Úton van a Ryzen 3000 CPU-k boost órajelénél jelentkező probléma megoldása

Szerző: xoki | 2019. September 05. | hír | 38 hozzászólás

Nemrég kiderült, hogy rengeteg olyan Ryzen 3000 processzor van, amely nem éri el a promóciókban szereplő boost órajelet. Miután Der8aeur felmérést készített erről, az AMD gyorsan reagált és elárulták, hogy a megoldás már úton van.

Az AMD közleményéből kiderült, hogy egy BIOS frissítést követően megszűnik majd a probléma, viszont egyelőre nem tudják, mikor válik majd elérhetővé. A boost frekvencia rengeteg tényező függvénye, de az AMD alaposan áttanulmányozta a visszajelzéseket, amelyeknek köszönhetően ráleltek a probléma forrására, és már dolgoznak a megoldáson. Az új BIOS frissítést követően tehát meg fog szűnni ez a probléma, és további optimalizációra is sor kerül majd.

Szeptember 10-én további információt is kapni fogunk erről a frissítésről.

Hozzászólások: 38
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Tyberseptim avatar
Engem a boost órajel annyira nem zavar ( 4,1GHz-re megy fel max), jobban érdekel hogy miért állandó 1.4V a vcore.... Nem melegszik, üresjáratban is 39 fokon van, terhelés alatt meg max 60-ra ment fel eddig vízhűtéssel, de nem tudom hogy magában az 1.4V mennyire okoz problémát.
0
0
0
0
Csicso avatar
NEM megvetendő probléma mert ami jár az jár, de jó ha valakinek ez a legnagyobb gondja, hogy a procija nem tudja a dobozra írt boost órajeleket.
0
0
0
0
💬 2
Rocky12 avatar
@Csicso: Ha lenne like akkor itt most azt látnád 😆
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@Csicso: Új világ, új problémák 😊
0
0
0
0
odinx avatar
Gyerünk srácok, menni fog ez.😀
0
0
0
0
enslaved avatar
A 450 - es lapokat meg vagy háromszor kell bios frissíteni hogy elfogadják a 3000 - res szériát. Komoly munka AMD😀
Persze 570 - es lappal nincs gond, azzal megy egyből.
0
0
0
0
💬 32
Cyanosite avatar
@enslaved: Én nem tudom neked milyen alaplapod van, de én egyszer megnyomtam a bios flashbacket és utána tökéletesen működött minden. (b450 gaming pro carbon ac)
0
0
0
0
odinx avatar
@Cyanosite: Lehet videón látta.😆
0
0
0
0
enslaved avatar
@Cyanosite: Nekem egy Asus Rog Maximus XI Hero Z390 van, abba nem igazán ajánlott Ryzent frissíteni😆
0
0
0
0
Cyanosite avatar
@enslaved: Ha nincs saját tapasztalatod, hanem valami crybaby intel fanboi videójában hallottál ilyen hülyeséget akkor ne terjeszd tovább, kösz.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Cyanosite: Annál komolyabb helyeken látni, pont azoknál akik váltottak.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@enslaved: Huh, hirtelen azt hittem hogy lehet nem igaz amit írsz, de aztán megláttam hogy a neten olvastad, így már tuti az infó 😂
0
0
0
0
enslaved avatar
@kolbaszkarika: Egyrészt igen ( persze tudom, ott a fórumokon mindenki hülye), plusz a PCX gépösszerakó videóiban is többször szóba kerül, ami nem kamu. Az nVidia új szériája sem volt azonnal tökéletes, én képes vagyok elismerni, de azt hogy a 3000 - es proci széria még problémás, azt már nehezebb azoknak akik esetleg váltottak és egyből sikerült.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@enslaved: De neked nem kell elismerned, nem te vagy az nVidia.
0
0
0
0
enslaved avatar
@kolbaszkarika: Egy gyártó cég csak a legritkább esetekben ismeri el hogy ők hibáztak el valamit. Az nVidia a memóriagyártókat hibáztatta, az AMD meg azt írja hogy a 110 fok jó egy kártya esetében. Mindkettő oltári nagy baromság.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@enslaved: https://www.extremetech.com/gaming/296577-why-110-degree-temps-are-normal-for-amds-radeon-5700-5700-xt
0
0
0
0
enslaved avatar
@kolbaszkarika: Az oké hogy egy videokártya meg egy cpu 90 fok körül működhet jól, de ott vannak a közelében azok az alkatrészek amelyek már rosszabbul tűrik a nagy meleget, pl. az alaplap kondenzátorai, a vrm, stb. Ha mindezt még egy gyengébben szellőző házba is rakják, előbb vagy utóbb de gondot fog okozni.
Szerintem egy CPU maradjon csak 70-80 fok körül teljes terhelésen, egy videokártya meg 80 körül, játék alatt viszont ez az arány inkább legyen 65-75 max.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@enslaved: Most vagy nem kell tudni angolul az Umbrella Corporation-nél ahol melózol, vagy el sem olvastad és csak úgy válaszoltál valamit a levegőbe.
0
0
0
0
enslaved avatar
@kolbaszkarika: Oké, mindjárt elolvasom, de ezt azért le akartam írni. Kicsit csiszolj már a stílusodon ha lehet, tudom, nem egyszerű, de próbáld meg.
0
0
0
0
enslaved avatar
@kolbaszkarika: A magas hőfokokat azzal próbálják megmagyarázni hogy most több helyen vannak érzékelők mint eddig, azaz így pontosabb képet lehet kapni egy kártya hőmérsékletéről. De vajon amit egy otthoni szoftver mutat GPU hőmérsékletként azt honnan lehet tudni hogy a kártya melyik részén van? A maghőfok, a memória hőfok, stb.? Elvileg a maghőfokot mutatták meg eddig, az volt a mérvadó, kétlem hogy majd most megjelenik mondjuk az afterburnernél 10 különféle kártya hőfok jelző. Tesztekben eddig is voltak infra mérések, amivel a kártyák kritikusabb pontjain végeztek méréseket, de 110 fokkal talán csak az EVGA esetében lehetett találkozni, ahonnan ugye a szakemberek kifelejtették a thermal padot, ki is gyulladt két kártya ha jól tudom. Az én szememben valahol ez inkább magyarázkodásnak tűnik annak kivédésére, hogy ismét sikerült el....uk a kártyáikat. Az MSI Mech pl. abszolút nem ajánlott, ahogy az Evoke sem, mert iszonyat forró éppen a vrm részük. Ugyanaz lesz itt is mint eddig, AMD undervolting.
0
0
0
0
tivike avatar
@enslaved: b350 lapom van. 1x frissítettem. 😀
0
0
0
0
19ati93 avatar
@enslaved: b350-en is normálisan működik pedig
0
0
0
0
TheMenkuPocok avatar
@enslaved: Egy BIOS frisstés elegendő hozzá. Haverom vett új procit B450-es lapba és semmi gond nem volt vele.
0
0
0
0
enslaved avatar
@TheMenkuPocok: Nem minden lapnál van ez, de ha olvasol fórumokat láthatod hogy sok esetben ez a helyzet. Ez annak kényelmetlen persze csak aki így jár.
0
0
0
0
zsanklodvandam avatar
@enslaved: Meg kell venni az Intel procit, az AMD-t pedig meg kell hagyni azoknak, akik tudnak BIOS-t frissíteni! Jó nekünk az a 3 processzor széria 1 foglalattal!!!
0
0
0
0
enslaved avatar
@zsanklodvandam: Nem hiszem hogy meg kell vegyem az Intel procit, ha ránézel az adatlapomra láthatod hogy az van, mindig is az volt ( most ugyan csak a 9700k - van, mert egy havernak jobban kellett a 9900k mint nekem, ezért elcseréltem vele). Bizonyos lapoknál gondot okoz a mai napig a bios frissítés, de nem megyek bele ennél jobban, gondolom te sokkal jobban értesz ehhez.
0
0
0
0
Geravor avatar
@enslaved: Igen, itt te vagy a szakember, neked intel tulajként biztos ku*va nagy tapasztalod van a bios frissítésekkel 😆 (nem).
Jó is lehet minden új CPU generációhoz új alaplapot venni. Géniusz 😉
0
0
0
0
enslaved avatar
@Geravor: Inkább veszek ha kell új alaplapot, mintsem olyannal bajlódjak meg egyem a kefét ami még kiforratlan. Lényegében az előző Z370 - es alaplapom sem kellett volna cserélnem, annak is elég volt egy bios frissítés, nem is volt vele gond, de úgy voltam vele inkább menjen csak alá az új. Ezt a bios témát meg nem én találtam ki, nagyon sok alaplap van amivel szórakozni kell párszor hogy elfogadja a 3000 - es szériát. Géniusz😉
0
0
0
0
Geravor avatar
@enslaved: Ahha. Akkor biztos a fórumos kollégáknak meg az IT-val foglalkozó youtubereknek van isteni szerencséjük hogy gond nélkül megy.

Imádom amikor jön valami megmondóember hogy mi és hogyan szar. De ugyanez szokott lenni VGA-nál is. Pl: "Én azért nem veszek már nvidia / AMD kártyát mer eddig mind tönkrement, meg a driver is rossz, crashel is, és még a föld is megállt a forgásban amíg a gépemben volt"

Ilyenkor is csak fogom a fejem. Ééértem, biztos csak ellened esküdött össze az univerzum.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Geravor: Miért ellenem? Nekem sosem volt AMD - m, és nem is lesz. Nekem még sosem volt gondom az Intel procikkal, viszont nem tagadom, az Nvidia csúcsragadozója kétszer is kibabrált velem, a 3. viszont már jó lett, remélem az is marad. Mindenki követhet el hibákat, és egy újabb széria megjelenése is lehet döcögős, amit majd javítanak, ezért sem értem mérhetetlen felháborodásodat. Nem azt írtam hogy rossz a Ryzen, hanem hogy kell még formálni rajta.
0
0
0
0
Puffin avatar
@enslaved:
Nekem sosem volt AMD - m, és nem is lesz

Akkor húzz el az AMD hírek alól!!!! Köszi!
0
0
0
0
no avatar
@Puffin: Ez az agresszió amit az AMD fanatikusok produkálnak felülmúlhatatlan. 😃DD 😆
0
0
0
0
Puffin avatar
@Criffer: Igen. Ahhoz képest hogy nincs AMD-m.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Puffin: Ne akard már nekem megmondani mit csináljak, rendben? Köszi, te Intel tulaj😀
0
0
0
0
gaborw avatar
@enslaved: Veled mindig csak a baj van! 😂
0
0
0
0
enslaved avatar
@gaborw: Nejem is ezt szokta mondani néha😆
0
0
0
0
Geravor avatar
@enslaved: Nem ellened. Általánosságban írtam arra reagálva amit idézőjelbe raktam.

Ha pedig valami kiforratlan az nem maga a ryzen hanem a BIOS-ok amiket az alaplap gyártók kiadnak, bár mint az látható a döntő többségnek nincs vele problémája.
0
0
0
0
Andor1997 avatar
@enslaved: Annyi baj legyen,hogy egyből nem megy fel ,sok mindentől függhet,egyébként is ez egy beta BIOS,nem lehet csak úgy mindent állítgatni,mert hát szétmegy ugye esetleg a proci sok tesztelés kell ide,de hát ez egy új terméknél nem gond szerintem.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció