Menu
niteforce
Szint 34
niteforce avatar
20 éves, férfi
Budapest
Magyarország
Offline, itt járt 4 hónapja
6 éve tag
Need for Speed: Most Wanted (2012) játékteszt
Írta: niteforce, 2012. december 23., játékteszt
Játék: Need For Speed Most Wanted (2012)

Sokan reménykedtek, hogy ez talán jobb lesz mint az előzőek. De sajnos nem így lett.

2005 nagy év volt a Need for Speed történelmében, ugyanis ekkor jelent meg a sorozat talán legsikeresebb és legjobb tagja, a Most Wanted. Az akkor gyönyörűnek számító grafika, az izgalmas autós üldözések és a tuning sok ember kedvencévé tette ezt a játékot. Azóta sokak szerint a Need for Speed játékok színvonala csökken. Az EA ezért újra elővette a Most Wanted nevet, és a viszonylag sikeres Hot Pursuit 2010 fejlesztőire, a Criterion Games-re bízta az új játék fejlesztését. Talán a nyomdai költségek miatt, de inkább csak marketingcélokból a borítóra nem került 2-es sorszám, ami elég megtévesztő lehet, ha csak a játék címe kerül szóba.


A játék a 2005-ös Most Wanted-re szeretne hasonlítani, ugyanúgy a rendőrök ellenségei, és a járókelők száguldozó rémálmai leszünk itt is, azonban már nem tuningolt sportautókkal, hanem méregdrága szuperautókkal fogunk versenyezni. Nekem igazából mindegy volt, de sok embernél rontott megítélésén ezzel a játék. Az autókat nem kiérdemelnünk kell, hanem megtalálni a városban. Ezek a játék kezdetétől elérhetőek, csupán el kell haladni mellettük.
Nagy újdonság a játékban az EasyDrive funkció, ami reményeim szerint csak ebbe az egy játékba került bele. Ennek az a lényege, hogy a numerikus billentyűzet segítségével verseny közben mindent elérünk ami az autóhoz és a játékhoz kapcsolódik. Itt érjük el a tuningalkatrészek szegényes kínálatát, az eddig megtalált autókat, de még a multiplayer módot is. Ezzel a fejlesztőknek sikerült a játékból kiölni minden valószerűséget, hogy ha akarunk valamit oda kell menni. Apróság, de én pont ezt szerettem a 2005-ös játékban.
Szerte a városban találhatók versenyek, sebességmérő kapuk és ugratók, amiknek körülbelül semmi értelme nincsen. A versenyek is csak száraz futamok, semmi izgalom bennük, csupán muszájból csinálja az ember, hogy egy feketelistást kihívhasson. Ja igen, van feketelista is. Csak éppen ember nem társul hozzájuk, csak egy számmal vannak jelölve, és a kocsin kívül ugyanolyan mindegyik. Nincs semmi karakterük, különleges tulajdonságuk, nem ismerted meg, így nem is tekintheted ellenfélnek.


A játékban van természetesen multiplayer mód is, sajnos. Ugyanis ha nem lenne, a játékról alkotott véleményem is talán sokkal jobb lenne. Ugyan a videókban a játékos választja ki, hogy mit akar, nálam ez csak úgy működött, hogy bedob valahova, és találd ki hogy mit kell csinálni. Az csak az egyik probléma, hogy kizárólag egy Ford Focussal tudtam menni, a többi játékos Ford GT-ivel, és Lamborghinijeivel szemben. Nehéz lett volna beletenni egy autóválasztást? Nem hiszem, ugyanis eddig az összes NFS-ben kivétel nélkül sikerült. Betesz valahova, ahonnan van 1 percem a találkozási helyre érni. 1 kérdésem van: MINEK? úgysem ér oda senki időben. Ekkor kezdődik egy körülbelül 2 perces várakozás, aminek a végén random kiválasztja a program a verseny típusát. Ekkor a 16 játékos elkezd összevissza száguldozni, és fél képernyőt eltakaró player lista miatt körülbelül annyit lehet látni, mint amennyit egy vakond lát este a föld alatt. De ez még nem minden! Hogy lehet egy drift versenyt egy domboldalra tenni? Ami ráadásul akkora mint egy panellakás fürdőszobája. Itt természetesen mindenki összevissza megy, a port minden autó 3 méter magasra felveri, és még egy irány sincs megadva, hogy merre kell menni, csak pontot kell összeszedni. Ja és persze a fél képernyőt még mindig eltakarja a player lista. Minden versenyben akkora a fejetlenség, hogy azt is alig lehet megtalálni, hol a te autód. Összességében a multiplayer egy borzalmas őrültekháza. És én emiatt vettem meg a játékot? Hát én sem vagyok normális az biztos.


Ahogy szinte minden, ez is követi a tipikus modern játék sémáját. Gyönyörű grafika, nulla játékélmény. A játék grafikájáért a Chameleon grafikus motor felelős. A táj gyönyörű, a kidolgozás, és a színek első osztályúak, tényleg. A grafikáról egy rossz szót nem tudok mondani. Viszont az optimalizálás... Egy szóval összefoglalva: borzalmas. Kicsit részletesebben megfogalmazva: annak ellenére, hogy nincs rossz gépem, néhol alacsony grafikán is 30 FPS alatt van a képsebesség, ahol természetesen játszhatatlan a játék. Máshol meg 60 FPS. Ez a folyamatos ingadozás pedig egy idő után szinte hányingert tud okozni, és persze teljesen irányíthatatlanná teszi a játékot, és erre a problémára még majdnem 2 hónap alatt sem voltak képesek kiadni egy javítást. Hát persze hogy nem, hiszen azt ingyen kéne biztosítani a játékhoz. Bezzeg 10 euróért van már egy mindössze 5 autót tartalmazó kiegészítő, hát kíváncsi leszek hányan fogják ezt megvenni.


Az irányítás összességében rendben van, szerintem teljesen jól irányítható az autó, persze ha éppen 5 másodpercre megvan 60 FPS. Sokaknak azért tűnhet kicsit furcsának, mert nem rögtön fordul el koppanásig a kormány, hanem van egy kis idő amíg átfordul a másik oldalra, de ez így van a valóságban is, tehát ez szerintem egy jó dolog. A fizika szerintem illik a játékhoz, nem élethű, de nem is cél ebben a játékban. A törés szépen meg van csinálva, én egyedül azt sajnáltam, hogy csak látványra sérül az autó, de nem megy tönkre, nem húz az egyik oldalra, pedig szerintem ez csak plusz izgalmat ad a játékhoz. Ráadásul ezeket a sérüléseket egy pillanat alatt ki lehet javítani, csak át kell hajtani egy benzinkúton. Ez is egy olyan, ami teljesen megöl minden kihívást a játékban. Menj át nyugodtan a szöges útzáron, úgyis ott lesz egy benzinkút. Ezektől van az, hogy a játéknak tulajdonképpen semmi értelme nincs, nincs miért küzdeni. De ami még idegesítőbb. A játék jellegéből adódóan elég sokat fogunk ütközni. Ez nem is lenne baj, ha nem lenne a legkisebb koccanás miatt is kénytelen szegény játékos végignézni egy 5 másodperces minivideót, ami teljesen szétszabdalja a játékot. Ráadásul közben bekerítenek a rendőrök, és az egész mezőny elhúz melletted. Ez percenként 20x elég idegesítő, főleg úgy, hogy nem is azért ütköztél mert béna vagy, hanem mert a játék 20 FPS és 60 között ugrál folyamatosan.


A hangok terén is kitett magáért az EA. Ez az első NFS amiben kikapcsoltam a zenéket, mert borzalmasak. Vannak jók, de több dubstep szám is feltűnt, amitől feláll a hátamon a szőr, és a játék többi idegesítő hülyesége mellé ez már sok. A többi hang az amúgy jó, a törés, az autó hangja, és az egyéb zajok is szépek.

Összegzés: Talán én vártam a legjobban ezt a játékot, lehet hogy pont ezért csalódtam ekkorát. Ugyanis ez a játék borzalmas. Idegesítő, átgondolatlan, és befejezetlen. Need for Speed-re én még ilyet nem mondtam, de most ez rosszabb a borzalmasnál.

    Pozitívumok:
  • jó a grafika
    Negatívumok:
  • borzalmas optimalizálás
  • semmi kihívás
  • unalmas játékmenet
  • rossz zenék
  • rettenetes multiplayer
Értékelés:
Grafika:
██████████
10
Hang:
██████████
5
Játékélmény:
█████████
1
Összességében:
██████████
2
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 30
no avatar
1 éve | 2016. 03. 03. 18:51:45
#
Sziasztok!

ha multiban játszunk, akkor lehet cserélni verdát? Unalmas már a Ford Focus
winrar avatar
2 éve | 2015. 07. 05. 16:30:59
#
Teljesen egyetértek. Amikor én a múltkor fél órát bírtam játszani ezzel a szarral, akkor ugyan megvolt max grafikán a stabil 60fps, de anélkül is hányingerem lett, le is töröltem azonnal a játékot, vissza se seedeltem, mert azt sem érdemli meg. Most éppen a régi Most Wanted-el játszok, Blacklist 6-nál tartok és iszonyat jó. Élvezetes, könnyed, nem tudom megunni és a grafikája is szép, a napeffekt és esőeffekt egyszerűen gyönyörű. Az egy tényleg minőségi játék, ami megérdemli a Most Wanted nevet. Ez a játék jobb lett volna, ha meg sem jelent volna. Carbon óta egy hulladék az egész sorozat, a Carbon volt az utolsó értelmes rész. De nekem még a The Run nagyon bejött, azt ki is pörgettem. Remélem az idei NFS jó lesz, bár az elmúlt évek "alkotásai" után félek előrendelni. Idén előrendeltem a GTA5-t PC-re, az megérte. Optimalizált és az Online részben lévő kocsiversenyek ezerszer jobban megvannak csinálva és élvezetesebbek, mint az MW2012-ben. Csak a grafika miatt sem érdemes kipróbálni ezt a játékot.
Krysis avatar
4 éve | 2013. 08. 23. 11:25:23
#
Óóó pedig megvettem :( Nah akkor ez szívás. 5 ezer forint elcseszve, pedig a Vita-pénzbe mehetett volna... Nah mindegy, még nem játszottam ezzel, de most megnézzük.
Rezetxlolx avatar
4 éve | 2013. 02. 24. 12:59:45
#
Teljesen egyet értek a leírtakkal! Régi MW sokkal jobb volt mint ez.
rise01 avatar
4 éve | 2013. 01. 09. 14:04:43
#
én is egyetértek a tesztben leírtakkal, bár én még hozzá tenném, hogy a rendőrök lerázása számomra baromi idegesítő volt. a Régi MW-ben sem volt mindig egyszerű de itt unalmas és frusztráló, hogy semmi lehetőséged nincs a lerázásra. A térképet nézve néha 0-ról 250-re 1mp alatt gyorsulnak és átvágnak fél mapon, ez szerintem hosszútávon idegesítő. Bár lehet hogy ha az nem lett volna, akkor az amúgy ligthos 4-5nap helyett, 3alatt végig lehet vinni. :(
Slenderman avatar
4 éve | 2013. 01. 06. 13:09:13
#
Ekkor a 16 játékos elkezd összevissza száguldozni, és fél képernyőt eltakaró player lista miatt körülbelül annyit lehet látni, mint amennyit egy vakond lát este a föld alatt.
XD ez jó volt. Rakat szar az egész NFS. Carbon volt az utolsó NFS-nek mondható dolog, azóta egy nagy 0 a színvonal.
klzstar avatar
4 éve | 2013. 01. 01. 17:28:42
#
Grat.! Ez a teszt istenkirály. :D 100%-ba egyet értek borzalmas. Eddig minden NFS bejött de ez csak az agyamat húzza fel.... :S
reflmix avatar
4 éve | 2012. 12. 31. 14:53:07
#
ROSSZ ZENÉK ?? :D hát ez nagy hülyeség .. :D eddig amióta játszok PC-s játékokkal ebben voltak a legeslegjobb zenék :D Szal ezzel baromira nem értek eggyet. De amúgy jó teszt
TorettoHuN avatar
4 éve | 2012. 12. 30. 23:54:29
#
Remek teszt lett! :) Tartalmas, helyesírás is cool, szinte ugyanaz a kettőnk véleménye. Én a megjelenés előtti 1 hónapban mindennap megnéztem a trailer videót, olvasgattam róla, vártam, de megundorodtam tőle. :/
TuningWorld96 avatar
4 éve | 2012. 12. 28. 18:51:18
#
hardx: ott a pont! nekem is nagyon tetszik,csak az fps hülyeség zavar. Egyébként jò teszt lett. ;)
Kex99 avatar
4 éve | 2012. 12. 28. 09:50:38
#
Jó teszt! Ismerősöm is játszik vele és kb. 3 óra alatt már szét tépte az ideg!
bazsi135 avatar
4 éve | 2012. 12. 26. 20:32:28
#
Hát ez,azért egy picit túlzás.:P
hardX avatar
4 éve | 2012. 12. 25. 22:21:33
#
Sztem rohadt jó gém:D

Deadmau5 ft Wolgang Gartner-Channel42 <333
Obi-Wan Kenobi avatar
4 éve | 2012. 12. 25. 21:55:21
#
Megérdemli a játék!Ez nem érdemes a most wanted névre:D
Arrrni avatar
4 éve | 2012. 12. 25. 19:02:29
#
Sajna nekem is marhán akadozik, néha pedig tökéletesen megy, tehát tényleg egy optimalizálatlan szar lett! Pedig HD 7870-em van...
gregorpgm avatar
4 éve | 2012. 12. 25. 17:57:21
#
A zenével nem értem mi bajod van, olyan zenekarok számait rakták bele, hogy ennél jobbakat el sem tudnék képzelni egy NFS-be. Dispatch, Prodigy, Muse, The Who, We Are The Ocean, Last Dinosaurs, egyszóval Rock, rock hátán. :D Persze van idióta Dubstepből is pár, de ilyenkor csak nyomsz egy "M" betűt és már át is ugrottad. :)

A játék meg hogy alacsony beállításoknál lemegy 30 fps alá, na azt nem tudom elképzelni, miért lehet, de az én gépemen minimum grafikán soha nem megy le 30 alá, pedig nem egy kategória a két gép.
19ati93 avatar
4 éve | 2012. 12. 25. 11:45:13
#
persze optimalizálatlan ez tény! nem ártana valami patch rá vagy valami de nem belőle semmi szerintem
niteforce avatar
4 éve | 2012. 12. 25. 11:33:50
#
Ezek szubjektív dolgok, hogy kinek tetszik a zene, kinek jön be a játékélmény :) A tesztben az én véleményem van, nem muszály vele egyetérteni.
Az optimalizálás meg nem olyan hogy szerintem jó, hanem vagy jó, vagy rossz. Ez rossz, ugyanis nincs rossz gépem, de mediumon örülök a 30 FPS-nek. Miközben a The run, BF3, Far Cry 3, és társai is maximumon mennek 50 FPSel.
19ati93 avatar
4 éve | 2012. 12. 25. 09:19:00
#
jó teszt lett! nekem a játék bejött nincs vele különösebb bajom :) akinek meg nem tetszik az így járt XD zenék azok szerintem passzolnak a játékhoz,grafika gyönyörű,mióta gamepaddal nyomom az irányítással sincs komoly gond XD és az autók hangjai eszméletlen jók, a versenyek se olyan rosszak de néha picit könnyűnek tűnnek,de az tény messze még mindig az 1. MW a legjobb NFS :)
deadly_cross avatar
4 éve | 2012. 12. 24. 21:08:22
#
szerintem meg igen is jo game:) de aze van kihivas nem nagy de van:) senem tulkonnyu senem tul nehez:) optimalizalas szerintem nagyon jolvan:) jatekelmeny meg nagyon adja:)
Zene az meg elvan talalva:)
Karesz998 avatar
4 éve | 2012. 12. 24. 17:21:20
#
Ez a teszt szerintem egy nagy hülyeség!

Ez egy igenis jó játék.
Gyönyörű, kiválók a hangok.
Izgalmas, és engem hetekig a gép elé szegezett.

Ami a multiplayer módot illeti, az eddigi legjobb autós multi.
És ha nem akarsz Ford Fucus-al versenyezni Lamborghini-k ellen.
Keress megadnak egy másik autót.
Ugyanúgy elvannak rejtve a Multiban is mind Single player módban.

Szerintem ez az eddig megjelent legjobb NFS

És szerintem:

Grafika: 10
Játékélmény: 8
Hang: 10
Összességében: 9

De ízlések és pofonok :D
niteforce avatar
4 éve | 2012. 12. 23. 21:23:24
#
Félreértetted, lehetett ugrálni a versenyekhez, és most nem is a versenyekről írtam, hanem a tuningokról, az autók eléréséről (safe house)...
Gerdzso avatar
4 éve | 2012. 12. 23. 21:18:51
#
csak egy példa, leírod hogy a régi MW-ben nem lehetett ugrálni a versenyekhez, ez sem igaz, az újban viszont meg kell "keresni" a versenyt/eseményt...
dcsabika avatar
4 éve | 2012. 12. 23. 21:06:36
#
Szerintem nagyon igazad van, ez a játék egy szemét!!!
A 2005-ös most wanted bármikor agyonveri ezt a játékot.
niteforce avatar
4 éve | 2012. 12. 23. 20:57:14
#
Konkrétan mi nem fedi a valóságot? :)
Gerdzso avatar
4 éve | 2012. 12. 23. 20:45:57
#
A tesztet szépen összeraktad, csak az a gond hogy nem fedi a valóságot az amit leírtál...
Spartan117 avatar
4 éve | 2012. 12. 23. 19:36:36
#
Hűű azannya hogy leértékelted van egy sejtésem hogy jogosan XD
NightWolF33 avatar
4 éve | 2012. 12. 23. 19:01:38
#
Én még csak videókat néztem róla de ránézésre jobb az első most wanted mint ez. :-/
Arrrni avatar
4 éve | 2012. 12. 23. 16:09:55
#
Abszolút egyetértek a teszttel, kb. ennyi pontot érdemel a játék!
Ez az első need for speed, amit 2 óra játék után töröltem a gépről!
Norbi777 avatar
4 éve | 2012. 12. 23. 12:47:08
#
Szép teszt! Ha tényleg olyan amilyennek leírtad, akkor a régi Most Wanted még mindíg a trónon van :P
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
8
19 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek