Ezt érdemes tudnotok a Windows 11 megjelenéséről és gépigényéről

Szerző: xoki | 2021. July 04. | hír | 28 hozzászólás

A Microsoft sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Windows 11 megjelenésére 2021 ünnepi szezonjában (október-december) számíthatunk. Azóta a cég elég egyértelmű jelekkel tudatta velünk, hogy már október 20-án befut az új operációs rendszer, de sajnos nem azok számára, akik Windows 10-ről szeretnének frissíteni.

Egy felhasználó kérdésére válaszolva a Microsoft hivatalos Twitter-csatornáján elárulta, hogy a Windows 10-es eszközökre csak 2022 első felében érkezik az ingyenes frissítés. Idén pedig valószínűleg csak azok juthatnak majd hozzá, akik az ünnepi szezonban megvásárolják a szoftvert vagy olyan számítógépet, amely alapból az új operációs rendszerrel érkezik.

A Windows Insider tagok már tesztelhetik az új rendszert. A fejlesztői és a béta csatornák tagjai mind jogosultak a Windows 11 Insider buildre, még akkor is, ha az adott felhasználó hardvere nem felel meg teljesen a minimális rendszerkövetelményeknek. Bejelentkezni, illetve csatornát váltani a Minden beállítás/Frissítés és Biztonság/Windows Insider Program menüponton belül tudtok.

Ahogy a Windows 10 esetében, a Windows 11 is ingyenes frissítésként érkezik azok számára, akik az újabb Windows verziók egyikét használják a megfelelő hardverekkel egyetemben. A Microsoft közzétette a hivatalos gépigényt, de jelenleg még nem tudni, hogy a végleges verzió feltelepül-e olyan gépre is, amely alulmarad valamelyik kikötéssel szemben, illetve azt sem, hogy változtatni fognak-e rajta valamit. A cég hivatalos blogbejegyzése alapján a Windows 11 minimális rendszerkövetelménye a következő:

• 1 GHz vagy gyorsabb, 2 vagy több magos processzor, 64 bit
• 4 GB RAM
• 64 GB tárhely
• UEFI BIOS és Secure Boot
• TPM 2.0
• 9 hüvelykes vagy nagyobb kijelző, 720p felbontás
• Internet hozzáférés és Microsoft felhasználói fiók szükséges, nincs lehetőség offline telepítésre
• DirectX 12 kompatibilis GPU

Ezek láthatóan magasabbak, mint a Windows 10 esetében, de néhány kikötés miatt sokan valószínűleg még kipróbálni sem tudják majd. Ilyen például a TPM 2.0, mivel nem mindegyik alaplap érkezik TPM modullal. Természetesen néhány terméknél lehetőség van a modul későbbi megvásárlására is, illetve sok rendszernél egyébként jelen van a TPM, de azt először a BIOS-ban kell aktiválni.

Az áltagfelhasználó valószínűleg nem is tudja, hogy miről van szó, ezért valószínűleg egyáltalán nem lenne célszerű, ha a hivatalos megjelenéskor is szükség lenne rá. A TPM nagyvonalakban kifejtve lényegében a legérzékenyebb adatokat védi, segít az információk titkosításában, illetve olyan titkok tárolására alkalmas, amely az adatok visszafejtéséhez szükségesek, legyen szó jelszóról, tanúsítványról vagy titkosítási kulcsról.

A Windows 10 és 11 a BitLocker meghajtótitkosítás és a Windows Hello miatt használ TPM-et. A Windows átveszi a TPM feletti irányítást a bootolás idején, így leellenőrizhetik, hogy például biztosan nem vírusos operációs rendszer tölt be. A legtöbb vírust úgy írták meg, hogy az operációs rendszeren fusson, amelyet sok esetben nem is láthatunk. Az ilyeneket a vírusirtók is kiszűrik, de a rootkit már problémát jelenthet. A rootkit olyan rosszindulatú program, amelyet úgy terveztek meg, hogy teljesen rejtve maradjon a számítógépen, és sok esetben még az operációs rendszer előtt elindulhatnak. Emiatt a támadók akár a kernelhez is hozzáférhetnek, de szerencsére a TPM kezelni tudja az ilyen helyzeteket is.

A Microsoft mindenképpen tervez TPM nélküli Windows 11-et is az olyan országok részére, ahol nem engedélyezett a használata (Oroszország és Kína), tehát ebből kiindulva egyáltalán nem elengedhetetlen tartozékról van szó. A TPM mellett ott van még a CPU-igény is, ami nem igazán kapott pozitív fogadtatást. Kezdetben 8. generációs Intel Core és 2. generációs AMD Ryzen CPU volt a minimális, de a Microsoft az ezeket megelőző generációkat is engedélyezte a jelenleg is folyó tesztidőszakra.

Hogy a későbbiekben tovább csökkentik-e, jelenleg még nem tudni, de remélhetőleg figyelembe veszik azokat is, akik régebbi processzort használnak, hiszen ezek nagy része még mindig alkalmas a komolyabb játékokra, illetve munkafolyamatokra.

Hozzászólások: 25
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
pinkyke avatar
Remélem ennél végre lesz olyan is hogy telepítésnél ki lehet választani hogy mi kell és mi nem a franc sem akar ezzel szarakodni amíg le szedem a gépről azt a sok szart amit egyébként nem is használok soha sem.
a win 10 nél is ezt utálom.
miért hiszi azt a microsoft hogy mindenkinek kell az a sok szar amivel tele rakják a windows-t.
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
Nem erdemes tudni semmit meg, ev vegeig meg ugy is valtoztatni fogjak vagy 10x legalabb! 😂

Spoiler!
Amugy meg ev vegen/jovo ev elejen ugy is uj vasat rakok ossze az alapoktol, de kivarom hozza elobb hogy kijojjenek a DDR5-ot tamogato uj Intel procik + alaplapok is. 😎
0
0
0
0
Fenimor avatar
„Ej, ráérünk arra még!”
0
0
0
0
Twist avatar
Van amúgy a laptopokon kívül olyan alaplap amin rajta van a TPM? 😊 Igyekeztem sosem a legaljából válogatni, de az egyetlen amin összefutottam ezzel a csodával az a szakadt munkahelyi laptopom 😂

EDIT: én vagyok a hülye. Intelék PTT-nek hívják, csak hogy teljesen egyértelmű legyen a dolog.
0
0
0
0
💬 2
reszler112233 avatar
@Twist: Az új laptopomban nekem is meg van a TPM 2.0, de a mostani asztali gépemben lévő lapon is van TPM csatlakozási lehetőség.
0
0
0
0
Twist avatar
@reszler112233: Én is TPM modult kerestem, hátha lehet hozzá kapni, mert semmit sem írt az alaplap kézikönyve. Ott találtam meg teljesen véletlenül, hogy itt PTT-nek hívják.
0
0
0
0
Liptik avatar
Az én gépemen insideres Windows 11 van és eddig semmi baja. Végre van bekapcs zene alapból, a Windows 10-be nem vollt, hanem a 7-eset lehetett rajta bekapcsolni.
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 3
SuperPuma avatar
Intel oldalról az Atom és a Celeron, amik között találsz 2 magosat. Talán még az új Pentiumok között is akad 2 mag, de azt nem hiszem. AMD oldalról nem tudom, mik a kilátások. Ha van új Sempron, akkor valószínű azok, de talán a legallja APU-k és Athlonok lehetnek még 2 vagy 3 magosak.
0
0
0
0
no avatar
Pedig az első CPU az Intel-es listán x6200FE kapásból 2 mag 2 szálas 😃
0
0
0
0
no avatar
@LordSzalko: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
SuperPuma avatar
A következő bétában ideiglenesen el lesz távolítva a TPM követelmény. Majd a stabil verziók esetében lesz jelentőssége a kínai/orosz lokációra készült verziók, illetve amiket a fejlődő országokba szánnak, mert valószínű ott sem lesz követelmény a hasonló titkosítás megléte (ugyan más-más okok miatt, de ez mindegy is most.)
0
0
0
0
Mast3rGamer1982 avatar
Ezt a sz*rt én biztos nem fogom leszedni. De legyen ez csak az én döntésem. 😂
0
0
0
0
Barnus321 avatar
Én személy szerint úgy tudom, hogy a 8. generáció előtt egyenlőre csupán egyet, a 7. generációt adták hozzá a minimális rendszerkövetelmény listához, viszont abban még elméletileg nincs jelen a Trusted Execution Technology (beépített TPM), ezért oda kellene egy dedikált modul, amit a felhasználó az alaplapra csatlakoztat (és ezeknek az ára már sajnos a többszörösére ugrott az elmúlt napokban).
0
0
0
0
💬 1
RGAdam avatar
@Barnus321: Eddig gond nélkül fut i7-7700K -n beépített TPM 2.0 -val. Majd meglátjuk mi lesz a végleges rendszernél.
0
0
0
0
no avatar
Meg vagyok elégedve az új rendszerrel, béta ellenére stabil és gördülékenyebb mint a 10, talán ez az eddigi legjobb állapotú béta amiken eddig részt vettem Windows-ok szempontjából. Dizájn is kifejezetten tetszetős.
0
0
0
0
💬 3
SuperPuma avatar
@LordSzalko: Majd próbáld ki virtuális gépben a Chicagot. Az nagyon kemény 😆 Abban még nem volt normál értelemben vett start menü, csak valami korai elgondolás. Kb mint egy felbuffolt 3.11
0
0
0
0
no avatar
@SuperPuma: Ránézek majd, de már előre félek 😆
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@LordSzalko: Ha már használtál Windows 9X-et, akkor ez egy csodálatos utazás lesz az aranykorba 😊
0
0
0
0
no avatar
én elvagyok a windows 10 el is nem kell windows 11 az a procim sem támogatja meg az alaplapom sem
0
0
0
0
💬 1
robibeno avatar
@sznorbi88: van az alaplapon tpm
0
0
0
0
no avatar
Eddig tökéletesen megy minden a Windows 11-el nem volt semmi gond eddig. I7 7700K 4.2GHz
0
0
0
0
mavman 16 avatar
Én egyenlőre elvagyok a 3.4 GHZ-es i5-3570-mel.
Remélem fog majd rajta menni az új Windows. Már csak meg kell néznem, hogy van-e ilyen TPM sz**Ság az alaplapomon.
0
0
0
0
💬 2
MentaStrike avatar
@mavman 16: Most csekkoltam a DEV csatornás Win11-et. TPM 2.0 hiányzik (i7-4790K). Ha szerencséd lesz, alaplapodon lesz.
0
0
0
0
mavman 16 avatar
@MentaStrike: Akkor talán van esélyem. Kösz a választ.
0
0
0
0
TRACERHD avatar
Amúgy ez a preview build örökre használható? Gördülékeny és gyors a rendszer pár hibával. Gaming tökéletes rajta még régi játékokkal is.
0
0
0
0
💬 1
Arthur Morgan avatar
@TRACERHD: Nem hiszem, 😆 A jelenlegi állapotában Bétának tekinthető talán. Gondolom még ha nem is írják oda régen de lesz egy RC1-RC2 változat is, majd ezután a végleges RTM. 😆
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció