Hamarosan kevesebb RAM-ot igényelhet majd a Chrome

Szerző: xoki | 2019. February 20. | hír | 54 hozzászólás

A Google Chrome továbbra is a legnépszerűbb böngésző, ugyanis a Chrome a piac közel 65%-át teszi ki. Már régóta téma a böngésző magas RAM-használata, amelyre hamarosan megérkezhet majd a megoldás, ugyanis a Google olyan beépített funkciók tesztelésébe kezdett, amelyek a memóriaigény csökkentésére szolgálnak.

Annyi biztos, hogy a Google böngészőjét egy ideig még biztosan nem fogják letaszítani a trónról, mivel a piacon a második helyen az Internet Explorer áll, amely mindössze 11%-ban van jelen, míg a Firefox a piac 9%-át teszi ki. Ennek ellenére a Google úgy döntött, mégis megtesz mindent annak érdekében, hogy lecsökkenjen böngészőjük memóriahasználata.

Az új funkció „Skip best effort tasks” néven fedezhető fel. Úgy alakították ki, hogy a funkció használata mellett a böngésző átugorja a legkisebb prioritással rendelkező folyamatokat, amelyek majd a böngésző újraindítását/bezárását követően fejeződnek be. Olyan folyamatokról van szó, mint például a felhasználói adatok rögzítése vagy a cache kiürítése.

Hozzászólások: 53
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
NTSC Jani avatar
Ha játszok, akkor bezárom a Chrome-t. SSD mellett pillanat megnyitni újból a böngészőt, ha mégis kéne játék közben, s amikor nem kell megint bezárom, s vissza a játékba. Nem szeretek elvenni feleslegesen semmilyen erőforrást a játéktól csak azért, hogy a böngésző nyitva maradjon végig. Nem csak Ram-ot zabál, hanem a cpu-ból is elcsíő magának.
0
0
0
0
💬 3
SuperPuma avatar
@NTSC Jani: Azért egy i7 8700K-val nem igazán valós veszély, hogy mostanában fogyna el ennyitől.
0
0
0
0
NTSC Jani avatar
@SuperPuma: Nyilván nem omlana össze tőle a proci, de ha pillanatok alatt újból be lehet tölteni, akkor kár nyitva hagyni. 😀
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@NTSC Jani: Igazából miért hagyná nyitva az ember? Úgy sem használja akkor 😆
Spoiler!
Amolyan berögzülés. Amit nem használunk, azt vissza tesszük a helyére 😆
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
ja hogy 300mb soknak minősül, értem
0
0
0
0
no avatar
Waterfox (alapbol 64 bites bongeszo firefox motorral, de mas fejlesztovel), kompatibilis az osszes firefox addonnal.
Jelenleg 20 kulonbozo Tab van megnyitva ami 2,1GB-ot foglal.
Chromor uninstallalni sem tudtam, mert az uninstall is teleszemetelt mindent. Vagy szimplan otthagyott minden fajlt.
0
0
0
0
Hunsky avatar
Én most lestem meg 36 lappal 3,3-3,4 Gb eszik a lelköm, jó az étvágya. Összbe 6,3 at használ most a gép, torrent plusz chrome meg egy két aproság háttérbe,de ha van game akkor 10-12Gb, ennyi volt a legtöbb amit láttam, hogy használt. Amugy én game mellett is bent szoktam hagyni a chromot és min 10 lapom meg van nyitva, én ezért kellet 8ról 16Gb-ra váltanom. De szerintem jó ötlet a csökkentés, mert sokan vannak még azért 4Gb rammal és sajnos elég sok laptop 200K-ig még mindig csak 4gb rammal van felszerelve, ami elég szomorú, főleg most h nincsenek a ram árak elszálva.
0
0
0
0
Scorn Face avatar
Epic Privacy Browser a tuti.
0
0
0
0
odinx avatar
Én Chrome-ot, csak filmnézésre+oldal bejelentkezésre használom. Most nem tudom pontosan mennyi memóriát használt a gép, amikor néztem az Archer 9. évadát, de akadás nélkül végignéztem. Sajnos a Kingsroad nem szereti a Chrome-ot vagy Mozillát, szóval arra ott van a Maxthon. Az előző gépben volt 8gb ram, de soha nem volt gondom memóriával, akkor se.😀
0
0
0
0
19ati93 avatar
Nem igen vészes az a ram használat 50+ tabbal se. Esetleg ha valaki 2-4GB rammal rendelkezik talán.
0
0
0
0
pinkyke avatar
hát engem nem érint én nem használok Chrome-ot.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
Az internet explorer csak azért van 11% on, mivel mindenki azt a böngészőt használja arra, hogy letöltsön egy másik böngészőt. Egyébként szerintem senki se használja, maximum ha valami fura céges policy miatt a munkahelyen kell, vagy épp rá van kényszerítve mert nem lehet mást használni.

Egyébként én nem vettm észre, hogy hűde sokkal többet fogyasztana a chrome, mint más böngészők, egyszerűen tele van képekkel videókkal mindenféle nagyméretű tartalommal az összes weboldal, amit el kell cachelni memóriába, hogy gyorsan tölthető legyen böngészés közben. Ez nem a böngészők hibája.

Akinek meg kevesebbet eszik mint a többieké annak meg gyengébb gépe van (4gigás?) és a windows nem ad több memóriát a chrome nak, de persze ez megérződik a teljesítményen is, szóval senki se gondolja, hogy az a jó.
0
0
0
0
💬 4
Wihay avatar
@Mesterlovesz: De figyeld, simán meglehetne oldani CPU & GPU erőből is..
Itt a háttérfolyamatokal' van gond,
- Chrome 😲N - Youtube,Gépigény 101 folyamat
- Chrome 😲FF - ~ 80-88 folyamat..

Mellesleg durva bele gondolni hogy 2013 körül még teljesen ajánlott volt a 4 giga ram D:
Emlékszem a Call Of Duty Ghost-ra hogy oda volt irva a 8 giga, erre valaki oda irta minek vegyek 8 giga ramot ha simán fut 4 gigával is..
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Wihay: Egy böngésző memóriaigényének az égvilágon semmi köze a CPU erőforráshoz, a GPU hoz meg aztán pláne nincs. Legalábbis szerintem, de szivesen meghallgatom hogy ez alatt te mire gondoltál.

Ami a folyamatok számát illeti, az nem tudom miért zavar, ha nem csinálsz semmit a chrome ban, akkor nem fog CPUt használni. Ez egy egyszerű trükk a google tól, mivel a windows folyamatokat ütemez, nem szálakat, így összességében sokkal nagyobb prioritása lesz a chrome nak más alkalmazásokhoz képest.

Az meg hogy hány giga ram kell attól függ mit csinálsz. Ha régebbi játékokat akarsz csak játszani, lehet elég a 4, ma újakat akkor kel la 8, és ha valamit szeretnél esetleg megnyitva hagyni a háttérben akkor kell a 16.
0
0
0
0
Wihay avatar
@Mesterlovesz: Főleg arra gondoltam hogy a videók,képek simán mehetnének GPU erőből is, ez által a memória kicsit hátra szorulna..

Hát igen olvasgattam hogy 8 giga ramot simán be lehet tölteni, ha csak facebookon lapozol le felé nos..

Én azt vettem észre hogy oké van 16 giga ram, de a játékok 8 gigánál többet nem töltenek be (lehet játékfüggő / openworld... blabla)..
De gondoljuk bele, egy kis Metro és mellette megy Chrome-ben a zene arra valóban kelhet a 16 giga..
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Wihay: A GPU meg a RAM az két külön dolog. A videó mikor online megnyitsz valamit először letöltődik a gépedre (vagy legalább is egy része, amit épp nézni fogsz, ezt jelzi a kis csík is a videón, hogy épp menniy töltött be ugye) és ez az adat a memóriába kerül. Ez helyet foglal GPU-tól függetlenül, pont, történet vége. Ennek a RAM használatnak nincs köze a GPU hoz. Ez nem lesz kevesebb. A GPU nak az a dolga, hogy ha te rányomsz a play re, hogy játssza is le, akkor ezen a memóriába töltött adaton le kell futtatni a videó kódolásához tartozó kodek dekóderét, hogy az adatból megjeleníthető kép legyen. Itt játszik szerepet a GPU, mivel ha túl gyenge, nem fogja tudni ezt elég gyorsan megtenni, és szaggatni fog a videó. Ehhez a GPU persze a saját videomemóriáját használja, de alapvetően nem itt van eltárolva a film maga, hanem a RAM ban, ide csak akkor kerül mikor a CPU azt mondja, hogy a grafikus kártyának most azt a videót kell feldolgoznia, és küldi neki az adatot a RAMból, hogy csinálja meg. (avagy megnyomtad a play gombot).

Funfact a végére: játékoknál fordított irány van és ott működik ez a dolog, vagyis alapvetően a Vramban tárolódnak a textúrák és modellek, de ha ott elfogy a hely akkor kikerülnek a rendszermemóriába. Ez persze az adott modell/textúra betöltésénél szaggatást fog okozni, mivel sokkal hosszabb elérési időt igényel a GPU számára, mintha befért volna a Vramba.
0
0
0
0
Chris1979 avatar
Ez jó hír. Ki tudja hány éve használom a Chrome-ot, a tavaly vásárolt gépemet már egyáltalán nem tudja megfogni de nem árt ha nem terheli annyira a gépem mert több oldalt is nyitva szoktam tartani egyszerre.
0
0
0
0
💬 4
Mesterlovesz avatar
@Chris1979: Hát pedig ha mondern játékokkal akarsz játszani 8 gigás gépen, akkor még önmagában is necces a dolog, úgy hogy semmi sem fut, nem hogy még egy chrome megy alatta. Játék szempontjából az sem egészséges ha nincs egy két giga szabad memória, mert a memória allokációs algoritmusok microstuttert okozhatnak, ha állandóan helyet kell csinálni játék közben. Ami pedig a 4 mag 4 szálas procikat illeti jó 1-2 éve már elavultnak számítanak játék terén, mindenkit erősen lebeszélek róla, aki játékra venne gépet. Persze 1-2 éves játékokat tök jól elvisz a konfigod.
0
0
0
0
Chris1979 avatar
@Mesterlovesz: Még a régi gépemnél megszoktam (megvolt vagy 10 évig volt rá elég időm), hogy bezárom a Chrome-ot ha játszom ne fogja feleslegesen a gépet így játék alatt nem zavar. Nem sokat játszom és akkor főleg ezekkel a játékokkal: Euro Truck Simulator 2 és World of Tanks. Újabb játékok nem nagyon érdekelnek, van amikor ezekhez sincs kedvem és hónapokig be sem lépek. Ez a gép mindkét játékhoz bőven elég FHD-ban és direkt ezekhez vettem mert pl. a WOT-nak még rendes több magos támogatása sincs így nem akartam feleslegesen egy még drágább gépre költeni amit nem használok ki egyáltalán és jelenleg 100 körüli fps-em van elég stabilan úgy hogy minden beállítás maximumon van.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Chris1979: Azokhoz elég az biztos! ETS 2-t én is játszom, és 3% a procihasználatom alatta, szóval lehet nálad sem lesz limites 😃 Ezekre tökéletes géped van!
0
0
0
0
Chris1979 avatar
@Mesterlovesz: Néha elgondolkozom rajta, hogy jó lenne egy sima lövöldözős single player-es játék is de a Delta Force Black Hawk Down-al is alig játszom így felesleges lenne megvenni.
0
0
0
0
Viktorinho avatar
650mb az olyan sok? Legalábbis nekem most csak ennyit kér.
0
0
0
0
💬 5
Memento Mori avatar
@Viktorinho: Az rengeteg szerintem. Nálam 200-300 mb nál nem eszik többet akármit csinálok vele. Jó, nyilván ha megnyitok 35 4k youtube videót más a helyzet de ésszerű használat közben ennél még soha nem láttam a chromeot többet zabálni. Mit csinálsz te abban a böngészőben? 😃
0
0
0
0
Viktorinho avatar
@Memento Mori: Csak Fb meg ez az oldal van megnyitva. De nem mintha zavarna,hogy "sokat eszik" a 16gb-ból.
0
0
0
0
Memento Mori avatar
@Viktorinho: Én sem így értettem, ma már rohadt mindegy szerintem nem 4giga ramokkal gazdálkodnak már többnyire a userek.
Tényleg furcsállom hogy ennyit eszik nálad, azért kérdeztem. Most kipróbáltam facebook+gepigeny 160mb ramot kér. Egyébként én is olyannyira szartam a dologra egész életemben, hogy most a cikk kapcsán néztem rá először. Az se érdekelne ha 2 gigát enne. Az életben nem használnék más böngészőt. Bevált ez.
0
0
0
0
Takashi avatar
@Memento Mori: Az a vicces, hogy én mindig is oda figyeltem arra, hogy mennyi oldal van megnyitva. Ennek ellenére konstans 1 GB még két lap mellett is. Persze abból általában egy 1080p60fps videó szokott menni, bár annak nem kéne ennyire befolyásolnia. Viszont az, hogy 8 folyamatban kell futatnia azt az egyszem böngészőt az az ami igazán gáz.
0
0
0
0
Mapollo95 avatar
@Memento Mori: Nálam 1139mb-t szokott enni.
0
0
0
0
gerikember avatar
Évek óta Opera van használatban nálam nem volt vele különösebb bajom eddig se, maradok ennél.
0
0
0
0
💬 1
Csicso avatar
@gerikember: Igazad van jó kis kínai böngésző az opera.
0
0
0
0
Wihay avatar
Ez normális?
https://imgur.com/a/yHzSJSl
Bent van a Twitch az oké, 1080p 60fps de..

YouTube videónézés, átlagba a CPU 99%-ban megy (1080p60fps) ez csak töredéke annak hogy jobb lesz..

Spoiler!
Úgy beszélek, hogy csomó gyorsitó videót néztem már de a fele nem segitett..


Tudom velem van a baj, mit akarsz egy Bay Trail CPU-tól és 4 giga ramtól 😢
0
0
0
0
💬 6
proStarxd avatar
@Wihay: Szomoru, de igaz. Utolso mondattal meg is valaszoltad.😢
0
0
0
0
Wihay avatar
@proStarxd: Ha nincs ott, akkor mi tévő legyek?
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Wihay: hát 20 megnyitott tabbal mit vársz?
0
0
0
0
Wihay avatar
@Mesterlovesz: Átlagban 2-3 van megnyitva..
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Wihay: Megesküdtem volna, hogy régen csak egy-két processzt nyitott tabonként, de most megnéztem és 2 tabbal nekem is 15 processz fut 😃 mondjuk 550 mega a felhasznált memória.
0
0
0
0
santakigyo avatar
Én Mozillát használok az asszonyjelölt krómozik de nem volt gond vele eddig.
0
0
0
0
💬 7
Mesterlovesz avatar
@santakigyo: Az oké, hogy vele nem volt gond, de a chrome az hogy működik? 😃
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@Mesterlovesz: 😂😂😂😂😂😂😂 10/10
0
0
0
0
santakigyo avatar
@Mesterlovesz: Hát a krómmal kevesebb a probléma 😂
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@santakigyo: A króm nem lesz morcos ha inni mész a haverokkal, mi? Ne adj Isten ha megnyitsz egy másik böngészőt... 😃
0
0
0
0
santakigyo avatar
@Mesterlovesz: Aaa hű vagyok a böngészőmhöz..... 😆
0
0
0
0
Csicso avatar
@santakigyo: Az asszonyjelölttel?
0
0
0
0
enslaved avatar
Nálam eddig sem kért sokat, mivel nem használom😀
0
0
0
0
💬 7
no avatar
@enslaved: Mit használsz ?
0
0
0
0
Kelori avatar
@botesz: Opera master race.
Van beépített VPN, ***er, battery saver és egy turbo mód a nagyon lassú internetkapcsolathoz.
0
0
0
0
susguy avatar
@Kelori: Kifejezetten érdekel hogy milyen beépített dolog van amit kicsillagoz az oldal. Fucker?
0
0
0
0
Kelori avatar
@susguy: A d b l o c k e r
0
0
0
0
susguy avatar
@Kelori: Így már értem 😆 danke
0
0
0
0
no avatar
@Kelori: + NoCoin (Firefox es Chrome addon is van)
Elonye, hogy nem probal meg a bongeszod bitcoint banyaszni java alapon a hatterben amig te videot nezel.
Egy fullHD filnek (ami nem jellemzo az online oldalakra) nem lehet 10%-nal tobb processzorhasznalatot eredmenyeznie meg Dual Core processzoron se. Amennyiben igen, ott valami munkalkodik a hatterben.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció