Tim Sweeney felszólalt az Epic Games Store-exkluzívok védelmében

Szerző: xoki | 2019. June 26. | hír | 33 hozzászólás

Az Epic Games alapítója és vezérigazgatója, Tim Sweeney tweetek sorozatával próbálta megvédeni cégének jelenlegi stratégiáját, vagyis az exkluzívok felvásárlását. Szerinte ez az egyetlen módja annak, hogy a játékipar fennálló állapota megváltozzon, miközben ez a változás a játékosok számára is jót tesz.

Twitteren a játékosok épp megvitatták az exkluzívok értékét, amikor is megjelent Sweeney, és tweetek sorozatával próbálta kifejteni saját álláspontját. Állítása szerint a Steam 30%-os részesedése csak abban az esetben fog megváltozni, ha alternatív online áruházaknak köszönhetően megszűnik a Steam egyeduralma. Egyelőre egyik ilyen áruház sem volt képes felvenni a versenyt a Valve platformjával, ráadásul még annak 5%-át sem érték el.

Ebből adódóan nem maradt más, mint az exkluzívok vásárlása, amely - annak ellenére, hogy negatív visszhangot kelt a Steam felhasználók felől - működik, ahogy azt a nagyobb kiadók platformjai (EA Origin vagy a Uplay) már megalapozták. Mellesleg sok esetben a Valve 30%-os részesedése alapból magasabb, mint a játékból származó profit, így értelemszerűen nem minden kiadó számára kedvező a Valve stratégiája. Tim Sweeney elmondta még azt is, hogy a 70/30%-os osztozkodás helyett az Epic 88/12%-a sokkal több újbóli befektetéshez vezet majd, illetve az árak csökkentéséhez is.

Az Epic Games Store-exkluzív címek már több vita tárgyát képezték a játékosok körében, főleg az olyan esetek miatt, mint a Metro Exodus, amelyet a Steamen történő előrendelések közepette távolították el a platformról.

Hozzászólások: 32
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
...ez a változás a játékosok számára is jót tesz.

Why?
0
0
0
0
💬 3
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@LordSzalko: Leírtak már magyarul a cikkben, így több okból is botorság kérdezned ezt angolul. 😊😂
0
0
0
0
susguy avatar
@HeyJoe-PCRPG-HUN: A bullshit marketing szövegre gondolsz?
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Szerintem arra gondolt 😜
0
0
0
0
Xsite avatar
Hülyeségnek tartom. A Steamet ennyivel nem lehet legyőzni. Hiába van kevesebb részesedés. Rám mint játékosra semmi hatással nincs az, hogy kinek mennyi a részesedése. Ugyan annyiba kerül nekem a játék és nem mindegy, hogy milyen felületen játszom ugyan azért a pénzért. A Steam van miért elkérje azt a 30%-ot. (Játékkártyák, kitűzők, workshop, útmutatók, értékelési rendszer és még sorolhatnám.) Amíg a Steam első osztályú repülést biztosít, az Epic pedig csak fapadost, addig a Steam joggal kéri el azt a 30%-ot.
0
0
0
0
💬 1
Hiroshi_Ayugai avatar
Ez üzlet... ha megvásárolja az exkluzivitását, hát megteszi, nem csinálok magam alá, ha a kiszemelt játékot nem a steam-en kell megvennem, hanem az epice store-ban. A Play Station is hasonló stratégiával szilárdította meg a hatalmás, és egész jól bevált. Míg az xBox csak mögötte kullog eladásokban, hiába erősebb gép, az exkluzív címek eladják a japán gyártó termékeit.
0
0
0
0
💬 7
Doge avatar
@Hiroshi_Ayugai: Megint más egy gép mint egy kliens.
0
0
0
0
Hiroshi_Ayugai avatar
@Doge: Attól még az üzleti modell sikeres, ebből a szempontból mind egy, hogy gépről van szó, vagy kliensről.
Nyilván azt nézi a kiadó, hogy első sorban neki legyen jó, egy vállalkozás alapja pedig azon múlik, hogy minél több pénzt termeljenek. Az epic nem egy non profit cég, akik mondjuk az emberek érdekeit helyezik prioritásba. Lehet utálni az epicet, mostanában úgy is divatos ez, de ha te lennél az epic igazgatója és valaki felvetné ezt az ötletet az új bolt kapcsán, nyilván nem korholnád le, hogy az exkluzivitás rossz! értem?! vagy ha igen, akkor nem sokáig húzná a boltod, és úgy el tűnne a süllyesztőben, mint a többi kiadó kliens boltja, ha viszont megkerülhetetlen vagy... 😉
0
0
0
0
susguy avatar
@Hiroshi_Ayugai: Ezzel mindenki tisztában van. Senki nem kérdőjelezte meg hogy miért fizetnek le kiadókat exkluzivitásért. Ettől még nem lesz jobb, és a hasonlatnak se lesz több értelme.
0
0
0
0
Doge avatar
@Hiroshi_Ayugai: "emberek érdekeit helyezik prioritásba" kémkedéssel meg adatlopással? Az EPIC-et azért utáljuk mert undorító amit csinál, rákényszerít embereket mint pl. BL fanokat, hogy egy hulladék adathalász kliensen játszák kedvenc játékuk folytatását mert nincs más lehetőségük csak max. a kalózkodás. A Steam egyed uralmát senki nem fogja megdönteni és ez így van rendjén mert a Steam egy kiforrott kliens, így abba a bizonyos süllyesztőbe fog kerülni az EPIC is elég hamar.
Ui.: Remélem az összes kiadó akik az EPIC-ekre rakták fel a játékokat úgy megbuknak, hogy csődöt jelentenek kezdve a Torn Banner-ral.
0
0
0
0
no avatar
@Doge:
Az epic nem egy non profit cég, akik mondjuk az emberek érdekeit helyezik prioritásba.
Ez volt a teljes mondat.

@Hiroshi_Ayugai: "emberek érdekeit helyezik prioritásba" kémkedéssel meg adatlopással?

Persze könnyebb kiragadni egy olyan részt amibe jól bele lehet kötni.

Ettől függetlenül üzlet amit csinál, és ne feledjük: az exkluzivitáshoz két fél kell: az EGS aki vesz és a készítő-kiadó, aki ebbe belemegy.
0
0
0
0
Doge avatar
@Palanova: Igen az EPIC-nél csak készítő-kiadó fél van meg, ezért lesz veszteséges minden amit ott adnak ki.
0
0
0
0
no avatar
@Doge: Ebben nem értünk egyet.
EGS-nél is jelen van aki az exkluzivitást veszi, ugye az az EGS, és a kiadó-fejlesztő, aki meg cserébe adja a jogokat és a terméket. Aki el van felejtve a képletből, az a felhasználó/játékos/vásárló.

És nem kell félteni a kiadókat, nem fognak becsődölni emiatt. Akkora zsenotnt az EGS-től a jogokért, amekkora párszázezres eladásból bejönne. Lásd Shenmue 3 készítői, akik kb 100.000db eladásnak megfelelő dollárt kapott a jogokért...
0
0
0
0
Doge avatar
Igen a Steamen nagyobb a Valve nyeresége de legalább ott az emberek megveszik a játékot míg EPIC-en nem így ha azt nézzük Steamen kiadni játékot még így is nyereségesebb, remélhetőleg a Chivalry 2 és a BL3 is bukás lesz aztán még annak örülnék, hogyha az EPIC is bedobná a törölközőt.
0
0
0
0
csuz-li avatar
1. Nekem, mint játékosnak tök mindegy, hogy mi az elosztás aránya a kereskedő és a kiadó között, amíg nekem ugyan annyiba kerül a játék, márpedig ugyan annyiba kerül.
2. Lehet sokallni a steam 30%-át, de a hagyományos kereskedelemben 50-50 a minimum, de inkább 25-75 a kereskedő javára...
3. A steam a 30%-ért cserébe komoly szolgáltatást is ad, aminek ára van, míg az Epic szinte semmilyen szolgáltatást nem nyújt. Azt is el tudom képzelni, hogy az Epicnek nagyobb a haszna.
4. Az egész ráadásul összességében nekem, mint játékosnak nem is jó. Egyrészt egy Epic exkluzív jték miatt le kellene töltenem egy klienst, ami nem tud annyit, mint a steam, de ugyan annyiba kerül rajt egy játék. Szóval a pénzemért kevesebb szolgáltatást kapok. Sásrész bejátszották már, hogy elővásárlás közepette tették exkluzívvá a játékot, ami nem kicsi problémákhoz vezet. Met a kiadó, meg a store megegyezett egymással - gondolom megfelelő pénzek csereberéje közepette - hogy még legyen exkluzív a játék és nem veszik figyelembe, hogy ezzel én rosszul járok. Én például megvettem a steam-en elővételbe az Anno1800-at, amiről menet közben úgy döntött a kiadó, hogy uplay-es exkluzív lesz. Ennek következtében az DLC-k már csak uplay-en kaphatók, csakhogy a Steam-es verzióval nem mindegyik indul el. Az Uplay meg felteszi a kezét, hogy a verzióm Steam-es, szóval nem tudnak mit csinálni akkor sem, ha a DLC meg már tőlük lett megvéve...

Szóval összességében ezen csak mi bukunk. Ez a vigyori pofa meg el akarja magyarázni, hogy nekem ez jó?
0
0
0
0
💬 4
bitpork avatar
@csuz-li: Milyen termék esetében 75% a kereskedőé? Mert én lassan 20éve kereskedek de ilyet még nem láttam.
0
0
0
0
no avatar
@bitpork: Zöldség-gyümölcs esetében jelentős a kereskedő haszna, mely meghaladja a termelőét.
90-120 Ft a termelői ár, boltban 349-600 Ft.
0
0
0
0
csuz-li avatar
@bitpork: Mindez jelen témánktól teljesen független.
Spoiler!
A legelső cég, ahol dolgoztam 100% haszonkulccsal kereskedett... (én amúgy 27 éve foglalkozom különböző formában értékesítéssel, mielőtt ezt is megkérdezed) Gondolom ismered az alapszabályt: vegyél olcsón, adj el drágán. Ha nem tudsz jó haszonnal dolgozni, keress más beszállítót. Persze van egy halom dolog, amin 5-10% hasznot lehet csak realizálni, szóval mindez attól függ, mivel foglalkozol. Csak én sosem szerettem olyan dologgal foglalkozni, amin alig van haszon, mivel a meló akkor is ugyan annyi vele. Én meg nem vagyok sztahanovista.
0
0
0
0
Twist avatar
@csuz-li: Na, sokkal szebben megfogalmaztad amit lentebb írtam.
0
0
0
0
gigazte avatar
Annyira örül a képen, hogy biztos pár Epic Store Exkluzív contentet feldugtak a seggébe... 😂
0
0
0
0
Twist avatar
Azért azt is tegyük hozzá, hogy a steam a 30%-ért supportot ad, egy kiforrott platformot minden olyan lehetőséggel ami a mai világban az online játékhoz kell. Az es meg 12%-ért egy olyan klienst ami csak arra jó, hogy adatot bányásszon a gépedről... Hát nem is tudom. 😊
0
0
0
0
💬 6
no avatar
@Twist: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
Twist avatar
18%-al kevesebb hasznot zsebel be... tehát ennyivel lehetne olcsóbb is az összes ott lévő játék. Olcsóbb? Nem. Összegezzük: ugyan azon az áron amin bárhol máshol megveszel egy játékot egy olyan kliensre ami használhatatlan, funkciótlan és tulajdonképp egy malware. Bárhogy is nézem, ebből kizárólag a kiadó profitál a magasabb haszon miatt, a játékos meg csak szív.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Twist: Kétségtelen hogy kiforratlan még az Epic, de dobj már át nekem egy olyan linket ahol olvasható hogy adatokat bányásznak a felhasználóktól ( de ne olyat hogy kínaiak meg hasonlók, mert mi nem az már lassan)? Ha nincs, addig mindez csak vádaskodás.
Nyilván ha egy játék Steam-en és Epic - en is van akkor a Steam a nyerő, de ők nem is most alakultak. Nálam elfér az Epic, Steam, Uplay, Origin, Gog, stb., de lehet ezzel nem mindenki van így.
0
0
0
0
Twist avatar
@enslaved: Válogass kedvedre:
https://www.reddit.com/r/PhoenixPoint/comments/b0r😆q/epic_game_store_spyware_tracking_and_you/

https://www.gamesindustry.biz/articles/2019-03-15-epic-responds-to-accusations-of-steam-data-mining

https://www.pcgamer.com/epic-steam-data-reddit/


De elég csak google-ben beírni, hogy "epic store data mining"
0
0
0
0
enslaved avatar
@Twist: Oké, de ennyi erővel operációs rendszert se tegyünk fel, főleg Win 10 - et, mert kémkednek meg lopnak, sőt ki se menjünk az udvarra sem. Prociból is csak szigorúan HT nélkülit vegyünk Intel fronton, mert ajaj......
Nem kellene átesni a ló túloldalára sem azért.
0
0
0
0
Twist avatar
@enslaved: Ha emlékszel, akkor legalább ekkora botrány volt a win10-nél is amikor kiderült, hogy nem lehet kikapcsolni benne az adatküldést.
Nyilván mindenhol vannak ilyenek, de ettől még nem hiszem, hogy olyan nagy hátrány lenne, ha valaki ennek fényében, tudatosan igyekszik válogatni. Van egy nagyon jó mondás is erre: ha valami ingyen van, ott te vagy az áru.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Twist: Egyedül a Metro az amit eddig az Epic - en játszottam végig, nem volt mit tenni. A sok semmitérő ingyenes játékaikra meg nem vagyok vevő, egyedül a Fortnite volt fenn pár napig a srácoknak, de már törölve is lettek, jobban szeretik sokkal a Sea Of Thieves - ot, PUBG - t, Conant, Payday 2 - őt, Stardew Valley -t, most meg erre a Deep Rock Galactic - ba őrültek bele, itt már nagyon szabályoznom kell a játékra fordítható időt😆
0
0
0
0
neOnOxd avatar
csak azt nem mondta meg, hogy miért tesz ez jót a játékosoknak 😃
biztos megéri a 88% ha pont annyival kevesebben veszik a játékod a szaros epic storeon.

protip: csinálj jó játékot, és minden platformon sokat kereshetsz vele.
0
0
0
0
susguy avatar
Szegénykémnél nagyon meg akadt a lemez.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció