A legjobb túlélőjátékok (2021)

Szerző: Pafry, 2021. May 18., cikk

A Gépigény.hu történetében először indul el egy olyan cikksorozat, melynek keretein belül mélyebbre merülünk egy adott témakörben, hosszabb, tartalmasabb cikkek készülnek majd éppen aktuális, vagy egyszerűen csak érdekes témákkal kapcsolatban.

A Valheim február elején iszonyú erős rajtot vett, a korai hozzáférésű játék azóta már több mint 6 millió példányban kelt el, és ez a szám még valószínűleg bőven növekedni fog. Ennek kapcsán szedtük össze a szerintünk legjobb, legnépszerűbb túlélőjátékokat, melyekbe igazán érdemes lehet hosszú órákat fektetni.

Meg kell említeni azt a tényt, hogy a listán szereplő játékok legnagyobb része talán nem is jöhetett volna létre a Minecraft elsöprő sikere nélkül, hiszen a Mojang alkotása számos új mechanikát, valamint inspirációt nyújtott a fejlesztők számára a túlélő címek tekintetében. A survival mindig is egyfajta rétegműfajnak számított a videojátékok iparán belül. Sokan ugyanis nem szeretik folyamatosan azt nézni, karakterük éppen éhes-e, fázik vagy hőgutát kap, milyen szükségletei vannak, ám rengetegen pont emiatt képesek annál jobban belemerülni az adott játék különleges világába, mivel jobban át lehet érezni az általunk irányított szereplő helyzetét.

A túlélőjátékok fejlesztői a 2010-es években elég termékenyek voltak, számos egyedi cím látta meg a napvilágot az elmúlt évtized során, így volt is miből válogatni. Hangsúlyozzuk, ez nem egy toplista, a címek véletlenszerű sorrendben helyezkednek el.

Valheim (2021)

Mivel mással kezdhetnénk, mint azzal a játékkal, melynek hatására ez a cikk is íródott. A viking mitológiával, és részletes építkezési elemekkel operáló Valheim február eleje óta kirobbanthatatlan a Steam eladási listáinak éléről. A játékosnak hatalmas felfedezendő világ áll a rendelkezésére, melyben legyőzendő teremtményekből és eldugott helyekből egyáltalán nincs hiány.

A korai hozzáférés ellenére már most rengeteg tartalom van a játékban, gyakorlatilag bármit felépíthetünk fából vagy kőből, ültethetünk, vadászhatunk, hajózhatunk, és tehetjük mindezt akár egyszerre kilenc másik ember társaságában. Érdekesség, hogy a legtöbb túlélőjátékkal szemben a Valheimben nem kell vészesen komolyan venni a karakter szükségleteit, mert ugyan az éhségtől, szomjúságtól vagy a betegségektől alacsonyabb lesz az életerőnk, ám meghalni ezektől nem fogunk, így talán egy fokkal kényelmesebb lehet ez sokak számára.

Egyes játékosok egészen elképesztő épületeket húztak fel benne, egyikük például újraalkotta a Skyrim egyik nagyvárosát, Whiterunt, ami nem kis teljesítménynek számít, tekintve a Valheim aprólékos építési rendszerét. A fejlesztőknek is váratlanul jött a nagy siker, a játékot mindössze öt ember készítette, és éppen hogy csak a fejlesztés költségét várták vissza projektjüktől. Így viszont azonban számos új, be nem tervezett tartalommal is bővíthetik a jövőben a 2021-es év eddigi legnagyobb sikerjátékát.

Valheim
Valheim
Valheim
Megjelenés: 2021. February 02. (PC)
Műfaj: ,
Fejlesztő: Iron Gate

Minecraft (2011)

A lista toronymagasan legsikeresebb címe, a játék, amely gyakorlatilag beindította egykoron a YouTube gamer részlegét, és vált egy csapásra több tízmillió ember kedvencévé: a Minecraft. A játék ma már kétségkívül a popkultúra részévé vált, számtalan hír, videó, esemény, könyv, de még fesztivál is kapcsolódik a Mojang alkotásához. Ugyan függetlennek indult, azonban a Microsoft ismerte fel leghamarabb a Minecraftban rejlő potenciált, és fel is vásárolta annak minden jogát.

Egy kizárólag kockákból álló, pixelgrafikás terepen kell boldogulnunk, ahol gyakorlatilag azt csinálunk, amit akarunk. A bázisépítés és a felfedezés innen sem hiányozhat, azonban a játék igazi esszenciáját a craft-rendszere adja. Szinte mindent mindennel kombinálhatunk, és ebből számtalan dolog sülhet ki a játékmenet során.

Ebből a rendszerből aztán sok későbbi játék is merített ihletet, így a Minecraft a játékiparra is bőven megtette a maga hatását. Azóta többek között néhány ország az oktatásában is alkalmazza a tanterv részeként, amellyel szintén úttörőnek számított.

Mára már több mint 200 millió eladott példánnyal rendelkezik, havi szinten pedig 120 millónál is többen ülnek le játszani vele, ami 10 évvel az 1.0 megjelenése után egészen hihetetlennek hangzik, és valóban csak a Minecraft képes hasonló számok elérésére ennyi év után is.

Minecraft
Minecraft
Minecraft
Megjelenés: 2011. November 18. (PC)
Műfaj: ,
Fejlesztő: Mojang

Rust (2018)

A mostanában új erőre kapó Rust eredetileg egy DayZ klónnak indult (mely játékról itt is esik szó a későbbiekben), és nagyban merített ihletet az akkor még nem olyan rég piacon lévő Minecraft barkácsolós rendszeréből. A játék célja a vadonban való túlélés, a kezdetleges eszközöktől egészen a hatalmas bázisok felhúzásáig kell eljuttatnunk a karakterünket, melyhez több másik játékossal is összefoghatunk.

Előfordulnak ugyan különböző vadállatok, mint farkasok vagy medvék, azonban a valós veszélyt ránk nézve az ellenséges játékosok jelentik, ugyanis számos másik emberrel együtt mozgunk egy adott szerver világában, ők pedig bármikor megtámadhatnak minket, ha úgy tartja kedvük. Ellenkező esetben viszont akár mi is kifoszthatunk ellenséges bázisokat a jobb felszerelés és értékes nyersanyagok reményében.

A Rust közel öt évet töltött korai hozzáférésben, mire végül megjelent, azóta pedig masszív játékosbázist épített ki magának. A játékból anno a megjelenést követő két hetében közel 150 000 példány fogyott.

Rust
Rust
Rust
Megjelenés: 2018. February 08. (PC)
Műfaj: ,
Fejlesztő: Facepunch Studios

ARK: Survival Evolved (2017)

Az ARK megjelenését egykoron rengeteg ember várta, a játék ugyanis friss lendületet vitt alaptémájával a túlélő műfajba, mégpedig a dinoszauruszok segítségével. A játékban befoghatjuk, megszelidíthetjük, sőt, meg is lovagolhatjuk az óriáshüllőket, de akár más játékosok ellen is vezethetjük őket.

Természetesen itt is figyelnünk kell karakterünk szükségleteire, jelen van a kraft-rendszer, és egészen kiterjedt, alapvetően prehisztorikus jellegű bázisokat is felhúzhatunk magunk köré. Interaktálhatunk más játékosokkal egy-egy közös szerveren, megtámadhatjuk, de akár segíthetjük is a többieket a multiplayer részlegen, de a játék rendelkezik single-player móddal is.

A Rusttal ellentétben az ARK csak két évet töltött korai hozzáférésben 2017-es megjelenése előtt, és hasonlóan jól kezdett, mint a Valheim, hiszen első hónapjában itt is elérték az egymillió példányos eladási álomhatárt.

A játék sikerének köszönhetően már javában készül a második része, melyhez nem kisebb nevet, mint Vin Dieselt szerezték meg a fejlesztők, aki szerepelni fog valamilyen formában az új felvonásban. 2022-ben pedig egy animációs sorozat is érkezik majd a játék adaptációjaként.

ARK: Survival Evolved
ARK: Survival Evolved
ARK: Survival Evolved
Megjelenés: 2017. August 29. (PC)
Műfaj: ,
Fejlesztő: Efecto Studios, Instinct Games, Studio Wildcard, Virtual Basement

Terraria (2011)

A Terraria esetében egy, a listán szereplő összes címtől eltérő játékról beszélhetünk, ugyanis ez egy kétdimenziós, oldalnézetes platformer, ám a lényegén ez mit sem változtat, és a játékélményből sem von le semennyit. Célja ugyanúgy a kiterjedt világban való túlélés, valamint bányászat, építkezés és harcok is színezik a játékmenetet.

Sokan dicsérték a Terraria kreativitását, valamint a szinte végtelennek ható világát, amelyben nagyon könnyedén el lehet veszni, és egyszerre akár 4-5 órát is bele lehet ölni (és ezzel még lehet keveset mondtam a játék veteránjaihoz viszonyítva).

A cím idén ünnepli tizedik születésnapját, ez alatt az idő alatt pedig közel 30 millió példányt adtak el belőle, ami óriási teljesítmény, és ezzel a mai napig az egyik legsikeresebb túlélőjáték. A játék támogatása 2020-ban sajnos megszűnt, az utolsó nagy frissítés, a Journey's End képében, azonban továbbra is bárki számára elérhető a legtöbb platformon.

Terraria
Terraria
Terraria
Megjelenés: 2011. May 16. (PC)
Műfaj: , , ,
Fejlesztő: Re-Logic

No Man's Sky (2016)

Szinte nincs gamer a Földön, akinek be kellene mutatni ezt a címet, a No Man's Sky bőven tett arról, hogy róla szóljanak a címlapok még szűk öt évvel ezelőtt. Sajnos azonban tette mindezt a negatív értelemben, a játékot ugyanis hasonlóan nagy hype övezte, mint a tavaly megjelent Cyberpunk 2077-et, és végül ahogyan a CD Projekt Red alkotása, úgy a Hello Games címe sem tudta megugrani a végtelen elvárásokat.

Lehet szidni vagy dicsérni a játékot, annyi bizonyos, hogy az eltelt évek alatt a fejlesztők iszonyatos mennyiségű tartalmat pakoltak a végtelen számú bolygón játszódó kalandba, és ezáltal a No Man's Sky a sírból tért vissza, rengeteg játékos kedvencévé válva. Van itt minden, egy- és többjátékos mód, titokzatos, a kozmoszon átívelő történet, nyelvtanulás, bázisépítés, különböző bolygók különböző veszélyekkel, űrkereskedelem, végtelen mennyiségű felfedezés, és újabban már háziállatok is, és ahogy a fejlesztőcsapatot ismerjük, a jövőben is érkezhetnek a játékhoz hasonlóan meghatározó frissítések. Az NMS ma már megérdemelten foglalja el helyét a legjobb jelenleg fellelhető túlélőjátékok között.

No Man's Sky
No Man's Sky
No Man's Sky
Megjelenés: 2016. August 12. (PC)
Műfaj: ,
Fejlesztő: Hello Games

The Forest (2018)

Talán a maga idejében az egyik legnépszerűbb korai hozzáféréssel bíró játéknak számított, a The Forest megjelenésére is csaknem négy évet kellett várni, azonban addigra már rengeteg tartalommal bírt ez az elég különleges világ. A játékos gyakorlatilag egyből bekerül a mély vízbe. Repülőnkkel lezuhanunk egy rejtélyes szigetre, a velünk utazó Timmy nevű fiút pedig elrabolják a szigeten lakó vad őslakosok, nekünk pedig a túlélés mellett az ő megtalálása, kiszabadítása lesz a fő feladatunk.

A szigeten megtalálható mindenféle tájegység, sziklás dombok, fenyőerdők, tengerpart, de még hófödte csúcsok is, ezzel igencsak változatos egyveleget alkotva. A játék gyakorlatilag játszatja magát az elejétől a végéig, hiszen a túlélés érdekében egy biztonságos tábort kell felhúznunk magunk köré, és ehhez számtalan nyersanyagra lesz szükségünk. Ahhoz viszont, hogy ezeket hatékonyan ki tudjuk termelni, különféle eszközökre kell rátalálnunk, amihez már a sziget, és az alatta húzódó, kiterjedt barlangrendszer felfedezése szükségeltetik.

A barlangokban aztán válogatott szörnyetegek próbálják keresztezni az utunkat, akik a játék előrehaladtával nem félnek a felszínre is feljönni, és megpróbálják szétrombolni a keserves munkával megépített erődünket. Ezekkel a lényekkel szinte nap mint nap konfrontálódunk, a velük való harc viszont nagyon élvezetes tud lenni.

A játék fejlett kraftolási rendszerrel bír, és talán az egyik legkreatívabb inventory található benne, amelyet játékokban valaha láttunk. A történet végére jutva pedig szinte biztosan újra akarjuk majd játszani, akár egyedül, akár co-op módban, hiszen mindkettőre van lehetőség.

The Forest
The Forest
The Forest
Megjelenés: 2018. April 30. (PC)
Műfaj: , ,
Fejlesztő: Endnight Games

Subnautica (2018)

Szintén egy egyedi koncepción alapszik az Unknown Worlds Entertainment alkotása, a Subnautica, amely ugyan egy idegen bolygón játszódik, a 4546B-n, ám ezt a bolygót teljes egészében víz borítja. Nekünk az űrhajónk lezuhanása után a vízfelszín alatt kell boldogulnunk, felfedezni a legnagyobb mélységeket, miközben egyre több és több eszközt leszünk képesek elkészíteni, ezáltal megkönnyítve magunknak a játékmenetet.

A játék alatt az Unity Engine dübörög, a kritikusok pedig odáig voltak a látványvilágtól, amely egy kicsit ugyan meseszerű, de egyben lenyűgöző is a változatos élővilággal és a fényekkel együtt. Persze ez a világ veszélyeket is tartogat magában, minél lejjebb merülünk az ismeretlenbe, annál inkább leszünk fenyegetve ilyen-olyan idegen létformák által, akik nem éppen teadélutánra várnak minket. Ám megéri a kockázat, hiszen gyakran a végtelen vizek legmélyén találhatjuk meg a legértékesebb hozzávalókat, leghasznosabb tárgyakat, így érdemes kockáztatni.

A fejlesztők az eredeti játék megjelenése óta egy folytatást is eszközöltek, amely a Subnautica: Below Zero címet kapta, és ugyanazon bolygó csontig fagyott részein játszódik, nem kevésbé élvezetes formában.

Subnautica
Subnautica
Subnautica
Megjelenés: 2018. January 23. (PC)
Műfaj:
Fejlesztő: Unknown Worlds Entertainment

Don't Starve és Don't Starve Together (2013, 2016)

A mára már klasszikussá vált Don't Starve, és a külön multiplayerre kihegyezett verziója, a Don't Starve Together egy rendkívül egyedi, rajzfilmes grafikai megvalósítással bír, ami egy csapásra felismerhetővé tette még ezer másik játék között is. A játék egy izometrikus nézetű túlélő-kaland, melyben mi Wilsont, egy tudóst alakítunk, akit csapdába csalt egy démon, és átküldte egy ismeretlen, rejtélyes világba.

A mi feladatunk lesz visszatalálni onnan, ehhez pedig meg kell tanulnunk, mit is rejt magában az új környezet. A különféle fellelhető anyagokbol kell kraftolnunk magunknak fegyvereket, vadásznunk, kutatnunk, de még termesztenünk is kell ezt-azt. A Don't Starve nem fogja a kezünket, gyakorlatilag mindenfajta segítség nélkül bele is ereszt a nagyvilágba úgy, hogy semminek sem vagyunk a birtokában, mindenért magunknak kell megküzdenünk. Az, hogy milyen ütemben fejlődünk vagy fedezünk fel, teljesen ránk van bízva, semmire sem vagyunk rákényszerítve ilyen szempontból.

A játék világa teljesen random generált, így minden újrakezdésnél egy kicsit mi is újfent felfedezzük a környezetünket. Ma már viszonylag olcsón hozzá lehet jutni a komplett játékhoz, minden kiegészítővel együtt, így érdemes lehet tenni vele egy próbát, hiszen nem sok ehhez hasonló játék létezik.

Don't Starve
Don't Starve
Don't Starve
Megjelenés: 2013. April 23. (PC)
Műfaj: ,
Fejlesztő: Klei Entertainment
Don't Starve Together
Don't Starve Together
Don't Starve Together
Megjelenés: 2016. April 21. (PC)
Műfaj: , ,
Fejlesztő: Klei Entertainment

DayZ (2018)

A DayZ a túlélőjátékok szerelmeseinek, azon belül is inkább a hardcore rétegnek szól igazán, ugyanis a játék egyáltalán nem könnyíti meg a dolgunkat menetközben. Egyetlen dolognak kell megfelelnünk: túlélni, ahogy csak tudunk, egy hatalmas, 230 négyzetkilométeres térképen, akár 59 másik játékossal együtt.

Szükséges lesz ehhez építenünk, kraftolnunk, vadásznunk, valamint megfelelően beosztanunk mindenünket, amink van, a játék ugyanis nem méri bőkezűen a nyersanyagokat és a túléléshez szükséges eszközöket, hozzávalókat. Számtalan veszély is leselkedik ránk a vadonban, a vadállatokon keresztül, a többi játékoson át, egészen az úgynevezett „fertőzöttekig”. Ha karakterünk valamilyen oknál fogva meghal, nincs lehetőség mentés visszatöltésére, az egészet újra kell kezdenünk az elejétől. Ennélfogva sok játékos orra alá törhetünk borsot ha ügyesek vagyunk, ám ugyanúgy a mi cuccainkra is leselkednek az ellenséges playerek.

Mindent egybevetve a játék rendkívül izgalmas tud lenni, főleg amiatt, mert egyszerűen nem szabad, hogy hibázzunk, hiszen ezzel sokórányi játékunk veszhet kárba, ezáltal mindenki egy kicsit óvatosabban kezd majd bele ennek a nagyszerű alkotásnak az űzésébe.

DayZ
DayZ
DayZ
Megjelenés: 2013. December 16. (PC)
Műfaj:
Fejlesztő: Bohemia Interactive

Raft (2018)

A lista egyetlen olyan szereplője a Raft, amely a mai napig is csak korai hozzáférés keretein belül érhető el. A játéknak egyedül, vagy barátainkkal közösen is nekivághatunk, kezdetben pedig egy tutaj lesz az otthonunk a végtelen óceán kellős közepén. Nincs nálunk más, csak egy műanyag kampó, amely viszont a legjobb dolog, amely történhet velünk egy ilyen környezetben. Ezzel ugyanis mindent, amit csak a víz felénk sodor, ki kell halásznunk, és lehetőség szerint hasznosítanunk.

Lehetőségünk van az alattunk elterülő mélységeket is felfedezni különféle nyersanyagok után kutatva, de találhatunk idővel szigeteket is, amelyeken egy sokkal nagyobb, fejlettebb bázist is képesek lehetünk felhúzni. Figyelnünk kell az éhségmérőnkre is természetesen, ám az óceánban is veszélyekkel nézünk szembe, többek között a jó öreg nagy fehér cápával, aki nem meglepő módon mindig éhes.

A játék esszenciája itt is a felfedezésben rejlik, az óceánok ugyanis meglepően sok mindent tartogatnak magukban, így érdemes gyakran meglátogatni a környező korallzátonyokat. Hogy mikor jelenik meg a játék végleges verziója, az továbbra is kérdés, de a fejlesztők havonta jelentkeznek az aktuális fejleményekkel, így egyre több tartalom kerül bele a már most sem éppen szegényes Raftba.

Raft
Raft
Raft
Megjelenés: 2018. May 23. (PC)
Műfaj:
Fejlesztő: Redbeet Interactive

The Long Dark (2017)

A hangulatos, északi vidéken játszódó The Long Dark kizárólag single-player cím, így itt nincs lehetőségünk a barátainkkal összeverődve megküzdeni a hófödte táj viszontagságaival, ám ez lehet, hogy annyira nem is nagy baj jelen esetben. A játék survival módja nagyjából három évig volt Early Accessben, ami a hasonló játékok esetén átlagosnak számít. Ebben a játékmódban csak mi vagyunk, és a rideg, jeges természet, amely egy 50 négyzetkilométeres területen fekszik az észak-kanadai vadonban.

Nem kapunk érdemi utasítást, a legtöbb dolog nyitjára magunknak kell rájönnünk, vagy ahogyan a fejlesztők fogalmaznak: „ki kell érdemelnünk a túléléshez való jogot”. Ehhez figyelnünk kell az éhséget, szomjúságot, de a hőháztartásunkat is. Minden tettünk kalóriákba kerül, így alaposan meg kell gondolnunk, mihez is kezdünk magunkkal a természetben. Ha meghalunk, az egész kezdődik a legelejéről, vagyis nagyon óvatosnak kell lennünk minden esetben.

Rengeteg felszerelés található a környezetünkben, amelyek valamelyest könnyítenek a játékmeneten: ruházatok, szerszámok, fegyverek, fényforrások, de például elsősegély készletek is. Ugyan itt nem lesznek ellenséges játékosok, mint a DayZ esetében, ám éppen elég vadállat és környezeti viszontagság leselkedik ránk, hogy ezt ellensúlyozza. A játék rendelkezik egy sztori móddal, amely epizodikus formában érkezik hozzánk, mint például a Life is Strange esetében. Jelenleg az első két epizód elérhető, ám a játék tulajdonosainak a megjelenésükkor ingyenesen feloldódnak majd.

The Long Dark
The Long Dark
The Long Dark
Megjelenés: 2017. August 01. (PC)
Műfaj: ,
Fejlesztő: Hinterland Studio

Conan Exiles (2018)

A címe alapján már sokaknak ismerős lehet ez az alkotás, ugyanis a Conan Exiles a popkultúra talán leghíresebb barbárjának, Conannek a világába kalauzol el bennünket. Egy hatalmas nyílt világot kapunk, melyet meghódíthatunk egyedül, barátainkkal, de akár teljesen idegen játékosokkal is. Miután maga Conan megmenti az életünket - leszed a keresztről, melyre felfeszítettek minket -, első dolgunk lesz, hogy megtanuljuk a túlélés alapjait. A már ilyenkor megszokott éhség- és szomjúságmutató nem maradhat el, de a környezeti viszontagságokkal, mint például a homokviharokkal is meggyűlik majd a bajunk.

Célunk, hogy létrehozzuk a saját kis birodalmunkat ebben a kegyetlen világban, melyben egyaránt jelen vannak homoksivatagok, erdőségek és hófödte hegységek, mindez az Unreal Engine 4 által megjelenítve. Idővel aztán akár ostromra is vonulhatunk más játékosok városai ellen, hogy ezzel még nagyobb területet szakítsunk ki magunknak. A játékba brutális közelharci formák kerültek bele, véres, és gyakran csonkolásba forduló végkimenetellel. Továbbá helyet kaptak különféle dungeonök és kazamaták, melyek mélyén rendkívül értékes kincsek lapulnak, feltéve, ha túléljük az odavezető utat.

További érdekesség, hogy ha egyedül játszunk, beleszólhatunk magába a játékmenetbe is, állíthatjuk a karakterünk sebességét, láthatatlanná válhatunk, eltüntethetjük vagy megjeleníthetjük a ránk veszélyt jelentő szörnyeket, és további számtalan lehetőségünk akad, hogy módosítsuk az élményt.

Conan Exiles
Conan Exiles
Conan Exiles
Megjelenés: 2018. May 08. (PC)
Műfaj: , ,
Fejlesztő: Funcom

Ezek lennének tehát napjaink legjobb túlélőjátékai. Nektek melyik a kedvencetek?

Hozzászólások: 25
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Axel19 avatar
7Days to Die nálam a mai napig az összeset veri. 😀 és úgy mondom hogy a cikkben szereplő címekkel is játszottam. Nálam a 7Days to Die nyert. 😀
0
0
0
1
mortou4 avatar
Like a cikksorozatnak! 😉
0
0
1
1
FoLey avatar
Legjobb túlélő játék? Nekem a gépigény.hu néhány elszabadult tag miatt. 😆
2
0
0
0
xCube avatar
Egy kis korrekció / kiegészítés a Terraria -hoz:

A támogatás nem szűnt meg múlt évben, a jJourney's End az utolsó tartalomfrissítés volt, de nem az utolsó frissítés. A játék idén is kapott egy frissítést Steam Workshop és hivatalos modding támogatással 2021.03.29. -én.
0
0
0
1
MrPAYER avatar
A kedvenc műfajom a PvP irányú survival játék már lassan egy évtizede, így ennek köszönhetően úgy gondolom tudok hiteles, átfogó véleményt alkotni:

Játszott óráim:

Rust 2371 h
Ark 152 h
Atlas 48h
Miscreated 278 h
Conan 1386 h

A személyes véleményem: A legmagasabb játékélményt kétségkívűl a Rust és a Conan nyújtja. Mind a kettő másban jó. Az Ark és az Atlas (most nem leszek sokak szemében népszerű) olyannyira trehány munka, hogy fájdalmas volt játszani velük, undormány grafika, hiába szépek a textúrák ha a megvilágítás, a FOV, a tükröződések olyanannyira csúnyák, hogy egy Discóba érzi magát az ember arról nem is beszélve, hogy az UI is egy rakat ... Konkrétan ha a saját épületeidhez közel állsz semmit nem látsz az egész játékból csak óriási lila textdrawokat amelyek kitakarják az egész játékot brutális hangulatvesztést okozva. Nem értem minek mindig mindennek az állapotát az arcomba tolni óriásplakátokon, majd ha akarom megnézem, más játék is megoldotta, hogy céleszközzel lássam, pl: Rustban a kalapács. Az egész game egy beta verziójú map editorra emlékeztet, ezeknek ellenére beletoltam egy "végigjátszást", de soha többet nem fogom elíndítani az tuti. Az Atlas dettó, csak szorozzátok meg a fentebb leírtakat 5-el, akkor is jobban jártam volna ha a rá elköltött pénzt inkább ketaminnal felütött hígítóra költöm.

Térjünk vissza inkább a két lényeges játékra. Jó a Rust nagyon tényleg, csak 2000+ beleölt óra és 150 újrakezdés után az ember elgondolkodik hogy szívesen látna belőle egy nagyon picit kevésbé kompetitív módot is mondjuk sokkal több PvE tartalommal, magyarán afféle PvPvE módot, ahol egyedül is lenne esélye és nem kellene minden eggyes Wipeot imádkozva kezdeni officialon, hogy legalább csak az első 5 napot élje túl a bázisom, addig ne találjon be az egyébként szabályellenesen verbuvált 20 fős orosz megaklán.

A Conan ennek az ellenkezője. Sokkal inkább PvE játék mintsem PvP, ez valószínűleg a harcrendszer miatt van. Évtizedes pályafutásom alatt azt figyeltem meg, hogy azok a survival gémek amelyekben nincsennek lőfegyverek, vagyis inkább úgy fogalmazok élvezhető gunplayel rendelkező lőfegyverek (khmkhm Ark... nocomment) azokban az emberek nem is fognak nagyon PvP-zni mert egy suta rendszerben ahol karddal csapkodjuk egymást nem nagy immerzió.

Aztán persze ott vannak az olyan realisztikusságra törekvő játékok is mint a DayZ vagy a SCUM, amiknek a gameplay-e nálam ott bukik meg már a legelső percben, hogy nincs lehetőseged spawnolás után egyből a bázisépítéssel foglalkozni, holott ez lenne a legfontosabb 0. pont az új karaktereddel, mégis mi a francnak keressem meg a legjobb fegyvereket és felszereléseket meg mittomén' mit, ha nem tudom őket relatíve biztonságban tárolni? Semmi értelme, aki meg úgy játsza ezeket a játékokat, hogy egy soft battleroyalnek képzeli ahol annyi a változás, hogy a meccs végtelen idejű és nem szűkül a kör azokat soha nem fogom megérteni. Persze lehet mondani, hogy én vagyok a bal***, de nekem ne mondja senki, hogy akár DayZ-ben akár SCUM-ban ha elkezd egy szerveren szólóba játszani neki már 2 óra után kész a starter base... holott Rustban ennyi idő alatt ilyenkor már kőre húzom felfele a foundationöket, kár értük, számoma a bázis létrehozásának körülményessége miatt játszhatatlanok ezek az amúgy alapvetően tetsző játékok.

Verdiktben annyit mondanék, hogy a szuper ultimate játék az lenne, amikor a Conan PvE contentjének a mértékét egybetennék a Dayz/SCUM féle realista univerzummal és a Rust féle nagyon fluid bázis managmenttel, de ilyen sose lesz, minden megjelenő cím vagy ez, vagy az, kicsit innen, kicsit onnan, de sose az ami pont ahoz kéne, hogy kva jó legyen. Köszi ha elolvastad, kíváncsi lennék a ti véleményetekre is. 😆
1
0
1
0
bigfooot avatar
A The long dark nál már egy ideje elérhető a harmadik epizód is
0
1
1
0
bukta2 avatar
Én azért a SCUM-ot nagyon hiányolom, oké Story nincs benne de egy nagyon komoly és jó játék lett! Felfedezni,keresgélni,túlélni! Vagy még ott a Green Hell ami nagyon izgalmas és Story is van benne! Tehát hiányoznak itt még komoly címek 😃 dehát egyénfüggő ez a 10 es lista is! Mindenkinek más! Élnék még ilyen listát pl 10-es lista open world játékokkal!
0
0
1
1
💬 2
no avatar
@bukta2: Igen, nem lenne rossz több lista de pl a túlélők nagy része openworld is így akár az a lista is készen van 😀 Meg mit értesz te személy szerint openworld alatt? Mert Openworldnek van titulálva egy AC Black Flag is, egy Ghost Recon Wildlands, egy No Man's Sky és egy Forza Horizon 4 is, vagy Ubinál maradva a The Crew 2 is vagy máshonnan pl a Star Trek Online vagy World of Warcraft, de pl a Satisfactory is az, vagy az Astroneer. Játéktér tekintetében ezek mind openworldök és mégis majd mindegyik más és más stílus, pl TPS, arkade autóverseny, MMO, belsőnézetes építkezős, külső nézetes bányászós.

Esetleg egy párbeszéd előtte vagy szavazás / savazás hogy melyik cím legyen a listán...és az első 10 bekerül.
0
0
0
0
bukta2 avatar
@Palanova: Igazad van. 😃 végülis ezek mind open world játékok, igazából amiben arra megy az ember amerre akar az open world nálam.
0
0
0
0
no avatar
NMS - nem az elvárások miatt bukott 2016-ban, hanem mert hazudtak a fejlesztők. Azóta rendbe hozták, de négy év kellett hozzá nekik. (https://gepigeny.hu/jatek/no-mans-sky#c3749270)

Raft - nem tudsz a szárazföldre vagy szigetre bázist építeni és akárhol búvárkodni sem lehet benne. (https://gepigeny.hu/jatek/raft#c3812467)

Kimaradt még:
Scrap mechanic : egyedi játékmenet, humoros, woc és krumplipuska (https://gepigeny.hu/jatek/scrap-mechanic#c3794262)
Stationeers : hardcore túlélő, fizika és mérnöki személet kell hozzá (https://gepigeny.hu/jatek/stationeers#c3818063)
Grounded : összezsugorodottként a hátsókertben kell helytállni

Építő jellegű kritika: Érdemes játszani az adott címmel legalább 2-4 órát mielőtt írsz róla, de persze optimális az lenne ha végigtolnád előtte.
(Raft -
de találhatunk idővel szigeteket is, amelyeken egy sokkal nagyobb, fejlettebb bázist is képesek lehetünk felhúzni.
ez nálam hiteltelenné tette az egészet, kb egy screenshot alapján lehetett írva az ami)
vagy ha ez nem kivitelezhető akkor legalább itt a fórumon nézd meg hátha valaki mást is írt róla mint hogy futna-e a gépén.
0
0
0
0
💬 5
TRACERHD avatar
@Palanova: Te vagy ezen az oldalon "A Profi".
0
0
0
0
no avatar
@TRACERHD: Nem, vannak nálam nagyobb megmondóemberek is.
De ha egy játékkal nem játszottam (legalább egyszer végig, csak utána írok, kivéve ha annyira hulladék hogy végigjátszásra sem érdemes), akkor nem szólok hozzá érdemben, plusz nagyon kinyitja a bicskát a zsebembe ha olyan formál véleményt / ír bemutatót egy adott címről, aki max 1-2 órát ha játszott vele egyáltalán. Ezt annak idején a játék-újságírók egy része tette, majd majd a különféle játékokról író oldalak nagy része.
0
0
0
0
no avatar
@Palanova: Akkor ne hordj bicskát a zsebedbe! Amúgy ekkora cikk író vagy a kommentekbe miért nem jelentkeztél amikor volt rá lehetőség?
0
0
0
0
no avatar
@ahaaa: És honnan veszed hogy nem jelentkeztem? 😎

Elhiszem hogy kötekedésnek tűnhet, de nem állt szándékomban Pafryt megbántani, de az azért elvárható szerintem, hogy ha valamiről írsz akkor legalább foglalkozz vele kicsit előtte és akkor nem lesznek ilyen kritikák.
A linkeket meg azért tettem be, ha esetleg javítani akarja a cikket, akkor könnyebb dolga legyen.
0
0
0
0
TRACERHD avatar
@Palanova: Teljesen igazad van. Nekem nem is látszik kötekedésnek hanem tényleg csak megmondod az igazat.
0
0
0
0
gigazte avatar
A lentebb írt The Forest mellett, ami nekem tetszett a felsoroltak közül az a Subnautica és a Don't Starve Together, ezt a két játékot bármikor képes vagyok elővenni. A The Long Dark meg nagyjából első halálig kötött le. Jó játék lenne, mert a környezetet, és a játékot jól megcsinálták, csak mellette dög unalmas is az egész.
0
0
0
0
💬 2
RigbyTheMad avatar
@gigazte: Régóta szemezgettem a The Long Dark játékkal. Mivel ezt írtad róla tutira, hogy jó, köszi az ajánlást. Ez mindig így van, amikor valakik lehúznak egy játékot az tuti biztos, hogy jó!
0
0
0
0
gigazte avatar
@RigbyTheMad: Egyáltalán nem húztam le, mert vannak benne jó ötletek meg elég sok content. A helyszínek is elég változatosak, és később raktak bele egy sztorit is, szóval mindenképpen próbáld ki. Az az első halál egyébként nagyjából a 10. napon volt, szóval volt azért benne játékidőm, csak akkor már nem éreztem azt, hogy nekem mutathat újdonságot a játék, ha újra neki állok.
0
0
0
0
susguy avatar
Nem régiben felmerült bennem ajánlani a fórumon, hogy más oldalakhoz hasonlóan adhatna ki ez az oldal is saját megindulásból egyéb cikkeket, nem csak az aktuális híreket követve, bár nem tudtam mennyire van rá az oldalnak kapacitása, vagy az olvasóknak igénye. Örömmel látom, hogy ez így is megindult, sok szerencsét hozzá!

Sajnos kevés olyan műfaj van ami kevésbé tudna érdekelni mint a túlélős réteg, de biztos lesz még más is 😆 A listából a Minecraft az egyetlen ami érdekelni tudott valaha is valamennyire, de az sem igazán a túlélős vonásai miatt.
0
0
0
0
no avatar
Ezek közül az MC, Rust és Terraria élvezetes, talán még a Valheim, de a többi az olyan meh számomra.
0
0
0
0
💬 5
gigazte avatar
@LordSzalko: Pedig a The Forest is elég hangulatos, főleg a barlangrendszerben, és éjszaka.
0
0
0
0
no avatar
@LordSzalko: ARK se rossz föleg, ha többen meneküldök már megint valamelyik ragadozó elől 😃 De kinek mi.
0
0
0
0
TheMenkuPocok avatar
@LordSzalko: Szerintem is a Terraria, rohadt sokat toltuk haverokkal (még mikor nem volt fizum crackelve es hamachival, amire nem vagyok büszke, de nem rég meg is vettük a tiszteletért 😃 ).
0
0
0
0
no avatar
@TheMenkuPocok: Jaja, nagyon ***a bossok vannak benne, rengeteget toltuk mi is haverokkal 😃
0
0
0
0
Jammokus avatar
@LordSzalko: Én megvettem már az elején és lecsaptam a moon lordot is, jó kis game de a minecraft jobban leköt.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció