Videókártyákról minden
Na ez a téma azért jött létre hogy a "Milyen videokártyát vegyek" témát megkíméljük azoktól a kérdésektől amik nem szorosan a videokártya vétellel kapcsolatos.
Nyugodtan lehet kérdezni: pl: Mi az a GPU vagy PCI vagy PCI-E / Pixel Shader / AA ... vagy mi az a HDMI?
Vagy pl: Melyik a jobb 256 ddr3 vagy 512 ddr2? Mi a GPU órajele? Meg ilyesmik...
Ha az lenne a kérdésed hogy Milyen videokártyát ajánlotok akkor azt a "Milyen videokártyát vegyek?" téma tegyétek fel!
Nyugodtan lehet kérdezni: pl: Mi az a GPU vagy PCI vagy PCI-E / Pixel Shader / AA ... vagy mi az a HDMI?
Vagy pl: Melyik a jobb 256 ddr3 vagy 512 ddr2? Mi a GPU órajele? Meg ilyesmik...
Ha az lenne a kérdésed hogy Milyen videokártyát ajánlotok akkor azt a "Milyen videokártyát vegyek?" téma tegyétek fel!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Amúgy tech info, 8K ig fele időben rendelet OpenCL Realtime anyagot, 12K-bam 1:1-ben renderel, realtime. NVidia CUDA sem képes ennyire, ami felettébb, érdekes, és aggasztó a zöld sarok számára...
Tegnap vettem egy Gigabyte rtx 2080 supert. Elég melegedős de ami jobban aggaszt, hogy hírtelen melegedik föl. 80-86 fok között megy és kicsit ilyesztő az előzőek után. Még van rajta 22 novemberig gari.
Visszaküldöm gariba aztán ha így is ilyen akkor cserélem egy másik 2080-ra.
Újrapasztáznám meg vennék thermal padot is csak a garanciát féltem. :/
Nos nem rég az RX 570-es kártyám elkezdett a szokásosnál jobban mellegedni, 73 fokot is elér is eddig 65 fokon tetőzött. Arra gyanakszom a paszta kezd kiszáradni, viszont az a gond még van rá rendes garancia.
Így az ember hogy pasztázza újra? :) Még is csak jobb volna hűvősen tartani.
Egyenlőre a 50-55%-on járatom a GPU ventilátorait, így 65-66 fokon meg tudja tartani.
Csak hát így már van egy kis menetzaj :D
[LINK]
Elég trollnak hat a dolog, tekintve hogy az NV felvásárolta őket anno, de majd kiderül 😅
Alap esetben akkor jön elő ez a jelenség, ha túlmelegszik valami, lazulnak illesztések, forrasztások, vagy egész egyszerűen elöregszik (ez a leggyakoribb)
Spoiler!
Asus is nagy csalódás az alsó szegmensekben.
Spoiler!
[LINK]
Nekem igazából 55 fokig nem is mennek a ventik 😃
lenne egy kérdésem 2 napja vettem egy gigabyte rtx 2070 super gaming oc 3x videókártyát és nemtom jók e az értékek hőmérséklet le gondolok
alapon olyan 30-35fol ha játszok akkor felmegy 82-83 fokra a ventik 90% kon mennek
nincs tunning semmi csak az alap beállítás, + kitakaritottam mert nagyon koszos volt a 3 venti és újra pasztáztam.
Gondolom magas fps-el játszol, vedd lejjebb akkor nem melegszik annyira.
az aorus engine ben a gyári beállítás power 100, temperture limit 83 fok.
amugy 60fps el játszok igaz 2560x1080 ban
tettem fel képet a gépről a gép neve mavis_dracula
közben kiderült miért volt 83 fokos valojában nem is csak az MSI afterburner rosszul irja ki az értékekket
lefutattama furmarkot ment vagy 10 percet és 75 nél nem menet feljebb
az aorus engine ben gyarilag a power 100 és a temperture limit meg 83 fok igy ha jatszok a kartya oc modban van és ezért megy fel 83 fokra a gpu meg 2050MHz re is.
manuálisan levettem a temp limitet 75 re es igy tartja is és a gpu csak 1860 néha 1900 ra megy csak fel
Meddig lesz elég játékokra egy GTX 1050 TI? Sajnos a magas árak mellet erre volt pénzem anno,
meg a procim se hajtana ki erősebbet
Nem a dátumtól függ mikor lesz elavult egy hardver, hanem mikor már kevés a usernek arra, amire használni akarja. Ez csak valami hülye új trend, elavultnak hinni egy-két generációval régebbi csúcshardvereket is.
Ha a tényleges hardver hiány addigra megoldódik és az árak is visszaállnak akkor minden megy tovább mint eddig.
Ha a tényleges hardver hiány addigra megoldódik, de az árak nem állnak vissza, akkor a játék a pc-n ténylegesen luxussá avanzsál nálunk, egészen addig, amíg nem kartelleznek és/vagy az árakat lejjebb nem viszik...olyasmire tippelek mint volt a pc hajnalán, nálunk kb 1995 körül. Fejlődés elindult felfelé, az árak meg stagnáltak, vagy éppen csökkentek - piacszerzés végett. Könnyen lehet hogy egyik vagy másik fél ha megunja a kartellezést és/vagy nagyobb piaci részesedést akar, akkor árat csökkent így kényszerítve a másik felet is, aminek a nyertesei a végén a elvben a végfelhasználók.
Ám most hogy ott vannak a nyerészkedők, őket csak akkor lehetne kivonni a forgalomból, ha olyan mennyiségű és minőségű kártya kerülne a piacra amit nem tudnának felvásárolni hogy emelt áron továbbértékesítsék.
Ha viszont mesterségesen fenntartják a hiányt és magasan maradnak az árak, nos, akkor szerintem levágták az arany tojást tojó tyúkot és két lehetőség marad:
- játékhozzáférés előfizetések mellé bejön a távoli gépbérlés - kb stadia és társai
- ha a konzol piac ekkor még egészséges akkor irány konzol, legalábbis játékra
És akkor a bányászat még kimaradt az egyenletből. Mert amíg 3000$-os kártya 5 hónap alatt megtérül és másfélszeresért még ekkor is eladható, addig nem lesz vége ennek, mindig lesz aki többet és többet akar. És amíg ilyen kis mennyiség érkezik a piacra az fel is lesz vásárolva vagy bányászatra és/vagy tovább értékesítésre.
Emiatt valahol elítélem a bányászatot, többek között mert felesleges energiapazarlásnak érzem ami nem termel semmi kézzel fogható hasznot - nem segít egy kutatást sem, stb...másfelől amíg havi párszázezer összejön munka nélkül addig nem biztos hogy van értelme egy munkahelyen napi 8-10 órát sz*pni a feléért, negyedéért. De ez már egy másik téma.
Amennyiben a játékkiadók is efelé mennek el, könnyen lehet hogy ott is lesz a mai launcherek számával (10+ db) megegyező szolgáltatás 10-10€-ért havonta.
Ehhez képest nem nagyon van éppkézláb megoldás jelenleg, talán a stadia, de a korábbi próbák mind mind bedőltek, és a goodle leépítette a saját stadia játékfejlesztőit...ami nem jó jel.
És a stadia konstrukciója sem biztos hogy nyerő:havidíj és mellette opcionális a játékok ára. Plusz ugyanazt eljátszhatják, mint a netflix és társai: idővel lekerülnek olyan tartalmak amik talán neked fontosak és a helyükre olyanok kerülnek amik neked nem tetszenek, de ha már bevásároltál 2000€-nyi gamet nem biztos hogy otthagyod az egészet a f*szba...igaz így érthetőbb lenne a mai játékvásárlás egyik téveszméje:
Mivel fontos az ár akkor ha nagyon rossz lenne a helyzet PC fronton akkor egy Series S-re ruháznék be vagy egy PS5 szintén digitális kiadás. De azt se húznám a végletekig, mert ha megindulna egy nagyobb PC-s réteg a konzol irányába ott sem kizárt hogy drágulás lenne rövid időn belül.
De reméljük a legjobbakat uram, hogy az olyan átlagemberek mint én is azért idővel tudnak majd középkategóriás gaming kártyát venni. 😆
Legrosszabb esetben, 1-2 generációval előző kártyákat fognak használtan venni a gamerek akik asztali PC-vel akarják tolni. Akinek van rá pénze, az meg megveszi a "gamer" laptopot és azon tolja.
A játékfejlesztők se hülyék, persze királyak az új technológiák a friss hardverekben, de ha a kutya se tudja megvenni, akkor ők se arra fognak fejleszteni. Megragadnak annál a technél ami könnyen elérhető mindenki számára és arra fognak használható terméket kiadni, hiszen nekik is a fő érdekül hogy amit csinálnak fogyjon, és nem feltétlenül az hogy az új hardvereket megvedd évről évre.
Sőtt, hamár meredek gondolat menet, még lehet jól is jövünk ki az egészből és optimalizálják a játék motorjaikat hogy jól fussanak régebbi termékeken, akár még új grafikai megoldások kisajtolásával is.
https://hu.2021cheap.store/content?c=pcie%20vga%20card&id=12 valami ilyesmi csak ezt nem tudom jó e bele
AiO megoldással is működik.
Mert ha "normál" kártyád van, akkor at AIO-t nem kell ráépíteni...
Tudom, hogy vannak alapból AIO kártyák, mint a poseidon, a seahawk, az új toxic, de ezeke a vrm és memória hűtését ugyan úgy ventilátor látja el.
Sőt, még az aftermarket AIO vga hűtők is csak a GPU-t hűtik folyadékkal, és ezekhez is át kell építeni a kártyákat.
Ahogy a lord írta följebb, olyannkartyan kívül amin mindent folyadék hűt, nincs értelme display-be állítani a kártyát, mivel nem lesz helye szellőzni, és nem lesz megfelelő az airflow sem. AIO esetén sem.
Csak egy custom loop az aminek mindegy,hogy hogyan forgatod azt akire rakod.
Miért ne lenne helye szellőzni? Ha a ház szellőzése adott, akkor nem fog fuldoklani egyik kártya sem, főleg nem egy blower rendszerrel kiegészített AiO. Ha valaki rátolja a VGA -t az oldallapra, az már más kérdés, de alapvetően nem ebből indulnék ki.
Szerk.: Erre fel rácsekkoltam az előző bejegyzésre és bassus(16)... . Én kérek elnézést.
Btw léghűtésben a leghatékonyabb az lenne, ha BTX elrendezésben dolgoznának a gépek és a VGA -k inverz ventilátorokkal leszívnák a hőt a lamellákról. Ha megnézed egy "normál" VGA manapság a két ventilátorral csak részben küldi felfelé a hőt, a fele viszont megreked alul, mert a nyák egy falat képez. Ezért is olyan hatékony az nvidia saját megoldása az RTX 3000 szériában. A vízen és a blower rendszeren kívül nincsen hatékonyabb, ha sok hőt kell szállítani, csak az egyiknél a kiépítés drága és körülményes, a másiknál pedig a légszállítás megnövelése a hűtés kulcskérdése, ami hihetetlen nagy zajjal járhat.
Consumer téren persze a többször is leírt módszer a legjobb.
Annak idején évekig volt sk moddolt fekvő házam és benne álló VGA. Kollégiumi gép volt és nem volt kímélve, valamint 24/7 -ben futott. A VGA -n még az eredeti ventilátor van és hibátlanul működik. Ugyanígy volt blower kártyám is hosszú ideig állított helyzetben és annak sem lett semmi baja. Egy modern középkategóriás dupla / tripla ventilátoros kártyán a csapágyak persze egészen másak, ideális állapotuk ha fekszenek.
Plusz az a táp szerintem már imádkozik esténként... Illene valami komolyabb ebbe a gépbe...
A golyóscsapágyak bírják vertikálisan a legtovább, ellenben ezek a leghangosabb csapágyak is amit ventikbe szoktak szerelni.
Az lenne a kérdésem, hogy a profilomban látható konfiggal (i5-10400, 1050Ti, 16Gb 2666Mhz RAM) a Rainbow Six Siege low beállításokon is csak 80-100FPS-el fut, és a GPU kihasználtság folyamatosan 90% felett van (ugye lowon). A legfrissebb driverek vannak fent, és a hőmérséklete is 50-65 max 70 fok szokott lenni. Medium, high beállításokon sincsen kevesebb fpsem, de lowon a legtöbb benchmark oldal szerint kb. 200+FPSem kéne legyen. Az FPS limit természetesen ki van kapcsolva. Ötletek? 😀
RX 580-nal is 1080p Low beállításokkal kell játszanom a stabil 144FPS-hez, pedig ez azért lényegesen erősebb mint a 1050 Ti.
Habár a High preset sem sokkal megterhelőbb, valamennyi FPS különbségnek akkor is lenni kell Low-Med-High között, mivel nem fut CPU limitben a játékod. Ha lefuttatod az in-game benchmarkot mindhárom preset mellett valószínűleg kifog jönni a különbség.
Szerk.: Jut eszembe, ha esetleg még nem próbáltad volna akkor nézz rá a Vulkan API-os verzióra is. NV kártyák mondjuk nem tudom mennyit profitálnak belőle, nekem a Dx11-hez képest hozott pár plusz FPS-t.
[LINK]
Az új buildem: https://gepigeny.hu/user/mcfly36/eszkozok/341180
Leginkább az intel oldalra lennék kíváncsi, mert ott még a GMA és HD Graphics korszakban voltak programokkal kompatibilitási problémák és rémes volt a support (nem is volt konkrétan soha). Milyen grafikus teljesítményt lehet egy ilyen laptoptól elvárni? Persze legfőbb szempont az általános rendszersebesség, azt szerintem SSD-vel már minden mai chip tudja, viszont nem ártana, ha tudnék játszani pár játékkal. Nem árt, ha a régiek még valamennyire kompatibilisek/futtathatóak, de azért az is jó lenne, ha egy 5-8 éves causal címet 720p30 low-medium környékén még lerenderel. (Például teszem azt egy GTA Vice City és egy Far Cry )
Természetesen az AMD variánsok is érdekelnek, illetve nyilván a VEGA jobb ilyen tekintetben, viszont valószínű nagyobb lesz az inteles kínálat, illetve lesznek egyéb szempontok is a gép kiválasztásánál, de az most nem ide tartozik.
Köszönöm a gyors választ!
Ez a helyzet valószínűleg így marad, jó eséllyel vége az ötven rongyos középkategóriának.
Ha ez így marad, valószínűleg sokan el fognak fordulni a PC-től és inkább konzolt vesznek majd. Egy csúcs VGA árából most veszel egy PS-t egy xbox-ot, meg egy vitát és még marad pénzed pár játékra is, egy lóbaszó tv-vel együtt. Érdekes idők lesznek ezek.
Szerintem ez már kezd lassan átmenni trollkodásba #1050
A gyári szoftverben, ami jár a videókártyákhoz, szokott lenni "tuning" opció. Pl, hogy "sima" módból átrakni a kártyát gaming, vagy OC módba.
Ezek érnek valamit? Több fps-t lehet így kihozni a játékból?
Én inkább visszavinném az eladónak, de ha erre nincs esély akkor egy BIOS cserét megpróbálhatsz, 2 perces művelet.
Lehet jobban járnék ha vissza kérném a pénzt ? ...
Ha cseréli az eladó akkor azért csak nem fog még egy ugyan ilyen hibás darabot kiadni a kezei közül... 😶
Mondjuk annyit is érnek alapjáraton
Vettem egy ASUS Geforce 710 passzív hűtéses kártyát tegnap. És nagyon meg vagyok vele elégedve. Teszteltem pár játékkal és amikkel én szeretek játszani (nem vagyok nagy játékos) azokkal tökéletesen megy! A kérdésem az lenne hogy egy ilyen kártyának mennyire szabad melegednie? Alapból ha csak fut a windows vagy megy a torrent és zenét hallgatok akkor 39-40 fokos. Délelőtt játszottam PCSX2 emulátoron a DBZ Budokai Tenkaichi 3-mal kb. 30 percet és utána megnéztem GPU-Z-vel és 65 fokosnak írta a videókártyát! Ez normális? Kicsit aggódom hogy túlságosan felmelegszik... Aki tud kérem segítsen! 😀
Szeretnék egy Gtx 1650 super használt videokártyát venni. Ha valaki tud jelentkezzen!
Ilyen nem is létezik desktop vonalon, csak laptopoknál.
Spoiler!
Amúgy teljesítményre nem volt vele bajom. Túl van nagyon árazva, az viszont tény. A 1050Ti-nál jobb mindenképp.
[url]https://hardverapro.hu/aprok/keres.php?stext=gtx+1650+super&county=&stcid=&settlement=&stmid=&minprice=&maxprice=&company=&cmpid=&user=&usrid=&selling=1&buying=1&stext_none=[/url]
Adott egy rtx 2080 super és egy Samsung 4K QLed Q80T 65coll
a probléma a 4k 120hz-el van, mivel az rtx 2xxx szérián "csak" Hdmi 2.0b kimenet van ami 4K 60hz-re képes de van rajta Display port 1.4 ami tudja a 4k 120hz-et, ehhez vásároltam egy CLUB3D Displayport 1.4 apa - HDMI 2.1 anya aktív adapter bízva benne, hogy működni fog, de a tervem csődöt mondott vagy valami beállítás beli problémám lehet, mert nem igazán akar működni. Van olyan játék aminél csak fekete képet kapok, de olyan is ami elindul csak épp 30Hz a max, ami ugye még a sima hdmi 2.0b nél is rosszabb.
A kérdés az lenne, hogy meg lehet e oldani a problémát vagy marad a videokártya csere mivel az RTX 3xxx-es szériába már van Hdmi 2.1 es kimenet?
Már a GT 1030-nak sincs sok létjogosultsága, de jön még egy ettől is gyengébb.
Úgy látszik 2021 se lesz jobb mint év mint 2020! 😃
Volna nekem egy 2060S az MSI-től. Ez az RT dolog, hogy működik bekapcsolási fronton? Szeretném kipróbálni az RT dolgot, pl AC Valhallában. Tavaszra lesz egy éves a kártyám, de még nem próbáltam ki RT fronton 😃 Hol, hogy kell ON-ra "varázsolni" ? és a DLSS is kapcsolgatni kell ki-be? Nem nagyon ástam be magam a témába eddig. És a mostani kártyám mennyire vinné a VR-t és milyent? gondolkoztam, talán karácsonyra meglepném magam eggyel.
Persze tisztába vagyok azzal is hogy ezt az effekt et nem egy majd 20 éves játékon kell megnézni,de ha már ezzel prezentálták akkor gondoltam lesz valami érdemleges benne, de sajnos nincs 😃
BF5-ben kipróbáltam, semmi nem változott, vagyis de, egy jó 30fpsel kevesebb lett.
RTXRT kevés sugarat használ, pont azért mert a jelenlegi RX-ek amúgy is gyengének számítanak az utóbbi szempontból.Szerintem akkor most az RT helyen jöhet e egy PS estére (pizza+sör kombó) Kellemes és tartalmas pihenős 7végét mindenkinek, jó kockulást 😉
épp gépbővítés előtt állok.
már megint bányászőrület van?
nézem az rx 5700xt-t és 300k ba kerül.
hol tudnám normális árban megvenni újan?
150k rá a keret.
Nekem pl egy haverom apósa kamionos szlovák-lengyel vonalon, szóval nekik haza akár tudna is vinni valamit.
Szerintetek megéri olcsóbban 6800xt Nitro+ra váltani 3080-ról? Tudom, nvcodec-ről le kell mondani, dlss nincs, RT teljesítmény nagyon gyenge, viszont ott a trixxboost, ami egy dlss alternatíva a vörös oldalon, ray tracing meg hidegen hagy őszintén szólva.
1440p felbontásra rossz választás lenne?
Nem tudom, hogy driveresen produkál-e baromságokat az új kártya, azt még nem néztem meg.
Köszönöm a segítséget!
Ha a kártya egyik ventilátora a három közül kerreg, az garanciás dolog?
Köszi!
Se 5600XT-t, se 2060-at, se 1660Ti-t nem találok.
Mikor lesznek?
Meg amik vannak is Covidnak köszönhetően tegyük hozzá onnan fúj a szél, játékiparba mennek a chipek. De ahogy láthatjuk is nem véletlenül. Hatalmas lóvé van benne és ugye maradj otthon ezt szülte meg hogy elektronikia/szórakoztató eszközt vesznek az emberek. Komoly gondok lesznek még itt ha ez nem stabilizálódik rövid időn belül. Mert ha világszerte autó gyárak állnak le nem rövid időre az gazdaságilag nagyon érezhető lesz mindenhol. És ez a horror árazás még csak a jéghegy csúcsa lesz.. Szó mint 100 nagyott néztem most én is. És ez még csak most fog el kezdődni igazán. 😕
Feltett haverom egy kérdést, miszerint mikor lesz (ha lesz egyáltalán) egy jó kártya 60 ezer alatt, amely végre leváljta a 1060-at (6 GB) és az 580-at. Persze itt új árakra gondolt. El kellett keserítsem, de valszeg soha. Jelen állás szerint nem látom fényesen az ilyen kategóriájú kártyák jövőjét és ismét csak a használt piac játszhat majd sok mindenkinek.
RX 580 és az 570 helyzete 2021-ben:
Már négy éves kártyákról beszélünk, te jó ég. Igen még most is elegek 1080p medium, sokszor high élményre, de az utóbbi időben már nagyon nehézkesen érik el a 60 fps határt. 2018-tól ezek a kártyák jelképezték a "jó deal" fogalmát a használt piacon és volt, hogy az új áruk is nagyon kedvező volt. Az 570 sokszor 35 ezer alatt volt és sok garanciával, amíg az 580 50 eter alatt volt. Mi lesz 2021-ben és egyáltalán miért tartott idáig a sikerük? Elsősorban annak, hogy ezeket a kártyákat nem váltotta le az AMD normálisan. Az 5500 XT nagyrészt vicc, a sima 1650 a konkurenciától pedig az 570-nál is lassabb. Az 1650 Super pedig maximum az 580 szintjét hozza nagyjából hasonló áron. Véleményem szerint nyári kisöpréssel ezeknek a kártyáknak búcsút mondunk végre. Használt piacon pedig bőven esni fog az áruk remélhetőleg. Addig amúgy sem érdemes csodát várni, hiszen minden VGA ára nagyon inflálódott, amely hónapokig ki tart majd.
1650 Super vagy RX 5500 XT lesz a megmentő?
Ezeket a kártyákat alapból szintén elkéne felejteni, hiszen csakis az 580-at hozzák és az áruk is hasonló lehet, ha az 580-ak elfogynak majd. Az új szériákkal talán évvége felé beesik az áruk 50 ezer környékére vagy alá használaltan, de ez konkrétan vissza fejlődes ár érték arányt nézve nem pedig javulás...
Új széria?
Az új széria biztosan fog hozni valamilyen fajta fejlődést ár/teljesítmény szinten. Ha az AMD leváltja az 5500 XT-t egy 6500 XT-vel, amely az 1660 Super teljesítményét hozza az nem lesz rossz. Kérdés milyen áron? 70 ezerért ez semmiképpen nem előrelépés és nem hinném, hogy egy ilyen kártyát itthon meglehetne venni majd 60 ezer alatt (újonnan). Az Nv kínálhat több kártyát is, így kifoghatnak majd az emberek pár jó deal-t, de nem hosszútávú dologról van szó. RTX 3050 nem áll majd meg 60 alatt és nagyjából 1660 Super szintjén lesz.
Hol van a piac romboló árazás?
Ha már nagy erőlepés történt a felső kategóriában elvárható lenne ugyan ez a alsóbb szegmensben is. Ha egy játékos vásárolt egy RX 580-at 2019-ben 45 ezerért használtan (sok garival) mit kap idén nyáron, két évvel később ugyan ennyiért? Röviden: RX 580-at. Ha új kártyákat nézünk akkor meg 60 ezerért (amennyibe egy 580 került) talán kapsz majd egy RTX 3050-et, amely nagyjából 25%-al lesz gyorsabb. A gond az, hogy addigra használtan a GTX 1660 Super/Ti olcsóbb lesz. Remélem átjön a mondandóm. Évek óta stagnál ez a szegmens és nem látom, hogy javulna majd egy hamar.
Mi a megoldás?
Tarsd meg az 580-at, vagy egszerüen nyeld le a békát és vegyél egy drágább kártyát. Sajnos ez a trend évek óta és nem fog megváltozni.
Mondjuk emlékszem, mikor rajtolt az RX5XX. Az is csak papíron létezett kb, mind a bányákban voltak. Talán most az utóbbi másfél évben lehet értelmesen hozzájutni.
Jó hardverhez értelmes áron jelenleg csak ismerettségen keresztül jut az ember.
Szerintem kicsi pénzből RX470/570-t kell venni. 1050Ti árban mennek, mégis a 1060hoz vannak közelebb.
Csak úgy érdekességképp gondoltam megosztom veletek a tapasztalatomat, és a levont konklúziómat a 3000-es széria OC-zásának értelmével kapcsolatban:
A kártyám : Asus Rog Strix RTX 3080 OC változat
1075mV-ra húzva a kártya 2145 Mhz-en stabilan futott Cyberpunk alatt bármiféle kifagyás vagy órajel esés nélkül csutkára kitolt power limittel (120%), így a fogyasztása maximum : 390w volt, de átlagban 360-385w között mozgott
Az alulfeszelt profil 875mV-on 1905 Mhz-en futott, amivel 8 Celsius fokos csökkenést értem el, így a max fogyasztás, amit láttam 280w volt, de átlagban 260-270 között mozgott. Tehát fogyasztásban óriási a különbség, de vajon megérte ez az OC a brutál fogyasztást?
Olvass tovább és megtudod 😉
Tesztelésképp Badlands-ben a Aldacados táborból egy pontra fókuszálva 2 percen keresztül, ahol se npc, se semmi nem történik, csak a sivatagos táj van az fps 87-88 között mozgott a 2145Mhz-es profillal.
Ugyanez az alulfeszelt processzorral 81-83 között mozgott.
Konklúzió:
+ 80-110w-os fogyasztás hozott +4-5 fps-t, amit ha matematikailag levezetünk:
83/88=0,943% ERGO mindössze ~6%-os + teljesítmény növekedést értem el ekkora fogyasztás árán 😲 , ami enyhén szólva csalódás 😶 , és nem egy jó üzlet bárhogy is nézzük 😕 . Nos az megkérdőjelezhető egyértelműen, hogy vajon ez a különbség egyenesen arányosan skálázódik minden játékban, valószínűleg nem, de ha még több is nem lehet számottevően több 6%-nál.
Garancia lenne rá? Megbízható helyről lenne? Ha esetleg valami hiba lenne vele fel vagy rá készülve?
Én ezeket a kérdéseket szoktam feltenni mielőtt döntök.
Hogyha új mindkettő, vagy mindhárom kérdésre igen a válasz, akkor a 1080 Ti, hogyha nem akkor neked kell mérlegelni 😃
AMD Ryzen 5. 3600 MHz/Turbo órajel 4200 MHz
MSI B450 TOMAHAWK MAX
HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Predator
Silver Stone ET650-HG 80+ gold
Köszönöm a válaszokat.
Az egyik hogy a processzor vagy a laptop felbontása miatt adódik az eltérés
Másik lehet, hogy más pályarészek voltak, ott 5-20 fps eltérés simán lehet. Witchernél amit néztem videót/tesztet ott 70-et mértek, nálam meg alig volt 50-60 között. Aztán mikor odamentem az adott pontra mint a tesztben, akkor nekem is felment 70 fps-re.
Kerestem pótalkatrészt, de nincs ebayen sem. Próbáltam ledszalaggal pótolni, de egyrészt túl vastagok a szalagon lévő elemek, másrészt nem lehet vele egyedi színeket előállítani, a program hatására csak erősödik/gyengül az adott fény rajta.
Azt olvastam itthon több helyen hogy a készlethiány miatt mindenhol marhadrága, de egy ismerősöm mondta hogy szlovákiából hozatta eredeti áron, csak itthon verték fel az egekbe.
Aztán felütöttem a guglit és első pár találatra utóbbi tűnik igaznak. Szlovák alzát láttam de azóta ott kifogyott minden(hasonló árak voltak mint nyugatra), nem találtam több szlovák linket, de itt van pár találat elsőre osztrák/német oldalakról:
https://geizhals.at/msi-geforce-rtx-3060-ti-gaming-x-trio-v390-010r-a2438775.html
620€ ~222k ft
https://www.mediamarkt.de/de/product/_kfa2-geforce%C2%AE-rtx%E2%84%A2-3070-sg-1-click-oc-8gb-37nsl6md1gnk-2698339.html
665€ ~238k ft
https://geizhals.at/asus-dual-geforce-rtx-3070-oc-a2366124.html
807€ ~289k ft
Hanem azzal hogy itthon közel 50%-kal többért adják mindenhol erre hivatkozva. Holott külföldön a készlethiány ellenére ugyan olyan áron kínálják.
Mikor kocsival mentem ki Bécsbe a korábbi kártyámért akkor én is egybekötöttem egy baráti látogatással, egy hétig kint is maradtam 😃
A házban 3 venti van, 1 fent, 1 hátul és 1 elől (a hátsó szívja ki a levegőt, a többi befújja). Megpróbáltam a ventiket átvariálni és két ventit tettem előre ami tudja tolni a levegőt a kártyára, de az se segített semmit. Ugyan úgy felkúszott 1 perc alatt a hőmérséklete 80 fölé.
A ház egy zalman s4-es. Sajnos elől nincs csak minimális rács rajta, lehet ez a baj?
Pasztázva nem volt eddig a kártya és a hűtő se került le róla. Ja igen, használtan vettem, ha ez számít.
Mit lehet tenni vele? Ha semmi se működik akkor inkább eladom, mert ez kész röhej. 😃 Asust se veszek kb többet
85-90 fok irtózatosan sok, még ehhez a lespórolt kis hűtéshez képest is. 😶
Amugy mitol mentek hirtelen igy fel az arak? 2 hete meg minden jo volt
Ha már nincs rá garancia én mindenképp újrapasztáznám a helyedben, nincs mit veszíteni vele. Jó eséllyel sokat javulna a hőmérséklet, ennyire azért nem gyatra az a hűtés rajta. Más problémája igazából nem is nagyon lehet, szimpla alu borda van csak rajta, szóval még a defektes heatpipe sem lehet probléma.
UPDATE: ventilátor irányának megváltoztatásával sikerült az alap hőmérsékletet csökkenteni. Illetve letöltöttem az asus gpu tweak 2-t és ott az optimális hőfok ()amit megcéloz) 83ra van alapból állítva, ennél lejjebb csak teljesítmény vesztéssel lehet vinni. Illetve ha 60 fps maxot állítok be akkor nem melegszik 65C-nál tovább nagyon. Meg eleve alapból úgy van belőve a venti, hogy 88°C-ig csak 70%-on menjen, 90 felett van 100%os hűtés csak. Akkor most ennek a kártyának gyárilag ez az optimális hőfok?
Múltkor meg láttam emagon 150ért 2080s-t, gondolom valamit elütöttek a gépben.
Nemrég méltattam a 1660S-t, hogy 100k alatt már egész jók fhd/qhd-ban, és már 110 alatt nem is nagyon láttam.
Kész mázli hogy még 1-2 évig nem terveztem váltást 😃
Elég sok helyen megemlítettem a problémámat, hát ha itt születik meg a megoldás.
Fáj a fejem, fáj a szemem gépezés közben.
De csak akkor, ha az asztali gépemet használom, és annak a 22 vagy 27 colos monitorját. Ha laptopot használok, 13 colos kijelzővel, nincs sem fej-, sem szemfájás, pedig a laptop kijelzője gyengébb és kisebbek is rajta a betűk, tartalmak. Ezen kívül az egész szem- és fejfájás kezdete kisértetisesen egybeesik azzal a pillanattal, amikor videokártyát cseréltem nyáron. Szemorvosok, optikusok nem tudnak semmit mondani, pedig nagyon soknál voltam. Egyrészt segghülyék az informatikához (is), másrészt legtöbbjük minél előbb szabadulni akar az embertől, ezért ráfogják a dolgot öregszeműségre (presbiópia), rejtett kancsalságra (hetero- vagy exofória), stb. Vagyis szerintük mikor az asztali géphez ülök, akkor hirtelen öregszemű és rejtett kancsal leszek, amikor a laptopot használom, akkor meg elmúlik. Nekem egy ötletem van, még ha őrült ötlet is, hogy az új VGA-t nem bírja a szemem, azért, mert 1.) hibás a kártya, valami olyan módon működik, vibrál, akármi, ami kikészíti a szememet, vagy azért, mert 2.) tizenöt évig a másik VGA márkát használtam, és ezt nem tudja megszokni a szemem.
Mit gondoltok?
Köszi a válaszokat!
Jelenleg a negyedik monitort gyűröm, két hónap alatt. Három 27 colos és egy 22 colos. Hiába veszem le a fényerőt, hiába vettem független tesztek szerint is garantáltan villódzásmentest, hiába kapcsolom be a kékfényszűrést, hasogat a fejem, fáj a szemem velük. Majd leülök a laptop szarfos, 60Hz-es TN hulladék, 13 colos lankadt pöcs méretű kijelzőjéhez, amin akkorák a betűk, mint egy devizahitel szerződés apró betűs részén, és elmúlik a fejfájás?!? És akkor a monitorokban keressem a megoldást? Na ne!!!
Nekem csak a paneleknél van hasonló jelenség, bár nálam pont a céges pls monitor hozza ki ha sokáig bámulom, de az is főleg ilyen őszi-téli időjárásban, tavaszra elmúlik.
Általam preferállt mód: -monitoron: fényerő(0) és gamma(0) levétele
-windows alatt az éjszakai fény beállítása
-linux alatt utóbbi + ha engedi a panel akkor a edp-t is levinni pl: laptopoknál
Ha van valami komolyabb mobil vagy spec felszerelése ismerősnek akkor vedd fel és nézd vissza lassítottba hogy van e valami a monitoron, bár ha szabad szemmel nem látni akkor kétlem.
Azt ugye tudod, hogy a nulla kontraszt és gamma, az milyen képet eredményez? Mint ha egy nagyon sötét napszemüvegen keresztül nézném a képernyőt. Annak mi értelme? Sajnos a régi VGA nincs meg, laptopra sem tudom rákötni, mert átalakító kellene, plusz szerintem ezzel a 1440p 165Hz monitorral küszködne a laptop.
2 csipkebokor,
3 ha a monitor tudja a 1440p 165Hz-t, akkor tudniak kéne a 600p 60hz-t is.
Nekem pl olyan monitorom van hogy van rajta szemkimélő mód, nagyon ritkán én is használom átlagban akkor ha mocskos fáradt vagyok már de még mindig a gép előtt vagyok 😆 De amúgy nem szoktam mert nekem ilyen narancsos sötétnek tűnik, de ahogy említettem előzőleg hogy ha olyas vmi a szitu akkor viszont roppant kellemes és hasznos funkció!
De az is lehet komolyabb monitor kéne 75mhz legalább 2160p-be, így most nehéz el dönteni mert lehetsz egyedi eset de amúgy a minél tiszta kép kevésbé fárasztja a szemet ez tény. De ha ha tippelnem kéne én a panelekre tennén a voksom.
'' Kísérletez '' 😀
Az igazság az, hogy szerintem nem figyeltek eléggé, elnézést, hogy ezt írom. Ugyanis a negyedik kijelzőt próbálom, ahogy írtam is feljebb. Egy 22 colos FHD 75Hz IPS, és három 27 colos 1440p 144-165Hz IPS. Akkor ezek szerint kifogtam háromszor egymás után olyan kijelzőt, amikre érzékeny a szemem, plusz a 22 colos, amit előtte három évig gond nélkül használtam, szintén tüneteket kezdett okozni, rejtélyes módon éppen akkor, amikor beraktam az nVidiát...
Nyilván nincs már más megoldás, veszek egy AMD kártyát, és meglátom, hogy azzal is panaszaim lesznek-e.
Szeretném leírni, mert volt már aki ezzel vádolt, hogy nem így akarom lejáratni az nVidiát. Nekem mindegy, hogy melyik VGA-t, processzort használom, ha működik.
Emellett kapni sem nagyon lehet 27 colos 1440p, 144Hz vagy afeletti, nem ívelt, VA paneles monitort.
1440p feletti monitort meg nem értem miért akarnál pc-re gamelni sztem pont elég, ha nem akkor kösd rá tv-re azt akkor 4k. 144mhz felett meg lehet kapni pl ott van a Samsung Odyssey, keress rá.
32" 2k HDR 240mhz 1ms azt ne mond hogy szar meg nem elég gamelni. Mert tökön is szúrom akkor magam 😂
Köszönöm a segítségedet!
Ui: Mostanra haza értem mondom le elemzed neked a jelenséget de most nem is látom, lehet nem is kijelző csinálja azt akkor, olykor 😂 😂
Egyszerűen jó monitor, bárki bármit mondhat. 😀
A kérdés annyi lenne, hogy utólagos backplatet lehet vásárolni?
Amúgy árulnak ilyen videókártya támaszt, nehéz kártyák esetén hogy ne szakadjon ki a foglalat.
Angolul GPU Holder a neve, aliexpressen is van dögivel. De magyarba is árulja egy pár gyártó, hála nekem az RX 570 kicsi és nincs gond mert nem nehéz.
Szerintem ennek a hosszú 1 kg-os +-os kategóriánál van jelentősége. Azért a nagy nehéz kártyákhoz már szükség lehet.
Bár nekem a Haf 912 plus elég jól megfogja a kártyákat.
1: Primary Setting (Ez az alap beállítás)
2: Secondary Setting ( Ha jol olvastam ez lenne a csöndes mód, csökkentett teljesítmény halkabb működés mellett)
3: Softwere Switch Mode ( Elvileg ezzel meg valahogyan működés közben lehet választani az 1es és 2es állás között)
Nagyjábol jól értelmeztem?
Köszönöm.