Egy tanulmány szerint a Dota 2 közössége a legtoxikusabb

Szerző: xoki | 2019. July 28. | hír | 38 hozzászólás

Felbukkant egy új tanulmány, amelynek eredménye azt mutatja, hogy az online többjátékos játékok kedvelőinek 74%-a részesült már valamilyen fajta zaklatásban játékon belül. Az Anti-Defamation League játékokra bontva közölte az eredményeket, amely alapján a Dota 2 játékosai tapasztaltak a leggyakrabban valamiféle fizikai fenyegetést, megrögzött követést és hasonló zaklatásokat.

Az ADL tanulmányának egyik szakasza részletesen kitér ezekre a zaklatásokra 15 kiválasztott játék esetében. Ezeket a címeket mind rangsorolták is. A lista legtetején - ahogy korábban említettem - az egyik legnépszerűbb MOBA, a Dota 2 áll, ugyanis a játékosok 79%-a állítja, hogy részese volt már valamilyen bántalmazásnak. Második helyre (75%) 4 játék került, a Counter Strike: Global Offensive, az Overwatch, a PUBG és a League of Legends.

A tanulmány arra is kitér, hogy mi a zaklatások kiváltó oka. A női játékosok 38%-a állítja, hogy nemük miatt zaklatták őket, az LGBTQ+ játékosok 35%-a szerint szexuális beállítottságuk miatt került erre sor. Az afroamerikaiak 31%-a és a latin amerikaiak 24% szerint az etnikumuk miatt, illetve a zsidó és muszlim játékosok 19%-a szerint a vallásuk miatt részesültek valamiféle online bántalmazásban. A World of Warcraft, a Minecraft és az NBA 2K játékosainak több mint 51%-a pedig pozitív visszajelzést adott a közösségről.

Mindezek mellett további érdekes adatokat is találhattok az ADL tanulmányában, amely itt található.

Dota 2
Dota 2
Dota 2
Megjelenés: 2013. July 09. (PC)
Műfaj: Akció, Stratégia, MOBA
Fejlesztő: Valve
Hozzászólások: 38
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
Ezek se látták még a wotot. Ott konkrétan köszönésnek számít a lengyel/francia/német játékosok 0. percben történő anyázása. (Még el sem kezdődött a meccs, visszaszámlálás tart, nem ronthatott el semmit, csak a neve alapján támadják, gyakran tévesen).
Meccsközben a teamkill-akadályozás-ellefél elé kitolás a szabad véleménynyilvánítás kategória, a kettes szakaszok induláskori tetszőleges csapattárs akadályozása, felborítása meg viccnek számít.
Aztán meccs után mennek a privát üzenetek a másik játékos teljesítményét minősítendő.
0
0
0
0
Aaron Keener avatar
Engem csak az érdekel, hogy egy online játéktérben, honnan derül ki valakinek a szexuális beállítottsága, vallása, etnikuma?! Mert még az, hogy a nem kiderül, oké...

Amúgy szerencsére nagyon ilyennel még nem találkoztam, csak azzal, hogy a bizonyos játékokba sima meccsekre is bejönnek a "profik" - vagy magukat annak gondolók -, és ha ne adj isten te kezdő vagy és még nem vágod annyira a játékot természetesen a halálba offolnak, mer' mé' nem vagy egyből pro'. Vagy van az ellentét, mikor valaki béna és pont ezzel a toxicus viselkedéssel akar visszavágni. 😀 Sajnos mondjuk kibackelhetetlen ez, ahogy valaki lentebb is írta, nem a játék erőszakos, hanem aki(k) játszák, nyilván tisztelet a kivételnek. Régi szomorúbb tapasztalatok - amit fentebb említek - miatt, nem nagyon játszok online, amivel meg igen, ott kevesebb a kontakt. MMORPG-ket meg amíg lehet egyedül. 😀
0
0
0
0
💬 5
YoRHa 2B avatar
@Aaron Keener: Vannak egyes emberek már azt mesélik hogy volt aktusa édesanyáddal az este csak azért mert lélegzel 😆
0
0
0
0
susguy avatar
@YoRHa 2B: Ezek szerint nem csak engem szokott ennyiszer bedobni a saját apám ellen? 😆
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@susguy: Velem is gyakran előfordul 😃
0
0
0
0
Aaron Keener avatar
@YoRHa 2B: Óh, mondjuk ezt múltkor ETS2 multiba is megkaptam, vagyis, hogy, majd ilyesfajta kapcsolatot fog létesíteni anyukámmal, csak azért, mert nekem volt elsőbségem és ezzel mertem is élni... 😃
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Nem ellen hanem mellé.
0
0
0
0
TRACERHD avatar
GTA Online szerintem a legtoxikusabb.
0
0
0
0
no avatar
Pedig a Rust-ról is lehetne szépeket írni, ott sok esetben nagyon meg van alázva az ember. Mondjuk mi is csináljuk másokkal, ilyen a játék 😆
0
0
0
0
no avatar
Lassan eljutunk oda hogy kell egy csöndes sarok IRL is hogy ott ne érjen negatív élmény? Mi lesz ha a munkahelyen teremtenek le mert elbaltáztál valamit? Sírva fakad?
0
0
0
0
💬 2
TheMenkuPocok avatar
@Palanova: Létezik ilyen ... [LINK]
0
0
0
0
no avatar
@TheMenkuPocok: Igen, erre utaltam...

Más:
https://pics.me.me/hard-times-create-strong-men-justin-trudno-strong-mer-create-15149930.png

Vajon hol tartunk?
0
0
0
0
Gerhard avatar
Mondjuk nem a fent említett játékokról van szó, de nálam is gyakran vannak ilyen jellegű ellenfeleim (AOEII, Earth 2150-en játszok online). Főleg akkor, amikor vesztek. A leggyakoribb beszólás az, hogy noob vagyok. Elismerem, ez félig-meddig igaz.

Ezek ellen mi a megoldás? Jó kérdés. Élőben egy kicsit más a helyzet, a klaviatúrán mindenkinek nagyobb a szája. Maximum annyit tudsz tenni, hogy elviseli az ember, vagy kikapcsolja a chatet (már ha lehet), vagy keres egy kultúráltabb ellenfelet.

Legjobb példa erre a sakk és a társasjátékok. Ott nincsen chat, illetve szemtől-szemben már nem annyira bátrak.
0
0
0
0
💬 1
Shadow9 avatar
@Gerhard: Megoldás szerintem a multi mellőzése vagy ha létezni sem tudsz nélküle, akkor viseld el a beszólásokat.
Noob vagy? Lehet. Ő is annak született.
Avagy van valami, amiről biztosan tudod, hogy ő nem ért hozzá, te meg igen? Szólj vissza, hogy "te meg nem tudsz halat füstölni"... (forrás: [LINK], úgy kb. a film második felének második harmadában, ha jól emléxem még, már régen volt). Vagy bármi mást felhozhatsz persze, ez csak példa volt...
0
0
0
0
Napil avatar
Akkor én valami teljesen más nem evilági overwatch-al játszok mert lassan egy 1 éve megvan s ha nem is minden nap indítom el de a heti 6-7óra megvan . Pályafutásom során legyen comp arcade coop akármi ha 10 toxic emberrel találkoztam . Sőt pont az ellenkezője ow előtt a battlenet accom-on volt vagy 3 barát most meg pontosan 77 ismerősnél járok akikből én magam 3 jelöltem be. Úgy hogy nem tudom mire vélni ezt a nagy toxic player százalékot amit a cikk említ. Nem egy meccs fulladt végül a bele szar* kategóriába s ment át beszélgetésbe s nem csak csapaton belül hanem kimondottan az ellenfél csapat tagjaival. 😃 Valaki kételkedik képet is küld hetek van egy pár screenshoot az ilyenekről 😃
0
0
0
0
💬 1
SuperPuma avatar
@Napil: Én egy magyar pub 1.6 szerón játszok. Ott konkrétan anyázásért instant ban jár. Egyáltalán nem egy maxi kúltúrált környezet, sőt. Viszont ezt az egyet nagyon komolyan veszik.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Akkor ezek még nem láttak NS CS1.6 szervert
0
0
0
0
💬 2
Rocky12 avatar
@SuperPuma: 😂 ezen jót nevettem, köszi
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@SuperPuma: CSGO ban a rendes szerver se jobb, megy a Cyka Blyat meg a Rush B P90 😆
De az én meglátásom szerint amelyik online játékban van chat az toxic me az emberek nagyrésze alapbol az 😃
0
0
0
0
Geravor avatar
Én bevallom toxic vagyok overwatch közben, de még soha egyszer sem szóltam meg senkit a származása vagy a vallása miatt. Ha valakit elküldök az anyja irányába azt csakis azért teszem mert rankeden balfas*kodik. Menjen quick play-re gyakorolni, a kutya nem fog szólni érte, én is ott játszok olyan karakterekkel amik gyakorlásra szorulnak. Ha viszont rankedre megyek akkor a legjobb tudásomnak megfelelően játszok és a main karaktereimet viszem, és szerintem nem olyan nagy dolog a részemről hogy ezt a csapattársaimtól is elvárom.
0
0
0
0
💬 1
Tuhajohn avatar
@Geravor: A másik, hogy a fenébe tudod, hogy kinek milyen a vallása, származása vagy akár a szexuális beállítottsága. Tudtommal ilyet nem kér egyik játék/platform se a regisztrációnál, de lehet, hogy régen regisztráltam.
Amúgy én is szoktam toxikus lenni, ezen nem kell szerintem csodálkozni. Aki játszott ilyen játékkal mindenki szidta már az ellenfelet/csapattársát vagy az édesanyját.
0
0
0
0
susguy avatar
Javítson ki bárki ha tévedek, de tudtommal a Hearthstoneban nincs chat funkció, max battlenet ha fölveszed a másik illetőt (és az el is fogadja). Hogy sikerült felkerülnie a "Harassment by Game" listára 51% százalékkal? (Nem a pozitív élményesre gondolok.)
0
0
0
0
💬 4
TheMenkuPocok avatar
@susguy: Ez is egy kicsit gyanús nekem, meg amit lejjebb is irtál, hogy most már azon is megsértődnek ha embernek nézed. Milyen világban élünk.
0
0
0
0
xoki avatar
@susguy: Sokan vannak akik vesztenek és rögtön a barátlistához akarnak adni mások, hogy elküldjék őket a p*ába. Szerintem ez lehet az egyik oka, bár ez csak egy tipp. Fórumokon is szóba hozták illetve velem is előfordult már, de mondjuk a Blizzard insta banol ilyen esetben ha kapnak egy support ticketet
0
0
0
0
susguy avatar
@xoki: Biztos voltam benne hogy előfordul, csak abban kételkedek hogy ez tényleg ennyire gyakori lenne, és akkor még mindig megkérdőjelezhető hogy mit számítanak be zaklatásnak. Ha egy orosz csak azért felvesz hogy nyomjon egy сука блять-et (vagy az általad említett példa) akkor max mosolygok rajta egyet.
0
0
0
0
xoki avatar
@susguy: Nos velem olyan 3-4 alkalommal fordult elő csak (a megjelenése óta)
Így vagyok vele én is és már csak azért is elfogadom a felkérést, hogy megnézzem milyen kreativ szidást tud összehozni 😂
Nálam a deathwish az aminél elszakad a cérna, az alatt pedig csak egyszerű ragekid
0
0
0
0
EowynTheHunter avatar
Ezt most itt nagyon viccesnek tartjátok, de a tanulmányok igazak. Ilyenek elrontják az egész játékélményt. Az is elég, ha végig az illető a játék alatt írogatja a hülyeségeit vagy végig ütöget ezzel elrontva a játékot, mert hogy ez olyan jó. Az emberek gonoszak és tényleg nem tudnak viselkedni egymással. Nem a videojátékok erőszakosak és rosszak, hanem, mint kiderült, amit már régóta tudok és tudunk, az emberek. Mindig azt mondják, hogy az ember olyan, mint az állat, de ez sértő az állatokra nézve.

Honnan tudják a többit? itt valaki kérdezte. Onnan, hogy végig sorolják a beszólásaikat, sértéseiket az egyik úgyis be fog találni sajnos. Igaz ki lehet kapcsolni a chat-et, amit mi meg is teszünk már régóta. De akkor meg egész játékon keresztül követ ütöget.
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@EowynTheHunter: Az hogy toxikus egy közösség az persze rontja a játékélményt. De itt mintha arra hegyezték volna ki, hogy a megkérdezettek a saját előítéleteiket kapták vissza sértésnek és ezt kiemelten zokon veszik.

Komolyan, kit érdekel a másik vallása mondjuk egy Rainbow Six Siege meccs alatt? Vagy egy World of Warships meccs alatt hol a bánatba foglalkozik bárki is azzal, hogy mit szóltak be neki a meccs közben? Ezek a meccsek annyira rövidek és annyira ritka hogy ugyanazokkal kerülsz össze ismét, hogy kb értelmetlen velük foglalkozni, hiszen jó eséllyel nem fogsz vele ismét összetalálkozni. Ok, ha nagyon holt időben nyomod vagy olyan szinten akkor persze a társaság közel állandó, ez megeshet.

Pedig egy toxikus közösséghez nem kellenek ilyen sértések, anélkül is bőven össze lehet hozni azt. Pláne ha a játékkészítő még adja is a közösség egy része alá a lovat. Pl.: elitisták vs kazsuálok, vagy ha két oldal van, pl alli vs horda a WoW-ban...
0
0
0
0
no avatar
Egy valamit nem értek. Online játékban előregenerált, kész karakterekkel, hogy a répába jön elő hogy kinek mi a:
- szexuális beállítottsága
- etnikuma
- vallása

Hacsak nem úgy köszön be:
- hello, józsi vagyok, leszbikus afroamerikai muszlim, legyen ez egy jó meccs.

Ok hang alapján a férfi-nő között lehet különbséget tenni, akcentus alapján talán még az ország is belőhető, de azon felül...hacsak nem osztotta meg magáról a közösség előtt.
Érdekes volt továbbá olvasni hogy kit szerinte miért gyűlölték. Némi előítéletet vélek felfedezni ([LINK]), de persze a leggyűlölködőbb úgy is a fehér, 20-40es, keresztény, férfi.
0
0
0
0
💬 8
TheMenkuPocok avatar
@Palanova: Pontosan, az hogy nő vagy férfi az egyből lejohet ha van voice chat. De a többit honnan tudják? Ha meg úgy allit he hogy ő egy Apache helikopter akkor persze hogy zaklatni fogják.
És amúgy online zaklatás meg nem olyan mint ha élőben odamegy valaki hozzád es beszól. Azért van a mute gomb.
0
0
0
0
no avatar
@TheMenkuPocok: Ha sokat játszanak, akkor előbb-utóbb úgyis elhangzik (vagy beírják a chatre) a "személyre szabott" trágárság(ot). Nyilván a "fckn noob" na meg a "ment a report te m.cskos csaló", plusz a másik anyukájának a szidalmazása a leggyakoribb zargatás, de a csürhe politikusainknak köszönhetően ma már a gyerekek között elterjedt, hogy migránsnak csúfolják egymást az iskolában vagy ép játék közben. Lehetne sorolni. Ne becsüld le a retardáltak "képességeit". 😃
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova: A szexuális beállítottságot még valamennyire elhinném, mert mostanában nagy divat mindig a másik orra dörgölni a sajátunkat, főleg amcsiban. Persze ezek az emberek már azt is zaklatásnak veszik ha ugyanazon a szerveren vagytok jelen, miközben ők az elsők akik elkezdik szidni a másikat az adott szerveren, majd szaladnak kitölteni ezt a kérdőívet hogy igen, ő is zaklatva volt. Talán már azon is megsértődnének hogy itt az "emberek" jelzőt használtam rájuk.

Még egy érdekes részlet lenne hogy a beszólásokat mennyire keverik össze az igazi sértettséggel. 15+ év online játék élmény alatt én is kaptam gazdagon a különböző szidalmakat, de legrosszabb esetben is csak csalódtam hogy nem elég kreatív az elég illető, legalább nevetni tudjak rajta.
0
0
0
0
bitpork avatar
@Palanova: A kép tökéletesen bemutatja a konzervatív v jobb oldal ténybeli tévedését a liberalizmussal kapcsolatban. Meg azt is hogy mennyire képtelenek gondolkodni.
0
0
0
0
Rocky12 avatar
@Palanova: Nekem is pontosan ugyanez jutott eszembe 😊 Komolyan nem értem, rá van írva a játékosok homlokára??
0
0
0
0
Larten avatar
@Palanova: Nem kell így beköszönni, megoldják azt nélküle is. Anno még a CoD 4 hőskorában napi szinten bannoltam embereket, akik elkezdtek random cigányozni vagy zsidózni másokat úgy, hogy csak játszottak. Ennyi bőven elég volt akkor is és most is.
0
0
0
0
no avatar
@Larten: Az, hogy azokat bannoltad az helyes, de sem sok köze van a "zaklatáshoz" szerintem. Egy random beszólás szerintem nem egyenlő zaklatással.

Ennyi erővel ne is moccanjon ki az ember, mert lépten nyomon beszólhatnak neki.

Napi ingázás során a tömegközlekedési eszközökön, kéregetők, részegek, vezetés közben a szembejövő, mögötted haladó, parkoláskor a másik, gyalogos, kerékpáros, motoros, bevásárláskor a többi vásárló, azok kölyke, orvosnál a többi várakozó ha nem adod át a helyed, Internet meg maga lehet a pokol...
0
0
0
0
susguy avatar
@Larten: Szerintem mindenki egyetért azzal hogy az ilyennek kick és/vagy ban jár, de ez még mindig nem igazán az amiről a cikk ír. Legalábbis kétlem hogy az említett esetekben tényleg a másik fél vallása/etnikuma/stb. alapján mondták volna amit, és nem csak pár tizenévesről volt szó akiknél éppen ezek voltak a menők és mindenre ráaggatták.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció