Visszatért az Intel Haswell architektúra

Szerző: xoki | 2019. December 08. | hír | 93 hozzászólás

Elég érdekes dolgok történnek az Intel székhelyén, ugyanis mint kiderült, a laptopokban már megtalálható 10 nm-es termékeken alapuló asztali verziók helyett az Intel egy 6 éves CPU-val próbálja kiszúrni a szemünket. Teljesen váratlanul az Intel úgy döntött, még nem mond le teljesen a Haswell architektúráról, és feléleszti a Pentium G3420 processzort.

Az Intel már hivatalosan is leállította a 22 nm-es processzor gyártását, de most ismét felbukkant a cég ütemtervében. A „Product Change Notification” dokumentum alapján az Intel meggondolta magát, és ismét hosszú távra tervez az említett processzorral. Döntésükre valószínűleg nagy hatással volt a 14 nm-es chipek hiánya.

A Pentium G3420 egy kétmagos, hyper threading nélküli chip, melyet 22 nm-es gyártási technológiával készítenek. A CPU 53W TDP-vel rendelkezik, alapórajele pedig 3,2GHz, és egy LGA 1150 alaplapra van szükség hozzá. Jelenleg valószínűleg nagyon kevesen vannak, akik egy ilyen CPU-t választanának, ezért ezek a chipek valószínűleg az OEM-ek számára lesznek majd hasznosak.

Hozzászólások: 92
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
Egyik szemem sír, másik nevet. Örülök, hogy az AMD újra ringbe szállt, viszont nem örülök ennek a közelgő egyeduralomnak és az esetleges faxságoknak ami ezzel jár (irreális árak, esetleg visszafogott fejlesztés)... Összekaphatná magát kicsit az Intel, mert hogy ők aztán pont lehetnének olyan pozícióban ennyi év egyeduralom után, hogy fenntartják az egyensúlyt és visszavágnak az AMD-nek, hogy azok meg majd visszavághassanak nekik és így tovább (hogy nekünk jó legyen).
Btw, 40K-ért Ryzen 5 2600, lecsaptam rá így átálltam életemben először a pirosakhoz. Jó, volt már akkor 3. gen Ryzen is, de szerintem még közel sem éri meg ennyiért Ryzen 5 3600-at venni, mikor az elődjét 20k-val olcsóbban kapod meg. Jó, 7nm meg minden, de FullHD60fps-re hogy a viharba ne lenne elég a 2600 is úgy egy stabil 4 évig (ha nem 5)? Nekem meg csak ennyi a lényeg.
0
0
0
0
grafi97 avatar
Hamár Intelről van szó, ezt így itt hagyom.😊

Lefizetik az OEM-eket, hogy Intel chipeket rakjanak a gépekbe, de azoknak a legyártását teljesíteni már nem tudják, és elővesznek egy több mint fél évtizede lejárt architektúrát. 1/1 hazudnak a marketingjükbe a processzorok teljesítményéről, stb, stb. Vicc amit művelnek. Az átlag júzernek meg sajnos fogalma nincsen róla. Nagyon szerettem a 3570k-mat amíg megvolt, de ilyenek után én is átálltam a piros csapatba.
0
0
0
0
💬 17
no avatar
@grafi97: Jó pár éve csak a marketing osztály működik náluk, de már az sem bírja ezt a nyomást, bár a vergődés talán jobb szó rá 😂 Majd 21-ben lehet látunk érdemi előrelépést, bár lesz az 22 is.
0
0
0
0
grafi97 avatar
@LordSzalko: Azért remélem valami épkézláb dologgal előrukkolnak mihamarrabb, senkinek se jó ha az egyik oldal stagnál, mert ha ez így megy tovább, az AMD fog ugyan úgy elszállni az árakkal mint ahogy azt az Intel is tette.
0
0
0
0
no avatar
@grafi97: Hát ha tartják ezt a mértékű fejlődést évről évre akkor felőlem emelhetik az árakat, mert lenne mire. Ez az Intel-nél is megvolt ugye, csak fejlesztés nélkül.

Igen, verseny mindig esetben kedvez a vásárlónak. 😀
0
0
0
0
grafi97 avatar
@LordSzalko: Részben jogos, de azért na, a lóf*sznak is van vége.😂
0
0
0
0
no avatar
@grafi97: Az Óperenciás tengeren is túl 😆
0
0
0
0
xCube avatar
@LordSzalko:
Ez az Intel-nél is megvolt ugye, csak fejlesztés nélkül.


Ez a kedvenc érvelésem. Minden generáció hozott teljesítménynövekedést, amit az AMD most ért be és múlt felül valamelyest hosszú évek után. Ha ezt nézed az AMD sem fejlesztett éveken keresztül. Ja de, csak nem jutottak vele sokkal előrébb, mert a Bulldozer architektúrával zsákutcába szaladtak. Az intel jelenleg azért van szarban, mert nem haladnak előre a 10 nm -es gyártással. Ha ők is 7nm -en lennének egészen máshogy nézne ki a helyzet. Elkényelmesedtek, mert nem volt konkurencia? Igen. De azért az amit hoztak még nem rossz vagy elavult.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Igaz, nem tettem hozzá hogy “érdemben” az átlagosnak mondható éves ~3% gyakorlatilag órajel tekerésből orvosolható, mondjuk a “fejlesztéseket” is úgy orvosolták, hogy a szándékos biztonsági rések mellett nem tudtak elmenni. Tudom AMD sem fejlesztett sok éven keresztül, ettől függetlenül nem kellett volna elkényelmesedni az adott cégnek, esetleg akkor, ha a háttérben azért fel lettek volna készülve ilyen eshetőségekre. Az Intelnek már nem célja hogy domináljon a CPU gyártás terén, tegnap volt hír, hogy más stratégiát tart szem előtt a jelenlegi vezető a pozíció védés helyett.

2021 Q4 környékén lesz csak 7nm ami bőven lesz 2022 is az Intel-t ismerve.
0
0
0
0
xCube avatar
@LordSzalko: Az intel eleve szélesebb profilú vállalat, mint az AMD. A stratégiaváltás ilyen szempontból nem is meglepő döntés.

Amire rá akartam világítani az az, hogy az AMD nem tett csodát Zen -nel, hanem felzárkózott, majd a gyártástechnológiai előnynek megfelelő előnyre tett szert a Zen 2 -vel.

Ez nem menti az intel egyhelyben toporgását és borzalmas marketingjét, de nem is jelenti azt, hogy a termékei értéktelenek lennének a konkurecniával szemben. Az, hogy ők 2021 -ben érnek le 7nm -re szintén nem jelenti azt, hogy nem fognak tudni komolyabb teljesítménynövekedést elérni. A 10 nm és a 7 nm nincs távol egymástól és az intelt ismerve ki is fogják használni a 10 nm -es gyártástechnológiát.

Akárhogy is nézzük innen mindkét cégnek egyre nehezebb lesz előre lépnie.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Igen nem váltotta meg a világot, de bemutatott egy erősen versenyképes és jelen esetben előremutatóbb architechtúrát amire bátran építhet, ellenben a korábbival. Emellett elég szépen haladnak 7nm-en és 5nm-re is lemennek, elvileg mire az Intel beteszi a lábát 7nm-re.

Intel is ha jól emlékszem bemutatta már párszor azt az architechtúrát amit terveznek használni a jövőben, de mindig csak majd-majd lett belőle, neve nem ugrik be, nem olyan régen volt róla írás megint.

Ha kialakulna egy tisztességes verseny a két cég között akkor, a felhasználók még jobban járnának, de sajnos ezt az AMD irányába látom elmenni jelenleg, legalábbis amit az Intel jelenleg fejvesztve csinál tervezés és marketing ügyileg egyaránt az nekem nem túl előnyös, de lehet valakinek igen, bár annak nagyon nagy hívőnek kell lennie véleményem szerint. 😀

Ui.: Tremont-ra emlékszem amiről évek óta csak mesélnek, aztán lehet hülyeséget mondok.
0
0
0
0
xCube avatar
@LordSzalko:
Igen nem váltotta meg a világot, de bemutatott egy erősen versenyképes és jelen esetben előremutatóbb architechtúrát amire bátran építhet, ellenben a korábbival.


Igen, szuper versenyképes architektúra és jól is skálázható. Hogy előremutatóbb vagy jobb mint az intelé azt már nem állítanám. Pontosabban úgy fogalmaznék, hogy az intel jelenlegi architektúrája semennyire sem elavult vagy elmaradott az AMD sajátjával szemben.

Ha kialakulna egy tisztességes verseny a két cég között akkor, a felhasználók még jobban járnának, de sajnos ezt az AMD irányába látom elmenni jelenleg


A tisztettéges verseny tényleg jó lenne, de ilyen nem igazán létezik, valamelyik mindig a másik fülé kerül, ez gyakorlatialg technológiai és piaci törvény. Egyensúly csak tövid idüre alakul ki.

legalábbis amit az Intel jelenleg fejvesztve csinál tervezés és marketing ügyileg egyaránt az nekem nem túl előnyös, de lehet valakinek igen, bár annak nagyon nagy hívőnek kell lennie véleményem szerint.


Sem az aktuális marketinggel, sem az eszetlen termékmegjelenésekkel nem értek egyet az intel részéről.

Én csak azt nem szeretem, hogy sokan nem kezelik helyükön a különböző tényeket és fanfárok módjára hirdetik cégek bukását vagy felvirágzását, termékeket tipornak sárba, amik nem rosszak, stb.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Én úgy vagyok vele, hogy amilyen munkafolyamatokra kellett CPU azt AMD oldalon sokkal inkább megkaptam lényegesen jobb teljesítménnyel jelenleg, holott vehettem volna akkor 9900k-t is mondjuk, de magammal szúrtam volna ki. Jelenleg ez van, idővel lehet megembereli magát a másik oldal, ha reális áron tudnak majd jobb teljesítményt adni az én munkafolyamataim alatt az akkori Ryzen mellett akkor cserélek, de egy pár évig semmiképp nem tervezem a cserét.


Én csak azt nem szeretem, hogy sokan nem kezelik helyükön a különböző tényeket és fanfárok módjára hirdetik cégek bukását vagy felvirágzását, termékeket tipornak sárba, amik nem rosszak, stb.

Saját szemszögéből elbukhat a cég, ettől függetlenül kicsi az esélye, hogy tényleg globális méreteket öltsön és be is következzen, maximum lényegesen csökken a piaci részesedésük, eltűnni nem fognak.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@LordSzalko: Azt azért én sem mondanám, hogy az Intel nem fejlesztett. Csupán azt hitték mindig előnyben lesznek és nem tettek időben lépéseket. Igaz az is hogy a növekedés évről évre generációról generációra minimális, de azért fejlődés. De ha kihagyok pár lépcsőt és az én i5 6600-amat a 3,3 GHz-es egy magra néző erejét, már egy 2,9 GHz-en ketyegő 9400F is megelőzi. Jó nem sokkal, de akkor is előtte van. Ja és árban ha jól emlékszem a 6600 ára alatt kapható.(Legalábbis emlékeim szerint, míg kapható volt 60-70 közt billegett a 6600.Legalábbis én anno 64-ért vettem PCX-en.)
0
0
0
0
grafi97 avatar
@reszler112233: Valóban olcsóbb, a 9400F mint a 6600 volt, de csak azért mert az AMD végre összekutyult egy értelmes architektúrát, és nem tudják eladni drágábban. A pénz beszél, a kutya ugat, drágább lenne az a 9400F ha megtehetnék.😃
0
0
0
0
no avatar
@reszler112233: Igen némileg rosszul fogalmaztam, összességében a fejlődési léptek egészen minimálisak voltak konkurencia nélkül az árak meg mentek felfele. Backup terv akkor is kellett volna, hogy legyen. Most meg megy a fejvesztve kapkodás és ez a termékein meg is látszódik. Bár az Intel már nem kívánja védeni a helyzetét, hogy domináljon a CPU piacon(milyen meglepő), 1-2 napja közölte a vezetőjük. Ennek fejében meg nem hiszem, hogy lényegesen oda tennék magukat a jövőben.
0
0
0
0
xCube avatar
@grafi97: Na igen. Az intel jelenleg ezzel vágja maga alatt a fát és nem azzal, hogy "hagyta" az AMD -t előnybe kerülni.
0
0
0
0
grafi97 avatar
@xCube: Mind a kettő közre játszik azért. Lássuk be, a "tick tock tick tock" helyett "tick tick tick tick" volt az elmúlt jópár év, ha egyáltalán volt valami változás. Pl. a 10980xe semmivel se hoz többet mint egy 7980xe, ami elég szomorú. Az oké, hogy most az AMD nyomására fele annyiba kerül, de ha meg nem lett volna nyomás, eladták még volna ugyan azt a chipet még párszor más néven, ugyan annyiért, mondván hogy ez új és jobb, pedig nem. Arról nem is beszélve hogy még így is 30%-al drágább egy 3950x-hez képes, ami jobban teljesít.
0
0
0
0
no avatar
@grafi97: az Intel mindig is híres volt az ilyen féle marketingjéről, egyre több olyan CPU-t adtak ki amiknek semmi értelme mert azon kívül, hogy a konkurencia mellett kevésnek bizonyult az adott területen még házon belül is volt jobb alternatíva.

Volt asszem egy olyan CPU is amire kizárólag licitálni lehetett, csak nem ugrik be a neve 😜
0
0
0
0
no avatar
Ha a 14nmes proci lépést tud nagyjából tartani az AMD 7nmel akkor én ezt sem ásnám el teljesen
0
0
0
0
💬 3
no avatar
@Csakos10: Nem tudnak, lásd HEDT platform.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@LordSzalko: A HEDT a magszámról meg a PCI-e sávokról szól, az itt szerintem tök irreleváns. Egyszálas teljesítményben egálban vannak a 2 cég hasonárú termékei. Viszont egy ilyen 2 magos valaminek 22 nm-en semmi létjogosultsága nincs. A 7nm-es Athlonok vega igpu-val meg smt-vel 50 dolláros árcédulával meg fogják enni reggelire. Bár persze biztos lesz egy-két hülye aki megveszi mert Intel, vagy épp rásózzák mert nem ért hozzá. Viszont ez már szerintem az átverés kategória 2020 ban ilyet árulni.
0
0
0
0
no avatar
@Mesterlovesz: Eleve lényegesen erősebb egyszálas teljesítménnyel dolgozik a 3. Gen.-es TR, szóval nem csak a magszámmal alázza meg az Intel-t HEDT platform terén.

Az egyetlen reális árú terméke amit jó szájízzel vásárol az ember az a 9400F. Aki össze akar rakni egy budget PC-t játékra, annak tökéletes alternatíva, ha óckodik a Ryzen-től.

Amúgy ja, ez a lépés szimplán kényszer (gáz ettől függetlenül) 😆
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
Széjjel várós. Hol lehet előrendelni? A Barátok közt 12. évada óta nem vártam ennyire semmit.
0
0
0
0
xCube avatar
Alapvetően nem ritka, hogy ilyen kategóriájú processzorok sokkal hosszabb termékciklusra vannak tervezve, mint a prémium modellek. Az viszont ritka, hogy kifutott terméket újra felélesztenek. Ez csak a szállítási drukk miatt lehet így.
0
0
0
0
💬 7
Memento Mori avatar
@xCube: Nem olyan ritka az. VGA-k esetében egyenesen sokszor előfordul. AMD és nvidia oldalon is rengeteg olyan középkategóriás vga kerül piacra ami az előző gen csúcskártyája volt. Némi órajel emelés, esetleg plus vram, új név a termékre és már mehet is a polcokra. Procikra szintúgy igaz.
0
0
0
0
xCube avatar
@Memento Mori: Az első mondatomban éppen azt írtam le, hogy nem ritka a hosszú termékciklus. Viszont a GPU / VGA bizniszben ezek a következő generációban kerülnek direkt újra felhasználásra átnevezéssel. Az pedig egyetlen termékciklus két generáción keresztül. De ott sem jellemzően a csúcs GPU -k kerülnek visszasorolásra, hanem inkább a középkategória. Olyan viszont nem nagyon fordul elő, hogy egy évek óta kifutott terméket élesztenek fel újra. De meggyőzhetsz róla ha van rá példád.
0
0
0
0
Memento Mori avatar
@xCube: Konkrétan nincs. Csak eszembe jutott amit írtam.
Nem mintha ebben a lépésben én magam látnék akármilyen logikát is. (A termékhiányon kívül.) Csodálnám ha ebből komolyan profitálni tudnának. Vészmegoldás szaga van.
0
0
0
0
norman81 avatar
@xCube: Egyszer réges régen volt a gf2, mx, ti, majd jött a gf3, ti, ezt követte a gf 4200ti, 4400, 4600,4800 ti karik és volt a gf 4 mx 400,420 stb, az mx-ek mind egy szalig gf2 chipre épültek csak emelt orahelen mentek. Annak idején kis penzű jatékosoknak bőven megfelelt. Ha, érdekelnek a retro vga-k, akkor itt egy kis finomság a ph-től https://prohardver.hu/teszt/nvidia_geforce4_ti_mx/nyomtatobarat/teljes.html
0
0
0
0
xCube avatar
@norman81: Nem volt az olyan régen, én is végigkisértem a VGA -k fejlődését a 3D gyorsítás kezdetétől.

A GeF 2 és a GeF 4 MX nem teljesen ugyanazok a lapkák, a 4 MX -ek kaptak frissítést a GF 4 Ti sorozatból. A GeF 3 és GeF 4 Ti sem ugyanaz, a GeF 4 -et némileg kibővítették a GF 3 -hoz képest.

Van is két GeF 2 MX 400 -am, egy GeF 2 Ti -m és egy GeF 4 Ti 4800 SE -m.

Ha az újabb generációkat nézzük, akkor ott a G92 lapka, ami a 8800 GT -től a GTS 250 -ig körülbelül negyven termékre került rá mobil és Quadro kártyákat is beleszámítva, de ez sem futott ki és élesztették újra, az egész egy termékcikluson keresztül zajlott.

Nekem csak ennyi volt a megjegyzésem, hogy már kifutott terméket nagyon ritkán hoznak újra forgalomba. Jelen esetben az ok az lehet, hogy ennél a CPU lapkánál nagyon jó a kihozatal.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@xCube: Hmm a jó öreg G92 😃 volt is 8800GT 512,9800GTX+ om 😃
GeF2 MX400 am is volt vagy 4db ha nem több, GeF4 MX440 em meg most is van 😃
Aztán a Radeon Refresh ekről még szó sem volt 😃
0
0
0
0
norman81 avatar
@xCube: Annyira minimális a különbség a gf2 mx nv15 és gf4 mx nv17 között, hogy kb egy kutya, mivel az alapok abszolult nv15-re épülnek és az nv 17 csak egy frissített variáns.
0
0
0
0
Neuralink_2022 avatar
Intel Remastered.
Pentium Pro-t a népnek
0
0
0
0
💬 1
Bokorfelugyelo avatar
@Neuralink_2022: Ez jó, tetszett. 😃 😆
0
0
0
0
MaximumGame avatar
Akkor vegyen mindenki AMD-t 😃 Elmondom mi lesz.. mindenki veszi az AMD-t és árat fognak emelni 😀 és akkor mindenki károgni fog ! Hogy fujj AMD milyen áron adják... Kíváncsi vagyok ki tuningolt már AMD-t ezen az oldalon és hogy mennek húzva?
0
0
0
0
💬 11
Apor avatar
@MaximumGame: Értelek, és igazad van, de... ki akar kettő magos, 22 nm-es procit tunningolni 2020-ban? 😆

Egy G4560 sokkal sokkal gyorsabb, az a néhány ezer forint különbség köztük pedig elenyésző.

[LINK]
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@Apor: Hát én most 90nm-en tevékenykedek. Olyan, mintha egy komplett aluminium öntöde üzemelne a szobában.
Teljesítmény tekintetében kb a villanyborotva és a mikrohullámú sütő között van.
0
0
0
0
Apor avatar
@SuperPuma: Semmi gond nincs a gépeddel. Amíg működik, és használható arra, amit szeretsz vele csinálni, kiszolgál, akkor minden rendben.

Itt arról van szó, hogy 2019-ben az intel háromszor adta ki a 9900K-át, majd most eszükbe jutott, hogy micsoda csodálatos ötlet lenne, ha újra szuper-budget procikat árulnának újonnan, közel egy Ryzen 3 -Ryzen 5 közötti értéken.

Na, ez a szánalmas.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@Apor: Már igen a határain van böngészés közben. Mondjuk most sikerült végre összehozni egy stabilnak mondható állapotot. 😊
Spoiler!
Nem hogy a VAG találná ki, hogy újra gyártásba küldik a 80 B3-a t😊

Egyáltalán alaplap kapható lesz ezekhez még?
0
0
0
0
Apor avatar
@SuperPuma: Majd gyártanak hozzá lapot. Az legyen az ő dolguk. Minden esetre az Intel csak úgy jöhetne ki jól ebből az árversenyből (tetszik-nem tetszik az AMD diktál most), ha mondjuk a 6-7 ezres szériát, illetve a felső kategóriás processzorai árát nyirbálná kicsit, de mindegy, ők tudják, egyébként én nem kajálom be ezt a "processzorhiányban szenvedünk" dumát, itt másról van szó.

Aki annyira Intel alapú gépet akar venni magának, az vagy vesz használtan egy i7 6700K-ásat, vagy beruház egy 9100-asra, vagy 9400F-ra, aki meg irodai platformra tervez, annak ott az i3 3220, ha nem akarja kifizetni a G4560 árát egy stabil irodai gépbe.
0
0
0
0
no avatar
@Apor: Hiánya csak annak keletkezik, akinek átlagon felüli megrendelései vannak (tehát ha hatalmas a kereslet). Az Intel-ről ez nem hinném, hogy jelen helyzetben elmondható lenne. Nem mondom, hogy a kutyának nem kellenek a termékeik, de biztosan ki tudnák szolgálni a meglévő keresletet, ha eddig is képesek voltak rá az egyeduralmi időszakukban. Egyetértek veled, itt másról lesz szó, majd csak kiderül miről.
0
0
0
0
no avatar
@MaximumGame: Nekem 4.7 sikerült 3900X-el Spoiler!
1.5v / 1,458 -1,489
ami még hűthető AiO-val full load mellett. Idle az ~35C, Gaming ~55C, Load ~80C. Javarészt egyébként 4.5Ghz-ig húzzák a procikat 3. gen.-en belül azaz úgymond "pik-pakk" kategória normális AiO hűtéssel.

Elbírna egy egyedi vizet, de kb. 0 hozzáértésem van meg nem is akarok vele különösképp babrálni.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@LordSzalko: És te fejlesztő vagy vagy programozó ? vagy videó vágásra használod ?
0
0
0
0
no avatar
@MaximumGame: Javarészt Abobe programokban ügyködök Premiere Pro és PS, emellett Blender. Szóval sokat renderel a gép, tanulás szintjén meg Unreal Engine és CryEngine Level Design a maradék meg játék 😀
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@LordSzalko: Aha 😃 igy érhető a proci ! 😆
0
0
0
0
no avatar
@MaximumGame: Hát, dunno. Nekem nem régóta, úgy 1 hónapja van Ryzen-alapú gépem, de nem húztam benne semmit sem. XFR2 és Precision Boost gyönyörűen tette a dolgát, a lehetséges turbo órajelnél 50MHz-el ketyeg alacsonyabban a procim és ez szinte már az elejétől így van. Nagyon gyorsan felpakolta magát 3850MHz-re, semmit nem kellett tennem, a 3000MHz-es G.Skill RAM-jaimmal pedig így az összkép is príma. XMP be, annyit kellett csak állítanom nyilván. A gyári hűtőt meg kukáztam mert nagyon szúrta a szememet 3850MHz mellett az a minimum 50 fok idle, terhelés alatt (Aida stressz teszt pl) pedig 85 fok pillanatok alatt (ami simán benézett volna 90 fok fölé is, ha hagyom tovább futni)... Ezt leszámítva tényleg jó, szóval nem hinném, hogy bármi nehézséget, bonyodalmat is okozhatna az OC, hisz meg sem kell piszkálnod egy ideál-konfigot a max/közelmax turbo clock pillanatok alatti eléréséhez.
0
0
0
0
odinx avatar
Hát igen, visszanyalt a fagyi. Remélem az AMD tovább fogja ütni a vasat.😃
0
0
0
0
💬 2
xCube avatar
@odinx: Nem, itt most megállnak és megvárják, amíg az intel újra a nyakukra hág.
0
0
0
0
odinx avatar
@xCube: Hát remélem nem, addig kell megszedniük magukat, amíg az Intel görcsöl a 7nm átállásra.
0
0
0
0
Twist avatar
Majd tolják akcióban, minden példány mellé jár egy ajándék 3Dfx Voodoo Banshee kártya. 😆
0
0
0
0
💬 2
sudosu avatar
@Twist: Azt tudnám értékelni, meg szeretnék Windows 9X kompatibilitást is a CPU-ba, úgyis kellene egy normális retro pc új gyártású alkatrészekből. 😃
0
0
0
0
Twist avatar
@sudosu: Én az ilyen vágyaim jobb híján virtualbox-on élem ki.
0
0
0
0
NE0NFACE avatar
Most találta meg valaki a feledésbe merült raktár kulcsát....
0
0
0
0
Apor avatar
Na jó. Ez már tényleg gáz 😃

Az AMD megháromszorozta a magok számát,
lement 7nm-re, durván több, mint 2 év alatt,
erre az Intel nagyítja a nanométert és csökkenti a magszámot.

EZ IGEN

Remélem a videokártyájuk tényleg nagyon jó lesz,
mert már most nagyon kényelmetlen a szituáció.
0
0
0
0
💬 12
yugiohyugiohzebuyug avatar
@Apor: Szerintem a magszámot azért nem csökkentik. A Pentium nyilván nem egy 10 magos példány lesz, de egyébként ők is növelték a magszámokat az AMD hatására. Még ha nem is annyival, mint az AMD tette.
0
0
0
0
Bronson avatar
@yugiohyugiohzebuyug: 2(!) db mag... ez 2019-ben kb használhatatlan, emaileken kívül... egy hd youtube videót nem tud lejátszani kb...
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
@Bronson: Szerintem azért az nem okoz neki gondot. 😃 Irodákba lehet jó lesz vagy nem tudom.
0
0
0
0
whiplaser avatar
@yugiohyugiohzebuyug: Irodákba se nagyon jó már, tapasztalat.
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
@whiplaser: Akkor... nem tudom. 😆
0
0
0
0
no avatar
@yugiohyugiohzebuyug: Akármelyik mobil Intel proci IGP-vel behal excel alatt, de ha a dupla monitoron használod a word-öt akkor késéssel íródik a szöveg. 2019 Intel powa 😜
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@Bronson: Youtube videót azért csak lejátszik. Csak azért mert a G3420-astól gyengébb i7 4500U-val szerelt laposom simán leviszi. Nálam inkább a net ami miatt nem folyamatos a lejátszás mert nem tölt be időbe.
0
0
0
0
no avatar
@reszler112233: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Nekem eredetileg csak 5400 RPM-es 1TB-os HDD volt a laposban. Mondanom sem kell azzal igencsak lassú volt, de azt ebben az évben februárban megoldottam egy SSD-vel. HDD meg ment külső házba adattárnak.
0
0
0
0
no avatar
Az előző két magos G4400-amat (6. gen) örömmel küldtem nyugdíjba (vagyis nem, a wooden LoL Duo gépben talált végső békére 😜), mivel eléggé nyögdécselve birkózott meg egy nyamvadt LoL-al is. Nyitott kliens mellett a böngészés nem volt épp leányálom, komplexebb oldalakat szaggatva töltötte csak be. YT végülis ment akár kliens mellett is, de FullHD-ban ha a videó lejátszása közben rávittem az egeret a videóra, akkor be-beszaggatott, illetve a görgetés sem volt épp fluid. 4K content-et esetenként lejátszottam, prímán vitte az RX 560-am mellett, jó pár filmet (de legfőképp Marvel látványorgia filmet) néztem meg 4K-ban 4K TV-re kötve szaggatásmentesen (HDD-ről ráadásul!). Bár wooden netem is van (még mindig), de valahogy mikor YT-n próbálkoztam a 4K-val úgy, hogy kivárom míg előtölt, akkor 4K-nál elvérzett a proci (meg asszem lehet már 1440p-nél is, nem biztos). Ez ugyebár úgy fura, hogy offline meg simán néztem a 4K filmeket. Ami miatt viszont érett a váltás igazán azok az indokolatlan fps dropok játékban. Sokszor derült 120fps-es égből bumm 5-12fps-es vihar... 😃 Emlékszem, mikor megkaparintottam 2017-ben a procit akkor soha nem volt ilyen problémám, nagyon folyamatosan futott minden a gépen, sőt tavaly még Dishonored 2-t és Quantum Break-et is eresztettem rá (akkor már volt RX560-om is) 😃 Futni futottak a játékok mondhatni szaggatás-mentesen, de mintha nem hatott volna a grafika állítása semmit. Ez mondjuk még manapság is mintha jellemző lenne, vagy nem tudom. Az eddig letöltött komolyabb igényű játékokat mindig is furán jelenítette meg a gépem, mintha valamiféle nagyon enyhe cseppes/párás üvegfilter-szerűn keresztül nézném. Fura.
Mindegy, a lényeg hogy végülis még egyáltalán nem temethetőek ezek a 2 magos csodák 14nm-en, hogy Haswell-el mi a helyzet 22nm-en azt már ki tudja. Mindenesetre alap gamingre már erősen ajánlott a 2c/4t felállás minimum, egy két éve még elég volt a 2c/2t is.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@Bronson: Vesznek mellé valami OEM videókártyát ami tud hardveres VP9 gyorsitást és csak úgy repülni fog az FHD Youtube 😃
pl nekem G3220 mellet GTX950 volt, még az 1440p60 sem okozott gondot, a 4K is csak az első pár másodpercben.
0
0
0
0
no avatar
@Apor: Jött infó a kártyájukkal kapcsolatban, Jelenleg stagnál mert nem hozza az elvárt teljesítményt és ahova szánják (középkategória) ott a másik két gyártó kártyái jobban teljesítenek. Időközben el is ment a cégtől pár emberke aki fontosabb munkákat végzett a GPU-s részlegen.

Bíztató?
0
0
0
0
Apor avatar
@LordSzalko: Nagyon 😃
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Úgy is itt a retro hullám
0
0
0
0
Maros avatar
Én ki szeretném cserélni a processoromat erre a processorra!!! 😆😂
0
0
0
0
Wihay avatar
lol csak úgy jött 😲
0
0
0
0
zelcsi avatar
Ez már így kínlódás szerintem! 😕
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
G3220 am volt, de az enyhe kifejezés hogy karcsú, sima netezésre is messze jobb volt már az i3-4160 am is, de játszani legalább i5 kell ha haswell.
nade most nekik miért jó ez 😃
0
0
0
0
💬 19
enslaved avatar
@YoRHa 2B: Játszani inkább egy I7 akkor is ha Haswell. A 4 mag lassan már abszolút nem lesz elég.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@enslaved: Elvárásoktól függ 😃
én még egy i5 el is bőven elvagyok, de egy i3 al már tényleg elég nehézkes tud lenni a gaming.
0
0
0
0
enslaved avatar
@YoRHa 2B: Igaz, játékfüggő is erősen. Egy AC vagy egy Battlefield multi már igényli legalább a 6 magot (akár többet is), de nagyon sok játék elvan még 4 maggal.
0
0
0
0
WeKing avatar
@enslaved: Elég oda a 4 mag is.. just sayin..
0
0
0
0
Larten avatar
@enslaved: Onann tudom, hogy a procim nem olvasta a hozzáértő kommentedet, hogy a BF5 még mindig gyönyörűen fut a 4 magommal : (((
0
0
0
0
enslaved avatar
@Larten: Menj be egy BF5 fórumba, ahol sokan írják hogy a 4/8 szál is már problémás tud lenni egy 64 fős meccs alatt, csak arra ügyelj, hogy ott szakmai dolgokról is van szó, ezért azt javaslom csak olvass, de ne írj.
0
0
0
0
no avatar
@enslaved: Én itt inkább azt veszem észre, hogy félre értelmezik az írást. Nem arról van szó, hogy használhatatlan a 4 mag, hanem, hogy 4 magon felül a 6 és a 8 jelentős pluszt ad, messze nem ugyan az a kettő.
0
0
0
0
enslaved avatar
@LordSzalko: Lehet, de akkor is több játék igényli már, és nem csak a multik, ott van a két AC, már egy 6700 is van hogy 100% - on pörög, pedig nem gyenge proci a mai napig. Én úgy gondolom ennyi ma már amire szüksége van a játékoknak általában (4/8).
0
0
0
0
xCube avatar
@enslaved:
A 4 mag lassan már abszolút nem lesz elég.


Ott azért még nem tartunk 😃 . Most jutunk el oda, hogy a négy mag lesz az elvárt (de nem kötelező) minimum.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Na ja manapság tartunk ott hogy érezhetően nagy ugrás van 4, 6 és 8 mag között átlagban van 20-30fps. 4 az nagyon minimum manapság.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@LordSzalko: Azért én sem írom le még a 4 magot. Én is azzal játszogatok, és ugyan az NFS Payback gyakran tekeri 100%-ra a procit, viszont nem nagyon izgat még a váltás mert még ultrán viszi FHD-ban lagg nélkül. Várom mit dobbantanak jövőre év közepéig vagy végéig. Bár a tendenciám a mondhatni mindenkori idők tekintettében mindig legalább 50%-os teljesítményt ugrottam proci cserék után. C2D E7400-ról C2Q Q9500-ről pedig i5 6600. Ha ezen vonalon maradok és ráadás Intelnél, nagyon mélyre kéne nyúlnom a zsebbe. (Konkrétan a mostani alaplap,proci és memória kombó kijött annyiból mint most csak a proci lenne ami 50%-al legalább erősebb.)
0
0
0
0
no avatar
@reszler112233: Nem írom le, szimplán erős minimumnak tartom, mivel nagy az ugrás 6-8 magos CPU-val. Afölött érdemileg nem kamatoztatnak. Én is elvoltam a legtöbb játékban 4770k-val, de éreztem a limitjét bőven, hiába járt 4.7-en 😀
0
0
0
0
enslaved avatar
@xCube: Kötelező lesz már, nem elvárt. Nagyon is ott tartunk.
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
@YoRHa 2B: OEM(HP és társai) csak ráirja hogy INTEL G3420 2core processor.Mivel a G máshogy van számozva,átlag embernek fel se tűnik hogy Haswell processzoros gépet vett.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@YoRHa 2B: Lehet, hogy majd ismét gyártani fogják a Tualatin Pentium III-tis 😊
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@SuperPuma: SL6BY forever 😃
0
0
0
0
xCube avatar
@SuperPuma: Abból vennék is egyet 😃 . A P4 verő P III 😆
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@xCube: hát a Socket 423 as procik viccnek is rossz volt, a 478 as Wilamette meg annyit tudott kb drágábban, de a Northwood nál már magukhoz tértek 😃
https://i.postimg.cc/s2JXr8F2/asd2.jpghttps://i.postimg.cc/nrpGLNrw/asd.jpg
0
0
0
0
xCube avatar
@YoRHa 2B: Nem véletlen, hogy a Core 2 -vel ismét a P III alapjaira tértek vissza. És még most is azon a vonalon vagyunk. Az AMD is a Bulldozer után.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció