Ezúttal az AMD Ryzen gamer PC-ket és CPU-kat szemelték ki a bányászok

Szerző: xoki | 2021. November 13. | hír | 31 hozzászólás

A bányászok, haszonlesők, illetve a chiphiány és a videókártyák iránti magas kereslet miatt szinte alig lehet hozzájutni egy jobb grafikus kártyához, arról nem is beszélve, hogy a magas árak miatt már a tolvajok is kiszemelik maguknak a szállítmányokat.

A legfrissebb információk szerint sajnos a Ryzen CPU-kra is hasonló sors várhat, mivel a „Raptoreum” kriptovaluta felemelkedésével ezeket is bekebelezhetik majd a bányászok. Beazonosították, hogy az AMD Ryzen 9 3000 és 5000 processzorok a legjobb kriptovaluta-bányász chipek a 64 MB L3 cache miatt, mivel az tökéletesen megfelel a Raptoreum bányászatnál előforduló terheléseknél.

A Ryzen 9 5900X egyike a piacon lévő legjobb gaming CPU-knak. Amennyiben a bányászok részéről is keresettebbé válik, akkor sajnos jelentős árnövekedéssel és hiánnyal kell számolnunk. Sajnos mindez valószínűleg sokkal jobban kihathat a Zen 4 Ryzen 6000 szériára, mivel azt a pletykák szerint 192 MB L3 cache jellemzi majd.

Az Nvidia azért állt elő az LHR szériával, hogy a bányászok számára kevésbé csábító kártyák kerüljenek piacra. Ezzel szemben az AMD és az Intel egyelőre még nem implementált hasonló megoldást a processzoraikba és GPU-ikba. Mindenesetre az Nvidia RTX 4000 GPU-k valószínűleg szintén hasonló bányászteljesítény-limitáló technológiával érkeznek majd.

Hozzászólások: 31
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
pinkyke avatar
jövőre mindenki konzolos lesz azt nem kell fejleszteni folyton és csak 1x kell kiadni érte pénzt.
ez a Bányász őrület sose fog megállni csak akkor lesz ennek vége ha be tiltják addig senki ne várjon semmi javulást felesleges.
2
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
Akkor veszünk intelt :D
0
0
0
0
💬 1
norby72 avatar
@YourMomIsNotMale: Csak gyorsan, gyorsan! Ki tudja mikor cuppanak arra is rá... :/
1
0
0
0
norby72 avatar
Akad még olyan PC alkatrész aminek nem verte fel az árát a bányász örület?
0
0
0
0
💬 1
bukta2 avatar
@norby72: Talán a kábelekét 😂🤣 de nem szeretném elkiabálni!
0
1
0
0
gtafun avatar
Sajnos ebből se veszek,így megmarad a pénzem HaahAhh Spoiler!
-hAhh https://1.bp.blogspot.com/-nIJMhrXBi2w/UqJoeIRHSrI/AAAAAAAAFw0/YTQIZhHwckg/s1600/www.whak.com_pow_kapow_boom_bang_zoink_thud_crunch_comic_book_action_words.gif
.A legfrissebb információk szerint sajnos a Ryzen CPU-kra is hasonló sors várhat.
0
0
0
0
norby72 avatar
Tavaly az utolsó előtti pillanatba sikerült új gépet építeni, normális áron (pedig az idei évre volt betervezve). Most már áldom az eszem, hogy akkor belevágtam. :)
1
0
0
0
💬 3
no avatar
@norby72: Én még januárban raktam össze, de azt mondom még így is megérte.
Úgy voltam vele hogy kifizetem inkább azt a kevés pluszt amit rátett a bányászat, mintsem megvárjám hogy javuljanak a dolgok. A kártya volt húzós a maga 200K-jával (3060 Ti) de így utólag azt mondom már megérte.
Az lehet hogy a következő gépem már konzol lesz, de ez addig kiszolgál már :D
1
0
0
0
xCube avatar
@norby72: A tavalyi év vége felé (szeptember - október) akartam VGA -t újítani, de végül napoltam. Kár érte, akkor még lehetett venni RTX 3080 -at 800 Euró környékén.
0
0
0
0
norby72 avatar
@xCube: Igen, akkor kellett volna :/ :(
0
0
0
0
Arthur Morgan avatar
Hogy döglene már be ez az egész.... Áldom az eget hogy konzolra adtam a fejem PC fejlesztés helyett. Bár ki tudja mikor jelentik be , hogy pl az új xboxon vagy PS5-ön is lehet bányászni.
0
0
0
0
carl18x avatar
Tök mindegy úgy se akartam ezek után gépet fejleszteni XD
0
0
0
0
bukta2 avatar
Dejó hogy ez mind most történik! 😂 úgyse akarok most hozzányúlni a géphez egy jópár évig!
0
0
0
1
xCube avatar
Amíg ekkora szerepe van a kriptovalutáknak a fekete piacon (elsősorban a darkneten) nem nagyon lehet várni bárminemű változást.
0
0
0
0
💬 8
Thespartan avatar
@xCube: Röviden, amíg tetvedék emberek vannak ezen a bolygón, addig senki semmi jóra ne számítson.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@xCube: Igen. Lentebb ahogy írtam, lehetne ilyen-olyan módon ellehetetleníteni. Erre hivatkozva a bányászat etikai mivoltja miatt lehetne bannolni a fb-google-youtube tartalmakat, töredék hétköznapi ember foglalkozna vele. (lásd itthon ha fb-n leírod toroczkai nevét/képét kiteszed 3 nap tiltást kapsz)
Nyilván a nagyobb telepek mennének ugyan úgy, de a magánemberek részéről egy lényegesebb felszabadulást csak-csak jelentene ha nem tudnának ezekről infókat gyűjteni.
De gondolom ezek a cégek is profitálnak belőle, így meg van lőve a társadalom.
Amúgy meggyőződésem, hogy a sajtó hasonlóan gerjesztette a kedélyeket, mint a wc papír/angliai benzinfogyasztásnál.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Erről valamiféle forrásod is van? 😅
0
0
0
0
xCube avatar
@Csakos10: Miért ne lenne?

[LINK]

Ez egy jól összeszedett kimutatás, de sok egyéb forrás is létezik, plusz élőben is le lehet csekkolni a dolgot ha megfelelően védett rendszeren keresztül próbálkozol.

Jelenleg csökkenőben van a tendencia, ami annak tudható be, hogy a hatóságok rengeteg anyagi és személyi erő befektetése árán több darknet bevásárlóközpontot semlegesítettek (Alpha Bay, Silk Road, stb.). Ezeken a helyeken csak és kizárólag kriptovalutával lehet fizetni, mert azt gyakorlatilag nem lehet lenyomozni.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: És minek a segítségével deritik fel az ilyen oldalakat? Esetleg nem pont a kriptos tranzakciók alapján vagy hogyan?
0
0
0
0
xCube avatar
@Csakos10: Etikus hackerekkel, beépüléssel. A kriptovaluta alapján a legkevésbé.

Annyira sokáig nem kell keresgélni, hogy hozzáférjen az ember ilyen oldalakhoz, de véletlenül sem szabad óvintézkedések nélkül próbálkozni.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Persze eszembe sem jutott hogy ilyesmi oldalakon bárhogyan is jelen legyek. Köszi a válaszokat hasznos volt bár különös, hogy nem nagyon hallani olyan kijelentéseket a rendfenntartó szervektől, ami a kriptok ellen szólalna fel. Vagy csak itt is lemaradtam valamiről?
0
0
0
0
xCube avatar
@Csakos10:
...bár különös, hogy nem nagyon hallani olyan kijelentéseket a rendfenntartó szervektől, ami a kriptok ellen szólalna fel. Vagy csak itt is lemaradtam valamiről?


Ha nem keresel utána a témának nem jön veled szembe, ez tény. Valamiért a világsajtó nem tartja annyira érdekesnek, hogy komolyabban cikkezzenek róla.
0
0
0
0
hekli96 avatar
Tényleg megölik a PC platformot 😠
Kezdem azt érezni, hogy életemben először egyetértek azzal amit kína csinál. Kormányzatilag betiltani a pi... a kriptovalutát azt jónapot.
Nem támogatni és boltokban is elérhető fizetőeszközzé tenni.

Hogy ne csak a PC alkatrész árak miatt lehessen savazni a bányászokat. Ez az egész rohadtul leterheli az elektromos hálózatot és még ha a hálózat bírja is akkor is rengeteg energiát fogyaszt. Az energiatermelés nagy része régi, rosz hatásfokú foszilis tüzelésű erőművekben történik. Mindenki azon pattog, hogy globális felmelegedés meg karbonsemlegesség, a zöldeknek átkéne tolnia egy törvényt, hogy az EU-ban tiltsák be azt jónapot. Az meg akkora piac, hogy mindenképp visszaveti ezt az örületet.
3
0
0
0
botmunpls avatar
Amúgy mi lenne, ha egy hivatalos újság/oldal sem hozna le ilyen híreket hogy mivel mit?
Nem lehet, hogy akkor talán vissza lehetne szorítani a bányászatot, ha hírzárlat lenne, vagy esetleg a google/fb a bányászatot is hátrébb sorolja és nehezen megtalálható helyre teszi (lásd pl trump meg sok más jobbos politikussal is megtették)?
0
0
2
0
enslaved avatar
Remélhetőleg az Intel Alder Lake nem kerül erre a sorsra, egy 12700K - ra akarom majd a 10700k - t cserélni hamarosan. Azt meg el lehet szerintem könyvelni, hogy a bányászat már soha többé nem csákánnyal fog történni....
1
2
0
0
💬 1
carl18x avatar
@enslaved: Intel magának gyárt így valszeg idővel de ők lesznek átmenetileg az olcsóbb áru termékek :D
Vicces ezt kimondani, de az AMD limitálva lesz a TSMC által. Nem tud eleget gyártani, és a konzolhoz is őkgyártják a hardvereket.
0
0
0
0
tamas98765 avatar
Remélem ez a nagy bányászőrület a legvégén jól visszafelé sül el és egy centet nem fog érni 1 kriptovaluta sem, hogy a patalógus mondja rájuk nagyszerű!
1
0
0
0
💬 1
Andor1997 avatar
@tamas98765: Akár mikor is lesz ez a nap, addig még sok víz (lefolyhat) a Dunán.
1
0
0
0
Morfium95 avatar
Látom a prociknak is hasonló sorsuk lesz mint a kártyáknak. Pl. Raptoreumot csak procikkal lehet bányászni.

Hogy szakadna rájuk az ég…
0
0
0
0
💬 1
Larten avatar
@Morfium95: Az ott Szájer? :D
0
1
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció