Ubisoft: a mikrotranzakciók hozzák a legnagyobb bevételt

Szerző: xoki | 2017. November 08. | hír | 39 hozzászólás

Jelenleg az a helyzet áll fenn, hogy a legtöbb kiadó a mikrotranzakciókra helyezi a legnagyobb hangsúlyt, amelynek köszönhetően a játék vételárán felül további bevételre tehetnek szert.

Úgy tűnik, a Ubisoft jövedelme nagyot növekedett ezeknek a mikrotranzakcióknak köszönhetően. Ismerős? Amint látható, egyre több és több kiadó pénzügyi jelentéséből derül ki, hogy bizony van rá igény, és nem is kicsi.

A Ubisoft az év első felében 83%-kal többet keresett a mikrotranzakciókból, amely magába foglalja a DLC-ket, season passokat és egyéb digitális cuccokat. Meglepő módon a cég ezekből származó bevétele nagyobb lett a vételárból szerzett jövedelemtől. 174,5 millió euró származik mikrotranzakciókból és további 168 millió euró pedig a játékok digitális példányainak alapárából.

Ebből kiindulva, biztosan egyre többet látunk majd belőle a későbbi játékokban is. Ti mit gondoltok, teljesen felesleges lehúzásoknak tartjátok, vagy néha azért jó ha van lehetőség különböző bónuszok vásárlására is?

Assassin's Creed​ Origins
Assassin's Creed​ Origins
Assassin's Creed​ Origins
Megjelenés: 2017. October 27. (PC)
Műfaj: Akció, Kaland
Fejlesztő: Ubisoft Montreal
Hozzászólások: 39
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
djsiegfried avatar
Eddig sem vettem Ubi játékot. Ezután sem fogok.
0
0
0
0
💬 1
Tejbepapy avatar
@djsiegfried: Ki vesz? Adják azt ingyen is csak idő kérdése... (miután senki nem veszi)
0
0
0
0
csuz-li avatar
Azért ennek a dolognak érdemes több oldalát megvizsgálni.
1. Az nekem is feltűnt az AC origins-ben, hogy erősen tol a vásárlás felé. Ugyan nem kötelező, de azért egy fegyverfejlesztéshez vagy elköltesz 1-2 ezer forintot, vagy farmolsz egy-két órát. Lehet választani. Nekem nem gond és nem is vettem semmit, de azért zavaró, hogy egy teljes árú játék ilyet alkalmaz.
2. Van a játékban olyan, hogy 3000 drachmáért kapsz egy lootbox szerű dolgot, ami véletlenszerűen dob neked egy-egy fegyvert. Ez ugye vagy ~3 euro (kb 1000 Ft), avgy 2-3 óra kemény farmolás + némi szerencse. Az ilyen lootbox viszont az emberből hasonló reakciót vált ki, mint a szerencsejáték. Tulajdonképpen elkezded venni az újabb és újabb box-ot, hátha "kipörgeted a három cseresznyét". Ennek van pszichológiai háttere, amibe most nem mennék bele. Ez viszont finoman szólva sem etikus dolog a fejlesztőktől.
3. A játékok ára az elmúlt 15-20 évben semmit sem változott, holott a fejlesztési költségek megsokszorozódtak. Valahol ezt a pénzt be kell szednie a kiadónak, tehát valamit mégis csak ki kellett találni. Ennek volt az első lépése a DLC, amit most még megfejeltek - és nem csak itt, de egy csomó másik játékban is - a mikrotranzakciókkal.
0
0
0
0
💬 12
enslaved avatar
@csuz-li: A legjobb megoldás az lenne ha a készítők a játékokba beletennének egy akár 100 ft értékű mikrotranzakciót, ami nélkül lehetetlen lenne a játék végig vitele, ezzel keményen gátat lehetne szabni a kalózkodásnak is mivel csak online tudnál belépni a vásárláshoz.
0
0
0
0
Warlordcommander avatar
@enslaved: Szóval ha veszek valamit 6ezerért meg fizessek bele hogy le is tudjam játszani?😕
Elég rosszul hangzik.
Inkább fizetek akkor alapból 6100-at érte 😎és megkapom az egészet nem kell fölöslegesen pluszba vásárolgatni.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Warlordcommander: Nem egészen, ugyanis ha 6100 - ért lehetne megvenni akkor is letöltené a többség, így viszont rákényszerülnének a játék megvételére.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@enslaved: Van egy sanda gyanúm,hogy ha egyszer így lesz akkor arra is lesz megoldás.Nem féltem én az illetékeseket ez ügyben 😀
0
0
0
0
csuz-li avatar
@enslaved: Szerintem sem lenne ez valami okos megoldás.
0
0
0
0
enslaved avatar
@csuz-li: Miért? Így nem érné meg letölteni, a kiadó meg a pénzénél lehetne.
0
0
0
0
no avatar
@enslaved: Ezzel ismét csak a "rendes" vásárlókkal lenne kibökve. Mint ahogy a legtöbb DRM és másolásvédelem is a rendes vásárlókat szívatta meg.

Kalózkodásnak már régen más módon próbálnak meg gátat szabni. Kötelező online kapcsolat és single-multi egybemosása. Divisionnél bevált, igaz lehet egyik csapat sem akarta feltörni, mert ti. szar a game sokak szerint, ugyanakkor a hasonló megoldású Wildlands fel lett törve, legalábbis a single része. Vagy pl Titanfall 2. Levették a védelmet, hogy a single hátha meghozza a játékosok kedvét a multihoz, és megveszik.
Véleményem szerint ez a jó irány. Nem hulladék, gépterhelő DRM-el szívatni azt aki 60+30$-ért megveszi a gamet olyan állapotban hogy 0 day patch kell ahhoz hogy játszható legyen...
0
0
0
0
enslaved avatar
@Palanova: Én sem az olyan védelemre gondoltam mint most az Assassins - on van. Az online single is jó ötlet, a Division-t valószínűleg ezért nem tudták feltörni, nem mert rossz játék lenne (én végig toltam, a kezdeti hibák mind javítva lettek). Mondjuk ha ez lenne a jövő már el is képzeltem magam előtt az állandóan warezolók arcát, hiszen már milyen szemét dolog is az hogy nem tudnak ingyen játszani😆 Azonban ha ez valóban megtörténne kötelezném a játékfejlesztőket hogy nem adhatnak ki félkész terméket a kezeik közül különben hatalmas büntetést kapnának.
0
0
0
0
csuz-li avatar
@enslaved: Szerintem a black flag volt ilyen szempontból az egyik legjobb megoldás, illetve még az andromeda. Ha nem voltál online, akkor az egyikben nem lehetett flottád és anélkül beláthatatlan időbe telt összeszedni az alapanyagokat a hajód fejlesztéséhez, ami nélkül meg nem tudtad a küldetéseket egy idő után teljesíteni, vagy csak nagy-nagy szenvedés árán. Az andromédában hasonlóan nem lehetett bizonyos fejlesztéseket elérni az online kapcsolat nélkül. Pont jó volt ez így.
0
0
0
0
no avatar
@csuz-li: A nem változtak az árak:
Igen, míg egy átlagos AAA játékot 1998-ban átlag 12.000-ért vettem, pár éve 16-18.000.- alatt már nem nagyon van Ubi-ea AAA játék ára, és emellé még rájön a "nagyon ajánlott" Season Pass 8-9000.- .
vagyis az eddig 60$, most már 60$+30$ a season pass miatt.

Fejlesztési költség: mert csak ezzel tudják indokolni az áremelést. Az hogy ennek hány százaléka a tényleges fejlesztési költség és mennyi a marketing, arról mélyen hallgatnak sok esetben. Ráadásul 1998-al ellentétben ma már nem is nagyon kell-érdemes doboz kiadással foglalkozni, steam, uplay, origin mellett, így annak a gyártási-szállítási költségével sem kell számolni. Mégis a mai napig előfordul hogy 60$ játék, boltban, dobozosan 40-60$, extra akció nélkül.
Vagy ami számomra a pofátlanság csúcsa (nem Ubi-ea művelte ezt), hogy sikeres kickstarter kampány után kiadnak egy közepesen sikeres játékot, majd a következő játékukat is meg akarják a közösséggel finanszíroztatni.
Nulla kockázat, garantált bevétel.

Mikrotranzakciónak egy módon van létjogosultsága szerintem. F2P játékok esetén. Nem egyszer megvásárlós, nem előfizetéses, hanem totál ingyenes játékok esetében. És akkor is csak úgy, ha nem megy P2W, vagyis nem ad behozhatatlan előnyt, pl ha minden megszerezhető kitartással.
0
0
0
0
Warlordcommander avatar
@Palanova: Egyetértek abban hogy mikrotranzakció csakis F2P játékban érdemleges, mivel ott van aki teljesen ingyen játssza és van aki ezreket költ bele így bevételeknél olyan mintha ő (aki költ bele) megvette volna a F2P játékosoknak a játékot, de mindenki eldöntheti megéri e neki belefizetni vagy sem, nem kényszerítenek rá. P2W pedig alapból úgy hangzik rosszul ahogy.
0
0
0
0
csuz-li avatar
@Palanova: Azért változott az ár forintban, mert romlott a forint. A kiadóknak ehhez semmi köze. Az árak maguk nem változtak. A fejlesztés meg anno 2-300 ezer dollárból jöttek ki, manapság meg 2-300 millió(!) dollárba fájnak. A GTAV-öt pl 265 millió dollárból készítették el. Azért kell a dlc és azért kell a mikrotranzakció, mert 600$-t ugyan nem kellene kérni a játékért, mivel többet lehet ma már eladni, mint régen, de 150-200-at igen, amit viszont nem nagyon fizetne ki minden játékos. És a cikk pont azt bizonyítja, hogy jó úton haladnak, mikor ezt bevezetik, mert ez hozza be a legtöbb pénzt.
0
0
0
0
Andris18 avatar
Azért ezt singleplayerben megtenni, számomra felfoghatatlan. Azért van deluxe meg limited edition hogy egyszer megveszed és megkapod a plusz kocsit, küldetést stb. Persze már rég nincs olyan hogy veszel egy játékot és minden tartalom a tiéd. Mondjuk ez a vásárlás addig nem zavaró amíg ugyanúgy végig lehet játszani és élvezhető marad.
0
0
0
0
Alex500 avatar
Szerintem nem kicsit lehúzás. Így kor határ nélkül szerenyejáték függők lesznek csak itt azt hiszik hogy nyernek.
0
0
0
0
💬 1
hekli96 avatar
@Alex500: WTF, mi köze a kettőnek egymáshoz 😆
Amúgy van korhatár csak a szülők 99%-a pont leszarja (én is hat évesen már Mafiáztam).
0
0
0
0
no avatar
Solo játékokban okés, ha valaki kidobja rá a pénzt, akkor kidobja, de multis játékokknál már kényesebb. Ha csak skin-ről van szó akkor rendben, de ha valaki plusz pénzzel tisztességtelen előnyre tesz szert a többiek ellen (vagyis p2w), az már gáz.
0
0
0
0
Tuhajohn avatar
A skineket még csak meg lehet emészteni (bár elég gáz dolognak tartom, hogy fizetős játékban fizetős skin legyen), de single player-ben xp booster, na az már gyomorforgató. Mai napig nem emésztettem meg. Ki tart ezekre igényt?
0
0
0
0
💬 5
santakigyo avatar
@Tuhajohn: A mellékelt ábra szerint sokan.És bár nem kötelező ezeket a cuccokat megvenni azért a játék úgy van megcsinálva,hogy ösztönözze a népet a további kiadásokra.
Látva az eredményeket biztosan várhatóak további olyan játékok amik ezt még jobban tökéletesítik.
Pár éve gondolkoztam,hogy majd hova is fog fejlődni a játékipar.Nem gondoltam volna,hogy ide.
0
0
0
0
hekli96 avatar
@Tuhajohn: Sokan csak réget egy chat command vagy valami hasonló képében "cheat"-nek hívtuk és nem megvásárolható bónusznak.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@hekli96: Azok a csalások elvették a játék lényegét.Itt meg nagyon úgy jön le a dolog,hogy akkor lesz értelme játszani ha további pénzeket költ a játékos.Nem kötelező csak ha nem akar kínlódni ajánlott.Milyen a játékos???Persze,hogy rákölti.
0
0
0
0
hekli96 avatar
@santakigyo: Nem feltétlen, vették el a lényegét. Sok játéknál pont, hogy csak a felesleges kínlódástól mentett meg és nem a játékélményt csökkentette. Pl: Rogues squadron összes pálya feloldás, Spell Force pénz szorzó (az újságmellékletes verzióban már gyárilag benne volt) stb. Szimplán kivette a sz**ás faktort a casual játékostábornak, aki élvezni akarta a játékot abban a napi max 1-2 órában amit beleölt és nem goldot vagy akármit farmolni úgy, hogy érdemi játék nem történt csak henteled a mobokat agy nélkül. Igazad van az a játék lényege. Akinek van napi 6-10 órája kockulni annak már lehet élvezet a farmolás (csak teljen valamivel az idő), de az átlag ember ennek a töredékét öli videó játékokba.
0
0
0
0
hekli96 avatar
@santakigyo: A szomorú dolog inkább az-az, hogy egyre inkább elmegy a játékipar a lootolj, menj át játéktesztelőbe (járd be a mapok 99%-át) és farmold/henteld a mobokat ezerszám mert akkor tudsz szerzni egy 10%-al jobb cuccot amivel már megpróbálhatod folytatni a következő kb 10 perces story részt (ha nem megy akkor farmolj tovább a 20-30% erősebb cuccért) majd farmolj megint 5-6 órát, és így tovább amíg le nem megy a max 2-3 óra tényleges játékidő.
Ezek mellett persze, hogy sokan törekednek kihagyni a játékidő 70%-át és csak a játék lényegével foglalkozni, amit ha csak pénzért tudnak megtenni akkor aki megteheti meg is teszi.
0
0
0
0
krisesz84 avatar
Sajnos ez nem lehúzás,hiszen nem kötelező megvenni,ez a vásárlók idiotizmusa,akik képesek az 50-60 eurós játék mellé ugyanennyit elkölteni skin-ekre,vagy jobb fegyverre,főleg,ha single player-ről van szó....A multik ezt megcsinálják,sok embernek meg úgy látszik,csak erre áll fel,hogy eltérő pixel halmaz van a karakterén skin néven,ami semmi stat-ot nem javít, nem jó semmire,de csak kidobott rá plusz 5-10 euro-t
0
0
0
0
💬 2
enslaved avatar
@krisesz84: Miféle idiotizmusról beszélsz? A többiről már nem is beszélve. Ha neked nem kell nem veszed meg és kínlódjál, de ne sértegesd azokat akik megveszik.
0
0
0
0
NP_Nani avatar
@krisesz84: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
enslaved avatar
@NP_Nani: A játék van akinek csak szórakozás, éjszakai kikapcsolódás, messze nem kihívás. Nekem egy játék annyit jelent hogy szórakoztam egy jót, a COD - ot, Wolfensteint két-két éjszaka alatt toltam ki miután kifizettem értük a 15 -15 ezret. Van aki másként tekint egy játékra. A Dark Souls 3 pl. két nap után ment a kukába, csak azzal a különbséggel hogy már a 2. főellenfél után...............😆
0
0
0
0
enslaved avatar
Én már szinte mindent megvettem az új Assassins - hoz, a Syndicate - hez képest nagy csalódás volt maga a játék is (azt lazán kijátszottam mikro - k nélkül is), a fenének lett volna kedve kínlódni vele meg farmolgatni.
0
0
0
0
TrapCard avatar
Ha valakinek kell had vegye... De úgyis mindjárt jönnek az emberek és sírnak hogy fuj de rossz ez így. Emberek ha nem kell nem vagy köteles megvenni. Ha meg jó a játék úgyis inkább farmolsz benne de legyen már mindegy hogy más hogy visz végig egy single player játékot.
4ben én pl halálra élvezkedtem kalózkodás közbe farmoltam mint az állat
0
0
0
0
santakigyo avatar
Ahogy elnézem ez a jelen és a jövő.Van rá igény ha a hivatalos adatoknak lehet hinni.
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@santakigyo: Vivendi a jövő az Ubi számára 😆
0
0
0
0
csibeszke37 avatar
És így is sír a szájuk a warez miatt. Telhetetlen banda!
0
0
0
0
Flynian avatar
Úgy van, érezze csak a Ubisoft, hogy jól csinálják, kár lenne őket szembesíteni azzal, hogy mekkora pénzsóvár, béna, igénytelen cég.
0
0
0
0
zsivko avatar
A microsoft ezer éve eszt csinálja
0
0
0
0
Warlordcommander avatar
Lassan a single player játékok is előfizetősek lesznek akárcsak egy MMO 😃
0
0
0
0
gigazte avatar
Két mikrotranzakciós cikk.
https://pics.me.me/the-end-is-near-18019713.png
0
0
0
0
flyaway2 avatar
Akárki akármit mond, szerintem felesleges lehúzás. Mármint nem a DLC/Season Passra értem (már ahol...). De a különböző skinek, játékot megkönnyítő dolgok teljesen feleslegesek. Teljesen olyan mint a Pay 2 Win MMO-k.
0
0
0
0
💬 1
TheXperia1 avatar
@flyaway2: Remélem gyorsan lesz majd hozza törés. Azt jöhet a trainer hozzá és még fizetni se kell ilyen mikrotranzakciokért. Sok szerencsétlen meg fizet ilyenekért. Azt egy trainert keresne leszedné és lenne végtelen aranya ha ennyire akar sok aranyat vagy egyéb dolgot.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció