Szigorít a Valve, nehezebb lesz VPN használatával olcsóbban vásárolni

Szerző: xoki | 2020. July 30. | hír | 34 hozzászólás

A Steam regionális árazásának köszönhetően a szegényebb területeken élő játékosok sokkal olcsóbban juthatnak hozzá a játékokhoz. Néhányan VPN segítségével folyamatosan kihasználják a Valve rendszerét, de mostantól a cég legújabb változtatásainak köszönhetően ez sokkal nehezebb lesz.

Maga a VPN lehetővé teszi a valódi lakhely elrejtését, és az adott felhasználó átválthat egy másik régióra, jelen esetben egy olyanra, ahol sokkal olcsóbban vásárolhat játékokat. A Valve már több lépést is tett az ilyen felhasználók ellen, de most újabb szigorításra kényszerültek. Mostantól csak akkor változtathatjátok meg a régiótokat, ha sikeresen vásároltok valamit az új helyszínről, egy ott használatos fizetési mód használatával.

Hozzászólások: 33
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
pinkyke avatar
Szerintem nem kéne átba.szni a vásárlót és akkor nem kellene használniuk ennyire egyszerű.
látom a steam is kezdi a hülyeségét.
0
0
0
0
💬 15
no avatar
@pinkyke: Nincs ***va a vásárló, a vásárló próbálj ***ni a szolgáltatót. Ott ahol a minimálbér alacsonyabb, ott azokhoz az árakhoz vannak igazítva az árak, ahol magasabb ott meg többe kerül. Arányaiban kb mindenki ugyan annyit fizet. Viszont ha át tudsz menni másik régióba, ott filérekért meg tudtad venni és ez nyerészkedés.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@eveboy21: régiót még nem váltottam stemen szóval akkor én teljes áron vettem meg hmm ezt is jó tudni.
0
0
0
0
susguy avatar
@pinkyke: Mi lenne itt az átbaszás a részükről? Jelen helyzetben csak a vásárlók maguk basznak ki a kiadókkal és a szegényebb országok vásárlóival.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@susguy: eus fizetéshez be állítani az árakat az nem ***ás szerinted?
mert mintha magyaroszágon olyan sokat lehetne keresni mint kint külföldön.
voltam már kint dolgozni az itteni fizetések meg se közelíti a kintieket.
tegyük fel hogy meg veszel 1 játékot 60 euroért és még plusz a dlc is meg kell venned hogy kapj 1 normális játékot amit élvezni is lehet az nem szemétség? és érdekes hogy külső oldalakon sokkal olcsóbban meg lehet venni mint steamen.
biztos hogy nem veszem meg annyiért ha meg lehet venni fele annyiért is. főleg hogy 20-30 ezret nem ér 1 fél játék ami csak több év múlva lesz kész.
és nem csak a fél játékokra igaz ez.
0
0
0
0
no avatar
@pinkyke: Reklamálj az EU-nál. EU szabályozás hogy az egész területen egységes árakat kell alkalmazni. Nem a Steam f*szsága.

És szerintem ha egy hónapban 30-60€ sok egy játékra akkor ott talán nem játékra kellene költeni.

Eleve te döntöd el, mint vásárló, hogy mire költöd a pénzed. Így ha neked sok a 60€ akkor keresel másik játékot vagy olcsóbb helyet.

A kiadók, főleg az Ubi meg régóta kevesli a 60€-s alapárat egy játék esetében, ezért vezette be a 60€+40€ season passt. Ez nem új találmány, legalább 6-8 éve ez van. De a DLC-ket sem kötelező megvenni.

Lehet ezen háborogni, de szerintem nem érsz el vele semmit, mert ha továbbra is veszed a DLC-ket akkor ezt az üzleti stratégiát "támogatod" és nem lesz változás. Ahogy a F2P és mikrotranzakció esetében sem.

Ebben a helyzetben mindhárom oldal hibás és egyik sem akar engedni.
Hibás a kiadó, mert kivágott tartalmat akar +40€-ért eladni, így bezsebelve a szerintük megérdemelt 100€-t egy játékért.
Hibás a terjesztő, mert engedi a régiózást és annak kihasználását is, valamint a kulcsbizniszt, ami ellen nem is akar tenni semmit.
Hibás a felhasználó, mert ha/bár nem engedheti meg magának, akkor is feljogosítva érzi magát hogy neki jár az olcsó játék.
0
0
0
0
susguy avatar
@pinkyke: Ahogy lentebb is írtam, ezt az EU-nak kell megköszönni. Volt régiós árazás Steamen, pontosan azért hogy a kiadók tudjanak külön, olcsóbb árat beállítani alacsonyabb keresetű országoknak, ehhez viszont régióhoz kellett kötni a játékokat, hogy más országok ne éljenek vissza ezzel. Viszont az EU-s törvények miatt ("jogunk van az EU-n belül ott vásárolni, ahol mi szeretnénk") ezt törölni kellett, így az EU-n belüli régiós árazást is. Nem egy perjük volt ebből, ahol a Valve direkt ezt a régiós árazást védte. A cikkben lévő VPN korlátozás is pont erről szól, hogy ahol van lehetőség külön árazásra, ott tudjanak élni a lehetőséggel a kiadók, és ne éljenek vele vissza más országok vásárlói.

Ha a "külső oldalak" alatt a grey marketre gondolsz, az pont az a rendszer ami vissza él ezzel, és ami miatt nincs rendes régiós árazás máshol sem. Aztán persze megy a felháborodás, hogy megemelik a játékok árát szegényebb országokban, lásd Horizon Zero Dawn.

Igen, kibaszás, hogy nem lehet nálunk régiós árazás. Viszont ezt az EU-nak köszönd, a Valve pont az aki védeni próbálja ezt.
0
0
0
0
no avatar
@susguy:
a Valve pont az aki védeni próbálja ezt.
- ebben nem értünk egyet. Nagyobb ár, nagyobb haszon nekik is. Az, hogy a kulcsbiznisz ellen nem tett/tesz semmit, az is sokat elárul az egész problémáról.
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova:
ebben nem értünk egyet

[LINK]
https://gepigeny.hu/hir/szigorit-a-valve-neheze…rolni-4064
Nem hiszem hogy ez egyetértés kérdése.

A kulcsbiznisz alatt nem tudom pontosan mire gondolsz. A kiadók tudnak eladni Steames kulcsot máshol is, de ezt a kiadó teszi, nem a Valve. Engedni pedig pont azért engedik, hogy más üzletekben is lehessen kapni az adott terméket, anélkül hogy bármi profitot kapnának belőle. Egyértelműen nem működik tökéletesen a rendszer (ugyebár grey market), de a kiadóknak ez csak egy lehetőség, a Valve pedig nem fogja levenni a rendszert, mert nem Epic Games. Emellett pedig a Steamen belüli árcédulákról van szó, nem amit a kiadók maguk máshol adnak meg.
Hozzáteszem, van lehetősége a kiadóknak követni a Steames kulcsokat amiket máshol eladnak (persze megfelelő erőforrás nélkül nem igazán tudják ezeket követni a kiadók).
[LINK]
Tagging Keys
It’s very important to tag your keys correctly so that you can keep track of them in the future. For example, if you are requesting a batch of keys to be sold at retail in France, you can choose the France tag. It’s a valuable accountability measure for you to keep track of your product’s sales on other storefronts. Untagged key requests may be denied.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Véleményem szerint ez még tűzoltásra sem elég. Van egy-két cikk hogy "jaj lesz most a vpnezeőknek" és annyi. Meglátjuk hogy ténylegesen mennyi haszna lesz, vagy sem. Addig ez is csak egy PR duma.

Steam párti vagyok ha már itt tartunk, de az EGS-t teljesen felesleges volt ebbe belekeverni nem róla van szó, de ahogy látom nem bírtad megállni...

És igen a kulcsolás közel sem tökéletes, de nekik (Steam és kiadó) megfelel így is, a felhasználó meg megint csak nem érdekel senkit...
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova: Mi mást tudnának még csinálni? Volt régiós árazás, ami miatt nem egy perjük volt/van az EU-val, és az említett cikkben is ők az egyetlenek a hat cégből, akik tovább vitték az ügyet. Tekintve hogy ebből amúgy is csak a szegényebb országok nyernek, és még azok vásárlói sincsenek tisztában a helyzettel, mi ebben a PR duma? Legtöbb esetben is csak a hiszti megy amiért növekedett az ár, az senkit sem érdekel hogy miért növekedett. Nem lett volna egyszerűbb és jövedelmezőbb szimplán szarni az egészbe?

Az EGS-t azért hoztam fel mert illett példának. Ezen kívül semmit nem fűztem hozzá, és azt sem állítottam hogy EGS párti lennél. Ha tudsz másik cégről akinek hozzájuk hasonló stratégiájuk van, akkor szólj.

Én sem mondom hogy nem létezhet megoldás, de a kérdés ilyenkor hogy mi lenne az? Egy kevésbé érdekfeszítőbb de talán hasonló példa az, hogy nem jegyzi meg a store a megadott életkort. Redditen heti (ha nem napi) szinten hisztiznek emiatt, mert már az is sok nekik hogy elolvassák alatta a magyarázatot, miszerint törvény írja elő hogy nem menthetik el ezt az adatot. Értem én hogy idegesítő, de mi a megoldás? Ugyanígy, értem én, hogy keys are bad, de mi a megoldás? A kiadóknak nincs erre erőforrása, a Valve pláne nem fogja kezelni az összes kiadó kulcsait, levenni pedig nem fogják a rendszert, mert azzal is csak a hiszti menne (és amúgy sem illik az üzletpolitikájukba).
0
0
0
0
no avatar
@susguy:
Mi mást tudnának még csinálni?

VPN nem új találmány, és már 10+ éve megléphették volna ezt. Miért most? Most ért volna el egy kritikus tömeget? Na ezért PR duma szerintem az egész. Villantani kellett valamit és most ez van terítéken.

Nem lett volna egyszerűbb és jövedelmezőbb szimplán szarni az egészbe?

Azt tették és teszik is.

Kulcsok ellen talán megoldás lenne, ha a kulcsokat nem látná a felhasználó, így továbbértékesíteni nem tudná, megszűnne a szürke piac.
Más kérdés, hogy ezt megléphették volna már sokkal korábban is mind a terjesztő, mind a kiadói oldal, de nem tették. Miért?
Mert az akárhol eladott kulcs is eladás és bevétel. Hogy kevesebb mint máshol: vannak esetek amikor nem érdekes. Egy eladás Argenítnában = 1 eladás Kanadában. Hogy az argentin kulcs hová kerül, se a terjesztőt, se a kiadót nem érdekli.

Régiós árazás pedig szép gondolat volt: mindenhol a maximálisan még beszedhető legnagyobb áron adni a termékeket, és meg is értem, hiszen piaci alapon működnek, de most már fenntarthatatlan.
Alternatív megoldás lehet az egységes ár mindenütt. És a kiadó pénzügye találja ki mi éri meg neki jobban: kevesebb eladás ha az ár 60€, vagy több eladás ha az ár 30€. Persze ez sem újdonság, hiszen régen 1:1 arányban váltják a $:€-t a kedves terjesztők...igen volt amikor ez volt a tényleges arány, de már 5-10 éve nem az. És nem mellesleg megszűnne a vpn-ezés, és a kulcsos okoskodás nagy része is.

Lehet rövidebb távon nálunk még áresést is hozna az egységes ár, de az is lehet hogy az eddig bevált gyakorlatra térnének át a kiadók: 30€ + mikrotranzakció. Vagy elmennének jobban a havi díj felé, ami a streaming szolgáltatók piacát látva sok szereplővel nem kifejezetten nyerő megoldás, legalábbis felhasználói szemmel:
talán havi 1-2db 15€-s előfizetés még kigazdálkodható, de több már lehet elvből nem lenne elfogadható. Amennyiben áttérnek a havi díjakra és megmarad vagy éppen növekszik a boltok száma abból csak a felhasználó jöhet ki rosszul.
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova:
Villantani kellett valamit és most ez van terítéken.
Mert biztos ilyen könnyű ezt megoldani. Elvégre a warezt is milyen könnyen eltörölték, ma már nem is létezik. Ami ellen sokkal több cég ellenkezik.
Egyébként még mindig ott a linkelt példa, ami még csak nem is az első esetről szól; a legtöbb próbálkozás oda vezet, hogy valaki perel, legtöbbször az EU. Persze van amikor valami jóra vezetnek az ilyenek (lásd Ausztrália és a refund), de itt mindenki csak veszít. Kivéve az EU aki vállon veregeti magát, hogy tovább szophatnak a szegényebb országok megvédték a szabad piacukat. A baj (többek közt) ott van, hogy nem látják a különbséget az online piacon, és nem hajlandóak változtatni ezen, pedig előbb utóbb kelleni fog. Valahol pedig el kell kezdeni, és ez egy idő után a kiadóknak is az érdekük lesz.
Nem mondom hogy nem létezhet megoldás, vagy hogy a Valve is garantáltan annyi erőforrást fordít erre hogy még a takarítókat is beovnják, de szerintem nem elképzelhetetlen hogy ilyen jogi problémák nem 5 perc munkába kerülnek egy frissen diplomázott kezdő ügyvédtől.

Azt tették és teszik is.
Akkor biztos unalmukban ellenkeznek az EU-val szemben több peren keresztül is, most már 5 éve folyamatosan. A perek költsége és a bírságok is biztos ingyen vannak.

Kulcsok ellen talán megoldás lenne, ha a kulcsokat nem látná a felhasználó, így továbbértékesíteni nem tudná, megszűnne a szürke piac.
Ez tényleg egy jó megoldás lenne, emlékszem hogy már korábban is felhoztad egy másik üzlet mellett példaként (eszembe nem jut hogy melyik volt, valamiért az Ubisoft ugrik be de lehet tévedek).

A streaming szolgáltatás valóban egyre valószínűbb, a többi média formában bejött, és több cég is él már ezzel (EA Access, Ekszbáksz Game Pass, ha jól emlékszem az Ubi is most kezdett valami hasonlót), az még kérdés hogy mennyire lenne létjogosultsága hosszú távon, és hogy mit és mennyit változtatna a meglévő dolgokon.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Igen, gondok vannak de nem csak ezen a téren, hiszen például a warezt sem tudják a helyén kezelni. Hiába, a digitális technológiát a jog nem érte utol, lassan 60 éve.

Azt tették és teszik is.

Mostani és egyéb VPN korlátozásokat már régen bevezethették volna, arra értettem hogy nem foglalkoztak vele eddig.

Lehet rosszul fogalmaztam: a streaming szolgáltatói piacot mintának hoztam fel, hogy ami ott most megy, az mehet majd a pc játékokat terjesztők piacán is, már ha áttérnek a havidíjas rendszerre, annak minden előnyével és hátrányával.
Streaming szolgáltatás alatt én ténylegesen azt értem ami pl az Onlive volt pár éve vagy most a Google Stadia. Havidíj, és távoli gép futtatja az adott játékot. Ez is egy érdekes kérdéskör, de nem hiszem hogy a Steam elindulna a tényleges streaming szolgáltatás felé, azzal több macera van mint a bolttal.

Konkrétan, ha a Steam bevezetne egy havi díjat mondjuk 15€ értékben akkor a felhasználónak erősen el kell gondolkoznia, hogy fizeti-e mellette mondjuk az Origin Accesst, vagy a Uplay+ -t ami szintén 15-15€. És ekkor kb majdnem mindegy egy játék ára, mert nem venné meg a felhasználó, hanem ténylegesen csak játékra bérli ki a havi díjon keresztül, így megvalósulhatna a kiadók azon álma is, hogy a játék szolgáltatássá válik és folyamatosan kapják érte a zsetont (felhasználási mutatók alapján, így ha a kutya nem indítja el, mert nincs miért, akkor nincs lóvé). Plusz ezen felül a mikrotranzakció és DLC lenne az ami továbbra is megmaradna szerintem. Kérdés, hogy az ember költene-e DLC-re/skinekre, ha a játékhoz csak havidíj ellenében fér hozzá. Spoiler!
Szerintem igen, költene. Lásd a havi díjas World of Warcraft. Havidíj, plusz 2 évente 40€-s DLC, plusz ingame mikrotranzakció: csillámf*szpóni hátasért meg pokemonokért.
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova:
Mostani és egyéb VPN korlátozásokat már régen bevezethették volna
Nem állítom hogy ez nem lehetséges, de külsőként a legkönnyebb mondani azt is, hogy "hát ezt eddig miért nem". Fene tudja ezeknek mennyi előkészület kell, mind technológiai és mind jogi téren, ezért is hoztam fel a példát, hogy az eddigi próbálkozások is leginkább csak perekbe vezettek, és ki tudja ennek milyen hátulütője lehet/lehetett volna felkészülés nélkül. Emellett még ha tényleg arról is van szó, hogy eddig csak a seggüket vakarták, még akkor is sokkal többet tettek (ezzel és a korábbi próbálkozásokkal) mint bármelyik más cég (persze ettől még nem lenne jó dolog, hogy eddig vártak ezzel). Azt pedig kétlem hogy PR miatt csinálják, mert sosem ők azok akik beszámolnak erről, és a legtöbbször is csak a negatív visszhang marad meg, nem a pozitív.
Persze a tétlenségükre is lehet példát hozni, pl. anno a supportjukkal voltak nagy gondok elég sokáig (bár ebből is kimaradtam, háromszor kellett hozzájuk fordulnom abban a korszakban mikor ez volt, és mindháromszor egyből segítettek és megoldották a problémát.

Lehet rosszul fogalmaztam: a streaming szolgáltatói piacot mintának hoztam fel, hogy ami ott most megy, az mehet majd a pc játékokat terjesztők piacán is, már ha áttérnek a havidíjas rendszerre, annak minden előnyével és hátrányával.
Értettem, csak valahogy elkalandozott az agyam 😆 A lényeg hogy igen, ez is megoldás lehet a kulcsokra, ha a jövőben áttérnek erre, viszont maga a streaming szolgáltatás még nagyon kérdéses szerintem. Bár lehet elfogult vagyok mert míg a spotify és a netflix jó buli (igaz filmeknél/sorozatoknál bőven kelekteznek így is újabb gondok), játékoknál zavarna ez a rendszer. Persze lehet csak el kell fogadnom hogy hosszú távon ez lenne a jobb.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Ha már streaming:
Netflix nálam fut, de csak 3-6 havonta 1 hónapra. Miért? Mert kb addigra jön ki annyi újdonság ami érdekel és azokat le tudom zavarni egy hónap alatt.
Persze vannak örökzöld sorozatok amiket újrázok rajta, de újdonságból, ami érdekel, kevés kerül fel ahhoz, hogy folyamatosan menjen a 10€.

Streaming szolgáltatás pc gamingben nekem nem pálya. Jelenlegi megkötésekkel amiket a Stadia kér meg végképp nem. 10€ havonta plusz a gamek ára...
Lehet hogy nagyon hosszú távon megérné de ahhoz 4-6 évekre kellene előre tervezni. Szerintem ekkora távban lehet kimutatni spórolást, hogy nem veszed meg a szükséges vasakat az adott gamekhez, hanem a 4-6 éves vasaddal gamestreaming-szolgáltatón keresztül nyomulsz.
0
0
0
0
no avatar
Szerintem van rá lehetőség, hogy kijátszd a rendszert. Csinálsz egy accot abba az országba ahol olcsóbb a játék és nem magadnak veszed meg hanem ajándékba (vásárlásnál felajánlja). Felhasználóként pedig a rendess acc-ot adod meg.
0
0
0
0
💬 1
susguy avatar
@eveboy21: Ez eddig sem működött. A giftek is régió zárasak.
0
0
0
0
Neo1989 avatar
A torrentezök most kórusban röhögnek valahol.
0
0
0
0
💬 5
no avatar
@Neo1989: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
TheMenkuPocok avatar
Aki nem engedi meg magának az így csinál, és nincs is vele semmi rossz. Ha ténylegesen meg veszi majd a játékot nagyon helyes. Örülok, hogy nem vagyok egyedül 😀 pacsi
0
0
0
0
bassus16 avatar
@TheMenkuPocok: Én úgy vagyok vele amit nem veszek meg azt nem is játszom végig így letölteni sincs értelme.
Viszont amiért pénzt adok azt végig játszom és nagyon ritka az amelyikkel nem voltam megelégedve.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@Neo1989: Röhögnének, csak a torrent is elég gyenge lábakon áll.
Meg őszintén annyi az ingyenes játék meg akciók, hogy mire törik rendesen meg a javításokat is azért nem éri már meg.
Mostanság nem nagyon vannak friss törések, sok az online kapcsokatot igénylő játék. Meg húztak egy kéziféket is.
Szóval ez a VPN okosság elég rosszul érinthet sok embert.
Sokalják sokan a 60-70 eurós árcédulát nem csak itthol, szerte a világon.
Személy szerint maradok a használt már fullra feljavitott játékoknál töredék áron.
0
0
0
0
no avatar
@santakigyo: szerintem a 60-70euro-s ár nem vészes, de mikor meglátod ugyan azt más régióban akció nélkül 20euro-ért. akkor azért elgondolkozol, hogy ....., hát még mikor ott még akciós és 12euro meg 9euro nálad meg legnagyobb akcióban is 35-40euro.
akkor nyílik a bicska.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@laciqwer: Persze én ezt értem. Sajnos nyugati árak vannak nem nyugati fizetéshez.
Igen az ár nézőpont kérdése,valakinek drága, van akinek nem. Soha az életben nem vettem teljes áron játékot.Nem kívánok ezen valtoztatni és vállalom ami ezzel jár.
0
0
0
0
The_Teacher_Man avatar
A lakcímkártya mindig legyen nálatok!
0
0
0
0
💬 1
Tuhajohn avatar
@The_Teacher_Man: De hiszen az Univerzum nem azt kéri. 😃
0
0
0
0
Viktorinho avatar
Inkább azt nézhetnék át mégegyszer melyik országokban milyenek az átlagfizetések,és az szerint belőni az árakat.
0
0
0
0
💬 6
TRACERHD avatar
@Viktorinho: Dubai-ban minden tízszer olyan drága lenne 😆
0
0
0
0
Viktorinho avatar
@TRACERHD: Az engem nem érdekel,de itt fele annyi se lenne mint a szomszédos Ausztriában. 😃
0
0
0
0
TRACERHD avatar
@Viktorinho: Hát ja. Még jó hogy Steam-en semmit nem veszek. Csakis az oroszoktól 😉
0
0
0
0
Viktorinho avatar
@TRACERHD: Mondjuk én se nagyon vásárolgattam ott,sőt január óta sehol semmit nem vettem.
0
0
0
0
susguy avatar
@Viktorinho: Ezt az EU-val beszéld meg. Ők tették lehetetlenné a régiós árazást az EU-s országok között, pedig eredetileg volt a Steamen.

Ez a lépés is pont a régiós árazás miatt van. Sokan visszaélnek vele, ezért kerülik a kiadók, ezt próbálják valamennyire megakadályozni. Amit írsz az létezik, csak az EU-s jogszabályok miatt nálunk ez nem működhet.
0
0
0
0
Andor1997 avatar
@Viktorinho: Lenne létjogosultsága az biztos.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció