Nincsenek elragadtatva a játékosok a The Last of Us Part 1 PC-s átiratától

Szerző: xoki | 2023. March 31. | hír | 46 hozzászólás

Hosszas várakozás után végre a PC-s játékosok számára is elérhetővé vált a világ egyik legjobb játékának tartott The Last of Us. Sokan tűkön ülve várták már, hogy végre belevethessék magukat a kalandba, de sajnos sokaknak csalódniuk kellett a port minőségében.

A The Last of Us Part 1 jelenleg „Többnyire negatív” értékelésen áll a Steamen, ugyanis a felhasználók hardveréhez képest rossz teljesítményt produkál, ráadásul különböző hibákra és összeomlásokra is sokan panaszkodnak. Emellett sok gépen rengeteg időt igénybe vesz a shaderek felépítése, és bár a folyamat közben is elindítható a játék, ez inkább további fejfájáshoz vezethet, mivel többszöri betöltés szakíthatja meg a játékmenetet.

A teljesítményproblémák állítólag az alacsony memóriával rendelkező kártyáknál jelentkezik elsősorban. Például már a 8 GB is sok esetben kevésnek számít, főleg 1080p felett, de jelen esetben a csúcskártyákkal rendelkező játékosok is hasonló problémával küszködnek.

Úgy tűnik, mindenképpen ráfért volna a játékra még egy kis belső tesztelés, de feltehetőleg nem szerették volna tovább halasztani azt. Mindenesetre a fejlesztők tudnak a problémákról, és hamarosan biztosan előállnak majd egy javítócsomaggal.

The Last of Us Part I
The Last of Us Part I
The Last of Us Part I
Megjelenés: 2023. March 28. (PC)
Műfaj: Akció, Kaland
Fejlesztő: Naughty Dog
Hozzászólások: 42
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
Elég sok a játékban a fény és árnyék hatás. Ami igen csak igényli a grafikai teljesítményt. Emiatt mintha kevesebb kakaó jutna a grafikából az egyéb elemekre. De pont ilyen gond például a CP 2077 esetében is a túl sok világító csillogó tükröződő felület. Ott meg a felesleges csili-vili a sok ami szintén rányomja a hatását a grafikai teljesítményre és igényre. Szóval lehetne szerintem jobb grafikát csinálni nagyobb teljesítménnyel élesebben stb. ha nem vinnék el a szélsőség fele. Néha a kevesebb több.....
0
0
0
0
💬 2
DDarkness avatar
@Valaki111: Amit ebben a portban túl tolhattak az legfeljebb a render távolság. Minden más ami közel van arról elmondható, hogy nincs túl lőve: az árnyékok felbontása és mennyisége teljesen átlagos, az ambiens fényhatások is közepesen már olyanok amik 10 éve is voltak, a tükröződések minősége kritikán aluli, főleg a screen space reflection, a textúrákat meg hagyjuk is, közepesen gyakorlatilag elszublimálnak a részletek. Meg mint kiderült vannak fények amik magas beállításokon vetnek árnyékot, ultrán pedig nem, nevetséges.

A grafika mellett a stabilitás az ami nagyobb probléma. Ha OLED monitorom lenne szerintem már bele égett volna a Crash Report ablak a képernyőbe. Most eljutottam arra a pontra amikor a kocsival bezúgunk a boltba, ott kinyírtam mindenkit és most 2 percenként crashel, körül nézni sem tudok rendesen.
0
1
0
0
no avatar
@DDarkness: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
DDarkness avatar
Ahhoz képest a patch meg az nvidia hotfix után már nem crashel. Tehát hirtelen elég lett hozzá a gépem ami tegnap még nem volt? Micsoda varázslat kérem szépen.
0
0
1
0
xCube avatar
Egyértelmű, hogy nem szép ha egy port a megjelenésekor ilyen technikai problémákkal küzd, nem így kéne lennie, de ezek a hibák az esetek legnagyobb részében idővel javításra kerülnek. Nem a fejlesztőket akarom védeni, de nem szabad elfelejteni, hogy hiába van a konzolokban PC közeli hardver, annak felépítése és kapcsolatai egészen máshogy működnek, mint egy PC. A Naughty Dog és e Guerilla Games nem multiplatform címeket fejlesztenek, így a játékok motorja teljes mértékben a konzolok memóriamenedzsmentjére alapoz. Bizonyos elemeket teljesen újra kell értelmezni PC -s környezetben, mert nincsen közös memória pool.
1
0
0
0
💬 5
santakigyo avatar
@xCube: Én meg nem akarom fikázni,de eddig pont,hogy jó portokat hoztak vagy ha nem is teljesen jót,de közel se ilyen minőséget.
Kilesz javítva persze ez nem kérdés,de amikor fizetsz érte megjelenéskor nem a felét fizeted ki és majd a többit hetek múlva,hanem egybe a teljes árat.....

Most olvasom,hogy a Steam visszaadja az árát....
0
0
0
0
enslaved avatar
@santakigyo: Azért ez nem kis blama. Én végig vittem minden hibája ellenére, pedig anno már PS - en meg volt, de nem kérem vissza az árát, mert abban bízom, hogy lesz még olyan állapotban majd, hogy újra neki feszüljek. A Hogwarts - ot is végig szenvedtem, mire kijött hozzá végre egy normálisabb javítás. Most akkor mehet a RE4 remake, más értelmes játék úgysincs a láthatáron egyelőre számomra.🙂
0
0
0
0
santakigyo avatar
@enslaved: Biztos rendbe lesz hozva.Ez a játék megèrdemli.Csak ez most mellé ment.
0
0
0
0
enslaved avatar
@santakigyo: Nagyon is megérdemli. Már amikor PS - en játszottam végig, akkor is nagy hatással volt rám, a pszichére mélyen ható alkotásról beszélhetünk azt hiszem. Volt hogy szomorú voltam, volt hogy vidám, egy pillanatra nem hagyta lankadni az embert sem a cselekmény, sem a játékmenet, és olykor a frászt is ráhozta az emberre. Remélem a 2. részt már nem így portolják át, tanulnak a hibákból.
0
0
0
0
bigfooot avatar
@xCube: itt semmi gond nincs a fejlesztőkkel, nem ők a hibásak, nyílván jelezték a vezetőség felé, hogy gond van, nem leszünk meg, tele vagyunk hibákkal, ez így fos, kéne még egy hónap, az inkompetens vezetőség meg tuti mondta hogy nem nem, már csúsztunk így is két hetet, kijön a játék, majd megpatchelitek utána.
Persze ilyenkor sose veszik elő azt az embert aki ezt így kiengedte, helyette a fejlesztők szívhatnak túlórában napokat ,nagy szidások közepette.
0
0
0
0
Zoli73 avatar
Akkor ezek szerint én a kivételek közé tartozom, nekem a Ryzen 5800X en és 3080Ti on 32GB rammal 1440p ben minden ultrán Fsr2 minőség beállítással 90-120Fps között megy nagyon ritkán esik be 75 fps re, de egy kifagyás vagy mikro lagg nem volt pedig már majdnem kijátszottam, gyönyörű a grafika jó a játékmenet, ami negatívum, nagyon sok memóriát képes megenni, 16-20Gb rendszer és 10-11Gb videóramot be bír enni.
0
0
0
0
💬 1
MaximumGame avatar
@Zoli73: En DLSS el tolom nem FSR2 vel lehet ez a gond.
0
0
0
0
cika67 avatar
Pontosan ezért váltottam PC-ről PS5-re... Sajnos nem telik 3 évente hardvert újtani arany áron, és ráadásul még izmos gépeken is rengeteg probléma van a PC portokkal.
1
0
0
0
💬 2
no avatar
@cika67: Igazából az is PC egy specilizált RDNA 2 AMD kari meg Ryzen 3000 es proci s ennyi. Ahogy az XBOX is csak ott picit erősebb a VGA asszem míg a proci erősebb a PS5 be
0
0
0
0
no avatar
@Andrews: Ami nagyjából egy rtx 3060 TI vagy RTX 3070 körüli teljesítmény tud egy XBOX series X esetében. Egy PS 5 esetén úgy 10%-kal gyengébb a grafika. És pont ez a gond a konzollal. Annak a teljesítménye 4 év múlva is pont itt lesz. Már pedig nem várható, hogy alapvetően új generációt adnak ki a konzolokból a következő 4 évben. Legfeljebb lesz 1-2 év múlva egy ráncfelvart változat. Hasonlóan a PS 4->PS 4 PRO.... De akár hogy is egy mai konzol teljesítménye igen csak karcsú lesz az akkori PC-k szintjáhez. Hiszen már ma is egy RTX 4090 nagyjából 6-7-szer akkor teljesítménnyel rendelkezik, mint egy 2,5 évvel ezelötti konzol... PS 5 10,2 Tflops egy 4090 kb. 70 Tflops. El lehet képzelni mi lesz majd 3 év mulva mikor lazán koptatjuk mondjuk már a RTX 6000 esetleg az RTX 7000 kártyákat. Illetve az ennek megfelelő radeonokat. Akkora már egy középkategóriás PC is messze túl lesz egy 2 évvel ezelötti konzol teljesítményén. Azért példának ott a PS 4. Az eredeti grafikai teljesítménye valahol az 1,8 Tflops körnékén volt. A ráncfelvarrt változat a PRO is a 4,2 Tflops volt. Nagyjából ennyit tud egy GTX-1060... Pedig hol tekintjük ma azt már teljesítménynek a jatékra használt PC-knél. Vagyis vélhetően rondán el fog avulni teljesítményben a mai konzolok úgy 2-3 év múlva. A PC folyamatos fejlődésben van és csak pénz és elhatározás kérdése mit újít meg benne pár évente az ember. A konzol meg pont azt tudja, amit sok évvel korábban belegyártottak...
0
0
0
0
MaximumGame avatar
Hat teszteltem 3090 el es 5900X el... Hat *** nagy a gepigenye.. 2022 be meg 1millio forintos 3090 el epp hogy bírja a 60fps-t 1440p-be. Sokszor be esik 50fps re is 47 volt a legkisebb fps.. Egy 1millios vga tol... Kész vicc.. Mar most sajnalom aki mar mevette a 4090 et, es 1.5ev es jó ha 1440p re elég lesz.
Nvidia is amit csinal az egy vicc... PERSZE házba es zart téren van 80-90fps is.
0
0
0
0
💬 3
enslaved avatar
@MaximumGame: Én meg vettem egy 6700XT - t, bedobtam a 3060 Ti helyett, ugye azon van 12GB VRAM, mondom egy próbát megér. Ma háromszor chrashelt már ki, az fps droppokról már ne is beszéljünk, mindezt úgy, hogy akár low - ra is állíthattam a grafikát. Szégyen. Most akkor vegyen tényleg az ember 4090 - et? Videókban úgy néztem az sem segít. Komolyan mondom, az első olyan játék, ami nagyon tetszik, de várom a végét. Szegény procim is keményen dolgozik 85% - on is sokszor, miközben az fps - t lockoltam 60 - ra.
0
0
0
0
kovb677 avatar
@MaximumGame: unreal engine 5.2-nél vagy mennyinél már a 4090ti se sok... lesz itt még 50xx meg 60xx meg 70xx is bőséggel.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@kovb677: Ugy sincs sok időm jatszani, vagy 50 jatekot ki szeretnek majd jatszani. Stalker 2 n kivül nem fogom mas miatt fejleszteni. Regen is szsr gepet tuningoltam hogyy jo legyen. Most is az lesz akkor...
0
0
0
0
NemAzaSrac avatar
A Naughty Dog elnézést kért a The Last of Us Part 1 botrányos PC-s portjáért: Hamarosan jön egy nagy patch is , en nagyon kivancsi leszek szerintem nem lesz nagy erdemleges valtozas ennyit tudnak ezek az idiotak en mondtam hogy probaljak ra eroltetni az emberekre hogy jobb gepet vegyenek vagy csereljek ki a regi procit, videokartyat, + ramot vegyenek es igy tovabb, en meg vagyok elegedve az enyemmel de most ezzel jol kib@xtak azokkal akiknek regi pc-juk van szegyen, Hat egyek meg az osszes f...mat nekem ez a velemenyem !!
0
0
0
0
Mizushio avatar
Hamarosan végigjátszom.. utána szerintem többet nem veszem elő.. meg a játékot se.
0
1
0
0
💬 3
enslaved avatar
@Mizushio: Pontosan. Nekem sem ez lesz az első olyan játék, amit végig játszok mire megkapja a normális javítást. Az ember nem tudja kivárni. Amúgy olyan nagy baj nincs ezzel a játékkal, legalábbis nem több mint bármelyikkel, egyedül az a szokatlanul magas CPU használat, mert igazából én azon már egyáltalán nem lepődöm meg, hogy a VRAM - nak minimum 8-12GB kell, illetve hogy a memóriából is kér többet mint 16GB, 32 - őt mondhatni már kötelező egy gépbe tenni. Nyilván optimalizációs hiba is ez utóbbi, mivel nem néz azért úgy ki a játék, hogy ez indokolt legyen. A CPU - ra visszatérve, azért bírnia kell ezt a terhelést, hiszen ha jó a hűtés, jól van beállítva a feszültség nem megy fel 60-70 fok fölé, az meg semmi. Amikor renderelsz, konvertálsz, stb., akkor is 100% - on jár, mégsem lesz baja, ha 80 fok környékén tartod, ha meg jó az alaplap és throttling sincs akkor ugye 100 fok a TjMax.
0
0
0
0
Mizushio avatar
@enslaved: Nekem jelenleg gyárihűtő van sajnos. Arra még nem futotta, nyárig mindenképp venni akarok egy be quiet! DARK ROCK PRO 4-et. De így is max 72-re pörög ami szerintem nem vészes főleg hogy 5000-es ryzen-ről beszélünk, ami szeret melegedni.
0
0
0
0
no avatar
@Mizushio: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
Mizushio avatar
Február óta van meg szóval a következő pár évben de.
0
0
0
0
redbull6969 avatar
Én se erre számitottam nekem volt mikor kifagyot csak úgy, grafika nem indokolt nagyon magas ahhoz képest ahogy kinéz..
0
0
0
0
💬 2
Thespartan avatar
@redbull6969: Úgyérted a gépigény.
0
0
0
0
redbull6969 avatar
@Thespartan: Igen a gépigény
0
0
0
0
no avatar
Úgy tudom, hogy az a csapat felelt a portolásáért amelyik a Gotham Knights-ot is portolta úgyhogy nem meglepő
0
0
0
0
💬 5
kismadar avatar
@soldier93: Nem tudom a Warner Brosnak, és a Naughty Dognak mi köze van egymáshoz, de legyen igazad. 😅 Mindkét csapat saját emberekkel dolgozik!
0
0
0
0
Goldenberg avatar
@kismadar: Iron Galaxy portolta a játékot, akiknek anno 2015-ben azt a "csodálatos" Arkham Knight pc portot köszönhettük. Mondjuk úgy 1 év alatt sikerült kipofozniuk. Remélhetőleg ezzel is tudnak majd valamit kezdeni.
0
0
0
0
kismadar avatar
@Goldenberg: Na az úgy mindjárt más.
0
0
0
0
no avatar
@kismadar: Igaz. Bocsi kevertem őket
0
0
0
0
kismadar avatar
@soldier93: Megesik, nincsen semmi gond. 🙂
0
0
0
0
carl18x avatar
Néztem pár youtube tesztet, igazság szerint ez a látvány nem indokolna ekkora gépigényt....
Rengeteg ramot eszik és egyszerűen szerintem ez a cím nem nézz ki túl fényesen.

Talán egy rossz portolás? Youtubon néztem egy 1660 Super lowon 1080P-be tud 60 fpst...
Ez elég tragikus...
2
0
0
0
💬 1
Pokman avatar
@carl18x: Hát sajnos manapság már az Nvidia 10-es széria kártyákkal az ember nem sokra mehet. Nem azt mondom hogy a fejlesztők jól csinálják, mert nyílván direkt viszik túlzásba a gépigényeket, de akkor is kezd leáldozni már az 1060 és 1660-nak. Ezért cseréltem egy hónapja én is.
0
0
0
0
santakigyo avatar
Pedig egyáltalán nem volt meglepő,hogy ez lesz.Sony ide vagy oda erről ordított,hogy gond lesz.
0
0
0
0
💬 2
enslaved avatar
@santakigyo: Az AMD kiadott egy külön drivert direkt a játékhoz, ami majd benne lesz az áprilisi nagy csomagukban is, jó mi?
0
0
0
0
Thespartan avatar
@enslaved: Sántít a dolog igen. 😬
0
0
0
0
BLACKPINK avatar
Manapság az a hír ha valami tökéletesen működik
0
0
3
0
💬 2
Pokman avatar
@BLACKPINK: Hát már elég régóta nem csak manapság 😂
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció