Az RTX 3070-nél is gyorsabb lehet a flagship Intel Xe-HPG GPU

Szerző: xoki | 2021. April 20. | hír | 51 hozzászólás

Felbukkant néhány kép az 512 EU-val érkező Intel Xe-HPG mérnöki példányáról, és ezzel együtt a GPU néhány várható specifikációjáról is érkeztek információk. A szivárogtató szerint teljesítmény szempontjából egy RTX 3070 Ti-ként kell kezelni ezt a modellt.

Moore's Law Is Dead legújabb videójában látható az említett termék mérnöki példánya, amely az eddigiek alapján valószínűleg a flagship SKU lesz, de a hivatalos felhozatalig egyelőre nem jelenthetjük ki biztosan.

Az 512 EU-s Xe-HPG videóban látható hűtése azon három dizájn egyike, amelyet jelenleg is tesztelnek, illetve értékelnek a véglegesítés előtt. Technikai szempontból a 2,2 GHz-et súrolja, és állítólag a TSMC 6 nm-es gyártási technológiájához tervezték, viszont a 7 nm lehetőségét sem zárták még ki. 16 GB GDDR6 memóriával (256 bit) érkezik, illetve 275 W TDP-re számíthatunk.

Ezek a korai tesztek biztosan nem a végleges teljesítményt mutatják, de a jelenlegi állás szerint egy RTX 3070 és RTX 3080 között elhelyezkedő kártya van kilátásban. Valamikor 2022-ben számíthatunk rá, amelyet legalább két további modell követ még. A high-end modellek árát jelenleg nem tudni, de a középkategóriás termék állítólag 200-300 dollár környékén fog a boltok polcaira kerülni.

Hozzászólások: 49
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
pinkyke avatar
Az intel csak még nagyobb hiányt csinál a vga terén így se lehet kapni és ezek a nyomorultak még jobban le terhelik a gyártósorokat hát köszi nem a videó kártyáit kéne meg csinálniuk hanem a cpu-t kéne tovább fejleszteni mert még mindig nem mentek 10nm alá és azzal hogy neki állnak ők is a saját videó kártya készítésnek nem lesz jobb a piac.
itt nem az számít hogy hány fajta van hanem az hogy egyikből sincs elég és ezek a hülyék még tovább ritkítják hát gratula idén biztos hogy nem lehet venni majd új kártyát max azoknak akiknek nem számít az ár.
nesze neked intel felfogás csináljunk mi is és akkor még nagyobb hiány lesz mint ami most van.
0
0
0
0
no avatar
Számomra nem a teljesítmény az aggasztó.
Mert kb bármely szegmensben elférne egy kék, harmadik fél aki kicsit lejjebb nyomja az árakat, már ha éppen nem fognak kartellezni.

Aggasztóbb inkább hogy a saját kapacitása helyett egyből a TSMC gyártósorra készítik.
és állítólag a TSMC 6 nm-es gyártási technológiájához tervezték,


Vagyis jön, de nem lesz kapható, ez sem. Vagyis mintha nem is létezne.
0
0
0
0
💬 3
no avatar
@Palanova: Mi készül még a tsmc 6nm-es soron?
0
0
0
0
no avatar
@Csakos10: Qualcomm is azon gyártat, mediatek is...

De inkább az érdekes, még ha a hír régi is, hogy az intel a saját gyára helyett kiadja ezt a melót egy már egy éve túltelített gyártónak.
0
0
0
0
no avatar
@Palanova: Hát mert sehol sincs az Intel se bármelyik felvezető gyártó 10nm alatt a tsmchez képest legalábbis úgy néz ki hogy az Intel is náluk gyártat 2024ig ha jól olvastam.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Azért ez így első nekifutásra kissé erős lenne. Aztán ki tudja, ha lesz rá használható driver 😊
Végre lenyomja az AMD CPU fronton, erre meg a nyakukba kapná a VGA divíziójuk, mint komoly kihívó/konkurens.
0
0
0
0
TikoTime avatar
"... környékén fog a boltok polcaira kerülni." - senkinek sem lesz ez sem... remek!😎
0
0
0
0
ichigo23619 avatar
lehet hogy erősebb lesz de viszont a driverében eléggé kételkedek.
viszont ha jól megoldják a drivert, és olcsóbb lesz mint az nvidia meg az amd akkor lehet beruházok egyre.
0
0
0
0
💬 23
enslaved avatar
@ichigo23619: Az AMD drivereinél csak jobb lehet😀
0
0
0
0
ichigo23619 avatar
@enslaved: kitudja.
most a legújabb amd driver az valami szörnyű lett.
amikor filmet néztem vagy akármit csináltam kékhalálozott a gép.
inkább visszadobtam a régebbi drivert mert az legalább stabil.
0
0
0
0
no avatar
@ichigo23619: Nálam 1 éve semmi probléma. 1 éve volt 5700 assal de az Win 10 update miatt volt nem driver
0
0
0
0
V1VOnX avatar
@enslaved: Mintha az nvidia lassító driverei nem lennének szégyenek 😆DD
0
0
0
0
Scorn Face avatar
@V1VOnX: Igen, ez a kisbetűs résznek a kisbetűs része, amit senki sem vesz tudomásul...
0
0
0
0
Mizushio avatar
@V1VOnX: Nem csak lassító. PL ismerősnek folyamatosan kékhalálozott a RTX 2060 kártyájával, pontosan akkor amikor új drivert telepített hozzá. 😜 Jah meg minden játék crashelt.
0
0
0
0
Erik1996 avatar
@Mizushio: Akkor nem csak nálam csinálta az RTX 2060 ezt a jelenséget. Nálam az is előfordult, hogy a Geforce Experience frissítése közben is kékhalálozott a rendszer, majd később a The Division indításánál több ShadowPlay hibát írt ki ugyanarra az nvspcap64.dll fájlra. https://kepkuldes.com/image/9b6Okf
0
0
0
0
Rocky12 avatar
@Erik1996: Nekem is 2060 van de eddig még egy driver sem okozott kékhalált nálam. Viszont az előző kártyámmal (GTX 960) néha előjött ez a hiba, de ott lehet inkább az FX proci volt a hunyó 😀
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@enslaved: Használtam pár Intel IGP-t huzamosabb ideig, nagyon rosszak azok is de főként kezdetleges.
Aztán h a játékok nem szeretik az már megint más dolog 😃
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
@enslaved: Gondolom nagy tapasztalatod van benne továbbra is 😉
0
0
0
0
enslaved avatar
@AMDMonsteR: Sajnos igen, egy 6700XT járt nálam pár napja, egy jó éve meg egy 5700XT, pont elég is volt. Azt a szaggatást, amit a 6700XT esetében tapasztaltam sok esetben (ami amúgy egy nagyon erős kártya), nem volt semmi. Kár érte amúgy.
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
@enslaved: Lényegében az egyetlen ember vagy akinek minden AMD driver rossz...

Otthon 5700XT-n vagyok, de nemsokára érkezik 6800XT amit kipróbáltam, és semmilyen driveres problémája nem volt.
Még a highest Watt-man problémával sem találkoztam, csupán tavaly egyszer.
Emellett modern, érthető felülete is van, és ha valami mellé megy, a roll-back is könnyű... Nem igazátértem itt sem a problémát...
0
0
0
0
enslaved avatar
@AMDMonsteR: Egyetlen a fenéket. Te sosem olvasol semmit ezekről?
Mindent úgy kell megpróbálni beállítgatni, ha nem jó akkor hangolgatni, stb. Amikor az ember megvesz egy Porschét, csak száguldozni akar vele, nem mókolgatni azért a pénzért. Egyébként meg sokan még a biosba sem tudják hogy kell belépni, nemhogy feszelgetni, kész terméket szeretnének, amit bekapcsolnak és megy ahogy kell, ami joggal várható el. Én be tudok mindent állítani a biosban, vagy akár a kártyán is ha akarnék, csak még sosem kellett.
[LINK]
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
@enslaved: Olvasok, csak nálam, illetve a környezetemben sehol nincsenek ilyenek...

Semmit nem kell állítgatni... driver csinál mindent... semmi baj,bajom nincs vele...

5700XT kifejezetten jól van, 6000-es széria szintén... nem nagyon hallok olyanról, hogy tweak kellene ahhoz,hogy működjön a kártya 😊
Persze gondolom nekem is úgy kellett kín keservesen működésre bírni a kártyám, mert az AMD nem plug-and-play, meg ha nem állítom át a BIOS-t nem fut rajta semmi a mai napig...

Kíváncsi lennék arra a 6700-ra ami rakoncátlankodott...
0
0
0
0
FoLey avatar
@AMDMonsteR: Hagyjad időt pazarolni is felesleges erre. Az oldal hitelesebb mint a saját user tapasztalt véleménye. 😂
0
0
0
0
enslaved avatar
@FoLey: Mondod te az 1070 - ed mellől. Miért nincs akkor egy AMD kártyád, ha már ennyire véded amikor csak szóba kerül? Gondolom hatalmas tapasztalatod van neked is a hatezres szériával.
0
0
0
0
FoLey avatar
@enslaved: Mert nem vagyok elszánt fanboy mint te és egyesek. Az 1070-em meg azért van,mert MentaStrike ajánlásával 15K ráfordításra váltottam és éltem is a lehetőséggel. Az RX 580-at meg eladtam 35k-ért a munkatársamnak. A hűtést sokkal jobbra cseréltem le.
Monsternek ott van a 5700 kártyája és driver tapasztaltsága mint nekem is volt az RX 580-nál. Akkor mi is itt a problémád? 😀

Gondolom hatalmas tapasztalatod van neked is a hatezres szériával.
Annyi a tapasztalatom mint neked a 2080ti-al és 3090-el. 😆

Spoiler!
Szoktam olvasni és azért későbbi driverek fixelték ezt a problémát. Kicsit le vagy maradva.
0
0
0
0
enslaved avatar
@FoLey: A 2080 Ti - vel elég komoly tapasztalatom van, a 3090 - el viszont nem, ez tény. Az ötezres szériát kb. egy évig kalapálták amíg használható lett, a hatezres széria legutóbbi drivere meg egyenesen kuka, olvass utána. A régebbi AMD kártyák esetében már régóta nincsenek driver problémák, mint pl. az 580 esetében, ilyet nem is mondtam soha. Amúgy meg ne kóstolgass már megint, kár hogy csak ettől érzed jobban magad.
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
@enslaved: Az 5700XT megjelenés után 2 druverrel okes volt. Mondjuk nem mintha addig hatalmas problémák lettek volna vele... leginkább árnyékolás probléma volt jelen... fekete képernyő meg... hol nincs? (Nvidia 3000-es széria bizonyos felbontás és arányok mellett)
A 6800XT jelen driverrel szinte makulátlanul működik... közvetlen közelemben van 5 példány, 2 referencia, 1 PowerColor és 2 XFX. Mindegyik Ryzen proci mellett, ezek közül 4 darab 3. gen (3900XT) ryzen mellett, 1 pedig 5900 mellett... egyikkel sincs driver probléma, bár teszem hozzá, hogy munka gépekről van szó, amik VGA-ból, OpenCL-ben dolgoznak 24/7 -ben.
0
0
0
0
enslaved avatar
@AMDMonsteR: Szerintem Ryzen proci kell az AMD VGA - k mellé, de mivel ezt nem próbáltam még, itt lenne az ideje. Talán majd ha kijönnek a 4000 - esek😀
0
0
0
0
FoLey avatar
@enslaved: Amúgy meg ne kóstolgass már megint, kár hogy csak ettől érzed jobban magad.

Persze.... persze... te már csak tudod. 😆
0
0
0
0
enslaved avatar
@AMDMonsteR: Teljesen mindegy, egy barátom most adta el a Nitro - t, ahogy az új driverre frissített, freesync mellett is elkezdte az akadozást, előtte meg dicsérte milyen jó. Mondjuk ő ilyen, amíg minden ***a addig kártya marad, jön valami hiba már adja is el😀
0
0
0
0
ToMiHuN95 avatar
Jaj ne! 😃 Intel driver lesz rajtuk te jó isten…
Majd pont gyorsabb lesz egy 3070nél.
Linuxra se lesz jó… 😃
0
0
0
0
💬 17
Jammokus avatar
@ToMiHuN95: Linuxra egyáltalán mi az ami jó? Kb semmi se fut linuxon 😆 Legtöbb játék a windowst támogatja
0
0
0
0
TRACERHD avatar
@Jammokus: A világ 3%-a használ linuxot, maradjunk már 😆
0
0
0
0
ichigo23619 avatar
@TRACERHD: sokkal többen amúgy mert a telókon lévő android is egy módosított linux. 😆
0
0
0
0
TRACERHD avatar
@ichigo23619: Teszek rá 😆
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@TRACERHD: Még annyi sem 😃
[LINK]
0
0
0
0
no avatar
@Jammokus: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
Scorn Face avatar
Attól, mert te nem tudtad használni, megvan a maga felhasználó tábora, akik semmi pénzért nem cserélnék le...
0
0
0
0
TheMenkuPocok avatar
@Scorn Face: Munkára linuxot használok, minden szempontból felülmúlja a többi oprendszert. Developmentre tökéletes.
0
0
0
0
Scorn Face avatar
@TheMenkuPocok: Minden munkaterületnek megvan a maga "favorizált oprendszere".
Akkor a munkádnak hála, napi szinten Linuxban mozogsz, és így terjedelmes tudásod is van belőle.
0
0
0
0
xCube avatar
@Jammokus: Én például egy 2013 -as leselejtezett Atom CPU -s embended ipari PC -t (touch screen) állítok be Linux -szal smart home vezérlésre. A legjobb az benne, hogy teljesen in house rendszer és terminálként működik, az adatokat tűzfalon keresztül kapja az egész rendszer, így kevés az esély a külsős behatolásra.
0
0
0
0
ToMiHuN95 avatar
@Jammokus: Ez így ebben a formában nem igaz!
Sok natív Linux játék van Steam-en és mióta van Proton azóta kb mindegyik megy rajta! Igen olyanok is amik csak Windowsra vannak hivatalosan.
Ez nem varázslat, csak egy olyan rendszer van a Steamben, mint a Wine.
Magyarul elmulálja, ami kellőképpen lassú!

De ismerek olyat akinek a 5600XT-n a Shadow of Tomb Raiderben több FPS-e van Linuxon (Manjaro), mint Windows 10-en.
0
0
0
0
Jammokus avatar
@ToMiHuN95: Nekem nincs kedvem ilyenekkel bas.zakodni ráadásul a legtöbb driver fel sem települ linuxra szóval maradok a jó öreg jól bevált windows mellett.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@Jammokus: Bármelyik OpenGL és Vulkan al rendelkező játék megírható Linuxra, Steam azzal van teli Linux on.
Nameg ha DirectX alapú akkor ott a DXVK és bármelyik DX9/10/11 alapú játék Vulkannal fog menni, akár még windows on is 😃

Sokkal jobb a helyzet mint régen volt de köztel sem tökéletes azt is aláírom.
Linux ra meg AMD VGA-t és Intel CPU-t illik venni, ha maximális kompatibilitást akarsz, az nV driverei zártak még linux on is míg az AMD Opensource 😃
0
0
0
0
Jammokus avatar
@YoRHa 2B: Maradok a nvidiánál nem akarok amd-re váltani szóval ez is kilőve.
0
0
0
0
xCube avatar
@ToMiHuN95: Óóóóó... intel GPU... szar lesz egyből, mert nem tudnak drivert írni....

Ha azt hiszed, hogy az intelnek nincsen erőforrása arra, hogy beilleszkedjen a jelenlegi piacra (ami valószínűleg még legalább másfél évig nem fog változni), akkor azt kell mondanom, hogy naiv vagy. Ez nem az IGP szegmens, bár ahhoz is hozzá kell tennem, hogy le a kalappal, elég jól menetelnek ott is előre minden szempontból.

A Linux csatolást nem is igazán értem. Itt mire akarsz kilyukadni?
0
0
0
0
ToMiHuN95 avatar
@xCube: Hát ha össze kellene hasonlítani az AMD féle IGP-kkel akkor a játékok alatti teljesítménye az nagyon elmarad, nem?

Az éppen aktuális IGP-it nem ismerem, de használtam HD2500-ig szinte mindenfélét belőle.
Igazából semmi jót nem lehetett elmondani róluk.
Példának okán a fent említett HD 2500-hoz adtak ki még 2020-ban is drivert, de arra nem képes, hogy aláírja a saját keze által kiadott drivert hozzá.
Mióta az MS bevezette ezt a hülyeséget, rendesen rá kell hackelni a Windowsra a friss drivert… 😃

Nem tudom mire alapozod az erőforrásokat meg ezt az óriási bizalmat feléjük, mikor processzorban se nagyon tudtak “beilleszkedni” évekig.

Linuxot csak azért mondtam, mert évek óta nem foglalkozik vele az Intel. Nem is ad ki hozzá drivert. Csak nyílt driverek vannak hozzá!
Amúgy az igaz, hogy kb 3% használja és gondolom ezért, úgymond nincs rá igény.
De ha az AMD meg még az NV is foglalkozik vele, illene nekik is, nem?
De mindegy, ez nem az az oldal ahol lehetne bárkivel a linuxról beszélgetni! 😂 Tényleg nem érdemes Windowson kívül más OS-en játszani!
0
0
0
0
Jammokus avatar
@ToMiHuN95: "Nem tudom mire alapozod az erőforrásokat meg ezt az óriási bizalmat feléjük, mikor processzorban se nagyon tudtak “beilleszkedni” évekig."

Arra hogy stabil és megbízható processzorokat készítenek játékra évtizedek óta.

Most jöhet a ryzenes megkövezés rám

3
2
1
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció