Így állítsd össze az első PC-det!

Szerző: xoki, 2021. July 01., cikk

Bevezető

Sokan kevésnek érzik magukat, vagy egyszerűen csak félnek a kudarctól, ha egy gép összerakásáról van szó, de valójában egyáltalán nem nagy ördöngösség, amennyiben odafigyelünk a részletekre, és nyugodtan, óvatoson vágunk neki a feladatnak. A chiphiány, a bányászok és a koronavírus okozta korlátozások is negatív hatással voltak az árakra, ezért saját konfigurációtok összerakásával egy kicsivel több pénzt tudtok majd alkatrészekre költeni.

A részletek előtt szeretném kiemelni, hogy ez a cikk egyszerű szövegkörnyezetben, kezdők számára íródott, de a tapasztaltabb felhasználók számára is tartogathat néhány hasznos dolgot. Ebben a cikkben a legalapvetőbb alkatrészek kiválasztásáról, illetve összeszereléséről lesz szó, és nem fog kitérni a különböző perifériákra.

Amennyiben az alkatrészek összeválogatását másra bíztátok, és csak fizikailag szeretnétek foglalkozni vele, ugorjatok az „Összeszerelés előkészületei és hasznos tudnivalók” című bekezdéshez!

Mi lesz a PC funkciója?

Ahhoz, hogy elkezdjük az összeszerelést, értelemszerűen az alkatrészek és a megfelelő szerszámok megléte szükséges. Egy gép csak pár fő komponensből tevődik össze, de számos bővítési lehetőséget és egyéb extrákat is használhatunk, hogy minél egyedibbé tegyük azt.

Az alkatrészek megvásárlása előtt fontos eldönteni, hogy milyen szerepe lesz a számítógépnek. Egyáltalán nem mindegy, hogy gamer, irodai, munkaállomásokba szánt, vagy nagyszüleink netezős gépéről van szó. A PC funkciójának pontos beazonosításával rengeteget spórolhatunk, mivel ha csak filmezni és internetezni szeretnétek, akkor nincs szükség nagy tárhelyre, illetve különálló videokártyára sem.

A CPU márkájának kiválasztása

Miután eldöntöttétek, milyen célt szolgál majd a PC, egy fontos döntést kell meghoznotok, amely minden fő komponensre kihatással lesz. A CPU márkájáról van szó, amelynél régebben fontos volt figyelembe venni néhány dolgot, de az utóbbi évek során az Intel és az AMD remek választás lett bármilyen munkafolyamatról is legyen szó, így teljesen rajtatok áll, hogy éppen melyik felé húz legjobban a szívetek.

Kompatibilitás

Máris elérkeztünk az egyik legfontosabb részhez, amely a kiválasztott alkatrészek kompatibilitása. A CPU márkáját követően magát a processzort kell kiválasztanotok, figyelembe véve azt, hogy milyen munkafolyamatokhoz szánjátok. Aztán következhet az alaplap, a memória, a tápegység, a videokártya, a tárhely, illetve a különböző extra kiegészítők.

A konfiguráció összeállításában nagyban segíthetnek a különböző, direkt erre a feladatra megtervezett internetes oldalak is, amelyeknél általában egy alkatrész kiválasztása után már csak a kompatibilis alkatrészeket fogja felajánlani a továbbiakban. Például a PCPartPicker egy remek oldal erre a célra.

A kiszemelt processzor leírásánál keressétek meg a foglalat (slot / socket) megnevezését. Például AMD esetében AM3 vagy AM4, Intelnél pedig LGA 1151, LGA 2066 vagy LGA 1200 stb. Ennek tudatában már az alaplap kiválasztása is könnyű lesz, de az alaplapgyártók oldalán a támogatott processzorok teljes listáját is megtalálhatjátok, ha esetleg kételkednétek a döntésetekben. Néhány régebbi alaplapnál a BIOS frissítésére is szükség lehet, erre érdemes odafigyelni.

A memória kiválasztása előtt nézzétek meg, milyen sebességet támogat a processzorotok, illetve az alaplap. Egy nagyobb kapacitású modul helyett erősen ajánlott kettő vásárlása (például 16 GB helyett 2 x 8 GB), így hiba esetén a fennmaradó modullal is működőképes marad a gépetek. Sok esetben ezeket párban árulják, de ha mégsem, akkor elengedhetetlen, hogy azonos sebességűt vegyetek, bár igazából erősen ajánlott két teljesen egyforma beszerzése a zökkenőmentes működéshez.

Figyeljetek oda, hogy az alaplap DDR3, DDR4 vagy esetleg DDR5 modulokat támogat (bár a jelenlegi piacon főként DDR4-gyel fogtok találkozni), mivel ezek több szempontból is különböznek, például fizikailag sem illeszthető egyik a másik helyére.

A videokártya kiválasztása esetén szerencsére nehezen lehet hibát véteni, viszont fontos utánajárni, hogy az adott termék teljesíteni tudja-e az elvárásotokat. Ezenfelül pedig rendelkeznie kell a monitorotokhoz szükséges kimenettel, ellenkező esetben átalakítóra is szükségetek lesz, amely valamelyest ront a minőségen is. Egy gyengébb processzor mellé nem érdemes felső kategóriás kártyát választani, mivel az nem tudja kihajtani belőle a maximális teljesítményt.

Gépház

A gépház kiválasztása talán a legkönnyebb feladat, hiszen a két legfontosabb dolog - a dizájnon és az RGB világításon kívül persze -, hogy az alaplapunkhoz (keressétek az alaplapszabvány megjelölését, például ATX) és videokártyánkhoz megfelelő méretűt válasszunk, illetve elegendő hellyel rendelkezzen a tárhelyeknek, lemezmeghajtónak.

Tárhelyek / lemezmeghajtók

Egyáltalán nem szükséges, de mindenképpen ajánlott egy SSD vásárlása az operációs rendszernek. Ezenfelül pedig rajtatok áll, hogy éppen mennyi szabad helyet akartok, valamint, hogy szükségetek lesz-e lemezmeghajtóra.

Megfelelő tápegység kiválasztása

A megrendelésünk leadása előtt hátravan még egy fontos alkatrész, ez pedig a tápegység. Először az eddigi alkatrészek hivatalos oldalán nézzétek meg az adott termék TDP-jét. Ezeket összeadva körülbelül megtudhatjátok, mennyit fog fogyasztani a gépetek, vagyis a tápegységnek minimum ennyit bírnia kell, de a későbbi problémák elkerülése érdekében érdemes 600-750 W körül gondolkodni. A PSU minősítését is fontos szem előtt tartani, például egy 80+ bronzos már a legtöbb felhasználó igényét bőven kielégíti. Ez az az alkatrész, amelyen egyáltalán nem éri meg spórolni, szóval egy gamer géphez érdemes a legjobbak közül válogatni, hiszen egy rossz PSU akár a teljes gépet is tönkrevághatja.

Összeszerelés előkészületei és hasznos tudnivalók

1.) Mágneses keresztes csavarhúzó előkészítése, amely általában elegendő a teljes gép összeállításához.
2.) Operációs rendszer telepítéséhez szükséges DVD / pendrive beszerzése, hiszen e nélkül nem sokra mentek az összeállított géppel.
3.) Az alkatrészeket óvatosan csomagoljátok ki, mert az áramkörök sérülékenyek, és a különböző forrasztások akár a kezeteket is megkarcolhatják.
4.) Ajánlott áttanulmányozni a dobozokban található utasításokat / nyelvtudás hiányában magyar leírások keresése.
5.) Az alkatrészek többségénél kattanó hang jelzi a pontos beillesztést. A legtöbb esetben minden csak egy bizonyos helyre helyezhető, szóval sose erőltessetek semmit, nézzétek meg, biztosan jó helyen próbálkoztok-e.
6.) A kábelrengeteg elrendezése rajtatok áll, mindig figyeljetek oda arra, hogy semmi se akadályozza a ventilátorok forgását és a légmozgást.

i/O hátlap behelyezése a gépházba

Az alaplap kicsomagolását követően találkozni fogtok egy fémlemezzel, amelyet a gépház hátuljára kell bepattintanotok. Ezt direkt az adott alaplaphoz alakították ki, így muszáj a dobozban fellelt darabot használnotok. Néhány modern alaplap esetében megeshet, hogy nem lesz szükség erre a lépésre.

HDD, SSD, lemezmeghajtó elhelyezése a gépházban

Amennyiben a gépház kialakítása lehetővé teszi, a fő alkatrészek előtt érdemes a megvásárolt tárhelyeket és a lemezmeghajtót becsavarozni, így valamennyivel könnyebb lesz a kábelrendezés. A legtöbb modern gépház csak néhány ilyen alkatrész behelyezését teszi lehetővé, és általában nem akadályozzák például a videokártyát, melynek hossza jelentősen megnőtt az utóbbi évek folyamán.
Az SSD-t nem minden esetben kell a gépházhoz rögzítenetek, például egy M.2 SSD-hez a PCIe foglalatnál találhatjátok meg a helyét. Vízszintesen fog elhelyezkedni, a végét pedig egy kis csavarral kell majd rögzíteni.

Processzor behelyezése az alaplapba és a hűtő ráhelyezése

A processzor a legfontosabb és egyben a legérzékenyebb komponensek egyike, de ha óvatosan bánunk vele, akkor a későbbiekben ezzel lesz a legkevesebb gondunk.

Az alábbi lépéseket követve saját magatok is elvégezhetitek a feladatot:

1.) Az alaplapon található foglalatnál a kar óvatos felhúzásával felnyílik a processzor leszorításához szükséges rész. Távolítsátok el a műanyag védőt!

2.) Óvatosan vegyétek ki a CPU-t a csomagolásból!

3.) A CPU-t kizárólag egy módon tudjátok a foglalatba tenni, ellenkező esetben komoly sérülés keletkezhet valamelyik komponensen.

4.) A PGA (pin grid array) tokozásnál a tűk a processzoron helyezkednek el, amelyek aztán a foglalaton található lyukakba illeszkednek bele. Az LGA (land grid array) esetében pedig a CPU-ra érintkezők kerültek, miközben a tűk az alaplapi foglalaton találhatók meg. Az LGA megoldást általában az Intel használja, de az AMD szintén alkalmazza. Figyelmesen áttanulmányozva a foglalatot és a CPU-t, mindkettőn látni fogtok valamilyen jelzést (hiányzó tűk, kis nyilak), amely megmutatja, hogyan tudjátok a helyére illeszteni a CPU-t a megfelelő pozícióban.

5.) Miután biztosak vagytok abban, hogy hibátlanul az aljzatban van a CPU, szép lassan visszahajthatjátok a szorítót, folyamatosan figyelve, hogy a folyamat közben kimozdul-e a helyéről. Néhány foglalatnál a kart egy picivel erőteljesebb mozdulattal tudjátok a helyére kattintani, de semmiképpen se erőltessétek, inkább nézzétek át többször, ha úgy érzitek, nem mozdul megfelelően. A korábban említett PGA processzornál a legfontosabb az óvatosság, mivel a processzoron könnyen elhajolhatnak a tűk. Győződjetek meg arról, hogy biztosan minden tű a helyén van-e. Szerencsére az elhajolt tűket javítani is lehet, de ha ilyennel találkoztok, mindenképpen bízzátok szakemberre.

6.) A CPU a helyére került, szóval jöhet a hűtő. A gyári hűtő kezdetben elég lesz, de érdemes lecserélni, ha nagyon melegedne a gép, vagy komolyabb munkafolyamatra szánjátok. KIZÁRÓLAG HŰTŐPASZTA HASZNÁLATÁVAL HELYEZHETŐ EL A HŰTŐBORDA, ellenkező esetben komoly túlhevülés következhet be, amely a processzort is tönkreteszi. A csomagolásban található hűtőn a paszta is rajta van, amely általában elegendő, de egy kis extra sosem árt, csak vigyázzatok, hogy ne kenődjőn szét. A hűtő a legtöbb esetben négy lyukon keresztül, vagy az előre felszerelt tartóra rögzül. Az ehhez szükséges képes utasítást megtaláljátok a dobozban található papírok között.

7.) Végül a hűtőnek áramra is szüksége lesz, ehhez a csatlakozóját az alaplapon található „CPU_Fan” megjelöléssel ellátott aljzatba kell bedugni. Ne felejtsétek el, hogy ezt szinte minden esetben csak egyetlen egy módon tudjátok megtenni.

RAM modulok bekattintása

A memóriamoduloknak általában 2 vagy 4 aljzat található az alaplapokon. Ha megfogadtátok a korábbi tanácsot, akkor most kettő egyforma modult tartotok a kezetekben. A RAM-okat csak egy módon helyezhetitek bele, ezt a RAM-on található mélyedés, illetve a foglalaton belül található pici tömör rész segít beazonosítani. A foglalatok két oldalán (néhány esetben csak az egyiken) a kis karocskák lenyomása után, a modul két oldalára történő erőkifejtéssel nyomhatjátok a helyére a memóriát. A karocskák visszakattanásáról fogjátok tudni, hogy a RAM megfelelően illeszkedik a foglalatba.

A gépház csatlakozói

A gépházon található gomboknak, LED-eknek, illetve USB vagy hangkimenetnek fenttartott kábeleket is az alaplapba kell csatlakoztatnotok. Ezeket a gyárilag előkészített kábeleket általában mind az alaplap alján tudjátok a helyére illeszteni. Az alaplap rögzítése előtt ajánlott a tápegység és legalább a LED-ek és kapcsolók áramellátásáért felelős kábelek csatlakoztatása, mivel így sokkal egyszerűbb. Általában kétfajta megoldással találkozhattok: mindegyiket egyesével kell a megfelelő tűre rádugni, vagy a kábeleket egy csatlakozóvá alakították, ezzel megkönnyítve a folyamatot. Az alaplap utasításai között megtalálhatjátok a kábelek pontos helyét.

Tápegység beszerelése

Számos gépházat előre beszerelt PSU-val értékesítenek, de ha mégsem, akkor nagyon egyszerű módon, mindössze 4 csavarral már a helyére is illeszthetitek. A PSU-t mindenképpen áramtalanítsátok a hátoldalán található kapcsolóval.

Alaplap elhelyezése a gépházban

Először ajánlott az ATX főcsatlakozót beilleszteni (a tápegység legszélesebb kábele), mivel a rögzített alaplapban könnyen kárt tehettek egy erőteljesebb mozdulattal. Behelyezésnél ügyeljetek arra, hogy minden csavarnak fenntartott lyuk a helyére kerüljön, és ne legyen távtartó olyan helyen, ahol az alaplapot megsértheti. A csavarokat ne túl erősen húzzátok meg, mert könnyen megszakadhat valamelyik áramkör.

Videokártya behelyezése az alaplapba

A PCIe, azaz PCI Express aljzatba tudjátok a VGA-t beletenni. Általában egy kattanás jelzi, amikor pontosan a helyére került. Ezt követően a gépház falához szintén hozzá kell majd csavaroznotok.

Tápegység kábeleinek csatlakoztatása minden alkatrészhez (HDD, SSD, PCIe, CPU, ATX)

Elérkeztünk az alkatrészek áramellátásához. A tápegységen az alábbi csatlakozók találhatók:

1.) ATX (a 20 vagy 24-tűs főcsatlakozó)
2.) EPS / CPU (4 vagy 8-tűs csatlakozó a CPU-hoz)
3.) PCI-E (6 vagy 8-tűs csatlakozó a grafikus kártyához)
4.) Molex - régebbi tárhelyek és lemezmeghajtóknál használatos, egy ideje már leváltotta a SATA
5.) SATA - a modern tárhelyekhez és lemezmeghajtókhoz

A tápegységen található kábelek elég egyértelműek, hiszen szinte mindegyiknél látszik, hogy pontosan hová illeszkednek. Kivételt képez a CPU és a videokártya áramellátása, amely a tapasztalatlan szemnek elég egyformának tűnhet. Szerencsére a gyártók a kábeleken feltüntetik, hogy a CPU-ról vagy PCI-E-ről van-e szó. Az ilyen kábeleknél négyzet és lekerekített sarkú, négyzet alakú formák mutatják meg az elhelyezés pontos irányát és helyzetét.

Adatkábelek

Az alaplap mellé adatkábelek is tartoznak a tárhelyeknek és lemezmeghajtóknak. A SATA portokat az L alakú formáról lehet a legkönnyebben beazonosítani, amely a beillesztésnél is segítségetekre lesz.

Utolsó ellenőrzések

A gép elkészült, de mielőtt elindítanátok, nézzétek át, hogy a kábelek akadályozzák-e a ventilátorok forgását, illetve, hogy minden csatlakozó és alkatrész a helyén van-e.

Ha úgy érzitek, minden rendben, akkor az egér, billentyűzet és monitor rákötése után visszakapcsolhatjátok a tápegységet, és végre elindíthatjátok a gépet, amely valószínűleg az operációs rendszer hiányára fogja felhívni a figyelmeteket. Igen, sajnos még mindig nem készültünk el teljesen.

BIOS (boot order, hőfokok leellenőrzése, feszültségek)

Első indításkor érdemes azonnal belépni a BIOS-ba, amelyet alaplaptól függően például a Del, F1, F2 gombok egyikének lenyomásával tudtok megtenni. Sokan megijednek ettől a résztől, de igazából nem tudtok túl nagy problémát okozni, illetve az alapértelmezett beállítások is visszaállíthatók, ha balul sülne el valami.

A BIOS-ban nem árt rákukkantani az érzékelőkre, amelyek megmutatják a hőfokokat. A CPU-nál általában 40 °C alatti hőmérsékletet kell látnotok. Jóval magasabb hőfok esetén rosszul, kevés pasztával helyeztétek rá a hűtőbordát a CPU-ra, és ajánlott azonnal lekapcsolni a gépet, majd megismételni a folyamatot.

A feszültség értékeket szintén nem árt leellenőrizni, ez megmutatja, hogy a tápegység megfelelően üzemel-e. A 3, 3V, 5V és 12V értékek állását kell megnézni. A gyártó pontosan feltüntette ezek minimális és maximális értékeit, azzal kell összehasonlítanotok.

Ha minden rendben van, a BOOT menüpontban válasszátok ki a telepítésre használni kívánt, elsődleges lemezmeghajtót vagy pendrive-ot, és kezdődhet az operációs rendszer telepítése.

Operációs rendszer telepítése

A modern operációs rendszereket nagyon egyszerű feltelepíteni. A telepítés folyamata során pontosan látni fogjátok, mit kell tenni, és ezeket követve nehezen tudtok hibát véteni. Amikor telepítésnél a partíció kiválasztását kéri, válasszátok ki az SSD-t vagy a HDD-t. Egy nagyobb HDD-nél mindenképpen 2 partíció készítése ajánlott, mivel a rendszernek érdemes egy különálló helyen lennie az adatvesztés elkerülése érdekében. A formázást követően léphettek tovább, és ezt követően a gép mindent automatikusan előkészít a számotokra. Később néhány opció is felbukkanhat, melyeknél teljesen rajtatok áll, hogy mit szeretnétek engedélyezni / feltelepíteni.

Fontos illesztőprogramok, amelyek nem települnek fel az operációs rendszerrel

Miután feltelepült a rendszer, minden készen áll a használatra. A Windows szinte minden fontosabb programot automatikusan felrak, amire kezdetben szükségetek lesz, de más operációs rendszer megkövetelheti azok saját kezű telepítését. Mindkét esetben kivételt képez néhány elengedhetetlen program vagy driver, mint például a grafikus kártya illesztőprogramja. Szóval, ha valamely program vagy játék nem indul el megfelelően, valószínűleg hiányzik egy elengedhetetlen illesztőprogram.

A gép elkészült és használatra kész

Ha kitartóan eljutottatok idáig, gratulálok, elkészítettétek a saját, egyedi PC-teket. Várjunk csak, lehetséges, hogy néhányan problémába ütköztetek, és nem tudjátok, mi lehet a gond? Semmi probléma, íme néhány, az első indulásnál felmerülő lehetséges probléma.

Ha a gép...
1.) indulásnál sípol: számoljátok meg, hány alkalommal történik ez. Ezt beep code-nak hívják, és ha minden rendben van, egyet rövid pittyenést fogtok hallani. Ellenkező esetben az alaplap utasításánál megtalálhatjátok, melyik mit jelent, ezzel beazonosíthatjátok a probléma forrását.

2.) egyáltalán nem indul: valami nem stimmelt az áramellátással. Nézzétek meg, hogy minden a helyén van-e, illetve visszakapcsoltátok-e a tápegységet, valamint áram alá helyeztétek-e.

3.) működik, de semmilyen képet nem ad: a videokártya áramellátásával vagy elhelyezésével van gond, esetleg a CPU melletti csatlakozó hiányzik. Továbbá megeshet, hogy a videokártya helyett az alaplapi foglalatot használjátok, miközben a processzorotok nem rendelkezik beépített grafikus egységgel.

Hozzászólások: 129
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Zsoltiv0 avatar
Gépház... rohadtul nem az RGB, Dizájn számít. A megfelelő szellőzés ezerszer fontosabb.
0
0
0
0
💬 1
Booker avatar
@Zsoltiv0: Egyet kell hogy értsek, most kapott pluszba 2 ventit a házam
0
0
0
0
carl18x avatar
Megmondom ősszintén ez úgy látszik egy számítógép tutorial építés akar lenni, de sokkal egyszerűbb volt ezt videó formájában elkészíteni. Sajnos egy kezdő hiába olvass róla, szerintem senki sem ez alapján a cikk után fogja megépíteni első számítógépét.
Mert tudjuk mindenkinek van egy ismerőse aki segít megépíteni, vagy inkább beírja a youtube-ra hogy "How to build pc"?
Persze értem én volt egy szándék, na meg azért a kompensek bemutatásánál lehetett volna pár példa melyik az ajánlott/megbízható típus.
0
0
0
0
💬 20
no avatar
@carl18x: A komponens ajánlással az a gond hogy egy része annak is vallásfüggő / márkahűség függő. Kivéve talán tápoknál, ott talán egyöntetű a vélemény hogy az Akyga kerülendő, és még kismillió más "túl olcsó" hulladék.
De hol húzod meg a határt? Van aki szerint pl alaplapnál az Asus szar, és a gigabyte a király, vga-nál meg fordítva. És ennek ellenkezője is akad. Van aki asrockra esküszik, és biztos MSI-t kedvelők is vannak szép számmal.
Akármit is javasol konkrétumot a cikkíró, biztos lett volna olyan észrevétel, hogy az apám unokaöccsének az unokabátyjának a régi szobatársánál az szar alkatrész volt.
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
@Palanova: Tápot is lehet márkára bontani, hogy mit, és mit ne, valamint mit mibe.Táp esetében Seasonic, Corsair, Thermaltake, Fractal és Phanteks a bűvös ötös, esetenként EVGA... másra nem bíznám a gépem soha...

Igazából lapnál meg minden gyártónak meg kell nézni a szériáit, mert gyártanak olcsó spórolósat, és jól kivitelezettet is.
0
0
0
0
no avatar
@AMDMonsteR: Te erre esküszöl, más FSP, Bequiet és egyéb tápokra esküszik. Itt jön be az egyéni preferencia. Ezzel semmi gond nincs, de lehet egy javasolt cikk esetén mondjuk ezt te szóvá tennéd, más meg nem ért ezzel egyet és akkor ott vagyunk hogy : vallásháború
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
@Palanova: FSP-re esküdni nem hallottam senkit, a saját, jónak titulált belsőikkel... amúgy nem márkára, hanem belső felépítésre kell menni, csak azért ezeket írtam mert ezek dolgoznak jó minőségű belsővel. BeQuiet! Azzal dolgozik ami kerül hozzá, átmatricázott Corsair vagy Tt...

A javasolták alapján ezért teszem szóvá...
Jó kondenzátorok, 10 év garancia, aktív PFC es magas minősítés (80+ Gold) nélkül nem érdemes egy táp arra, hogy ránézzünk (amúgy bronze és gold között 3-5 ezer forint a különbség... akkor miért venne valaki bronze-ot)

De ha fuji gyártana, biztos vennék a prémium tápjaikból...
0
0
0
0
xCube avatar
@AMDMonsteR: A Fujitsu gyárt, de csak saját használatra. Rengeteg 90+ -os tápjuk volt már a kezemben.

Elég jók.

Legutóbb egy 250W (max. 280W) SFF 90+ táppal szerelt gépet újítottam fel. A tápegység nem, hogy egyben volt ennyi idő után, szinte újként működött. De... . Amit sokan elfelejtenek az az, hogy a megjelölt hatékonyság csak bizonyos terhelés felett érvényesül, nem folyamatosan.
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
@xCube: Ez a része teljesen rendben van. Gyárt, a saját, előre összeépített irodai gépeibe, ha jól tudom, gyárt szervereknek is, itt azonban egy egészen más felhasználó csoport van, aminek a piacára nem tört és nem is nagyon fog, vagy inkább nem is lenne értelme, hogy a Fujitsu bejöjjön.
0
0
0
0
no avatar
@AMDMonsteR: Attól hogy te nem hallottál még senkit FSP-re esküszni, itt a fórumon azért eléggé sokan azt ajánlják...persze lehet velük nem egyet érteni, ezzel semmi gond nincs.
0
0
0
0
no avatar
@AMDMonsteR:
De ha fuji gyártana, biztos vennék a prémium tápjaikból...

Jaj ne, ezt a Fuji x prémium dolgot már a korábbi topikban is fájt olvasni, az a baj hogy akkor komolyan gondolták, pedig amúgy marha jó vicc lett volna 😆

Egyébként ja, meg kell nézni a belét, ha az tényleg jó akkor az mellé már társul a 10 év gari, magas minősítés (ami mérések alapján is fedi a valóságot, nem csak rá van aggatva) stb. . Annyival még ki lehet egészíteni, hogy kellő mennyiségű headroom-al kell minőségi tápot nézni mert a minősítéseket ideális esetben 50%-os méréseket jelentenek. Szóval nem szabad centizni vele, de túlzásokba sem szabad esni mert az már szimplán pénzkidobás, egy 200/300W-os headroom az ajánlott.
0
0
0
0
xCube avatar
@AMDMonsteR: Alapvetően lehet márkára bontani, de mindezektől függetlenül még a jó márkák is tudnak rossz minőségű tápokat kiadni. Manapság már nem olyan rossz a helyzet, mint mondjuk tíz - tizenöt éve, de ettől függetlenül érdemes kiméréses cikkek alapján tájékozódni. Mikor lelőtték a Jonnyguru -t megszakadt a szívem, de cserébe több egyéb oldal is felvette a tesztelési sémát, ha nem is teljes mértékben, legalább részben.
0
0
0
0
carl18x avatar
@Palanova: Azért szerintem az ember vásárlásnál fontos hogy nem márkát vesz hanem felszereltséget. Azaz manapság láthatjuk az XFX is anno seasonic bélel árulta a termékeit. Szerintem sose jó egy a márkasűség, igen az ár-érték arány számít.
Sajnos minden terméknél fenáll a lehetőség hogy meghibásodik és ez nem márkafűggő.
Lehet rog strix termék is, azokat is láttam már tönkre menni, és pont erre való a garancia.

Én megmondom ősszintén a jelenlegi életem első Gigabyte lapja, és volt már MSI/Asus/Asrock is.
Sose voltam egyik márkának se a fanatíkusa se, mindegyik elátja a feladatát.
Egyetlen alaplap típussal volt csak gondom a Brand gépeknél valahogy undorító a szerelhetőség/bővíthetőség. 😆
0
0
0
0
no avatar
@carl18x: Igazából ahogy mondod is, mivel mindegyik márkánál lép fől meghibásodás így ebben a témában amúgy se a márkahűség nem túl mérvadó. Márkákat elsősorban azért néz az ember mert van egy alap hírneve ami mellé társul korrekt support és jó esetben csekély meghibásodási ráta. Persze minden márkán belül van olyan széria ami olcsó szegmenst céloz és ott egyértelműen nagyobb a meghibásodási arány, de nem is feltétlen ezekből kell ajánlani/válogatni.
A többség ár/érték-et néz és csókolom, persze van az a kategória ahol ez már nem igazán nézőpont, csak a teljesítmény stb. Az előbbi high-end-ben már nem is igazán játszik.
Táp ügyileg pedig megint nincs sok értelme a márkahűségnek mert van kb. 3-4 beszállító akiknek az elemeiből felépül xy brand tápegysége. Ha minőségi tápot akar az ember akkor meg kell nézni a belét elsőnek, na meg hogy hány év garival kínálják, bár ahol a bél jó ott alaphangon 10/12 év gari jár mellé. Magára a +80-as minősítésre nem érdemes alapozni, legalábbis én csak az alapján biztosan nem vennék tápot. Értelmes, átfogó tesztek alapján érdemes vásárolni, legyen az bármi.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@LordSzalko: A 80+ Silver minősítést montanság mindenre is divat rányomni ahogy nézem. Ez már lassan azt a szintet fogja jelölni, hogy igen, ez a táp nem gyújtja rád már az első héten a 35nm-es garzonlakásodat
0
0
0
0
no avatar
@SuperPuma: Sajnos manapság a legtöbb minősítés szinte nem jelent semmit, hiába mondogatják hogy elég ha azt nézed, nem megy vele sokra az ember. Rengeteg különbség van két ugyanolyan minősítésű táp között, sajnos kevés oldal foglalkozik velük részletesen.

igen, ez a táp nem gyújtja rád már az első héten a 35nm-es garzonlakásodat

De a második hetet már a garancia nem foglalja magába... 😆
0
0
0
0
no avatar
@carl18x: Brand gép az külön állatfaj, kár ide belehozni, mert csak megzavarja az olvasóközönséget...
0
0
0
0
xCube avatar
@Palanova: Én annyival bővítettem volna ki a dolgot, hogy az adott user kategóriákban mondjuk hány mag (illetve csak CPU, vagy APU), mennyi RAM, milyen háttértár és kategóriában milyen VGA lenne az ideális az árazástól függetlenül. Ahhoz külön írtam volna pár sort.

...hogy az apám unokaöccsének az unokabátyjának a régi szobatársánál az szar alkatrész volt.


Űrgolyhók rulz... 😆
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Ez még talán elférne a cikkben igen, de pl
- memóriaméretre mit írna az ember? 8GB alap netes gépbe is, 16GB átlag játékra, 32GB ha 2-4 évnél messzebb gondolkozol?
- háttértár egyértelműen SSD, és alaplapfüggő hogy NVMe vagy SATA. Nem tudom ezen felül mi az ami itt még "hasznos" lehet. A méret az meg pénztárcafüggő...
- VGA esetén már érdekesebb lenne, hogy pl FHD-ra mi a "javasolt" kártya 30 illetve 60 FPS-re de ez meg ugye erősen játékfüggő is

Ha van időd kedved, energiát a javaslataidat elolvasnám.
0
0
0
0
gigazte avatar
@Palanova: Egy olyan ember, aki még saját maga nem nyúlt géphez, és most áll neki először gépet építeni az nem áll le neked márkahűség miatt válogatni! Örül neki egyáltalán, hogy pöc röf elindul első indításra a gépe... 😂 Az amit carl18x ír igen is fontos, hogy azért pár komponenst megemlíthettek volna, és azt is hogy mi kerülendő, mert egy kezdő gépépítő arra megy rá, hogy az alaplapon, és a tápegységen megspórolja az egészet, és pont ez miatt fog szívni...
0
0
0
0
no avatar
@gigazte: Látom nem ment át. Nem baj, akkor megint.

Nem az az olvasó fog ágálni az ajánlott alkatrész márkája ellen aki ült a metrón valaki mellett aki látott már olyat aki hallotta hogy létezik a PC.

Hanem aki "hozzáértő" és veszi a fáradtságot és leírja az észrevételét.

Igen, legyen megemlítve pár alkatrész, de hogyan említed meg, hogy ne kössön bele a fél "hozzáértő" olvasótábor? Csak a CPU-nál a fele társaságot magara uszítod ha azt mondod Intel...ugyanez a helyzet a VGA terén.

Igen, lehetett volna egy "alsó-közép-középfelső-csillagos ég" kategóriában ajánlani komplett gépeket és kész, majd viselni a következményeket és/vagy letiltani a hozzászólásokat, mert hogy cunamit kap a cikkíró a nyakába az is biztos. Miért azt az alkatrészt ajánlotta mikor az szar márka, van olcsóbb, jobb, szebb, szagosabb, színesebb, rbgsebb...
0
0
0
0
gigazte avatar
@Palanova: A hozzáértő pár sort olvas szerintem a cikkből, és megy is a negatív komment. Legalább is ezt szűrtem le eddig, szóval az általad említett márkás részig el se ér a cikkben. 😂 Én amúgy egy ilyen oldalra biztos nem írtam volna egy ilyen cikket, mert már a fórumon, és a gépigényeknél is észrevettem, hogy mindig van az az okosabb réteg, akinek nem tetszik valami, és felsőbbrendűnek gondolja magát a másiknál! Olyankor jön az okoskodás, és a savazás. Nem hogy örülne egynéhány ember, hogy legalább próbálnak az oldal írói valami értékelhetőt letenni az asztalra...
0
0
0
0
no avatar
@gigazte:
Én amúgy egy ilyen oldalra biztos nem írtam volna egy ilyen cikket, mert már a fórumon, és a gépigényeknél is észrevettem, hogy mindig van az az okosabb réteg, akinek nem tetszik valami, és felsőbbrendűnek gondolja magát a másiknál! Olyankor jön az okoskodás, és a savazás. Nem hogy örülne egynéhány ember, hogy legalább próbálnak az oldal írói valami értékelhetőt letenni az asztalra...


Ebben egyetértünk.
0
0
0
0
no avatar
Lehet a közeljövőben az ilyen és ehhez hasonló cikkek publikálása előtt egy zárt körben kellene véleményeztetni, és csak utána kitenni, ha a javaslatok meg lettek vitatva és átvezetve a "végleges" cikkben.

Igen, így lassabban kerül ki, de ezek nem is olyan idő kritikusak, mint egy wow patch "hír" ahol
a patch június 29-én élesedett
a "hír" meg csak 48 órával később került ki főoldalra.
0
0
0
0
Masterthief avatar
A Glpházat mefgagyom, mert szellős. 😃 De ahhoz hogy az eglsz gépemet kellene felújítanom, ahoz adjatok pénzt. Nem tudok fél millát költeni gépre. 😃
0
0
0
0
no avatar
Jelenlegi helyzet
https://i.imgur.com/eJbtLSi.jpg

Szeri van xoki ༼ つ ◕_◕ ༽つ
0
0
0
0
💬 20
xoki avatar
@LordSzalko: Most látom, hogy az avatarom pont tökéletes reakció a helyzetre 😂
0
0
0
0
MoonW avatar
@LordSzalko: Látom nagyon rosszul esett amit írtam, de nem én ócsároltam a te munkád. Kérlek ne szemeteld tele a hozzászólásokat. Szinte soha sem beszélgettünk, de ha valami problémád van velem, akkor pü-ben állok rendelkezésedre.
0
0
0
0
Apor avatar
@MoonW: Amit én küldtem Xokinak gifet avval mi volt a gond?
Semmi sértő nem volt benne (szerintem).

A WoW-os cikket hagyjuk.

De mások is írtak ide kemény hangvételű kritikát, ami akár "sértő is lehet", azok miért nem lettek törölve?

3 évvel ezelőttről is tudnék berakni szabályzatot sértő kommentet, amik még mindig olvashatóak.

Miért van engedélyezve a kommentelés egyáltalán?

Ön tudja jól ki vagyok, hol lakom, mi az elérhetőségem. Keressen fel, írjon nekem bátran. Július 16. után akár ráérek személyesen is.

Maradok Tisztelettel...
0
0
0
0
MoonW avatar
@Apor: Kérlek ne itt offoljunk, pü-ben megírom.
0
0
0
0
no avatar
@MoonW: Mi ezzel a probléma? Ha nem tetszik töröld ezt is mint az eddigi kommenteket, viszont akkor tekints vissza évekkel későbbre is, hogy miket hagytál meg az oldalon ezekhez képest...(nem mintha zavarna a jelenlétük, csak ha már annyira szabályszerűen akarsz eljárni akkor azokat is törölnöd kellett volna)
Sokkal inkább érzem azt, hogy jelenleg te játszod a sértődöttet amiért elmondtam a véleményemet az oldallal kapcsolatosan, de mint korábban is mondtam te dolgod.

A cikkidőzítést illetően meg nem én vagyok az első aki ezt szóvá teszi, régóta fennálló probléma. Nem értem ehhez miért kellene elbeszélgetnünk egy csésze kávé mellett.
0
0
0
0
MoonW avatar
@LordSzalko: Kértelek, hogy pü-ben intézzük. Ne szemeteljünk tovább.
0
0
0
0
xCube avatar
@MoonW: Nem teljesen a te témádhoz kapcsolódik a kommentem, de itt a legnagyobb baj az, hogy ez a címlapos cikk az oldal egyik hivatalos cikkírójától származik, a minősége viszont egy gyengébb user cikket képviseli. Egyértelmű, hogy mindannyian küzdtök az oldal életben tartásáért, de azért van egy határ, amit szerintem ilyen módon nem szabadna átlépni. Xoki meg tudta volna írni ezt sokkal de sokkal jobban is szerintem, csak vissza kellett volna dobni utómunkára némi instrukciókkal. Vén internetes rókaként borzasztó végignéznem, ahogy a fórumos közösségek tönkremennek és semmi másról nem szól az internetes eszmecsere, csak a lekövethetetlen kommentelésről... . Nekünk egy annak idején nívós, majd később halálra ítélt fórumot több aktív tag és a főmoderátor segítségével sikerült megmentenünk a pusztulástól és átköltöztetni egy privát szerverre, amit adományokból üzemeltetünk, de ott nincsen címlap, csak eszmecsere. Ahhoz, hogy ez az oldal is képes legyen életben maradni kell egy kis felügyelet a hivatalos Gépigény.hu tartalom irányába, hogy a végeredmény ne az legyen, amit most láthatunk.
0
0
0
0
MoonW avatar
@xCube: Köszönöm a kritikát. Nincs összefüggésben az oldal jövője a jelen cikk minőségével. Ez eddig az első ilyen publikált cikkünk, és xoki első hosszabb írása. Lehet, hogy csak magasabbak az elvárásaid. Nem kell ezt túlgondolni.
0
0
0
0
xCube avatar
@MoonW: Ha az oldal jövője nincs összefüggésben a tartalommal és a cikkel kapcsolatban nekem voltak túl magasak az elvárásaim, akkor egyértelműen minden a legnagyobb rendben van.
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
@xCube: Jövőigény.
Vagy ha tetszik, futurerequirements.

Nagyon egyetértek az előttem és majd utánam szólókkal (ha lesz még ilyen).

Ahányszor hadba kerülnek az itt hozzászólók az alá nem támasztott, érvek nélkül fröcsögő, korhatáros, nyomdafestéket nem tűrő kommenteket irkáló réteggel...
Rengeteg dolog van ami totál szembe megy a szabályzattal, aztán ki van törölve, hogy nyehh, jó ez így, nem történt meg. Aztán picit ejnyebenyézünk olyanoknál, akiket nem tudunk fedni semmivel. Vagy nem akarunk.

Kemény idő lehet most adminnak lenni.
0
0
0
0
xCube avatar
@AMDMonsteR: Örülök, hogy egyetértesz a véleményemmel, megértem a tiédet is, de nem vagyok pariban vele. Manapság olyan időket élünk, ahol az internetes megnyilvánulás elvesztette a normál kommunikáció korlátait és saját vizekre próbál evezni, ami sok esetben visszavet minket a kőkorszakba. Nem az eszmecsere a lényeg, hanem az egyéni vélemény kőbevésett közlése. Szvsz az a stílus, ami itt kibontakozott, legyen az egyszerűen tudatlanság, műveletlenség, vagy éppen túlműveltség, vagy internetről felvett haszontalan szleng, az túlmutat azokon a határokon, amit egy ilyen oldal menedzselni tud. Még komolyabb platformokon is ez a dolgok menete. Ha aggresszív, értelembeli moderálásba kezdenénk az oldalon, akkor elvesztenénk a megmaradt olvasótábor kb. 60% -át... . Emellett egy új tag érkezése gyakorlatilag ajándék, pláne ha marad és képes beilleszkedni, de milyen elvek szerint? Azon elvek szerint, ami mindenhol tapasztalható. Ilyen alapon csak olyan kommenteket lehet szanálni, amik valóban sértőek.
A törölt kommentek engem is sokszor lázba hoztak, de nem admin törlési szinten, hanem a user saját törlési lehetősége miatt. Én úgy vélem, hogy ha valaki leírt valamit, mint saját vélemény, akkor azért álljon is ki, vagy lássa be a hibáját. Lehetőséget adni arra, hogy valaki napokkal később töröljön kommenteket ugyan passzol a mai világba, de semmiképpen nem a tematikus diskurzusokba. Egy beszélgetésnek van kezdete és vége. Ha valaki kitöröl minden kezdő kommentet, az gyakorlatilag megsemmisíti a beszélgetést és emellett hitelteleníti önmagát úgy, hogy mégis marad egy váz a történésekről.

Azzal maximálisan tisztában vagyok, hogy az oldal motorja nagyon sok lehetőséget nem enged meg, és ezen a ponton le a kalappal MoonW előtt, hogy egyedül felépített és tart karban egy ilyen felületet és adatbázist, amit tovább is akar fejleszteni. Minden egyes újítás, amit kapunk hosszú órák / napok / hetek munkája, mivel az oldal a saját rutinja és adatbázisa alapján fut.
0
0
0
0
bukta2 avatar
@xCube: Hát ilyen szavakat én nem tudtam volna fogalmazni (pl. tematikus) 😃
De amúgy teljesen egyetértek! Pláne a mondandód első felével.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@LordSzalko: A székhez kötözött tag az alsó képkockán kicsoda?
0
0
0
0
no avatar
@SuperPuma: Aki ezt a csodát összerakta 😃
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@LordSzalko: Volt már gépházam, amiből kellett kivágni, hogy beférjen a 1060 😊
0
0
0
0
no avatar
@SuperPuma: Azért az kicsit más mikor gyakorlatilag a világnak tálalsz egy ilyen minőségű munkát, pláne hogy a bele épített modulok felét látta a rendszer mert helytelenül rakta őket egymás mellé... később meg úgy reagálta le az összes megkeresést ezzel kapcsolatosan, hogy működött a gép, nem érti mi a probléma 😆
0
0
0
0
xCube avatar
@SuperPuma: Nekem volt egy kollégiumi gépem, amiből pár hétig hátul egy tumorként lógott ki a tápegység jórészt kábelkötegelővel felfogatva. Utána tovább moddoltam a házat és végül bekerült az is a beltérbe 😃 .
0
0
0
0
carl18x avatar
@LordSzalko: Szép szerkesztés, I Like it! 😃 Mindjárt törölnek mindent 😆
0
0
0
0
no avatar
@carl18x: Ha már le lett rendezve a dolog, akkor csak nem 😃
0
0
0
0
carl18x avatar
@LordSzalko:

Hol van Ongbak! 😃
0
0
0
0
FoLey avatar
Fuu baker ezt az összeállítás szettet Vass Gabira is bízhatátok volna. Okosan összerakja és annyi jó értelmet is nyújt. 😆
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@FoLey: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
carl18x avatar
ohh a VEGA? Az semmi a 144 hz-es monitor kell az intel HD Graphic mellé hogy sok legyen a fps. 😃
A Chieftec Smart "ULtimate Tápról nem is beszélvel, de még valami rémlik az ős időkből hogy volt valami agymenés hogy azért nincs sok fps nincs új monitor. 😆
0
0
0
0
no avatar
@carl18x: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
carl18x avatar
Legjobb időszak volt! 😀 Régi szép idők, már a Vass master se a régi. Pedig sokkal hangulatosabb volna 😆
0
0
0
0
Morfium95 avatar
RGB proci hűtő: +10% proci teljesítmény
RGB RAM szett: +20%-kal több memória
RGB VGA hűtő: +15%-kal több hash rate
RGB egér és billentyűzet: +10-kal több fps
RGB gépház: +5%-kal több teljesítmény minden alkatrészhez

Ez lemaradt a cikkből!
0
0
0
0
💬 3
Puffin avatar
@Morfium95: Megfelelő színkombináció +10% fps... 😆
0
0
0
0
no avatar
@Puffin: Ha meg nem telik már hűtőre, csak lődd be kékre és 10℃-ot esik a komponensek hőmérséklete.
0
0
0
0
xCube avatar
@Morfium95: RGB egérpad: +100% pontosság.
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 1
xCube avatar
Egy erős VGA annyiba kerül, mint normál esetben az egész konfiguráció. Annak idején teljesen korrekt árakon vásároltam meg a gépemet és akkor került majdnem annyiba a VGA, mint az összes többi komponens együtt véve (úgy 55 - 45%).
0
0
0
0
no avatar
Mondjuk a gépháznál az se hátrány, ha normálisan szellőző házat néz az ember.
0
0
0
0
💬 2
bukta2 avatar
@Lacdika: +1!!!

Az első értelmes kommentet egy 1-es szintű tagtól kell olvasnom? Hát ezt sem gondoltam volna! Emelem kalapom!
0
0
0
0
no avatar
@bukta2: Köszönöm. Csak próbálok úgy gondolkozni, hogy ha már az ember kiad több százezer forintot egy gépre, akkor ne egy mikróba rakja bele azokat ami 100 féle színben képes szemet vakítani. Mire hozzá szokna a fényekhez a szem addigra meg már az alaplap meg minden más kb leolvadt a 100+ foktól, hiába van benne b*szó hűtés, b*szó VRM hűtése az alaplapnak stb. ha azt a hőt nem képes leadni valahol mert spórolt valaki a gépházon. 😃
0
0
0
0
carl18x avatar
És a RGB Led? Az meg kimaradt?
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@carl18x:
A gépház kiválasztása talán a legkönnyebb feladat, hiszen a két legfontosabb dolog - a dizájnon és az RGB világításon kívül persze -, hogy
0
0
0
0
no avatar
Úristen....
Verge PTSD-m lett....
Aki új és ez alapján akar gépet építeni, csak egy tanácsom van. NE, FELEJTSD EL! Inkább nézz egy random youtube videót, többre mész.
0
0
0
0
Memento Mori avatar
Hungarian Verge. 😊 😂
Ez gyakorlottabb felhasználóknak egy használható alap lenne, de a gyakorlottabb felhasználó ezeket már bőven tudja. Aki még nem épített egy-két gépet ne ez alapján álljon neki. Nyilván nem rossz szándékból, de van benne egy-két dolog amivel igazából komoly galibába lehet keverni egy kezdő legózót. A mai hardver árak mellett ennél körültekintőbben kellene user guide-ot írni, mert úgy látom a cikk szerzője sem túl gyakorlott user. (Igazából nem tudom hogy máshonnan átvett cikk, vagy saját szerzemény, de ez most kifejezetten gyenge alapokon álló guide lett.)

Szerk: No offense Xoki! Első körben azt hittem az az új kolléga az elkövető, elolvasás után néztem rá, hogy WTF. Messze a te írásaiddal szokott lenni e legkevesebb problémám.
Szerk2: Most látom, hogy xCube ellőtte előttem a Verge-et. De már így hagyom. 😃
0
0
0
0
💬 11
xoki avatar
@Memento Mori: Saját, tapasztalatból írt cikkről van szó (második szakmám a PC szervíz)

Egyébként Spoiler!
Súgd már meg nekem, miért emlegetitek a Verge-t 😊
0
0
0
0
xoki avatar
@LordSzalko: Enyém jobb lett 😂
0
0
0
0
no avatar
@xoki: A videó után már csak az volt rosszabb, hogy a srác miként reagált a megkeresésekre, miszerint amit összetákolt az kritikán aluli 😆
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@LordSzalko: Jo kis vidi! 😂
0
0
0
0
no avatar
@HeyJoe-PCRPG-HUN: Igen, ez alapján jutottam el oda, hogy inkább letöltök magamnak RAM-ot 😎
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@LordSzalko: Mint a volt évfolyamtársam a Pentium 4-et? 😊
https://m.blog.hu/bu/buvesz/image/truestory.jpg
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
@LordSzalko: Loller-roller
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@LordSzalko: Bitwitet rendesen kikattintotta 😆
Mondjuk ennél még az én anarchista szakbarbárkodásom is igényesebb.
0
0
0
0
xCube avatar
@xoki: Ha ez a szakmád, akkor nagyon nem sikerült átadnod a cikken keresztül.
0
0
0
0
xCube avatar
Ez az írás inkább csak egy váz, amiről hiányzik a lényeg és sok esetben annyira leegyszerűsített, hogy félrevezető is egyben. The Verge a'la Gépigény.hu.

Nem értem, hogy miért nem mész bele gyorsan leírható de lényeges témákba.

A RAM kiválasztása egy katasztrófa például. Elég lett volna megemlítened, hogy a mai elterjedt modern rendszerek többcsatornás memóriarendszert használnak, ennek megfelelően kettő vagy négy modul kell hozzájuk az optimális működéshez, és a RAM gyártók ennek megfelelő csomagokat értékesítenek passzoló RAM -okkal. Ehelyett azt írni, hogy jobb a két modul, mert ha egy tönkremegy, akkor még mindig tudjuk használni a gépet..., na ez egy fasság.

A CPU kiválasztása és a kompatibilitás gyakorlatilag semmiről sem szól. Kezdtem örülni, ahol megemlítetted, hogy tudni kell milyen célra készül a gép, de végig egy szót nem írsz arról, hogy általánosságban a különböző kategóriákba milyen hardverek ajánlottak (magok száma, VGA kategóriája, RAM mennyisége, háttértár kiválasztása, stb...). A CPU behelyezésénél elég lett volna leírni, hogy a helyes irány a CPU és a socket sarkában látható nyilakkal van jelölve.

A következő mondatot viszont kétszer is el kellett olvasnom, hogy biztos legyek benne, nem én értettem-e félre valamit: "A csomagolásban található hűtőn a paszta is rajta van, amely általában elegendő, de egy kis extra sosem árt, csak vigyázzatok, hogy ne kenődjőn szét." A gyári paszta mennyisége tökéletesen elegendő, valamint nem érdemes mással keverni. Ha nem akarod a gyári pasztát használni, akkor töröld le és használd a sajátod. Ne kenődjön szét? Akarod mondani ne follyon ki a processzor hővezető kupakján túl? Erre lehetett volna írni, hogy egy fél borsószemnyi paszta a proci közepére elég, ha normál desktopról van szó, a fizikailag nagyobb prociknál, több ponton kisebb mennyiség, de a legbiztosabb az, ha megkened a procit, mint egy szelet kenyeret vajjal (csak ne vastagon).

A gépház részben nem írsz semmit arról, hogy mennyire fontos a jó szellőzés. Négy - öt mondatban leírhattad volna a légáramlás és a gép elhelyezésének fontosságát, valamint a porszűrők jelentőségét.

És ezek még csak a nagyobb hibák és hiányosságok. Értem én, hogy a közösség mára megcsappant és nincs nagyobb új látogatótábora az oldalnak, de van egy szint, amit szerintem egy ilyen cikknek meg kellene ütni ahhoz, hogy címlapra kerüljön.
És ami biztos az az, hogy ez a cikk jelenlegi formájában senkit sem visz közelebb egy saját PC építéséhez.
0
0
0
0
💬 13
no avatar
@xCube: Nem mintha a cikkeknek lenne értelme a jelenlegi formájukban, már ami a publikálást illeti. Hiába írja meg a két cikkíró már aznap az éppen aktuális cikket, ha az admin csak napokkal később publikálja azt amikor már gyakorlatilag tárgytalan az adott téma, persze az ő dolga, de ilyen üzemeltetés mellett a folyamatosan megcsappanó közösségen és kommentek számán sem illik elcsodálkozni. Cikkírókat sajnálom a leginkább, sok esetben rajtuk csattan az ostor ami az időzítést illeti, aztán pont nem ők tehetnek róla. Mellesleg ha már ennyit kell ülni az adott cikkeken, akkor legalább át lenne nézve kellőképpen és ne lenne benne helyesírási hiba, ne adj isten visszadobva hogy ezt még gyúrni kellene egy kicsit, hogy publikálható legyen.
"A csomagolásban található hűtőn a paszta is rajta van, amely általában elegendő, de egy kis extra sosem árt, csak vigyázzatok, hogy ne kenődjőn szét."

Vajazókéssel kell nekiesni.

A mindenható lemezmegható.
0
0
0
0
MoonW avatar
@LordSzalko: Ezt jól kiokoskodtad. Megírhatod, ha nem tetszik, vagy mit kellene másképpen csinálni, de a többit hagyd ránk, hogy mit, miért, hogyan.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@LordSzalko: Volt procc, amit hőálló szilóval "kentem" ki. Frankón átadta a hőt meg minden....persze mikor szét kellett szedni a gépet, akkor a hűtésről úgy kellett leütni vésővel a procit. (PGA478 volt a cucc...túlélte)
0
0
0
0
no avatar
@SuperPuma: Az konkrét 😂
0
0
0
0
Apor avatar
@SuperPuma: Úristen.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@Apor: Már több ilyen PGA-s szeméttel meg lett játszva, hogy úgy rá volt száradva az akkorra kb 8 éves paszta, hogy kitépted vele együtt a procit a zárt socketből.
Ám ami még meglepőbb, hogy ezek ellenére sem görbült el egyetlen pin sem.
Az egyik az egy Sempron 2600+ volt, a másik pedig Celeron D 346...tehát ilyen 0 értékű ipari hulladékok.
Na persze egy Athlon 64 3200+ vagy Pentium 4 SL6YH lett volna, azokra vigyáztunk volna, de azok valószínű nem égetik ki úgy a pasztát, mint a korai civilizációk az agyagedényeket.
0
0
0
0
no avatar
@SuperPuma: Ez jelenleg is fennálló probléma a nagyobb léghűtőknél, elég sok posztot látni erről. Nem feltétlen ezért, de a következő gen.-t már LGA-val szállítják.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@LordSzalko: Gondolom közre játszhat a rossz minőségű paszta, esetleg, ha a gyárilag rákent trutymó valami low cost gagyimon
0
0
0
0
no avatar
@SuperPuma: Hát igazából mindegyik beszárad egy idő után, évente azért szoktam adni egy alapvető generált a gépnek ott a pedig a száradás még bőven nem áll fent. Nekem eddig a legextrémebb mutatványom az a ketchup-al megkent 3900X volt, annyit olvasgattam a házi praktikákról hogy muszáj volt kipróbálnom valamelyiket.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@LordSzalko: Érdemes kipróbálni a szélvédő tömítőt. Az sem szárad meg
0
0
0
0
Aorus_Gaming_HUN_ avatar
Összességében nagyon hasznos cikk lett! Kezdőknek hatalmas segítség lehet. Pár dologgal valóban ki lehet egészíteni azért. Sokat ezek közül fel is soroltak.
Sok mai CPU-hoz nem jár hűtő sem. (Jobb is) Így ott sem árt odafigyelni erre arra.  Befér-e a házba stb.

Alaplap esetében kinek, mire van szüksége. Az is egy fontos szempont. Mennyi m.2 ssd helyezhető bele? Van-e optikai kimenet? 2,5Gb-os LAN. stb.stb. saját szempontok mindenkinél.

De a támogatási listát az alaplap esetében a RAM és CPU-ra nem véletlen írják ki. Az minden esetben érdemes átolvasni. Van olyan alaplap ami mindent támogat kivéve egy db Procit a sorozatból. Áá biztos csak kimaradt. Hát  nem. El sem indul az ilyennel. Lehet van 1-2 kivétel, de erre sem érdemes játszani. 

A RAM-ra pedig: Ha Kitben van mondjuk 2db 8Gb-os.  Kiderül, hogy az egyik hibás. Lehet visszaküldeni mindent, hiszen 1  csomag. Viszont ha külön külön lett véve, de egyforma. Akkor járható az út  amit a cikkíró is szeretett volna leközölni. 

A gyári pasztát meg érdemes letörölni és rátenni valami Thermal Grizzly-t! 😀
0
0
0
0
💬 1
Mesterlovesz avatar
@Aorus_Gaming_HUN_: Ezt egyébként sokan nem tudják, de a kit nem csak azért kit, mert ugyanolyan modulokból áll, hanem a gyárban azokat össze is tesztelik, hogy működnek-e az ígért sebességen egymással. Nem biztos hogy két ugyanolyan modul működni fog egymás mellett az adott sebességen, ha nem kitben vetted. Erre a gyártó sem vállal garanciát. Aztán persze valakit ez nem zavar, de szerintem ha vettél mondjuk 2 3200as ramot, akkor ne kelljen már emiatt 3000en járatni őket.
0
0
0
0
bukta2 avatar
@Palanova: LOL ez jó! 😃
0
0
0
0
no avatar
@bukta2: Szemléltetésként linkeltem, nem poénnak 😀
0
0
0
0
bukta2 avatar
@Palanova: Na nem mondod? 😆
0
0
0
0
almacsutka1 avatar
Köszi! Hasznos cikk volt.
0
0
0
0
no avatar
Lehet érdemes lenne átolvasni az észrevételeket, megvitatni, megbeszélni és ami olyan azt belevenni a cikkbe, mert bár nem jellemző a cikkek utólagos korrigálása, hacsak nem elgépelésről van szó, ha referenciaként akarja bárki is használni, jó ha korrekt infók vannak benne.

Másfelől szerintem a cikk tartalmától függetlenül a végére oda kellene tenni:

kérjetek meg valakit, aki ért hozzá és csináljátok közösen
legalább az összeszerelést, de lehet az egész összeválogatást is.

Ez nem vág a cikk szándéka alá, mégis lehet rá mutatni ha esetleg valaki a cikk alapján rakná össze a dolgot és elcseszi, hiába mutogat a cikkíróra. tudom, felelősségelhárítás, de annyi őrült van a neten akik bármire képesek 5 perc hírnévért és/vagy egy jó kis kártérítésért... lásd Earth 2 balhé ami a napokban zajlik.
0
0
0
0
💬 2
xoki avatar
@Palanova: Figyelemmel kísérem a hozzászólásokat, és jelenleg ez a "kérjetek meg valakit, aki ért hozzá és csináljátok közösen" vagy esetleg mindig kérdezzetek rá először hozzáértő fórumokon, az amit úgy érzem tényleg kihagytam belőle.
0
0
0
0
no avatar
@xoki: Köszönöm. Ha esetleg frissítésre kerül a cikk akkor azt jó lenne jelezni és akkor megint át lehet fésülni sűrű fésűvel...
https://media.giphy.com/media/s9bpHvRvZPXwY/source.gif
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
Ez alapján senki se építsen egyedül gépet, kérjetek meg valakit, aki ért hozzá és csináljátok közösen.

Van a cikkben pár orbitális hülyeség. Főként azt jegyezném meg, hogy olyan tanácsot ne adjunk már, hogy kenjenek plusz pasztát a gyári alá a kezdő szerelők. Semmivel sem lesz jobb a hűtése, mert itt nem a mennyiség számít, csak hogy mindenhol legyen egy réteg, viszont a pinek közé befolyhat a felesleg, ami nem garanciális hiba.

Memóriánál fontos a kompatibilitás ellenőrzése, a márka, a sebesség, a kit kiszerelés, a méret, ebben is hozzáértő tanácsa kell.
erősen ajánlott kettő vásárlása (például 16 GB helyett 2 x 8 GB), így hiba esetén a fennmaradó modullal is működőképes marad a gépetek.

Hát nem, el se fog indulni. Ez úgy hülyeség ahogy van. Nem tudom honnan szedte ezt a cikkíró.

Gépház. Na itt főttem le. Az RGB számít? Really? Esetleg légáramlás, szellőzés, ventillátorok, szerelhetőség? Ezeket meg sem említjük, persze, biztos tökmindegy 😃

Táp: ezen nem érdemes spórolni... hát de, ha nem vagy hardcore overclocker, akkor baromira zéró szükséged van 50 ezres tápra. Nyugodtan választhatunk egy jó minőségű 20-25 ezres modellt, az a felhasználók 95%ának bőven megfelelő lesz.
0
0
0
0
💬 15
no avatar
@Mesterlovesz: Ez a lényeg:
kérjetek meg valakit, aki ért hozzá és csináljátok közösen
- így lehet megtanulni a dolgot, nem yt videók, meg könyvek alapján.

Táp: gondolom a cikkíró arra utalt, hogy ne egy vargányát vagy egy 6e-s 400w-os Akyga-t tegyen a 750000-es gépbe az elsőáldozó. 20-25e-s táp szerintem bőven a "ne spóroljunk rajta" kategória.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Palanova: Akkor tulajdonképpen egyetértünk, csak van egy csomó tápfétises ember akik még egy középkategóriás konfigba is gold meg platina tápokat pakolnak 50 ezerért "azon nem lehet spórolni" jelmondattal. Erre próbáltam rávilágítani.
0
0
0
0
xCube avatar
@Mesterlovesz: Vagy azok a kollégák, akik középkategóriás max 300 - 350W -os peak fogyasztással rendelkező rendszerhez 1000W -os böszmeségeket vesznek mondván, hogy jó a tartalék. Csak ez éppen egyáltalán nem tartalék, sőt a tápegység kihasználatlansága miatt még nem is hatékony. A 80+, 85+, 90+ hatékonyság általában magasabb terhelésnél érvényesül.
0
0
0
0
xCube avatar
@Palanova:
- így lehet megtanulni a dolgot, nem yt videók, meg könyvek alapján.


Én őszintén szólva úgy tanultam meg, hogy csináltam. Kölyökként szétkaptam a gépem, kiterítettem a szobám közepén egy lepedőre, majd összeraktam, működött, ezzel el is volt rendezve a dolog.
0
0
0
0
xoki avatar
@xCube: Szintúgy😀
0
0
0
0
no avatar
@xoki: Eleve elég sutának kell lenni ahhoz, hogy az internetes step by step videók alapján ne tudja valaki összerakni a saját gépét Spoiler!
mondjuk az oldalon megtalálható hogyan futna? kommentek alapján sokan el sem jutnak az említett videókig
, anno még egyedül raktam össze a sajátomat a hardverekhez kapott irományok segítségével, azóta meg nyilván rutinból megy az egész. Nincs szükség ehhez társra, maximum ha olyan gépet építesz amit egyedül nem tudsz megemelni, esetleg lusta vagy magad összerakni és nem is akarod megtanulni 😆
0
0
0
0
xoki avatar
@LordSzalko: Pontosan. Pont ezért lehet bármilyen részletes a fenti cikk, egy olyan kezdőt, aki alapból nem akar vele foglalkozni vagy megtanulni ilyesmit, teljesen el fog tántorítani még a próbálkozástól is
Ja és persze ha az első mondatod + a spoiler rész érvényesül, akkor szintén teljesen mindegy, mert nem fog neki menni semmi alapján se 😂
0
0
0
0
xoki avatar
@Mesterlovesz: Nem akartam reagálni, de jobb letisztázni a dolgokat. Szóval:
Már miért ne indulna el egy modullal a gép? (és egyébként onnan szedte az infót, hogy sok memóriahibás géppel volt már dolgom)

Gépház: én kérek elnézést, legközelebb ott lesz az is, hogy "most vicc következik" vagy " /s "

Táp: erre Palanova, illetve lentebb is megadták a választ
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@xoki: Kezdőknek írtad a leírást, úgyhogy egyrészt ilyenkor igenis nyugodtan fejtsd ki, hogy ha elromlik a memória, akkor azt bizony diagnosztizálni kell, és el kell távolítani a hibás modult, különben nem fog menni, magától nem lesz a két modulból egy modul. Lehet, hogy nekünk ezek egyértelmű dolgok, de egy kezdőnek nem. Amíg a rossz modul bent van, addig csak zúg a gép de nem ad képet, ami a Te leírásod alapján vieókártya probléma.
Ami meg a viccet illeti egy kezdő nem fogja tudni, hogy Te most komolyan beszélsz vagy viccelsz, mert nem ért hozzá. Plusz nem csak a viccről van szó, mert amit írtam a szellőzésről, azért azt fontos lett volna belevenni.

Egyébként amit írtam azt igyekeztem építő jelleggel írni, nem kötözködésből. Pacsi. 😀
0
0
0
0
xoki avatar
@Mesterlovesz: Ahaaa, így már világos, hogy mire gondoltál. Csak így halkan megsúgom, hogy azért nincs kifejtve a diagnosztizálás mert várható direkt arra a témára fókuszáló cikk is, tehát az csak egy kis extra infó volt, hogy például miért jobb kettő modul 1 helyett.

Őszintén megmondom ez a szellőzés dolog engem sose érdekelt, vagyis pontosabban sose volt gondom vele. Persze vannak béna kialakítású gépházak, amelyeknél fontos figyelni rá. Egyébként valószínűleg abba a hibába estem, hogy úgy gondoltam, egy kezdő nem fog high-end, extra fullos géppel foglalkozni, ahol már tényleg nagyon fontos figyelni az általad említett dolgokra is.

Ja és természetes nem vettem kötözködésnek, csak a modulos rész miatt "nem akartam reagálni" , mert ugyebár nekem tényleg egyértelmű volt, hogy a mondat lényege annyit tesz, hogy a rossz modul eltávolítása után még mindig van egy, így nem kell azonnal a boltba rohanni.
0
0
0
0
xCube avatar
@xoki:
Ahaaa, így már világos, hogy mire gondoltál. Csak így halkan megsúgom, hogy azért nincs kifejtve a diagnosztizálás mert várható direkt arra a témára fókuszáló cikk is, tehát az csak egy kis extra infó volt, hogy például miért jobb kettő modul 1 helyett.


Akkor ez azt jelenti, hogy most megjelent az "alapjáték" és várható még 10 DLC hozzá, hogy teljes legyen az élmény? Ezzel jelen esetben csak annyi a probléma, hogy az alap játék nem működőképes. Ha többrészes cikksorozatot terveztek, akkor érdemes lett volna ezt megemlíteni, mert ahogy fentebb is írtam, ez így ebben a formában csak egy gyenge váz tartalom nélkül.
0
0
0
0
xCube avatar
@xoki:
mert ugyebár nekem tényleg egyértelmű volt


Ez az az elképzelés, amit egy hozzá nem értőknek írt "tutorialban" teljes mértékben el kell felejteni. A cél ilyen esetben a bolondbiztosság és a félreérthetőség elkerülése. Az, hogy valami neked egyértelmű, vagy te tudod, hogy mire gondoltál vele még véletlenül sem azt jelenti, hogy azt mások is megértik, illetve nem értik félre. Egy PC építési kalauz nem egyéni vélemény, hanem egy sztenderdeken és normákon alapuló leírás.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@Mesterlovesz: Végre más is meg merte írni a tápokról, amit már lassan 3 éve hajtok 😃
Itt már nem a vargáné és társa meg 1000 forintos modekomok mennek, egy 10-20 ezres ismertebb gyártótól (top listázott árukeresőn) származó táppal sem fog kigyulladni a gép, főleg ha csak böngészésre van.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@botmunpls: Lobbi az egész, hogy vedd a drágábbat, ennyi. Nekem is most a 800k-s gépemben egy 25ks táp van és tökéletesen működik.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@Mesterlovesz: Hah. Nekem jelenleg a hexa+ 400w megyeget 2,5 éve és nem történt semmi baj. Igaz, éjszaka jobban hallani hogy hangos, meg talán pár fokkal melegebb mint egy márkásabb, de ennyi.
Most újítás miatt kinéztem 2 fsp-t 20-25k között, aztán haverom be is szólt hogy a seasonic gold 80+ blabla..megnéztem, több mint duplájába kerül...és egyébként az a fajta volt a streamer ismerősöm gépében is, ami pár hónap után garanciális cserébe ment vissza😃
0
0
0
0
bigfooot avatar
azt még beírhatnátok, hogy memória vásárlás előtt nézzék meg mit támogat az alaplap : dual vagy quad channelt és ez alapján válasszanak 2* vagy 4* x GB ram ot, illetve nézzék meg pl az alaplap könyvében, hogy melyik slotba kell párba rakni a memóriát
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Még szerencse, hogy nálam többynyire minden kompatibilis mindennel is, így az álalános irányelvek rám nem érvényesek 😊
0
0
0
0
Neo1989 avatar
Én úgy fogalmaznék hogy arra jó amire nekem kell.
Az meg hogy másnak nem tetszik hogy mér ez vagy mér az az alkatrész van benne. Hol érdekel.

"Ez az az alkatrész, amelyen egyáltalán nem éri meg spórolni, szóval egy gamer géphez érdemes a legjobbak közül válogatni, hiszen egy rossz PSU akár a teljes gépet is tönkrevághatja."

Ezzel totál egyetértek. Minek neked ilyen drága táp tö tö tö tö azért mert a nyúl szőrös. Pont azért.
0
0
0
0
💬 5
AMDMonsteR avatar
@Neo1989: Ez valóban értelmes mondat benne. Sosem spórolunk tápon!

Több értelmes mondat is van benne, nem akarok kötözködni a cikkel, de lehetett volna még pár lényeges kitérő.
0
0
0
0
Neo1989 avatar
@AMDMonsteR: Qualified Vendors List ? Mondjuk.
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
@Neo1989: Például. Vagy airflow a háznál, ventilátorokra, különböző lehetőségekre és hibákra túl zárt házak esetében, vagy a cable management kitérő a tápoknál, Moduláris és fix tápok közti különbség.

Valamint egy nagyon fontos dolog HDD-kkel kapcsolatban, hogy tessék odafigyelni, hogy melyikből mennyi mehet egymás mellé, rezgés védelem, méretek, stb.
0
0
0
0
no avatar
@AMDMonsteR: Ha már ilyen mélyen bele mentetek akkor az Intel socket-et fedő kupakot sem szabad eldobni, különben az adott lapot nem fogják vissza venni garanciába.
0
0
0
0
Pafry avatar
Ez nekem tényleg jól fog jönni majd a jövöben valamikor, mert sajnos ehhez a részhez elég keveset értek 😊
0
0
0
0
no avatar
Végre össze tudom rakni az első számítógépemet.

But can it run Win 11?
0
0
0
0
💬 6
Apor avatar
@LordSzalko: *handicaprequirements*
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
@LordSzalko: összeállításigény
0
0
0
0
bukta2 avatar
@LordSzalko: Igen... jólenne már ha egy ,,számítógépet” raknál össze... nem pedig 1 egy paks 3.0-át...
0
0
0
0
xoki avatar
@LordSzalko: Ez kár, hogy nem jutott eszembe. A Pc funkciójánál Windows11PC is lehetett volna a felsorolásban 😂
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció