Milyen SSD-t vegyek?

Szerző: niteforce, 2011. December 07., téma
Fórum » Asztali PC
Hozzászólások: 1 095
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
OriginalGrandpa avatar
Asus P5B lapba szeretnék egy ilyen SSD-t rakni: Kingston SSDNow V300 120GB. Tudja kezelni az alaplap? Volt már valakinek ilyen lappal SSD-je? Mit kell átállítanom a BIOS-ban, hogy menjen?
0
0
0
0
proStarxd avatar
Valamilyet ajánljatok 60 euroért, 18k-ért. 😀
0
0
0
0
Bronson avatar
azaz ami számít, az állástól nem használódik...
0
0
0
0
sudosu avatar
Bronson:
Az csak a bekapcsolt időt mutatja, kb féléve vettem az SSD-t. De akkor szerintem visszaküldöm, addig meg HDD-re visszamegy a Windows. Remélem iparkodnak újat küldeni!
0
0
0
0
Bronson avatar
sudosu : én már most visszaküldeném (ha erre vonatkozik a garancia, nem tudom a bolt milyen feltételeket szabott...) 2 hónapos cuccon ez nem frankó...
0
0
0
0
proStarxd avatar
winrar: Hogyan hogy lecserélték?
0
0
0
0
sudosu avatar
Szóval a helyzet a következő:

A probléma úgy tűnik hogy megszűnt, viszont az SSD-m kondíciója továbbra is 99%. Tegnap még 100-on volt! Kezd aggasztani ez a dolog, hogy valami komolyabb következménnyel fog járni a dolog!

HDD Sentinel már fut megfeleloen, lefutattam a HDD-men egy részletes tesztet nem érkezett semmi panasz. Szóval ez megnyugtató valamelyst. Az elkövetkezendő időszakban nagyon figyelek az SSD-re ha tovább romlik akkor visszaküldöm.
A S.M.A.R.T. Adatok nem annyira kecsegtető eredményt mutatnak!
https://i.imgur.com/9xipKWQ.png
0
0
0
0
winrar avatar
Ne vedd meg, mert a Kingston lecserélte rajta a vezérlőt lassabbra.
0
0
0
0
proStarxd avatar
KINGSTON SSDNow V300 120GB-ről vélemény?
0
0
0
0
barnav avatar
sudosu: nem lehet hogy csak bekaptál valami vírust ? Esetleg gép-újratelepítést meglehetne próbálni mielőtt gariztatnád
0
0
0
0
Bronson avatar
akkor lehet rosszabb a helyzet... de tuti az ssd a ludas?
0
0
0
0
MaTpr0F avatar
Ott más gond van, 1%-os kondíció eséstől még nem fosik be egy ssd. Szimplán csak tönkrement valamiért - szerintem -.
0
0
0
0
sudosu avatar
Hali az SSD-m kondíciója lement 99%-ra. Kb használhatatlan lett tőle a Windows-om (gondolom ezokból adódóan).
Ilyenkor már lehet garanciát érvényesíteni? Van a ketyerére 3 év garancia és 1 év cseregarancia.
HDD Sentinel-t amikor elindítom crashel. SSDLife épp elindult, de már a screenshotot nem tudom feltölteni, mert halál a Windows-nál.
0
0
0
0
nokiacsabika avatar
csuz-li

Egyetértek és abszolút nem ajánlott mivel a cellák meg fognak halni, ugyan nem egyhamar de mégiscsak. SSD csak rendszernek és programoknak max. 1-2 játék. Adattárnak csak hdd ajánlott legyen az 2.5"-es vagy 3.5"-es. A biztonság miatt mindenképpen 2 azaz 1 állandó használatban, a másik a fiókban amire mented ugyanazt az adatot időközönként mint ami az adattáron van.
0
0
0
0
Zoli73 avatar
csuz-li - nak teljesen igaza van!
0
0
0
0
csuz-li avatar
Szerintem akkor is luxus ssd-t használni filmnézésre, meg fényképek tárolására. Nem az a baj, hogy ne bírná. Az a baj, hogy 1TB-nyi ssd ~140e Ft, míg ugyan ennyi tárolókapacitású HDD ~16e Ft. Jelenleg ésszerűtlen csak SSD-t rakni egy PC-be, mint azt írtam is. Pont ezért. Rendszer alá, meg szoftverek alá ideális, de adattárolónak túl drága.
0
0
0
0
bassus16 avatar
Én a Samsung 850 EVO-t ajánlom mindenkinek aki gondolkodik rajta.
Teljes mértékben megvagyok vele elégedve. Windows indulás nincs 10 másodperc és nagyon gyors használat közben is.
https://abload.de/img/asdu4ume.png
0
0
0
0
Manyik75 avatar
Az én SSD-m már több mint 2 éves és kapott "bőven" minden jót.
Úgy bánok vele mint egy HDD-vel semmit nem rakok "ide-oda" és nem panaszkodom elég gyors még mindíg és semmi baja.

https://kepfeltoltes.hu/150402/ocz_ssd_2_v_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

100/100-as több mint 9TB olvasás és 11TB írás után 😀
0
0
0
0
Genesis1919 avatar
Mindenképp van értelme, messze a leghosszabb élettartamú hardver lesz a gépben. Vannak tesztek, átlagos felhasználás mellett 10-15 évet lazán kibír.

"Az Intel egyik prezentációjából kiderül (azért hivatkozunk állandóan az Intelre, mert ők tudják, hogy mit beszélnek, ráadásul más cégek nem készítettek ezekhez hasonló statisztikákat), hogy egy belépőszintű szerverben használatos 160 GB-os Intel X25-M 15 és 370 TB közti írást képes elviselni, minél több a random írás, annál kevesebbet. Elég komoly a kontraszt. Egy adatbázist tároló MLC-alapú SSD - ami folyamatos igénybevételnek van kitéve - az egyik véglet 15 TB-tal, és egy "boot meghajtó", kvázi asztali számítógépbe vett SSD a másik (370 TB). Rosszindulattal vegyük a két érték közepét, azaz 190 TB-ot, és az jön ki, hogy 1900 írásciklusnyi időnk van hátra, tehát az SSD kb. 28 évig fogja bírni. Most őszintén, hol lesznek ezek az SSD-k 28 év múlva? De hogy az elméleti számolgatás helyett életszerű példával szolgáljunk, az általunk használt SSD 3 hónap használat után kb. 1100 GB-nyi írást rögzített, ez felszorozva 1,25-tel 1375 GB 3 hónapra levetítve, ami kb. 5,5 TB évente. 190 TB-tal számolva ez azt jelenti, hogy kb. 34,5 évet bír majd az SSD, de ha ennek a felhasználónak megelőlegezünk napi 30 GB-írást (15 GB helyett) még akkor is 17 évről van szó, és ez már tényleg közelít az elképzelhető legrosszabb eshetőséghez... Hol lesznek a mai hardverek 17 év múlva? Sehol..."
0
0
0
0
csuz-li avatar
Az SSD-k csak bizonyos mennyiségű írás/olvasás-t tudnak elvégezni életük során. Ez az élettartamuk. Azt a gyártók, hogy a vevő is értse, le szokták bontani napi adagokra, vagy épp évekre, átlagos felhasználás mellett. Tehát, ha napi 60GB-ot ad meg a gyártó és mondjuk 10 év élettartamot, akkor az azt jelenti, hogy 120GB mellett az élettartama 5 év lesz. (Ez persze csak példa, nem kell a számokat komolyan venni...)
Gyakorlatilag ésszerűtlen csak SSD-t rakni egy gépbe épp azért, mert pl a filmnézéshez, meg a fényképek tárolásához luxus. Persze, ha laptopod van és abban cseréled a HDD-t SSD-re, más a leányzó fekvése, annak önmagában van értelme.
0
0
0
0
Gabor A pek avatar
Most akkor jól látom vagy nem így van ? egyébként azért kérdeztem mert tervezem csak ssd-t a gépbe.
0
0
0
0
Bronson avatar
de minek akarod a filmeket az ssd-re rakni?? arra való a hdd...
0
0
0
0
Gabor A pek avatar
Lehet én vagyok a hülye de nem értem ezt a napi 60-70 GB adatmennyiség ami az élettartalmát jelenti. Tehát ha leszedek egy 30 GB-os filmet akkor ráírom az ssd-re , megnézem a filmet leolvassa az megint 30 GB ? Most egy ilyen film és meg is van a 60 GB , vagy én nagyon rosszul értelmezem ezt az egészet ?
( Interstellar.2014.1080p.Bluray.Remux.IMAX.AVC.DTS-HD ) pl 33,7 GB
0
0
0
0
Manyik75 avatar
Aki SSD-t akar az ezt olvassa el.

[LINK]
0
0
0
0
frostwagen avatar
Ha SSD-re akarnám telepíteni a Windows-t, akkor előtte muszáj kivenni a gépből a HDD-t? Vagy nem elég ha a BIOS-ban a boot sequence-nél az SSD-t állítom 1.-re?
0
0
0
0
IIREVOII avatar
Sziasztok!

Szerintetek milyen SSD-t vegyek Kingston HyperX 3k vagy Samsung 850 EVO 120Gb-ot? Láttam, hogy ezt már megkérdezték, de nekem nem egyértelmű hogy miért Samsung. Olvastam hogy a Samsung belassulhat és most a firmware frissítéssel is vannak gondok, de viszont mégiscsak újabb és gondolom fejlettebb a technológiája mint a 3k-nak ezért nem tudok dönteni, és azt sem tudom hogy mennyit számít hogy a 3k MLC a 850 EVO pedig TLC.
0
0
0
0
Genesis1919 avatar
edem155: Corsair Force LS-t merem ajánlani, 120Gb-os verzió 21k. Nem csalódtam benne, igaz nincs mihez viszonyítanom ez az első.
0
0
0
0
no avatar
Vertex 450-es ssd-röl mi a vèlemènyetek tapasztalatok?
0
0
0
0
csuz-li avatar
Netuddmeg: Ha jól értem, az a kérdés, hogy áttedd-e a HHD-re a lapozófájlt?

Ha az, akkor szerintem nem kell. Én is olvastam sok helyen, hogy a lapozófájlt át kell helyezni, mert azzal is nő az élettartama az ssd-nek, csakhogy általában egy ssd mellett annyi memória van, hogy szinte sosem kell a lapozófájlt aktívan használnia a gépnek. Alapértelmezetten, ha van elég memória, akkor a lapozófájlt szinte nem használja a windows (ritka az írási olvasási művelet). Ha meg mégis használnia kell, akkor meg épp, hogy jól jön, ha ez a gyors ssd-n van és nem a lassú hdd-n. Gondolom ssd-t is azért vettél, hogy gyors legyen a gép és nem azért, hogy pátyolgasd a meghajtót, mert akkor inkább vitrinbe kell tenni.
0
0
0
0
Bronson avatar
gyurmi már válaszolt a kérdésedre.
0
0
0
0
NeTuddMeg avatar
ááá de nem ez volt a kérdés 😞
0
0
0
0
PC GAMER avatar
Lapozófájlt Pl. Call of Duty Advanced Warfare-nél kell,még nekem is pedig 8gb ramom van....(Vannak ilyenek...
0
0
0
0
Bronson avatar
én pl. teljesen kikapcsoltam...
0
0
0
0
CsehMedve avatar
NeTuddMeg, még mielőtt beüzemeltem volna az SSD-met sokat olvastam mit kell rajta beállítani. Többek között javasolták hogy érdemes kisebbre venni, viszont nem javasolt teljesen megszüntetni rajta.

Én levettem 400Mb-ra a méretét, de így is volt hogy ebből kifolyólag játék nem indult el. Visszaállítottam az alap 8 GB-ra, már futott is.
0
0
0
0
NeTuddMeg avatar
Lapozófájlt (nem írom hogy SWAP, mert leugatjátok a maradék hajam) érdemes rárakni, vagy maradjon a winyón?
0
0
0
0
no avatar
Az SSD-t általában a rendszer telepítésére/futtatására használják. Éppen azért, mert nem olyan tartós, mint a HDD-k viszont gyorsabbak.
0
0
0
0
Bronson avatar
ha használod, kopik... logikus hogy előbb el fog használódni.
0
0
0
0
no avatar
ha ssd-re videózok, sanszos hogy hamarabb meg fog halni? (napi 100-200gb)
0
0
0
0
NeTuddMeg avatar
Bronson: egyetértek.. nekem a win7 64bit, összes .NET framework cucc, összes x86 és x64 Visual C++ redistributable pack, 2007es office, alap driverek alaplaphoz és egyebekhez, egy-két plusz program, és a 33GBs partícióból ~10 szabad.. elég a 30 is, ha ésszel telepítgetsz.
0
0
0
0
no avatar
Egy kingmax 240 Gb ssd meghajtó elegendő ha nem akartok nayg játékot rátennei,mint PL: BF3-4
0
0
0
0
CsehMedve avatar
Athis18 engem is rengeteget foglalkoztatott a téma, de egy biztos: amennyiben "nagyobb", nevesebb gyártó SSD-jét választod akkor nem foghatsz mellé egyikkel sem. Gondolok itt a következőkre: Intel, Samsung, Kingston HiperX, Crucial.

Még valami, amit jó tudni: az ssd-k-re szeretnek a gyártók ráaggatni, hatalmas számokat mint írási/olvasási sebesség. Még a 120 GB-osokra is kiírják hogy 500/450, 400/400 stb. Pedig a valóságban csak a 240 GB-osak és ennél nagyobbak képesek ekkora sebességgel "dolgozni". A kisebb társaik a valóságban csak az olvasási sebességben közelítik meg a "reklámtempót".
0
0
0
0
Bronson avatar
akkor hogy lehet hogy nekem programok+win7 64bit pro-val van 13gb szabad helyem...?
0
0
0
0
GaboC avatar
60Giga kell minimum. Most tettem újra a rendszert, pár alap program és már csak 30 Giga maradt. 20%-ot meg ajánlatos üresen hagyni.
0
0
0
0
Athis18 avatar
Én is valami 64-esre gondoltam, Csak nem tudom, hogy árban melyik éri meg legjobban.
0
0
0
0
Bronson avatar
Nekem egy 32gigás bőven megteszi a rendszernek meg az alap programoknak, de nem árt manapság már egy 60-as alapból, azon már egy két játék is elfér (persze nem a BF4...)
0
0
0
0
Athis18 avatar
Hali! Rendszerfuttatáshoz mekkora, és milyen ssd-t ajánlanátok?
0
0
0
0
MaTpr0F avatar
Én a samsungot venném.
0
0
0
0
barnav avatar
Szerintetek melyik jobb választás, melyik megbízhatóbb?
http://i pon.hu/webshop/product/hyperx_120gb_3k_sata3_25_sh103s3_120g/202000
vagy
http://i pon.hu/webshop/product/samsung_120gb_850_evo_sata3_25_mz_75e120b_eu/876869
0
0
0
0
NeTuddMeg avatar
szimpla kérdés.. Kingston HyperX Fury, vagy Kingston V300? Mindkét esetben 120GBosra gondoltam.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció