Valóban értelmetlen dolog a fogyasztást nézni egy játékra tervezett gépnél. De azért annak csak gratulálni tudok, aki FX-8320 alá vesz egy 16K-s vagy olcsóbb lapot, aztán csodálkozik, hogy szarul teljesít. Vesz rá egy hűtőt, mert kevés a gyári aztán már ki is jött az i5 ára 😀
winrar: Amit régebben linkeltem, az is 125W-os TDP-vel rendelkező processzor volt...
Alaplapról meg ugye azt mondtad, hogy drágább az fx-hez. Én nem így látom, ehhez linkeltem azt a három lapot, ami a legolcsóbb(!) volt és nem azt néztem, hogy melyik milyen minőség, csak azt, hogy a legolcsóbb legyen. Ezen belül az AM3+-as lap támogatja mind a 8320-as (ugye erről a processzorról volt szó eredetileg), mind a 8350-es, mind a 8370-es CPU-t is, tehát a kívánalmaknak megfelel. Van ennél olcsóbb is AM3+-hoz, csak az nem tudja lekezelni a magas TDP értékkel bíró processzorokat, így az kiesett az összehasonlításból.
Tehát szerintem le is vonhatjuk a következtetést, miszerint az az állítás, hogy drágább lenne az alaplap miatt egy fx8-as rendszer, mint egy i5-ös, nem állja meg a helyét. Azt meg, hogy kell-e hozzá mindenképpen +hűtő, tesztek hiányában nem tudom bizonyítani, csak azt mondhatom, hogy nekem nem kellett még az elmúlt hetek hősége-riadói alatt sem. Jegyzem meg épp a tesztek hiányában az sem bizonyítható, hogy kellene, csak azt tudjuk, hogy a gyártók alapértelmezetten olyan hűtőt raknak a processzoraik mellé, amik alkalmasak az adott processzor lehűtésére. Erre is csak közvetett bizonyíték van: az AMD fx9-es szériáját vagy hűtő nélkül, vagy egy kompakt vízhűtővel árulják, egyébként okkal (TDP:220W).
Amit linkeltél régebben, az régi AMD processzorhoz volt. Teljesen más hűtő és cpu TDP. Aki meg 16k-ért vagy kevesebbért vesz lapot FX alá, annak úgy kell és kész.
winrar: Egy gyors kis keresést csináltam az Ipon-on. ATX-es alaplap. Ha elvárás a 4 memóriahely, akkor 16e Ft az AM3+-os és 21e Ft a 1150-es. Ha elég 1150-esből a két memóriahely, akkor már 18e Ft-ért is van...
AM3+: [LINK]
1150: [LINK]
1150(közel azonos felszereltséggel): [LINK]
Az meg továbbra is processzortól független, hogy valaki lecseréli-e a gyári hűtőt, vagy sem. Bár ezt már többször leírtam, még teszteket is linkeltem, de az AMD gyári hűtője is ugyan úgy elég a hűtéshez, mint az Intelé. Nem is értem honnan veszed te is ezt a mániádat, hogy mindenképpen cserélni kell, mert nem elég jó. Nem hiába van komolyabb hűtő csomagolva az AMD processzorai mellé. Sőt az AMD-jé még hatékonyabb is volt az egyik linkelt tesztben, mint a tesztelt márkás hűtők egyike, míg az Intelé mérföldekkel elmaradt a tesztben szereplő többi hűtőtől, de látom akkor sem olvastad el, így most hadd ne linkeljem újra. (persze a két teszt nem összehasonlítható, de ugye nem is ez a lényeg)
winrar: Már hogy érné el? Alaplap ugyan úgy 15-től indul mindkettőnél. Hűtő egyikre sem kel (vagy mindkettőre, attól függ, honnan nézzük) A két processzor ára meg nem ugyan az.
HyperxPlus: Mint például a Batlefield 3? Ilyesmire gondolsz?
De a lényeg: Egyszerűen az számít, hogy milyen dx verziót használ a játék és, hogy a játékmotor hány szálra van optimalizálva. Ha fontos az egy szál (régi dx és régi motor), akkor az i3-i5 a nyerő. Ha újabb dx verzió van és új a játékmotor, akkor meg a 8 szálas processzorok, ahol meg az i7. Viszont az adott árból nem mindegy, mit veszel. Ráadásul még mindig ott tartunk ám, hogy FHD felbontáson, magas grafikai beállítások mellett továbbra is VGA kell és nem processzorteljesítmény. Ha a mai játékokat vesszük alapul, akkor lényegtelen, hogy i5-i7, vagy fx8. Viszont már a legújabb játékok is az i7 fx8 irányába billentik a mérleget, ami a dx12-vel csak még inkább így lesz. (A Vulcan-ról meg ne is beszéljünk, főleg mert az OpenCL sem lett piacvezető API, így a Vulcan sem lesz az, bár nagyobb rá az esélye, mivel platformfüggetlen, ellentétben a DX-el.) Ám, ha játékra vesz valaki gépet, akkor akár ezeken a trendeken is elgondolkodhat. Senki nem a mának vásárol, főleg nem a múltnak, mert azért alapból 2-3 évig még a legelvakultabb fejlesztgetők is használják a gépüket.
Már ne is haragudj de azért az i3 meg az FX8320 nem egy kategória.... Mindenhól azt mondják, hogy az FX az i5 szintjén van... inkább i3 után kullog. Ilyen tömörittés meg stb lehet jobb de 100 emberből 95 játékra vesz gépet nem kodolás meg mit tudom én mire még.
Bronson: Igen. Pont ezért hoztam példának HyperxPlus hozzászólására. Egyszerűen egy-egy játék alatt lehetnek kirívó esetek (a mondat végét szerkesztettem, mert lemaradt elsőre)
Még egy kiegészítés így utólag: Itt egy teszt az új Intel procikkal: [LINK]
Két játékot néztek. Az egyiknél nincs érdemi különbség gyakorlatilag egyik tesztelt processzor között sem. Másiknál pedig alacsony felbontáson lehúzott grafika mellett az enyém le van maradva az új skylake processzorokhoz képest 50-70 fps-el. Ezért mondom mindig, hogy játékfüggő, hogy hogyan teljesítenek az adott processzorok.
amúgy ez a teszt is... átlag 1-5fps a különbség az összes között... ez mérési hiba határán egyensúlyozik, ez alapján az itt szereplő procik mind nagyon szépen teljesítenek, ilyenekkel kár is dobálózni, csak megy rajta a felesleges locsogás. arról nem is beszélve hogy az A10-5800K is előrébb van ezen a táblázaton, mint az i7-3770k. nem kell mindenáron fanboykodni.
Segítséget szeretnék kérni: egy asztali gépet szeretnék venni a közeljövőben amit grafikai melókra, 3d modellezésre és videók renderelésére használnék elsősorban. Maximum 250-300k-t tudnék rááldozni, illetve ha tudtok javasolni monitort is, azt megköszönném 😀
Igen, épp most néztem én is GIGABYTE R9 290 4GB GDDR5 WindForce-ot hogy nem drágább annyival. Szóval lehet ez lesz. Majd ha lesz rá cash akkor meglátjuk mi lesz a kínálat 😀
Ha nem találsz MSI kártyát, akkor még az ASUS se rossz választás. Én is néztem, hogy jórészt Sapphire van épp a piacon, de nekem azokkal mindig fenntartásaim vannak, mert ott spórolnak, ahol nem kéne (anyaghasználat, meg ilyenek)
A házról meg csak jót tudok mondani, nemhiába van nekem is az. Egy olyan ház, amiben még az elmúlt hetek hősége ellenére sem melegedett túl gyári hűtővel egy fx-8350, na az jól szellőzik. Ehhez képest, meg egyáltalán nem drága, plusz még jól is néz ki, bár ez utóbbi ízlés kérdése.
Hát az a helyzet , amennyire néztem MSI-t meg Sapphire-t lehet kapni már csak (vagy lehet én néztem rossz helyen), így az MSI fog nyerni, mert tudtommal a Sapphire nem éri meg azt az árat.
Én az MSI és a Gigabyte körül nézelődnék. Háznak meg Zalman ZM-Z3 Plus a javaslatom. Jó a hűtése, elég olcsó és belefér szinte minden VGA, mivel 360mm-es hely van benne.
Én csak a teljesítményt szoktam előtérbe helyezni. És nyugi, ha veszek új videokártyát, akkor egy FullHD monitorral is beújítok. De egy szorzózáras i5 teljesen ugyanazt a teljesítményt fogja nyújtani egy 15K-s B85 lapban, mint egy 30K-s Z97 lapban. De ne vitatkozzunk ilyen magándolgokon, hanem inkább segítsünk másoknak gépet összerakni. Béke 😀
sziasztok. laptopot szeretnék venni de tanácstalan vagyok. egy balesetben (szó szerint) elhalálozott a gépem és szeretnék egy másikat.
a probléma ott kezdődik hogy nagy 18,4es gépet szeretnék. a régi gépem is ekkora volt maradnék ennél a méretnél. sokat utazom és nem zavar a méret. szoktam játszani is de (ezért nem akarok gamer laptopot) inkább csak net (több oldal egyszerre) és filmezés.
Már bocsánat, alaplapon nem csak a PCI-E foglalatja látja el energiával a dolgokat, és nem is erre céloztam. 😀
De már nagyon kezdem unni, ezeket a gép összerakókat.
Itt minden van írva, minden össze van rakva.
És 2 dolgot nem vesztek figyelembe.
(Minden gép olyan erős mint a leggyengébb alkatrésze)
(Ha össze rakok valamit, minden egyes része kategóriában legyen azonos) És ezalatt, azt mondom, hogy a jéghegy csúcsa ne egy 200k-s kártya legyen, a szakadéka meg, egy 15k-s lap. És sorolhatnám meg, jó gép, gagyi táp és a többi.
Emberek, a grafikus NEM a deszkából veszi az áram nagy részét! Azért vannak a 6 meg 8 pines csatik! PCI-En csak 75 watt megy. És ha mondjuk van csak egy egyszerű karid mint gt 740 ami 64 wattot húz akkor az hogy nem öli meg az egyszerű lapokat? Hisz az is majdnem 75 watt... Mivel a táp csatijain lesz elég áram onnan fogja húzni a legtöbbet, én ilyeneken nem aggódnék.
Nem akarlak megbántani.
Monitorod miatt, egy GTX 680-nál is szűk lenne a keresztmetszeted.
Igen, irodai felhasználásra tökéletes egy 15k-s lap, ott nincs szükség akkora ellenállásokra, tökéletes energiaellátásra, és a napra kész chip setre.
Csak azért képzeld el, milyen ha "túl van terhelve a lap" ott aztán a kondik csak úgy pukkannak persze ez a rosszabbik eset, de a leggyakoribb a mikro lagg, vagy a hanglagg.
Amúgy meg az alaplap tudja legjobban visszafogni az alkatrészeket...
Winrar: 200k-s VGA alá 15k-s lap? 😀
Ugye ezt te se gondolod komolyan? no meg a gyári hűtőt... Bár egy normális lappal 5 percet kérnék, hogy limitet csináljak abba az i5-be.
Bronson összeállítását én annyiban változtatnám, hogy a lent említett ZM-Z3 Plus (~15e Ft) házra cserélném azt, ami ott van. A HDD-t, meg egy WD Blue 1TB 7200rpm 64MB SATA3-ra (~15e Ft), azért, amit piero is ír, no meg azért, mert SSD mellett majdnem mindegy, milyen a HDD.
CHIEFTEC GPS-650A8 650W
Ez elég lesz :[LINK]
Na egyelőre így áll a gép:
VGA : gigabyte r9 290 4gb
Alaplap: ASUS B85M-G
ram : 2x HyperX 4GB Savage DDR3 1600MHz
proci: INTEL Core i5-4590 3.30GHz (de ez még nem biztos)
És ehhez tudnátok nekem ajánlani valamilyen tápot? Én egy FSP Raider 550 néztem ki, de arra azt mondták hogy ehhez kevés lesz.
Alaplapról meg ugye azt mondtad, hogy drágább az fx-hez. Én nem így látom, ehhez linkeltem azt a három lapot, ami a legolcsóbb(!) volt és nem azt néztem, hogy melyik milyen minőség, csak azt, hogy a legolcsóbb legyen. Ezen belül az AM3+-as lap támogatja mind a 8320-as (ugye erről a processzorról volt szó eredetileg), mind a 8350-es, mind a 8370-es CPU-t is, tehát a kívánalmaknak megfelel. Van ennél olcsóbb is AM3+-hoz, csak az nem tudja lekezelni a magas TDP értékkel bíró processzorokat, így az kiesett az összehasonlításból.
Tehát szerintem le is vonhatjuk a következtetést, miszerint az az állítás, hogy drágább lenne az alaplap miatt egy fx8-as rendszer, mint egy i5-ös, nem állja meg a helyét. Azt meg, hogy kell-e hozzá mindenképpen +hűtő, tesztek hiányában nem tudom bizonyítani, csak azt mondhatom, hogy nekem nem kellett még az elmúlt hetek hősége-riadói alatt sem. Jegyzem meg épp a tesztek hiányában az sem bizonyítható, hogy kellene, csak azt tudjuk, hogy a gyártók alapértelmezetten olyan hűtőt raknak a processzoraik mellé, amik alkalmasak az adott processzor lehűtésére. Erre is csak közvetett bizonyíték van: az AMD fx9-es szériáját vagy hűtő nélkül, vagy egy kompakt vízhűtővel árulják, egyébként okkal (TDP:220W).
AM3+: [LINK]
1150: [LINK]
1150(közel azonos felszereltséggel): [LINK]
Az meg továbbra is processzortól független, hogy valaki lecseréli-e a gyári hűtőt, vagy sem. Bár ezt már többször leírtam, még teszteket is linkeltem, de az AMD gyári hűtője is ugyan úgy elég a hűtéshez, mint az Intelé. Nem is értem honnan veszed te is ezt a mániádat, hogy mindenképpen cserélni kell, mert nem elég jó. Nem hiába van komolyabb hűtő csomagolva az AMD processzorai mellé. Sőt az AMD-jé még hatékonyabb is volt az egyik linkelt tesztben, mint a tesztelt márkás hűtők egyike, míg az Intelé mérföldekkel elmaradt a tesztben szereplő többi hűtőtől, de látom akkor sem olvastad el, így most hadd ne linkeljem újra. (persze a két teszt nem összehasonlítható, de ugye nem is ez a lényeg)
Amikor FX-8320ra épülő konfig (alaplap, cpu hűtő) konfig ára eléri egy Intel i5-re épülő konfig árát 😜
De a lényeg: Egyszerűen az számít, hogy milyen dx verziót használ a játék és, hogy a játékmotor hány szálra van optimalizálva. Ha fontos az egy szál (régi dx és régi motor), akkor az i3-i5 a nyerő. Ha újabb dx verzió van és új a játékmotor, akkor meg a 8 szálas processzorok, ahol meg az i7. Viszont az adott árból nem mindegy, mit veszel. Ráadásul még mindig ott tartunk ám, hogy FHD felbontáson, magas grafikai beállítások mellett továbbra is VGA kell és nem processzorteljesítmény. Ha a mai játékokat vesszük alapul, akkor lényegtelen, hogy i5-i7, vagy fx8. Viszont már a legújabb játékok is az i7 fx8 irányába billentik a mérleget, ami a dx12-vel csak még inkább így lesz. (A Vulcan-ról meg ne is beszéljünk, főleg mert az OpenCL sem lett piacvezető API, így a Vulcan sem lesz az, bár nagyobb rá az esélye, mivel platformfüggetlen, ellentétben a DX-el.) Ám, ha játékra vesz valaki gépet, akkor akár ezeken a trendeken is elgondolkodhat. Senki nem a mának vásárol, főleg nem a múltnak, mert azért alapból 2-3 évig még a legelvakultabb fejlesztgetők is használják a gépüket.
Még egy kiegészítés így utólag: Itt egy teszt az új Intel procikkal: [LINK]
Két játékot néztek. Az egyiknél nincs érdemi különbség gyakorlatilag egyik tesztelt processzor között sem. Másiknál pedig alacsony felbontáson lehúzott grafika mellett az enyém le van maradva az új skylake processzorokhoz képest 50-70 fps-el. Ezért mondom mindig, hogy játékfüggő, hogy hogyan teljesítenek az adott processzorok.
Köszönöm a segítségeket.
Segítséget szeretnék kérni: egy asztali gépet szeretnék venni a közeljövőben amit grafikai melókra, 3d modellezésre és videók renderelésére használnék elsősorban. Maximum 250-300k-t tudnék rááldozni, illetve ha tudtok javasolni monitort is, azt megköszönném 😀
Segítségeteket előre is köszönöm 😀
A házról meg csak jót tudok mondani, nemhiába van nekem is az. Egy olyan ház, amiben még az elmúlt hetek hősége ellenére sem melegedett túl gyári hűtővel egy fx-8350, na az jól szellőzik. Ehhez képest, meg egyáltalán nem drága, plusz még jól is néz ki, bár ez utóbbi ízlés kérdése.
ASUS Radeon R9 290 DirectCU II OC 4GB GDDR5 512bit 92 ezer
Én őszintén 5 ezret nem néznék a kettő kártya között és azért 290 sokkal erősebb.
[LINK]
Hát az a helyzet , amennyire néztem MSI-t meg Sapphire-t lehet kapni már csak (vagy lehet én néztem rossz helyen), így az MSI fog nyerni, mert tudtommal a Sapphire nem éri meg azt az árat.
A ház meg tetszik, köszönöm az ajánlást . 😉
Gép vásárlás előtt állok, és két dologban szeretném kérni a tanácsot.
Az AMD R9 280X 3gb kártyát néztem, ki viszont nem nagyon tudom eldönteni melyik gyártótól érdemes venni.
Illetve, nem tudom milyen gépházat kéne venni, hogy ez a kártya beleférjen.
A tanácsokat ellőre köszönöm.
Köszönöm Bronson.
MSI GX70 3CC-289XHU Destroyer - 250k
ASUS X751LX-TY015D -224k
a probléma ott kezdődik hogy nagy 18,4es gépet szeretnék. a régi gépem is ekkora volt maradnék ennél a méretnél. sokat utazom és nem zavar a méret. szoktam játszani is de (ezért nem akarok gamer laptopot) inkább csak net (több oldal egyszerre) és filmezés.
Köszönöm
De már nagyon kezdem unni, ezeket a gép összerakókat.
Itt minden van írva, minden össze van rakva.
És 2 dolgot nem vesztek figyelembe.
(Minden gép olyan erős mint a leggyengébb alkatrésze)
(Ha össze rakok valamit, minden egyes része kategóriában legyen azonos)
És ezalatt, azt mondom, hogy a jéghegy csúcsa ne egy 200k-s kártya legyen, a szakadéka meg, egy 15k-s lap. És sorolhatnám meg, jó gép, gagyi táp és a többi.
Monitorod miatt, egy GTX 680-nál is szűk lenne a keresztmetszeted.
Igen, irodai felhasználásra tökéletes egy 15k-s lap, ott nincs szükség akkora ellenállásokra, tökéletes energiaellátásra, és a napra kész chip setre.
Csak azért képzeld el, milyen ha "túl van terhelve a lap" ott aztán a kondik csak úgy pukkannak persze ez a rosszabbik eset, de a leggyakoribb a mikro lagg, vagy a hanglagg.
Amúgy meg az alaplap tudja legjobban visszafogni az alkatrészeket...
Mostani alaplapomba én nyugodtan beletennék egy 980-at.
Ugye ezt te se gondolod komolyan? no meg a gyári hűtőt... Bár egy normális lappal 5 percet kérnék, hogy limitet csináljak abba az i5-be.