Milyen videókártyát vegyek?
Az örök talány...
Egy kis instrukció [u]mielőtt[/u] belevágnál:
[b]- Ha van előre kiszemelt kártya de nem tudod eldönteni hogy melyik lenne jobb illetve hogy mi melyiket ajánljuk, akkor lehetőleg pontos nevet, gyártót, méreteket és árat adj meg, mert ezek alapján könnyebben tudunk segíteni.
- Ha olyan kérdést teszel fel hogy: "Az [i]xy[/i] játékhoz milyen kártyát ajánlotok?" akkor légyszi tüntesd fel, hogy mégis maximum mekkora összeget szánsz rá. Illetve linkeld be a géped adatait ha ki van töltve.
- Előfordulhat hogy fogalmad sincs hogy milyen kártya lenne neked jó, csak azt tudod mennyi pénzt szánsz rá. Ebben az esetben is linkeld be a géped adatait.
Egy kis instrukció [u]mielőtt[/u] belevágnál:
[b]- Ha van előre kiszemelt kártya de nem tudod eldönteni hogy melyik lenne jobb illetve hogy mi melyiket ajánljuk, akkor lehetőleg pontos nevet, gyártót, méreteket és árat adj meg, mert ezek alapján könnyebben tudunk segíteni.
- Ha olyan kérdést teszel fel hogy: "Az [i]xy[/i] játékhoz milyen kártyát ajánlotok?" akkor légyszi tüntesd fel, hogy mégis maximum mekkora összeget szánsz rá. Illetve linkeld be a géped adatait ha ki van töltve.
- Előfordulhat hogy fogalmad sincs hogy milyen kártya lenne neked jó, csak azt tudod mennyi pénzt szánsz rá. Ebben az esetben is linkeld be a géped adatait.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Ez lenne a jelenlegi gépem:
Alaplap: Asrock B360 Pro4
Processzor: Intel Core i7-8700
Videókártya: Gigabyte GTX1060 6GB GDDR5
RAM: G.Skill Ripjaws 2x8GB DDR4 2400Mhz
Táp: FSP 600W Hyper M
Erre szeretném cserélni a jelenlegi videókártyám ASUS RTX 3070 DUAL 8 GB! Szerintetek bele illene a konfigba nem lesz baj?
Spoiler!
Olcsóbban hozza ugyan azt, vagy ha úgy tetszik többet kapsz ugyan azért a pénzért. A 3070 8GB RAM-al már most elvérzik 1-2 új játék alatt a kevés VRAM miatt. Az AMD szoftvere 2024-ben jár, az Nvidiáé 2007-ben, jelentős driver gondok ~5-6 éve nincsenek.
7700XT/6800XT ~11-20%-al erősebb, mindenképp azok közül választanék. A 6800XT még RT-ben is jobb, abban a 7700XT ugyan azt hozza, mint a 3070.
TLDR: Ne lődd tökön magad 2024-ben egy 8GB-os scammel, csak azért, mert zöld, és sok sztereotípiát mondanak a hozzá egyáltalán nem értő emberek az AMD kártyákról.
Ancient Gameplays nemrég adott ki egy videót ahol pont a 3070-el tesztelte a 8GB VRAM és bus limitet, és hát az eredmények nagyon nem néztek ki jól a 3070 számára. Azért a pénzért már inkább vegyél egy 6700/7700 XT-t vagy 6800-at (esetleg XT-t), ami nem csak hogy mindenben jobb, de jóval több VRAM-ot is ad. Ha meg most veszed, akkor gondolom meg is akarod tartani egy darabig, szóval a jelenlegi helyzet miatt is jobban járnál egy több VRAM-al rendelkező AMD-vel.
Ha mindenképp Nvidia kell, akkor meg ne is nézz a 4070ti szuper alatt (még kimondani is vicc ezt a kártya nevet 🤣🤣) és még akkor is a 7900XT jobb választás és ha nagy mázlista vagy az XTX is leszokott menni abba az árkategóriába nagyon ritkán egy nagy kiárusítás keretében. Nvidia nem igazán éri meg 4080/4090 alatt.
Érdeklődni szeretnék hogy valakinek nincs esetleg eladó gtx 1080ti kártyája vagy rtx 2080 ti ja vagy esetleg haveri körbe ? (Asus rog strix márkájú kártyát keresek).
Üdvüzlettel:Gergő
Szerk.: Most varázslatos módon működik. Oké, ha mégsem ez állt mögötte, akkor elnézést kérek.
De akkor csak rossz következtetést vontam le, úgyhogy elnézést, ez az én saram.
Szép napot. 🙃
2k-4K felbontáson tolom csak a játékokat , erősebb proci is lesz 14900k vagy 14700k később :R
Kérdés kinek mi a tapasztalata az RX szériával ahogy olvastam elég bugos pár játék alatt :/
7900 XTX-et én személy szerint nem vennék. Többet is eszik, fórumokat olvasgatva vannak azért akiknek problémája is akad a stabilitással, de részemről nem is ez a fő indok.
Ennyi pénzért engem már például érdekel az RT alatt nyújtott teljesítmény is, amiben a zAMD még jócskán le van maradva. Az upscaling megint nem egy elhanyagolható dolog, főleg 4K felbontáson, DLSS pedig sok esetben lényegesen szebben tud kinézni, mint az FSR, ráadásul a frame gen is egy fokkal jobb szerintem a zöldeknél.
De vannak még olyan apróságok is, mint a VSR. Sok videós tartalmat nézek online, úgyhogy a real-time video upscaling számomra egy kellemes bónusz, de említhetném akár a Broadcast-et is, ami egy AI-powered mikrofon-zajszűrést tesz lehetővé, ez is baromi jól működik.
7900 XTX-et egyedül akkor tudom érdemi alternatívának elképzelni, amennyiben nem érdekel más, csak a raszter performance (és lehetőleg ez is csak natív felbontáson).
Akkor várok még
Amúgy bármi oka az Intel procinak? Netán munkára is fogod használni a gépet? Ha nem akkor erősen ajánlom hogy nézz rá a 7800X3D-re, mert játékokban semelyik másik proci nem veri meg. Ráadásul Ryzen procival, ha van egy Radeon kártyád, tudod használni a SAM-et.
Persze, valami light-os RT workload alatt lehet annyi, máshol viszont simán van az akár 30-40-50% is. Aláírom, sok játékban még elég gyenge az RT implementáció, viszont az elkövetkezendő években egyre inkább ebbe az irányba fogunk elmenni, ilyen kaliberű kártyát pedig szerintem nem 1 évre vesznek az emberek.
FSR 3 még nem sok játékban van, szóval nem próbálgattam kifejezetten, de az előző verziók is sok esetben lényegesen gyengébb képminőséget és stabilitást produkáltak, mint a DLSS, pláne alacsonyabb base/render resolution mellett.
És nem, ehhez egyáltalán nem kell nagyítóval bámulni a képet, a különbség sokszor azonnal szembetűnő. Persze ha nincs mivel összehasonlítani, akkor könnyű megelégedni az FSR-rel is, "ez van" alapon.
HUB is készített pár hónapja egy meglehetősen hosszadalmas összehasonlítást, 4K-ban egészen jól tartotta magát, de 1440p-n már jóval jelentősebb a DLSS előnye.
Jut eszembe, DLDSR-t nem is említettem. Ez már magában tök jó, ha van elég kraft a kártyában, akkor lehet natív felbontás fölött is renderelni, ami sokkal részletesebb összképet eredményez, egy 34" 1440p-s monitoron is szignifikánsan javulást hoz.
Ezt megfejelve, DLSS-sel párosítva is baromi jól működik.
Tudom, az AMD-nek is ott a VSR (Virtual Super Res), de az mindössze az alap DSR-rel van pariban, DLDSR láthatóan szebb végeredményt hoz.
Persze most lehet jönni megint azzal, hogy az emberek 90%-a észre sem veszi a különbséget... De akkor most tolok egy UNO Reverse card-ot. Akinek ez a különbség nem tűnik fel, annak vajon mennyire fog feltűnni a 1080p - 1440p, vagy akár High és Ultra grafika közti különbség? Végső soron akkor jó eséllyel nincs is szükséged ilyen kategóriájú kártyára, ha ennyire nem érdekel a képminőség. Mindig lehet lejjebb adni, aztán beletörődni, hogy "ez is elég jó", de ez a hozzáállás szerintem nem feltétlen ebben az árkategóriában kellene érvényesüljön.
No, de hát ahány ember, annyi vélemény. Ez is csak egy volt a sok közül.🙃
Ps: Spoiler!
Lehet hogy régen nem voltál Nvidia fanboy, de az elmúlt hozzászólásaid mind a tipikus Nvidia fanboy őrülteket tükrözik 😂 Viszont tudom hogy az ilyenekkel fölösleges vitatkozni, mert mindig úgy csűrik-csavarják a valóságot hogy nekik legyen igazuk, nem is tudom miért próbálok még mindig értelmet verni beléjük...Bár igaz, hogy nem az én pénzemet költik, szóval hagynom kéne hogy arra dobják ki a pénzüket amire akarják.
Melyik érné meg jobban Rx 6700xt vagy Rtx 3060.
Igen tudom a 6700 xt erősebb. Csak hajt a kíváncsiság hogy milyen is az Rtx. Vagy csak a gond van az rtx-el ?
Ez lenne a jelenlegi gépem:
Alaplap: Asrock B360 Pro4
Processzor: Intel Core i7-8700
Videókártya: Gigabyte GTX1060 6GB GDDR5
RAM: G.Skill Ripjaws 2x8GB DDR4 2400Mhz
Táp: FSP 600W Hyper M
1080p -ben játszok azon gondolkoztam, hogy ideje lenne már cserélni a videókártyát. Egy GeForce RTX 4060 -ra gondoltam szerintem a többi alkatrész, még teljesen jó egy full hd gamingelésre! Ti, hogy látjátok elbírná a jelenlegi konfig? Kellene még valami fejlesztés? Hogy mennének a mai trendi na AAA kategóriás játékok? (Alan Wake 2, stb..)
pl: [LINK]
Kérdés a házba ez belefér e...
Ennyiért már 7800XT-t adnak ami 30-40%-al jobb, de még a 7700XT is veri jóval olcsóbban kb 20%-al. A 6700XT meg alig gyengébb pár %-al aztán ~70k-val olcsóbb, újonnan, és azt még a i7 8700 is kipörgeti (1080p-n a többi nem tudom, de 1440-en tuti). A tápból azok a Hyperek elég szarok a konkurencia mai modernjeihez képest de sztem megleszel vele, esetleg még 16 GB RAM-ot elbír, de lehet arra sem költenék most, majd csak teljes platform váltás esetén.
videókártya:960 gtx strix
16GB ram (1x16gb) ddr4 -3200 (1600MHz)
alaplap:asus prime a320m-k
És a Gtx 960 strixet váltanám egy Gtx 1660 mini-re használt ismerőstől lenne 50 ezer forintért szerintetek megérné? a másik kérdésem pedig hogy a ram elbírná a videókártyát vagy akkor új ramot is kell vennem? Válaszokat előre is köszönöm!
2x16GB memória jobb lenne. De akkor egy ugyanolyat kellene szerezni mint most van.
Pontosan milyen aki kártya típusa?
A táp lehet még kérdés. De gondolom nem a leggagyibb.
Processor:
AMD FX-8320E Eight-Core Processor(8)~3.5GHz
Memory:
Kingston HyperX Savage 2x8GB DDR3 1600MHz
Motherboard:
MSI 970 Gaming
Operating System:
Windows 10 Pro 64-bit
A válaszokat előre is köszönöm!
Alaplap mikori gyártású?
Jól bírja, de még az ipari lapok is 10 évre vannak tervezve szóval készülj fel te is a komplett váltásra, cpu,ram,mob, mert még használtan se lehet már nagyon őket beszerezni, és kitudja meddig húzzák ha mégis találsz, én amit tudtam átraktam egy irodai gépbe rokonoknak és váltottam ddr4 R1400-ra, de ha megint kifogja bírni 5-10 évig akkor már ddr5-re fogok tovább menni mert már most elkezték kivezetni a ddr4-es lapokat...
a kártyám nekem is megvan de tény hogy a mai dolgokhoz már kevés, főleg a sok optimalizálatlan összedobott címek miatt, ezért is cseréltem ki ASUS 3060 ti tuf-ra, de mivel bármi megtörténhet inkább a szekrényben tartom a még-működik dobozban a többivel eggyütt.
ha akarod tartani a közép kategóriát akkor azt ajánlom amit vettem(akkor az volt a legjobb ár/értékben), vagy annak megfelelőt, de azt számold bele ha megadná magát a gép akkor mit tennél, mert ha egy új gépet is be kell venni a keretbe akkor Gainward GeForce RTX 3060 Ghost 12GB 115k-a minimum, de ha annak lesz plusz keret akkor XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 16GB 177k ha cp77 meg a többivel akarsz 1080/60-at. de ha nem muszály maxra tolva akkor a 3060 is megálja a helyét sok helyen, shappire-t nem látok ami jó árba lenne a 3060 ti meg felmászott 160-ról 200k-ra.
Ezt a két szélsőséget ajánlom, ami közt saját igény szerint alakíthatod mi kell a jól bevált játék+kártya yt alapján.
mondjuk valószínűleg azért engedi ezt meg magának nVidia mert az RTX 4090 a legerősebb és nincs válasza rá senkinek, de azért dupla áron adni, kell bőr a pofára rendesen... :D
pl az nVidia Quadro A5000 is 2400€-ért már vihető munkára...lényeg a lényeg csak meglepődtem hogy dupla annyi az ára és hoz 30-40 FPS pluszt (ami valjuk be nem kevés,csak épp ár/érték arányba elég szar) de pl ha Call Of Duty-t nézünk ott egálba van a 2 kártya, a codok valamiért jobban futnak AMD-ken...
U.I. ugyan nem néztem meg melyik kártyán milyen egységekből van több, melyik miben jobb stb... csak józan paraszti ésszel nézem a helyzetet és ezért csodálkoztam rá a dologra.
Én csak azért se vettemmeg, mert 2080 Superrel + 3080Ti al is beszopatott az nvidia..
Köszönöm elég lesz 4évente szopatva érezni magamat.
Én sokáig 3070 el is toltam néha, és brutál erős kártya. Csak kellett volna a
3070 hez a 10GB Vram, 3080 hoz a 12GB alapbol. És 3080Ti hoz a 16GB
De ismerjük Nvidiát.. Mindig pont annyit rak amennyi kell. Persze 5090 en már GDDR7X rammok lesznek szarnak se kell majd a 3090 meg 4090 es GDDR6X-el. Majd 200ért dobaljak utánunk. De annyival nem jobb a 4080 hogy ráfizessek. 4090 meg túl sok.
5090 meg lehet dragabb lesz.. De sokkal jobb.
Gondolom 5090 meg 5080 kapja majd meg. a Többi csak sima GDDR7X-et
Sapphire RX 7800 XT Pure Gaming OC 16GB GDDR6
GIGABYTE RTX 4070 Windforce OC 12G 12GB GDDR6X
Ez erősen függ attól, hogy mik a terveid a géppel. Mivel játszol, használod-e szerkesztésre / tervezésre, stb... .
Kb. 20-25ezer Ft a különbség a 2 kártya között az AMD javára.
Ja és a Ray Tracing nélkül megvagyok.
+1 az RX 7800 XT-re
PCI-E 3.0 x 16 a másik PCI-E 4.0 alaplap GIGABYTE H510M S2H V3 (rev. 1.0) 1080p játszana a gyerek. Köszi a választ....
De nem gondolkodtál neki egy series s en?
Jelenleg egy Asus rog strix rtx 3070ti kártyám van, lesegettem a két új Radeon kártyát,pontosabban az RX 7800XT-t, és az érdekelne hogy meg érne-e egy cserét esetleg a 3070ti helyére, mármost memória téren is, mivel a 8 giga kezd kevésnek bizonyulni, mivel néha szoktam 4k ban is játszani, és persze ha a processzorom is kihajtaná, ami egy core i5-12600KF proci. Előre is köszönöm 🙂
Az új RX 7800 XT kártyáról?
Nem pont a teljesítmény növekedés érdekel előző genhez képest,inkabb driveresen milyen meg melegedès,stb
driveresen van mit javítani, de egyáltalán nem rossz a helyzet
Hamarosan kiderül, én végülis egy Sapphire pure edition (talán ez a neve)mellett döntöttem, már csak azért is mert eléggé szegényes még a kínálat, ASRock-ot nem akartam,amit kinéztem készlet hiány,igy maradt ez.
Az alábbi dolgot szeretném elérni. 0:19
Köszi mindenki segítségét előre is.
Ui: persze ha nincs más megoldás akkor marad az alaplapra csatlakoztatás és BIOS-ból beállítom a kívánt értékeket, csak bosszant, hogy ott van két szabad csati a kártyát de az istenért se tudom hangolni a ventikat ha azokra csatlakoztatom
És igen abban igazad van, magában az Nvidia illesztőprogramba nincs ilyen lehetőség, mint az amd esetében.
Azóta az alaplapról vezérlem
(egyedi hőmérséklet körbe alapján)és gond nélkül mennek szerencsére.
ui: olyat olvastam külföldi oldalakon hogy az újabb net framework tud ebbe belekavarni de már nem kínlódok vele
Azt akarod mondani hogy vettél egy kártyát aminek az eredeti hűtése már nem volt rajta? Már nem sértésből de ekkora hülyeséget se hallottam még, pénzkidobás volt, pláne hogy egy jó állapotban lévő használt 1080ti potom áron van. Bár nem tudom te mennyiért vetted de nem hiszem hogy akár 10%-os spóráls volt, bár ilyen állapotban még egy használt 1080ti feléért se érte meg. Kész csoda ha egyáltalán megy, ki tudja mit tettek vele hogy már nem volt rajta a gyári
mielőtt megvettem izzasztottam mindennel, és lekopogom gond nélkül üzemel a mai napig. De csak tanácsot akartam volna kérni nem lebas#ást.... 🙄 Majd talán másik topicba nagyobb eséllyel napok szakmai tanácsot. De azért köszönöm a te véleményed is.
Hogy tesztelted hűtés nélkül ? Mivel törölted nem tudom megnézni de mintha azt írtad volna hogy rossz a venti csatlakozója. Szóval akkor hűtés nélkül használtad?
Amúgy meg 50-60k-ért is lehet venni rendes gyári hűtésest 3 ventivel kitűnő állapotban, ha azt vesszük hogy még utána kell vásárolj már szinte ugyanott vagy és benne van a kockázat is hogy elb*szod a folyamat közben, én nem látom ez neked miben és hogy érte meg 🙄🤔
Amúgy meg ha vásárlás előtt jöttél volna ide vagy akár Redditre megkérdezni bárki megmondta volna hogy abban az állapotban rossz vásár, itt pedig az emberek még jó javaslatokkal is tudták volna szolgálni
Gpu tweak programba pedig a hőmérséklet függvényében emelkedik a fordulatszám így van beállítva. Furmarkal teszteltem meg egy két játékkal. Egyedül red dead 2 alatt full terhelésen volt 75-78 fokos a kártya.
Redditen már kérdeztem ott annyi tanácsot kaptam hogy vegyek rá szintén hűtő ventit de valami minőségit. Noctuat pl és használjam úgy vagy rendeljek utángyártott szettet a kártyára. Utólag most már hiába rágódnék. Jelenleg ez van ezt kell szeretnem , (annak ellenére hogy lehet nem életem legjobb üzletét csináltam vele.) Másik meg, jelenleg nincs keret másik kártyára. 😁
és bocs nem akartak letámadni csak reméltem az itt lévő szakik adhatnak további tanácsot. 🤝
amúgy ventinél azt nézd meg először hogy magas fordulatszáma legyen, olyan 2000rpm, annyi a 1080-hoz bőven elég kell legyen
és igen utángyártott lenne a legjobb de mehet a noctua is, bár igazából akármelyik márkás jó amíg jó magas az rpm
Na de majd megosztom, hogy a későbbiekben mire jutottam, hátha másnak is tudok majd segíteni ezzel valamelyest
Jelenleg gpuz szerint idle állpotba böngészés mellett 33 fok a gpu hőmérskéklet, a gpu hotspot pedig 45'C.
a te elméleted alapján 0 fordulatszám alatt sem kell melegedjen a kártya 🤣
tény hogy ha nincs megfelelő szellőzése a gépháznak akkor hiába pörög a kártya ventije akár 10.000-en, de az az állítás hogy "nem számít" egyáltalán nem is lehetne nagyobb kamu
A megfelelő ha a gépháznak is vannak gyors ventijei (amik ki is vannak használva) és a kártyának is, de kérem ne terjesszünk olyan hazugságokat hogy a kártya ventijeinek a fordulatszáma szart sem ér. Mégis mi a szart fog szállítani ha nem pörögnek a ventilátorok és ha van elég levegő akkor igenis számít a magas fordulatszám
Ki jöttek a tesztek az rx 7700 xt-rol
Vélemények?
Szerintetek milyen lett
Az én véleményen szerint nem sikerült rosszul
El is gondolkoztam rajta hogy ilyet fogok majd venni inkább raszanom majd azt a pénzt
Kíváncsi leszek mit tudok kihozni majd
Már most bővítettem kicsit a keretet de majd 400k körül kéne meg húzni a felső határt
Bár tudom hogy még most ez karcsú keret
De jövő február március hátha moccannak kicsit lefelé az árak
Vagy talán addigra pár dolgot használtan is be tudok szerezni garival
A terv vagy egy ryzen 7600x-7700x proci
Asus b650 lap
32gb ram
Seasonic 750es tap
1tb ssd
Zalman n5 ház
Videokártya pedig 6600xt-től 7700xtig bezárólag minden
Mert azon is gondolkoztam hogy elsőre lehet elég lenne egy kisebb kártya de akk a jobb processzor
És 1-2ev múlva váltás jobb kártyára
Házból pedig Bequeit 500DX-et :)
hogy kinek mi éri meg az relativ
nekem pl alig van időm játszani
és 2016os cimekkel fogom kezdeni a sort
ami azt jelenti mire a mai modern játékokhoz érek lehet évek nekem
tehát akár jelenleg engem egy rx 6600 is simán kiszolgálna 2k-n
és mint irtam kb 400 a keret
talán a proci az már mondható fixnek ami szerintem a ryzen 7700x lesz
szóval e köré fog épülni a gép
nekem tesztek alapján tetszik a 7700xt
csak ugye akk elgondolkodtató amit a kolléga is ir hogy akk hasznaltan ott a 6800is
ezért dilemmás nekem milyen kártya is legyen
bár most nézem hogy a 7700xt és a 7800xt majdnem egy árban van xD
na erről nem is tudtam
na de a 7900 xt sehogy nem fér bele egy 400as keretbe
ennyi erővel legyen rtx4090 mert az is jó kártya
A 7000-res szériánál igazi változás a 7900-nál van, a többi csak parasztvakítás,nagyjából ugyan azt tudják az alatti kártyák,mint a 6000-resek.
CPU: AMD Ryzen 5 1600AF - 81.3%
GPU: AMD RX 470 - 47.1%
SSD: Samsung 860 Evo 250GB - 75.6%
USB: Samsung PSSD T7 1TB - 181.7%
RAM: Kingston HyperX DDR4 3200 C16 1x16GB - 55%
MBD: Asrock B450M Pro4
Hali. Milyen GPU volna jó választás ebbe a gépbe? 300-400€ környékén
Ez van mikor csak úgy saját magam feje után szedem össze a dolgokat
Ha új cuccokat akarsz mindenképp, akkor Ryzen 5 3600/5500 (előtte kell bios update a mostani providdal) + 6650XT és 2x8G 3200 CL16 RAM.
[LINK]
Az most a best buy kategória
Így is néztem tesztet pár játék alatt van fhdban
2kn ezzel a procival se lenne
Szerintetek is kevés hozzá?
Mellette van még 32GB 3600MHz, és 1440p monitor.
Köszi!
Edit: Bár ha nem érdekel az RT annyira, akkor egy 6800XT olcsóbb, és legrosszabb esetben hasonló teljesítményt hoz, sokszor jobb is.
Spoiler!
Használt rtx 3070 ti. 1hó gari om. EWGA baráti ár 130k
Új rx 6700xt Asus dual vagy asrosck phantom gaming.
Lenne egy RTX 2080 Super videókártya eladó,dobozában(Gigabyte)
Ha érdekel valakit meghallgatom!
RTX 2080 Super vagy RX 6700 XT
Rx 6700 xt vagy Rtx 3070.
Használtan egy árban megy kb a 2 kártya. Játék függő hogy mikor melyik kártya az erősebb.
Láttam hogy a 1080 asok 90 körül mozognak és arra gondoltam beprobálkozok, hogy a nem használt ps4 em és a 1060 6gb os kártyámat vagy eladom vagy beszámítattom
Viszont a tápom 550w os 1x8 as és a 1080 nak 2x8 kéne.
1 kérdésem az lenne, hogy átalakítóval tudnám e használni a 1080 ast táp csere nélkül?
2 kérdésem pedig hogy a proci mennyire fogná vissza a kártyát, lenne így is teljesítmény növekedésem?
3 esetleg ilyen árban ajánlotok egy másik vga t?
Leginkább csak fifázok, amire most is elég a 1060 viszont a ps4 hez addig nyúlok ameddig letörlöm róla a port és arra gondoltam erre még jó lehet ameddig nem veszti el teljesen az "értékét"
2 bármit cserélsz a gépben lesz teljesítmény növekedés és ha a grafikát akarod feljebb venni meg a felbontást a proci nem fogja vissza annyira a kártyát, de tény hogy ugyan azokon a beállításokon vagy ami a procit is jobban megterheli nem fogsz sokat előrrébb lépni, de én a 2500-al is érdemesnek tartottam a 270x-ről(fagyogatott magas beállításnál az ujjabb játékokban,4k youtube is darabos volt) a 3060ti-re cserélni(Amelyik játékban nincs meg a 60fps az rosszul van optimalizálva, és a 4k youtube is megy simán), de minden használatt függő szal járj utána hogy amire neked kell arra jó-e, pl egy cs:go nem lesz sokkal elölrébb, de egy witcher 3 már inkább...
"ps4 jó lehet ameddig nem veszti el teljesen az "értékét" ", még egy nem működő ps4 is eladható alkatrésznek nemhogy egy működő... amikor behalt az fx 8320, és új gép kellett akkor feldobtam a psxitarch-ot és úgy ment a TW:WH2 hogy nem fagyadozott és gyorsabban töltött 2 kör között, ami nem volt elmondható az fx+r9 kombóról, szal én eladás helyett azt ajánlom hogy a ps4 játékokkal nem is akarsz játszani, elég sokmindent lehet csinálni egy pc-nek megfelelő gépen...
Köszi a tippet.
A tápom az elbírná a 3060 at ha csak 1 8 pinem van és dobnék hozzá egy átalakítót?
Mi az a psxitarch?
Az alapötlet az volt, hogy veszek egy a GTX 1080 -nál erősebb kártyát úgymond átmeneti megoldásnak, majd idővel egy RTX 4080 -at, plusz frissítem a platformot is alatta. Ezért is indultam el az RTX 3060 Ti vonalon, mert az több modern cím esetén is 50 - 100% -os teljesítménynövekedést hoz a GTX 1080 -hoz képest. Innen hintázta fel magát a dolog egészen magasra, mert jobban belegondolva egy ilyen RTX 3060 Ti upgrade szerintem nem igazán tenne boldoggá, nem elég erős RT -ben és csak a puszta teljesítménynövelés miatt vehetnék újonnan AMD kártyát garanciával, de azt sem a gyengébb RT teljesítmény, sem a monitorom miatt nem akarok. Ha viszont feljebb megyek teljesítményben, az húzza az árat is, ha pedig ennyit szánok fejlesztésre, akkor jó lenne hosszab ideig profitálni belőle.
[LINK]
vagy
[LINK]
Ennyiért 6700XT-t kapni újan, ami hatalmas köröket ver rá.
165-ért van újonnan 6700 XT, sokkal jobb vétel.
[LINK]
Btw, 2070-ről miért szeretnél 3060-ra váltani? Gyakorlatilag teljesen megegyezik a két kártya teljesítménye.
6700 XT kb. ~30%-kal erősebb, ebben még legalább van valami ráció.
7600K mellett mondjuk nem feltétlen fogsz sokat érezni a váltásból, egy erősebb proci mindenképp kell majd mellé.
Pár hete érdeklődtem, hogy milyen vga-t érdemes venni. Azóta kijött az RTX 4xxx-s széria, s az AMD árat csökkentett.
RTX oldalon ő lenne a kiválasztott: [LINK]
Viszont az árképzés miatt AMD-ben is elkezdtem gondolkodni. Mint ő: [LINK]
Viszont utóbbinál van egy extra kérdés. Van belőle egy NITRO változat, ami 20k-val több: [LINK]
Megéri azt a plusz 20k-t?
Köszi!
az RTX 3060Ti inkább az RX 6700XT vel van pariban.
ugyan az én 6800 am alul van feszelve de 130-150W között eszik max terhelésen. tehát kb nudli...
Egy ilyen kártya mellé i5-12600 / i7 11700 illene future proofing szempontokat is szem előtt tartva. Ez különösen igaz ha a monitorod felbontása 1080p. Ilyen procit és kártyát én már nem raknék bele jóízűen egy gyengébb lapba csakis Z jöhet számításba a jobb VRM és miegymás miatt.
A fentebb említett processzorok ~130e Ft-tól érhetők el, 11th Gen Z lap ~50e, 12th Gen Z lap több, esetenként jóval. Itt már 200e Ft környékén járunk és még sehol a táp (min. 80+ Bronze 30e+ Ft), jól szellőző és tágas gépház (30e+ Ft), háttértárak, lehetőleg NVMe M.2, emellett mehet terás vinyó is (30-40e Ft), CPU hűtőből egy értelmes darab (20e+ Ft), RAM-ból legalább 2x8 GB 3200 MHz és további opcionális ámde nagyon hasznos apróságok mint plusz rendszerhűtő ventilátorok, SSD borda.
Ezt csak azért mondom mert a kinézett kártyád ha nagy szerencséd van megtudod szerezni 300-ért, de inkább többért és akkor már sehogy nem jön ki a matek. Vagy a kártyán downgradelsz mondjuk egy 3060Ti-re ami már aprón felbukkan 210e környékén, vagy a CPU-n, de azt semmiképpen sem ajánlom, az a lelke a gépnek és mondhatni a legfontosabb alkatrész, bárki aki a játékok alatt bottleneckbe vagy stutteringbe, masszív droppokba ütközik az esetek jelentős többségében a processzorra vezethető vissza a probléma, hogy nem tudja a kellő mennyiségű információt szállítani a kártya számára. Egy GPU sokkal hamarabb öregszik el mint egy CPU a nyers erejét tekintve ezt ne feledd, magyarán a jó proci hosszútávon kifizetődőbb mint egy jelengenerációs bitang kártya is akár.
Van további két megoldás is még, az egyik, hogy megemeled a PC-re szánt keretedet, a másik pedig, hogy megvárod a következő generációs GPU-kat amelyek egy része már idén megjelenik feltehetően (a felsőkategória), a másik része pedig jövőre, már amennyiben nem égető probléma az azonnali új PC.
Mielőtt jobban belevágnék van pár dolog amelyre fel kell hívjam a figyelmed. Biztosan értesültél korábban a crypto piac működéséről és hogy ez mit jelent a hardverárakra nézve. Az sem utólagos kérdés, hogy jelenleg Európát sikerült egy gazdasági válság szélére sodorni amely a hardverárakra nézve is érezhető, én ezt csak "tüzép-effektusnak" nevezem, a lényege, hogy napi áras kb. minden, bizonyos cikkeknek akár óránként változik az ára. Végső de nem utolsósorban pedig a covidból a nemzetközi logisztika és szállítmányozás még most sem tért magához, így az is bufferként hat az árakra a gyártási idők limitációja és célhelyre juttatásának belassulása miatt.
Erre a kis felvezetésre azért volt szükség, hogy jobban beleláss egy kevéssel, hogy amire elkölteni kívánod a pénzt hogyan is működik jelenleg. Való igaz, a GPU piac normalizálodótt de az utóbbi hetekben pedig a CPU piac borult meg, korábban 90e Ft-ért megszerezhető darabok kerülnek 30-40 ezerrel többe. Ez még mindig jobb amikor egy 90e listaáras termék emelkedik 30-40%-ot, mint amikor egy 200e forintos 80%-at, verdiktként nem hülyeség most PC-t vásárolni teljesen.
A hardverek árainak meghatározását a PCX-n végeztem. Azért itt, mert itt a gépösszerakó funkció kitöltése után van lehetőséged pár ezer forintért gépösszeszerelést kérni amire azért lehet szükség mert feltételezem, hogy az összeválogatásban is segítségét kértél akkor a szerelést is jobb másra bízni. Természetesen opció az is, hogy árukereső segítségével egyenként rendelsz le mindent onnan ahonnan a legolcsóbb, de a többszöri kiszállítás fizetése jellemzően még többe fog kerülni mintha egyszerre lett volna meg a dolog. A PC-s szaküzlet kajtatásáról meg nem is beszélve, hogy hol van olyan a közeledben aki egyáltalán vállal hozott alkatrészekből építést vagy ha igen, mekkora határidővel.
Összeválogatásnál én mindig az ún. Sweetspot módszert alkalmazom amelynek a lényege az, hogy nem ragaszkodik görcsösen a megadott kerethez, hanem annál az összegnél áll meg ahol a teljesítmény/ár-érték arány megfelelő. A te esetedben ha ez a megadott 500e forinthoz képest megáll 480-nál akkor csak azért nem használja fel a maradék húszat, hogy RGB-s legyen mondjuk a rendszermemória vagy ha 580 ezernél jön ki az ár-érték a legjobbra akkor viszont meghaladja a keretet.
Na de lássuk a lényeget,
Gépház: ZALMAN Z7 Neo | 30.190 Ft
Spoiler!
Táp: FSP Hydro M Pro 800W | 30.390 Ft
Spoiler!
CPU: i7-11700F | 132.390 Ft
Spoiler!
Alaplap: ASRock Z590 Steel Legend | 66.391 Ft
Spoiler!
RAM: 2xKingston FURY Beast Black 8GB DDR4 3200MHz | 30.580 Ft
Spoiler!
SSD 1.: KINGSTON NV1 M.2 2280 NVMe 500GB | 19.590 Ft
Spoiler!
SSD 2.: KINGSTON 240GB SA400S37/240G | 10.690 Ft
Spoiler!
HDD: 1TB Seagate 3.5" 7200rpm 64MB SATAIII | 18.590 Ft
Spoiler!
CPU hűtő: Arctic Freezer 34 eSport DUO | 20.890 Ft
Spoiler!
Rendszerhűtő: Arctic P12 ACFAN00119A PWM | 1.990 Ft
Spoiler!
BIOS frissítés + összeszerelés 8.500 Ft
Összesen: 356.990 Ft
Erre jön rá a 3060Ti amelynek az átlagárát 230e Ft-ban határozom meg
357e+230e= 587e Ft. Mondjuk úgy inkább 600e, ilyenkor én már felfelé szoktam kerekíteni.
Magyarázom mit miért,
A 240 GB-os SSD az operációs rendszernek kell, ugyanis nem jó dolog ha a játékok egy merevlemezre vannak telepítve a Windows-al. Természetesen nem lesz tőle baja csak lassulhat tőle a rendszer, kihagyható elem is akár, kb. 10e Ft-ot lehet spórolni. A plus rendszerhűtő azért kell mert felül nincs a házban venti, elől szív 3, hátul fúj 1, nem árt ha felül is van egy kifújó a CPU hűtő és a hátsó kifúvó közé pozicionálva szigorúan, hogy ne zavarjon be az airflow-ba, kihagyható egyébként, 2e Ft-ot lehet spórolni.
Mint láthatod némileg, nagyjából 90-100 ezerrel túl lett lőve a keret. Amennyiben ez nem elfogadható számodra jelezd és megpróbálom megkeresni a lehetséges legkisebb veszteséggel járó downgrade pontokat.
Fontos még megjegyeznem, hogy az általad lehetőségként felhozott későbbi GPU upgrade-re készít fel a 800W táp, ugyanis a trendek azt mutatják, hogy a jövőbeli kártyák fogyasztása emelkedni fog drasztikusan, jelenleg egy 3060Ti-hez nyilván overkill. A processzor nevében található F betű azt jelzi, hogy nem rendelkezik videovezérlővel, pontosabban fogalmazva le van tiltva. Ennek az előnye az, hogy nem tartalmaz egy olyan felesleges hardvert amit az esetek 99.999%-ban amúgysem használnál és súlyos tízezrekkel kerül kevesebbe, a hátránya pedig az, hogy dedikált videokártya nélkül nem indul a gép, tehát mindenképpen kell valamilyen kártyának lenni benne mindig. Ez igazán akkor számít csak, amikor eladod az előzőt és annak az árát pótolod bele az újba, ez valószínűleg nem egy nap leforgása alatt fog megtörténni, ilyenkor előfordulhat, hogy napokra működő PC nélkül maradsz, ha ez nem elfogadható munkádból vagy bármi másból kifolyóan akkor használtan tudsz venni 10e Ft-ért hardveraprón valami őskövületet előre az ilyen esetekre és tökéletesen működni fog a gép, nyílván játékra kevésbé lesz abban a pár napban alkalmas de ez egyébként is csak emergency megoldás. Magának a processzornak az utolsó szint amit kényelmesen ki tud hajtani, az nagyjából az RTX 3080 / RX 6800XT / 6900 tengelyen mozog, így a későbbi generációból a 4060Ti, amely az előzetes becslések alapján hozza az előbb említett kártyák teljesítményét az utolsó amit lesz értelme mellé pakolni, hogy ne maradjon benne feleslegesen sok tartalék ezzel pénzt pocsékolva és CPU bottlenecket okozva ami rontja a PC multitasking teljesítményét.
Majdnem centre pontosan megegyezik az i5-12600 és i7-11700f ára, hiába előbbi egy generációval frissebb kiadás én mégis utóbbit választottam. Ennek az oka az, hogy amíg single-core-ban egy picivel többet hoz a 12600 addig multi-core-ban jelentősebb előnye van a 11700-nak. Ebből következik az, hogy a multitaskingot is jobban bírja, már csak a 6 mag helyett 8-al is. Játék közben biztosan előforduló jelenség lesz, hogy közben Discordon csevegsz, megy a YT Music a háttérben, stb. Továbbá mivel hosszútávra tervezel a géppel a 8 mag kifizetődő lesz a jövőben, egyre több játék tud profitálni a többlet magokból és ez csak egyre inkább így lesz, főleg a nagyszabású, sok játékost egyszerre megmozgató játékoknál mint pl. az MMO-k, Battle Royale-ok, illetve akár a singleplayer open world játékok esetében is, mint pl. AC, GTA, Horizon, bármi...
A maximum felbontás és képfrissítési ráta ami garantálja ennek a konfignak a hosszútávú használatát úgy, hogy a grafika ne nagyon mozduljon el az ultra beállításoktól az az 1080p75. Egy ilyen specifikációkkal rendelkező kijelző az aranyközépút, mivel megfelelő számú látható FPS-t biztosít a kompetitív játékok esetében is, illetve a nagy gépigényű, openworld singleplayer játékok elé sem állít megugorhatatlan akadályt. Ha a későbbiekben ilyen monitort is vásárolnál mindenképpen Freesync-es legyen az adaptív szinkronizáció miatt.
Amennyiben az úriembernek nem lenne megfelelő a kikalkulált anyagiak, akkor az 5700X lesz a költségcsökkentés első fázisa, én is erre gondoltam elsőként. Amennyiben viszont nem kifogásolja a közel 600e forintot addig meglátásom szerint érdemesebb megtartani a 11700-at, stabilabbnak tűnik játékok alatt, főleg 1080p felbontáson amelyet feltehetően ő is használ. Erősebb kártya mellett pedig kifejezetten nagy differencia jöhet létre a két CPU között és a későbbi GPU upgrade esetén amit írt, hogy majd szeretne ez nem egy utolsó szempont úgy gondolom.
Igazad van csak nem ebben az esetben. Szinte azonos teljesítmény esetén igazából mindig de egy generációváltás közepén főleg a több mag dönt. A lassacskán érkezni látszó UE5 játékok miatt mondom ezt, mivel a korábbiakhoz képest az előzetes információk alapján jóval elterjedtebb mint a 4 volt akár az AAA piacon is, gondolj csak a Witcher 4-re vagy a Stalker 2-re és ez még csak két tripla a amiről már biztosan tudunk, eddig ilyen nem volt maximum csak elvétve, hogy ekkora projektek nem házon belüli motort használnak. Az Unreal 5 pedig kifejezetten 6 fizikai mag és 12 szál felett kezdi el jól érezni magát amelynek tartománya egészen a 16 mag 24 szálig terjed. A két processzor között effektíven 10 hónap különbség van megjelenésben, nem hiszem, hogy bárminemű selling-point lehet egyik vagy másik mellett vagy esetleg dealbreaker. Mire a 11th gen. támogatása megszűnik addigra régen lecserélte a delikvens már ha egyáltalán még létezik ilyen, hogy egy CPU nem kap supportot, max BIOS szintjén vagy újabb op. rendszer érkezése esetén, ez nem kártya, hogy direkt lassítják driverrel, hogy vegyen újat. A DDR5 lehetősége pedig nem opció, így is 100 ropival kint vagyunk már a keretből, 32GB alatt pedig amúgysem érdemes még csak elgondolkodni sem rajta mert nincs semmi értelme, játékokhoz meg pláne, olyat az vegyen aki a géppel vissza is termeli a ráfordított pénzt, grafikus, streamer, 3D modellező, stb.
Az pedig, hogy most hogyan futnak a jelenlegi játékok egy adott hardveren egy másikkal szemben nem követ le egy lineáris görbét a differenciát minden esetben megtartva a hónapok, évek múlásával. Összetettebb ez a dolog annál, hogy összehasonlítunk 2022.08.30.-án ebéd után pár órával két számot amit egy random YT videóban láttunk ahol a tesztkörnyezet valószínűleg egy friss Windowsból áll ahol még a Defender is offolva van. A valóságban uTorrentről seedeled vissza a sorozatodat, hogy az nCore ne vágjon ki hit'n'run miatt, a Steam éppen patchel valamit mert elfelejtetted kikapcsolni, közben pedig a Battle.netről futó Warzone-al játszol ahol Discordon kommunikálsz a társaiddal, talán még Spotin is megy valami muzsika.
Nem sikerült meggyőzni továbbra sem, hogy miért nem megfelelő Lacinak az ajánlott 11700F de tényleg várom az ötleteket mert nekem az a célom, hogy a lehető legjobbat kapja a pénzéért.
Segítséget szeretnék kérni. Most, hogy visszazuhantak a vga árak (már amennyire), jó lenne beruházni egyre.
Az alap, amibe bele kellene vágni:
ASUS Prime X570-P, Ryzen 5 3600 3,6Ghz, 2x 16 gb Crucial Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Phanteks Enthoo Pro ház, Be Quiet Pure Power 10 600W.
S ami helyett lenne:
Sapphire RX580 8gb.
Legszívesebben visszatérnék az Nvidia frontjára, s azon belül is az Asushoz. Bár utóbbihoz nem feltétlen ragaszkodom. Amiket eddig kinéztem:
[LINK]
[LINK]
[LINK]
Ezekkel nagyjából mindent belőttem, szerintem. Árban nem mennék feljebb, mint a fent említett 3, de már a 230-t is nehezményezem, főleg, ha nem is éri meg.
Alternatívaként még ugyanezek MSI, Gigabyte-ként is lehetnek, ha életképesebbek.
Köszi! 😁
ha olcsón tuf(alap kártya)
ha drágán trix(extra kártya)
ha olcsón 3060
ha drágán 3060 ti
de szerintem a 3060 tuf is elég sokmindenre elég, ha kiváncsi vagy hogy melyik cím hogy teljesít alatta keress rá pl:[LINK]
ha ár a szempont akkor én ezt ajánlom [LINK]
Én is ezekkel szemezgetek, csak megvárom míg kijön a 4000, és hátha lejjebb mennek egy picit még az árak, elvégre az ajánlott fogyasztói ár olyan 180k körül mozognak.
Van benne pár aktuális játék, ami miatt szükségem van/lesz rá. 😁
Egyelőre még én is kivárok. Nem az azonnali vásárlás a cél. Csak, ha eljön az idő, akkor legyen miből kiindulnom. 😁
Olyan kártyát keresnék ami ehez a szetthez dukál!
Jelen monitor csak FullHD 75Hz. De majd idővel szeretnék váltani nagyobb képfrissítésű monitorra.
A felbontást még nem tudom (minimum FullHD)
Köszi
AMD oldalról az RX 6000 szériából az RX 6700 6600 6600 XT simán kihajtaná
Multitasking teljesítményről meg dunsztom nincs. Konyha nyelven?
Köszönöm szépen mindkettő hozzászólást!
Multitasking=Többtevékenység 1 pl a játék, a 2 a böngésző, 3 meg mondjuk egy film a háttérben. példa: megy a játék akadás nélkül, viszont ha megy közben a youtube akkor már szaggat.
De most van fent 6700xt 210k-ért arukereson
főleg hogy később 2/4k is szóba jöhet
Ha belefér a 3080 a keretbe én azt venném
Gép specifikáció:
CPU típusa - QuadCore Intel Core i3-9100, 4100 MHz
Alaplap neve - Gigabyte B365 HD3
RAM - DIMM4: G Skill Aegis F4-3200C16-16GIS 16 GB DDR4-3200 DDR4 SDRAM
Tápegység - GPC-500S (500W)
A gépet játékra használnám, kb 150.000Ft-ot szánnék videókártyára.
Erre a kártyára gondoltam : https://www.arukereso.hu/videokartya-c3142/asus/geforce-gtx-1650-super-4gb-oc-gddr6-tuf-gtx1650s-o4g-gaming-p515307612/#termek-leiras
Szerintetek jó lenne ez, vagy tudnátok ajánlani valamit hasonló árban?
Vagy most egy ASUS GeForce GTX 1650 4GB GDDR6 OC (TUF-GTX1650-O4GD6-P-GAMING) -t nézek igazából majdnem annyit tud mint a fenti, és kb. 30.000Ft-al olcsóbb is, kisebb tápot is igényel.
Hardveraprón 1660 (ami kb 1.5x gyorsabb mint az 1650) 140-150 ezer sok év garanciával. Boltban 167 ezer asszem de nem éri meg onnan venni mert 1660 Ti (ami még 1.2x gyorsabb) 177 ezer boltban. Gondod nem lesz ezekkel a kártyákkal. 1650-t felejtsd el. Hulladék.
Elsők közt szembe jött pl: https://hardverapro.hu/apro/palit_geforce_gtx_1660ti_stormx_oc_garanciaval_202/hsz_1-50.html
https://hardverapro.hu/apro/igenyfelmeres_gtx_1660_gaming_oc_6g/hsz_1-50.html
Ezt fórumon olvastam:
VGA áresés 2022 közepén várható legkorábban, ha valóban megszűnik az Ethereum GPU bányászat, de ez se 100%. Addig szerintem nem valószínű, persze a konkrét árak folyamatosan hullámoznak, de magas szinten.
Segítséget szeretnék kérni. Vennék egy használt videókarit, olyan 60-70 ezer Ft maximumig. Mit javasoltok, mi lenne a legjobb választás? Én GTX 970 OC 4gb-ot néztem ki. Ár/érték arányban tudtok jobbat ajánlani?
Illetve milyen oldalról tudok venni használt gpu-t? Jófogáson kívül.
Előe is köszi!
Szeretnénk új videókártyát vásárolni játékok miatt. Gép adatai: DESKTOP-N80VKBO prox. Intel(R) Core (TM) 2 Duo CPU E8200 @2,66GHz 2,67 GHz Mem: 4,00 GB 64Bites op.rendsz. x64 W10 Pro 21H1
Az egyik játéknál ez szerepel elvárt videókártyaként: CPU ATI RADEON 4600 SERIES, 950 pont 3DMark Firestrike 1280*729
Ár: kb. 25.000 Ft
Köszönöm a segítséget!
Igazából nvidia fronton 1060 v 1650, amd fonton 570 vagy 580. Nyilván ha lehet inkább legyen garis, de gyengébb, jelen helyzetben megéri a felárat.
Első nézésre ezek:
https://hardverapro.hu/apro/gtx_1650_ddr6_bontatlan/hsz_1-50.html
https://hardverapro.hu/apro/asus_dual_gtx_1060_3gb_1ev_bolti_garancia/hsz_1-50.html
Játékban kb egyforma teljesítmény, stúdió függő, melyik tud 5-6fps-sel többet. De sokat nem hezitálnék, mert tuti hamar lecsapnak rá-
Javítással nem igen érdemes foglalkozni. Akik hirdetik magukat, legtöbb vissza sem ír, van aki csak új chipet rak fel, meg talán egy-két himi-humi emberke akad, ők is max sütögetnek.