Windows 11: így szerezhető be a TPM 2.0

Szerző: xoki | 2021. November 08. | hír | 47 hozzászólás

Sokakat teljesen hidegen hagy a Windows 11 operációs rendszer, de természetesen olyanok is akadnak, akik mindenképpen frissíteni szeretnének, ellenben beleütköznek az egyik legfrusztrálóbb akadályba, amely nem más, mint a TPM 2.0. A Windows 11 hivatalos rendszerkövetelményei szerint elengedhetetlen a firmware TPM vagy a Trusted Platform Module 2.0 (TPM) megléte. Nézzük, hogyan is lehet hozzájutni az utóbbihoz!

Először is fontos kiemelni, hogy a Microsoft által feltüntetett kikötések könnyen kikerülhetők, viszont, ha nem akartok biztonsági problémákba ütközni, a feltelepítés előtt érdemes teljesíteni azokat. Ezenfelül előfordulhat, hogy egyáltalán nincs szükségetek ilyesmire, vagy alapból nem helyezhető el a gépbe.

A vásárlás előtt a firmware TPM, illetve a TPM chip jelenlétét kell leellenőrizni. Előbbit a BIOS-ban lehet aktiválni, de ez a folyamat függ az alaplapgyártótól, szóval először mindenképpen nézzétek meg a kézikönyvet. Itt fontos szem előtt tartani, hogy az AMD „fTPM”, míg az Intel „PTT” néven hivatkozik rá.

A TPM chip jelenlétét leellenőrizhetitek a „tpm.msc” futtatásával. A Windows gomb + R megnyomása után írjátok be az említett parancsot és nyomjatok entert. Ezt követően megnyílik a „Megbízható platformmodul (TPM) kezelése a helyi számítógépen” ablak, amelyben a „TPM használatra kész" vagy a „Nem található kompatibilis TPM” üzenet fogad majd benneteket.

Ha egyik módszerrel sem leltetek rá a TPM-re - és továbbra sem tartjátok jó ötletnek kikerülni a Microsoft által feltüntetett rendszerkövetelményeket -, akkor vásárolnotok kell egy TPM 2.0-t. Természetesen nem csaphattok le az elsőre, amivel találkoztok. Először is ellenőrizzétek le, hogy az alaplapon van-e a chipnek fenntartott hely, illetve, ha igen, akkor az hány tűs. Ezek mind gyártótól függenek, így ismét az eszköz kézikönyvére lesz szükségetek.

Amennyiben valamiben nem vagytok biztosak, akkor ajánlott először fórumokon segítséget kérni a felesleges pénzikidobás elkerülése érdekében.

Hozzászólások: 47
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
szilver avatar
Utána néztem ennek a TPM Modulnak a neten hát egy vicc már az ára is :D 12-13ezrek... hogy elinduljon a win11. Aha hát persze már rohanok is,hisz ez a legfontosabb dolog az életemben. :D Nem csak GPU fronton ,de úgy látom hogy mindennel elszálltak az árak.Egy átlagkeresettel rendelkezőnek igencsak meg kell gondolnia hogy mire is költ egy adott hónapban.Komolyan mondom kezd olyan érzésem lenni mintha a forgalmazók meg a gyártók kb minden második embert a földön,ha nem is milliomosnak,de legalább jobb módúnak tekintik havi 400-500-as átlag fizukkal :D Jah bocs, /fő.Azért ez régebben nem így volt.Szegény ember is összetudott kapargatni kis idő elteltével a kiszemelt termékére ami esetleg a jobb kategóriában volt.Nah most lehet próbálkozni.JAh persze semmi gond,veszünk fel hitelt,csak laza 1misit 5éves futamidővel.Épp eszű ember egy szolid használt kisautót vesz ennyiért,nem VGA-t.Nah jó be is fejeztem a mondókámat.Senkit nem akartam megbántani ezzel az irománnyal,ha esetleg valami félreérthető lenne benne.Csak egy kérdés maradt bennem.Vajon meddig fog még ez tartani és hol lesz a vége?Globális szintre értem,úgy általánosságban mindenre ami szolgáltatás,ipari cikkek,élelmiszer..stb.

UI.:És így jutottunk el a TPM modultól a kenyérig...hát lehet nem vagyok normális,de eléggé szar a helyzet.

Köszöntem a figyelmet!
0
0
0
0
💬 4
Win-xp-SP3 avatar
@szilver: Tudtommal a TPM-nek a processzorban kell lennie benne.
(Lásd CPU támogatási lista Intel és AMD oldalon)
Ha nincs akkor kell venni az alaplapra modult. Feltéve ha van csatlakozó rajta.
0
0
0
0
xCube avatar
@Win-xp-SP3: A TPM az alaplapon van. A CPU támogatási lista és a TPM két különböző dolog.
0
0
0
0
xCube avatar
@szilver: Azért nem kell ezt ennyire felfújni, a TPM a legtöbb olyan modern alaplap része, ami fogadja azokat a processzorokat, amit a Windows 11 támogat. Extrém eset, ha külső modult kell venni.
0
0
0
0
no avatar
Nem kell venni modult, majdnem mindegyik bios-ban be lehet kapcsolni a tpm-et😷😷😷
0
0
0
0
Geri22 avatar
Mennyivel lehet jobb teljesitmenyileg a 11 mint a 10? Jobban futhatnak rajta a jatekok? Vagy miert lenyeges 11 re valtani?
0
0
0
0
R3dLinE avatar
Én felraktam, mert kísérletezős kedvem volt. :D Egyenlőre tökéletesen ellátja a 11-es is a feladatát.
0
0
0
0
Booker avatar
2025-ig kihúzom 10-el. Aztán ha nem lesz upgrade, majd felrakom a 11-et
3
0
0
0
enslaved avatar
Hiába van az alaplapomon, egyelőre a Windows 11 tiltólistás. Szerintem senki ne tegye fel még, ne frissítsen. A 10 - es 2025 - ig kapja a frissítéseket, nincs miért kapkodni. Elég sok kezdeti problémáról olvasni szakértőktől. Mondjuk nem tudom ebben mi volt vicces, de nem is nagyon érdekel.
4
3
0
1
💬 27
FoLey avatar
@enslaved: És mi van akik már felrakták és teljesen megvannak elégedve vele?
Kíváncsi vagyok milyen kezdeti problémák vannak.
0
0
0
0
enslaved avatar
@FoLey: https://www.***/techbazis/20211014-nem-erdemes-frissiteni-windows-11.html
0
0
0
0
FoLey avatar
@enslaved: VAFFLER DÁNIEL 2021.10.17. 06:29 Ez sem mai hír,azóta jöttek a hotfixek.
Nekem szerencsére L3 cache problémán kívűl nem volt.
0
0
0
0
enslaved avatar
@FoLey: Addig mondod hogy jó még a végén felteszem🙂
0
0
0
0
showtekk avatar
@enslaved: Én is felraktam végül és nem bántam meg, gyorsabb, jobb és számomra szebb is, rég voltam ennyire megelégedve windowssal főleg igy az elején :)
0
0
0
0
enslaved avatar
@FoLey: Az a bizonyos memóriaszivárgás nincs már jelen? Arra nagyon sokan panaszkodtak fórumokon, játszottak, és úgy is maradt a ram használat a gép kikapcsolásáig. Főleg emiatt nem igazán akarok plusz telepítést csinálni, mert ez nem nagyon hiányozna. Köszi.
Spoiler!
Nőként egészen jól nézel ki amúgy🙂
0
0
0
0
enslaved avatar
@FoLey: Felraktam végül a 11 - et. Simább, gördülékenyebb az egész rendszer, szebben is néz ki, egy dolog zavar igazából, hogy a tálca méretét nem lehet kisebbre venni, de kikapcsoltam, így csak akkor van ott amikor ráviszem az egeret. Mondjuk nem értem, ezt miért hagyták ki, mármint a méretének az állítását. Memóriaigénye valamivel magasabb alapból, kb. 5-6% - kal, de ez mondjuk nem nagy gond 32GB mellett (mondjuk 16 mellett sem). A szivárgást talán javították már, mert visszaáll alapra használat után, azaz olyan 3.2GB körülire. Mondjuk a gépház, stb. megoldásokat még szokni kell, az szerintem barátságosabb volt a 10 - es esetében.
0
0
0
0
kolopele avatar
@enslaved: 2021 van sajnos haladni kell a korral. Amikor Windows 7-ről 10-re váltottak át akkor is sokan így véleményeztek. Azóta meg megszerethető operációs rendszer lett.
Most Windows 11-en a sor és mégsem olyan rossz egy operációs rendszer ahogyan sokan állították. Kell egy kis idő,de már eleji gondokat már foltozgatták.
0
0
0
0
enslaved avatar
@kolopele: Nem is mondtam hogy rossz, csak a tálca mérete lehetne kisebb, vagy legalább lehetne állítani. Hátha majd ez is meglesz, bár ez legyen a legnagyobb hibája.
0
0
0
0
kolopele avatar
@enslaved: Registry átírásával megoldható a tálca gond.
0
0
0
0
enslaved avatar
@kolopele: A neten megtaláltam a megoldást már rá, regedit, és ott kell beírni 0 értéket, csak annyi lett a gond, hogy a jobb alsó sarokban az utolsó négy ikon lejjebb van így csúszva, azaz az internet, hangerő, HUN még éppen látszanak teljesen, a dátumnak viszont csak a fele. Mindenesetre még így is jobb mint volt, csak lesz hozzá valami javítás majd.
0
0
0
0
kolopele avatar
@enslaved: Későbbiekben lehetséges. Türelem rózsát terem.
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
@enslaved: Az alaplapodon? Még jó, hogy a TPM processzorba integrált...
Ezekkel a sz@rokkal is csak megkerülni lehet... elhitetni a rendszerrel.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@AMDMonsteR: Régebbi gépeknél nincs processorba integrállva.
nekem az alaplaphoz is max TPM 1.2-t lehet venni szal mind1 is, W11 így is fent van xD
csak egy PowerShell script kell telepítéskor, semmi más.
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
@YoRHa 2B: Igen, ezért nem támogatja a régebbi gépeket.
Másként is meg lehet kerülni úgyis ha valaki meg akarja...
Csak ezen voltam kihalva, hogy qlaplapon van, meg modult venni 😂
0
0
0
0
enslaved avatar
@AMDMonsteR: Nézd, mivel jóformán erről a TPM - ről a Win 11 kapcsán hallottam először, ezért utánanézve ennek mindenhol azt olvasni, hogy ez egy alaplapra integrált mikrochip, de biztosan te jobban értesz ehhez ezek szerint. Ami biztos, hogy a biosban megtaláltam hogy ott van és bekapcsolható.
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
@enslaved: Ha utánaolvastál akkor tudod, hogy a modern processzorokban van TPM modul, ami egy fajta biztonsági gát. A TPM modul olyan mint az Apple esetében a T2 chip. Egy külön modul a rendszer engedélyek, külső eszközök, jelszavak, hardware kulcsok és egyebek kezelési és hitelesítésére.
Ezt meg lehet kerülni úgy, hogyha van egy külső chip, de alap járaton azért volt CPU követelmény megadva Win11-hez, mert azokban már van erre szolgáló modul.

Ha nem olyan procid van, akkor be lehet csapni a Windowst természetesen, sok féle képp
0
0
0
0
FoLey avatar
@AMDMonsteR: Végül is többféle van Windows 11 tpm megkerülésére. Neki tuti kell hogy legyen alaplapján biosában intel platform trust technology PTT néven.
A másik mindig kíváncsi vagyok milyen kezdeti problémák vannak. Az intel részről nem volt L3 cache probléma csak amd-nél. Ezt később orvosolták is.
A fájlkezelő problémára is lett bugfix.
A rendszer gördülékenymentes és örülök ennek a rendszernek. Jól ki is használja a hardver adottságát.
0
0
0
0
enslaved avatar
@FoLey: Vannak fenn videók fps csökkenésről, és sokaknak sokkal több ramot eszik a 11, persze ezekre (is) ígérték a javításokat. Én nem azt mondom, hogy nem kell majd váltani, csak nem kell vele sietni, forrja ki magát először. Egyébként igen, PTT néven van a biosban, alapból ki van kapcsolva mint ahogyan a secure boot is.
0
0
0
0
MentaStrike avatar
@enslaved: Figyelj, gitHUB segített, Win11 van fent, 2-4 FPS-t vesztettem, de ahogy eddig nézem, stabilabb low FPS-t kaptam cserébe
0
0
0
0
enslaved avatar
@MentaStrike: Na, ennyire azért nem is akarnék belefolyni, github meg hasonlók, nyilván nem tartok attól sem, hogy a 32GB ramom nem lenne elég netezésre meg játékra, egyszerűen csak nem akarom elkapkodni a felrakását. Majd később. Megváltozott más egyéb is a felületén, vannak programok állítólag amelyek nem kompatibilisek vele, jó ez a 10 - es még egy ideig.
1
0
0
0
enslaved avatar
@AMDMonsteR: Köszönöm, így már világos. Nem lehurrogni kell egyből valakit, csak mert nem a szakterülete az adott téma, el lehet így is magyarázni. Többségünk nem hülye gyerek azért itt (vannak persze kivételek), de amíg te ehhez értesz, én máshoz. Tüzetesen nem néztem meg soha mi az a TPM, na meg ahol olvastam róla, ott az alaplappal hozták összefüggésbe.
1
0
0
0
P a i n avatar
@enslaved: Én a régi 775-ös konfigomon semmi problémát nem tapasztaltam (megkerültem a TPM és CPU követelményt). Sokkal gyorsabb volt az egész rendszer, pedig semmit nem cseréltem ki, ugyan arra az SSD-re ment fel, mint amin a Windows 10 volt.

Mostanira viszont nem tervezem felrakni, elég gyors az 10-vel is.
0
0
0
0
enslaved avatar
@P a i n: Na de ha megkerülöd a követelményeket, akkor ha jól tudom nem fogsz kapni frissítéseket majd. A másik meg, hogy egy friss rendszer mindig gyors még az elején, csak utána felkerül rá a sok program meg a sok szemét, amiről maga a Win gondoskodik.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@enslaved: Nemtudom nálam is ezeréves Phenom II höz van felrakva de eddig jött frissítés, meg be is aktiválódott, semmi hátrányt nem tapasztaltam (jelenleg, majd az ms biztos tesz róla)
De igazábol 10 el nem is vesztes semmit, pl a 11 nem tudja mind2 monitoron lévő tálcára kirakni az időt de az ikonokot meg igen ami fölöttébb bosszant
Természetesen erre is van megoldás, de a classicshell-t sohasem szerettem allstartisback meg nem ingyenes.
0
0
0
0
P a i n avatar
@enslaved: Őszintén a kb 3 hét alatt (eddig használtam a 11-et) nem néztem, hogy kapok e frissítést. Ha volt is lassulás a telepített programok (meg még más dolgok) végett, az annyira minimális volt nálam, hogy kb észre se vettem.
0
0
0
0
enslaved avatar
@P a i n: Remélem később sem lesznek vele gondjaid. A Microsoft sosem volt szeretetszolgálat.
0
0
0
0
Nameless_Ghoul avatar
Én, egy ASUS ROG STRIX Z370F alaplaphoz vettem ASUS TPM 2.0 modult. Tökéletesen működik!🙂 Szerencsére még igen csak olcsón... (3500Ft)
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@Nameless_Ghoul: Nekem ASUS ROG STRIX B450-F gaming van, Win11-ig nem is tudtam, hogy van a lapomon olyan is :D
0
0
0
0
tivike avatar
A következő generációs alaplapokon úgyis integrált lesz. Amúgy sem kell még elkapkodni ezt a win11-t. Hagy forrjon csak ki.
2
0
0
1
💬 5
no avatar
@tivike: A 12-dik genes procikhoz való alaplapokba már benne van alapból.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@Kings Bounty fan: Nekem a 11-dik generációs laptop procinál már már benn van. i5 1135G7 a pontos típus.
0
0
0
0
no avatar
@reszler112233: Az jó helyes.
0
0
0
0
Win-xp-SP3 avatar
@tivike: Tudtommal a TPM magába a processzorba van benne.
(Lásd CPU támogatási lista Intel és AMD oldalon)
Lapokon is előfordulhat csatlakozási felület külső modul számára ha a CPU-ban nincs benne.
0
0
0
0
no avatar
Aranyos. A gond csak az, hogy ezeket a TPM modulokat szépen felvásárolták már korábban, így aranyáron vannak...
És az sem biztos, hogy pont találsz kompatibilis változatot.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció