Videókártyákról minden
Na ez a téma azért jött létre hogy a "Milyen videokártyát vegyek" témát megkíméljük azoktól a kérdésektől amik nem szorosan a videokártya vétellel kapcsolatos.
Nyugodtan lehet kérdezni: pl: Mi az a GPU vagy PCI vagy PCI-E / Pixel Shader / AA ... vagy mi az a HDMI?
Vagy pl: Melyik a jobb 256 ddr3 vagy 512 ddr2? Mi a GPU órajele? Meg ilyesmik...
Ha az lenne a kérdésed hogy Milyen videokártyát ajánlotok akkor azt a "Milyen videokártyát vegyek?" téma tegyétek fel!
Nyugodtan lehet kérdezni: pl: Mi az a GPU vagy PCI vagy PCI-E / Pixel Shader / AA ... vagy mi az a HDMI?
Vagy pl: Melyik a jobb 256 ddr3 vagy 512 ddr2? Mi a GPU órajele? Meg ilyesmik...
Ha az lenne a kérdésed hogy Milyen videokártyát ajánlotok akkor azt a "Milyen videokártyát vegyek?" téma tegyétek fel!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Tudom, hogy még csak most jelent meg a Lovelace és abból is csak a 4090, de mégis érdekes a jövőbe tekinteni, hiszen a Hopper egy vízválasztó lehet abban a tekintetben, hogy merre megy tovább az NVIDIA. Az teljesen jól látszik, hogy ez a "növeljük magok számát a végtelenségig" séma nem fog tovább működni. Ehhez ugyanis hatalmas kitettséget kockáztatnak a gyártástechnológiai fejlődés felé. A GA102 (Ampere) egy 628 mm2-es lapkára épül, amely a Samu 8 nm-es nodján van gyártva, ami inkább 10 nm LPP. Namost az NV-nek 2 teljes node és még egy negyed node-nyi ugrás (10 nm LPP -> 7 nm -> 5 nm -> 4 nm) kellett ahhoz, hogy a magok számát összességében 60 százalékkal tudja növelni. Már ez a node is rettenetesen drága, ha 2 év múlva újabb 600+ mm2-es lapkát tervez és ad ki az NV 3 nm-en az nem 1600 dollártól, hanem 2000 dollártól fog indulni.
A lényeg: Az NV mehet tovább ezen az úton, amelyen most is van. Méregdrága kártyákat tervez mert csak ahhoz ért, hogy növelje a magok számát és ne optimalizálja azokat. Hol az IPC növekedés? Jóval magasabb órajelek mellett pont annyival gyorsabb az AD102 mint amennyivel több magot számlál a GA102-hez képest. A másik út a racionális. Ott a TSMC N4X node-ja amely javulás a mostani N4-hez képest. Hasonló lapka méret mellett inkább a magok hatékonyságára kéne koncentrálni, azaz egységnyi mag mondjuk 15%-al gyorsabb mint a Lovelace esetében. Ehhez hozzájön minimális mag szám emelés és +15-20%-os órajel emelés. Nos, igen ez lehet, hogy "csak" kb. 35-40%-os erősödést jelentene, de nem is kellene 2000+ dollárért adniuk az RTX 5090-et.
A két eltérő stratégiát nem csak az ár különböztetheti meg, hanem az is, hogy a fogyasztás sem száll az egekbe. Remélem, hogy az NV a másik mellett dönt és végre egy racionális és átgondolt termékpalettával lép a piacra, még ha az RDN4-el szemben esélye sem lesz, de árban felvehetik a versenyt. Ha mégis a méregdrága node és a magok esztelen növelése mellett döntenek, akkor ugyan teljesítményben még nyerhetnek is... na de milyen áron? Hogy szemléltessem a két stratégiát felvázolnék két kártyát:
RTX 5090 - GH102 - N4X node - kb. 550 mm2
- 20 480 CUDA mag (teljes magszám, nem kell Ti)
- 3.35 GHz Boost Órajel
- 1300-1500 USD
- 450 W TDP
- 2023Q4
= RTX 4090 Ti +35%
RTX 5090 Ti - GH102 - N3 node - kb. 600 mm2
- 24 576 CUDA mag (teljes magszám)
- 3.3? GHz Boost Órajel
- 2000-2200 USD
- 550-600 W TDP
- 2024?
= RTX 4090 Ti +50%
Jól látszik, hogy az első változat a földhöz ragadtabb. A másodikban még egy teljes node ugrás kell és sokkal több mag 13%-os teljesítmény növekedéshez. A költségek viszont sokkalta nagyobbak. A második árban biztosan nem fog tudni versenyezni az RDNA4-el, az első pedig teljesítményben vérezne el, de mégis az a szimpatikusabb számomra. Az első variáció sokkal hamarabb is jöhetne, kvázi Ampere refreshként is, így több hónapig válasz nélkül lennének hagyva a csúcson.
Hopper után: Biztosan Chiplet dizájn lesz, mert nem tartható fent ez a fajta lapka tervezési stratégia. Lehet másképpen, de az NV is MCM-re vált, ugyanakkor az majd az RDNA5-el fog már csatába szállni...
Használtam találtam 3060Ti-t de félek tőle.(még ha garanciás is) És eléggé változatos a kínálat és ~30-40eFt különbségek vannak. Nehéz belőni hogy mennyit érdemes adni az adott termékért.
Inkább vennék újat de zöld oldalon nem igazán pénztárca barát. Mi a helyzet AMD oldalon ?
Lehet tudni, hogy 3060Ti ,3070Tinek mi az ellenfele ezen az oldalon?
Ha full HD + 1440p a cél?
Nem sűrgős a dolog, hátha lenne leárazás idén.
(konfigom a profilomban)
SAPPHIRE AMD Radeon RX 6700 10G OC
Nem tudom sok infót nem találtam róla. Még sem xt.
Nagyon izgatott voltam, hogy milyen megoldással rukkol elő az AMD az RDNA3 kapcsán. A bejelentés után sokan csalódottak voltak, mások azt kapták amire számítottak, köztük én is. Az órajeleket leszámítva semmilyen meglepetés nem ért. Na jó, talán az RT teljesítmény, viszont én megnövelt RT magokra számítottam. E helyett maradt az 1 RT mag / CU. Utána olvasva ez nem meglepő, hiszen elég nagy helyet foglal el. Az AI gyorsító is némiképp furcsa, de meglátjuk mi sül ki belőle.
Mindenki négy dolgot vesz észre, amikor a bejelentés kapcsán átgondolja mit is látott. Az első az, hogy az RX 7900 XTX biztosan lassabb lesz a 4090-nél. Nagyjából 15% lehet ez a szám. A másik a kedvezőbb fogyasztás, a harmadik és talán legfontosabb, hogy a 4090 1.6x annyiba kerül papíron, a valóságban pedig inkább 1.8x. A negyedik pedig az RT teljesítmény, amely fejlődött ugyan, de ismét generációs lemaradásban vannak.
Ugyanakkor, van egy ötödik tényező, amelyről nagyon de nagyon keveset beszélnek. Még pedig, hogy a NAVI 31 egy középkategóriás lapka. Igen. 300 mm2 mindössze. Természetesen ez maga a dizájn miatt van, de ha monolitikus lapka lenne, akkor is 450 mm2-nél nem lenne nagyobb. Egy ilyen kis lapka sokkal olcsóbb gyártani, mint akár az RTX 4080-at, amely összesen 379 mm2. Most lehetne mondani, de hogy az már eleve egy monolitikus lapka és a NAVI 31 lapkájához még kell 6 db Memória lapka is, és máris 533 mm2-ről beszélhetünk. Igen ám, csakhogy az RX 7900 XTX 999 USD, az RTX 4080 pedig 1199 USD. A NAVI 31 sokkal olcsóbb 5 és 6 nm-re épül, de ne higgye azt senki, hogy az AMD nem dolgozik szép haszonnal, viszont az NVIDIA rá kényszerült erre a magas árra, hiszen egyrészt drágább a 4 nm, másrészt ott a sok el nem adott Ampere kártya. A 4080, amely 25-30%-al is lassabb lehet mint a 4090 bőven veszíteni fog a 7900 XTX-el szemben, de 1440p-ben még a 7900 XT-vel szemben is, az pedig 899 USD.
Látszik, hogy az AMD okosan csinálta, hiszen a nagy 600-700 mm2-es lapkáknak annyi. Chiplet dizájnban azonban természetesen van jövője, ha maga a Grafikus lapka ennél jóval kisebb. Azt gondolom, hogy a NAVI 31 bőven nem az AMD flagship lapkája. Ugyan már... itt még van valami a tarsolyukban. Az pedig nem más mint egy nagyobb lapka. Az RX 7950 XTX lehet a valódi flagship kártyája az AMD-nek, amely 300 mm2 helyett 480 mm2 lesz/lehet. Én 160 CU-ra számítok, azaz 20 480 számolóegységre. Ez jóval több mint amennyit a 7900 XTX-en található. Erre pedig még rájöhet a 3D Stacking Memory és 192 MB L3 Cache-t fog tartalmazni.
Előzetesen két lapkára vártam, de végül egy került bejelentésre. Adored TV ennél még több számoló egységgel számol, de nagyjából egyet értek vele. Az RX 7950 XTX-en már 160 RT mag lenne.. nos így RT teljesítményben is az RTX 4090 közelében lehet, raszterizicióban pedig simán gyorsabb lesz. Persze az jó kérdés mennyire fog tudni jól skálázódni ennyi mag... azonban az eddigiekből kiindulva +40% az amit elérhet. Ár? 1500 USD. Többre nem számítok.
Szeretnék majd írni a Hopper-ről és az RDNA4-ről is, amelyek nagyon érdekesek lesznek.
Ez az RT dolog pedig olyan, hogy igen, ténylegesen legalább egy generációt le van maradva a zöldektől de azt ne felejtsük el, hogy ez az árazásra is igaz. Az RX 7000 konkrétan 6000 MSRP-én nyit, ami a konkurenciára a legkevésbé sem mondható el. Plusz még egy dolog, ami számomra talán a legszimpatikusabbá teszi az új Radeon-okat, hogy nem spórolták el sem a memóriát sem pedig a sávszélességet. Ez egyszerű natív futtatásban jelentősen kitolja majd a kártyák élettartalmát, ami az én szemszögemből azért fontos mert az upscaling megoldások még mindig nem jutottak el arra a szintre 4k alatti felbontásokon, hogy az nekem megfelelő legyen.
Másfelől pedig kíváncsian várom, hogy a valóságban hogyan is fognak muzsikálni ezek a kártyák, mindig szkeptikus vagyok a nagyobbat újító vagy merőben az eddigiektől eltérő hardverek esetén, chiplet design még nem volt, ez is lesz az első generációja, majd az idő igazolja.
Jó lenne látni az eddigi információk alapján neked mi a véleményed ezekről. 😀
4K - RT: OFF
RX 7950 XTX - 145-150%
RTX 4090 Ti - 138-143%
RTX 4090 - 125-130%
RX 7900 XTX - 112-116%
RTX 4080 - 100%
RX 7900 XT - 96-100%
RTX 4070 Ti - 90%
RX 7800 XT - 83-86%
RTX 3090 Ti - 80%
RTX 4070 - 75%
RX 7800 - 72-75%
Árakról felesleges írni, mert ha szorul a hurok az NV-nek is árat kell csökkentenie, de ez szerintem nem fog megtörténni megy hamar. Illetve egy valamiről ne feledkezzünk meg: Az Nvidiának nagyon erős a brandje. A 4080 még elfogja bírnia az 1200 dollárt, de a 4070 Ti / 4080 12 GB már nem bírta volna el a 900-at. Ezért 750 lesz kb., a 4070 meg 600. Mikor? Talán február, de inkább március. Az RX 7800 sorozat meg január végén szépen megjelenhet 600 és 700 dolláros áron. De! A gond, hogy az emberek akkor is inkább a zöldeket veszik majd. Az RTX 3060 most is drágább kb. 50 ezerrel mint az RX 6600 és mégis azt veszik mint a cukrot lásd Steam Hardware Survey. Külföldön meg még gázabb a helyzet. Az RX 6700 XT alig drágább nála és sokkal gyorsabb... mégis a 3060 a népszerűbb... Az AMD-nek előbb mindshare kell és csak utána tud valós részesedést is elérni a piacon.
Minden esetre fontos megjegyezni, mert sokan nincsenek képben a forrásban leírtakkal (elhúzódó korrózió, újként értékesítés különböző csatornákon, stb...).
$1200 RTX 4080 16GB
Nem aprózták el az árakat, a kisebb 4080 mire ideér hazánkba biztos meglesz vagy 450e jó magyar forint.
Részemről az igazság az, hogy a 16G bejön eléggé, DLSS 3 is impozáns, tavasz környékén mindenképpen cserélnem kell a mostmár ténylegesen öreg Pascalt. Most, hogy konkrétan mi lesz nem tudom, fél millánál nem adok többet kártyáért, de jobban örülnék inkább a 400-nak. Majd látom, hogy alakulnak az árak pár hónap múlva de most még bizakodó vagyok és 4080 16G > 3090 a preferációm.
https://www.foramax.hu/Asus-ASUS-RTX3060Ti-8GB-DDR6-TUFRTX3060TIO8GV2GAMING-3-%E9v-garancia-p-20517.html
én innen vettem ezta a terméket ASUS RTX3060Ti 8GB DDR6 - TUF-RTX3060TI-O8G-V2-GAMING - 3 év garancia
de nem látom sehol hogy fel lenne tüntetve hogy használt.
szerintetek kipróbáljam működik e?
a doboza kicsit gyötört de azt ráírom a kiszállítás számlájára
de hogy a fekete csomagolás alatt a doboz mindkét oldalon nyitott
a fóliát leragasztó kis fekete ragasztó is 2 részben van ferdén elvágva
a kártyán 1-2 karcolás
hogy van nagyobb esélye hogy cserélik? ha kipróbálom vagy ha inkább hagyom a dobozban?
a 2 kartya ugyanazt a teljesítményt nyújtja annyi külömbséggel hogy az RTX 3060-ba 12GB VRAM az RX 6600Xt-be meg 8GB VRAM van benne
Ha nem égető fontossággú a GPU csere akkor pedig várhatsz is, ugyanennyiért jövőre Q1/2-ben biztosan érkezik a 4060 ami a 3070/3070Ti szintjét valószínű hozza.
Szerk.: Ha 3060-ból az ilyen 150 ezres Asus Dual és társait nézted akkor azokat felejtsd el, hitvány hulladék az összes, 4 év használat során kamatostól elköltöd venti cserére meg pasztáztatásra a Ti felárát. Úgy értettem a 20-30 ezres különbözetet, hogy 180e környéki a non Ti értelmes custom építéssel és 210 a Ti.
Soha nem próbáltam natívtól kisebb felbontást így ezt nem tudom neked megmondani.
Egyébként a 4K - 1080p még talán a legélhetőbb eshetőség, ez esetben ugye csak annyi történik, hogy ami 4K-ban alapesetben 1 pixel lenne, az 1080p-ben 4 (2x2) pixel lesz, nincsenek ilyen "félpixelek", ezért nem is néz ki olyan csúnya, mosottnak a kép mintha például 1440p-t használnál.
Mondjuk csak a Forza Horizon 5-öt nyomtam rajta, de TAA-val teljesen korrektül nézett ki, még engem is meglepett, pedig natív felbontás alatt a monitoromon soha nem játszanék.
Én azt venném amelyik olcsóbb. RT egyikkel sem nagyon jó. Azt vedd amelyiken olcsóbb és/vagy több rajta a garancia.
Bírom a várj még egy fél évet tanácsokat is :D A középkategória nem volt ilyen jó helyzetben 2020 ősze óta. Semmit sem fog érni ennyi várakozással, ugyanis alig csökkentek az árak 2 évvel ez előtthöz képes. Felesleges várni a megváltást meg az ár/teljesítmény növekedést az új szériáktól, mert nem úgy fog bekövetkezni, hogy az RTX 4060 egyenlő lesz a 3070-el, de közben 130e fog kerülni. Hanem inkább gyorsabb lesz, de cserébe 180e. Szóval csak akkor érdemes manapság várni ha felső és premium kategóriában keresgélsz. Bár... etherium exodus lesz mindjárt és jönnek a 700 dolláros (350 ezres) RTX 3090-ek.
Aztán megtanultam, hogy olcsó húsnak híg a leve és a több néha kevesebb. 😁
Egy olyan kérdésem lenne,hogy egy FSP Hyper M 700W-os táp (85+) ki tud hajtani egy I7 7700K-3070Ti kombót?
A válaszokat előre is köszi!
Spoiler!
Spoiler!
a kérdésem az lenne, hogy mikor a kártyának egyik oldala 80fokos, a másik 40, az árt neki?
Referencia vagy custom? Okozhatja az is, hogy valamelyik GPU felett nem megy a venti.
Egyébként a 40°C egy tipikus idle érték kártyák esetében míg a 80 pedig a terheléses. Ezt konkrétan nem tudom, hogy a 690 SLI-nek számít e a programok szempontjából de ha igen akkor valószínű az egyik fele nem dolgozik.
arra szeretnék választ kapni, hogy maga a nyák. a "panel" nem lesz-e hibás attól, hogy az egyik vége meleg, a másik meg nem
De nincs mitől félned, szerintem a gyáró technikusai több mint valószínű hogy gondoltak erre a problémára. Amúgy is, 80 fokon nem olvad meg forrasz anyag.
Van a gépemben egy Gigabyte 1660 super vidikari. Eddig úgy működött, hogy ebben a nagy nyári melegben is ha neteztem, fb, youtube ilyenek akkor kussolt a ventilátor, és csak akkor indult el ha játékot indítottam. Most alap dolgoknál is random bekapcsol, és akkor is amikor semmi nem történik. Bekapcsol aztán leáll. Ráadásul elég zörgő hangja van ilyenkor, mert anno volt szervizben a kártya mert akkor terhelésnél zörgött.
Megnéztem és semmi nem használja, főleg hogy friss telepítés a win. Lehet hogy tényleg csak annyi hogy melege van? 48-50 fok körül van a hőmérséklet egyébként 27 fokos szobában. 2020 márciusi am. Corsair 4000D házban van, elöl-hátul venti gyári de érkezik hamarosan a Noctua. Ja és portalan a kártya.
köszi előre is
Lehet valami félre siklott a telepitésnél,amitöl megy a rendszer,de nem 100% ig üzemel.Jártam már igy.Uj win,és nem volt tökéletes.Aztánn ugyan erröl a pendriverol ugyan azt a win-t megint feltettem,és nem volt semmi gond.Lehet nemártana portalanitani,illetve ujra pasztázni.Nekem egy nitro+ hütéses kari van,annak se forognak a ventik 50C alatt,viszont nálam 25C szobában idle állapotban,pl most is 32C a vga höfok,és takaritva se nem volt már lassan egy éve...
A zörgés viszont semmiképpen sem jó, valamelyik ventilátorral lesz baj. Annak idején mit csináltak vele a szervizben?
1. nap kiedrült hogy terhelésnél zörgő, daráló hangja van. Ment a gyárba, aztán terhelésnél csak szélzaj van, de alacsony sebességnél sajna maradt a zörgás. És nem akartam többször visszaküldeni, mert pont akkor tört be a covid, és nincs integrált gpu-m.
Nyilván nem mindegyik rossz, de nagyon sok darabbal van ilyen gond. Van amelyik csak egy bizonyos fordulaton, némelyik hirtelen fordulatszám növekedés/csökkenés esetén, de akad olyan is ami egy egészen nagy fordulatszám tartományban nyomja. Szerintem baromi illúzióromboló egy új, esetenként igencsak drága videokártya vásárlása után ezzel szembesülni, főleg, mint említettem, nem új keletű probléma már ez.
Régi gigákat imádtam, GTX 600-as szériáig nem is volt gondom velük. Aztán a 700-as szériával jött a Windforce újabb változata, és...
Kidobtam a kukába
Hö hö höhöhö.
4x szériás középkategória meg majd talán jövő tavasszal vagy nyáron várható.
[LINK]
Lenne egy kérdésem
Jó vételt csináltam vajon?
Eladtam a Gigabyte RTX 2070 SUPER™ WINDFORCE OC 3X 8G 140E ért és
Vettem egy AMD Radeon™ RX 6700 XT GAMING OC 12G 150E ért
Jó csere volt?
Az AMD és Nvidia részvények is hatalmasat estek az elmúlt fél évben, ami szerintem szintén jelzésértékű.
A gépem megtaláljátok a profilomon.
Az a helyzet, hogy venni szeretnék egy rtx 3070-t és nem tudom hogy a tápom elég lesz-e neki.
Szeretnék érdeklődni, hogy valaki tud-e adni tanácsot, hogy megpróbáljam ezzel a táppal, vagy inkább abból is vegyek egy izmosabbat a VGA mellé? A válaszokat előre is köszönöm!
Megjegyezném, hogy egyébként nem tervezek oc-zni semmit, a kártya is gyári oc-s lesz.
Remélem igazad van és bírja majd. Amugy néztem a hivatalos oldalon és ott van egy megjegyzés, hogy ez a watt igény az overclockolás esetére van megadva. Úgyhogy lehet kevesebb is elég neki.
Egy GIGABYTE RTX 2060 GAMING oc Pro lett végül belőle, ég és föld a különbség. :)
1 kérdés mennyit fogyaszt az RTX 2060 mert infok szerint 160 watt de nekem evet már 190 et is
kinek mennyit evet már meg hogy ha kevés lenne a tápom akkor időbe cseréljem ki még baj nem történik
https://imgbox.com/HI4S5jmg
[LINK]
habár a warzone/Forza 5 nél nem eszik ennyit a kártya mint ebbe a csöves ETS2 be :D :D :D
[LINK]
Igaz még semmi hivatalos infó nincs egyikről sem, bár közel a megjelenés és a spekulációk és leakek stabilabb lábakon állnak most már szóval érdemes beszélgetni róla. A Geforce-okat illetően én egyértelműen arra a következtetésre jutok, hogy az NV ott próbál meg spórolni ahol lehet, 4070-es 10 vagy 12 GB VRAM-ot fog kapni, 160/192 bites buszon. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy nagyon hisznek a DLSS-ben, mert kevesebb memóriát igényel mint a natív megjelenítés. Ezt elkeserítőnek tartom több okból is, az egyik mert eddig a felsőkategória alja (az XX70) mindig a jó ár érték arányról szólt és képes volt szinte kompromisszum mentesen maximális grafikai beállításokon futtatni a legújabb címeket az éppen aktuális, legdivatosabb felbontáson. A jelenlegi helyzetben én esélytelennek látom, hogy 10/12 GB VRAM-al kibírja a maximális grafikai megjelenítést 3-4-5 évre előrevetítve 1440p felbontáson natívba. DLSS pedig tök jó dolog, előfordulhat a 16k-s leskálázás miatt, hogy még szebb, élesebb a kép kisebb GPU terhelés és gyorsabb sebesség mellett de az esetek döntő többségében inkább csak borzalmas ghosting és glow jelenik meg ami fél óra gameplay után is már fejfájást okozhat, illetve az ember nem ezt várja egy feltehetően 350 ezres kártyától (optimista magyar nyitóár). A Deep Learning másik nagy hátránya, hogy mindenképpen implementálni kell a játék fejlesztőinek amit értelemszerűen még nagyon sokáig az AAA kiváltsága lesz. Ezzel az a fő probléma, hogy vannak olyanok, köztetek is biztosan akik sokszor inkább indie címekkel jobban elvannak mint a dollár száz milliókból lefejlesztett produktumokkal, azokban pedig a super sampling hosszú évekig, ha csak nem örökre kihagyott technológia lesz. Pedig pont az indie-k azok ahová kell alapvetően a vas, főbb motorok amelyeket használnak egyértelműen az Unreal és a Unity, az optimalizálás az örök riválisa ezeknek a termékeknek amely negatív hatásai főképp a memória teljeskörű bezabbantásában jelentkezik holott amúgy a GPU-k hoznák a szükséges kapacitást. Az Unreal 5 befutásával a memória igény várhatóan jelentősen megnő ez már borítékolható, számtalan olyan aspektusa van az új motornak amely ezt támasztja alá. Ezért inkább a memória felpakolgatása helyett az NV egy szuperszámítógépet tanítgat, hogy hogyan spóroljon meg az AI rengeteg pénzt hosszútávon majd nekünk pedig eladják úgy az egészet, hogy megmentették a játékipart mert most már öt trillió FPS-el lehet tolni 4k-ban is (azt a 20 játékot össz.), helyenként krumpli és csernobilban is megirigyelt anomáliák kíséretében ami a grafikát illeti, bravó kapitalista világrend. Persze később lehet, hogy nagyon jól fog működni ez az egész és már 10 GB ram se fog kelleni a kártyákra, nyugodtan lehet felezni a méreteket és új erőre kap a Pascal-kori fejlesztési filózófia, elég lesz 4 GB is, a memóriákon megspórolt pénz pedig kevésbé terheli a vásárlók pénztárcáját majd, khmmhm.. akarom mondani az Nvidia elrakta zsebre.
Ezzel szemben az AMD egyre szimpatikusabb, igaz, hogy az FSR egy kalap kaki még, de legalább nem erőltetik ilyen undorító módon, hogy akkor is használni fogod ha akarod ha nem mert nincs más választásod, mert a felső kat. belépőszintje a 7700 eddig úgy néz ki 16 GB VRAM-al jön, ami azért future-proofing szempontból kínáig veri majd natívba a parijának szánt 4070-et úgy kb. majd a generáció felétől. Arról nem is beszélve, hogy az FSR-t egy végzős egyetemista gyerek is beletudja pakolni két nap alatt a s*ar Steam Greenlightos projektjébe ami utána igaz, hogy 8 évig early accesben bass*a a rezet de legalább lesz annyi FPS-d mint egy nagyobb falu lakosságának össz IQ-ja. Persze ennek feltétele az, hogy szeressük használni is az FSR-t, de a nyílt forráskód miatt több esélyt látok rá, hogy beválik mint azt, hogy nem. Meg egyébként is én inkább választanám azt, hogy a lehető legtöbb játékban elérhető technológia egy mondjuk közepes megvalósítással, mint az, hogy két kezemen megtudom számolni a jelenlétét abban a pár címben kiemelkedő megvalósítással, mert én sokakkal ellentétben sajnos nem tudom kártya vásárláskor 5 évvel előre eldönteni, hogy mikkel fogok játszani, de ez már személyes preferencia szóval nem lényeges.
Mai helyzet egyébként: Hiába szakad be napról napra a crypto piac, én azt látom egyébként, hogy még mindig az MH/s/$ és nem az FPS/$ határozza meg az árakat, kiváló példa erre a friss megjelenésű 3050, drágább mint a 6600 mert szebben viselkedik csákányként, holott a 6600 gamingbe legalább +15% performance az esetek döntő többségében. Igen, a low-end-re kiad az NV egy olyan kártyát ami tökéletes farmolási képességgel rendelkezik "olcsóbban". Pont abba a szegmensben ami amúgyis a budgeteknek szól és a lehető legárérzékenyebb közönség, kicsit sem átlátszó.
Nem AMD fanboy vagyok hiába lehet úgy tűnt, egy piros alkatrészt nem fogtam a kezembe már vagy 6 éve, csak a puszta tényeket osztottam meg a saját szemüvegemen keresztül.
Lásd pl. anno a zcash 150-200$ között mozgott, haverom 800-900 sol-lal termelte, a teszteken is annyival ment, majd miután felugrott 1000$ fölé, már 700sol alatt dolgozott ugyan az a konfig, és ez onnantól csak romlott, hogy nem is érte meg neki.
De egy bebukott, jött 5 másik valuta a helyére, amit lehetett termelni:)
Viszont ilyenkor, amikor lent van az árfolyam, akkor kell kibányászni, hogy majd nagyobb árréssel lehessen túladni rajta.
Úgyhogy ezt csak a kormányok tudják szabályozással visszafogni.
Erre lehet azt mondani, hogy akkor ott a konzol piac PC meg el lesz felejtve, de egy ekkora szegmenst nem fog senki veszni hagyni, tekintettel már csak arra is, hogy az e-sport mint egyre népszerűbb sportág is PC-n jön létre javarészt. Meg egyébként is a PC gaming a legnagyobb még mindig, csak a Steamnek van 130 millió aktív felhasználója, és akkor még ott van a többi platform is amelyek között természetesen van átfedés de simán eltudom képzelni, hogy valakinek nincs Steamje csak mittomén' Epic Launchere.
A 10 -es vn szériával kapcsolatban igazat adok neked, de ez elsősorban abból is fakad, hogy a 10 -es széria egy veszettül jól eltalált architektúra, gyakorlatilag ugyanaz, amit az nvidia annak idején a 6000 szériánál és a 600 szériánál eltalált. A lehető legkisebb fogyasztás mellett a legnagyobb teljesítmény kipréselése sallangok nélkül. A sallangok viszont mára nem csak sallangok, hanem a játékok részei, ezért is repedezik a Pascal generáció betonfala.
A PC piac gyakorlatilag sosem volt olyan erős, mint most. A Microsoft rengeteg pénzt öl a platformba, ők pedig a legmeghatározóbbak a Valve mellett. A Valve sem az X86 -on kívüli világba kacsintgat, az Epic pedig egy minden platformon használható keretrendszert biztosít (UE4 / UE5).
Mindemellett a kriptobányászat csak annyira emelte meg helyi szinten az áramfogyasztást, hogy többszöri áramkimaradások alakultak ki, valamint újra elterjedt az áramlopás (a szomszéd lecsapolása). Ha ennek nincsen globális jelentősége, akkor semminek.
De pl svájciak már belengették a héten hogy ideje lenne a kriptot leszabályozni.
Lassan a nagyobb pénzintézetek és befektetők is hozzáadják a kriptopiacot a "gyarmatosítandó" webfelülethez.
Tőlem és ismerősöktől már tavaly kért a google személyi igazolványról fényképet, az fb is tiltott (nem konkrét okkal, de nem igazán volt engem ábrázoló kép, aktivitás stb) és személyi okmányos igazolást kért felülvizsgálásra, Musk bejelentette a twitter bot stb kiszűrésének sürgetését, de instán is beindult már majdnem egy éve ezek kiszűrése.
A tendenciák szerint pár éven belül eljutunk oda, hogy csak ez a szűk techóriás kör fogja kontrollálni és ellenőrizni az internet nagyon nagy részét, csak igazolványos regisztrálással, folyamatos cenzúrával és megfigyeléssel, és ezeket biztos tovább fogják terjeszteni a kriptora is, akár cukkerberg metaverzuma lehet a zászlóshajója a további "gyarmatosításnak".
Viszont mivel már hozzászoktak az emberek az évek óta elszállt árakhoz, valószínű nem fognak engedni a profitból.
Úgyhogy én talán a legpesszimistább csoportba tartozom a technológia jövőjével kapcsolatban.
A probléma nem az, hogy a hardverfejlesztők nem akarnak továbblépni, hanem az, hogy egyre közelebb érünk egy olyan határhoz, amit a jelenlegi fotolitografikus, tranzisztor alapú eljárásokkal nem fogunk tudni átlépni. Az atomok mérete adott és egy bizonyos csíkszélesség alatt szobahőmérsékleten nem működnek azok a fizikai elvek, amik alapján a jelenlegi chipek felépülnek. Ez a tendencia már a tízes évek eleje óta nagyon jól megfigyelhető és most, a húszas években érünk el a tetőzéshez.
Nem véletlen az, hogy kezd kiépülni az SSD -k direkt kapcsolata a GPU -val. Ezzel rengeteg overhead -et lehet spórolni, ami mind a játéktér realizmusához, mind a részletességhez is hozzájárul.
Totálisan érthető az is amit említettél, ez a build design lassan eléri a fizikai határait, csak a gond az, hogy én speciel ezzel nem lettem kisegítve, nekem is vannak a munkámban olyan dolgok amiket a háttérben előre ki kell találjak és a fogyasztó később csak annyit lát, hogy megvan e csinálva vagy nincs, ha nincs jön a prikézsia, ha meg van akkor ***a de dicsérni senki nem fog miatta mert ez volt az elvárás.
Teljesen mindegy milyen lesz a kövi gen. úgy is kelleni fog belőle egy példány már nekem, 1070-nek kijár egy kis pihi majd valami budget PC-be.
Tévedsz, ha úgy gondolod, hogy a korábbi sikeres generációkat itt példaként akartam felhozni. Éppen az ellenkezőjére gondoltam. Annak idején mindkét fél részéről érkeztek streamlined és monolitikus chipek, az előbbiek előnyét mindkét gyártó meglovagolta az évek során. Ehhez hozzá jött az is, hogy legtöbbször sikerült felezni a csíkszélességet. Az új technológiák bevezetése gyakorlatilag lehetetlenné teszi a streamlining -ot, csak bizonyos képességek feláldozása árán lehet ezt alkalmazni. Ennek példája az AMD, akik első körben nem ugrottak fel a RT vonatra teljes mellszélességgel, cserébe hozzák a teljesítményt valamivel kevesebb fogyasztással. A konzolpiaci jelenlétük miatt ezt meg is engedhetik maguknak. Az RTX széria bevezetése óta egyértelmű, hogy az nvidia nem fog komolyabban foglalkozni a streamline termékekkel, legkevésbé sem egy nagy teljesítményű "buta" GPU megjelentetésével. Az utolsó ilyen széria a GTX 16XX volt, amit lehet szidni, de szerintem nem kicsit váltotta be a hozzá fűzött reményeket (a 1660 Ti például a GTX 1080 nyakára hágott de rendesen). Ennek az RTX 3000 szériával lett vége.
"
Nem tudom, hogy milyen területen dolgozol, de az egyértelmű, hogy nem a chipfejlesztésben. Értem az álláspontod, de egy olyan termékfejlesztést, ami ismert és bevált alapokon zajlik nehéz összevetni azzal, ami a chipgyártás gyártástechnológiáját jelenti. Itt nem igazán tudsz új receptet vagy alapanyagot bevinni, az egyetlen rövidtávú mód a szemléletváltás (ebben az Intel már a kétezres években letette az alapokat), illetve a chip és chiplet gyártás továbbfejlesztése. Nem is nagyon lesz más út a közeljövőben, hiszen az ismert és évek óta tesztelés alatt álló alternatívák még gyerekcipőben (részben még az anyaméhben megtermékenyített petesejtként) járnak. Rövid távon a 3D chipletekkel kell számolni, mindemellett persze drasztikusan növekedő fogyasztással. A CPU piacon még vannak lehetőségek, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a CPU és GPU architektúrák idővel fuzionálnak (és itt nem az APU -kra gondolok).
A 3060Ti 3 hét alatt 10 ezret drágult.
A 1660-omat meg 70-ért vitték el végül.
Lóf.sz lesz itt nem videokártya csere ősszel, srácok.
Ez még messze nem a mélypont, sőt, most még csak lendületet vesz hogy nekifutásból előzzön a szakadékba bele.
200E forintért nem biztos olyan jó deal lesz a 3060TI teljesítménye, mert lehet még idén használt RX 6800 ára 200 alatt! :D Az kemény volna.
Még ha le is esik az RX 6800 emészthető árba akkor is kér csak magába maximum 300 wattot, én nekem nincs sok kedvem a 550 Goldos tápomat lecserélni.
Bár egy darabig szerintem kibírja a GTX 1660S, talán RTX 4060/RDNA 3 7600XT lehetne méltó utodja.
6 évig elvoltam egy osztályzat nélküli 12e forintos Chieftec iArena 600w-al is, soha nem volt vele semmi gond pedig hajtott K-s procit is, most is üzemel hiba nélkül egy másik, igaz jóval szerényebb hardverekkel rendelkező 'csgozós PC-be. Lehet csak szerencsém volt eddig életem folyamán de én sosem találkoztam még szar táppal, bronz/osztályzat nélküliek is vígan elvannak a környezetemben amikről én tudok már évek óta. Szóval szerintem nem akkora mizéria lesz ez a nextgen vga fogyasztás, akinek telik 3-4-500k kártyára szerintem 30-ért belefér neki egy táp pluszba. 😀
Hát én azért megnézzem a kárya hatékonyságát is, meg csak 1680X1050-be játszok így nincs is szűkségem hatalmas teljesítményre.! :)
Talán akkor kéne egy sokkal erősebb kártya ha átváltanák 2560X1440-re! De mivel nem gépezek sokat így nem hiszem megéri monitort váltani.
Régen 2011-be volt egy gagyi Codegenyo tápom, sorra pusztultak az alkatrészek. A Ramok 3 havonta mentek tönkre! :D
2015-be megvettem a Chieftec CGB tápot(Sirtec beles) És tőkéletesen ment 6 évig. 10.000 volt akkor akcióba, szerintem olcsón is lehet jót venni csak körültekintően kell vásárolni. Egy haver megvette tavaly és most nála szolgál. i7-2600/GTX 660Ti-t is gond nélkül kiszolgálta 2016-ba, az Iarena szerintem ezek alatt gyorsan megpusztult volna XD
Tesómnak GTS 450 volt mellete és azzal se bírt sokáig, 2 év és gatya.
Elhiszem neked ment 6 évet az Iarena de a kérdés milyen hardverek voltak mellete. Szerintem manapság egy gagyi és minőségi között már nincs akkora felár. Így ha 20-30%-al többért kapsz 2X olyan jó tápot megéri a befektetés.
És tápegységből azért se vennék gagyit, mert ha egyszer valami galiba lesz akkor a rossz táp mindent visz magával.
Egy MSI Gaming X GTX 1660 Super lett végül belőle, ég és föld a különbség. :)
Ki tudja szeptemberben megint lesz egy chiphiány vagy válság aztán végleg leragadok a polaris mellet. xd
1680X1050 alatt csak úgy szárnyal a kártya :D
még egy jó ideig fogja tartani magát teljesítménybe :)
Ha viszont Kína megtámadja Tajvant, ahol a GPU-k legjavát gyártják, az megint szétcseszné az épp helyreállóban lévő piacot.
Kártya lesz dögivel szeptemberben, de a háború még fokozhatja a válságot.
Szeptemberben meg visszajön a Covid, ha ne adj isten a chipgyártásért felelős régiót támadja megint leáll a gyártás. Ki tudja jön még a Omega kiadás,és aztán megint se ki se be.
Se baj szerintem egész jó a GTX 1660 Super, az RX 570-et jelentősen felül múlja.
Egy 2 évet el leszek vele szerintem.
Januárban ez 140 ezerért ment használtan.
3 éve vettem 1070et 70ert
Max megmarad, jó lesz tartaléknak. Vagy alátétnek.
Dedikált PhysX kártyának kicsit túlzás lenne, de az sem kizárt :D
Eladóként pedig én még a termék működő állapotáról is teszek fel képet. Dobozról, tartozékokról szintén, ha megvannak. Te még stock képekből is megkerested a legapróbb körömpiszkot.
Csalásból is láttam hitelesebbet.
Gondolom részben emiatt. Én egyébként egy hónapja mikor kezdtek esni az árak behúztam egy 3070Ti-t, és 4k 60-ra bőven jó.
Mi lehet az oka, hogy nem tudom vezérelni a videokártya ventilátorát ízlésem szerint?
Harmadik kártya van nálam, aminek a ventilátorait nem tudom a megfelelő módon vezérelni görbe segítségével. Sem a saját szoftvereikkel, sem külső programmal. Egyszerűen hiába állítok be bármilyen értéket, a kártya úgy működik, ahogy ő akar, bármilyen sémát vagy logikát mellőzve. Van, hogy a 42 fokos kártyán bekapcsolnak a ventik, Quiet üzemmódban, de volt, hogy hatvan foknál sem kapcsolt be. Ha beállítok egy görbét, akkor sem tartja annak az értékeit. Igazából, ha ráhagyom, hogy a saját, alapbeállításaival működjön, akkor sem hozza a gyári értékeket, tehát Quiet/Silent BIOS-ra kapcsolva is bekapcsol akár már negyven foknál is. A mostani kártyánál lehet a magyarázat az, hogy a 0 RPM módnál vagy 50 foknál kapcsol be, vagy 100W teljesítményt elérve. Csak ez így elég kaotikus. Teljesen tanácstalan vagyok. Kipróbáltam egy Asus Rog 3080 OC-t, egy MSI 3080 ti Suprim X-et, most egy Asus Rog 3080 ti van. Mindegyiknél káosz a venti vezérlés, amit én akarok, azt biztosan nem tartja. Használtam Argus Monitort, MSI Afterburnert, Asus saját hulladék szoftverét, GPU Tweak.
Bármilyen ötletet nagy örömmel olvasok, mert nekem elfogytak már!
Köszönöm!
Most hogy enyhén estek az árak, gondolkodtam esetleg a 4k tv-hez beújítok egyet a közeljövőben.
Jelenlegi árak mellett RX6700 XT vagy 3070/Ti közül érdekelne a legjobb választás, milyen beállításokkal bírnák a 60 fps-t?
Nincs sok időm belefolyni a tesztekbe a héten (+lusta is vagyok), ha valaki már képben van és megírná mi lenne a legjobb ár/érték arányban, megköszönném 😁
Van rajta egy kapcsoló a 8pin csati mellet.
XFX DUAL BIOS READY kapcsoló
Primary és Secondary állás van rajta.
az lenne a kérdésem hogy melyiken kellene hogy álljon ha játékra használnám a kártyát?
6700 XT 295k
Mi van itt emberek? Ezek a karik múlthéten még 300 felett voltak jóval. Az elmúlt időszakban ez az eddigi legnagyobb áresés. Mi történt most, hogy ennyire beesett az áruk nem tudja valaki?
Tapasztalatból, egy 1070/2060 ehhez képest kb lepkefingnak tűnik. 🙄
Az igazság pont azon gondolkodtam ez a bányás/chiphiány időszak mikor ér már végett.
Belegondol az ember már elég régóta tart, és most már rengetegen szeretnének hardver újitani.
Majd akkor lesz hatalmas hardver bőség, mikor a bánya bedől és a rengeteg kártya rászabadul a piacra. Elöbb/utobb ismét vége lesz a nagy bányász láznak, és talán az új videókártya generáció hozza el ezt a időszakot. 2022-2023 táján szerintem ismét vége lesz a dolognak, és rengeteg RTX 3000-es RX 6000-as kártya fog a piacra rászabadulni.
Hát reméljük a legjobbakat, kíváncsi vagyok mikor jön el ismét ez a korszak.
A RDNA 3/Nvidia Loveplace valszeg már alapból vásárlásra fogja az embereket ösztönözni.
Nagyobb hatákonyság miatt talán a bányászok is célbe veszik őket.
A nyári esés bejött, de utána a lehető legjobban mellélőttem.
Sajnos hiába esik a valuta ára, nem (csak) az befolyásolja a bányászlázat. Ellenkezőleg, ha kevéssé felkapott a valuta, akkor állnak rá még többen a kitermelésére.
És sajnos ha kifogy a btc, eth és társai, akkor jön valami új altcoin, amit felhypeolnak.
Most hogy musk és más üzletemberek is beálltak ebbe, így nem lesz ebből kiszállás amíg azt nem mondják.
De szerintem ez az nvidiának hatalmas bisznisz, hogy így maradjon. Eladja aranyáron a kártyáit, ennek ellenére az emberek nem fognak tudni játszani, ezért majd befizetnek a streamingjükre, amit kb piti pénzekből összedobnak. De mivel a kártyák ára az egekben, ezért a streamre is lesz képük több pénzt elkérni az előfizetőktől.
Sajnos én nem vagyok már optimista ezzel kapcsolatban, bár a nyárig még kivárok, hogy mi lesz, vegyek e valamit.
De tapasztalatból merem állítani, hogy használt bányász kártyák közül is ki lehet fogni játékra alkalmasat. Most kerek 3 éve használom a bányászott 1070ti-t, és hozza a papírformát. Igaz, évi 250-300 órát izzasztom csak, de ha lesz garis rtx30-as jó áron, akkor esélyes hogy lecsapok rá.
Nem silabizáltál elég sokáig, ha ennyi jött át az egészből. Az nvidia az, aki a legkevesebbet keres a helyzeten, gyakorlatilag csak a többletkereslet adja a nagyobb profitot nekik. Ez is hatalmas profit, de nem összevethető azzal, amit a következő lépcsőn lévő résztvevők szakítanak. A VGA -k ára a gyártóknál, a kereskedőknél és a scalpereknél megy fel az egekbe és elsősorban a kiskereskedőnél / scalpernél realizálódik.
1. Ne legyél naiv, biztos vannak saját uram-bátyám scalpereik az ott dolgozóknak is, rokonok a közvetítőknél, akik ezt a többletet elteszik.
2. Gondolj bele kicsit egy cég működésébe. Minden termékük azonnal elfogy, és nem kell a piacon hirdetni, kaparni az eladásokért, hanem kisz@rnak bármit és egyből eladják, az szerinted nem óriási nyereség nekik?
2. Ez nem is volt kérdés... .
Egyébként jó pár éve vagyok egy termelő cég vezetőségének tagja, van némi rálátásom az üzleti tervezésre és a szerződéses keretekre. Ezért is próbálom sokszor csitítani a vad spekulációkba merülő laikusokat.
Btw én nem feltétlenül a magyar országos hivatalos választott bűnszövetkezet viszonyaiból indulnék ki egy világcég esetében.
Az, hogy az nvidia nem kell reklámokra költsön milliárdokat, nem kell pénzt invesztálni az eladásba, mert lejön a termék és 0,0001 másodpercen belül el van adva, óriási siker ahhoz képest, hogy valaki legyárt egy terméket és hirdetnie kell, hogy van, meg keresni és tárgyalni a viszonteladókkal.
És nem abból indulok ki. Szó sincs meglopásról, meg kormányközeliségről sem. Simán hülye lenne egy cég nem élni a jogi kiskapukkal, főleg ha egy cégóriásról van szó.
Egy rahedli transz/multi eleve leányvállalatoknak szervezi ki a logisztikát, ahol már le tudják venni az extra profitot, és mutogathat az anyavállalat, hogy nem miattuk van (papíron) az emelés.
De az is egy lehetséges eljárás, hogy adott cégnél dolgozó ember/élettársa/rokon cége éppen logisztika-kereskedelemmel foglalkozik, és pont náluk landol a készáru.
Hazai példák pl. legyártanak 1000 kereket, eladják Tóth Géza marketingvezető felesége nevén jegyzett cégnek, akik eljuttatják az eladóhoz. Az 1000 kerékben találnak 40 sérültet, a cég kompenzálásként ad nekik 100 jó kereket ingyen. Esetleg a 40 kerék szállítás közben sérül meg, erre esetleg van külön szerződés a biztosítónál, hogy fizessenek érte pluszba.
Vagy kármentés szavidős terméknél, pl élelmiszer. Látják hogy 1000 doboz tej nem jut ki a boltokba és 1 hónap múlva lejár, eladják fillérekért a tulaj egy másik cégének, ami továbbítja gyermekétkeztetés, szeretetszolgálat, rendezvény stb helyekre nyomott áron, ami egyébként duplája annak, mint amiért a kisebb cég megvette. A pénz papíron nem a céghez jut, de a tulajnak mégis jön a bevétel.
A "Simán hülye lenne egy cég nem élni a jogi kiskapukkal, főleg ha egy cégóriásról van szó." a mai világban már elég meleg helyzet a világpiacon, főleg az nvidia -nál, akikek ott lógnak a nyakán az ARM felvásárlás miatt. A cégbíróság és a versenyfelügyelet nem is engedné, hogy kapcsolati összeférhetetlenségeken keresztül milliók vándoroljanak "jogtisztán". Egy multinacionális többprofilú céget, ami a saját alvállalataival dolgozik nem hasonlíthatsz össze egy mikroelektronikai chiptervezővel. Egyébként a két példád még mindig erősen magyar / keleteurópai jellegű.
Hogy hogyan oldják meg a nagy cégek a megfigyelési helyzetet? Egyszerű..., kriptovalutával.
Nem tudom miért van neked ez a "magyar" negatív jelző mániád. A külföldi is ugyan úgy korrupt, nyugatra és keletre is, mint itthon. A profit az profit minden országban (észak koreán kívül).
Nem teljesen ugyan az a téma, de a címek üzenete nem azt sugallja, hogy érdekli a tech óriásokat az, adó, versenyhivatal és társai.
https://444.hu/2021/06/03/315-milliard-dollaros-profit-utan-egyetlen-cent-tarsasagi-adot-sem-fizetett-a-microsoft-ir-leanyvallalata
https://444.hu/2015/10/06/620-milliard-dollarnyi-ado-megfizeteset-kerulik-el-a-legnagyobb-amerikai-cegek
https://index.hu/gazdasag/2020/02/27/azt_hiszi_tudja_mekkora_hatalma_van_az_oriasvallalatoknak._fogalma_sincs/
Ha ki is derül, hogy az nvidia érintett az árak magasan tartásában, az nem most fog kiderülni, hanem évek múlva.
De ha netalán tényleg nem érintettek, és csak a puszta eladásokat veszem alapul, nem változik az a tény, hogy nekik meg az amd-nek nem érdeke a helyzeten változtatni (a vásárlók számára pozitív irányba biztosan nem).
Erről az oldalról hallott illetve rendelt már valaki?
Eléggé áron alul vannak kártyák, és készleten is elég sok van. Érdemes rendelni vagy fake honlap?
Köszi a válaszokat.
https://katabolt.hu/videokartyak/65765-asus-rog-strix-rtx3070-o8g-gaming-8gb.html?gclid=EAIaIQobChMIsMyKw6jD9QIV0-R3Ch1d9QjtEAQYBSABEgJTIvD_BwE
Jelenleg egy pcie 3.0 alaplap van a gépemben, hamarosan szeretnék egy asus 3060-at venni a 1060 helyett. Viszont a 3060 az 4.0-ás. Játékok közben vennék észre drasztikus teljesítmény romlást amiatt hogy a kártya nem 4.0-án üzemel?
Előre is köszi a választ.
Mert szerintem most mindegy, hogy a jelenlegi kártyámat 15-ért tudnám eladni egy párhuzamos univerzumba ahol nincs crypto és 200-ért megvenni az újat, vagy 160-ért eladni a mostanit és 360-ért megvenni az újat.
Én kb fél éve, de lehet több nézelődtem, hogy talán le kéne váltani az MSI GTX 1060 GamingX 6G-t, de elszomorított az hogy már akkor milyen árak voltak. Oké én a kis 1060-at 104-ért vettem szintén 2016-ban, és ennyiért simán el tudnám adni garancia nélkül is. De ahogy nézem ebből a verzióból kevés van a használt piacon, de 110-130 közt látom őket ugyanígy garancia nélkül. Ha utóbbi árral is el tudnám adni, akkor is jó nagy összeget kéne még melléraknom hogy érezhető teljesítmény javulás is legyen. Így mivel nem vagyok fps huszár, addig fog menni amíg bírja magát, vagy ha nagyon nem fog már futni valami ami érdekel, de mivel újabb címekkel nem játszok, még egy ideig elég lesz amit tud.
Én úgy látom a scalperek az új generációra is rá fognak mozdulni, de itt az a kérdés az NVidia/AMD milyen készletet tud megjelenéskor produkálni.
Talán ha az Nvidia olyan mennyiséget tud piacra dobni, amit már a scalperek se győznének pénzel akkor lehetésges valóban marad mindenkinek az MSRP ár közelébe.
A Scalperek meg lehet még minusszal adnák a kártyát, de erre elég kicsi az esély :D
Nemrég sikerült összeraknom egy gépet.
A gigabyte rtx 3080 aorus master videókártyával van egy kis gondom.
Játék közben, 4k felbontásban, a hőmérséklete 78-82 fok. Kicsit soknak találom, vagy ez normális ezeknél a kártyáknál?
Ház: sharkoon rev200
Előre is köszi a válaszotok!
De viszont a gyári órajelem 1850mhz
Valami viszont feljebb húzza akár 2100 mhz-re
Így gondolom emeli a feszültséget, nő a fogyasztás és ami zavar a hőmérséklet!
Feleslegesnek tartom húzni ezt a kártyát
Hogyan tudnám alap órajelen tartani?
Aorus engine - ben nem találtam ilyen funkciót
Neten találtam olyan képeket ahol az aorus engine programban választható az oc vagy silent mód.
Az általam letöltött aorus programban nincs ilyen!
Valakinek valami ötlet?
Lenne egy gyors kérdésem.
Lehetőségem van a Founders 3070TI-t elcserélni egy Asus tuf 6800xt-re (150€ ráfizetéssel)
Egyszer volt amd-m amit vissza küldtem mert állandóan szarakodott a driver. Teljes driver és Windows reinstall után is. Kicsit bennem van a félsz mert mindig nvidia-m volt. Viszont eléggé vonzó most ez a 6800xt.
Ray tracinget nem használok úgysem, a dlss hiánya kicsit fájna talán.
Ki cserélné és ki nem?! És miért?
Úgyhogy most várok tovább egy esetleges cserére. De addig is élvezem ezt ami van.
Nekem a gtx 1080 -tól az rtx 3070ig megfordultak a kezemben de semmi panaszt nem tudok rá mondani! Ha még el a vásárlás lehetősége nyugodtan veheted!
Ha esetleg megakarod magad nyugtatni akkor a Ph szakmai fórumra felmész a topicjába, megnyugtatnak ott is!
Nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy a jelenlegi GPU helyzet mennyire gáz. A napokban azon gondolkodtam vajon vissza áll e valaha a "normál" azaz 2020 év eleji helyzet vagy sem. Nos az igazság az, hogy sosem volt "normál" helyzet. Az árak mindig is a kereslet-kínálat viszonyában alakultak. Azonban, mivel a kínálat mindig elegendő volt, a kereslet pedig sosem volt ennyire extrém - ez a helyzet minden eddiginél távolabb áll a normálistól.
Amikor a megoldásra gondolunk, mindenki a kínálat növekedésére gondol. Ha 5x ennyit gyártana a két cég, akkor az árak leesnének. Nos, ez egyáltalán nincs így. A scalperek és a bányászok azt is elkapkodnák. Biztosan esnének az árak, talán 15-20%-ot is. De ez még mindig magas árakat eredményezne. A másik a bányászat betiltása és/vagy el lehetetlenítése, esetleg a crypto valuták és bányászás megtérülésének bezuhanása is segítség lenne. Ugyanakkor túl sok állam és cég érdekelt ezekben, tehát ez kizárható. Van azonban egy harmadik út... amelyet sajnos az Intel sem lépett meg és amely az egyetlen megoldás lenne jelen esetben.
Az AMD már félig meddig megoldotta ezt, amikor egy olyan architektúrát tervezett, amely egyszerűen nem hatékony bányászásban. Az RDNA2 egyáltalán nem hatékony erre, főleg ha összevetjük az Ampere, Turing, RDNA1 vagy Polaris és VEGA kártyákkal. A megoldás másik felét, azaz a chiphiányt azonban nem sikerült megoldania a cégnek, hiszen a TSMC alapból ilyen gondokkal küzd, valamint az AMD is prioriztál ilyen tekintetben.
A megoldás tehát adott. Egy olyan architektúrát kellene tervezi, amely még az RDNA2-nél és hatékonytalanabb etherium és egyéb bánya munkákban, miközben gamingben igenis jó. Már csak a chipek gyártását kellene megoldani ezek után és kész lenne a valódi megoldócsomag. Az Intel simán megoldhatta volna ezt, hiszen saját maga fogja gyártani a GPU-ikat. Azonban az Alchemist nem ebben a szellemben lett megtervezve.
Azt gondolom, hogy az RDNA3 lehet a közeljövőben ez az architektúra, de amíg a TSMC-nél a terhelés nem csökken, addig az az architektúra sem lesz megváltó ilyen tekintetben. A megváltó az RDNA2. Viszont csakis a jövőben lesz az. Ahogy a 7 nm terhelése a jövőben csökkenni fog, úgy többet fognak gyártani a kártyákból, valamint a használt piac is felélénkül majd. Persze fel lehet tenni a kérdést, hogy mikor? 2022 második fele elött semmiképpen sem. Sőt. Inkább 10-16 hónapot még várni kell erre. Tudom, tudom az sok idő. Viszont simán kivárom, ha a 6700 XT esetleg 220 környékére beesne addigra. Az RDNA2 sokáig velünk lesz még, mint a Polaris. 2 év múlva is teljesen okés lesz 6600 XT-t venni, igaz sokkal jobb árban lesz. Persze ez az eszmefuttatás csak akkor áll meg ha az AMD fenntartja a gyártását a kártyáknak, amire minden ész érvük meg lesz. Addigra a 7 nm olcsóbb lesz és a terhelése sem lesz nagy.
Nvidiát nem említettem meg, hiszen a Lovelace is remek lesz bányára, a hiány pedig jelen lesz akkor is amikor kijön. Az Ampere szintén nagyon jó bányára, a Samu pedig szintén gondokkal küzd a gyártásnál.
Verdiktként annyit írnék, 2022 sem lesz a megváltás éve, de jó esély van rá, hogy az árak csökkenni fognak az év második felére, de ez maximum 20-30%-os lesz. 2023 és az RDN2 lehet csak az egyetlen esély. Az RDNA3 drága node-on készül majd, ergo olcsó nem lesz. A Lovelace pedig jó lesz bányában, ahogy az Alchemist is.
34
21 napja | 2021. 10. 29. 19:05:48
A harmadik út.
A megoldás tehát adott. Egy olyan architektúrát kellene tervezi, amely még az RDNA2-nél és hatékonytalanabb etherium és egyéb bánya munkákban, miközben gamingben igenis jó.
Ebben meg a gyártó nem érdekelt. Nekik az a lényeg hogy a termék el legyen adva, akár a gyártó futószalagjáról is. Az, hogy az hova kerül, gaming pc, bánya, asztal lába alá éknek, nem érdekli.
Ebből kifolyólag nem érdeke a hatékony bányászat akadályozás. Amíg az energiapazarló bányászat engedélyezett egy ilyen energia és klíma válságos időszakban, nem lesz változás. Tudomásul kell venni, hogy a gaming, igenis drága / luxus lett 2020-ra az átlagkeresetű kelet európainak.
6800XT-t mivel lehetne kiváltani nVidia oldalon, melyik az, ami hozza a teljesítményét? Van nálam most egy 3080, de ha esetleg még egy 3070 Ti is tudna annyit, mint a 6800XT, lehet, hogy inkább azt választanám. Köszi!
Átlagolásnál (17 népszerű játék) full HD-n 8% al gyorsabb az rx 6800 a 3070ti-től
1440p ben 7.80% körül ismét az rx javára 4K-n hoz valamellyest a 3070Ti ott, 3.2% de még mindig az RX 6800 javára
Még bontatlanul visszavittem a 3080-ast, mert FEHÉR volt 😁, de hétfőn hozok egy feketét, és akkor tesztelem amiket írtál.
Egy olyan problémám lenne hogy tegnap óta az Asus GTX 1060-am olyat csinál hogy ha simán csak megy a gép, asztalon van, nem fut semmi a háttérben (kivéve Defender) akkor ha várok pár percet akkor a VGA órajele és a hőfok is felmegy 50-55fokra (alap esetben 35-36) viszont a kihasználtság 1-2%. Én így első ránézésre bányász vírusra tippelnék. Ahogy megmozgatom a kurzort egyből lemegy minden alaphelyzetbe. A kártyának nincs egyébként baja, kiválóan működik, jól hűt minden pöpec. Csak ez érdekes jelenség, még nem láttam ilyet. Legfrissebb driver van fenn.
Valakinek valami ötlet ?
Köszi előre is.
[LINK]
Ez egy olyan cucc, ami sokféle dolgot meg tud találni, aminél véletlen a vírusírtó elcsusszan. Ha ez se talál semmit, akkor no idea.