Epic Mega Sale: eltávolítottak néhány akciós játékot

Szerző: xoki | 2019. May 19. | hír | 21 hozzászólás

Korábban olvashattátok, hogy elrajtolt az Epic Games Store első nagy leárazása, amelynek köszönhetően minden 15 dollár feletti játék 10 dollárral kevesebbért vásárolható meg. Úgy tűnik, ez néhány fejlesztőnek nem igazán tetszett, ugyanis több akciós játékot is eltávolítottak az áruházból.

Az első olyan játék, amely eltűnt, a Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2, amelynek áruházi oldala 404-es hibát ír ki. Az Epic szerint ennek az az oka, hogy a kiadó az utolsó pillanatban döntött úgy, mégsem szeretne részt venni az akcióban. Ha egy kiadó vagy fejlesztő ezt a döntést hozza, akkor természetesen tiszteletben tartják. Hasonló helyzet áll fenn az Oxygen Not Included esetében is, amelynek oldala szintén 404-es hibával fogad bennünket. A Klei Entertainment egyelőre nem árulta el döntése okát.

A Hades játék esetében pedig több érdekes árváltozás következett be. Rövid időn belül a játék eredeti, illetve akciós ára is megváltozott. Előbbi 20 dollárról 25 dollárra emelkedett, az utóbbi pedig 7 dollárról 15 dollárra ugrott. A fejlesztők szerint ez azért történt, mert a rengeteg javítás és tartalom miatt a játék értéke megnövekedett. Egyelőre visszaállították a 20 dolláros árat, így a játék 10 dollárért lehet a tiétek az akció alatt. Később viszont már az új áron találhatjátok meg a játékot.

A Borderlands 3 egyike a legjobb AAA játékoknak, amelyet az Epic Games áruházából rendelhettek elő. Az Epic Mega Sale eddig erre a játékra is rárakta a 10 dolláros kedvezményt, viszont most, mindenféle előjel nélkül megszüntették az előrendelés lehetőségét. Ha a játék oldalára látogattok, akkor most már a „coming soon” felirat fogad majd titeket, ráadásul a 2K a hivatalos oldalról szintén eltávolította a PC-s verzió előrendelésének lehetőségét. Az Epic nem volt hajlandó választ adni az ehhez kapcsolódó kérdésekre, ugyanis szerintük erre csak a 2K tud magyarázatot adni. Mondjuk egy ilyen nagy cím esetében nagyot eshet a játék értéke, ha még megjelenés előtt olcsóbban juthatunk hozzá, tehát valószínűleg ez állhat a háttérben.

Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
Megjelenés: 2024. Q4 (PC)
Műfaj: Akció, Szerepjáték
Fejlesztő: The Chinese Room
Hozzászólások: 21
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
gigazte avatar
@Palanova: Ezen már kiégtem egyszer! 😆 Epic Fail a javából...
0
0
0
0
19ati93 avatar
Kicsit se nevetséges. 😆
0
0
0
0
TheMenkuPocok avatar
Tetszik, hogy az ubisoft visszalépett. Látszik, hogy ők csak kihasználták az epic platformját, hogy több vásárljójuk legyen uplay-en 😆 respect
0
0
0
0
kimi100 avatar
De nem értem. Az epic most már megint úgy tekint magára hogy konkurencia a steam számára? Mert idáig köze nem volt nem hogy a Steam-hez de még egy mezei eladó webáruházhoz sem... Kemény 40 játékot akarnak gigaakciózni holy fckin jesus. Inkább rakjanak be a fosnájtba egy újabb dildó alakú fegyvert, 10$ ért.. a sok hülyegyerek úgy is megveszi.
0
0
0
0
💬 2
Balu_kapitany avatar
Lehet hogy a steam az azért kér 30%-os részesedést mert az ilyen leárazásoknál tudják állni a veszteségeket? (Költői kérdés)
0
0
0
0
teljesenrandomuser avatar
Most nem tudom eldönteni melyik a viccesebb, az hogy az Epic ezt megcsinálta, vagy az hogy a fejlesztők le is vették a játékaikat onnan
0
0
0
0
no avatar
Akkor most a "hamarosan olcsóbbak lehetnek a játékok..." stratégia nem sikerült. 😊
0
0
0
0
susguy avatar
Külön köszönet a cikk írójának hogy ez alkalommal más fényből is meg van világítva a téma (remélem ez nem hangzik szarkazmusnak).

Az Epic elmondta, hogy ennek az az oka, hogy a kiadó az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy mégsem szeretne részt venni az akcióban.

Nagy eséllyel maga a kiadó is (az összes többivel együtt) az utolsó pillanatban lett tájékoztatva erről az összecsapott sale-ről. Érdekes módon pont akkor jelentik be mikor a Summer Sale időpontja "kiszivárgott", és szintén érdekes módon kevesebb mint két héttel előtte fog véget érni. A jól hangzó akciókon és időtartamon kívül semmi tematika nincs, ami persze nem kötelező, de a többi kisezer hiányzó funkción kívül nem is meglepő. Az hogy a kiadók is utólag kapkodnak a fejükhöz, szintén arra utal hogy csak egy gyors, átgondolatlan válasz lépés az egész. Bár érdekes, hogy ezek szerint a kiadók tudta nélkül is sikerült leárazni a játékaikat.

Mondjuk vicces, vajon melyik fél a nagyobb álszent?
A kiadók, akik elfogadták a kenőpénzt, majd szívrohamot kapnak az első alkalommal mikor akciósak lettek a játékaik? Csak nem a pénzről szól az egész?
Esetleg az Epic, aki az egész cirkusszal csak a monopolját akarja tovább alapozni, akár a "Steamtől hősiesen megmentett" kiadók kárára is?
Esetleg a kettő keveréke? Mondjuk az utóbbi lehet egy jó kis észhez térítő pofon lenne a kiadók számára, hátha rájönnek hogy hosszútávon ők is csak ki lesznek használva, kenő pénz ide vagy oda.

Még a végén kiderül hogy tényleg nem a kiadók/fejlesztők/vásárlók érdekeit tartják szem előtt az egésszel... az lenne ám csak a meglepetés!
0
0
0
0
💬 7
no avatar
@susguy: Szerintem ez nem kifejezetten a Steam ellen ment, mert azzal választékban nem tud versenyre kelni. Csak adhoc ötlet volt hogy most nyomjanak egyet, ha már mindenki sale-ről beszél.

~60 db játékot nehéz tematizálni, ellenben a többezerrel...hozzáteszem, mint vásárló, engem nem érdekel a tematika, csak az árcédula.

A saleből most kilépő kiadók egy nagyot rúgtak az EGS-be. Ennek lehet következménye, mindkét félre nézve. Meg tudták volna oldani okosban a háttérben: be nem jelentett sale, menjen a játék amennyiért az EGS akarja, de a különbözetet csengesse ki a kiadóknak. Kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad. Aki meg az EGS-nél erre rábólintott az mehet kínába magyarázkodni miért lett veszteséges az első sale...ezzel lehet mi, vásárlók is jobban jártunk volna.

Kiadókat ezzel nem érte kár. Ebből nincs mit tanulniuk szerintem. A nagy kérdés inkább, hogy a szerződésekben mi van. Mire van joga az EGS-nek és mire a kiadónak. Ezt persze sosem tudjuk meg...felhasználó/vásárló meg úgy sem érdekel senkit.

Amúgy az Ubi is Steam sale-ekkel egy időben szokott leértékeléseket tartani, és mégsem a Steam ellen hanem mellette, hiszen ott is jelen van. És a leértékelések is pontosan centre egyeznek.
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova: Nem értem miért lenne nehezebb hatvan játékkal tematizálni a dolgot mint hatezerrel. Személy szerint nem látom az összefüggést a mennyiség és a témák között más leárazásoknál, de lehet tévedek.
Mint mondtam, szerintem se kötelező hogy legyen, de ha már egy Steam konkurenciának akarják eladni magukat, igazán többre is telhetne azon kívül hogy odabiggyesztik a százalékokat a játékok mellé és egy olyan nevet adnak a leárazásnak mint egy CoD4 montage videónak. A legtöbb hasonló üzlet (legalábbis ahol néztem, mind) még a kisebb leárazásához is egy kicsit többet tesz oda.

Kár abban az esetben nem érte őket ha úgy működött mint a írtad, a különbözetet az Epic fizeti zsebből. Másfelől az ő bevételüket manipulálták úgymond. Persze mindkét esetben érthető lenne a visszavonulás, ha bármiféle megbeszelés és/vagy beleegyezés nélkül lépett az Epic. De lehet másra gondoltál hogy mi számítana kárnak jelen esetben.

Valóban, a legtöbb kiadó, amiről tudok és saját üzlete is van, ugyanakkor szokta tartani a leárazásokat és ugyanakkora mértékben. Az előbbi válaszommal nem arra akartam célozni hogy az árnövelés kifejezetten a Steam ellen történt, csak annyit hogy a Steam-en (sok panasz után) ez ebben a formában be lett tiltva. Azt hogy ezzel a platformon kívül is próbálkoznak-e azóta nem figyeltem, de ha ezzel azt kockáztatják hogy nagyobb eséllyel az amúgy számukra veszteségesebb helyen veszik meg (Steamen), akkor az a tippem hogy nem.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Igen, ez érdekes kérdés:
- leértékelten többen veszik vs teljes áron kevesebben veszik az adott terméket

Tematizálást lehet én értettem félre:
pl adott sale a scifi jegyében:
lehet jobban néz ki hogy van leértékelve 2752db scifi játék, amit mind olcsóban lehet megvenni, mint ugyan ebben a témában leértékelve van 4db scifi játék...
Mondjuk illő lenne a saleben résztvevő játékokat legalább egy új csoportba rakni és külön lapra, egybe gyűjteni őket, de ezt még a többiek sem nagyon használják.

Viszont az EGS alap állítása, hogy "olcsóbbak lesznek a játékok" az nem igazán fog megvalósulni, hiszen a kiadók eleve drágább játékokat akarnak, de még egyik sem merte meglépni hogy új AAA címe 70$-€ árcédulával jelenjen meg + 30$-€ Seasonpassal. Ami ugyanaz lenne, mint a mostani gyakorlat: alapjáték 60$-€ + 40$-€ Seasonpass.
Szerintem részben emiatt is jelentek meg a Seasonpassok, hogy a "teljes" játék ára elérje a kívánt 100$-€ árat.
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova: Valóban szoktak lenni specifikusabb témájú leárazásuk (sci-fi, horror, esetleg kiadóhoz kötött), itt inkább a nagyobb leárazásokra gondoltam mikor az adott platform majdnem ha nem az egész könyvtárát leárazzák, és nem egy bizonyos kiadóhoz, fejlesztőhöz vagy stílushoz kötik. Valami máshoz azért szokták kötni, legyen az egy valós esemény vagy ünnep, vagy valami kitalált téma, csak kicsit több legyen annál hogy "hoppá csak úgy leárazunk minden játékot, majd a 6 éves fiam nevet ad neki azt jó' van".

Én is gondolkoztam ezen korábban, sokszor elhangzott korábban hogy egy nagyon jó kompromisszum lenne a platform váltás ha cserébe olcsóbbak valamennyivel a játékok és akár még a bevétel is lehetne ugyanúgy több, csak persze ezek messze nem ennyire egyszerű kérdések. Valóban növelni akarják a bevételeket eladott egységenként is, és számolni kell azzal hogy milyen jövőjük lesz a platformon hosszú távon, fognak-e egyáltalán annyit eladni mint régen.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Lehet, hogy egy "ki akarunk cseszni a Steammel de ehhez is balf*szok vagyunk" alkalom/ünnep ez.

Viccen kívül:
kiadókat érintő leárazásokkal személy szerint az a bajom, hogy alig van olyan kiadó vagy fejlesztő akiknek a játékait folyamatosan venném. Ez persze legyen az én bajom, de az ilyen leárazások hidegen hagynak. Ha a kinézett/kívánságlistázott cím nincs benne akkor kihagyom a dolgot.
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova: Az ilyen témájú leárazások engem se szoktak izgatni pár másodpercnél tovább, mikor rájövök hogy már rég megvettem tőlük mindent ami érdekel. Valóban az van amit írtál, nincs olyan cég aminél érdemes lenne ennyire követni a címeket, általában ha túl sok címet nyomnak ki folyamatosan az már inkább egy intő jel.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Igazából ma már nem tudok olyan fejlesztőt/kiadót, akinek a játékait szó nélkül, esetleg előre megveszem. Címeket veszek külön-külön. Anno figyeltem pár fejlesztőre: Westwood, Petroglyph, Blizzard, Monolith, Maxis, Bioware, de mind elcseszte a renoméját valahol út közben.
Westwood : C&C4
Petroglyph : Forged Battalion
Blizzard : Wow kiegészítők Catától kezdve
Monolith : Shogo 2-t nem készítették el
Maxis : Sim City 4
Bioware : Mass Effect 3 utolsó 30 perc
0
0
0
0
no avatar
- Ubi is csinált ármódosítást sale előtt (felemelte 65€-ra a korábban 60€-s címet, hogy a 70% leértékelésnél kb 5€-val legyen drágább, mint a többi cím), ez nem újdonság.
- Hibajavítás, meg nem árnövelő hatású kellene hogy legyen, hanem maradjanak csendben és foltozzák azt amit kiadásig nem tudtak megjavítani.

Lehet én értem rosszul, de a boltoknak nem kell a játékok kiadóival egyeztetni, hogy az adott címet le akarják értékelni, vagy legalább szerződésben kellene ilyen fejezetnek lennie? Mert ebből nekem az jött le, hogy minden sale a bolt saját biznisze...kövezzetek meg, de szerintem ennek nem így kellene lennie.
0
0
0
0
💬 1
susguy avatar
@Palanova: Steamen is szórakozott ezzel pár cég (pl. GTA V), de végül betiltották az ár változtatást sale előtt x ideig.
Egyébként igen, minden kiadónak maga kéne eldönteni hogy egyrészt egyáltalán részt vesz-e, másrészt hogy mennyivel.
A gond az hogy itt nem csak egy hanem több kiadóról van szó. Tekintve az amúgy is alacsony létszámot a platformon, nehéz elhinni hogy véletlenül pont most először történik ez velük, pont egy új platformon, pont egyszerre, pont a platform első leárazásánál.
0
0
0
0
pupehap avatar
Jöhetnek a konteók, de ez nekem bűzlik....
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció