Hivatalos: ekkor és ilyen specifikációkkal érkezik az RTX 3060

Szerző: xoki | 2021. February 15. | hír | 60 hozzászólás

Múlt héten felbukkant néhány információ a GeForce RTX 3060 kapcsán, amelyet az Nvidia állítólag február végén fog piacra dobni. A cég most hivatalosan is megerősítette ezeket a híreszteléseket, illetve a legfontosabb specifikációkról és a pontos megjelenési dátumról is lerántotta a leplet.

A belépőszintű RTX kártyára 3584 CUDA mag lesz jellemző az RTX 3060 Ti 4864 CUDA magjával szemben. Ilyen szempontból tényleg alulmarad, viszont több téren is ráver a „Ti” változatra. Például 8 GB VRAM helyett 12 GB GDDR6 memóriával érkezik, illetve a boost órajele is nagyobb lesz egy picit: 1,67 GHz helyett 1,78 GHz.

Az alap RTX 3060 memóriája egyébként lassabb lesz, és 192 bites memóriabuszon fut majd 256 bites helyett. A GeForce RTX 3060-hoz egy 8 tűs PCIe csatlakozóra lesz szükség, és 30 W-tal kevesebbet igényel majd a Ti variánshoz viszonyítva.

A kártya február 25-én érkezik, amelynek kiinduló ára 329 dollár lesz. Sajnos a jelenlegi piaci helyzet miatt valószínűleg elég nehéz lesz ennyiért beszerezni, illetve alapból hozzájutni sem lesz egyszerű.

Hozzászólások: 60
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
misota31 avatar
Jó hír hogy az Nvidia az újabb kártyáit olyan védelemmel látja el ami a bányászok kedvét szegi ugyanis korlátozva lesz az erre a célra szánt teljesítménye és a 3060 már így jön ki.
0
0
0
0
jodo1978 avatar
Jó tudni,hogy lesz még egy fajta 3xxx kártya amit nem tudunk majd megvenni,ja és nem 329$-ért,hanem majd 3-szoros min árért.De jó .De már teljesen mindegy .Gratulálok Nvidia.Gyártsunk még a bányászoknak kell az nekik.De szóljanak a játékfejlesztőknek ,hogy ne fejlesszenek játékmotort újat,mert úgyse tudjuk majd használni,főleg nem magas felbontáson.
0
0
0
0
💬 10
xCube avatar
@jodo1978: Az nvidiát okolni a jelenlegi készlethiányért olyan, mintha a a MOL -t sirámolnád egy nyersolaj alapú üzemanyaghiány esetén. Megtervezték a termékvonalat és valamelyest tartaniuk kell a lépést a tervhez minden hátráltató tényező ellenére.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Azért az nvidia sem teljesen ártatlan. Tudták hogy nincs elég készlet, mégis indították, mert nehogymár a konzolok előnybe kerüljenek, amit kb fél évvel később szerintem vissza tudtak volna venni amint van elegendő raktárkészlet és indítják a 3000-es sorozatot, holott tudhatták, hogy konzolból sincs elég...

Az egész váltás elhamarkodott volt szerintem mind konzol és mind vga oldalon. Kb csak a felhasználó az aki sz*p. nvidia örül hogy a kártyái - a nyerészkedők miatt - horror áron mennek, és lehet hogy vérszemet kapva árat fognak emelni, hiszen ennyiért is megveszik. Ugyanez konzol oldalon. Nyerészkedők meg hatalmas haszonnal melóznak, raktárakba nincs beragadva termék, kereskedők szintén örülnek hogy 500$-os kártya többszöröséért (3070 580.000.-; 3080 700$ helyett 1600$+) van kínálva...ebben csak a végfelhasználó az aki le van sz*rva.
0
0
0
0
xCube avatar
@Palanova: Az új szériát nem elindítani piacvezetői öngyilkosság lett volna zöld úttal az vörösöknek.

A generációváltás összekapcsolása nem jelentett volna gondot, ha nem alakult volna ki a jelenlegi szemét Corona helyzet.

Ennek mélylélektanát részben prezentáltad is, így nem akarok nagyon belemenni, de ha jobban belegondolsz, akkor a hiba okát kár a chip fejlesztőknél keresni, mert szarrá keresnék magukat, ha nem az lenne, ami van.

Az eladásokra visszatérve az nvidia örül, hogy minden legyártott chip elkel VGA formában, mert jó profitjuk van belőle, de nekik semmi hasznuk nincs a jelenlegi piaci helyzetből. MSRP -t emelni pedig azért sem fognak, mert az kereskedelmi jogi kérdéseket vet fel indokolatlan esetben, ami egy bérgyártói szerződés esetén nem jogerős. Maximum bíróságra mehetnek az üggyel, de ott sem érnek el sokat a pandémia által generált többletigény miatt, ugyanis ilyen mértékű üzleti tevékenységet a világon semmilyen cég nem garantál vagy biztosít.

A téma gamer és hardveres berkekben csak a konzolokra és consumer hardverekre tér ki, és senki sem beszél például arról, hogy az autóiparban is szalagok álltak le a chiphiány miatt, ami ugyancsak nem elhanyagolandó tényező.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: A jelenlegi helyzet, hogy be van vezetve egy új termékvonal csak éppen nem kapható szintén piac- és arcvesztést generál szerintem, de feltételezem, hogy valaki valahol a konzol-piros-zöld oldalon elvégezte a cost-benefit / költség-haszon elemzést és azt hozta ki hogy megéri nekik ez a helyzet. És ez az ami miatt nem mentesülnek a helyzet alól. Mert elvégezték és tudták hogy ez lesz. Tudták már a bevezetéskor hogy kevés lesz a gyártókapacitás és inkább bevállalták a végfelhasználói anyázást, semmint vártak volna fél évet, addig persze termel a gyár nekik egy tetemes raktárkészletet amivel nyár elején le lehetett volna aratni a piacot.

A bányászatba most nagy arccal a Tesla tulaj is beleszállt ami szintén felhajtotta az érdeklődést iránta, még jobban generálva a felvásárlást.

Lehetséges MSRP emelés csak tipp, de szerintem nem kereskedelmi jogi kérdés, hogy én mint "gyártó" emelek-e árat vagy sem. Magáncég lévén senkinek semmi köze hozzá, ellenben ha a másik oldallal egyeztetve emelek, ami ugye kimerítheti a kartellezés fogalmát.
-
Lehetne itt demagógizálni pl a tengerentúlon az inzulin árával ami ugye bizonyos esetekben életmentő és mégis úgy és akkor emelnek amikor nem szégyellik, na oda kellene hatásági fellépés- igaz volt, de mintha az ára nem csökkent volna utána sem, ahogy életmentő eljárások is vannak százmilliókért...
-
A jelenlegi helyzet meg messze nem indoktalan, hiszen indok az van mindig, pl.: nyerészkedők visszaszorítása, bizonytalan eredetű kártyáktól és átverésektől a felhasználók "megvédése"- de rossz ezt így leírni...

Nem tudom hogy az autóiparban használnak-e ilyen élen járó technikát (14-7nm), de amennyit egy tavaly gyártott kocsi tud, azt durván egy Core2Duo is tudta amit lehet más gyárban is gyártani, pl Global Foundries...de ugye nem innen fogjuk megváltani a világot. Inkább aggodalomra ad okot, hogy ennyire beszűkült a gyártási kapacitás és Tajvan ugye nem éppen egy geológiailag stabil sziget...már csak egy jó kis szökőár kell és ezt is elmossa mint anno a HDD és memória piacot.
0
0
0
0
xCube avatar
@Palanova: A TSMC 2020 közepétől szállít 7nm -es chipeket az autóiparba vezetésegéd, MI és autonóm vezető rendszerekhez. Az összes vezető európai gyártó ezekre épít. Emellett ugye a régi nagyobb csíkszélességű sorok is nagyobb terhelésnek vannak kitéve, hiszen azokon gyártanak egyéb vezérlőchipeket, CMOS szenzorokat, stb... . Emdenben például több hétre állt le az egész VW üzem, mert nem kaptak a legújabb Arteonhoz vezérlőchipeket (az autóiparban dolgozom azért is kisérem figyelemmel a problémát kicsit más szemmel).

Amit a TSMC aktuális helyzetéről írsz az tényleg elgondolkodtató és vészjósló, viszont ennek okai is megérthetők. A fotolitográfián alapuló klasszikus félvezető tranzisztoros technológia határát súroljuk, ami fejlesztési költségekben akkora terhet jelent, hogy sok gyártó nem is tervezi továbbfejleszteni az eljárásait.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Első rész érdekes volt, nem gondoltam és nem is néztem ennyire utána hogy a 7nm-et erre használják. Emiatt gondoltam hogy kicsit OP lenne 7nm-t erre használni.
És még így is akadozik az okostelefon összekötése a kocsival, fedélzeti kijelző lassú, egyszerű navigációt horror felárért árusítanak, nulla update lehetőséggel kb...önvezetés egyelőre még gyerekcipőben jár, mikor még sávot sem tud tartani a kocsi (érdekes totalcar cikk volt a témában pár hónapja)

Évek óta a határon vagyunk - tizenévekkel ezelőtt is ezt hangoztatták - és mégis sikerül lejjebb és lejjebb vinni a határt.
Nem fejlesztik az eljárásokat akkor lehet maradni 14nm-en és felosztani, hogy mely nm milyen célra menjen. Igen, ez piacfelosztás valamilyen szinten, de pl orvosi eszközgyártás, alaptudomány-kutatás ne álljon meg mert éppen bányász VGA-kat gyártanak ugyanazon a soron.

Viszont az, hogy látják hogy egy cég nem képes ezt kiszolgálni és a cég nem bővít, akármilyen okokból az is megérne egy két cikket. A "drága" az relatív és ekkora keresletnél visszahozná talán elfogadható időben. Az egész piac akkor dőlne be, ha:
- gyárat sérülés éri (természetes vagy emberi)
- hirtelen felbukkan egy olyan megoldás amihez képest a mai 7nm egy elektroncsőnek nézne ki (nem vagyok benne otthon, de 20+ éve lehet hallani kvantum és egyéb számítógépekről amik ez ideig nem jutottak el ilyen fázisba) Egyelőre kétlem, hogy hirtelen felbukkanna egy ilyen technológia, így a bővítés és fejlesztés az egyetlen járható út, még úgy is hogy látni lehet a végét.

Azt is elhiszem, hogy a TSMC nem érdekelt a bővítésben, de ez a helyzet nem tegnap alakult ki, szépen épült fel évek alatt...
0
0
0
0
xCube avatar
@Palanova:
Első rész érdekes volt, nem gondoltam és nem is néztem ennyire utána hogy a 7nm-et erre használják. Emiatt gondoltam hogy kicsit OP lenne 7nm-t erre használni.
És még így is akadozik az okostelefon összekötése a kocsival, fedélzeti kijelző lassú, egyszerű navigációt horror felárért árusítanak, nulla update lehetőséggel kb...önvezetés egyelőre még gyerekcipőben jár, mikor még sávot sem tud tartani a kocsi (érdekes totalcar cikk volt a témában pár hónapja)


Nem mindegy, hogy milyen autót és milyen körülményeket veszel figyelembe. Normál vezetési stílusnál, jól látható felfestésnél megfelelő időben a modern rendszerek elég jól működnek, de lehetetlen 100% -ban rájuk hagyatkozni. Nagyon sok a zavaró faktor és a hibalehetőség. Volt szerencsém kipróbálni pár gyártó megoldásait és azt kell mondjam, hogy a Daimler és az Audi elég meggyőző, nem is vállalnak akkorát, mint más kisebb gyártók. A Ford is elég jó nyomon van. A VW kicsit mellé lőtt, de rajta vannak a témán.
Az infotainment rendszereket viszont nem venném hozzá a témához, ott például sosem használják a legújabb technológiát, hanem egy bevált konstrukciót alakítanak ki a saját igényeiknek megfelelően. Tartalom terén szinte minden gyártó eltér egymástól, a Honda például szuper példa a Garmin navigációval, egyszerűen ingyenes regisztrációval és az autó adatainak megadásával USB stick -en keresztül lehet frissíteni, a PC -re telepített szoftver pedig szól ha van új frissítés.
Amit azért még az egész infotainment témához hozzátennék az az, hogy kiába van már évek óta ilyen rendszer egy bizonyos kategória fölött, még mindig gyerekcipőben jár. Van egy Tiguan II R-Line -unk 2018 -ból, egy Arteon R-Line 2020 -ból és egy szintén 2020 -as Audi A4 Avant S-Line 50 tdi. Vezetési élményszempontjából az Audi lemossa mindkét VW -t a pályáról, viszont az infotainment kezelése az érintésérzékeny közepű tekerőgombbal (btw. pont mi polírozzuk elő a tekerőgombokat 😃 ) valami extrém kőkorszaki a VW érintőképernyőihez képest. Nem, nem vagyok híve az autóba integrált érintőképernyőknek, mert hiányzik belőle a megszokás lehetősége és a haptikus válasz, de míg a VW modellekben pillanatok alatt be tudtam adni a céladatokat, addig az Audiban megszokás híján perceket ültem és kínlódtam. Cserébe az Audi rendszere tükörsimán működik, míg a VW rendszere folyamatos akadásokkal operál, néha meg is áll.

Évek óta a határon vagyunk - tizenévekkel ezelőtt is ezt hangoztatták - és mégis sikerül lejjebb és lejjebb vinni a határt.
Nem fejlesztik az eljárásokat akkor lehet maradni 14nm-en és felosztani, hogy mely nm milyen célra menjen. Igen, ez piacfelosztás valamilyen szinten, de pl orvosi eszközgyártás, alaptudomány-kutatás ne álljon meg mert éppen bányász VGA-kat gyártanak ugyanazon a soron.

...

- hirtelen felbukkan egy olyan megoldás amihez képest a mai 7nm egy elektroncsőnek nézne ki (nem vagyok benne otthon, de 20+ éve lehet hallani kvantum és egyéb számítógépekről amik ez ideig nem jutottak el ilyen fázisba) Egyelőre kétlem, hogy hirtelen felbukkanna egy ilyen technológia, így a bővítés és fejlesztés az egyetlen járható út, még úgy is hogy látni lehet a végét.



Tizenévekkel ezelőtt azt hangoztatták, hogy lassan elérjük a határokat. Ma a határokat döntögetjük és ez a különbség.
A kvantumszámítógépek mérföldeket haladtak előre azóta, viszont az a technológia a mai lehetőségekkel nem implementálható egy szoba méreténél kisebb helyre, programozása pedig egy egészen más szint, mint amit a mai technológia képvisel. Ezért is kell felkészülnünk arra, hogy a fejlődés a közeljövőben nagyon le fog lassulni, a teljesítménynövekedés pedig komoly energiafelvételbeli többletet jelent majd. Ami viszont pozitív lehet az az, hogy lesz idő a meglévő technológiákat finomhangolni és tökéletesíteni, mert nem lesz más. A közeljövő az MCM lapkák és a 3D chipek - chipleteké, valamint az energiagazdálkodás, feladatmegosztás és a memóriarendszerek tökéletesítéséé.

Visszatérve egy chipgyártó termelésére fontos megjegyezni, hogy egy adott node -ra építkező gyártószalag megtervezése, kikísérletezése, felépítése és karbantartása nem a 2010 -es színvonal, semmilyen szinten. A gyártósort partnerek és megrendelők szerződései alapján alakítják ki valamekkora pufferrel a komplett életszakaszt megtervezve. És egy ilyen szalag felépítése nem úgy működik, mint egy átlagos gyári futószalag. A munkások itt diplomás mérnökök komoly szakmabeli tapasztalattal és ehhez mért fizetésekkel. Egy új sor beállítása nem éri el a megtérülési értéket egy ilyen ugrásszerű igénynövekedés miatt, mert nincsen semmilyen garancia arra, hogy ki tud futni. A TSMC -nek egyértelműen érdeke lenne bővíteni, de ha bukik vele, akkor felesleges volt az egész, így inkább a biztosra játszik.…
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Köszönöm a részletest választ, sokmidnenre rávilágítottál. Laikusként az autóelektronika a döcögös fedélzeti navigáció mellett nekem ezt jelenti:
https://i.imgur.com/8Mb8Cx5.gif
De ez persze fékrendszer de azért nem akármilyen.

TSMC bővítése mellett szólna hogy ez a feltorlódás nem tegnapról jelentkezett mára, hanem évek alatt torlódott fel, amikor az Intel és GF nem tudta tartani a lépést. Tehát kereslet biztosan van rá és nem csak egy-két évre. Sort tervezni tippre nem a nulláról kell, hiszen egy sor már üzemel, nem kell a technológiát újra kitalálni, a gépeket nulláról vagy előző ciklusból újratervezni, hiszen már van üzemképes példány belőle. Munkaerő nem tudom milyen fluktuációval dolgozik, mert eléggé speciális a terület, és nem olyan mint egy összeszerelőben a futószalag mellett gályázni, de feltételezem van stratégiájuk erre is. Gondolom nem ilyen kezded a 20nm-es "soron" , majd ha jól végzed a munkád és nem köpöd le a főnököt akkor 3 év múlva előléptetnek és mehetsz a 16nm-re
https://anysilicon.com/wp-content/uploads/2019/02/semiconductor-foundry-roadmap.png
és ha keményen dolgozol a főnököd főnöke év végén tud még egy ferrarit venni.

Ami ellene szól az a bővítés ára. Azt el is tehetik zsetonként, vagy fordíthatják további kutatásra.

Kérdés az, hogy ez a helyzet hova tovább. Mert tippre a 3060-t is elkapkodják a botok/nyerészkedők/bányászok/csillések, és itt vagyunk lassan a 3070-3080-3090 indulása után fél évvel és még mindig nem kapható normalizált áron (msrp+adó+10-20% haszonkulcs) kártya.

És itt a piaci rés egy chipgyártó gyár menedzser játéknak 😃 Ha a Plague Inc. tavaly arathatott akkor egy ilyen idén tarolhatna 😃
Satisfactory futószalagrendszere + Dyson sphere Program nyersanyagrendszere és építési láncai + sims jellegű munkaerőpátyolgatás = instant buy; mindezt global online és a gyáradat leszerződtethetnéd kék-zöld-piros oldalakra (mehetne az epeen mérés melyik oldalnak van nagyobb tábora -> toxic közösség itt kiélheti magát - de gyárszabotálás nem lenne, ez nem a Railway Empire) vagy mehetsz a szürke zónába és ráállhatsz a bányászkártyákra - ez esetben a játék a gépeden bányászna a játék alatt 😃
0
0
0
0
xCube avatar
@Palanova: A Volvo veszélyérzékelő fékrendszere példátlan a piacon. Ekkora féktávon 40+ tonnát szenzoros észlelés alapján lefékezni még száraz aszfalton is varázslatnak minősül... . Cserébe a rendszer annyiba kerül, mint egy középkategóriás luxusautó. Csak a rendszer... . De mindez érdektelen a rendszer teljesítménye és fontossága szempontjából. Már az első tesztek alatt szerelmes lettem bele 😀 .

De visszatérve az eredeti témára... . Jó, hogy így beszélünk a dologról, mert több irányból is megközelítjük a helyzetet. A gyártósor maga nem probléma, a kérdés inkább annak teljesítménye és outputja, amit a "szerszámok" határoznak meg. Ha nem lenne Corona behatás, akkor is lenne készlethiány, de nem akkora és olyan hosszú, mint most. Ezt a rést képtelenség volt betervezni előre és a jelenlegi sorok aktuális élettartamában egyszerűen nincsen értelme egy újabb sort felépíteni rá, mert a többletigény nem fedezi a költségeket. Egy 22 nm -es sort nem tudsz átállítani 7nm -re, mert nem elég precíz a rendszer. Viszont a régi sorokra is szükség van az egyéb irányú megrendelések intézésére. A 3nm -es fejlesztési sort dettó nem alakíthatod át, mert akkor csúszik a fejlesztési idő, dollármilliók vesznek el, amit nem kárpótol a 7nm -es többletmegrendelés.
A munkaerőre kitérve elég speciális a téma, ahová elég nehéz is bekerülni, mert a minőségbiztosítás alapelve a folyamatosság. Nem vehetsz fel csak úgy valakit lesz ami lesz alapon, mert a termelés minden egyes lépése a nanotechnológia teljes körű ismeretét igényli.

Játékot építeni rá? Az tényleg vicces lenne 😃 . Főleg ha tényleg egy FAB kialakítását lehetnem megtervezni... . Bár az valószínűleg nem lenne annyira érdekes a legtöbb játékos számára, mint egy kész terméket gyártó vállalaté, ahol nagy területen és látványosan zajlik a gyártás. Egy chip gyártó pár "szobányi" rendszere, ahol jórészt két - három zárt cellában zajlik a fotokémia, sokkal kevésbé ingerképző, mint egy üzem, ahol olvadt forraszanyagfürdő felett húzzák át a korábban robotok által alkatrészszalagokról lekapkodott miniatűr alkatrészekkel teletűzdelt nyáklapokat 😃 .
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Gyártósor tapasztalatom van: Satisfactory és Dyson Sphere Program 😃

Szerintem a vírus hatása a gyártásra nézve elhanyagolható, így a hiány kialakulásáért nem okolnám azt. Nem hiszem hogy a vírus miatt több highend VGA fogyna, vagy több autóelektronika, esetleg több okostelefon. Notebook igen, mert pl tavaly tavasszal a leghulladékabb notebookokat is aranyárba vásárolták fel a cégek, függetlenül attól, hogy céges környezetben használható vagy sem. De ez megint csak egy ilyen gyár kapacitásának töredékét jelenti.

Bennem fel sem merült, hogy a sorok nm-ek közötti váltásával oldják meg a hiányt. Szakemberpótlást így is meg kell oldaniuk, hiszen lehet hogy egy "sormelletti" emberke egy másik, hasonló területű cégnél simán vezető lehet, csak a tapasztalata alapján.

Azért a chipgyártás lépéseit is lehet érdekessé tenni, túlzások nélkül. A linkelt videóban látható szállítórendszer már eleve elég érdekes ahhoz, hogy egyedi látványt adjon...
Dyson Sphere Program című játékban is megoldották, hogy már kész termékeket továbbkombinálva még készebb termékek készüljenek, mindezt 6-8 lépésben továbbkombinálva:
0
0
0
0
CuRi avatar
Hatalmas mákom volt, hogy a 1060-am még az agymenés előtt adta meg magát és így rákényszerültem az upgrade-re egy GTX1660 Super személyében. Főleg, hogy a megjavított 1060-at el tudtam adni, így elég jó áron jutottam hozzá a 1660S-hez. Bár az se járt rosszul aki a 1060-at vette, mert azok is 70-80-ért mennek most hardveraprón gari nélkül, igaz láttam már 130-ért 3 ventis Asus-t is fent 😂
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
Persze-persze, el hiszem hogy ezt mondják de majd hiszem ha látom... Kár, hogy mind a haszonlesőknél fog kikötni első napon a megjelenésükkor, vagy már előtte. Aztán majd amelyik játékos eléggé agyilag zokni, az majd talán vehet belőlük 3-4x a rendes ára felett. 😂
0
0
0
0
TripOnTheMoon avatar
329 dollár lesz!!!!!! csak egy 1-es lemaradt az elejérű 😃 nem baj mehet ez is a bányába réjtrészkedni
0
0
0
0
pinkyke avatar
akkor ilyen kártyát se veszek beszarok hogy még mindig csak 192bit-en szarakodnak a 60-as kártyákkal.
0
0
0
0
💬 5
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@pinkyke: Nekem pont megfelelne, pláne ennyiért. DE úgy is ez is mind nem a játékosoknál fog kikötni, szóval nem nálunk, úgyhogy nincs is miért aggódni. 😂
0
0
0
0
xCube avatar
@pinkyke: Ha a RAM sebessége a busz szélességével és a GPU képességeivel arányos, akkor ez még nem egy nagy probléma. Jelen esetben viszont a több VRAM vajhmi kevés plusz a kisebb sávszélesség ellen. Bizonyos esetekben használ, de a legtöbben észre sem lehet majd venni.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@xCube: Hát a 256bit és a 192bit-nél nagy eltérés van.
és egy 3060-as kártyának 12gb ramot adni felesleges.nem tud olyan teljesítmény adni hogy haszni lehessen mind a 12gb-ot.és nem hiszem el hogy gyorsabb lenne mint a 3060ti vagy 3070.aránytalannak tartom ezt a ram menyiséget egy gyenge kártyánál.szerintem elfért volna a 256bit ebbe a kártyába!
0
0
0
0
xCube avatar
@pinkyke: Úgy látom a kommentem nem volt egyértelmű. Nem állítottam, hogy egy szűkebb busz jobb lehet, mint egy szélesebb, csak arra akartam rávilágítani, hogy egy szűkebb busz nem feltétlenül negatív. Ahhoz nem fér kétség, hogy az RTX 3060 12GB VRAM -mal a 3060 Ti 8GB -jával szemben teljesen felesleges, de ez egy konstrukciós kérdés, és nem elvi. Ilyen alapon ha a 3060 12GB -os, akkor a 3060 Ti -nak 16GB -osnak kellett volna lennie sokkal magasabban kvalifikált VRAM chipekkel, ami az árat is az egekbe dobta volna. Sokkal egyszerűbb egy tiszta kártyát (nem úgy, mint a GTX 970) tőbb, de gyengébb VRAM -mal piacra dobni, mint a nálánál erősebb RTX 3060 Ti -t. Ha mindezt összeveted és megnézed, hogy egy GTX 1080 hogyan szerepel a mai játékoknál (közel azonos RAM sávszélesség mellett), akkor szerintem megérted a kártya piaci elhelyezését.

Emellett ha megfigyeled az nvidia Ampere GPU (értsd grafikus chip) kihozatali arányát, akkor láthatod, hogy messze vannak az optimálistól, hiszen a forgalomba kerülő termékek is tartalmaznak lezárt blokkokat.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@xCube: köszi a részletes infót 😊
0
0
0
0
carl18x avatar
Mindegy mikor jelenik meg ha nem lesz belőle kellő mennyiség készleten akkor tök mindegy 😃
0
0
0
0
💬 3
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@carl18x: Olyan már régen incsen hogy kellő mennyiség, mivel amíg a készlet tart, a bányászok, + 1éb haszonlesők első nap felvásárolják mind. 😂 Korlátozásokat kellene hogy bevezessen a gyártó de ők is csak a saját hasznukat nézik, letojják a játékosokat, hogy új kártyák nélküül maradunk. 😀 Szerintem előbb-utóbb álamilag lesz szabályozva jobb helyeken az értékesítésük, mert ha csaka nagyvállalatokon múlna, sohasem lenne semmi változás ezen a téren, nekik az a legjobb ha mind elfogy baromi gyorsan... 😀
0
0
0
0
botmunpls avatar
@HeyJoe-PCRPG-HUN: Leszabályozni is nehéz lenne, esetleg a botokat lehetne.
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@botmunpls: Igaz, de azert ennyire nem kellene a dolgukat megkonnyiteni, valami szabalyozas csak jobb lenne a semminel ami most van..
0
0
0
0
Pinceboy13 avatar
Azt a vram mennyiséget inkább egy értelmesebb kártyára kellett volna tenni.
Mert ez így csak beetetés nem több.
A kártya hamarabb fog visítani, minthogy az a 12Gb kihasználja.
0
0
0
0
💬 7
no avatar
@Pinceboy13: Nagyjából, papíron jól mutat és ennyi, IRL nem lesz kihasználva érdemi formában. Mondjuk az utóbbi ugyan úgy elmondható a később érkező 20GB-os 80Ti-ról is 😜
0
0
0
0
Pinceboy13 avatar
@LordSzalko: Vagyis összehordanak mindent, aztán valaki csak megveszi.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@Pinceboy13: Biztos így akarják szabályozni a keresletet. Ha a 80asra ment volna, akkor még nagyobb lenne a kereslet és a felháborodottság.
0
0
0
0
Pinceboy13 avatar
@botmunpls: Lassan érthetetlen számomra ez a vga biznisz.
Be is akarják tömni a réseket valamivel, de az a valami, nem tűnik összeszedett terméknek néhány szempontból.
Vagy olyan opciót kap, amit más kártya érdemelne.
0
0
0
0
no avatar
@Pinceboy13: ja épp forditva kellett volna a vram kiosztás 3060-8gb,TI-12gb,de ez van
0
0
0
0
xCube avatar
@istvan69: 256 bites buszon keresztül csak megszorításokkal (a'la GTX 970) tudtak volna 12GB -ot rakni az RTX 3060 Ti kártyára. A 192 bit viszont magától adja a 12GB -ot a 6GB -tal szemben, amivel ma már nehéz lenne a középkategóriában piacra lépni. Mondhatni szükségből van 12GB a kártyán.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Érdekesség: annak idején az ASUS V9999 ami egy GeForce 6800 GT és szintén 256 bites busz volt rajta, igaz csak 128/256 MB GDDR3 memóriát kezelt.
0
0
0
0
zsiroslangos avatar
Nembaj veszek helyette száz darab 1050 ti-t. Lehet hogy jövőre aranyban fogják mérni. 😜
0
0
0
0
Andor1997 avatar
Jééézusom, van pofájuk megcsinálni ezt a vásárlókkal!!!😶😶😶😶😶
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
Egy ez 5700 XT +4 GB RAM. 329 dollárért ami itthon normál esetben 130-140.ezer forint - sem érné meg, hiszen az 5700 XT is volt ennyi tavaly. A mostani helyzetben meg persze felesleges rosszat mondani róla. Sajnálom hogy ilyen a mai helyzet, mert a 6700 széria igazán versenyképes lenne ellene.
0
0
0
0
💬 2
AMDMonsteR avatar
@Quadgame94: A vRAM-on kívül a Ti változatban és a CUDA magokat (amik amúgy csak munka környezetben érnek bármit) leszámítva semmiben nem tud többet mint az 5700XT-m konkrétan... Amit ráadásul cégesen 100K alatt vettem.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@AMDMonsteR: Szépen feljött az 5700 XT. Mikor megjelent 2070S alatt volt, most meg már le hagyja - főleg új játékokban.
0
0
0
0
no avatar
Az a 12GB Vram nem fog érni semmit, mivel maga a GPU egy FHD erejéig lesz elég, ugyanolyan parasztvakítás az egész mint amikor a 750 Ti - re tettek 4GB - ot. Amúgy meg kész röhej, hogy a 215 ezerért vett 3060 Ti - met most 370 ezerért is el lehetne adni, és ahogy elnézem meg is veszik őket ennyiért. Tényleg csak mosolyogni tudok ezen.
0
0
0
0
💬 9
Rocky12 avatar
@Petpong: Azért ez nem teljesen így van. Sok új játék már 1080p-1440p felbontáson is elhasznál 7-8 gb vramot vagy akár többet is és ez a jövőben csak nőni fog. Erre egy 3060, sőt még egy 2060 Super is képes.
0
0
0
0
no avatar
@Rocky12: Annyit használ amennyi van, ennyi. Nézd meg pl. a COD részeit, mindegy mennyi a vram, csordultig tölti. Nyilván amelyik játék többet akar eleve a textúrák végett vagy az élsimítás miatt, ott lejjebb kell venni ezekből a beállításokból. Én igazából arra céloztam, hogy maga a GPU lesz kevés ahhoz, hogy kihasználhassa majd a 12GB vramot egy komolyabb cím úgy, hogy meglegyen minimum a 60 fps is. Előbb fogy el a kártya ereje.
0
0
0
0
no avatar
@Petpong: Még mindig nincs és nem is lesz olyan játék, amelyik ki tud használni egy 2000-es szériát is, csak ha 4k-t és RT-t akarsz mellé.
De ez azért van mert maga a technológia is kiforratlan és a játék fejlesztők se tudják rendesen optimalizálni.
Én a 1660-al simán QHD-ben tolom a játékokat full grafikán és csak azoknál a játékoknál van fps vesztés amik nincsenek jól optimalizálva.
0
0
0
0
Puffin avatar
@christoferus: Hát azért aki magas képfrissítésű monitort használ oda kell erő ami meghajtja 1080p felett.
0
0
0
0
no avatar
@Puffin: Nekem 155hz-es Dell monitorom van.
0
0
0
0
Puffin avatar
@christoferus: Nekem UWQHD 144Hz. A 2080 nem tudta tartani a 120+ fps-t sem Cod-ban, pedig nem is volt minden maxra húzva.
0
0
0
0
no avatar
@Puffin: Kompetitív játékoknál bejön a játék és a szerver is.
Én mostanában csak Apex-el néztem, ott is le-le esett 70-80-ra nagy csihi puhi alatt, de szerintem ha a világ legjobb kártyája is lenne a gépben a legjobb konfigurációval, akkor se lenne jobb 120-nál.
Nem véletlen, hogy az esport versenyeken mindent az fps-nek szentelnek, a jobb válaszidőnek. Minden beállítás csutkára le, TN panel, minél magasabb fps, minél kisebb válaszidő, bármi is van a gépben.
De ha sp játékban nézed, nekem Eternal 110-140 közt cikázik fullon, Fallen Order bizony mászkálás közben is néha 60-70, máskor 110-130, CP2077 meg sok helyen konstans tart 40, de fel-fel ugrik 100-ra (mondjuk ott már kell jobb vas a jobb teljesítményhez, de a játék hibás megírása is oka a veszteségnek.)
0
0
0
0
no avatar
@Rocky12: Igen, be foglalja. De az nem azt jelenti, hogy érdemben annyit is használ, ezt előszeretettel keverik 😀
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@Rocky12: Szar programozás.... 10GB Vram is nagyon sok... egy jól programozott game eszik 7-8GB Rammot
0
0
0
0
no avatar
Én olyan kellemes 300-350 ezer forintos árra számítok, többiek? 😃
0
0
0
0
💬 1
hekli96 avatar
@hikadam: Egy 1050 Ti 70-100k egy RX 580 200-300k én olyan 1,5-2 millióra tippelem... na jó valahol 400-500k körül lesz.
0
0
0
0
no avatar
kiinduló ár: 100000ft. az összes magyar oldal ahol lehet majd kapni: 300000ft csupán, szerezd be ma INGYEN szállitással!
0
0
0
0
no avatar
De jó hír még egy kártya amit nem lehet kapni 😀
0
0
0
0
💬 1
szhusi avatar
azért az árért jó vétel, bár kiváncsi vagyok mennyiért lesz elérhető.
0
0
0
0
misota31 avatar
Jó hír ez a bányászoknak.
0
0
0
0
💬 1


Elfelejtett jelszóRegisztráció