Kevés Ryzen 3000 CPU éri el a promóciókban szereplő boost órajelet

Szerző: xoki | 2019. September 04. | hír | 30 hozzászólás

Egy YouTuber - aki OC eszközöket is tervez - nemrég elindított egy felmérést, hogy vajon a Ryzen 3000-es CPU-k tényleg elérik-e a promóciós anyagokban feltüntetett boost órajelet. Der8auer most közzétette az említett kutatás eredményeit, szóval nézzük, miről is van szó.

A felmérésben közel 3000-en vettek részt, de der8auer ezekből kiszűrte a nyilvánvaló trollokat, így 2726 érvényes beküldés maradt. Mivel a résztvevők saját eredményeket küldtek be, így rengeteg különböző konfigurációról, BIOS-ról és beállításról van szó, de még így is elég érdekes eredmény született. Az AMD javaslatát követve der8auer arra kérte a résztvevőket, hogy a Cinebench R15 egymagos tesztjét futtassák le, HWinfo-t használjanak az ellenőrzéshez/megfigyeléshez, és bizonyosodjanak meg arról, hogy a PBO ki van kapcsolva.

A legjobb chip a Ryzen 5 3600 lett, ugyanis körülbelül a felhasználók fele szerint a CPU megfelelően növelte az órajelét, és csak ±100 MHz eltérés volt a promóciókban szereplő adatokhoz képest. Sajnos a Ryzen 5 3600X esetében már jóval rosszabb a helyzet, ugyanis mindössze 9,4% érte el a reklámokban szereplő 4400 Mhz-et vagy annál jobb órajelet. A 12 magos Ryzen 9 3900X pedig ennél is rosszabbul teljesített a maga 5,6%-ával.

Ezek az eredmények der8auer szerint rosszabbak lettek, mint amire számított, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy rossz CPU-król van szó. Igazából ez a teljesítményükre sincs nagy kihatással, de azért mindenképpen érdekes mindez, és remélhetőleg nem okoz majd semmilyen jogi problémát az AMD-nek.

Az eredmények részletes elemzéséhez nézzétek meg der8auer videóját:

Hozzászólások: 29
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Andor1997 avatar
Megy ám a zavarkeltés. 😂😜
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Közben bacsis vagy 6Ghz körül járhat 😊
0
0
0
0
tivike avatar
Ha eléri, ha nem, bitang erős cpu az új széria minden darabja. 😀
0
0
0
0
bitpork avatar
Mánemazémegizé de az intelnél meg a HT lassan kikapcsolandó annyi bug kötőDIK hozzá - akkor most mindenki perelje az intelt is? Ez a mindenáron pénzhajhászás kicsit kezd az idegeimre menni...
0
0
0
0
💬 6
no avatar
@bitpork: Ez kb. olyan, hogy amerikában egy nő berakta a macskáját a mikróba, mert a leírásában nem volt feltüntetve, hogy ezt nem szabad és megnyerte a pert. 😆
0
0
0
0
enslaved avatar
@bitpork: Semmit nem kell kikapcsolni az Intelnél, főleg nem egy otthoni felhasználó esetében.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@enslaved: Pont hogy egy otthoni felhasználó esetében kell kikapcsolni valamit. Úgy hívják hogy Windows frissítés. Különben legyalulja a HT-t a sok bugfix.
0
0
0
0
enslaved avatar
@kolbaszkarika: A HT egy kis programmal teljes mértékben visszakapcsolható, az a neve hogy InSpectre. Ezzel ki és bekapcsolhatóak azok a védelmek amelyeket beleírtak. Egyébként meg engem már nem érint a HT, a natív 8 maggal elvagyok.
0
0
0
0
bitpork avatar
@enslaved: NEm csak a spectre érinti a HT-t. Lassan minden hónapra jut valami ami pár %-t ront az intelen.
0
0
0
0
enslaved avatar
@bitpork: Az a kis program kikapcsolja a spectrét meg a meltdownt is. Egyébként egy erősebb proci esetében kb. 5-8% - os csökkenést jelentenek ezek a foltozások HT esetében. Én kipróbáltam pár játéknál a srácok 6700 - asainál, meg futtattam teszt programokat, ennél nagyobb különbséget nem tapasztaltam. Magamnak már nem tudom megnézni, mert cseréltem a procit natív 8 magosra.
0
0
0
0
no avatar
Akiket annyira érdekelnek ezek az órajelek azok már rég manuális OC-val foglalkoznak, az alapértelmezett értékeket meg messze elkerülik, engem sem érdekelt annyira mert beszerelést követően ment a 4400 all core 😜
0
0
0
0
gaborw avatar
"AMD is pleased with the strong momentum of 3rd Gen AMD Ryzen™ processors in the PC enthusiast and gaming communities. We closely monitor community feedback on our products and understand that some 3rd gen AMD Ryzen users are reporting boost clock speeds below the expected processor boost frequency. While processor boost frequency is dependent on many variables, including workload, system design, and cooling solution, we have closely reviewed the feedback from our customers and have identified an issue in our firmware that reduces boost frequency in some situations. We are in the process of preparing a BIOS update for our motherboard partners that addresses that issue and includes additional boost performance optimizations. We will provide an update on September 10 to the community regarding the availability of the BIOS.”

Mondjuk nàlam nincs ilyen probléma. Összes mag boost-ol 4400-ig simàn. 4450-4550-ig is elmegy 1-1 mag. De làttam màr 1 magon jàték közben 4580-mhz-et is. R7 3800x. Szeptember 10-én jön javitott bios.
0
0
0
0
💬 3
weber90 avatar
@gaborw: Nekem pont Szept 10.-e körül jön majd meg az új konfigom. Majd ránézek hogy megkapta e a bios frissítést a lap! 😃
0
0
0
0
gaborw avatar
@weber90: Mondjuk nálam nincs gond a boost-al, de mikor érkezik meg a különböző lapokra az más kérdés. Ha jól vettem ki akkor küldi ki az Amd az alaplapgyártóknak. Onnan gondolom pár hét.
0
0
0
0
TheMenkuPocok avatar
@gaborw: Köszi az infót, pont erre gondoltam én is. Új chipek és még lehetnek gondok velük. Az intelnek meg minden hónapba találnak egy biztonsági rést, és az rosszabb minthogy az órajel nem éri el a 4.4GHz-et.
0
0
0
0
19ati93 avatar
Az a szerencse hogy ár/értékben jók, különben nagy sírás lett volna.
0
0
0
0
odinx avatar
Akkor minek reklámoznak olyan boost órajelet, amit nem tud elérni a proci? Fura.😢
0
0
0
0
💬 12
Csicso avatar
@odinx: OTT A PONT!! Simán lehetnek jogi lépések, elég lett volna ha nem írják rá és kész.
0
0
0
0
weber90 avatar
@odinx: AMD kiadott egy közleményt erről nem rég.. Bios hiba miatt nem tudja hozni a maximális boost órajelet..
Szeptember 10.-én jön az új bios verzió, a hol elvileg már maximális boost órajelen tud menni folyamatosan a proci..
Ez a gond az új chipekkel, kell nekik pár hónap mire kigyomlálják az ilyen hibákat..
0
0
0
0
TheMenkuPocok avatar
@weber90: Pontosan, és még így is rendesen odavert az intelnek teljesítmény szempontjából. Mások meg egyből perelnének mert papíron nem az van ami a képernyőn. De ha a teljesítménye jó akkor meg minek fészkelődni annyit? Nem értem az embereket.
0
0
0
0
bassus16 avatar
@TheMenkuPocok: Kicsit olyan érzésem van, hogy az emberek nem Ryzen 3000-es procikat vettek hanem előfizettek a 3000-es szériára. Amióta kijöttek mást nem hallani csak a Bios miatt van probléma vagy a win 10 miatt nem működik tökéletesen. :/
0
0
0
0
weber90 avatar
@bassus16: 2 hónapja érkeztek meg az új chipek, lapok. Előző ryzen lapoknál chipeknél is voltak hasonló bios problémák.. Szerintem ha felnézünk bármely partner oldalára, mint AMD, mint Intel oldalon is az első hónapokba új bios verziók töm kellegével találkozunk, hol teljesítmény javítás céllal, hol biztonsági hibák javítása miatt. Ezek a hibák mindig start után jönnek elő, de nem mindig reflektálnak rá az emberek, youtuberek, média. Az AMD kezdi beérni az Intel, ez miatt nagyobb figyelmet is kap...
0
0
0
0
botmunpls avatar
@weber90: Ez nem csak a procikra igaz, ha szétnézel láthatod, hogy játékok, telefonok, okostv, okosóra, gpu, mobilszoftver, bármilyen technikai eszköz...megjelenés után várni kell akár 2 hónapot is mire kijön a hiba/megoldást is találnak rá és patchelik/közleményt adnak ki.
0
0
0
0
bassus16 avatar
@botmunpls: Igaz.
Érdekes, hogy mekkora fordulatot vett a világ 10 év alatt.
Régen a vevő diktált most pedig az eladó.
0
0
0
0
no avatar
@botmunpls: Néha van az 1-2 év is 😆
0
0
0
0
weber90 avatar
@botmunpls: Persze minden hol ez megy.. Az lenne érdekes ha megjelenne valami és nem javítanák ki a hibáit! 😃
Szerintem kéne új üzleti modell, Battle Pass-ok helyett BugFix Pass.. 😆
0
0
0
0
odinx avatar
@weber90: Aha értem, köszi az infót. Nagyon jó procik amúgy videók alapján.
0
0
0
0
weber90 avatar
@odinx: Már nagyon régóta tervezem hogy lecserélem az a jelenlegi Gépemet (FX8350 procos) mert valami nagyon nem koser vele, de lehet csak az idő meg az új game-ket nem szereti annyira.. Ryzen 1800x-re cseréltem volna tavaly, de akkor kellet másra a kes, és pont akkor mondták hogy jön a Zen 2, mondom akkor erre fogok befizetni.. Következő héten már én is megtapasztalom milyen R9 3900x ereje! 😃
0
0
0
0
odinx avatar
@weber90: Gratula, akkor jó kockulást hozzá.😀
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció