Júniusban mutatkozhat be a Matisse Refresh

Szerző: xoki | 2020. May 27. | hír | 16 hozzászólás

Több jel is arra utal, hogy az AMD egy frissített, harmadik generációs Ryzen processzor szériát készül kiadni, amelyet jelenleg „Matisse Refresh” néven emlegetnek.

A múlt heti pletykákat követően most újabb modellek bukkantak fel, név szerint a Ryzen 9 3900XT, a Ryzen 7 3800XT és a Ryzen 5 3600XT. Valószínűleg sokatok számára ismerősek lesznek ezek a megjelölések, mivel az új termékek állítólag az órajeleken kívül szinte minden téren megegyeznek majd az AMD már piacon lévő processzoraival, vagyis nem rendelkeznek majd extra Zen 2 magokkal.

Az új chipek várhatóan 200-300 MHz-cel lesznek gyorsabbak, amely azt jelenti, hogy a Ryzen 9 3900XT akár 4,8 GHz boostra is képes lehet. Ha ezek a processzorok tényleg megjelennek majd, akkor szinte biztosan az Intel 10. generációs CPU-i ellen szánják őket. A Comet Lake széria élén egyébként a 10 magos Core i9-10900K áll. A 14 nm-es gyártási folyamat miatt ezek a chipek egy kicsit többet fogyasztanak, de még így is tökéletes választás lehet egy high-end gamer számára.

A Matisse Refresh bejelentésére állítólag június 16-án fog sor kerülni.

Hozzászólások: 15
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
pinkyke avatar
Szerintem az amdnek már nem a cpuval kéne foglalkoznia hanem a gpuval azok még mindig gyengusok az nvidiához képest.
cpu téren már nem kell semmit se bizonyítaniuk már így is földig alázták vele az intelt.
ha ennyire siker élményre vágynak akkor a videó kártyáikat fejlesszék inkább azon van mit fejleszteni és akkor az nvidia is vissza venne az arcából és nem adná olyan rohadt drágán a kártyáit.
Az amd csinálna olyan videó kártyát aminek jó az alap órajele és tuning alatt sem megy fel 50 fok fölé a hőmérséklet és minőségi ventilátorokat tennének rá akkor az nvidia labdába se rughatna és akkor tuti hogy vennék amd kártyát.
0
0
0
0
💬 10
Kelori avatar
@pinkyke: A CPU és a GPU tervezés nagyon sokban különbözik egymástól, ezért mind a kettővel egy teljesen különálló divízió foglalkozik az AMD-n belül (a GPU részleg a radeon technologies group). Nem nagyon lehet a szakembereket mozgatni a csapatok között, mert a legtöbb esetben hozzá se tudnának szagolni a másik team munkájához.

Az órajel csak egyetlen dolog a képletben, az AMD-nek még mindig inkább architektúrális lemaradása van. Az RDNA első variánsa amit most használnak még mindig túlságosan hasonlít a GCN-re, és viszi tovább annak a hátrányait is.

Ha igazak a pletykák akkor az RDNA 2 hozhat majd végre komolyabb változásokat.

A ventillátorok esetében meg nem tudom mire gondolsz, az AMD csak a referencia dizájnt alkotja meg, az AIB partnerek úgyis mindig a saját megoldásaikat használják a kártyáikon, GPU gyártótól függetlenül.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Kelori: Az RDNA hatalmas fejlődés a GCN-hez képest. Az egyetlen probléma a Navi kártyákkal, hogy agyon vannak OC-zva, hogy teljesítmény alapján egy nagyobb árszegmensben lehessen eladni őket. Ezáltal az energiafogyasztásuk és a hőtermelésük sem optimális. Az 5700 XT nek a 2060 al kellett volna versenybe szállni, de a 2070 szintjére tuningolták, hogy drágábban lehessen eladni. Ha ezt a 10-15% teljesítményt leveszi az ember róla manuálisan, drasztikusan csökken a fogyasztás és a hőtermelés. Pár száz Mhz órajel minusz kevesebb feszültség mellett és van egy kb 130W-os kártyád a 200-220 helyett.
0
0
0
0
no avatar
@pinkyke: A CPU részleggel ugyan úgy foglalkozniuk kell, máskülönben elveszítik az előnyüket. GPU fronton pedig high-end szinten valóban nem versenyez AMD kártya, de lejjebb kifejezetten jó ajánlataik vannak, a jelenlegi 5700 XT is a 2060S-nél olcsóbban kínál nagyobb teljesítményt mint egy 2070S a legtöbben pedig közép/felső-közép kategóriából választanak maguknak kártyát, driverek tekintetében figyelhetnének oda jobban.

Szerintem ez bárhogy nézve komolynak számít, mindkét szegmensben tudnak domborítani CPU-nál meg pláne. Kíváncsian várom a Big-Navi-kat, habár valszeg idén ugyan úgy NV-től húzom be a következő modell-t, aztán ki tudja.

Az amd csinálna olyan videó kártyát aminek jó az alap órajele és tuning alatt sem megy fel 50 fok fölé a hőmérséklet és minőségi ventilátorokat tennének rá akkor az nvidia labdába se rughatna és akkor tuti hogy vennék amd kártyát.

?
0
0
0
0
pinkyke avatar
@LordSzalko: ugyan annyiba kerül mint a 2060 super már ha nem noname gyártóit akarjuk meg venni.
egyébként meg mind a 2 túl van árazva. tesóm 170 ezer ért vette a 2070 et a mostani árak az rohadtul nevetségesen magasak hülye lennék ennyit kiadni 1 kártyáért legyen szó nvidiá-ról vagy amd-ről.
vagy asus vagy gigabyte ez a 2 márka amit vettem és használtam videó kártya téren.
A többi nem érdekel.
0
0
0
0
no avatar
@pinkyke: 5700 XT-ből a minőségibb hűtéssel rendelkező modellek is annyiért mennek mint a 2060S-ből a gyengébbek, átlagban pedig bőven olcsóbbnak mondhatóak. De eleve lényegesen erősebb kártyáról beszélünk, szóval oly mindegy hogy néha napján a 2060S javára van 3-4k difi 😜

vagy asus vagy gigabyte ez a 2 márka amit vettem és használtam videó kártya téren.
A többi nem érdekel.

Ezzel nem tudok mit kezdeni, ez már a saját hülyeséged.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@LordSzalko: nem hülyeség csak ezt a 2 márkát vettem eddig és 1 erős kártyához nem elég 2 ventilátor szerintem
de,lehet hogy csak én bonyolítom túl
0
0
0
0
no avatar
@pinkyke: Szerintem kipróbálhatnál más márkákat is pl. MSI is teljesen jó zöld oldalon, pirosnál meg Sapphire, PowerColor stb. persze te dolgod, de a ventilátorok száma majdnem lényegtelen, hogy 2 avagy 3.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@LordSzalko: hát hogy ha nem normalizálódik a videó kártya árak semmit sem fogok venni a jelenlegi árak nevetségesen magasak.
meg aztán a 1060 -al még nincs gondom szóval lehet hogy le se cserélem 1080p-be minden szépen fut és csak azért venni másikat mert az 10-20%-kal többet tud mint ez 60 herces monitornál édes mindegy hogy nem 300 fps tud hanem 500-at.
akkor se mész feljebb mint 60 mert a monitor csak a 60 at tudja és igazság szerint ez bőven elég is.
úgy is azt mondják hogy minimum 30 az élvehető széria 60+ meg ajándék.
aki a kicsit nem becsüli a nagyot nem érdemli.
Én itt be fejeztem!
0
0
0
0
MentaStrike avatar
@pinkyke:
Az amd csinálna olyan videó kártyát aminek jó az alap órajele és tuning alatt sem megy fel 50 fok fölé a hőmérséklet és minőségi ventilátorokat tennének rá akkor az nvidia labdába se rughatna és akkor tuti hogy vennék amd kártyát.

Az nVidiánál is van hogy felmegy 60-70°C-ra, csak úgy megjegyzem (A tuningolásról ne is essen szó, ott is tud ám mászni felfele a hőfok). És nem a ventilátortól függ minden, hanem hogy milyen a hűtés kialakítása. Lehet aztán egy nagyon bitang ventilátor, a legcsendesebb akár, de ha a hűtőborda semmit nem ér, akkor ígyis-úgyis megszívtad, de ezt is gyártója válogatja.

Példának okáért [LINK].
A legolcsóbb műanyagból lett összerakva. Tudom, mert ez van a párom gépébe, ma már egy Arctic hűtővel. Hidd el, ég és föld a különbség.
0
0
0
0
gerikember avatar
@pinkyke: A driverükkel is kezdhetnének valamit mert én még jót nem hallottam róla 😊
0
0
0
0
carl18x avatar
Adj neki Rizsa. Intel killer végső machine! 😃 A kártyákra jobban kiváncsi leszek 😃
0
0
0
0
odinx avatar
Jól néz ki, de az lesz majd a döntő mire lesznek képesek az új procik szeptemberben.😀
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció