Samsung: HDD helyett SSD

Szerző: xoki | 2018. August 08. | hír | 28 hozzászólás

Tavaly megjelent a Samsung első 1 terabyte-os V-NAND chipje, amely bizonyítékul szolgált, hogy az SSD-k esetében is képesek elérni a nagy tárhelyet. A cég most bejelentette, hogy elrajtolt a 4-bites 4 TB QLC SATA SSD-k tömeggyártása is.

A Samsung még 2016-ban bemutatta a 4 TB-os tárhelyeit, viszont azokat 1500 dolláros áron dobták piacra, amely lényegében beszerezhetetlen volt az átlagfelhasználók számára. A hamarosan érkező új termékek árát egyelőre nem árulták el, ellenben a bemutató során tisztán és érhetően kifejtették, hogy ezeket a fogyasztóknak szánják, ezért sokkal pénztárcabarátabbak is lesznek.

A Samsung új 4-bites SSD-i 1 TB-os, illetve 2 TB-os verzióban is elérhetővé válnak majd, és 540 MB/s olvasási sebességre, illetve 520 MB/s írási sebességre lesznek képesek, ahogy a 3-bites termékek esetében. Az új SSD mellett a Samsung megemlítette, hogy az új chipek lehetővé teszik a 128 GB-os, okostelefonokba szánt memóriakártyák hatékony gyártását is.

Hozzászólások: 27
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Mesterlovesz avatar
Arról semmilyen adatot nem közöltek, hogy mennyire lesz tartós, önmagában az hogy 4 vagy 8 helyett 16 felé osztanak egy feszültségtartományt, még nem jelent semmilyen fejlesztést, az a kérdés, hogy ezt tudják-e tartósan működtethetővé tenni, vagy tönkremegy pikk pakk.

Ezek a terrabyte os SSDk meg am is csak e-pénisz méregetésre valók. Akinek minimálisan számít a pénz is, nem csak mindenből megverszem a legdrágábbat alapon vásárol, annak semmi szüksége rá, hogy az összes családi videó meg zene meg film meg akármi SSDn legyen tárolva. Nem is erre lett technológiailag kitalálva, az SSD minden csak nem megbízható hosszútávó adattároló eszköz.

Azt meg senki ne mesélje be nekem, hogy otthoni felhasználóként nem elég neki a 250 giga hely a rendszerének meg az összes programjának.
Másfelől az internet korában minek tartja valaki lokálisan a gépén az egész steam könyvtárát, amikor párezer forintért beszerezhető internettel negyed óra alatt letölthető bármiylen játék? Mert egyszerre általában úgyis csak 2-3 al játszik az ember max, de ha mégis többel , akkor is ráfér a 250 gigára vagy 10.
0
0
0
0
💬 5
Warlordcommander avatar
@Mesterlovesz: De ugye azt se felejtsd el hogy nem mindnhol van olyan jól kiépített internet.
0
0
0
0
Flash avatar
@Mesterlovesz:
Azt meg senki ne mesélje be nekem, hogy otthoni felhasználóként nem elég neki a 250 giga hely a rendszerének meg az összes programjának.


Nekem a 250 GB SSD-n csak a rendszer van, rengeteg progi, egy rakás vst + project fájlok.
További 380 GB-nyi stúdióprogi fut külön HDD-ről, valamint közel 1 TB-nyi (jelenleg 36) feltelepített játék másik HDD-ről.
A fennmaradó terákon meg rengeteg film, zene, vidi, képek, software, stúdióprogi ill. játéktelepítők, + rakás letöltött/kreált szemét van.
Ha azt akarnám, hogy minden progi, és játék gyorsabban betöltsön/fusson, akkor kéne még 1-2 TB SSD. 😀
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Flash: Jó, amit te itt leírtál az egy professzionális munkaállomás, én az "otthoni felhasználó"-t nem egészen így értettem. Az audio/video kreáláshoz nem nagyon értek, amit írtam az nem erre vonatkozott. Nyilván egy ilyen géppel szemben teljesen más igények vannak támasztva.
Egyébként nem tudtam, hogy van 380 gigás stúdióprogram, dobj már rá egy linket pls, kiváncsi vagyok.

@Warlordcommander: Igen ez átfutott az agyamon, de arra jutottam, hogy aki van olyan anyagi helyzetben, hogy terrabyteos SSDken gondolkozzon az nem a legutolsó tanyán lakik valószínűleg... legalábbis kicsi az esély rá.
0
0
0
0
Flash avatar
@Mesterlovesz: Nem azt írtam, hogy 380 Gigás, hanem gigáNYI.
Konkrétan a Superior Drummer 3, Omnisphere, Keyscape, Trillian tesz ki ennyit.
0
0
0
0
xCube avatar
@Mesterlovesz: Ezek nem is az átlag otthoni felhasználóknak lettek tervezve. Az SSD nem egy olyan dolog, amin az ember archivál, cserébe ha szerkesztesz valamilyen audió / videó anyagot, modellezel nagy felbontású tömörítetlen textúrákkal, akkor jó ezeket egy olyan helyen tudni, aminek az elérése villámgyors.
Én is két SSD -vel építettem a gépemet, egy 250GB -os a rendszernek és nagyobb szerkesztőprogramoknak, 480GB a játékoknak és a nyers anyagoknak. Minden más archív cucc a második gépemen van, amiben három HDD csücsül, a maradék illetve a második számú biztonsági másolat pedig egy 2TB -os külső merevlemezen. Nem is raknék HDD -t ebbe a gépbe, még a legújabbak is zajforrást képzenek.
0
0
0
0
tivike avatar
Ez akkora butaság, hogy az ssd-k tönkre mennek!
3 éve lassan, hogy beszereztem az első ssd-t. Rá pár hétre úgy voltam vele, hogy nem kell többé hdd. Megvettem a másikat. Ha nem is 3, de bőven 2 éve. Így nem csak a Windows, de a steam és a torrent is ezekről fut. Jelenleg 98% a kondíció mindkettőn. Nem ölte meg 2 év alatt semmi őket. De ha ennyi idő után beadja a kulcsot valamelyik akkor is veszek egy másikat. Pedig én csak az olcsóbb Kingston ssd-ket használom. Szóval nem kell ettől felni.
0
0
0
0
💬 1
Shadow9 avatar
@tivike: Egy eset nem eset. Eddig szerencséd volt. A cégnél elszállt már nem egy SSD és mivel az adatmentés esélytelen (pontosabban a rendelkezésre álló eszközökkel gyakorlatilag Mission Impossible), ment a kukába a 250 GB. Örülj neki, hogy nem kritikus adatokat tárolsz, illetve érdemes megnézni, hogy a szerverfarmokon miket használnak.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Nem hiszem, hogy olyan tartós lesz ez a QLC megoldás.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
Hát azoknak jó a 1TB os meg 4TB os ssd aki nem tárol adatot rajta 😃 HDD még mindig best off 😃 megnézném hogy mennyi ideig menne az az ssd ha folyamatosan menne és szednéd le a játékokat rá 😃
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
4 terkás SSD rohadt drága lesz akármennyire is akarják olcsósítani..
0
0
0
0
deadly_cross avatar
kivancis leszek mennyibe fog fajni a 4 TB-s 😃 remelhetoleg nem 999.99 😃 ha 4 TB 500 $ alatt lesz akkor beruhaznek egyre az fix 😀
0
0
0
0
wgeorge85 avatar
Örülök, hogy lementek az SSD árak, bár csak az új gépembe lesz SSD meghajtó.😀
0
0
0
0
hekli96 avatar
Nem tudom, hogy az SSD valaha átfogja e venni az elsődleges adattároló szerepét. Szerintem ha nem csökken a közeljövőben a memóriachipek ára akkor nem. Valószínűbbnek tartom, hogy előbb fog kijönni egy relatív lassú de mai szemmel extrém méretű új adattároló technológia, minthogy az SSD végérvényesen kiszorítaná a HDD-t az adattároló piacról is.
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@hekli96: A komolyabb gépekben, vagy akinek számít a sebesség ott már réges régen elsődleges.
0
0
0
0
hekli96 avatar
@LordSzalko: A sznoboknál ahol a pénz nem számít, csak az e-pénisz méregetés megy, maximum ott. Senkinek de senkinek nem éri meg még adatot tárolni SSD-n akinek számít a pénz vagy a profit. Nálam is elsődleges az SSD (azon fut az OPrendszer meg a combosabb programok) de nem mind adattároló.
0
0
0
0
Arthur Morgan avatar
Nevezzetek régimódinak , de jelenleg én még rendszernek és sűrűn használt programok futtatására használok SSD-t minden más rendes HDD-n foglal helyet. Valahogy még úgy gondolom , hogy az SSD-vel szemben nagyobb biztonságban érzem az adataimat egy HDD-n, de biztos lesznek itt kollégák akik fordítva látják a helyzetet. Lehet, hogy én is 3 év múlva már csak SSD-t fogok használni , de majd kiderül még addig mi lesz 😆
0
0
0
0
💬 1
reszler112233 avatar
@Arthur Morgan: Nem vagy vele egyedül. Nekem is SSD-n csak a rendszer és a programok vannak. Na meg pár megát foglaló, ezer éves kisebb játék, de az is 1-2. Minden más még a játékok is HDD-n. Van is egy pár a gépemben aminek én gondolkodok redukálásán. Az az van 2 db 500 GB-osom amit lehet ki kéne váltani egy darab 1 vagy 2 TB-osra, de valahogy mindig másra megy el a pénz.
0
0
0
0
enslaved avatar
Én már régóta nem használok HDD - t, zajos, lassú, és a közhiedelemmel ellentétben nem csak a betöltése gyorsul egy pályának, több játék is van ahol folyamatosabb a futás. Én két db 1 TB - osat használok plusz a rendszernek egy 256 - osat, soha nem tennék már be HDD - t, de még a gyerekeknek is kidobáltam a gépeikből a HDD - ket. Lejárt lemez már, főleg hogy már potom 70 körül lehet kapni 1TB - osat, volt hogy 150 alatt nem lehetett kapni.
0
0
0
0
💬 7
hekli96 avatar
@enslaved: A HDD minden csak nem lejárt lemez még mindig közel 10x annyi tárhelyet kapsz mint SSD-nél. Valamint az SSD nem komálja ha nonstop újra van írva míg a HDD közel leszarja. Adattárolásra meg szintén nettó baromság az SSD ha adatot akarsz tárolni az egyetlen ami számít az a Ft/GB arány amiben az SSD nem muzsikál túl jól.
0
0
0
0
enslaved avatar
@hekli96: Mi a gond SSD esetében adattárolásnál? A gépben csend honol, gyors, a fontosabb adataidat meg nem írod rá csak egyszer. Egyébként tévhit az hogy egy jó SSD kevés írást bír csak el. Még teszek egy 2TB - osat a jelenlegiek mellé, 4TB már bőven elég lesz mindenre. Egy db 1TB - os elég az éppen aktuális játékoknak, és azokat sem írod állandóan napi 24 órában.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@enslaved: Azért ennyire még nem lejárt lemez egy HDD. Igaz hogy egy 1 TB-os SSD-t már 70 körül kapsz, de ezen áron akár 6 TB-os HDD is van ami ugye jóval nagyobb tárterület. Én amúgy régebben próbáltam az Euro Truck Simulator 2-t SSD-n, de egy szikrával sem futott jobban, mint ahol most is van, egy 7200-at forgó HDD-n. Adat tárolásra meg még manapság nem éri meg SSD-t venni.
Legalábbis ez az én véleményem.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@reszler112233: Ne egy euro truckot próbálj ki rajta.Az biztos nem fog jobban futni.Tegyél fel egy mai játékot,mondjuk egy GTA-t vagy egy Shadow of mordort pl. ami háttértár igényesebb.
Pl engem a tárterület nem izgat,sose tárolok semmit.
A gyorsasága viszont kétségbevonhatatlan.Tény,hogy drága,de ha azt nézem,hogy van egy ssd-m ami már 6 éves és köszöni jól van,meg van egy 2 éves is.Mind a kettő alsó kategória.
Nemsokára pedig az utolsó HHD -m is megy a fiókba vész esetére,helyére pedig egy ssd kerül.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@santakigyo: 120 GB-os SSD-m van így egy mai játékot a mérete miatt nem teszek rá, főleg, hogy az újabb játékok nem is igazán izgatnak. Gyorsaságot meg nem is említettem, azzal egyet értek, hogy egy SSD sokkal gyorsabb egy HDD-nél. Nálam számít a tárolás és arra a célra mint írtam SSD még nem éri meg.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@reszler112233: Persze ez egyénfüggő.Értelemszerűen ha téged az új dolgok nem izgatnak,akkor nem te vagy a célközönség.
Jelen pillanatban még nekem is HDD van a gépembe másodiknak,de majd ha egyszer hazakeveredek ez változik.Ahogy elhagytam az optikai meghajtókat,úgy szépen lassan elhagyom a vinyókat is.
Nekem nagyon tetszik az amit az ssd produkál egy gépben.
0
0
0
0
enslaved avatar
@reszler112233: Próbáld ki mondjuk az AC Originst, meg fogsz lepődni mennyivel stabilabban fut SSD - ről.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció