Letesztelték a „Lite Hash Rate” szériába tartozó RTX 3060-at

Szerző: xoki | 2021. May 30. | hír | 32 hozzászólás

Nemrég az Nvidia hivatalosan is megerősítette, hogy a GeForce RTX 3060, RTX 3070 és RTX 3080 a „Lite Hash Rate” széria részeként térnek majd vissza. Ezzel a lépéssel a gamereknek szeretnének kedvezni, hiszen ezek a kártyák már kevésbé lesznek alkalmasak bányászatra, miközben a gaming teljesítményük egyáltalán nem romlik.

Folyamatosan érkeznek a piacra az LHR grafikus kártyák, néhányan pedig már kézhez is kapták az újabb modellek valamelyikét, így az Ethereum-bányászatnál nyújtott teljesítményüket is letesztelhették. A kínai Expreview pontosan így tett egy RTX 3060 LHR kártyával. Ez volt egyébként az Nvidia első olyan terméke, amelynél lekorlátozták a hash-arányt, viszont egy hiba miatt a cég feloldotta azt. Az új revízióval természetesen ez a probléma is megoldódik, viszont a régi kártyákon ez már nem segít.

A tesztek után kiderült, hogy az RTX 3060 LHR esetében tényleg megfelezték a hash-arányt, és körülbelül 20-22 MH/s-re képes. Megerősítették azt is, hogy a LHR chipre történő váltás egyáltalán nem volt negatív hatással a gaming teljesítményre.

Az Nvidia a bányászok ellen kifejlesztett megoldásaival folyamatosan elválasztja majd a bányász kártyákat a GeForce-tól, illetve például a CMP széria is ezért jött létre, amelyet direkt bányász célokra alkottak meg.

Hozzászólások: 32
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
RaggaBone avatar
"Az Nvidia a bányászok ellen kifejlesztett megoldásaival folyamatosan elválasztja majd a bányász kártyákat a GeForce-tól" Én meg még most is hiszek a télapóban meg a húsvéti nyusziban.
0
0
0
0
💬 3
kaland21 avatar
@RaggaBone: Mesék még léteznek!! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
0
0
0
0
RaggaBone avatar
@kaland21: Igen, való igaz....hisz nap mint nap le akarják nyomni a torkunkon 😃
0
0
0
0
kaland21 avatar
@RaggaBone: hát igen te érted mire céloztam!! 😆
0
0
0
0
carl18x avatar
Tök mindegy idén már úgy se lesz értelme áron, talán 2022 nyarára javul a helyzet. Addig nem hiszem sokat csökkennek az árak, és hát ha jön az RTX 4000 az megint hiánycikk lesz így mindig az egyel elavultabb generációt veheti az ember MSRP áron.
Szóval meg lesz ez oldva, mert az Nvidia még a 1050TI-t is vissza hozta olyan nagy a kereslet.
0
0
0
0
💬 1
RaggaBone avatar
@carl18x: Nem fog....már most azt mondják egy 100ezret érő kártyára hogy 220ért már jó vétel.....hogy javulna ha időközben mindenki meghülyült? Mert erre már nem tudok mást mondani.
0
0
0
0
mbalazs81 avatar
Gondolom azért kezdésnek ezek is minimum 2x áron érkeznek meg...
0
0
0
0
💬 25
enslaved avatar
@mbalazs81: Szerintem 250k körül lesznek, ami jelenleg normális árnak számít. Az igazi gond a legtöbb kártyával most is inkább az hogy nem lehet kapni.
0
0
0
0
bukta2 avatar
@enslaved: Nvidia-ra ez tényleg igaz, AMD mostanság mindig van, 6700XT ből kevesebb,de azért akad az is, 6800,6800XT,6900XT is van. Persze a bejelentett ár duplájáért... 😕 de legalább van 😃
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@bukta2: Pedig nem ártana, ha normál áron lehetne a boltit kapni, legalább mérséklödnének az agyatlanul elszállt használtpiaci árak. Az üzérkedökre meg simán rászállhatnának az adóhatóságok. Úgy is van ott egy kis adózatlan jövedelem
0
0
0
0
bukta2 avatar
@SuperPuma: Hát ez így igaz! Dehát sajnos ez nem rajtunk múlik
0
0
0
0
no avatar
@bukta2: Igazából pont a fogyasztókon múlik, mivel ennyiért is fogy. Az más kérdés, hogy abból is vannak akik megveszik, de egyből rakják is fel hirdetni még magasabb áron (amit ugyan úgy megvesznek) 😆
0
0
0
0
RaggaBone avatar
@LordSzalko: Pont ezt magyarázom én is mindig, de falra hányt borsó.....sajnos hülyéből jóval több lett az évek során.
0
0
0
0
mbalazs81 avatar
@enslaved: Így legyen, ha 250k körül már lesznek az elfogadható, csak lehessen kapni is..
0
0
0
0
no avatar
@mbalazs81: Ha abból indulunk ki hogy az MSRP kb 330$ a 3060 áprilisi verziójnál, ami kb 100k itthon tisztán átváltva...a 250k nem gyengén a 2,5x ár amit nem indokol:
- sem a vám
- sem az áfa
- sem a kereskedő normális haszna
- de még a forint értéktelenedése sem.

És a legszomorúbb, hogy ez már "elfogadható"-nak van titulálva. És ez még "csak" egy 60-as kártya ami messze nem a csúcs, de még a közép is megkérdőjelezhető a többi 3000 kártya mellett.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@Palanova: Legegyszerűbb megoldás, ha a kutya sem veszi meg. Majd lemegy az ára, ha nincs egyetlen eladott példány sem.
0
0
0
0
MaTpr0F avatar
@SuperPuma: Pontosan így kellene, talán Magyarországon még működne is. De sajna boldogabb országokban €6-700 nem annyira érvágás.
0
0
0
0
no avatar
@MaTpr0F: Nem működne ott ahol a másikkal kib*szás az népi szokás. Kérdezd csak meg a szomszéd tehenét...
0
0
0
0
enslaved avatar
@Palanova: Nem az MSRP - ből kell kiindulni, hanem a jelenlegi árakból. Emlékszem, hogy szidták sokan a 3060 Ti 220k körüli árát, most meg összetenné a legtöbb ember a kezét ha lenne annyiért.
0
0
0
0
no avatar
@enslaved:
Nem az MSRP - ből kell kiindulni, hanem jelenlegi árakból.


Ebben nem értünk egyet. Szerintem az MSRP az alapja az egésznek. Abból látod hogy a gyártónak mennyiért érte meg kifejleszteni és legyártani a terméket. Majd összehasonlíthatod a jelenlegi árakkal és rájössz hogy valaki valahol nagyon nyerészkedik / k*rvára ***.

Az hogy a jelenlegi ár és az MSRP köszönőviszonyban sincsen az meg nem újdonság.

Ám az hogy boldogan kifizet valaki valamiért két és félszer magasabb árat mint amennyit ér, ha nem életbevágó, hát...nem kell sok és az az ár lesz az alap majd a nyerészkedés már rá fog kerülni. És nem kell sok mire La Fontaine meséje valóság lesz:


Mondjuk mindenki arra költ amire akar.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Palanova: Nem sok esély van arra, hogy visszamenjenek az árak, a bányászat sem úgy néz ki mintha be akarna dőlni. Lassan el kell fogadni, hogy ez van, PC - n játszani nem lesz olcsó mulatság. A gyártók meg miért csökkentsék az áraikat, amikor raklapszámra viszik a kártyáikat a bányászok, nyerészkedők? Egyet tehetnek, hogy bányászatra nem alkalmas kártyákat adnak ki a játékosok számára.
0
0
0
0
no avatar
@enslaved: Esélyt én sem látok hogy csökkennének az árak, azok után hogy lassan másfél éve ez az "alap" , "elfogadott", "örülj hogy ennyiért van" és várható hogy a gyártók is erre állnak rá, viszont az én szememben csak akkor fognak a gyártók is átállni ha az az általuk közölt árakban is ez megjelenik. Addig a piac többi résztvevőjét terheli a felelősség a jelenlegi helyzet kialakulásáért.

És akkor gyártók kreatívan előjöhetnek valami "új" dologgal az "alsó", másfél évvel ezelőttig a felső kategóriás szegmensben ismét...

És egy cikkjavaslat xoki-nak 😃
Érdekes eszmecsere lehet hogy mi lesz azok után hogy bedöntik a PC gaming szegmenst (konkrétan a VGA piacra gondolok itt). Egyáltalán bedől-e? Hol az a határ amikor a játékos azt mondja hogy eddig és nem tovább? A leszűkült piac elbírja-e majd ezeket az árakat? Ok van kereslet az 5 milliárdba kerülő Bugattira is...de mégis elenyésző a tucatkocsikkal szemben.

Vagy drámaian fogalmazva: 50 év után a PC gaming mint olyan megszűnik?

Gaming kártyák helyett mining kártyák, konzolok forgalma megnő az átvándorolt játékosok miatt, esetleg a másik cikkben említett x86-os kézi konzolok felfutnak, játékgyártók átállnak konzol/kézikonzol játékokra, több tucat tipikus PC game vagy átköltözik konzolra/kézikonzolra vagy beáll a földbe, vagy masszívan visszavesznek a grafikából hogy az IGP-ken is fussanak...
0
0
0
0
enslaved avatar
@Palanova: Nem tudhatjuk előre mi lesz. Biztosan maradunk jó néhányan akiknek a PC lesz az első számú eszköz mindenre, ami mellett elfér egy-két konzol is, de nagy az esélye annak, hogy majd a konzol komoly teret hódít magának, hiszen olcsóbbak, nem kell évente cserélni bennük valamit, a játékok eladhatóak, cserélhetőek, és ugye már nem PS1 szintű a grafika sem.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@enslaved: Az egész nem ér semmit, ha egy 4 éves alsó középkategóriás kártyát is háromszoros áron adnak, mint megjelenéskor. Még olyan kártyára is raktak 60%-ot, ami a kutyának sem kell (annyiért meg pláne)
Spoiler!
Aztán már a 1050ti is nagyon kompromisszumos,. A 710 meg fogalmam sincs hogyan lehet még a boltok polcain.
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
@Palanova: 3060-am van, és 1 dolog biztos. 1080p-re isteni. DLSS sokat segít, Rt opcionális, de pl a CP77 50+ FPS-el ment, szerintem nálam a CPU bottleneck miatt, ultrán, RT-vel és DLSS-el. Gondolhatod, hogy ha valami olyan igényes, akkor máshol milyen. 1080p 60fps bárhol kijön. Nem 2k és nem 4k kártya.
0
0
0
0
no avatar
@YourMomIsNotMale: És ezzel semmi gond nincsen, az a kártya teljesítményben ott van ahol lennie kell, csak árban nem.
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
@Palanova: Az nem relevans, mert semmi sincs ott.
0
0
0
0
RaggaBone avatar
@Palanova: Teljes mértékben egyet kell értenem veled....az emberek be lettek csicskítva és rámondják valamire ami ér max 120ezret (és még sokat mondtam) de adják 250ért hogy az már elfogadható.....szégyen hogy ész nélkül vásárolnak az emberek és hagyják magukat megvezetni.
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
@RaggaBone: Azert adtunk annyit erte, mert meg tudtuk venni es kellett. Masik hogy eladtam az elozo kartyam, es igy 170at adtam erte. 1660S volt 70k, eladtam 170ert, melle csaptam 100at es 270ert megvettem.
0
0
0
0
RaggaBone avatar
@YourMomIsNotMale: Csak mert valamit megtudsz tenni nem feltétlen ésszerű....kéne nekem is vga, pénzem is van rá. De nem vagyok nettó ostoba (kinek nem inge) hogy valamiért 2-3x-os árat fizessek. Nyilván kivétel ha valakinek munka miatt muszáj. Minden más esetben csak meghosszabítja a jelenlegi helyzetet.
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
@mbalazs81: redditem az 1100 MSRP áron gyütt 3080Ti is felkerült, és 2200tól 2900-ig vannak. Szóval a 330 MSRP-t 2-2.5-el szorozd meg.
0
0
0
0
mbalazs81 avatar
@YourMomIsNotMale: Akkor simán lehet számolni 400-450ezer forinttal egy 3070-nél majd... 😞
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció