Tuning műhely
Ide minden jöhet ami a PC tuningolásával kapcsolatos.
Kérjük nem linkelni, max bemásolni.
Mindenki csak a saját felelősségére tuningoljon, az oldalon elhangzott ötletekért / okozott károkért sem az oldal, sem az ötletadó nem vállalja a felelősséget!
Kérjük nem linkelni, max bemásolni.
Mindenki csak a saját felelősségére tuningoljon, az oldalon elhangzott ötletekért / okozott károkért sem az oldal, sem az ötletadó nem vállalja a felelősséget!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Őszintén nekem gyanús valami, mint mondtam nem vagyok elmélyülve az OC témában és lehet valami nagyon nem jó közben, ha valaki otthon van a témában légyszi csekkolja a képmentéseimet nem-e problémás épp valami amiről én nem is tudom, hogy az vagy írja már meg pontosan (körülbelül) mit kellene csinálni... Köszi!
Kb. 3.8 fölött kezdenek el a Ryzenek feszültségéhesek lenni, az enyém 1,37V-ot kér 4.1GHz-en, alapfeszültséggel vígan ment 3,8-3,85GHz-en is, fölötte viszont nagy mértékben kellett emelnem a feszültséget.
Egyébként a fogyasztási értékek az áramerősség és fogyasztási érték a CPU VDD alatt eléggé ugrálnak: 70-115A és 80-125W között kb, ez normális?
Közben meglettek a Cinebench eredmények alap órajelnél (auto boost-ot használta a proci) 3420 pont, OC-nál 3750 pont. Semmi gond nem volt közben. A feszen tudtam lopni 1.0937-ra itt stabil volt a feszültségadat végig, 1.0875 esetenként lejjebb esett (AIDA64 szerint).
Van egy Sapphire HD 7970 3GB-s karim, felhúztam 925/1100 1375/1500-ra és kb 20% teljesítmény növekedés, kérdésem lenne,hogy így az rx 570-hez mennyire áll közel teljesítményben? Nincs sajnos rx 570-em így nem tudom letesztelni. Viszont van egy YT videó:
Köszönöm a válaszokat. 😀
Valaki aki jártas a proci alulfeszelésben tudna segíteni? Mit kéne állítsak? Egy FX 8350 az alany egy Asus m5a97 r2.0 EVO lapon.
Először menj be a CPU-z-be és ott nézz be mennyi az alap feszültség, aztán be mész biosban és elkezded csökkenteni -0,0100-al , újraindít CPU-z feszültség megnézése, CineBench R15 & R20 / játék tesztelése..
A jel amikor megfagysz, újra indul a gép, az előtti beálitást alkalmazd mint tudom én: 1,149V-nál fagy, 1,156 hagyd és ennyi!
Hőmérsékletet és a feszültséget folyton írjad, és a pontszámokat CineBench-ben!
Na mindegy sok a duma, én egy chilis ketchup-ot vettem elő ilyen célra (bíztam benne mert Heinz 😆😉, minimálisan többet raktam a CPU-ra mint amennyit a hővezető pasztával szoktam, pont jól terült el rajta. Működött a dolog bekapcsolástól egészen addig amíg el nem kezdtem játszani, adott esetben a MHW-el 5 perc után lekapcsolt a rendszer, bár mentségére szóljon erős tuning van a 3900X-en, talán fogadnék rá, hogy alapon vagy alul feszelve bírta volna a ketchup, amíg nem engedek rá egy komolyabb render-t (egészséges hőmérséklettől most tekintsünk el).
Összegzésképpen, szerintem netezéshez teljesen jól megállná a helyét, gyengébb CPU esetén még talán huzamosabb játékidő is elképzelhető. De azért maradjatok a hagyományos megoldásnál.
Terhelés (játék) alatt elkezd zúgni a gép, lefagy a játék, majd kilép. A kártya 54 foknál nem megy feljebb.
Alacsony beállításokkal megy minden dehát ugyanott vagyok akkor mint a gtx 750 ti -al.
Előző videókártyával nem volt ilyen hang és fagyás jelenség.
Egy másik gépbe bele lett téve a kártya és a 630W táp (i7-7700k mellé) és minden ultrán ment fagyás és hangjelenségek nélkül.
Az alaplapon 2db 3.0 pci slot van, átraktam másikba hátha de ugyanúgy kifagy.
A gépházban 3db venti van. 2db a vinyóknál 1db a procnál (ezenkivül a procnak természetesen van). Hátra fele fúj mindegyik.
A kártya hátlapja melegszik rendesen.
Szóval a ház hűtésére gyanakszom. Lehet átkéne variálnom a hűtést? :S Azért fagy ki mert hirtelen melegszik?. OC edition bírnia kéne nincs is overclockolva 😆 3 venti van rajta. A másik gépben hibátlanul ment ¯\_(ツ)_/¯
Mit tegyek? Válaszokat előre is köszönöm!
2. Unokatesome volt, biztos hogy jo a kartya mert a masik gepben mukodik ultran minden. A 750 ti is jo.
Mar 750 ti nal is zug a gep szerintem alplap lesz. Megprobalok keriteni egy masik alaplapot.
Koszonom a valaszokat!
Nem biztos hogy ebbe a fórumba való de azért megpróbálom.
Ablakos gépházba szeretnék rakni egy kis 7 colos kijelzőt ami a hőfokot és egyéb dolgokat fog mutatni.
Amiket néztem azok a kis raspberry pi 7 colos kijelzői.
Itthon nem igazán találtam nekem megfelelő árban viszont kintről egész olcsón beszerezhető. (Nem a pénz véget csak ez egy projekt egyenlőre, hogy mégis hogy mutatna)
A kérdés az lenne, hogy itthon tudok venni valahol 7 colos kijelzőt? Ami nem raspberry pi?
Itt egy link hogy kb mire gondolok. [LINK]
Válaszokat előre is köszönöm.
Szépen lassan próbálgathatod amíg stabil a rendszer.
Be Quiet dark pro 4
Cooler Master air maker 8
Cooler Master ma410m
Szerintetek melyik a legjobb (hűtés szempontjából) ehhez a prochoz?
Válaszokat előre is köszönöm!
A minap írtam ugyan ide egy gépről amit össze raktam volna, de egy szakértőt is meg kérdeztem ő azt mondta hogy inkább Intel-es gépet rakjak össze. A kérdés a következő. Szerintetek ez a konfiguráció jó lenne a mostani játékokhoz?
Alaplap: ASUS Prime Z270-P
Processzor: Intel core-i5 7600
Videókártya: ASUS Gtx 1050 Ti 4GB
RAM: kingston 2x4gb ddr4
SSD: Kingston 240 GB
Táp: FSP 600w Hyper M
Kicsivel drágábban ott van a 8600(k) ami + 2mag és a későbbiekben lehet 8magos i7-re bővíteni! Ehhez viszont 300-as sorozatú alaplap kell!
Van egy Gigabyte GA-AB350-Gaming 3 alaplapom benne 2x8GB G.Skill Trident Z 3200MHz DDR4-es ramokkal, de a rendszer csakis 2133MHz-en futtatja őket. Ezeknek a sebességét szeretném 3200Mhz-re állítani. Egyszer már megpróbáltam EasyTune segítségével de a gép folyton újraindult és az F25 Bios-t visszatette az alap F7-es Bios-ra.
Valaki meg tudja esetleg mondani, miként tehetném meg ezt?
[LINK]
Be quiet! Pure Power 11 BN297 500W CM
Ramot is néztem. Kingston 4GB DDR4 2400Mhz ebből kettőt ha veszek akkor jó lenne?
két példa:[LINK]
[LINK]
ha elég a 8gb ez jó lesz, ha nem akkor 2x8-as kitet hasonló sebességűt
Húgom régi core2 hűtőjéről letörték a pöcköket. Megoldottam. "MI VAAAN, ITT A TUNING" 😆
[url]https://hardverapro.hu/aprok/hardver/hutes/processzor_hutes/keres.php?stext=&cmpid=31&buying=1&selling=1[/url]
Magyar embert nem lehet sarokba szorítani... szigszalag, gyorskötöző és wd40 mindenre jó...😂
Valahogy így:
Alaplapot kicsaptam egy dobozra, kis paszta a procira, hűtő rácuppan aztán csókolom, kell a francnak lefogatás, a szentlélek majd ott tartja.. 😊
Annyira nem, pár napja elegedett a szigszalag, másodpercenként 2 fokot ment fel a hőmérséklet, egészen addig amíg ki nem kapcsolt. 😶
Cinebenchen csinálj minimum 5db CPU tesztet utánna ha beállítottad és ha nincs bsod, fagyás vagy egyéb anomália akkor jó vagy. Probléma esetén meg menj mindig -0.1 MHzel lejebb.
Vettem egy 1440p-s monitort a fullhd helyett vágytam már nagyobb felbontásra váltani meg fullhd-ra kevés a proci gondoltam nagyobb felbontás javít mert ugye akkor a VGA kerül jobban előtérbe, de van ahol most se pörög az 1080Ti 100on hanem ilyen 70% körül... A kérdés van értelme húzni a procin i7 4790k ? Turbóval 4.4ghz felmegy magától nem tudom mennyi a reális érték, de szerintem ilyen 4,6 ghz legyen, megéri az a + 200mhz? Lenne bármiféle változás?
Ha csak cpu cserére van keret,akkor 8320 vagy 8350.A lap vrm miatt valami 95w cpu-t néznék.
Szemely szerint en mar inkabb ujabb generaciosra hajtanek mondjuk.
Processzor tuninghoz elég a cpu rationt és a feszültséget állítani?
Egy FX-8300 at húznék 4ghz-re. (EDI konfig)
A nosztalgia kedvéért és másoknak ötletnek teszem ki ezt a videót.
900 pontal leelőzte a gyári strix oc 1080-at 😀 és kb 1200 pontal az FE 1080-at 😀 39 fok lett végére a kártya.
Akinek van hasonló képe 1080-ról és tud dobjon ide alá képet érdekelnek a végeredmények 😀
Mitől van ,hogy világítós ventik ledje alig világítanak míg másik házban meg majdnem vakított.
Állítsd be biosban manuálisan magasabbra vagy "turbo" modra..
Nekem is halványabban világítanak ha letekerem a vezérlőn a sebességet.
Igen szellősebb lett a gép.
http://pbcomputer.hu/termekeink/xilence-12cm-kek-ledes-ventilator
szinte teljesen hasonló ventikről van szó csak gépház hűtés előző házból pakoltam át
[[img][LINK][/img]
Előlap nélkül 65°C max a gpu és a proci is,ha fent van plusz 5-7°C.
Bár hiába néz ki egy ház ha elől tömör az előlap. Az nagyon sokat ront a szellőzésen. Vásárláskor érdemes olyat nézni ami elől nem tömör, de van benne porszűrő. Ebben az esetben a legjobb alternatíva a hőfok csökkentésre a házcsere lenne.
Kompakt vizem volt,de meghalt a pumpa a machoval nem igen lesz ilyen gondom 😆
Az lenne a kérdésem hogy megéri-e "ID-Cooling FROSTFLOW 120 CPU kompakt vízhűtés"-re cserélnem a mostani AC Frezzer 7 Pro-mat (10 éves változat, még fekete ventivel,kb azóta is megy szinte nonstop). Az intelark szerint a max TDP 105. Viszont erre a hűtőre max 150 TDP van írva. Nemtudom hogy a mostani tuningom mennyit változtat a dolgokon.
Egy Core2 Q6600-as alap órajelen 2,4 Ghz, de 3 Ghz-en használom folyamatosan. Így alapjáraton 40-50 fok között ugrál a hő. Játékok közben max 70-80 fokos maximum. A Vízhűtés javítana a helyzeten? Vagy a mosatni értékek jók? Érdekel a véleményetek hogy lenne-e érdembeli különbség?
Köszi
Bevallom még nem láttam ilyen megoldást ,jó lehalkítottad azt a kártyát így. Nekem is van itthon mind a kettő proci hűtő tudom milyen halk ,de azt is a kártyán lévő hűtés milyen hangos.
Hát grat az egyéni megoldásért simán megérdemelne egy saját topikot ,ez a téma építő jellegű.
Teljesen szét szedtem elemeire, kitakarítottam, újrapasztáztam.
Hibátlanul megy és 1080p -re még mindig ütős a kicsike. 😀
Spoiler!
A power limitet azt nem igazán vágom, azt hogy állítsam be? Mit kell hozzá nézni/figyelni?
Én maximum 20%-ot szoktam adni. Ennél feljebb már nemigen szabad menni, túlmelegedést elkerülendő!
Pentium G4560
GTX 1050 TI OC 4GB
8 GB DDR 4 2400 Mhz
EVGA 500 W 80+
ASUS prime b250m k
1 TB WD 7200 RPM
*** amugy szerintetek jo valasztas ez az alaplap vagy inkabb Gigabyte MSI vagy Asrock lenne jobb ? ***
Plusz: egy kisebb SSD a rendszernek jó lenne, megtáltosodik az oprendszer tőle.
Viccelsz ugye? 😃
Az lenne a kérdésem melyikbe rakjam a video kártyát melyik erösebb?
Ryzen 5 1600x procim hoz vettem eg gygabite ab 350 gaming3 alaplapot felupgradeltem az f7b biossal ami már tartalmazza az új aeges kódot. és van hozzá egy TRIDENT Z 3200Mhz 16 Gb dual kites (2*8Gb) memóriám.
Amiben a segítséget kérném. A memória jelenleg 2133Mhz en ketyeg és ezt kéne fentebb állítanom. a gigagbyt biosábam van lehetőség egy ilyen XMP beállítási lehetőség amikor magának beállítja a 3200Mhz et és hozzá a feszültségi szintet 1,35V (1,2 volt eredetileg 2133Mhz nél).
ujraindításkor azt csinálta az alaplap hogy 4 szer megpróbált elindulni majd 2-3 másodpercm úlva leis ált . végül amikor elindult biost hozta be azzokkla a beállításokkal amiket beállítottam. windost betölti meg mradtak a beállítások. teszteken 3200 at mutat memóriánál mostmár nem a 2133 at.
Viszont nem tudom hogy most ez a sopk ujraindítás itt annak így kell-e működnie?
Pár kérdés még a tuningal kapcsolatban:
- honnan tudom, hogy egy beállítás megfelelőe? stabil-e?
- mivel tudom ellenőrizni tesztelni, hogy ne tegyem tönkre se az alaplalpot se a memóriát.
- van e valami szaabály az iylen memória orajel növelésre, hogy melyik szinthez milyen feszültség dukál vagy azt ki kell tapasztalni?
próbálgattam olvasgatni tuningal kapcsolatban de nem sokinfót találtam eddig.
válaszokat előre is köszi
wmic memorychip get speed
egy i3-6100 mellé jó lenne egy GTX 950?Kitudná-e használni meg ilyenek
Nos törént velem egy olyan, hogy az Asus alaplaphoz kapott gyári software alkalmas a CPU húzáshoz, ezzel nem is volt baj, 4.2-ről feltettem 4,7-re. Nézegettem, tesztelgettem és mikor már néhány óra múlva eljutottam odáig hogy jó akkor mehet vissza gyári beállításokra, itt volt a bibi. Az AI Suite III nevű alkalmazásban nem sikerült visszaállítani, töröltem az alkalmazást és ráküldtem a CCleanert is, na majd az biztos megoldja. Nem oldotta meg. BIOS visszaállítás, CMOS reset is megvolt, de a BIOSban azt írja,hogy a x42-es a szorzó a procin szóval BIOSban nincs túlpörgetve. Windowsban az AIDA64-meg azt mondja, hogy 11%os a túlhajtás és x47-es szorzó van a procin és a CPU-Z is 8-47-ig írja a tartományt.
NA ezt szeretném visszaállítani.
Olvasgattam fórumokat, egy ASUS cleanert elméletben találtam is hozzá csak az a fájl már nincs fent a neten, hátha megvan valakinek, vagy valaki tud valami jót mondani 😀
Hangkárytát szeretnél vásarolni , és csatlakozó felülete PCIE , azt belemegy egy PCIEx4-be, azaz a pcie 2.0 ? És ha igen működik is?
Nem egészen értek még az ilyenekhez :-) , tapasztat gépzsenik segítségét kérném.
https://www.220volt.hu/Asus+Xonar+DGX+PCIE+hangkartya
Ezt szeretném ;-)