Hatalmas veszteséggel működik az Epic Games Store

Szerző: Pafry | 2021. April 11. | hír | 67 hozzászólás

Az Epic Games a saját áruházának indulása, azaz 2018 vége óta elég agresszív stratégiával próbál előrenyomulni a konkurencia ellenében, hogy felvegye a versenyt többek között a piacvezető Steammel. Ám a taktikájuk, hogy rengeteg ingyenes és exkluzív tartalommal próbálják magukhoz csábítani a játékosokat, bizony igencsak nagy költségekkel is jár. Ezúttal pontosabb számadatokat is megtudtunk az áruház működésével kapcsolatban egy bírósági okiratnak köszönhetően.

Az áruház eddig mindkét teljes évében horribilis nagyságú veszteségeket termelt. Ez 2019 folyamán még „csak” 181 millió dollár mínuszt jelentett, 2020-ban viszont már 273 millió dollárnyi veszteség halmozódott fel kizárólag ebből a szegmensből.

Az Epic szerint az általuk forgalmazott játékokból kapott, mindössze 12%-os részesedés elegendő az áruház fenntartására, így tehát a mínuszban felhalmozódott összeget nagy valószínűséggel javarészt mind-mind az exkluzivitásra, valamint az ingyenes játékokra költötték el. Ne feledjük, tavaly voltak igazán nagy dobásaik, hiszen egy hétig ingyen behúzhattuk náluk többek között a GTA 5-öt, a Watch Dogs első részét, a Just Cause 4-et vagy akár az ARK: Survival Evolvedet is, ezeket pedig nem lehetett olcsó elintézni a játékosok javára.

Viszont valamennyire meg is térült az Epic számára a rengeteg kidobott pénz, ugyanis az áruháznak nem kevesebb mint 160 millió regisztrált felhasználója van, melyből havi 56 milló játékos rendszeresen aktív. Hogy megéri-e továbbra is ezt a stratégiát követniük, azt egyedül csak ők tudhatják, mindenesetre nem úgy tűnik, hogy ettől el szeretnének térni a közeljövőben.

Hozzászólások: 67
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
AMDMonsteR avatar
Ez csak az Epic Store... Annyi minden más bevételi forrása van az Epic-nek, nem hiszem, hogy ez fogja letérdeltetni...
0
0
0
0
Jammokus avatar
Ezen nem csodálkozom! Kula az egész
0
0
0
0
X9K338DA avatar
Oké, veszteséges. Oké, építi a felhasználói bázisát zsarolással (exkluzívnak vásárolnak fel címeket) és megvesztegetéssel (ingyen játékosztogatás). De ha jön egy új divatjáték, kidurran a fosnájt lufi, elfogy a pénz, hogy terveznek megállni a saját lábukon?
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@X9K338DA: Ott a tencent mögöttük, nem fog elfogyni a zsetonjuk. Nem a Fortnite bevételből megy az egs piacszerzése.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@X9K338DA: Gondolom van egy rahedli adat, amit el tudnak adni 😃
0
0
0
0
MaximumGame avatar
Mégis mint gondoltak, hiába adnak ingyen játékot.. de a Epic programja kutakodik a gépeden... ki szeretne ilyet felrakni ?
0
0
0
0
💬 10
Viktorinho avatar
@MaximumGame: Van Facebookod? Múltkor olvastam a cikket,hogy 500 millió felhasználó adatait szivárogtatta ki,szóval felesleges mutogatni az Epicre.
0
0
0
0
X9K338DA avatar
@Viktorinho: Nem felesleges. Csak mutogatni kell a Facebookra is. Meg a Sonyra, nekik is volt már igen komoly szivárgásuk. Meg mindenki másra is mutogatni kell, aki hűtlenül kezeli a felhasználói adatokat vagy a felhasználó explicit beleegyezése nélkül gyűjti azokat.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@X9K338DA: Az a baj nincs olyan eszköz legyen az telefon androiddal vagy almás vagy esetleg windows ami nem gyűjt adatokat rólad, a szokásaidról, stb, stb.
A facebookot pl nem is tudod törölni, csak archíválni de az örökre megmarad valahol.
Minden adatot gyűjt, ezzel megkell békélni.
0
0
0
0
X9K338DA avatar
@santakigyo: Van, csak el kell szakadni ezektől a szolgáltatóktól. Telefonra GrapheneOS vagy CalyxOS, számítógépre Linux.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@X9K338DA: És ha mindenki vált szerinted mennyi idő mire átállnak a megfelelő alkalmazásokkal ezekre a rendszerekre? Nem sok.
Az egyetlen megoldás ha zavar az, hogy teljesen felhagysz a digitális világgal.
0
0
0
0
X9K338DA avatar
@santakigyo: A különbség, hogy ezek tesznek az ellen, hogy csökkentsék a követhetőséget és az adatszivárgást, azok meg követésből és adatgyűjtésből élnek. Egy 'privacy by design' rendszernél azért nem csak úgy megy a dolog, hogy a Google meg a Facebook csak fogja magát és átáll.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@X9K338DA: Van az pénz tudod. Aztán ha mindenki vált és meg kapják ezek is a pénzt....
ugyanott járnánk. Jól van az. Így kerek a világ.
0
0
0
0
X9K338DA avatar
@santakigyo: Decentralizált rendszereknél nem így működik.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@X9K338DA: 😀
Rendben én hiszek neked. Majd egyszer ez megváltozik te meg ezt hidd el.
0
0
0
0
X9K338DA avatar
@santakigyo: Mi, hogy decentralizált rendszerrel ezt nem lehet megcsinálni? Ha megcsinálják 2 hét és jön egy új fork, amiben nincsenek benne a kifogásolható dolgok.

Poén egyébként, hogy maga Zuckerberg sem facebook messengert meg whatsappot használ, hanem signalt.
[LINK]
Azon kívül, hogy maga a CEO sem használja a saját szolgáltatását, mi egyéb bizonyíték kell, hogy érdemes ezektől elszakadni?
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
273 millió dolláros veszteség mellett nem hiszem el hogy nem képesek olyan filléres fejlesztésekre, mint barátlista, bevásárlókosár, normális áruházi oldal a játékok leírásával, gépigényével, kategóriák alapján keresés a könyvtárban, és még sorolhatnám. Ezek a minimumok. Tiszta vicc, hogy lehet, hogy van 5 autós játékom amivel szivesen játszanék, de nem is tudok róla, mert csak abc szerint lehet keresni, meg időrendben... Ez kb egy egynapos fejlesztés 100ezer Ft os költséggel.
0
0
0
0
💬 3
no avatar
@Mesterlovesz: Hóhó, álljon meg a menet!

Barátlista már van!!!

egy hiánypótló fejlesztés pipa 😃

Kategorizálás meg a steamnél is kezd lemenni hulladék (EGS) szintre...értelmezhetetlen módon kerülnek be a kategóriákba olyan címek amiknek közük sincs az adott kategóriához:
városépítő címke és bead egy minigolf játékot (annak a címkéi között a városépítés nincs is)
bázisépítésbe berak egy kalandjátékot...és a többi.

Kezd teljesen megbízhatatlan lenni az egész az első 5-10 találat után.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Palanova: Te jóságos ég! Tényleg van! És lehet blockolni meg unfriendelni az embereket! Micccccsoda funkcionalitás! Mi lesz a következő, üzenetet is fogok tudni küldeni nekik? Durva fejlesztések kérem szépen!
0
0
0
0
no avatar
@Mesterlovesz: A hát, na majd a tencentből pont erre nem futja...lassan a kosár is bekerül, talán majd egyszer...elvégre itt a 21. század már.
0
0
0
0
no avatar
Ezt eddig is lehetett tudni, semmi újdonság nincs benne. Piacszerzés pénzbe kerül.
0
0
0
0
💬 10
susguy avatar
@Palanova: Látszólag sajnos sokan vannak akiket ez meglep. Ettől függetlenül szerintem egy jó dolog hogy végre erről a részéről is szó esik, főleg miután büszkén verték a mellüket arra, hogy milyen jól teljesít a store.
Nem ezen múlik hogy buknak-e vagy sem, de ha már szó van róla, legyen teljes a kép.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: A store jól teljesítését nem csak bevételben lehet mérni, lásd a piaci részesedés. Még ezt tolják 2-5 évig és meglesz az a részesedés amit terveztek a 2018-as induláskor és addigra lehet lesznek olyan szerződéseik is hogy az exkluzívok nem kerülnek majd annyiba nekik és megindulhat a pénzkitermelés.

Addigra talán olyan fejlesztések is elkészülnek, mint a kosár...
0
0
0
0
xCube avatar
@Palanova:
Addigra talán olyan fejlesztések is elkészülnek, mint a kosár...


Tök felesleges glanc az ilyen, minek költenének rá... .
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Igazad van, csak növelné a veszteséget egy ilyen horror költségű optikai tuning szintű fejlesztés...
0
0
0
0
five-0 avatar
@xCube: Abban a storeban minden felesleges, azért is van a megjelenés óta alpha fázisban, és valószínűleg abban is fog maradni! 😂
0
0
0
0
mavman 16 avatar
@five-0: Szerintem sose fog oda érni egy Steam vagy egy Microsoft Store mellé, mint rivális inkább ilyen kicsit lemaradt harmadik lesz szerintem.
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova:
A store jól teljesítését nem csak bevételben lehet mérni, lásd a piaci részesedés.
Persze, egyetértek. Nagyjából ezt írtam (vagy akartam írni) lentebb én is, csak kevésbé szép megfogalmazásban.
Az hogy sikerül-e, és ha igen, mikor, szerintem még kérdéses. Még ha be is indul a pénzkitermelés, először a veszteséget is vissza kell hoznia. Nem mondom hogy nem lehetséges, de szerintem még közel sem garantált.

Azt se felejtsük el, hogy (Timmyke állítása szerint legalábbis) a picai standardot is meg akarják változtatni; 30% bad, 12% good. Lehet mondani hogy csak reklám szöveg (részben vagy teljesen mindenképpen az), viszont egyelőre tényleg ehhez az arányhoz tartják magukat. Az hogy ez így fog-e maradni, ha igen mennyire lesz érvágás a bevételnek, lesz-e tényleg befolyása a Steamre és a többi üzletre, stb. még a jövő kérdése.

Utólag (és egy másik kommentetve olvasva) jut eszembe: hasonló változtatást közben az Apple-lel is elkezdtek játszani, más taktikával. Egyelőre annyit sikerült elérni, hogy kirúgják őket a store-ból.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Nem tudjuk a pénzügyi felépítést. Simán elképzelhető, hogy a piacszerzés költségét más forrásból finanszírozzák ahol a kitermelés már zajlik. Tippre ez a helyzet. Az összképhez persze érdekes lesz hogy ezt a költséget mikorra hozza vissza, de ekkora cégeknél nem biztos hogy ennyire külön könyvelik az egészet.

Már most van befolyása a piacra. Függetlenül a 12%-tól. Az EGS egy fronton előnyben van már most a steamhez képest. Az EGS eventeken a vásárlásokért adott 10€-s kuponokkal, a meglévő steammel azonos kedvezmények felett.
Persze, 1x 3000huf nem nagy durranás, de evententként 5-7 db játék esetén már számottevő összeg.

A steam 30%ért nem csak piachoz hozzáférést ad. EGS jelenleg 12%-ért kb csak azt ad.
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova:
Simán elképzelhető, hogy a piacszerzés költségét más forrásból finanszírozzák ahol a kitermelés már zajlik.
Yep, lentebb ezért is hoztam fel a youtube-ot mint példát arra, ami még a veszteséges működése mellett is nyereségnek számít, csak azért mert youtube. Tudom, nem teljesen ugyanaz a helyzet, de hasonló az elmélet; az összképben nem csak ennek a bevétele/vesztesége számít, és más értéke is lehet az egész céges hálózaton belül. Viszont még ezek mellett is nehezen tudom elképzelni, hogy ez hosszú távon tényleg megfogja-e érni az egész haccacárét, és ha igen, mennyire. A méretbeli különbségre mondanám hogy nem kicsi, de persze az Epic mögött ott a Tencent.

Már most van befolyása a piacra. Függetlenül a 12%-tól. Az EGS egy fronton előnyben van már most a steamhez képest. Az EGS eventeken a vásárlásokért adott 10€-s kuponokkal, a meglévő steammel azonos kedvezmények felett.
Ez is ugyanúgy plusz költség, és ugyanúgy több tényezős mint az ingyen játékok és a kisebb részesedési százalék.

A steam 30%ért nem csak piachoz hozzáférést ad. EGS jelenleg 12%-ért kb csak azt ad.
Emellett nem egy üzlet van, ami a 30%-ért pont annyit ad mint az EGS, esetenként és vitathatóan még annyit sem. Akár más platformon, akár PC-n. Nem egy ilyen céggel lazán megy a jópofizás Timmyéktől.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: EGS mögött én személy szerint már régen nem az Epic-et látom (akik elkészítették az Unreal Tournamentet és az UT2003-at), hanem a Tencentet és a kínai zsetont.

Igen, a kuponok plusz költség, de ezzel már most többet nyújt mint a Steam, és ott ahol a játékosoknak fontos: az árnál. És ez az ahol a Steam hátrányban van szerintem.

Persze ha a Steam is elkezdene kuponozni akkor kellemetlen lenne bejelenteni hogy az EGS ezen húzása bejött, de a mostani steam fejlesztésektől nem vagyok hasra esve: vásárlásokért kapott pontok amiket avatar meg hasonló f*szágokra lehet költeni kb értelmetlen a szememben, felesleges erőforrás pazarlás volt a fejlesztése is...azzal nem lesz nagyobb piaca hogy ha a chatbe betehet az egységsugarú user csillámf*szpóni emojit

PC piacon a többi nem számottevő szerintem a Steam mellett, így valahol marketing és stratégiai szempontból érthető ha őket nem ekézi nagyon, mert nincs értelme. Nem ellenfelek, sőt, egynémelyik pl az ubi le is feküdt nekik a Steammel szemben (anno 1800 megjelenés előtt pár héttel-hónappal ment át EGS-re steamről)
uplay? ubi saját üzlete, kérdéses minsőgében.
origin? EA kezd átállni steamre és áll át az előfizetéses modellre.
arc? Perfect World Ent. boltja saját termékei részére.
gog? nálam még mindig inkább az oldschool gamek otthona, semmint mai játékok beszerzési forrása, dmr ide vagy oda, ez a része pont nem érdekel
0
0
0
0
santakigyo avatar
Na, az Epic gyűlölködők most eltudnak menni a pizsibe így reggel 😀
0
0
0
0
💬 4
razor123 avatar
@santakigyo: én se értem az ilyen degenerált *****-kat 😆 az epic nem eszi meg a gépem ha szedek valamit és egy gta v is lejön 1 órán belül, steamről meg amíg leszedek 25 gigát több idő 😆 egy ***
0
0
0
0
susguy avatar
@razor123: Meglepő az ilyen degenerált csillagsorozatok nem az alapján döntenek, hogy neked mennyivel tölt a géped.
0
0
0
0
WeKing avatar
@razor123:
az epic nem eszi meg a gépem


[LINK]
0
0
0
0
Jammokus avatar
@razor123: Nekem az epic-től kékhalált kapott a gépem másoknak meg lassú akiket ismerek. Szőval a launcherük egy rakás szr. A tôbbség neked mond ellent.
0
0
0
0
Twist avatar
Ah, micsoda meglepetések.

https://media.tenor.com/images/41ae0275650f0a7dfc1347255c578df8/tenor.gif
0
0
0
0
five-0 avatar
Köszönöm a cikket, bontottam is egy sört a hír hallatán! 😆
0
0
0
0
💬 5
Apor avatar
@five-0: Akkor idd meg mert kimegy belőle a szénsav. 😃
0
0
0
0
five-0 avatar
@Apor: Nem ment ki belőle, jó hideg is volt, szóval igazi örömsör lett belőle. 😃
0
0
0
0
Torba10 avatar
Nyilván megéri máskülönben nem csinálnák. És ez nekünk csak jó lehet. 😃
0
0
0
0
Rodney5832 avatar
Már nem azé de ennyi pénzböl szerintem, 10x jobb felületet lehett volna csináltatni profi programozokal s desingerekel, hogy le körözzék a steamet. Nem tudom most pontosan hogy néz ki, de legutóbb egy fél évvel ezelőtt le szedtem nézzem meg milyen, s olyan volt az egész kezelőfelülete mint egy mobil app-nak, oszt ennyi. Hát na, mindenkinek más az üzleti stratégiája, szerintem ez azért elég szélsőséges stratégia amit az epic csinál, legalábbis "kezdő" szinten, ha jobb lenne a felület, régebb óta menne, több tapasztalattal, azután megérteném, hogy ingyen osztogatnak, de így...
0
0
0
0
💬 2
Twist avatar
@Rodney5832: Nem az a cél, hogy bármiből jobbat akarjanak. Egyszerűen csak erőből akarnak kitépni magunkan egy szeletet a tortából, amiben te csak egy falat krém vagy.
0
0
0
0
no avatar
@Twist: Teszik mindezt úgy, hogy közben kirakatták magukat a világ egyik legnagyobb platformjáról, de a Google is fontolgatja ugyan ezt. Ha náluk így működik a piacszerzés, akkor meg se kérdezem miért vérzik el az áruházuk még mindig a többihez képest 😆
0
0
0
0
enslaved avatar
Ugye egy ingyen játékot sem húzott be tőlük az, aki ennek most nagyon örül?
0
0
0
0
💬 10
susguy avatar
@enslaved: Nope. Tudom nehéz elhinni, de túl lehet élni pár játék nélkül.
0
0
0
0
enslaved avatar
@susguy: Kivéve, ha az adott játék nagyon várt, és csak az EPIC kínálatában van. Szerintem teljesen mindegy, hol veszi meg az ember, ugyanúgy játszhatja mintha mondjuk Steam vagy Uplay lenne a kiadó.
0
0
0
0
Szabcsiadi avatar
@enslaved: Azért annyira nem teljesen mindegy mert sokkal visszamaratottabb az Epic store továbbra is pl community részen és akkor már inkább Enebán vásárolnék Steamre, mintsem Epicről. a HITMAN 3 az egyetlen amit ott vettem meg, de csak azt is azért amiért szeretem. Persze semmi hátrányom nem volt belőle, hogy megvettem (leszámítva, hogy valamiért írtó lassan szed le egy gamet a többi launcherhez képest). Origin, Steam, Uplay nekem jöhet, meg a GOG Galaxy is, de Epic/Battle.net már kissé más tészta.
0
0
0
0
susguy avatar
@enslaved:
Kivéve, ha az adott játék nagyon várt, és csak az EPIC kínálatában van.
Mint mondtam, túl lehet élni pár játék nélkül. Egy minimális akaraterő csodákra képes.

Szerintem teljesen mindegy, hol veszi meg az ember, ugyanúgy játszhatja mintha mondjuk Steam vagy Uplay lenne a kiadó.
Kivéve mikor nem játszhatja ugyanúgy (korábban nem egy probléma volt ezzel), de egyébként igen, mindenki maga dönti el, mit és hol vesz vagy nem vesz meg. Ha neked jó akkor hajrá, nem veszi el tőled senki. Másoknak ettől függetlenül még számíthat más is egy játék megvételénél.
0
0
0
0
Jammokus avatar
@enslaved: Nem használok epicet. Van uplay steam rockstargames launcher es origin meg gog ott bőségesen vannak játékaim
0
0
0
0
zsiroslangos avatar
@enslaved: Nem . Ezeket az ingyen játékokat fillérekért beszereztem más platformon.
0
0
0
0
enslaved avatar
@zsiroslangos: Én nem igazán az ingyen játékokról beszéltem, azokból egyet sem húztam be, mert vagy nem érdekeltek, vagy már megvoltak. Én olyanokról beszélek mint mondjuk a Metro vagy a Control.
0
0
0
0
susguy avatar
@enslaved:
Ugye egy ingyen játékot sem húzott be tőlük az, aki ennek most nagyon örül?
Én nem igazán az ingyen játékokról beszéltem
0
0
0
0
enslaved avatar
@susguy: Az azoknak szólt, akik mindent azonnal a könyvtárukba pakoltak, majd szidták az Epicet. A másikat meg azért írtam, mert többen inkább nem vették meg a nagyon várt játékot akár egy évig sem, csak mert ott jelent meg, nem a Steamen.
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 4
Warlordcommander avatar
Van saját játékuk, ott a fosnite, az hozza a lóvét, szóval nem számít mennyire veszteséges a store.
0
0
0
0
susguy avatar
@Warlordcommander: Plusz van egy kínai kormány multis cég is mögöttük ami folyamatosan adagolja a lóvét a kampányhoz.
0
0
0
0
Warlordcommander avatar
@susguy: Úgy úgy, végtelen pénzből könnyű gazdálkodni 😀
0
0
0
0
no avatar
@Warlordcommander: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
xCube avatar
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_games_by_Epic_Games
0
0
0
0
susguy avatar
Nem meglepő, rengeteg üzlet/szolgáltatás indul veszteséggel, azzal a céllal hogy majd úgy is felépül egy biztos vásárló bázis, és az a pénzt is visszahozza.
A kérdés az, hogy mikor és mennyire sikerül az egésszel az felépíteni. A legnagyobb csalija még mindig az ingyen játékok (és az hogy lehet ész nélkül szidni a Steamet), azon kívül semmi különlegeset nem tud, csak pár egyértelmű pozitívumot. Ezeket leszámítva, még évek múlva se tudja egy alap webshop szintjét hozni. Az ingyen játékok előbb utóbb el fognak fogyni, hacsak nem akarnak veszteség mellett működni mint a youtube.
0
0
0
0
💬 2
Jammokus avatar
@susguy: +1

Bár a youtube miért működne veszteségek mellett? Ez a világ legnépszerűbb videó platformja
0
0
0
0
susguy avatar
@Jammokus: Ingyen és bérmentve lehet nézni és feltölteni (majdnem) mindent és minden mennyiségben. Előfordulhat hogy az elmúlt pár évben ez javult (legalábbis számukra), de ekkora mennyiséget tárolni és szolgáltatni nem kevés pénzbe kerül, a népszerűség pedig a költségeket is ugyanúgy növeli. Elképzelhetetlen mennyiségű adat és adatforgalom, ami csak folyamatosan nő. Egyetlen bevétele a reklámok, amik (főleg az adblock népszerűsége és a 3rd party szponzorok mellett) nehezen fedezik az egészet. Nem véletlenül kezdték el, hogy már kérdés nélkül is reklámokat raknak rengeteg videóra, amikből még csak részesedést sem kapnak a feltöltők. Jogos a felháborodás erre vagy sem, sokan elfelejtették hogy minden szolgáltatást ingyen kapnak és használnak.

Persze ettől függetlenül ugyanúgy van értéke az egész google (mint cég) rendszerén belül; prestige, adatok, reklámokat jobban tudják kezelni, stb. Maga a platform önmagában veszteséges, de minden más miatt jobban megéri nekik mintha nem lenne.

Lehet amúgy se mondtam ezzel újat, de eredetileg erre akartam célozni. Előfordulhat hogy az epicnek is hasonló céljai vannak hosszú távon (és akár most is).
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció