Ilyen lesz a Windows Terminal app

Szerző: xoki | 2019. May 07. | hír | 16 hozzászólás

A Microsoft hamarosan elérhetővé teszi az egyszerűen csak Windows Terminal nevet viselő applikációt, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a PowerShell, a CMD (parancssor) és a Windows linuxos alrendszere központjaként szolgáljon.

A Windows Terminal több testreszabhatósági lehetőséget is kap (például megváltoztathatjuk a színt, a háttér élességét vagy átláthatóságát, és akár a betűtípust is), de természetesen a haladó felhasználók, illetve fejlesztők számára is rengeteg hasznos újdonság kerül majd implementálásra. Ilyen lesz például a több lap támogatása, különböző beállítások vagy a DirectX-es szöveg renderelés.

Az egyik leghasznosabb funkció valószínűleg az, hogy a Windows Terminal számtalan új lap megnyitását teszi majd lehetővé, azaz egy parancssoron belül például használható lesz a CMD, a PowerShell, az Ubuntu, a Raspberry Pi és még sok más.

A Microsoft tervei alapján a Windows Terminal valamikor június közepe felé válik elérhetővé. Ettől kezdve a Linux kernel 4.19-es verziója is a Windows 10 részét képezi majd, amelyhez először a bennfentesek férhetnek hozzá. Mindkettő a Microsoft Áruházból lesz beszerezhető.

Hozzászólások: 16
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
jokko avatar
winfos 10 közel 4 év alatt se nőtte ki gyermek betegségeit.. gondolok itt a nagy frissítő csomagok által okozott használhatatlan gépekre. Az utolsó még használható win verzió az 8.1 volt de azt is második nekifutásra sikerült össze rakni.. Szóval szerintem a windows ne akarjon linux lenni ..
0
0
0
0
💬 7
reszler112233 avatar
@jokko: Már akinek használhatatlanná tette egy nagy frissítés a gépét. Nálam amióta a mostani gépem van egy sem okozott olyan galibát, ami használhatatlanná tette volna a gépet.Azt nem mondom, hogy nincsenek, vagy ne lettek volna apró hibái, de összességében azért nem olyan rossz rendszer. Akinél hibát okoz az lehet nem egy mai hardverekkel szerelt gép. Bár az ez előtti gépem ami az adatlapomon is van is használtam több mint egy hónapig 10-el és gond nélkül ment, pedig az még 775-ös platform volt.

Ezt nem leszólásként írom, hanem szimpla vélemény a 10-ről.
0
0
0
0
neOnOxd avatar
@jokko: amióta van win10 azt használok, 1x raktam újra hdd-ről ssd-re váltás miatt de soha semmi ilyen gondom nem volt 😃
és attól hogy szeretné használhatóbbá tenni a parancssort még nem akar linux lenni, inkább örüljünk, hogy olyan dolgot próbálnak frissíteni amihez kb 15 éve nem lett semmi se javítva
0
0
0
0
jokko avatar
@neOnOxd: kb 15 éve volt használható a Windows .. Most meg a csapból is az folyik hogy mekkora király a win10 és mindenki el akarja hitetni az emberrel hogy milyen jó holott egy kalap szar
0
0
0
0
neOnOxd avatar
@jokko: fejtsd ki kérlek, hogy miért egy kalap szar, a jelenlegi legjobb asztali operációs rendszer játékra/kreatívkodásra/munkára 😃
0
0
0
0
jokko avatar
@neOnOxd: Amúgy minden asztali operációs rendszerre eddig azt mondták hogy a legjobb emlékszem a vistára ódákat zengtek anno róla hogy mekkora csúcs mondjuk service pack 2 után már használható volt.

Mondok 3 olyan dolgot am szerintem hatalmas szarrá teszi a win 10-et

1, fiók kezelés (hót bugyuta módon mint egy email fiók el felejtettem jelszavam 3 választható kérdés
egyszeri telepítésnél nincsen gond de ha rendszergazda vagy akkor azért 50 gépnél elég szívás tud lenni)

2, A nagy frissítéseknél gyakorlatilag a teljes kernert cseréli így lényegében egy új win 10 kapunk csak hogy előfordult hogy bizonyos programok nem működtek megfelelően vagy sehogy ez már önmagában is egy alá.

3, Undorító üzletpolitika ami a win10 et körbe öleli szerettem volna egy frissebb c# fejlesztő környezettet telepíteni win 8.1 alá. de! A fejlesztő környezet meg szabta hogy win 10 melyik verzióira tudok írni apit vicc az volt mikor próba képpen egy message box os progit ítam ki dobta azt a hibát dibug módban hogy ön nem megfelelő verzíót használ ezért hiba lépett fel .. tehát microsoft annyira nem támogatja a még elvileg támogatott rendszereket (7 8.1) hogy a saját fejlesztő környezeteibe még csak programot se hagy írni rájuk ... De a c#2010 es kiadásban xp-től win10 ig oda vissza lehet programozni
0
0
0
0
sudosu avatar
@jokko: 1. Ha rendszergazda vagy, akkor sose említenéd ezt meg. Merthogy ha rendszergazda vagy akkor
[list]
50 Gépnél valószínűleg Active Directory-t fogsz használni vagy bármilyen csoportházirend manager-t (Windows esetén)
Nem felejted el a Supervisor jelszavát
Meg lehet oldani a Windows Login-t ha van hozzáférésed a fizikai géphez, vannak Live CD-k amin bebootolsz és letudod resetelni az admin jelszavát
[/list]
2. "gyakorlatilag a teljes kernert cseréli" Wow, ezt honnan tudod ha van hozzáférésed a forráskódhoz, kérlek oszd meg a Github Linket.
3. Teljesen logikus hogy a .NET újabb verzióit nem fogja támogatni se a Windows 7, se a 8.1. Régen foglalkoztam már C#-al, de biztos megvan az oka annak (nyilván olyan Kernel call-ok vannak benne amelyet csak a 10 támogat) , hogy nem támogatják a legacy dolgokat. Ha nem tetszik a Microsoft üzletpolitikája válts Unix kernel based OS-ra, ott meg Mono-val jobban fogsz szívni, vagy váltasz Python-ra, C++-ra vagy Java-ra. Remélem nem Rest API-t akarsz .NET-el csinálni, olyan footprintje lenne neki hogy eszem megáll.
0
0
0
0
jokko avatar
@sudosu: Tudod egy rendszergazdának még lehet úgy is munkája egy külső intézményben hogy köze nincsen az ottani tartományhoz.. Köz szférában jelentős korlátai vannak a beszerzéseknek ..

onnan gondolom hogy rendszert szinte teljesen le cseréli egy frissítés hogy egy adott verziót már nem is támogat .. szóval ez jelent valamit..

amúgy meg látogass el ide: http://pckartevo.probaljaki.hu/
0
0
0
0
mocika92 avatar
Ezért megéri majd xp-ről Win10-re váltani asziszem. :'D
Ez a több oldal vagy screen lenne a legjobb megoldás, a háttér már lényegtelen.
Vagy akár az ablak méretezése, pl mint a Putty-nál.
Ha szét húzom akkor átláthatóbb lesz... már amennyire.
0
0
0
0
Andasszf avatar
Windows a legjobb! 😀
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
Csak 1 kérdés. Mi tartott eddig ? Linux ban mindig is szerettem a Terminal-t
0
0
0
0
sudosu avatar
Már 20 éve se ártott volna egy komolyabb terminál kliens Windows-ba. Egyre közelebb állok ahhoz, hogy váltsak munka céljából Windows-ra, hát 2019 SEM a Linux Desktop éve, viszont szükségem lenne pár alap dologra amit csak Linux disztrókon találok meg.
Már a Visual Studio code is támogatja rendesen (igaz még béta) az SSH developmentet Python-al, minden működik remote intelisense, debugging, pip stb... Szóval így tudok úgy Linuxra fejleszteni rendesen, hogy nem kell egy instabil grafikus felületet használnom és nem kívánok több 100 ezer forintot kiadni egy Mac-ért (A hackintosh megint egy nem túl barátságos vállalkozás számomra).
Szóval mindenképp üdvözlöm ezt a funkciót mint Linux backend fejlesztő.
0
0
0
0
Danikika94 avatar
Nem rossz így legalább lehet egyre közelebb kerül majd az hogy a gép egyszerre legyen egy gamer gép és a linux subsystem miatt egy Steam caching szerver is (és ez csak 1 a millió felhasználási lehetőség) lehet egyszerre 😀
0
0
0
0
KENI07 avatar
minimum 4 gb rammal több kell egy átlag gépbe 😂
0
0
0
0
💬 2
Danikika94 avatar
@KENI07: Szerintem nem feltétlen 😃
0
0
0
0
19ati93 avatar
@KENI07: 2 is elég ha csak netezget az ember egy picit nem sok tabbal.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció