Milyen processzort vegyek?

2009. February 03., téma
Fórum » Asztali PC
Egy kis instrukció mielőtt belevágnál:

-Ha van előre kiszemelt processzor de nem tudod eldönteni hogy melyik lenne jobb illetve hogy mi melyiket ajánljuk, akkor lehetőleg pontos nevet, gyártót, sebességet, méreteket és árat adj meg, mert ezek alapján könnyebben tudunk segíteni.

-Ha olyan kérdést teszel fel hogy: "Az xy játékhoz milyen processzort ajánlotok?" akkor légyszi tüntesd fel, hogy mégis maximum mekkora összeget szánsz rá. Illetve linkeld be a géped adatait (Géped adatai menüben (lent) ha ki van töltve) mert pl. nem mindegy hogy milyen alaplapod van. (Vagy közöld a fontos információkat.)

-Előfordulhat hogy fogalmad sincs hogy milyen processzor lenne neked jó, csak azt tudod mennyi pénzt szánsz rá. Ebben az esetben is linkeld be a géped adatait (Géped adatai menüben (lent) ha ki van töltve) mert nem mindegy hogy milyen alaplapod van. (Vagy közöld a fontos információkat.)
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Karrigan avatar
Sehogy sem jövök ki jól,ha netán FX-et vennék és mellé egy jobb alaplapot amin mehet az OC és még jól is érzi magát az elég sokba kerül főleg akkor ha az alaplapon nincs integrált vidikari amivel el tudnék időzni addig amig összegyűl a pénzt egy jó videokártyára.(ezt az alaplapot néztem ki ami jó árban lenne GIGABYTE GA-970A-DS3P)
0
0
0
0
danee23 avatar
Valószinűleg én sem vennék legolcsóbbat egy 6 vagy 8 magos alá, de a "kicsit jobb" kategória is olcsóbb mint azok az intel lapok amikkel az ember merne túlhajtani is. És ráadásul a felszerelésük is jobb az amdknek ugyanabban az árban. Amúgy meg [LINK]-ben használok unlockolt phenomot aminek a TDPje elvileg 126W, míg a lap maximumja 95W, igaz visszavettem a procit 2.8ra hogy biztos ne legyen gond. De stabilitási gond zéró, előtte meg a proci ugye Athlon 450 volt aminek a TDPje szintén 95W ugyanúgy mind a 4100, 6100, 8100, 8300nak, és azzal sem...
0
0
0
0
Bronson avatar
a legolcsóbb am3+ lapokkal lehetnek stabilitási gondok az fx6xxx szériától, nem árt kicsit jobbat venni...
0
0
0
0
Puffin avatar
danee23:
Ha viszont 95Wos fxet(4100,4300,6100,6300stb) veszel ahhoz minden AM3+ alaplap jó.

azt azért nem mondanám. Az egy dolog hogy elviszi, de nem biztos hogy rendesen meghajtja!
0
0
0
0
danee23 avatar
Ár/érték arányban a fx6100/6300 a legjobb. G3528hoz nem jók a legolcsóbb alaplapok mert azon nem lehet húzatni. Ha viszont 95Wos fxet(4100,4300,6100,6300stb) veszel ahhoz minden AM3+ alaplap jó.
Most lehet hogy jobb teljesítményt nyújt a meghúzott pentium, de DX12 alatt nagyon szépen fog skálázódni 6 magig. És azt is figyelembe kell venni hogy egyes játékok mint a FC4 el sem indul dual core-al. Viszont a 6 magos FXekkel semmi problémája sincs.
0
0
0
0
twoKgames avatar
Az jó proci, én amiről nagyon jót hallottam az az inteles G3528, mert OC-zve kb 8350-es szintjén van és 20000Ft körül van.
0
0
0
0
Karrigan avatar
Sziasztok!Milyen processzort tudnátok ajánlani nekem ami a legjobb teljesítményt nyulytaná,elsősorban játékra kellene és ne legyen túlságosan drága,nem nagyon enged a tárca,AMD FX8300-ra gondoltam szerintetek?előre is köszönöm.
0
0
0
0
Bronson avatar
az új játékok már igénylik a 4gb+ memóriát, de azt a legkönnyebb fejleszteni...
0
0
0
0
Bronson avatar
a 750Ti egy best buy a kategóriájában, szerintem nem fogsz csalódni! 😉
0
0
0
0
danee23 avatar
Azért majd azt is vedd figyelembe hogy a mostani procid túlhajtva fogyaszt kb. annyit mind az "új" fog majd alapjáraton.
0
0
0
0
danee23 avatar
Watch Dogsról nem tudok nyilatkozni(soha nem próbáltam, nem is érdekel, meg szerintem pocsékul lett megcsinálva) de BF4, Dying Light menni fog rendessen! 😀
Elképesztő mire képes egy GTX 750Ti:

😃
0
0
0
0
danee23 avatar
Hát annyiért megéri, viszont új játékoknak meg lehet kevés lesz már a 3 ghz alatti/közeli sebesség. Szóval vagy a legerőssebbet kell megvenni amit elbír a lap vagy hajtani, amit meg nem érdemes ugye mert a lap elég régi, valószinű nem birná a strapát. Ha nem kapsz vele hűtőt nem tudom mennyire lesz elég a mostanid(65W vs 95W tdp) valószinű le tudja hűteni de lehet hogy közben zajt csap, erre is érdemes gondolni(de őszintén nem tudom mennyir bírnak az intel gyári hűtők, de nemrég néztem egy összehasonlító videót és rosszabbak mind az amdk).
Eddig megjelent játékokat vinnie kell egy közel 3 ghz-s 775ös quad és a 750ti combo, és ez a legkisebb beruházás amivel ezt elérheted.
0
0
0
0
danee23 avatar
Mire kell, meg mi lesz körülötte?
0
0
0
0
no avatar
Hello, egy msi gtx 970 4gb videokarihoz milyen procit vegyek hogy jateknal a cpu is meg a gpu is majdnem maxon menjen?(nem akarom hogy az egyik sokkal jobb legyen mint a masik) intelt szeretnek. I5 4670k val jol szerepelne?
0
0
0
0
visor261 avatar
coach mond mivel szeretnéd tolni letesztelem neked fx 8320-on hogy mennyire meg fel a mellékelt hűtővel 😉
0
0
0
0
csuz-li avatar
Coach: Nekem FX-8350-em van gyári hűtővel. Alapbeállítással a hűtő, ha nem terheled, akkor nagyon halk 21°C-os szobában viszont felengedi a processzort 50-52 °C-ra. Ha terheled, akkor hangos lesz, viszont a hőfok lemegy 27-30°C-ra. (legutóbb 6 órányi folyamatos TW Attila után is 27°C volt)
Az tény, hogy hangos, de az előző i5-760 gyári hűtője sem volt ennél halkabb terhelés alatt. Ha a hang zavar, akkor kell egy nagyobb hűtő, ahol alacsonyabb fordulatszámon megy a ventilátor, vagy vízhűtés, ami halkabb. Ha nem zavar, akkor jó a gyári is.
0
0
0
0
Coach avatar
Helló. Egy kérdésem lenne, ha veszek egy gépet amivel egy FX-8350 jár és nincs hozzá processzorhűtő csak a gyári akkor nagy problémáim lesznek a hőfokkal a processzornál?
0
0
0
0
SpongyiBob avatar
Üdv! Gondoltam benézek ide is. Én csak egyvalamit remélek.. Mégpedig azt, hogy a DX12 érkezésével jelentősen csökken a processzorra eső terhelés mértéke. Egy másik fórumról idéznék:
"Túl sok magot elvesznek a driverek, és valamin még a szimulációt is számolni kell. Ez egy óriási hibája a mostani modellnek, és főleg ezért nem fejlődik a szimulációs része a játékoknak. Ezért lesz komoly előrelépés a DX12. Eltűnnek a kernel driver szerver szálak."

A lényeg, hogy kell a piacnak egy gyökeres változás ami várhatóan a DX12-vel meg is érekezik. A gépigények már így is az egekben vannak.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Ez a jövő zenéje. Mindenesetre a belebegtetett új architektúra már DDR4-es. Ha lesz, akkor azért biztos lemennek nem csak a DDR4-hez való processzor árak a verseny miatt, hanem a lap és memóriaárak is, hiszen akkor már lehet nagy mennyiségben termelni.
0
0
0
0
csuz-li avatar
tucangabor: Nekünk lenne jobb, mert lenne megint igazi verseny. Mondjuk az is jó, hogy árban kompenzál az AMD, mert így elég olcsón lehet AMD-s procikhoz jutni, de ha erősödik a verseny technológiában is, akkor újra lesz érdemi fejlődés a piacon. Például a DDR4 memóriák kezelésére sem feküdt rá túl komolyan az Intel sem, mert minek, ha csak neki van erre processzora, azt meg konkurencia hiányában annyiért adja, amennyiért akarja. Látszik is az árakon, meg a választékon.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Dani46: Ne keverjük a magot, meg a szálat... Amit mondtam, arra meg ott a link.
Minden másban egyébként vagy egyforma, vagy jobb az i7 az i5-nél, ezt szerintem senki nem vitatja. Dolgozni viszont dolgozik: [LINK] Persze az egy más kérdés, hogy lesz-e belőle valami.

tucangabor: Az AMD nagyon le van maradva egy magos/szálas teljesítményben, ugye ezt próbálják magasabb órajellel kompenzálni, nem sok sikerrel.
0
0
0
0
Dani46 avatar
Ha a ghz-ek számítanának meg a cache amd lenne a világ legjobb procija,de hát nagyon nem így van,intel 1ghz vagy többel lassabban járatja a procikat kivéve(4790k)!Ezért is vicces az amd 5 ghz es vergődése😃
0
0
0
0
Dani46 avatar
Cinebench 11.5 - Single Threaded
i7 3770k 1.66 Pontot kap
i5 3570k 1.54-et

i7 4770K nak 1.74
i7 4790k nak 2.05
i5 4690k nak 1.7

Érdekesség képp fx 8350 1.06 van egy kis elmaradás😃
Dehogy dolgozik az amd,semmin se,majd az intel megoldja fele annyi magból sokkal erősebbre😃
Nincs nagy kül az i7 i5 között 1 magba,de ne beszéljünk hülyeségeket hogy sokkal erősebb az i5 ebbe,mert nem így van!
0
0
0
0
csuz-li avatar
Nem hiába drágább az i7. Ahol már mag-mag verseny van, nyert. Amit írtam az ugye egy szálra vonatkozik. A régi dx-ek viszont egy szálat és nem egy magot foglalnak le maguknak. Persze minél újabb a játék, minél újabb dx kell hozzá, annál kevésbé számít az egy szál teljesítménye és annál jobban az, hogy mellette még hány szál van. Ezért várja mindkét gyártó az új API-kat, mert az intelnek felértékelődik az i7-ese, míg az AMD fellélegezhet a gyenge magjai mellett is. Épp most olvastam, hogy valami 16 magos, 32 szálas retteneten dolgozik az AMD és az INtel is biztosan hasonlóban gondolkodik, bár ők még nem dicsekedtek ilyesmivel.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Tucanagabor: Lehet, hogy erős, de ez van. Azért a HT-nak ára van, mint mindennek. [url]http://www.cpu-world.com/benchmarks/browse/961_61,1093_61/?c_test=35&PROCESS=Show+Selected[/url]
0
0
0
0
csuz-li avatar
danee23: Ha belegondolsz, jelenleg két mag az, ami kell. Ugye a dx11-el és az alatt kell egy szál a dx-nek, és egy másik, ami a játék egyéb számításait végzi. Az is igaz, hogy egyre több ilyen számítás van, így elértük, hogy már minimum gépigényként is 4 mag/szál a követelmény. Nagyobb felbontásnál meg 8, mivel ugye a grafikát is csak elő kell valahol készíteni. Ebben az i5 verhetetlen, hiszen egy szálon bőven erősebb az i7-es párjánál. Gyakorlatilag a többi szál már inkább arra jó, hogy egyenletesen ossza el a terhelést.
A dx12-nél viszont nem ez az alap, hanem 6 magig skálázódik a rendszer. Itt is működik a kevesebb mag/szál természetesen, csak jobban profitál a többől, mint az elődök. A Mantle és a Mantle alapokra épülő Vulkan meg már 16 mag/szál-ig skálázódik.
0
0
0
0
Bronson avatar
én is pont ma néztem meg, érdekes teszt... de azért azt is hozzá kell tenni hogy sok helyen teljesen nevetséges eredmények jöttek ki... (ahogy Luke is megjegyezte azt...)
0
0
0
0
danee23 avatar
Érdekes teszt: hány (Intel) magra van szükséged játékhoz:

ami kiderül: 4 mag minden játékra elég, a hyperthreading szinte semmit nem csinál
ajánlanám hogy kommenteljetek, hátha csinálnak AMDFXesset is! 😀
0
0
0
0
csuz-li avatar
nokiacsabika: Egyrészt én is rakosgatok össze gépeket, immár 15 éve. Másrészt ott az idézet. Azt írtad, hogy nem igaz. Én meg hoztam a példákat, amik bizonyítják, hogy igaz. Ezen tényleg nincs mit vitatkozni.

intelIA32: Pont pénteken futottam egy kört a gyári hűtővel. Eddig csak Inteles gépeim voltak itthon, úgyhogy AMD nem volt tartósan a kezemben soha. Viszont tele vannak a fórumok ilyenekkel, hogy kevés a gyári hűtő, én meg ugye azzal használom a gépet, mondván, hogy veszek majd hozzá rendes hűtést később. Vízhűtést akartam, de ugye a normális az nem olcsó. Pénteken 6 órányi TW után ugyan úgy fütyült a gép, mint régen, csakhogy ez Intelnél nem zavart, de most megnéztem, mert hát bedőltem én is ennek a városi legendának az AMD gyári hűtőjével kapcsolatban és féltem, hogy megfőzöm a procit. 27°C-os volt...
0
0
0
0
nokiacsabika avatar
csuz-li
Én mikor írtam olyat, hogy ezek a játékok nem léteznek?
Ebből az jön le hogy van egy kis elméleti tapasztalatod 0-a gyakorlattal.
Inkább olvasgass egy kicsit a magok/szálak irányába mert látom még mindig nem ér be az input. Évi jó pár db gép összerakása és tesztelése segíthet a gyakorlati tapasztalatod bővítésében.

Ezt én itt be is fejeztem, pont az ilyenek miatt nézek be csak évente 1x2x, bár mivel látni hogy semmi nem változott lehet be se lépek többet mert nincs értelme, úgy osszátok a hülyeséget tovább ahogy akarjátok.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Hár percenként 3000 körül mindennek van hangja 😆
A6 3500 esetében halk a gyári is. Forog talán 800on és hát akkora számítási kapacitás esetén nem is igen kell feljebb tolnia a rendszernek a fordulatot még a iGPU mellett sem. (Ez tapasztalat 😆😉
0
0
0
0
csuz-li avatar
nokiacsabika:
De már lassan egy éve egyre több játék ajánlott gépigénye kívánja a nyolc magot."
Ez így megint nem igaz.

Watch Dogs
Assassin's Creed Unity
Mortal Kombat X
The Witcher 3: Wild Hunt
Project CARS
Csak, hogy párat írjak, ami szerinted nem létezik...

A fogyasztás tényleg nagyobb, bár nem mindenki greenpeace-es, engem pl nem érdekelt, amikor választottam.

egy sokkal olcsóbb hűtéssel is beéri hangtalanul

Hangosnak hangos a hűtő, bár ez ízlés kérdése. Az előző i5-760 hűtője sem volt ennél halkabb, szóval, ha valakit zavar a hang, annak meg mindegy milyen processzort vett, kell hozzá egy halkabb hűtő.

Azt meg nem tudom, miért lenne drágább a proci + lap páros fx-nél, mint i5-nél.
0
0
0
0
nokiacsabika avatar
MaTpr0F
Ritkán nézek fel az oldalra a meló miatt, de néha muszáj vagyok belekotyogni 😊
Lehetne még sorokat regélni az elavult chipsetről, fogyasztásról, arról hogy egy jól megválasztott i5 + lap olcsóbb mint az FX + lap és ehhez mérten egy sokkal olcsóbb hűtéssel is beéri hangtalanul, valamint a legfontosabb dologról az pedig az ajánlott minőségi táp.
0
0
0
0
MaTpr0F avatar
nokiacsabika:
Na végre valaki!
0
0
0
0
nokiacsabika avatar
csuz-li

" Játékhoz jobb az fx, meg rendereléshez és hasonlókhoz, tehát ahol előny a több mag"
Ez így nem állja meg a helyét, pont itt vérzik el az FX + 2x annyit fogyaszt, cserébe az i5 megeszi reggelire, i7-nél meg nincs esélye semmilyen formában.

"De már lassan egy éve egyre több játék ajánlott gépigénye kívánja a nyolc magot."
Ez így megint nem igaz.

Javaslom picit tájékozódj jobban mielőtt akaratlanul félrevezeted a delikvenst.
0
0
0
0
csuz-li avatar
H3AD5HOT: Az is jó választás, de azért hallgass nokiacsabikára és válassz legalább i5-3xxx-et, hogy később alaplapcsere nélkül is tudj fejleszteni, ha szükséges.
0
0
0
0
H3AD5HOT avatar
Köszönöm mindenkinek a segítséget úgy döntöttem i5 lesz.
0
0
0
0
csuz-li avatar
danee23: Ez igaz, csak ugye lassan jönnek az új API-k, gondolom nem lesz gépcsere egy éven belül. De már lassan egy éve egyre több játék ajánlott gépigénye kívánja a nyolc magot.
0
0
0
0
danee23 avatar
DX11 alatt a 8320 sem fogja sokkal jobban kihajtani mert itt inkább az 1 magos teljesítmény a limitáló faktor.
0
0
0
0
csuz-li avatar
H3AD5HOT: Attól függ mire kell. Játékhoz jobb az fx, meg rendereléshez és hasonlókhoz, tehát ahol előny a több mag. Minden máshoz inkább az i5.
0
0
0
0
nokiacsabika avatar
H3AD5HOT
Nézz i5-3330/3340-et.
0
0
0
0
H3AD5HOT avatar
Üdv!
A közeljövőben szeretném majd cserélni a processzoromat,mivel a mostani már gyenge és nem hajtja ki a vgat. Mire lenne érdemesebb váltani? Venni a mostani lapomba egy fx 8320-at vagy használtan i5 2400 meg valamilyen alaplapot hozzá ?
0
0
0
0
danee23 avatar
[LINK]
én ezt használom most, 20 eu körül van most, én mondjuk anno olcsobbért vettem. Oc lehet már nem nagyon fér bele, viszont halk.
UI.: ha belefér (keretbe, házba, memóriáktól) olyan ami 12 centis ventivel van, olyan vegyél! És nézd meg mennyi rpm-en forog ventije, az ideális az lenne hogy szabályozható legyen és az alsó határ legyen 600-1000 között, mert akkor szinte hallani sem fogod alapjáraton(mondjuk az enyémre is azt írja 1000-2400, de én úgy emlékszem hogy ami a gépemben van az 600-1200, lehet időközben változtattak rajta)
És a procid alapjáraton 95W, túlhajtva több, bírjon el a hűtő bírja el legalább a 125Wot, ha meg nem írja mennyit bír, Ne Vedd Meg!
0
0
0
0
pulse96 avatar
Nem tudom pontosan hova kellene írnom úgyhogy ide teszem.
A processzoromhoz(AMD FX-6300) szeretnék egy megbízható,
de olcsó hűtőt.Tudnátok ajánlani egyet-kettőt.Előre is köszönöm.
0
0
0
0
atemi105 avatar
megvan és frissíteni kell a biost, de megoldom majd
0
0
0
0
szilard1976 avatar
atemi105:Az Asrock oldalán van olyan hogy processzortámogatás lista.Az adott alaplap milyen procit melyik BIOS-al támogassa.
0
0
0
0
atemi105 avatar
az asrock honlapja azt írja idézem
Supports Socket FM2+ 95W / FM2 100W processors
az athlon x4 860k 95 wattos, vagyis elméletben használhatom, de ez nem nyugtat meg.
ha a boltban ahol megveszem erre rákérdeznék, tudná valaki ott a választ?
0
0
0
0
csuz-li avatar
Hát két út van előtted:
1. Vásárlás előtt jól megnézed, hogy az a példány, amit megvásárolsz, már az újabb BIOS-al érkezik-e. (A gyárból az esetek többségében a legújabb BIOS-al jönnek ki a lapok, tehát egy 2015-ös gyártású lap már minimum a 2014-es, de inkább a 2015-ös frissített BIOS-al érkezik)
2. Van oylan CPU-d, amit alapból támogat a lap. Azzal elindítod, megcsinálod a frissítést és beteszed az újabb processzort.

+1: (Ha a fenti lehetőségek egyike sincs meg) eleve olyan alaplapot keresel, aminek minden verziója alapból kezeli a kiválasztott porcit.
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció