont alapjáraton elég, ha nem húzom a processzort, márpedig nem húzom, mert felesleges. Az ALPENFÖHN Sella még az olcsó ám jó kategóriában van. Igazából azt kell nézni - és ez a képeken is látszik, - hogy a két lefogató fül az párhuzamosan legyen a ventilátorral. Itt egy kép az enyémről, ezen nagyon jól látszik a két fül és a fülek iránya a ventilátorhoz képest:
https://www.zalman.com/DataFile/product/CNPS5XP_b_01.jpg
0
0
0
0
Schwin94 avatar
Előre nem fér be még egy illetve, nagyobbat se tudok berakni a jelenleginél (képen fehér Articot szereltem fel előre) A CM hűtő nincs benne.
Milyen hűtőt tudtok nekem javasolni ami van olyan jó(vagy jobb) mint ez? Viszont felszerelhető úgy ami elölről hátrafelé fujja a levegőt?
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
A legegyszerűbb az lenne ha beraknál egy (vagy ha lehet kettő) jóféle -halk de erős- minél nagyobb ventit a ház elejébe hogy a videókártya+procifelé fújjon be minél több levegőt és akkor már lenne mit felfele fújnia procihűtőnek és a GPU hőjét is hátra terelné ahol a hátsó venti kivinné.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Schwin94: Úgy jó a hűtő tájolása, ahogy Moon_Breaker írja, tehát elölről hátrafelé járatja a levegőt. Szóval abban igazad van, hogy 90°-os léptetéssel, csak az Intelnél lehet elforgatni, de pont ezért az AMD-nél csak egy jó és egy rossz irány van. Ahogy nézem nálad két rossz az opció. Sajnos az a hűtő neked nem jó, mert gyárilag alkalmatlan a feladatra. Az ugyanis az egyszerűbb, hogy fel lehessen fogatni az AMD-s proci fölé, mert csak egy pár filléres szerelék kérdése, így minden gyártó minden temékéhez tesz ilyet a dobozba, és eladja annak, aki vevő rá, de igazán nem mindegyik alkalmas attól még, mert a gyártó szerint fel lehet szerelni az fx fölé.
Mivel gyakorlatilag egyforma a konfigunk, szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy a melegedés oka épp a tájolásban keresendő, mivel így a VGA-ról érkező forró levegővel próbálod hűteni a processzort, ami ugye fizikai képtelenség (60°C-os levegővel nem lehet 60°C alá hűteni a processzort, márpedig a 8350 60°C felett kezdi el visszafogni a teljesítményét, hogy ne süljön meg és nem 70-nél, mint az Intelek.). Viszont, ha megfordítod, akkor meg feltorlódik a meleg a VGA és a CPU hűtő között. Ha jó a ház hűtése, tehát a háznak is van egy szélcsatornája elölről hátrafelé, akkor érdemes lenne kipróbálni a fentről lefelé irányt, vagy venni egy ide való hűtőt, ami eleve jól van tájolva.
0
0
0
0
H-ECTOR avatar
Akkor én emlékeztem rosszul. Szerintem is próbáld meg amúgy elforgatni
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
Lehet, de előbb próbáld valahogy 90fokkal elforgatva felfogatni az alaplapra azt a bordát.
0
0
0
0
Schwin94 avatar
Nem mondtam hogy nem fér be, én úgy tudom hogy ezt a hűtőt nem lehet átfordítani úgy.
Intel lapokon lehetséges.

Hogy érted, hogy hűtő borda csere? Lehet ezekhez kapni másfélét ami kompatibilis?
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
Hát igen, vagy megpróbálja valahogy elforgatni a hűtőt, vagy ház\hűtő(borda) csere.
0
0
0
0
H-ECTOR avatar
azt hiszem, azt mondta, hogy másképp nem fér be, ezért van így. szerintem egy másik ház lenne a megoldás.
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
A procihűtő ventijének a nagy bordára kell hogy fújja a levegőt, át a bordán és a ház végében lévő ventinek azt ki kell fújnia.

Tehát kb. így kéne kinéznie a dolognak :

https://i.imgur.com/sLTRPSZ.jpg

A procihűtővel amúgy semmi gond nincs, jó nagy hűtőborda. A lényeg hogy a ventije a bordára fújja a levegőt.
0
0
0
0
Schwin94 avatar
Sziasztok. Mivel az egyik játék topicba felmerült melegedéssel kapcsolatos probléma, és mivel nem akarom szét offolni, vélemény kéne.
Gallériámba megtalálható a konfigom és hogy hogyan is néz ki. Az oldalsó ventilátor már nincs beépítve, mert CPU hőmérsékletbe nem jelentet semmi a VGA meg amugy se meleg.
Terhelés alatt elég magas hőmérsékletet ér el a CPU-m.
Véleményem szerint ezen okokból kifolyólag:
- Kicsi ház, nincs meg a megfelelő keringés.
- Az Artic Freeze 13 hűtő, mivel nem lehet másképp felrakni a VGA-tól szívja el a meleget és avval hűti magát.

A régi gépem megvan, de nem szeretném átpakolni bele, mivel az is működő cucc.
Hogyan tudnék hőfok csökkenést elérni?
Paszta MX4
Esetleg egy olyan hűtő beszerzése ami nem a VGA-ról hanem a meghajtóm irányából vesz el?
0
0
0
0
hashimoto avatar
Így van, az EVO és az X is ugyanolyan jó. 😀 Nekem egy Deepcool Gammaxx 300-am van, azt is megnézheted, kb. ugyanazt tudják ezek.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Goku 96:
A 212X nagyon jó választás, csak arra azért figyelj hogy 158 mm magas. Nekem 212 EVO van szinte ugyan az igaz én Noctua ventilátorral használom. A mostani procimat lazán lehűti, de előtte húzott Q9550 volt alatta(3,83 GHz-en ment), de azt sem engedte 60 fok fölé.
0
0
0
0
no avatar
bszilvagyi9: Köszi a segítséget elgondolkodom rajta 😀
0
0
0
0
hashimoto avatar
Goku 96: [LINK]

Egy esetleges processzorcsere után sem kell ezt cserélned, bőven bírja még a tuningot is. 😀

Hunork: Nem tudják mit hagynak ki 😆 Vagy csak szimplán vakok. 😃
0
0
0
0
Hunork avatar
bszilvagyi: hát nem tudom, hogy lehet beolvadni oda 😀 Két helyre küldtem el a cikkeimet, meg egyebeket. Válasz sem jött... 😞
0
0
0
0
no avatar
Üdv mindenkinek 😀 Az lenne a kérdésem hogy ti milyen hűtőt ajánlanátok nekem, vagy jó-e az amit kiszemeltem mert az a gondom, hogy játékok közben 68-70 c melegszik a procim lassan 1 éve, de ha kilépek a játékból akkor hamar visszahül 33 c -ra, netezéssel 45c megáll.
Kiszemelt processzor hütő : https://www.arukereso.hu/szamitogep-huto-c3094/zalman/cnps10x-optima-2011-p303598215/

Processzorom amd fx 6300 3.5-4.1 ghz turbó órajel amióta me van így müködik, mostani processzor hütő egy phenomé.
alaplap: Asrock extreme 4, előre is köszönöm a válaszokat 😀
0
0
0
0
FoLey avatar
Hunork Szép darab Be Quiet! Minőségek! 😉
0
0
0
0
hashimoto avatar
Nincsmit, szívesen olvasnálak a gs-ban is 😆
0
0
0
0
Hunork avatar
bszilvagyi: ezer köszönet cyber barát! 😉
0
0
0
0
hashimoto avatar
Hunork: Még nem olvastam végig, de eddig nagyon jó teszt lett, gratula a hardverekhez!
0
0
0
0
Hunork avatar
Üdv!
Egy kis kedvcsináló: 3 be quiet! termék, főleg a Silent Base 800 PC ház!
[LINK]
Remélem, segíthetek ezzel is!
0
0
0
0
oroszlajos avatar
Köszönöm Hunork az ajánlatokat. Utána nézek 😀
0
0
0
0
Hunork avatar
oroszlajos: Igen, benéztem, a 2011-et nem támogatja, bár nem tudom miért, a sima Pure Rock igen... A PH bemutatója sem írja ezt a foglalatot.
AC: hát nekem a 13 CO tökéletes volt (bár szintén nem támogatja a 2011-et), és az i32 -t meg nagyon dicsérik felhasználói oldalról, nem szabad leírni egy gyártót egy rossz termék alapján. Amúgy sejtem, melyik volt neked, és AMD fronton korábban nem jeleskedtek, meg hát akkor nagyon kellett hűteni is.

A baj az, hogy a proci kemény, kell neki a jó hűtés, és toronyban a 160 mm az alap...
Itt van pár top-flow, nézz utána, vagy kérdezz rá:
be quiet! Dark Rock TF (108.8mm)
be quiet! Shadow Rock (100mm)

Noctua NH-C14S (142mm)
Raijintek Pallas (68mm)
Thermalright AXP-200 Muscle (73mm)
0
0
0
0
oroszlajos avatar
Honork: Az általad ajánlott BQ Pure Rock Slim-et én is néztem, de a gyári oldalán nem írják hogy a 2011-es foglalat támogatott. Máshol írjak, de ott nem.

Az Arctic tapasztalom egy hűtő, és pár ház ventilátor.
Sajnos már a pontos márkát nem tudom a CPU hűtőnek, egy AMD A8 5600k volt vele hűtve, de pár hónap alatt hangos zúgásba kezdett alig magasabb mint 50% terhelésnél. Aztán rövid időn belül meg is adta magát sajnos. Mivel nem voltam a közelben ment vele a procim is lapostól :/
0
0
0
0
Hunork avatar
oroszlajos: hát a gáz, hogy 16cm-es hűtőt akár be lehet tenni, hiszen a speckók úgy értendők, hogy ennyi fér be, csak rizikós.
Én azért vetnék egy pillantást a BQ Pure Rock Slim hűtőre, nagyon jó értékeléseket kapott! Vagy esetleg top-flow megoldás nem érdekel? Azzal nem lesz gond magassággal.

Spoiler!
AC rossz tapasztalat? nekem több is volt, mindegyik megy még máshol... Ezt majd kifejthetnéd, hogy tapasztalatot merítsünk a későbbiekre
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció