Milyen processzort vegyek?
Egy kis instrukció mielőtt belevágnál:
-Ha van előre kiszemelt processzor de nem tudod eldönteni hogy melyik lenne jobb illetve hogy mi melyiket ajánljuk, akkor lehetőleg pontos nevet, gyártót, sebességet, méreteket és árat adj meg, mert ezek alapján könnyebben tudunk segíteni.
-Ha olyan kérdést teszel fel hogy: "Az xy játékhoz milyen processzort ajánlotok?" akkor légyszi tüntesd fel, hogy mégis maximum mekkora összeget szánsz rá. Illetve linkeld be a géped adatait (Géped adatai menüben (lent) ha ki van töltve) mert pl. nem mindegy hogy milyen alaplapod van. (Vagy közöld a fontos információkat.)
-Előfordulhat hogy fogalmad sincs hogy milyen processzor lenne neked jó, csak azt tudod mennyi pénzt szánsz rá. Ebben az esetben is linkeld be a géped adatait (Géped adatai menüben (lent) ha ki van töltve) mert nem mindegy hogy milyen alaplapod van. (Vagy közöld a fontos információkat.)
-Ha van előre kiszemelt processzor de nem tudod eldönteni hogy melyik lenne jobb illetve hogy mi melyiket ajánljuk, akkor lehetőleg pontos nevet, gyártót, sebességet, méreteket és árat adj meg, mert ezek alapján könnyebben tudunk segíteni.
-Ha olyan kérdést teszel fel hogy: "Az xy játékhoz milyen processzort ajánlotok?" akkor légyszi tüntesd fel, hogy mégis maximum mekkora összeget szánsz rá. Illetve linkeld be a géped adatait (Géped adatai menüben (lent) ha ki van töltve) mert pl. nem mindegy hogy milyen alaplapod van. (Vagy közöld a fontos információkat.)
-Előfordulhat hogy fogalmad sincs hogy milyen processzor lenne neked jó, csak azt tudod mennyi pénzt szánsz rá. Ebben az esetben is linkeld be a géped adatait (Géped adatai menüben (lent) ha ki van töltve) mert nem mindegy hogy milyen alaplapod van. (Vagy közöld a fontos információkat.)
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
De am meg inkább nőzzetek meg igyatok 😃
Szerintem ilyet itt senki nem állított. Ár-érték arányban már szofisztikáltabb a kérdés, de ennyi.
Amit ki lehet jelenteni az két dolog:
Egyrészt azt hogy általában az Intel jobb az AMD-nél; másrészt meg azt, hogy bizonyos árfekvésben, azonos árban egyes konfigurációk esetén játékra az AMD jobb választás. (Így: több feltétel mellett, de nem általánosságában)
Gondolom te sem szórakozásból tettél a gépedbe AMD-t.
Sajna abban TE nem vagy otthon...Kihajtani-kihajtja csak nem éppen stabillan,bár nem tudom milyen játékokat játszas,hogy neked nem jön ki?! hmm.
Akkor mit keres a gépedben egy Fx 8320-as proci? 😀 Hozzá tesz az ember egy keveset és ott az i5! 😀 Engem személy szerint nem gyözött meg az i5 teljesítménye, főleg mert nem elsősorban játékra használom a gépet. Hidd el nem azon a 10-20 ezren múlott a választásom.
A Mantle ugyan az, mint a direct, csak jobb hozzáférést ad a hardverhez. A Mantle verziói mindig jobban ki fogják tudni használni a vasat, mint a direktx, mert előbbit hardvergyártó csinálja a saját hardvereihez, míg utóbbit a Microsoft minden hardverhez. De Mantle várhatóan sosem lesz elérhető másra, csak AMD-re. Szerintem ezért nem is fog elterjedni, hacsak nem lesz képes arra, hogy direktben lekezelje a konzolos motort, ugyanis directX-re mindenképpen meg kell írni a portot, az meg elfut bármilyen gyártó hardverén, minek dolgozzanak a fejlesztők egy szűk szegmensre duplán?
moziban és ott is általában kétszer kapud ugyan azt a képet, tehát a 24 képkocka az 2x12. De ez technikai részlet.
Ez igaz és itt jön képbe az, amit PC GAMER írt... Persze ott is az van, amit már leírtam, hogy várhatóan egyre jobban ki fogják használni a sok magot a PC-n is, tehát ez a probléma is megszűnik. (vagy nem, de ha valaki ezt ma pontosan tudja, akkor adja meg nekem a jövő heti lottó 5-ös számait is, mert azt is tudni fogja... :-))
Szerintem nem egy ember megírta hogy nagyot tévedsz de jólvan.
Minek venne bárki is fx 8350-es procit amikor hozzá tesz egy kicsivel többet és kap jobbat úgy hogy húzni se kell.
Meg mivan akkor ha nem akarja húzni az ember? akkor soha a büdös életbe nem éri utol az i5 szintet játékban.
És nekem ne mond hogy egy gtx 980-at kihajt egy fx. ja én ne félj eljön az a idő amikor az a 10fps is számítani fog. Meg am is ahogy látod többen írják hogy fps ingadozás van a játékokban, ami annyira nem kellemes ha már egy jó adag pénzt kiadsz kártyára.
Ja am én biztos nem írtam olyat hogy egy fx 8350 nem hajt ki egy r9 270x-et. Max azt írtam hogy r9 280x-et nem hajt ki. vagy hogy r9 280-anat nem.
Nekem is dilemma, hogy egy fx ugye AM3+-os foglalatba megy, miközben az AMD látványosan más foglalatok felé fordult, amibe meg jelenleg gyenge procik vannak, amik helyett az ember inkább Intelt vesz, mert jobb, miközben az LGA1150-nek jóval nagyobb szélesebb spektrumú a processzorpalettája, tehát lépésenként sokkal magasabbra lehet fejleszteni, mint bármelyik AMD-t, még akkor is, ha filléres megoldással kezdek.
Azonban általában azt tapasztalatom, hogy ritka az oylan, hogy valakinek összerakok egy gépet, akkor az később processzort fog benne cserélni. Videokártyát és memóriát tesznek bele, aztán, ha kifogyott, akkor új gépet vesznek. A saját gépeimnél is ezt szoktam tenni, pedig nem okozna gondot a procicsere sem, hiszen évente pasztázom, ennyi erővel ki is cserélhetném.
A minimum Fps a lényeg gyerekek a max az már majdnem mind1. Hiszem 100-vagy 150 Fps-ed van az már mellékes,De amikor a 30Minimum helyett a padlo 50 akkor jösz rá,hogy mi is a fontos!
Fölegg multi-ban számit,mivel ott a 30 FPS szenvedés!
Fps témában tudtommal 24képkocka/Mp a folyamatos kép, legalábbis a filmeknél.
Fx 8150 vagy jobb, meg igenis "kihajt" egy R9 280X-et, az mellékes, hogy a minimum Fps terén valóban gyengébb mint egy Intel.
Mondjuk az biztos hogy ma már én sem raknék kétmagos i3-at játékhoz szánt gépbe. Azért az i5 vagy FX kérdésnél nagy lenne az agyalás hogy na most melyik lenne az időtállóbb.
Ez mondjuk eleve függ attól is hogy mekkora a keret, mik a konkrét igények, és hogy szóba kerülhet-e esetleg lap és cpu csere egy-két éven belül.
Az tény, hogy az AMD nem fogja lenyomni az Intelt, mert ez pénzkérdés lenne, nekik meg nincs. (Hacsak valamelyik mérnökük véletlenül nem újít be valamit, ami be is jön, de ez lottó ötös kategória)
Az engem sem érdekel, hogy mit mondanak a marketingesek. Én a Thief alatt kipróbáltam a Mantle-t. Na pont semmit nem ér, mert az a pár százalék, amivel jobb, elhanyagolható.
Szerintem abban is teljesen igazad van, hoyg az APU-k soha nem fognak játékgépekben önállóan létezni, sőt még a dual graphics sem fog az AMD-nek abban segíteni, hogy az APU-t játékra komolyan vegyük. Nem konkurencia az a jó videokártyának és nem is lesz egyhamar. Persze az Intellel szemben jó PR fogás, hogy míg az intelben játékos szemmel feleslegesen van grafikus mag, addig az AMD-ben akár fel is használható egy megfelelő konfiguráción. Az intel grafikus magját vuiszon semmi nem fogja használni. Az AMD kártyák érthető okokból, az NVidia meg azért, mert az Intel nem fog neki ilyen szintű technikai információkat kiadni.
"Szerinted már eljött az az idő amikor a játékok kihasználják a négynél több magot, szerintem még csak pár ilyen eset fordult elő, és az eddigiek alapján azt gondolom hogy nem fog drasztikusan változni a helyez egyik napról a másikra."
Igen. Már az előző konzolgenerációnál is megfigyelhető volt, hogy kell egy "betanulási időszak" a fejlesztőknek is. És bizony az az egy két eset folyamatosan egyre több eset lesz, mert ez lesz az általános. A Microsoft már elérhetővé tette a fejlesztőknek a DirectX 12-t, az AMD meg a Mantle-t már ki is adta. Mindkettő, bár más más úton, de azt a célt szolgálja, hogy a játékok PC-n is rendesen ki tudják használni a többmagos rendszereket. És mivel a játékmotorok hat magra vannak kihegyezve, pc-n is ki fogják használni rendesen.
Ráadásul már az előző konzolgenerációnál is bejött az a taktika, hogy a konzolos hardverhez hasonló felépítésű pc, kétmagos Intel procival és 2-4 G-nyi memóriával. gyakorlatilag a generáció végéig kihúzta (Persze félúton kellett azért új videokártya, meg egyre több kompromisszum, de a két magos régi intel csak 2012 környékén adta meg magát)
De ma én úgy látom, hogy ha nincs pénzed egy hatmagos i7-re, akkor AMD kell, mert még a jól szellőző házzal és a nagyobb táppal együtt is olcsóbb megoldás. Ha van pénzed, az más kérdés. Ha van 300e Ft-om egy gépre, fel sem merül bennem egy AMD-s CPU megvásárlása. Ha nincs, akkor meg az AMD-t választom, mert várhatóan a nyolcmagos FX-nek lesz hosszabb az "élettartama", ami a játékokat illeti, szemben a 4 magos i5-el.
Ez meg az én véleményem szintén másfél évtizednyi gép-összerakosgatás tapasztalata után...
Reinkz: túl korán kezdtél el várni... Az új konzolok megjelenése előtt semmi nem indokolta ezt.
google-"Vakteszt: 60 Hz vs. 120 Hz gamer szemmel"
Elég régóta követem a cpuk és vga-k fejlődését, bújom a teszteket, olvasom a hozzáértők véleményeit, meglátásait. Ami bennem megfogalmazódott ezen idő alatt az valami olyasmi, hogy az AMD sajnos sokszor túlságosan a jövőnek él, aztán valahogy mégsem jönnek be az nagy elvárások, ígéretek, akár a vga, akár a cpu vonalat nézve. Csak hogy konkrét példát mondjak, anno amikor jött a dx 10.1, és ment a szöveg hogy az AMD kártyái ezt tudják, és az Nvidia gondban lesz az új játékokkal amik ezt ki tudják majd használni. Aha, rengeteg ilyen játék volt... Aztán elég hamar jöt is a dx 11, és a hajamra kenhettem a dx 10.1-es kártyámat. Egyenlőre Mantle hasonló szitu érzésem szerint.
Proci szinten is valami hasonló a helyzet. Sokan azt jósolják hogy az apuké a jövő mert integráció "rulez", és az Intel mekkora elmaradásban van ezen a téren. Igen, az első apu-k az igp-t tekintve meggyőzően jobban teljesítettek AMD vonalon mint az Intel megoldásai, csak most megint azt látom hogy mire talán tényleg használatba fogják venni egyes programok az igp teljesítményét, addigra Intel jön fel mint a talajvíz ezen a téren, és a nagy AMD-s előny szépen lassan elolvad.
Tudom hogy az AMD töredékét költi kutatás és fejlesztésre mint az Intel, és hogy Nvidia-nak is jobbak az anyagi lehetőségei a legutolsó negyedéves pénzügyi jelentések alapján, de nem tudom nem-e lenne jobb ha megpróbálnának inkább kicsit jobban a jelenre koncentrálni, a jelen szoftvereinek megfelelően fejleszteni, és nem mindig annyira a jövőben járni.
Valamint van egy olyan érzésem hogy ha sikerülne konkurenciát állítani az Intelnek, vagy talán még le is mosnák az i7-es procikat a pályáról, egyből nem adná olyan olcsón a procijait. Mint anno amikor az AMD 1000 dolláros áron adta az Athlon 64 FX-60-at. Csak azóta az Intel sebességet váltott, és a Core 2 óta nem igazán tudta ledolgozni a lemaradását az AMD. Én legalábbis így látom.
Szerinted már eljött az az idő amikor a játékok kihasználják a négynél több magot, szerintem még csak pár ilyen eset fordult elő, és az eddigiek alapján azt gondolom hogy nem fog drasztikusan változni a helyez egyik napról a másikra. De remélem tévedek, és neked lesz igazad.
Minden esetre nem kell velem egyetérteni, ez csak az én véleményem azok alapján amit az elmúlt tizenöt év alapján tapasztaltam.
Ez az, ami már eljött. Már régóta PC-re gyakorlatilag konzolos játékok portjai jönnek ki. Az új konzolokban 8 magos AMD-k vannak. A játékok ebből hat magot használhatnak, tehát a fejlesztők eleve a többmagos rendszerekre fejlesztenek. És már többször felvetettem, hogy miért van az ajánlott gépigénynél sokszor fx-8350 egy i7 3xxx-el együtt feltüntetve. Hát ezért, mert hat magra van szükség a játékhoz. Mindehhez hozzá jön, hogy a konzolokon alacsony hardverelérés van. PC-n nincs, pontosabban a Mantle ehhez közelít, de az meg csak akkor működik, ha AMD-s proci mellett AMD-s videokártyád is van. Erre megoldás ugye a DirectX 12, amit viszont eleve emiatt arra fejlesztettek, hogy többmagos rendszereket tudjon kihasználni. A DirectX-nek viszont kell külön mag, ami a 8 magos prociknál van szabadon. Hatmagosnál kompromisszum kell, de ugye az i7 olyan jó a számítási teljesítményben, hogy ez nem gond, viszont az AMD-nek hiába van szabad processzormagja, ha az nem az egymagos számítási teljesítményéről híres, így aztán fej-fej mellett futnak. Viszont az i7 ára épp úgy össze sem hasonlítható az fx-ek árával, mint az egy magra eső számítási teljesítményük.
Az fps vita is konzolos történet. Az tény, hoyg az ember már 20fps felett folyamatos képet lát. Ez élettani sajátosság, nem lehet ellene tenni. De van egy másik aspektus is. Egy megjelenítő átlagosan 16 ms-onként frissíti a képet, az 60fps-t jelent. Ennyire képes, tehát 60fps-nél 16ms-onként új kép jelenik meg a monitoron 30fps nél meg 33ms-omként, tehát minden második képernyőfrissítés alkalmával. (Nem spéci monitor mellett ugyan ki lehet kapcsolni a szinkronizációt, hogy 60-nál nagyobb fps számot kapj, de azt a monitor úgy sem tudja megmutatni, tehát felesleges bárki bármit is mond) A konzolokon, mivel kötött a hardver, sokszor beáldozzák az fpst a grafika érdekében, aztán meg megmagyarázzák, hogy miért is elég a 30 fps játékra. Ha olyan a játék, ami reflexeket igényel, akkor kevés, de 60nál több nem kell, mert a monitor lesz amúgy is a szűk keresztmetszet. 60 azért kell, mert ha lenyomom az egérgombot egy lövés hez, nem mindegy, hogy az eredmény a monitoron 16, vagy 33 ms-m múlva jelenik-e meg. Ennél gyorsabban persze nem fog, egyrészt, mert a monitoron ennél gyorsabban semmi nem jelenik meg, másrészt kell ahhoz is pár tucat ms, hogy az egérből elmenjen a jel a gépbe és fel is legyen dolgozva. Tehát igazad van abban, hogy nagyon nem mindegy, hogy menyi a minimum fps.
Valamint itt és más fórumon is olvastam már több embertől akik valamelyik FX 8xxx-ről váltottak intelre, hogy a minimum fps tekintetében bizony néha látványosan javult a helyzet. Tehát ezt személyes tapasztalat alapján írták többen, nem azért mert látták valamilyen tesztoldalon.
Azt gondolom hogy hiába lenne jó az AMD FX 8xxx az olyan programokban amik rendesen ki tudják használni a 8 szálat/magot, amíg a szoftverek ilyen téren el vannak maradva (kivétel akad, ott jól is mennek az FX-ek) addig inkább valamilyen i5-öt fognak sokan ajánlani azoknak akik gépet akarnak játékra összerakni, és belefér a keretbe az intel felára.
Valamint szerintem aki 100k felett vesz vga-t, az nem biztos hogy örömmel nézi ha egy játéknál leesik 30 körülire az fps időnként. Tudom sokan azzal jönnek hogy azt már folyamatos képnek látja az emberi szem. Mégis sokan érzik a különbséget, és az sem mindegy hogy 60-ról esik 30-ra, vagy csak 50-re.
Az alábbi pár szóval saját magamat idézem majd egy másik hozzászolásbol.
HD 7970-em van ami megegyezik az R9 280X-el.
"Igen csatlakozom az előttem szólókhoz, én most váltottam AMD-ről (FX8150 4,3GHZ OC) intelre(I5 2500K )és sajna azt kel mondjam, hogy nem egy kategória a 2 proci.
Az intel alapórajelen "kihajtja" a HD7970-et, míg az AMD 4,3GHz-n sem volt rá képes Sad
Egy pélát tudok egyenlőre a Battlefield 3-at játszottam az AMD vel 30-100Fps-ig ment.
Míg az intel procival 50-110-ig és végig 99%-ban volt a kártyakihasználás.
Az AMD volt hogy lement 70-80%-ra.
És még egy érv az Intel mellett.
Például ha használtan akarunk procit venni akkor az FX8150 és a I5 2500 is kb 30 ezer.
Az AMD mellett is szolnék.
Egyetlen programban volt gyorsabb mint az I5 tapasztalatom szerint az pedig a video konvertálás.
Azt gyorsabban megcsinálta az AMD-s proci mint az intel.
Tehát ha az ember GAMER gépet akar csinálni akkor akárki akár mit mond csak intel lehet.
Az is igaz hogy GAMER géphez az ajánlott manapság minimum az I5.
Konvertálásra videószerkesztésre ( azokra a progikra amik képesek több szálat kihasználni) nagyon jó az AMD, De játékra mindig jobb lesz az intel"
Ennyit a tapasztalatról.
Az intel alapórajelen tudja azt amit az AMD 4,3Ghz ez nekem elég meggyőző.
És akkor még az intelt is lehet "húzni" (4,4-4,5Ghz-t akarok majd) amivel még nagyobb lesz az eltérés. 😀
itt viszont azt írja, hogy BIOS frissítéssel támogatja az FX szériát, ezért nem értem, hogy most mi van.
ugyanakkor még 1x sem frissítettem BIOS-t de mégis a legfrissebb van rajt (F4), szóval valami nincs jól azon az oldalon. lehet hogy rá kéne kérdeznem a GIGABYE supporton, az a biztos.
egyébként igaz, a phenom x6 még meggondolandó, csak nem nagyon szeretem a használtpiacot, de majd meglátom, lehet, h az lesz.
Maradj az intelnél.
A fx 8320 nem tudna egy gtx 760-70 vagy r9 280-280x-nél nagyobb kártyát kihajtani, de az i5 bármilyen kártyát kihajt maximálisan, ezért játékra jobb az i5 +erősebb is az i5. Hosszabb távom jobb az intel. Ne sajnáld rá a pénzt. Még bőven elég am is a 8gb ram.
Ja és a fx 8320 nem fm+ os foglalatú.
Most csak úgy írok egy gépet
Asus Z97-K alaplap 31ezer
Intel Core i5-4690k processzor 65ezer
Kingston 8GB DDR3 1600MHz HyperX Fury kék 21ezer
FSP 550W Raider S 550 80+ tápegység 18ezer
Toshiba 2TB 64MB SATA3 DT01ACA200 merevlemez 21ezer
Házat meg te tudod. ez így 156ezer legyen mindjuk +25 a ház. még akkor is bírsz venni +8gb ramot vagy egy ssd-t.
A mostani alaplapomba (GIGABYTE 770T-D3L rev 1.5, AM3 foglalat) be tudok rakni egy AMD FX4300-ast (AM3+)?
Megnéztem a hivatalos oldalon, hogy ezzel a revízióval mit lehet kezdeni, és az angol nyelvű oldalon nem írják, hogy támogatná az FX szériát (CPU support listben sincs bent), viszont mikor újra rákerestem, rátaláltam a magyar nyelvű oldalra és örömmel olvastam, hogy BIOS frissítéssel még az 1.5 is támogatja az FX szériát (azonban olyan CPU support listet nem találtam, mint amilyen az angol nyelvűn van).
Most akkor mi van? 😲
meg éri 10 ért egy core 2 quad q6600?
nem nekem kell hanem haveromnak
a válaszokat előre is köszönöm😀
Szerintem a mostani lapodba vegyél egy használt PhenomX4 esetleg X6-ot.
És vegyél egy használt 7950-et vagy minimum 7850-et és elleszel minden játékkal még egy darabig.
Max még memoria kellesz.
Dead Rising 3
Far Cry 4
Watch Dogs
Assassin’s Creed IV: Black Flag
Egy AMD A10 7700K gondoltam és az integrált videokártyával használnám.Szerintetek megéri az árát vagy érdemesebb másban gondolkodom ? Elég lenne a mostani játékokhoz?
2.oldal!!!!igp vel inkább duál,ha van mellette vga akkor mind1!
Csak dual channel memóriával megy jól, vagy 1 ram modullal is?
Jó kérdés, de nyilván azt ami a legközelebb van a 30ezerhez.
Ramból csak annyi a lényeg hogy dual channel legyen, és minimum 1866mhz.
Melyik APU-t érdemes megvenni durván olyan 30eFt körül? Valami olyasmit ami belépő szintű játékra is alkalmas.
Illetve ezekhez milyen memória dukál órajelben?
Előre is köszönöm!