Az Nvidia hivatalosan is felemelte az RTX 3000 szériás GPU-k európai árát

Szerző: xoki | 2022. január 24. | hír | 41 hozzászólás

A német Computerbase.de felfedezte, hogy az Nvidia szép csendben felemelte az RTX 3000 Founders Edition szériába tartozó grafikus kártyák árát az Európai Unióban, nem sokkal a tervezett áremelések híre után.

A változtatások után a kártyák ára 5-6,5%-ot nőtt, ami első hangzásra kevésnek tűnhet, de például egy RTX 3090 esetében ez 100 eurós drágulást jelent. A Tom's Hardware felvette a kapcsolatot a gyártóval, hogy vajon az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és más régiókban is terveznek-e hasonló áremelést. Az Nvidia képviselője egy tömör válaszban tisztázta a helyzetet: „Nem. Ez az árfolyam-ingadozással van összefüggésben. Ez minden.”

Az ajánlott fogyasztói ár nem igazán releváns mostanában, hiszen a GPU-hiány és a magas kereslet miatt a kiskereskedelmi árak meg sem közelítik azt. Ettől függetlenül a Founders Edition áremelkedése elég elkeserítő, mivel az EU-ban kizárólag az Nvidiától lehet MSRP áron hozzájutni a kártyákhoz, legalábbis akkor, ha valamilyen csoda folytán elérhetők. 2021 januárjában az adókulcsok változása miatt 3-4%-kal már megemelték a kártyák árát, tehát ez már a második alkalom, amikor az Nvidia drágított.

Régiótól függetlenül továbbra is kihívás lesz a legjobb grafikus kártyák megtalálása. Az Nvidia pénzügyi igazgatója, Colette Kress szerint az év második felében fog valamelyest javulni a helyzet. Ekkor várható az új 4000-es széria debütálása, amelyet a TSMC készít, miközben a vállalat továbbra is árulni fogja a Samsungnál gyártott RTX 3000-es szériás termékeket is.

Hozzászólások: 41
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Funes avatar
Nem elég, hogy a piac mesterségesen nyomja fel az árakat még rá tesznek egy lapáttal, igazából én már senkinek nem ajánlok gépet venni, csak ha általános felhasználásra kell(azt is csak maximum használtan), ha valaki játszani akar, akkor az xbox-gamepass kombónál nem tudok jobbat ajánlani jelenleg.
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@Funes: Rohadtul egyetértek egyébként, sajnos én valami oknál fogva nem tudok konzolon játszani, már ahogy a gamepad a kezembe kerül szinte egyből inkább dolgozni támad kedvem, mint sem játszani - pláne, ha nem tudok egy alt-tabbal szabadulni.

De ha tehetném, akkor "újratanulnám" a játékokat, mert ez már tényleg brutális.

Ha akarsz egy olyan "izom gamer" PC-t összerakni, amit NEM rég, 5-6 éve 400 ezerből raktál össze, az most alsó hangon is 2 millió. Csak a hűtésre (minőségi AIO, vagy levegő, de akkor olyan kiegészítő ventik, amivel már ott is van árban) rámegy egy százas alsó hangon, és ha már ennyit költöttél, ugye a tápon se spórolhatsz több okból sem, az is vagy jó 60+, házzal együtt már 100 felett.

Az, hogy a széria "gamer" tagja, vagyis a 80-as végű kártya 650-800, az "enthusiast" szint pedig 1,3 milla, az pláne vicc.
0
0
0
0
santakigyo avatar
Lehet, hogy a gamer PC sose a szegények hobbija volt.....Nem egy alkalommal építettem gépet,és azért emlékszem nem is annyira rég egy 100+ kártyát használtan megvettem 80 ezerért, a régit eladtam 20 ezerért és 60-ból volt egy olyan kártyám aminél nem kellett gondolkodni, hogy vinni fogja e az adott játékot.
A többi hardver szintúgy.Jó persze kompromisszumok voltak, de ésszel jó kis játszós gépeket lehetett összerakni.
Na mostanság próbáljon meg valaki 100 ezer körül kártyát venni....
Oké, hogy emelkednek az árak, de a józan ész határát rég átlépte. És akkor ez csak egy kártya aminél az elévülési idő nagyon gyors.
Mert elég hamar már a következő után kacsingat az ember.
1
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
Hu, makom volt hogy tavaly nyar vegen nem vartam tovabb, mikor talaltam Amazonon egy db vadiuj 3060-ast! :D Meg mondjuk lehet az sem baj, hogy a regi kartyaim is megvannak mind, ha esetleg beutne a mennyko es elromlana az uj karim. Bakker, durca arak vannak ismet
0
0
0
0
no avatar
Még a végén elő kel vennem a régi kártyáimat,gts 250 vagy a gts 450-et😀
2
0
0
0
💬 1
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@csoki111: Nekem is megvan mindegyik karim az utobbi 2 evtizedbol! 🤣😅
0
0
0
0
carl18x avatar
Üdv! Downuser azt írta lesz napkítőrés.
Csináltam egy topikot, írjatok bátran. Meg kell védenünk a hardvereket, valahogy.
A Topik a linkbe megtalálható, nem félünk és nem fázunk AMD processzor a királyunk :D
https://gepigeny.hu/forum/viewthread.php?thread…ad_id=2572
0
0
0
0
💬 3
downuser avatar
@carl18x: Nem állítottam biztosra, hogy lesz :), arra reagáltam, hogyan nullázódhat le a kriptobányászat.
0
0
0
0
carl18x avatar
@downuser: Se baj izgalmas a topikba, lépj be bátran :D
0
0
0
0
downuser avatar
@carl18x: Már írtam. 😎
0
0
0
0
dripone avatar
Egyre jobban szívják meg azok akik várnak a csodára. Megdrágult az élet, ezzel meg kell tanulni együttélni.

A bánya beszakadását várni lassan már olyan mint a corona végét vagy a lotto 5-öst.
2
0
0
0
carl18x avatar
Az a 5-6% nem oszt szoroz! :D Ha a bánya beszakad utána úgy is lesz bőven kártya a piacon.
A Fő kérdés ez befog-e következni valaha ?
0
0
0
0
💬 11
PC_4RM avatar
@carl18x: Nem! De nem tudom miért hiszel te a bányás dologban ennyire? :DDDD Nézzél szét a világon, minden drágul! Ez lesz az "új" világrend, DRÁGA LESZ AZ ÉLET, A HOBBIK MEG PLÁNE!
1
0
0
0
no avatar
@PC_4RM: Sajnos én is így látom. :(
0
0
0
0
downuser avatar
@carl18x: Amire te vágysz, az egy napkitörés, ami tönkreqrja a bolygó elektromos berendezéseit.
Utána viszont ne is álmodj saját kártyáról, mert Klaus Schwab bácsi megmondta: "2030-ra nem lesz semmid, de boldog leszel". Magyarul: eltörlik a magántulajdont. Mindent bérelni fogsz. Lesz mindenkinek egy adott mennyiségű passzív jövedelme digitális pénzből. Ha többet szeretnél, természetesen munkával tudsz többet rekvirálni, viszont, gyűjteni nem fogod tudni, mert minden év végén lenullázódik. És ha szeretnél életben maradni, nem éhendögleni mint egy ellátatlan haszonállat, jó polgárként viselkedni, beadatod magadnak 3-4 havonta az aktuális járvány elleni oltást, melyet a bőröd alá ültetett csipbe tárolnak, amely egyszerre a személyi igazolványod, a bankkártyád, és TAJ-kártyád (lesz benne GPS is ne aggódj).
1
1
0
0
carl18x avatar
@downuser: Szép új világ XD :D Igen olvastam 2030-tól meg akarják szüntetni a magán tulajdont.
De annak mi értelme, ha van valami de nem birtokoldhatod.
Nyilván a mai rendszer se tőkéletes, de legalább ha dolgozol és van jövedelmed azt veszel rajta amit csak akarsz.

Hát reméljük ez a jövőkép nem fog beállni, mert senki se akar digitális rabszolga lenni.
Azért hogy az ember boldog lesz, abban nem vagyok biztos. Kíváncsi vagyok hogyan akarják ezt elérni.
Azért aki meg a mai világban jól keres, és sok minden birtokol nem lehet tőle demokratikus módon elvenni.

"Napkitőrés"
Na úgy olvastam lesz napkitrős, arra gondoltam ki kéne valamit találni hogy a hardvereinket megvédjük tőle. Ha valóban lesz, akkor mi legyen alufóliával vagy parabóla antenával lefedjem a gépházat egy mély gödör aljába. Valamit ki kéne találni egy ilyen opcióra :D
0
0
0
0
downuser avatar
@carl18x: A lényeg a lebutított, lealacsonyított, identitás és hovatartozási zavaros dolgozó tömeg kialakítása, totális kontroll alatt tartása.
Lesz egy uralkodó réteg- high tech implantokkal (mint a Cyberpunk-ban) és lesznek a csóri dolgozók, gagyi implantokkal, vagy csak egy kis RFID csippel.
És lesz egy mesterséges szuperintelligencia, ami az egészet felügyeli, koordinálja. Néha belenéz az agyadba, ellenőrzi hogy nincsenek rossz gondolataid, cserébe megkönnyíti a hétköznapjaid. Nem kell iskolába járnod, mert ha valamit tudni akarsz, rögtön le tudod magadnak tölteni a kommon felhő adatbázisból. Persze abból válogathatsz, amihez jogosultságod van.
Az uralkodó kaszt pedig mindent és bármit megtehet, oda mehet ahová akar (mint most is) azzal a különbséggel, hogy lehetőségük lesz örökké élni-mert a nem is oly távoli jövőben meg lesz hozzá a technológia (már lehet hogy most is kivitelezhető).
0
0
0
0
carl18x avatar
@downuser: Szerintem ez nem 2030-ra valósül meg, inkább 2050-2060 táján.
Köszönöm de valahogy nem tűnik olyan jó ötletnek.
Igen sok az ember valszeg kontroll alatt akarják őket tartani.
De nekem nem kell semmilyen chip az agyamba, se a bőrömba! :D
Bár manapság poén már egy személyi igazolvány miatt is ujjlenyomat kell.
0
0
0
0
downuser avatar
@carl18x: Én lennék a legboldogabb ha nem így lenne, és nem ebbe a világba haladnánk, ellenben az USA-ban van egy mondás: " Lassan kezdünk kifogyni az összeesküvés elméletekből, mert kezd mindegyik megvalósulni. "
0
0
0
0
sanyi236 avatar
@downuser: Mi lenne a tanácsod? Hogyan készüljek fel a fekete napokra ? Bunker építés nem játszik, mert csóró vagyok hozzá.
0
0
0
0
downuser avatar
@sanyi236: Tarts szoros kapcsolatot a közeli barátaiddal, családtagjaiddal. Próbálj meg majd kommunába szerveződni olyanokkal, akik valamelyest értenek az önfenntartó élethez: földműveléshez, állattartáshoz. Mozogj sokat, edzd a tested. Szerezz be valamilyen önvédelmi eszközt: colos vascsövet, seprűnyelet. Ha tudsz, szerezz tűzkövet, iránytűt, napelemes töltőt, kis cb-rádiót, ami napelemmel tölthető. Próbálj meg intézni sátrat, meleg hálózsákot. Kötelet, íjat-nyílvesszőt. Kezdj el buskraft videókat nézni. És maradj erős. Mindig. Legtöbbször fejben dőlnek a dolgok. Soha ne add fel.
0
0
0
0
no avatar
@downuser: Nem tudom mennyire következhet egy ilyen dolog be. Sok érdekességet olvastam, hallgattam és utána is jártam néhányuknak, közülük elég sok megtörtént, utólag bizonyítható lett, de vannak elég nagy képzelgések is szerintem. Az oltással kapcsolatosan nem hinném egyelőre kárát szenvednénk mint az sokan állítják, de valami oka van, valahová elvezet, mert reálisan nézve teljesen értelmetlen sokak számára és mégis arra visz minden esemény, hogy muszáj lesz megkapni mindenkinek. Nyilvánvaló rengeteg hazugság lefolyik vagy nem mondják el az igazat és nem csak a jelenlegi helyzetre gondolok, hanem általánosságban, de pl cabal bukása cimű sorozatban amit beharangoztak nem igazán lett eredménye, ugyanakkor sok mindennek jó alapja van, de utólag mégsem annyira hihető már számomra. Ha a fekete tükröt említeném, mikor először láttam kissé túlzásnak tűnt az a jövőkép, de később néhány közülük igazolódottnak látszik és nem biztos, hogy a többi nem így fog lenni. Bárhogy is alakul egy dolgot már látok, összefogás társadalmi szinten nem volt és nem is lesz, nagyon jól megvan osztva kisebb-nagyobb csoportokra a társadalom, szóval amerre visz ez a tendencia oda fogunk megérkezni és ellene tenni nem hiszem, hogy lehet. A hozzászoktatás alaposan és türelmesen zajlik, így nem fáj annyira senkinek, de csak míg a gödör aljára érünk, ha érünk, de akkor már késő lesz.
0
0
0
0
downuser avatar
@kedveslehel21: Ahogy kinéznek a dolgok, kezd egyre forróbb lenni a talaj a szomszédban.
Az események egyre jobban felgyorsulnak. Ha kitör a háború az orosz ellen és sikerül minket is belerángatni, akkor megnézhetjük magunkat. Persze ez még csak az eleje. Egyébként senki nem tudja mit hoz a jövő, de jelen állás szerint sok jót biztosan nem. Érdemes felkészülni lelkiekben a legrosszabbra. Sanyi236-nak írtam pár gyors tippet. Érdemes elolvasni.
0
0
0
0
downuser avatar
Váratlan fordulat. 🤣😂🤣😆
0
1
0
0
enslaved avatar
A PC már soha többé nem a szegény emberek játszótere lesz nagyon úgy néz ki.
1
0
0
0
💬 6
xCube avatar
@enslaved: Ez egy ideje már így van, csak sokan inkább mégis PC -t vesznek, elsősorban azért mert arra "nem kell megvenni a játékokat".
0
0
0
0
enslaved avatar
@xCube: Én nem fogok soha megválni a PC - től, az a legfőbb platform számomra, és az is marad, a konzolok meg elférnek mellette, legalábbis amíg lesznek exclusive címek. A torrent nálam meg jól tudod, mennyire elítélendő, de tisztában vagyok azzal, hogy sokan emiatt (is) szeretik jobban. Igazából én egy dolgot tennék lehetővé PC - n is, hogy valahogy el lehessen adni vagy cserélni a megunt játékokat, pont mint konzolokon.
0
0
0
0
xCube avatar
@enslaved: Én a havidíjas szolgáltatásokban látom a jövőt. A GamePass egy kimondottan jó példa arra, hogyan lehet ezt a dolgot nagyon jól csinálni.

Az ideológiai szintű kalóz tartalomfogyasztást én is elítélem és elég sokat is ágálok ellene, ha arra terelődik a szó.
0
0
0
0
enslaved avatar
@xCube: A havidíjas megoldás akkor igazán jó szerintem, ha egy egyszerűbb single játékot veszünk alapul, mondjuk mint a Resident Evil legutóbbi részét. Egyszer végig játszod, elég is volt, dlc - ket sem kapott. Viszont ha már egy AC - t nézek, amibe én is beleöltem több mint 400 órát, amihez több hónap kellett, plusz jöttek a dlc - k, a napi feladatok, akkor jobb ha az ember megveszi, hiszen a havi díj is 5500ft az Uplay - en, de említhetném a Division 2 - őt is, amit én is már szerintem megjelenése óta minden nap előveszek. Szóval jó dolog ez a havidíjas előfizetés, csak nem minden játék esetében, akik meg online megszállottak azokról ne is beszéljünk.
0
0
0
0
dripone avatar
@enslaved: Lehet én vagyok maradi, de én inkább megveszem lemezesen PS5-re és ha végigjátszottam akkor féláron még mindig el tudom adni.

Az hogy a gamepass-ban hozzáférsz a játékokhoz csak annyiból cink, hogy akkor az a játék sose lesz a tied, csak kölcsönzöd ( addig az ideig amig fizeted ). Èn nem bérelni szeretnék egy játékot, hanem dobozostul a kezembe fogni és ha kijátszottam továbbadni rajta, hogy valamennyi vissza is csöpögjön belöle.

Ez a GamePass dolog azoknak a legjobb akik ilyen GeforceNow szolgáltatáson keresztül nyomatják. Ideje volt már hogy elöálljanak egy ilyennel az alacsony költségvetéseken tengöknek is.

Ha havidíjas bérlés akkor az nálam egy no-go.
0
0
0
0
zsiroslangos avatar
@enslaved: Tény,hogy megfizethetőbb áron volt egy gamer pc,de igazából soha nem a szegények játszótere volt.
0
0
0
0
Falusi15 avatar
Spoiler!
Álmaink hátráltatója, az áremelés.
2
0
0
0
no avatar
És ezzel együtt a többi széria is ugyanúgy emelkedni fog. Asszem nem lesz új gépem mostanában. De lehet soha.
0
0
0
0
💬 7
brockyjocky avatar
@gyudani1996: Én idén nyáron tervezek videókártyát újítani. Habár, lehet én is le teszek róla és inkább félrerakom a pénzt. Sajnálok egy kártyára ennyit költeni. 😓
0
0
0
0
pinkyke avatar
@brockyjocky: én is azon gondolkozom hogy eladom a gépemet és át állók ps vagy xboxra vagy csak passzolom az egészet.
nevetséges ez az egész mizéria már hogy ki kire fogja hogy mitől szar a piac.😒😒
2
0
0
0
downuser avatar
@pinkyke: Lehet jobb volna inkább konzervre, hálózsákra, tűzkőre félretenni, mert ahogy kinéznek a dolgok, nemsokára a só, az ivóvíz, a wc-papír lesz az új fizetőeszköz.
2
0
0
0
zsiroslangos avatar
@downuser: Remélem addig nem jutunk el.Legalább amig élek. :D
0
0
0
0
downuser avatar
@zsiroslangos: Kőbe van vésve 40 éve, hogy 500 millió alatt kell tartani a bolygó lélekszámát.
Járvánnyal-vagy nélküle, vakcinával-vagy nélküle, globális háborúval-vagy bármivel, de végig fogják vinni a tervet így vagy úgy, és 2030 körülre szeretnék befejezni.
0
0
0
0
Belchior10 avatar
@downuser: Nem kevés az 500 millió? Azért ennél több rabszolga kéne, hogy eltartsa a felső tízezret.
0
0
0
0
downuser avatar
@Belchior10: A többit megoldják mesterséges személyekkel, androidokkal, robotokkal...stb
1
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció