header
Raft
Raft cover
Megjelenés: 2018. May 23.
Műfaj: Túlélő
Fejlesztő: Redbeet Interactive
Kiadó: Axolot Games

Raft gépigény

Minimum gépigény:

CPU:
Intel Core i5 2.6GHz or similar
RAM:
6 GB RAM
GPU:
GeForce GTX 700 series or similar
DX:
Version 11
OS:
Windows 7 or later, 64-bit
STO:
10 GB available space
NET:
Broadband Internet connection

Ajánlott gépigény:

CPU:
Intel Core i5-6600 3.3GHz or similar
RAM:
8 GB RAM
GPU:
GeForce GTX 1050 series or similar
DX:
Version 11
OS:
Windows 7 or later, 64-bit
STO:
10 GB available space
NET:
Broadband Internet connection
Az oldalon csak hivatalos gépigények találhatóak, amit a készítők vagy egy hivatalos forgalmazó cég tett közzé.
Hogy futna a gépeden?
Hasonlítsd össze a gépigényt egy általad megadott konfigurációval!
Hasonló játékok:
FrostpunkSoulblightThe Day BeforeSheltered 2NARAKA: BLADEPOINTMortal Royale
Hozzászólások: 36
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
MattStifler avatar
Sziasztok!

Elgondolkodtam, ezen a játékon. Megéri megvenni?
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@MattStifler: Szerintem teljes mértékben, több órát lehet vele szórakozni. Viszont ajánlott egy baráttal/ismerőssel tolni, nagyon sokat hozzáad az élményhez. Mi is haverral vittük, a mai napig az egyik legélvezhetőbb survival játéknak tartom.
0
0
0
0
no avatar
Tegnap meg is jelent a teljes verziója, nem siették el a dolgot. Ilyen kevesen csinálták?
0
0
0
0
Chei2006 avatar
Lehet benne offline játszani?
Ha elmegy a net.
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@Chei2006: Az eredetihez mindenképpen szükség van folyamatos kapcsolatra. Tört verzió esetében az utóbbit valószínűleg nem igényli a játék.
0
0
0
0
no avatar
Steamen bezsákolva - leértékeléskor 14€ (normál ár 20€)

Single és coop túlélő tutajozás, random generált szigetekkel és némi sztori elemekkel megtűzdelve.

Nulla karaktergenerálási lehetőség ellenére a választható két karakter teljesen rendben van, és mivel nincs semmi párbeszéd vagy monológ a játékban (eddig) így kb teljesen mindegy melyiket választjuk, nincs jelentősége.
Az első indításkor meg kell adni a világod nevét, és egyéb beállításait, de vigyázz. Igaz a Normal a javasolt, de nulla előismerettel nagyon kapkodós az eleje, amíg nem tudod megoldani a folyamatos ivóvíz és élelem ellátásodat. Emiatt és a nulla tutorial miatt elsőre 15 perc alatt szomjan haltam, így úgy döntöttem, hogy ez nem igazán single baráti játék és később bebizonyosodott hogy így is van.

Kezdetben egy kis 2x2-es tutajon találod magad és a környező áramlat által sodort tárgyakat kell megcsáklyáznod és magadhoz húznod hogy legyen miből:
- tutajt bővíteni
- ivóvíz lehetőséget megoldani
- élelmet biztosítani
- fegyvert készíteni a körülötted ólálkodó cápa elzavarásához
- fejlesztő asztalt letenni és megkezdeni az érdemi fejlődést
- elhasználódó szerszámok és fegyverek pótlásáról gondoskodni

ez így önmagában is egy combos lista, de bent a játékban, igazi kattintósverseny az idővel és a szomjúsággal - éhséggel. Persze nem csak ebből áll a játék. Sodródás közben találkozhatsz random generált szigetekkel, melyekre némi tutajfejlesztés után partra is szállhatsz további nyersanyagokat beszerezni, illetve a szigetek körüli vizekben a korallzátonyok között értékes nyersanyagokat tudsz összeszedni, már ha a cápa engedi, de szerencsére rá is van több megoldás.

Amint egy szigetet letakarítottál, körülötte is mindent összeszedtél, vissza a tutajra és irány tovább. Hogy merre? Kezdetben amerre a sodrás visz, majd fejlesztés után amerre a szél fúj, végül pedig újabb fejlesztések után, amerre a kormánykereket tekered és a motor hajt.

Ebből látszik, hogy a kezdeti tutajodat szépen fel lehet fejleszteni egészen komoly gépezetté / úszó várossá / noé bárkájává. Túlzottan nem akarom elspoilerezni a lehetőségeket, ezért is próbálok meg homályosan fogalmazni.

És hogy ne csak folyamatos szigetelésből álljon a játék, van egy főtörténet is, melyben a haladást a Naplóban (T) tudod nyomon követni, és mely nagyon szépen terelget végig a fontosabbnál fontosabb állomásokon. Jelenleg a Második fejezet végéig van kész a játék, amit társakkal nagyjából 60 óra alatt értünk el. Itt akár abba is lehet hagyni a játékot, de mi nem ezt tettük. Folytattuk és fejlesztgettük a tutajt, bővítettük, szépítgettük, és belebotlottunk egy nagyon kellemetlen bugba a "végigjátszás" után. Spoilerbe írom, mert nem kevés játékelemet érint és hátha valaki maga akarja ezeket az elemeket felfedezni, kipróbálni. A Bugot nem tudjuk mi okozta.
Spoiler!

A tutajra lepakoltunk 4 méhkast és köré virágágyásokat tettünk a folyamatos méztermelés miatt, ám a sirályok egyfolytában csesztették a virágokat, így az egészet bezártuk egy szobába. Igen ám, a sirály beröppent az ablakon is, így azt is lefalaztuk. És ezzel nem is volt gond kb 20-30 órán át. Ám ahogy végeztünk a történettel, elkezdtük az átépítést és a sirályok elkezdtek a falon át berepülni a virágoskertbe és kienni a virágokat. Próbáltunk mindent ami az eszünkbe jutott: dupla magas szoba és középre a virágok, pálmafaleveles fal helyett fa falak, különböző szintekre raktuk a virágokat, a sirály akkor is átrepült 3 emeletnyi felépítményen, növeltük a sirályfészek számot, csökkentettük a fészekszámot, tettünk be madárijesztőt, semmi sem használt és nem tudjuk mi triggerelte így be a sirályokat. A hibába mások is belefutottak még 2019-ben, így nem egyedi eset.


Ami hibáról még tudunk:
- néha beragad egy-egy tároló ablaka egyik másik játékosnál, ekkor a host mentsen, és kilépés mindenkinek, majd lehet betölteni a világot és lehet folytatni.
- néha beragad egy egy termék amit a kliensek nem tudnak mozgatni, de a host tudja mozgatni, így neki kell odamenni és folytatni a tevékenységet

Amit a végigjátszás során átgondolatlannak éreztem az a beszerezhető nyersanyagok randomitása. Volt olyan nyersanyag amiről tudtuk hogy létezik, mert a fejlesztő asztalon a kifejleszthető receptek között ott volt, és a raft wiki oldalon is szerepelt, de nem futottunk bele 60 órányi random szigetelés során amíg a végigjátszás tartott. Utána persze addig kajtattunk szigetek után míg meg nem lett. Ugyanakkor egyik játékostárs saját világában kb 4 óra után belefutott és onnantól gond nélkül élvezte minden előnyét.

Amit még érdemes megemlíteni:
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@requiered_poster: Amit még érdemes megemlíteni:
- ha meghalsz és respawnolsz, minden nálad lévő cucc elveszik - örökre. Nem dobódik ki hogy visszaszerezhető legyen
- ha egy falat bontasz, amire fel van akasztva akármelyik oldalon bármi, az széttörik és ha az történetesen egy nagy tárolóláda tele értékes holmival, bukik minden ami benne volt
- ha meghalsz, de nem respawnolsz, és van akinek megvan a játék és beinveled, akkor a társ fel tudja venni a hulládat, ha megtalálja, vissza tudja vinni a tutajra és egy nyugágyba / ágyba téve fel tud kelteni téged. ekkor a cuccaid megmaradnak.

Összességében kellemes coop játék, eddig 60 óra volt a sztori és a beletanulás de szerintem csak és kifejezetten társakkal. Hárman is alig van üresjárat egy három emeletes bárkán, egyedül meg azt sem tudnám mihez kapjak elsőként.
0
0
0
0
no avatar
2021.01.12 Steam
RENDSZERKÖVETELMÉNYEK

MINIMUM:
64 bites processzor és operációs rendszer szükséges
Op. rendszer: Windows 7 or later
Processzor: 2.6 GHz Dual Core or similar
Memória: 4 GB RAM
Grafika: GeForce GTX 500 series or similar
DirectX: Verzió: 11
Hálózat: Széles sávú internetkapcsolat
Tárhely: 6 GB szabad hely
Egyéb megjegyzések: 64-bit operating system is required

AJÁNLOTT:
64 bites processzor és operációs rendszer szükséges
Op. rendszer: Windows 7 or later
Processzor: Intel Core i5 2.6GHz or similar
Memória: 8 GB RAM
Grafika: GeForce GTX 700 series or similar
DirectX: Verzió: 11
Hálózat: Széles sávú internetkapcsolat
Tárhely: 6 GB szabad hely
Egyéb megjegyzések: 64-bit operating system is required
0
0
0
0
Cukornyuszi avatar
Tegnap kaptam ajándékba a játékot. Valaki esetleg jönne velem játszani Steamen? 😀 Nekem kicsit nehéz egyedül. Szerintem egyedül ezt nem is nagyon lehet tolni. Legalább is a survive-os részét. Max kreatívkodósat azt igen... 😀 Amúgy bejön, csak nem igen tudok haladni. Jön a cápusz, és mindig rombol, ha kicsit is haladnék előre. Aztán lehet én csinálok valamit rosszul... ^^
0
0
0
0
💬 4
no avatar
@Cukornyuszi: Nem csak neked nehéz egyedül, Normal fokozaton konkrétan én 15 perc alatt szomjan haltam benne, mert annyi mindent kellett csinálni amire oly kevés idő volt hogy egyszerűen nem tudtam mindenre figyelni: törmeléket kiszedni, tutajt bővíteni, pecázni, cápát elzavarni, kis grillt lerakni, fejlesztő asztallal foglalkozni, szigeteket leszüretelni, búvárkodni...

Ismerősön a leggyengébb fokozaton állt neki és ott neki kényelmes, sokkalta ritkábban szomjazik-éhezik meg, van ideje mindenre.

Mi ketten kezdtük el, kb egy hete és szerintem ez a játék minimum két személyes. Már csak annyiból is, hogy pl ha a cápa megesz, vagy más módon meghalsz, akkor buksz minden tárgyat ami nálad van, hacsak nincs egy társ, aki ilyenkor felkapar és az ágyig elvisz és ott fel nem éledsz. Tegnapelőtt becsatlakozott egy másik játékostárs is, aki egyedül is nyomja, meg velünk is és még így sincs nagyon üresjárat, munkamegosztás van a lapátkerekes gőzhajónkon: egy kormányos, navigátor aki a meghajtásért és a fa ellátásért felel, egy törmelékszedő/pecás, egy kovács/szakács ami másodállásban az állatokról is gondoskodik, ha meg sziget van, cápacsali be a vízbe és irány mindenkinek búvárkodni, hogy mihamarabb felszedjünk mindent.
Most tartunk a 3. említésre méltó szigetnél a játékmenetben, vagyis szerencsére az elején lévő szenvedésen túl vagyunk már.

Nagyon nagy segítség a pecabot-nagy grill páros (1 nagy hal, vagy 3 kicsi hús készíthető rajta, már ha nem vagy vegán ) és a fejlesztett víztisztító, amihez nem kell fa, hogy üzemeljen és 5 vizet tisztít meg viszonylag gyorsan. Így a kaja-víz ellátás meg is van oldva. Szintén érdemes a tutaj peremét "lepáncélozni" amihez 1 fémtömb +2 szög kell per szegmens, igaz nem olcsó, mert egy 5x5ös tutajt körbe lepáncélozni kb 16 fémtömb és 32 szög, de a cápa így már nem tudja azt megenni.
0
0
0
0
Cukornyuszi avatar
@Palanova: Na igen, elég bonyolult az biztos egyedül nekivágni. Tutira nem is lehet. Én is szomjan haltam már majdnem benne, de pont nem végül. Kicsin múlt! 😃 De ne haragudj a kérdésért, ez meghívás is számomra, hogy esetleg csatlakozhatnék valamikor? 😀 Bár elég béna lennék, és lehet hogy csak hátráltatnám a csapatot. (o^_^o) Meg ott lehet írni egymásnak? 😲
0
0
0
0
no avatar
@Cukornyuszi: Tegnap értünk a sztori mód végére. Így amíg nem jön újabb frissítés, a történet nem megy tovább, de mi még elleszünk vele egy darabig, vannak tervek a "tutaj" bővítésére és mivel a világ random generált, bőven lehet szigetelni...

Csatlakozni csatlakozhatsz persze, ha érdekel a "végjáték", de azt érdemes tudni: mi egyik játékosnál játszunk és az ő világában csak akkor haladunk ha mindenki online. Ettől persze lehet saját világot indítani, és másik játékostárs indított is, néha besegítünk oda is, de nem az a fő prioritás 😀 Persze érdekes lehet "újrázni" a már megszerzett tapasztalatokkal...

Sajnos hangkommunikáció kb kötelező, mert a tutajon nem nagyon távirányítható semmi, így a legénységnek folyamatosan kell beszélnie egymással, tegnap le is lettem szidva hogy nem beszéltem eleget 😃 Emiatt Discord nálunk sajnos elvárás.
0
0
0
0
Maxidrake avatar
@Palanova: Így van 😆
0
0
0
0
Idohjos avatar
Picit erősebb lett a napokban a gépem, de mégis amikor nagyobb sziget tűnik fel a láthatáron, bedropol csúnyán egy pillanatra. más nem tapasztalta ?
0
0
0
0
💬 9
no avatar
@Idohjos: Ma állok neki, de szerintem nem katasztrófa ha pillanatra van drop csak...simán lehet a játék hibája is.
0
0
0
0
Idohjos avatar
@Palanova: igen, erre gondoltam én is. mert monitorozom am folyamatosan a hardveres értékeket, és nincs gépigény beli probléma. csak pont a dropok elkerülése miatt van bekapcsolva a vsync 60Hz hez. No meg korábban ilyet nem tapasztaltam. No majd várom azért a hardveres tapasztalataidat :-)
0
0
0
0
bassus16 avatar
@Idohjos: Érdemes lenne kipróbálni ssd-n is.
Sokszor megoldja a laggokat. :/
0
0
0
0
no avatar
@Idohjos: Olyan nagy szigetbe eddig nem futottunk 3 óra alatt, de egyiknél sem volt 1 másodperces beállás sem. Nagyobb gond hogy időnként érthetetlenül nagy lagok vannak, 2-8 másodpercesek (nyílt vízen, sehol sziget a környéken), ami alatt a kampót nem lehet dobni, de mozogni igen...nyitva ragadnak az storage ládák, hasonlók.
0
0
0
0
Maxidrake avatar
@Idohjos: Hali! Nekem annyira nem mérvadó sajna mert durva a gépem hozzá. Nekem maxon megy 4k Fix 60 Fps-re korlátoztam. 8 órám van benne eddig röccenéstelen, Játszottuk 3-an is akkor sincs semmi gondja. Nekem eddig ennyi tapasztalatom van vele. A shadow distance is 300-on van nekem . Extreme grafika minden maxra húzva.
0
0
0
0
Idohjos avatar
@Maxidrake: Más játéknál is tapasztaltam a jelenséget, és igen, mindenki azt mondja, hogy HDD-t le kellene cserélnem végre SSD -re 😆 az jelenthet megoldást. @Palanova te használod a Vsync-et ? hány Hz -es a monitorod ? lehet hogy az a baj. nagyon széles skálán mozog a képkockaszám. és akkor ez a jelenség természetes sajnos amit tapasztalsz. Mindentől függetlenül szerintem nincs arányban a látvány a gépigénnyel.
0
0
0
0
no avatar
@Idohjos: Tegnap eljutottunk Balboa szigetére és igen amint feltűnt a ködből egyből beröccent az egész mindannyiunk gépén, így feltehetően a játék "hibája" ez, de nem volt különösebben zavaró, mert kb semmi hatása nem volt a játékmenetre, nagyobb gáz a néha érthetetlen lag és a "beragadó kinyílt láda" esete.
0
0
0
0
Maxidrake avatar
@Palanova: Így van, de szerencsére 12 óra alatt mindössze 2x kellett kilépni meg be, hogy vissza kapjuk a beragadó kinyílt ládát. Nem vészes.
0
0
0
0
Idohjos avatar
@Palanova: WOW ! köszi az infót.
0
0
0
0
Idohjos avatar
Nem merném nagyon alacsony gépigényű játéknak nevezni. Most a legutóbbi frissítés óta javult egy picit a helyzet, de amúgy kimaxolt beállításokon, egy nagy építményen ülve, naplemente után, megeszik egy GTX1060 6GB -ot nekem. Tartja a 60 FPS-t, de jól érezhetően az a határérték. Nappal viszont szinte feleződik a gépigény. Ez a döbbenetes. Miközben 2018-ban láttunk már ennél sokkal szebb játékot is. és most finoman fogalmaztam. Persze nem minden a grafika, de aki ezen az elven él, annak valószínűleg nem lesz otthon elég erős gépe a játék alá. Ez viszont így zsákutca.
0
0
0
0
no avatar
megéri megvenni? fps droppokra számíthatok?
0
0
0
0
💬 1
retykristof avatar
@Blackisacolor: N3rD! Néha vannak, de nem borzasztóak, és elviselhetők. Multkor 6 emberrel próbáltuk ki a coopot és senki sem panaszkodott hogy lenne FPS probléma
0
0
0
0
retykristof avatar
Sziasztok, magyar játékosokat keresek erre a játékra.
Steam: Misterbates the Kraken
Discord: Misterbates the Kraken#3683
Vagy esetleg a lentebb említett "Raft Hungary" csoport.
0
0
0
0
Idohjos avatar
Az ingyenesen elérhető próba verzió úgy eszi magas beállításokon az FPS-t, ahogy a tutaj nő. Minél nagyobb az építmény, annál alacsonyabb az FPS. Ezt leszámítva, nagyon kíváncsi leszek rá, hogy sikerült e több tartalmat beletölteniük, mert bár nagyon tetszett az elején, de hamar kiüresedett a játékmenet. Az életben maradás feltételeinek biztosítása 30-60 perces játékmenet alatt megvolt. Onnantól kezdve pedig már meg is szűnt minden cél.
0
0
0
0
💬 1
vyne avatar
@Idohjos: Ez szinte minden survival-epitgetos jatekban eddig igy volt,foleg az ark-ban..Ott erosen megereztem 😃
Sajnos mindegyiket meg is untam egy ido utan. Forest jo volt egy darabig coopban mondjuk.
Majd kiprobalom ezt is kivancsisagbol de valoszinuleg hasonlo sorsra jut,mint a tobbi.
0
0
0
0
hajcsat78 avatar
Ez reális gépigény?
0
0
0
0
💬 2
Idohjos avatar
@hajcsat78: Nem az 😕
0
0
0
0
csakemoke avatar
Jónak tűnik, kiváncsi vagyok milyen lesz 😊
0
0
0
0
retykristof avatar
Május 23 a megjelenési dátum.
Aki esetleg erre téved, és érdeklődne a Multiplayer iránt, akkor van egy "Raft Hungary" csoport a facebookon. Csak hogy egybe tartsuk a magyar közönséget.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció