G2A: az inaktivitás is költségekkel jár

Szerző: xoki | 2018. December 25. | hír | 77 hozzászólás

Az utóbbi időben több negatív kritika is érte a digitális játékok terjesztésével foglalkozó oldalt, a G2A-t. A G2A-n bárkinek lehetősége nyílik felhasználatlan játékkulcsok eladására, viszont sok esetben nem teljesen legális eladásról van szó. A kulcsok érvényessége, illetve forrása sok esetben leellenőrizhetetlen, emiatt korábban néhány fejlesztő inkább a lekalózkodást javasolta a G2A-n való vásárlás helyett. Ettől függetlenül megbízható árusoktól rengeteg olcsó játékot is be lehet szerezni az oldalon.

A korábbi botrányok után most bevezették az inaktivitásért járó költségeket, amely sokaknál kiverte a biztosítékot.

Egy Reddit felhasználó kiposztolt egy képet, amely azt ábrázolja, hogy a G2A figyelmeztette az említett felhasználót, hogy közel 180 napja nem lépett be az oldalon. A 180 napos inaktivitást követően 1 eurós levonás fog bekövetkezni, illetve minden további hónapban szintén 1 eurót vonnak majd le, ha az adott felhasználó nem lépett be a felhasználói fiókjával. Az összeg nem nagy, de ettől függetlenül sokan nem tartják korrekt lépésnek az inaktivitásért felszámolt költségeket.

Sokakat meglepett ez, viszont a G2A Pay Terms and Conditions tisztán és érhetően leírja a fentieket, valamint a Reddit poszt kapott egy hivatalos választ is ezzel kapcsolatban.

Ha a figyelmeztetést követően beléptek az oldalon, akkor ismét lesz 180 napotok újra megtenni azt mindenféle levonás nélkül. A G2A szerint a felhasználói fiókok fenntartása pénzbe kerül, ezért van erre szükség, de a közösség szerint ez egyszerűen nevetséges.

Hozzászólások: 77
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
tivike avatar
PayPal-on letiltottam, azt annyi. Amúgy törlés lesz. Amúgy is a kinguin-en vásárolok inkább. Bár már onnan sincs mit vennem. Ami kellett régebbi játék az már megvan, az újabbak meg nem olcsóbbak annyival. Inkább steam és ha baj van akkor tudok refundolni.
0
0
0
0
💬 2
Csicso avatar
@tivike: Szerintem bármilyen automatikusa pénzlevételt tiltani kell pl. sok panasz volt, hogy az Avast - vagy más védelmi szoftver - valamiért azt hitte, hogy hosszabbítani akar az ügyfél és levonta a következő évi összeget is. Jöjjön egy email a levonási/befizetési stb. igényről és majd manuálisan döntök.
0
0
0
0
tivike avatar
@Csicso: Nincs is engedélyezve, csak a steam. Az az egy amire így van engedélyezve a paypal.
0
0
0
0
no avatar
Én is töröltem, de én már egy jó ideje az instantgaminget használom.
0
0
0
0
ShironHD avatar
Eléggé felháborító!
Jöhetne a helyükre egy olyan cég, ami garantálja a hasonlóan olcsó árakat, de nem árul zsákbamacskát és rejtett költségeket sem vonnának le az emberektől
0
0
0
0
💬 2
ichigo23619 avatar
@ShironHD: instantgaming, hrkgame és gamivo
ezt a hármat tudom ajánlani amik eléggé megbízhatók.
0
0
0
0
ShironHD avatar
@ichigo23619: Köszi szépen, megnézem mindet!
0
0
0
0
gamerINSANEdad avatar
Mégis honnan vonnak le ezek a parasztok? Idióta barmok.. 😆 Mindenesetre töröltem is ezt a rongy fiókot. 😜 Anyjuk picsáját!!
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@gamerINSANEdad: Mondjuk megléphették volna azt is, hogy a fiókodhoz tartozó egyenleg megy mínuszba, és bármely vásárlás előtt előbb azt kell kiegyenlíteni. 😆
0
0
0
0
gamerINSANEdad avatar
@Palanova: Életemben nem vásároltam onnan és amióta tudom, hogy sok kétes eredetű kulcsot árultak, le is mondtam a valamikori vásárlás tervéről. Nem nagy veszteség. Maradok a Steam-nél és társainál. 😆
0
0
0
0
no avatar
Érdekes probléma ez a kulcsbiznisz, de véleményem szerint a kiadók a felelősek a kialakult helyzetért. Piacot hoztak létre a kulcsok bevezetésével, megkapták amit akartak. Csináltak egy piacot csak éppen más is szerez rajta hasznot, nem csak ők. Véleményem szerint meg lehetne oldani az egész helyzetet a látható, cserélhető, eladható kulcsok nélkül is (simán megszüntetni a kulcsokat, mint felhasználó által olvasható, ez által kereskedhető adat; de valamiért mégsem lépik ezt meg - vagyis még így is van nekik rajta haszon, hiszen 0€-ba kerül egy digitális másolata egy 60€-s játéknak, így ha azt nem is 60€-ért veszik meg, hanem 10€-ért, és azt adják tovább 30€-ért, a kiadó máris kap 10€-t és ennyi - pusztán a haszon miatt vannak még kulcsok). Ezzel egy lépésben bezárulna a kapu a lopott bankkártya-adatokkal vásárolt játékokon keresztüli pénzmosásnak (már amennyire ilyen létezik és megéri), illetve a regiók közötti kulcsbiznisz is megszűnne, amiért úgy sírnak a kiadók és a vásárlók is, bár arra van más megoldás is (egységes ár mindenhol).

Szintén érdekes, hogy a digitális kort milyen gyorsan magáévá tette a kiadók kereskedelemmel foglalkozó részlegei, míg a szerzői és egyéb hozzá kapcsolódó jogok még mindig kb a múlt század közepét idézik, vagyis ha lemásolsz valamit, akkor meglopod a kiadót és a készítőt. Más kérdés hogy a lopás mint fogalom nem állja meg a helyét ebben a formában, és ezt az elmúlt 30 évben nem is tudták feldolgozni, sem újragondolni. Ettől függetlenül természetesen büntetni kell az ilyen jellegű viselkedést, viszont a jelenlegi szabályok során a kiszabható büntetés irreálisan magas.

Érdekességként a BTK talán ide vonatkozó része:
Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése
385. § (1) Aki másnak vagy másoknak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait vagyoni hátrányt okozva megsérti, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a szerzői jogról szóló törvény szerint a magáncélú másolásra tekintettel a szerzőt, illetve a kapcsolódó jogi jogosultat megillető üreshordozó díj, illetve reprográfiai díj megfizetését elmulasztja.
(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését nagyobb vagyoni hátrányt okozva követik el.
(4) Ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését
a) jelentős vagyoni hátrányt okozva követik el, a büntetés bűntett miatt egy évtől öt évig,
b) különösen nagy vagyoni hátrányt okozva követik el, a büntetés két évtől nyolc évig,
c) különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva követik el, a büntetés öt évtől tíz évig
terjedő szabadságvesztés.
(5) Nem valósítja meg az (1) bekezdés szerinti bűncselekményt, aki másnak vagy másoknak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait többszörözéssel vagy lehívásra történő hozzáférhetővé tétellel sérti meg, feltéve, hogy a cselekmény jövedelemszerzés célját közvetve sem szolgálja.


A vagyoni hátrány
a) ötvenezer-egy és ötszázezer forint között kisebb,
b) ötszázezer-egy és ötmillió forint között nagyobb,
c) ötmillió-egy és ötvenmillió forint között jelentős,
d) ötvenmillió-egy és ötszázmillió forint között különösen nagy,
e) ötszázmillió forint felett különösen jelentős.


De vissza a G2A lépéséhez.
Remélhetőleg az ilyen jellegű ötletelések nem jutnak túl a G2A-n és a többiek meglátják hogy a G2A mennyire "jól" járt ezzel az ötletével (ha elég nagy kritikus tömeg törli az accountját talán lesz hírértéke is ennek a remek ötletnek ahogy visszafelé sül el).

Más kérdés, hogy a fiók karbantartás igenis pénzbe kerül, de azt a szolgáltatást az adott online játék esetében a játék ára tartalmazza, Steam esetében meg a Steam saját százalékából van fizetve, amit közvetve a kiadó fizet, amit közvetve szintén mi, játékosok, hiszen semmi sincs ingyen. Google szolgáltatásokért meg a saját adatainkkal, böngészési szokásainkkal fizetünk és eltűrjük a töménytelen mennyiségű reklámot amit naponta az arcunkba tolnak emiatt a különféle weboldalakon keresztül.
0
0
0
0
💬 7
susguy avatar
@Palanova: Milyen alternatívád van a kulcsokra? Azon kívül hogy "ne legyenek", ami önmagában egy baromság.
Mit adnál helyette dobozos játékoknál? Mit adnál helyette más (támogatott) oldalakon vásárolt játékoknál amit aktiválni kell valamilyen platformon (pl. Steam)?
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Dobozos játékban, mondjuk a telepítő lehetne benne mint a régi szép időkben. Most sem lenne nagy kaland megoldani, hogy legalább egy telepítő dvd legyen benne vagy egy 1-2 GB-os pendrive, amin maga az előtelepítő van. A többit meg lehúzza telepítés során a netről, ahogy régebben is, amikor még úgy terjedtek a játékok hogy bementél a boltba, megvetted, majd otthon feltelepítetted, majd patchelte magát és utána tudtál online játszani vele. Dobozos verziókat most is kell gyártani, szállítani, tárolni, terjeszteni, semmivel sem lenne több munka vele így, hogy a dobozban nem egy papírfecni van rajta egy kulccsal, hanem a tényleges telepítő. Persze így 1-5€-val drágább az előállítási költség, de ha nem akarnak fekete és szürke piacot akkor ezt le kell nyelniük. Amit persze nem fognak, át fogják hárítani a vásárolóra, de mint fentebb írtam az egész kulcsos balhét nem fogják megszüntetni, mert nem érdekük amíg haszon van belőle nekik, nulla munkával.

A Steam szerintem bőven nevezhető mainstream platformnak ezen a téren a többi kiadó saját megoldásival egyetemben, így ott nem hiszem hogy változás kellene. Ha a kiadók megszüntetik a kulcsok forgalmazását előbb utóbb el fognak fogyni az aktiválható kulcsok.
Más oldalaknál meg (pl.: Humble) az accountokat kell összekötni, amire most is lehetőség van, így ha veszel magadnak az adott accountra aktiválódik amivel veszed.

Hardverhez adott játékok esetében meg a hardvergyártó leadja kiadónak a hardversorozatszámokat és a kiadó saját alkalmazásán keresztül tudja azt monitorozni. Így ha valaki olyan hardvert vesz amihez jár egy cím azt a kiadó alkalmazásboltjában ingyen megkapja és hajrá. És ebbe még a Steam is belefér. Márpedig jellemzően kevés olyan felhasználó vesz VGA-t amihez játék is jár akik nem rendelkeznek semmilyen szoftverbolthoz hozzáféréssel. De ha mégis így lenne, kb 8 perc egy új hozzáférés készítése.

Nekem személy szerint nem hiányoznának a kulcsok és az azokkal járó "szükséges" kényelmetlenségek. Egyszer végigzongoráztam az összes dobozos játékom kulcsát a Steamen, így nagy részük meglett online is, és inkább letöltöm ismét, mint DVD-ről telepítem, patchelem. Számomra ennyi haszna volt a kulcsoknak.

De megértem ha valakit kellemetlenül érint hogy ez a kiskapu is bezárulna előtte. Nem vagyok a kiadók pártján ebben a kérdésben sem, de nem vagyok híve a kulcsokkal való visszaéléseknek sem.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Azt kifejtetted hogy a "ne legyenek kulcsok" az szerinted baromság.

Milyen érvek vannak a kulcsok létezése mellett?
Mi a gyakorlati hasznuk?
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova: Benne volt a kérdésemben. Lehet a platformokon kívül más üzletekben is játékot venni, legyen az online vagy egy rendes "fizikai" bolt.

DVD drágább lenne, felesleges szemetet termel, és annyira nincs divatban hogy egy jó ideje már gépekbe sincs értelme rakni külön meghajtót erre a célra. A pendrive pedig jóval drágább lenne, és még több felesleges szemetet termelne, elvégre minden egyes dobozhoz külön pendrive kéne...

Humble Bundle egy időre valóban ezt csinálta. Nem adott kulcsokat, csak össze kellett csatolni a Steam fiókoddal. Egy idő után el is dobta a rendszer támogatását a Steam, ugyanis számos biztonsági problémával járt. Már csak ezért is ki lehet lőni azt hogy bármilyen rendszer magától aktiválja a kulcsot (legyen az online vagy fizikai tárgy), aminek viszont mindenképpen léteznie kell valamilyen formában.

A hardveres megoldás működhetne, de kétlem hogy csak azért vesznek VGA-kat (pláne nem tucat számra) hogy a mellé járó játékot viszont eladják.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Nem beégetett, hanem tovább hasznosítható pendrive, nem hiszem hogy annyira scifi lenne, csak mondjuk nem a collectors editionök része lenne horror áron, hanem alapban járna, ha fizikai formában akarod megvenni, pl az adott játék logójával. Persze hogy drágább lenne, de ha fizikai formához ragaszkodsz, annak az lenne az ára. Vagy megveszed online, olcsóbban (ami jelenleg még mindig fordítva működik: fizikai verzió nem ritkán olcsóbb, mint az online -> túl van árazva az online verzió, nem kicsit, és még ezt is keveslik a kiadók).
És mi van ha letörli a telepítőt róla? Ne törölje, ha nincs netkapcsolata (lehet írásvédett mappát is rakni amit csak kódsor ismeretében lehet törölni a kód meg persze ott lenne a csomagolásban így ha le is törli az biztos szándékos volt, nem véletlen del, de még csak nem is véletlen shift+del), vagy ha nincs az adott értékesítési platformhoz hozzáférése. De ha készít egy fiókot és pótolni akarja, az sem gond, játékhoz tartozó pendrive be és az értékesítési platform kiolvassa a pendrive azonosítóját és máris rendelkezésre áll a telepítőkészlet, fiókhoz hozzárendeli a játékot és lehet letölteni. (Néhány magát komolynak tartó alkalmazás pl hardverkulcsot kér a futtatáshoz - itt is lehetne alkalmazni ha valaki nagyon túl akarja tolni a játéka biztonságát)

Más kérdés hogy pl a játékaim DVD-jét eszemben sem lenne kidobni, így a szeméttermelés kérdése szerintem elhanyagolható. Persze, lesz belőle szemét majd 5-10-50 év múlva.

Valamilyen azonosítónak lennie kell hogy az adott rendszer kezelni tudja, de semmi szükség rá, hogy a felhasználó is olvashassa, vagy hogy máshogy fel tudja használni a kulcsot.

Hivatalos értékesítési oldal (Humble, Steam) és a kiadó saját platformja között meg oldják meg közösen, hogy a fiókok biztonságosak legyenek, hiszen erre kapják a 10-30%-ot a vásárlások után. Steam és uplay között egyelőre üzemel ez a rendszer, bár én személy szerint én nem kedvelem a uplayt, mert bizonyos esetekben sok problémát okoz.

A hardveres példát arra írtam hogy hátha éppen azt veszed elő ami miatt oly annyira létfontosságúak a kulcsok.
0
0
0
0
Csicso avatar
@Palanova: Elvileg a kiadók ezt tűzzel vassal űldözik de ha jól tudom az EU-ban SZABAD a szoftvereket tovább értékesíteni. Akármit is szeretnének a kiadók stb. csinálni.
0
0
0
0
no avatar
@Csicso: Egy kiadó ha ténylegesen tűzzel-vassal üldözné ezt a lehetőséget, akkor elve nem teremtette volna meg ennek a feltételeit. Egységes árat meg nem akarnak. És ugyanoda jutunk vissza: nem érdekük leállítani a kulcsbizniszt, mert akármilyen fogyás, jól mutat a negyedéves jelentésekben.

Az hogy szabad az megint egy kérdés, és megint egy másik kérdés, hogy ha a kulcsokat a felhasználó nem látja, akkor hogyan értékesítheti tovább...és az EU meg akarhat akármit, meg bírságolhat össze-vissza, a kiadók döntése ez. Ha meg nagyon arcoskodni akar az EU, és tovább büntizget akkor könnyen lehet hogy magának és a polgárainak fog vele ártani. Elég csak arra gondolni hogy nagy büntetgetési kedvük miatt az androidos telefonok drágábbak lesznek, a szoftverek már évek óta drágulnak...az EU is csak egy piac. Semmi több.

Persze mindent meg lehet oldani, csak elszántság és pénz kérdése.
0
0
0
0
xoki avatar
Mondjuk ennek az oldalnak is van árajánlója, ha már szóba került
https://gepigeny.hu/deals
0
0
0
0
susguy avatar
Ha már árak összehasonlítása, inkább ez:
[LINK]
Ugyanazt csinálja mint a lent említett oldal, csak jobban, és kizárja a grey market szennyeket.
0
0
0
0
💬 1
ShironHD avatar
@susguy: Meglesem, köszönöm
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Csak nem az Electronic Arts-tól tanulnak? 😊
Amúgy meg igen, ilyen oldalak esetében nem kell ezen meglepődni.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
Még1 indok a Kinguin ra 😃
0
0
0
0
💬 4
19ati93 avatar
@YoRHa 2B: Az se sokkal jobb. 😆 Sőt néha iszonyat lassúak.
0
0
0
0
szilver avatar
@YoRHa 2B: Én egyszer vásároltam ott de 1 napba telt mire igazoltam magam hogy létező személy vagyok a supportnál 😃
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@szilver: nekem eddig nem volt gondom velük, tegnap vettem 2 játékot instant megjött a játék is nem vont le többet meg semmi, bankártyámat is elsőre elfogadta,minden működött úgy ahogy kell neki
0
0
0
0
szilver avatar
@YoRHa 2B: Nekem igazolni kellett magamat hogy nem használok vpn-t meg a lakcímkártyámat kellett megmutatnom hogy valóban ott élek ahol állítom.Mondjuk nekem fura is az ip címem lehet ezért. 😃
0
0
0
0
19ati93 avatar
Eszméletlen pofátlanság.
0
0
0
0
FrostnovaZ avatar
Én is töröltem magam... már egy ideje amúgy is közvetlenül steam-en vásárlok (azzal az évente 1-2 alkalommal 😃 )
0
0
0
0
MaximumGame avatar
Én töröltem a profilom 😉 Szerintem jobban jártak volna ha offline megmarad nekik 😀
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
Nekem meg nemrég a paypal-es vásárlásom után minden figyelmeztetés nélkül beállította a premium (vagy mi) havidíjának automatikus kifizetését. Lehet hogy ott volt valahol az opció automatikusan bepipálva, és én nem vettem észre, de ez nem így működik. Még jó hogy küldött emailt a paypal, így egyből ki tudtam kapcsolni. De legalább az árak jók, rohadt olcsón vettem meg az új ETS2 dlc-t.
0
0
0
0
susguy avatar
Nem is számítottam ennél jobbra egy olyan oldaltól ami lopott kulcsokra specializálódott, de ez tetszik tőlük 😆
0
0
0
0
_AsheXp avatar
allkeyshop összehasonlitja az öszes g2a-hoz hasonló oldalt, és árak szerint rendezi, tudom ajanlani mindenkinek😀 g2a altalaban a legdragabb szokott lenni. Jóideje már csak így veszek játékot
0
0
0
0
💬 5
unknown avatar
@_AsheXp: Köszi a allkeyshop.com ajánlást!.. ;-)
0
0
0
0
_AsheXp avatar
@unknown: Nincsmit 😃
0
0
0
0
Belchior10 avatar
@_AsheXp: Jó kis oldal, én is azt használom.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@_AsheXp: Köszi 😀 én sem ismertem !
0
0
0
0
19ati93 avatar
@_AsheXp: Én is többször használtam ezt az oldalt, egész korrekt az összsehasonlító része.
0
0
0
0
FoLey avatar
Én instant-gaming oldalról is szoktam vásárolni,de erről nem csak batman játék miatt volt megvásárolva. Töröltem a fiókomat így legalább nem kell ezen rágnom.
0
0
0
0
TheMenkuPocok avatar
És pontosabban honnan is vonják le ezt az összeget? Ez nekem nem annyira világos. Van felhasználóm de nagyon rég nem használtam már.
0
0
0
0
💬 2
Twist avatar
@TheMenkuPocok: A felhasználói fiókod alá feltöltött egyenlegedből vonják. Ha nincs, akkor levonás helyett inaktiválnak.
0
0
0
0
TheMenkuPocok avatar
@Twist: Köszi, akkor lehet én is törlöm a fiókom, nem éri meg tartani.
0
0
0
0
enslaved avatar
Soha nem vásárolok ilyen oldalakról, erre ott a steam, uplay, origin, stb. azok ráadásul biztonságosak is.
0
0
0
0
💬 32
Andor1997 avatar
@enslaved: És jóval drágábbak is 😂
0
0
0
0
Andor1997 avatar
@enslaved: Nagyon egyszerű....attól kell venni,akinél látod ,hogy még sok van,és sokan adtak pozitív értékelést.De ha még úgy sem bízol meg bennük ,akkor kérhetsz érték biztosítást ,amivel visszaadják a lóvét,ha nem jönne a kód meg.
0
0
0
0
susguy avatar
@Andor1997: Nagyon egyszerű, nem ilyen helyekről vásárlok és nem kell ilyenekkel szenvednem hogy zsákbamacskát vegyek lopott kulcsokkal. Csak megveszem a játékot és kész.
¯\_(ツ)_/¯
0
0
0
0
Andor1997 avatar
@susguy: Nyilván ha ritkán veszel ,és összegyűjtöd a sok pénzt rá Spoiler!
Mert azért a mai játékok nagy része nem olcsó.
,akkor érthető persze természetesen.Ellenben ezek az oldalak,mint a G2A ,InstantGaming,vagy Humblebundle,amit a Gépigény oldal is reklámoz ,csak hogy párat említsek a sok közül ezzel foglalkoznak,napi több száz/ezer tranzakciót bonyolítanak le.G2A-n is attól kell kódot venni,akinek a neve mellett a megbízhatóság magas ,és sok játékkulcsa van,ami szintén ki van írva.Nem kamuból vannak ezek az adatok ott.Ráadásul lehet kérni egy értékvédelmi opciót,mellyel visszaadják a teljes pénzt,ha nem kapsz kódot,és az esetek nagy részében még így is jóval olcsóbban hozzájutsz a játékokhoz,mint eredeti vevő helyükön.És egyébként is akinek sok kulcsa van ,valószínű nem lopta ,főleg ha jó értékelései vannak.Egyébként ez igazából a játékgyártóknak is azért nem tetszik,mert olcsóbban kelnek el a játékok ,és ez nekik veszteség.
0
0
0
0
susguy avatar
@Andor1997: Kezdjük ott hogy a Humble Bundle és a G2A még csak viccből sem vonható egy kalap alá. Az egyik egy támogatott viszont eladó, aki a bevétele jelentős részét különböző segélyeknek nyújtja át, míg a másik egy nem támogatott viszont eladó aki egyrészt a lopott kulcsokkal való visszaélést használja ki, másrészt (ahogy a cikk is bizonyítja) a saját vásárlóit is.
Az csak a probléma egy része hogy külön protekciókért kell fizetni, vagy hogy egyáltalán lehetőség van arra hogy visszavonják a kulcsot, ami még a "legmegbízhatóbb" viszonteladónál is megtörténhet, mert még mindig jog nélkül árulják a kulcsokat, bármikor visszavonhatják.
Nem csak azzal van baj, hogy olcsóbban kelnek el ilyen oldalakon a kulcsok. A baj az, hogy az ilyen oldalak platformot adnak a lopott kulcsoknak, ami nem hogy pénz veszteséget okoz az indie cégeknek, de plusz költséget is. Teszem azt egy kis suttyó orosz paraszt gyerek lopott kártyával vesz tucat számban (enyhébb esetben) egy indie játékhoz kulcsokat. A kártyalopást utólag bejelentik, a pénzt visszautalják, viszont ez (az alap tranzakció díján kívül) rengetek költséggel jár a banknak, amit az adott indie cégtől vonnak le.
Nem "olcsóbban kelnek el a játékok". Nem csak "pénztől esnek el". Nagyobb összegeket kell fizetniük olyan kulcsok után amit nem is ők adtak el.
[LINK]
0
0
0
0
Andor1997 avatar
@susguy: Nos egy részről ,mint bárhol máshol:
1.Akinek sok kulcsa van biztos nem lopott,legalábbis mindnek nem az.
2.Az oldal ettől függetlenül sem feltétlen negatív dolog.Ha valaki olcsóbban felvásárol sok kulcsot ,majd eladja kis haszonnal,de olcsóbban ,mint amennyi a ténylege ár,az egy korret üzletpolitika.
3.Lopott kulcsok,de hogy lopják őket,hogy generálnak lopott kulcsokat?Inkább akkor azokat kellene elkapni ,akik ilyet csinálnak,mert valószínű ők cégen belül vannak.Ha meg nem,akkor abban a rendszerben van a gond,ahol ez megtörténhet.
0
0
0
0
susguy avatar
@Andor1997: 1. Már ott baj van hogy "nem biztos hogy lopott". Egy rendes üzletben megvásárlod a terméket és kész, nem kell külön hozzátenni hogy "nem lopott". Legyen az az esély bármennyire is csekély, ha van rá esély, az rossz.
2. Ha csak erről szólna az oldal, akkor korrekt lenne. Viszont nem csak erről szól az oldal, esélyt adnak a visszaélésre, amit ők is kihasználnak.
3. Nem generálnak lopott kulcsokat, és nem cégen belül történik. Ismétlem (és még mindig ott a cikk amit küldtem, ha vennéd a fáradtságot elolvasni):
Jóska lopott kártyával vesz X kulcsot, eladja őket G2A-n. Bank bácsi látja hogy lopott kártyával történt a tranzakció. Visszavonja a tranzakciót, ami egyrészt elveszi a fizetett összeget (magyarul egy fillért sem kap az eladásokból), másrészt külön díjjal jár, amit szintén az eladó féltől von le. Végeredményben a cég olyan eladásoktól veszett el amivel Jóska pénzt keresett, és még fizetnie is kellett a tranzakció visszavonásáért.
[LINK]
0
0
0
0
szilver avatar
@susguy: Ez a lopott kulcsozás nálad valami rögeszme?Azért mert vannak olyan accountok amik ne adj isten tényleg ebben mesterkednek még nem kell leírni az egész oldalt,az összes kereskedőt.Sokan pl leárazáskor vesznek direkt sok kulcsot majd az akció végén pedig kicsit rádobnak és eladják őket.Csak egy példa volt hogy nem garancia az amit beszélsz.De annak ellenére hogy mennyire zavar téged és rühelled az oldalt,eléggé aktívan foglalkozol a témával.
0
0
0
0
susguy avatar
@szilver: Ha egy oldal szándékosan ad platformot a lopott kulcsoknak hogy kihasználhassa azt és a saját vásárlóit, ezzel rongálva rengeteg indie céget, akkor teljesen jogosnak tartom hogy leírjam az egész oldalt és azt aki ezek tudatában is támogatja őket. Az ilyeneket nem "véletlenül engedi át a rendszer" hogy eladhassanak.
Aktívan foglalkozok a témával mert erős véleményem van arról amit az oldal művel, aminek (a vásárlói nagy részével ellentétben) én utána néztem és tisztában vagyok vele.
Csak hogy példát is mutassak:
[LINK]
0
0
0
0
szilver avatar
@susguy: Erről nem az oldal tehet.És nem az oldal szervezi be az ilyen illegális ötleteket.De szerintem hagyjuk a vitát.Mert nincs értelme és úgysem tudsz mit tenni ellene.De ilyen szempontból a skinek-el kapcsolatban ugyan ez a helyzet,csak visszafele,merthogy ugye azt is betudod szerezni steamen kívül olcsóbban és kitudja honnan való aztán steamen meg értékesíted jó pénzért,mert ugye ott drágább mindennek az árfolyama alapból.Akkor ennyi erővel a steamet is okolhatod hogy teret enged ilyennek.Akkor most mi is van?(költői kérdés volt)Inkább hagyjuk tényleg,nevetséges ezen görcsölni ahogy látom már. 😆
0
0
0
0
susguy avatar
@szilver: Erről az oldal tehet, szándékosan használják ki. Nem véletlenül kerülik azokat a szűrési rendszereket amikkel ki lehetne ezeket küszöbölni. Nem hülyék.
Persze nyílván kényelmesebb azt hinni hogy semmi gond nincs az ilyenekkel.
Ha nem érdekel akkor nem szólsz hozzá.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Andor1997: Nekem nem ér annyit hogy esetleg bannolják a fiókomat, meg aztán még ott van a 3 gyerekem is akiknek szintén rengeteg játékuk van, és volt már rá állítólag példa hogy account törlés volt ha nem az eredeti helyről lett a játék megvéve. Jól van ez így, nem kenyérre kell amit rászánok😉
0
0
0
0
Andor1997 avatar
@enslaved: Idézek a cikkből egy mondatot:"Ettől függetlenül megbízható árusoktól rengeteg olcsó játékot is be lehet szerezni az oldalon."
Van ahol bőven áron alul adják a játékokat ,és igen,megbízhatóak ,naponta több ezer tranzakció megy végbe,aki folyamatosan megteheti ,hogy játékokat vesz,az ilyen helyekről veszi, sokkal olcsóbbak a játékok.Bár ha nem veszel rendszeresen játékokat akkor érthető,vagy mondjuk random megveszed nem tetszik akkor vissza is adhatod steamen nyilván ez igaz,de attól függetlenül nyilván amit tuti megveszel és kell ,azt kell ilyen helyről vásárolni,de azért akkor sem mindegy ,hogy mennyit fizet ki egy játékért az ember.
UI:Játék fiókot ilyenekért nem szoktak bannolni/törölni,leges legvégsőbb és legritkább esetben törlik azt az egy játékot és ennyi,lopott kulcsokért meg azokat büntetik,akik kiadták ,nem azt ,aki megvette,hiszen az semmi képen sem hibás, ezek az oldalak ilyenekkel foglalkoznak,és csak az lehet a felelős ,aki eladja.Amúgy sem értem ,hogy hogy lehet kulcsot lopni,gondolom valami belső alkalmazott kiadja ,vagy mi....
0
0
0
0
enslaved avatar
@Andor1997: Köszönöm a tanácsaidat, látni hogy a jó szándék vezérel, de én inkább kiadok havonta akár 100-150 ezret is játékokra minthogy egyszer megjárjam én vagy valamelyik gyerek.
0
0
0
0
szilver avatar
@Andor1997: Eddigi legnagyobb árkülönbség amit láttam és megvettem az a Savage Lands-nál volt.Steamen 6valamennyi g2a-n meg 0,54eu volt.De annyit is ér a játék.
0
0
0
0
szilver avatar
@enslaved: 99-100% Értékelésű kereskedőktől nyugodtan vásárolhatsz.A ,,lopott,, termékeket nem azok az accountok árulják.Kb ugyan az mint egy hardverapró,ott is csak sok pozitív értékelést kapott egyéntől ajánlott venni valamit első sorban.Valahogy hasonlóan kell kezelni ezt is 😉
0
0
0
0
enslaved avatar
@szilver: Lehet, de én akkor is maradok a hivatalos oldalaknál. Ha valami nagyon nem tetszik akkor vissza is kérheted az árát, ezt ilyen oldalakon nem tudod megtenni.
0
0
0
0
szilver avatar
@enslaved: Igen tudom.Szerencsére nem fordult még velem elő ilyen hogy nem tetszett volna valami.Mindig körültekintően vásárolok,és csak amik érdekelnek igazán olyat vásárolok.PL ilyen megjelenés után másnap nem csapok le semmire sem amíg nem jártam utána alaposan hogy tényleg olyan mint amilyennek kinéz.Jobban RPG és Survival fan vagyok egy két videó,cikk alapján átjön a lényeg.Pl Elex,The Forest,Long Dark,Rust,Conan,Monster Hunter World...stb.Ezek adták magukat ránézésre is és nem is csalódtam vásárlás után sem bennük.Persze ami késik az nem múlik. 😀
0
0
0
0
enslaved avatar
@szilver: Akkor olyan vagy mint a 3 10 éves gyerekem, ők is az ilyen építkezős, túlélős játékokat szeretik. Ezekben az a legszebb hogy mindegyikből 3 példányt kell vennem, főleg hogy együtt tudjanak játszani co-op módban😀
0
0
0
0
szilver avatar
@enslaved: Uh hát igen.3 gyereknél már költségesebb a dolog jóval.Főleg hogy még külön gép is kell nekik ha már co-op módban játszanak.Gép fejlesztéskor nem szokott vita lenni hogy most ki mit kapjon a géphez?Vagy ezt hogy oldod meg? 😀
0
0
0
0
enslaved avatar
@szilver: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
no avatar
@enslaved: Már vártam kolopele, hogy mikor irod le a a gépek paramétereit. :-)
0
0
0
0
enslaved avatar
@norbi18: Neked valami problémád lehet ahogy elnézem, sok volt a kannás bor?
0
0
0
0
enslaved avatar
@szilver: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
szilver avatar
@enslaved: Ömm mostmár nem egészen értelek.a törölt hozzászólásodban más alkatrészeket írtál. 😀
0
0
0
0
no avatar
@szilver: Fura egy szerzet. Szerintem nagy kamus, minden oldalon fen van mas nevekkel es ezt nyomja mindenhol, hogy 3 gyereknek legjobb gepek meg hogy minden jatekbol 3 peldanyt vesz meg a story gamekbol is hiaba azokba nem lehet co-opozni. Meg, hogy o nem banja ha nehez egy jatek csak legyen benne microtranzakcio hogy gyorsan tudjon fejlodni es ne kelljen kinlodjon a fejlodessel. Akar havi tobb szazret is kolt igy jatekra. Meg mobiljatekra is beletesz tobb 10 000-ret.
0
0
0
0
enslaved avatar
@szilver: Inkább töröltem az egészet, sajnos minden oldalon vannak kötözködők. Jó gépeik vannak, legyen elég ennyi.
0
0
0
0
susguy avatar
@enslaved: -
-"Valami baj van a rendszerrel, ma már négy hülyegyerek is belém kötött az oldalon..."
-"Arra nem gondoltál hogy nem a rendszerrel van a baj?"
-"Na, még egy..."
0
0
0
0
enslaved avatar
@susguy: -Vigyázat, egy őrült szembe megy a forgalommal!!
-Egy? Hiszen mind szembe jön.
Lényegében te sem csináltál mást idáig csak kötözködtél, vannak akiknek ez a lételemük minden oldalon.
0
0
0
0
szilver avatar
@enslaved: Nem kell ezt ennyire komolyan venni.Mindenki kötözködik néha egy kicsit.Én is beleálltam Miltonba elöbb,ha lehet annak mondani ezt,előfordul.De inkább csak sok mindenben nem értünk egyet.Nem vagyunk egyformák,valaki érzékenyebb lehet valaki nem.Reagálás kérdése.Persze egy alap kulturális keret nem árt ha van hogy ne menjünk át alpári stílusba.
0
0
0
0
enslaved avatar
@szilver: Mint a politikában, ott lehet még jókat társalogni kulturált hangnemben😀
Valóban, egyet érteni nem feltétlenül kell, csak nem mindegy a stílus.
0
0
0
0
susguy avatar
@enslaved: Kettőnk közül nem én vagyok aki folyton meglepődik ha nem értenek vele egyet.
0
0
0
0
enslaved avatar
@susguy: Nem kell feltétlenül egyetérteni, csak tiszteletben tartani a másik véleményét.
0
0
0
0
Tyrion Lannister avatar
Én töröltem is a fiókomat, úgysem nagyon szerettem a g2a-t.
0
0
0
0
💬 1
MaximumGame avatar
@Tyrion Lannister: Úgy Úgy én is 😃 kell a francnak 😃
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció