Az Nvidia leleplezte az első, adatközpontokba szánt Ampere GPU-t

Szerző: xoki | 2020. May 14. | hír | 19 hozzászólás

Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang rengeteg újdonságot megosztott velünk a vállalat következő architektúrájáról, és néhány új technológiáról is mesélt egy kicsit az elhalasztásra került, de digitális formában megtartott GTC-n.

Jensen Huang a saját konyhájában tartotta meg a bemutatót, amelyet kilenc részre bontottak szét. Ezeket az Nvidia hivatalos YouTube csatornáján megnézhetitek, ha a részletekre is kíváncsiak vagytok. A videosorozatban a nagy teljesítményű számítástechnikára fordították a legnagyobb hangsúlyt, viszont még így is rengeteg olyan érdekességről rántották le a leplet, amelyek a következő generációs fogyasztói termékek esetében is relevánsak lesznek, hiszen azok is ezen az architektúrán alapulnak majd.

Az első Ampere GPU az A100 nevet kapta, és az Nvidia szerint ez a 7 nm-es GPU 54 milliárd tranzisztorral rendelkezik egy 826 mm²-es felületen. Összehasonlításképpen a 12 nm-es GeForce RTX 2080 Ti esetében 19 milliárd tranzisztor került egy hasonló nagyságú területre. Az A100 akár 19,5 TERAFLOP teljesítményre is képes kettős pontosságú lebegőpontos számításokban, miközben az AMD korábban bejelentett Radeon 7 Pro nevezetű terméke mindössze a 6,5 TF-ot éri el. A hihetetlen teljesítményhez hozzájárul még a 40 GB HBM2 memória is.

A fenti néhány adat alapján is jól látható, hogy ez nem a fogyasztók számára készült, és a 20 000 dolláros árcédula is ezt bizonyítja. A legnagyobb kérdés továbbra is az, hogy vajon ezekből mit terveznek megvalósítani a fogyasztóknak szánt kártyáknál. Sokan azt hitték, az új RTX 3000-es szériáról is mesélnek majd az előadáson, de sajnos erre nem került sor, nem tértek el az eredeti tárgytól.

Az architektúráról a hivatalos oldalon olvashattok bővebben, illetve az említett videosorozatban is rengeteg érdekességet láthattok.

Hozzászólások: 18
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Maros avatar
Az áraikat is leleplezhetnék!
0
0
0
0
💬 2
xCube avatar
@Maros: Tessék:

A fenti néhány adat alapján is jól látható, hogy ez nem a fogyasztók számára készült, és a 20 000 dolláros árcédula is ezt bizonyítja.


A fenti cikk negyedik bekezdésének első mondata.
0
0
0
0
Maros avatar
@xCube: Jaj, tényleg! LOL 😂 Megrendeljük?! 😂😂😂😎
0
0
0
0
no avatar
Remélhetőleg egyre több AI megoldással rukkolnak elő, az eddigiek is remekül működnek pl. Voice, DLSS. Nagy hangsúlyt fektetnek rá szóval hajrá hajrá 😀 A konyhás GTC vidik meg sok érdekességgel szolgáltak, tetszetősek voltak 😎
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 14
xCube avatar
GPU architektúrát váltani nem annyira rizikós, mint CPU architektúrát. A GPU mögött ott az API és a driver, míg a CPU -ka még mindig köti az X86.

Az AMD pedig elsősorban azért nem tud labdába rugni mellettük, mert náluk a fejlesztés most a CPU conalra koncentrál, az nvidia pedig a kezdetektől fogva nagyon épít az új területek azonnali lefedésére, legyen az autóipar, gépi tanulás, képfeldolgozás, stb... . Az AMD jelenleg nem is akar versenyezni velük, elég az ha a középkategóriában tudnak adni alternatívát, az elég bevételt generál.

Az RTX brand is úgy született, hogy az nv és a Microsoft összeült megtárgyalni, milyen játékokban felhasználható számolásokra lehetne még kihegyezni a komplex GPU -ikat. Na jó, ez erősen le van sarkítva, de az RTX azért született, hogy a gamer szektornak is el lehessen adni a tensoros GPU -ka kis kiegészítéssel.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Nyilván ezért tett olyan kijelentéseket Lisa Su hogy az RTX 3XXX szériára is 20%ot fog verni az új amd kari.
Illetve miaz hogy cpura koncentrál az amd? Amikor nem ők voltak a toppon akkor meg bemelegített a cég vagy mi? Még ekkora ökörséget mondani hát hihetetlen. Mindegyik cégnél van annyi lóvé hogy el sem tudjuk képzelni egyik sem egy jótékonysági szervezet egyszer ez megy jól máskor meg amaz ilyen ez 😊
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Csakos10: CPU és GPU fronton is az adatközpontokban/szerverpiacon van a nagy lóvé. A fogyasztói piac (alias: mi) ennek a töredéke. Így minden cég a nagy piacra koncentrálja a termelését, mi pedig csak a lepattanót kapjuk (pl: EPIC -> Ryzen). A gyártási erőforrások végesek (TSMC kapacitása határozza meg a 7nm-es termékek mennyiségét), a fejlesztési erőforrások is végesek (AMD viszonylag kis cég, Intelhez képest tizedakkora sincs) így ott is egyszerre egy dologra koncentrálnak inkább, nem forgácsolják szét magukat. Jelenleg az EPIC CPU-kkal hatalmasat szakítanak, mivel az nagyon bejött nekik. Baromira nem éri meg hatalmas GPUkat gyártani ugyanabból a sziliciumból, amiből csinálhatnak 4-5 EPIC chipet, amit sokkal drágábban eladhatnak. Ezt az is erősíti, hogy GPU téren még kissé az NVidia alatt vannak technológiában, mivel eddig a CPU ra koncentráltak a Zen architektúra fejlesztésével. Így eladni is nehezebb lenne a legyártott GPUkat.
0
0
0
0
no avatar
@Mesterlovesz: Persze értem én hogy kisebb cég stb stb.
De szerintetek mennyien dolgoznak konkrétan processzor fejlesztésen? Az alkalmazottak fele vagy mi? 😂
Szerintem nem lehet valami nagy eltérés a fejlesztésben résztvevők száma között a fele brigád csak kb ügyfélszolgálatos lehet meg kapcsolatartó marketinges stb de persze mindenki gondol amit akar.
0
0
0
0
xCube avatar
@Csakos10: Az AMD -nek ca. 11.000 alkalmazottja van, az nvidiának ca. 13.000. Az AMD CPU -kat, GPU -kat, lapkakészleteket, APU -kat és SOC -eket fejleszt és gyártat, míg az nvidia gyakorlatilag csak GPU jellegű technológiát, a CPU -s egységek procijait licencelik.

Emellett az intelnek 110.000 alkalmazottja van, csak úgy megjegyzésként.
0
0
0
0
_AsheXp avatar
@Csakos10: Elég valószínűtlen, hogy egy 3080 Ti-re 20%-ot fog verni, ami az eddig bemutatott GPU architektura rajzok alapján a 2080 Ti-re is 40%-ot fog verni, valószínűleg azért mondta, hogy írjanak róla, hogy ezt mondta, ingyen reklám. De ha meg igazat mond, legalább lesz árverseny 😀
0
0
0
0
xCube avatar
@Csakos10: Nem akarom elismételni a két kolléga érveit, így csak annyit tennék hozzá, hogy érdemes elgondolkodni, esetleg utána olvasni a tényeknek mielőtt ez ember csak annyit ír, hogy “Még ekkora ökörséget mondani, hát hihetetlen.”. Az utána következő mondatodra szerintem lényegesen találóbb ez a kijelentés.

Amikor az AMD nem volt a toppon, akkor azzal dolgozott, amije volt, mégpedig egy sajnos zsákutcába futott CPU architektúrával.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Igen éppen ezért nem értem hogy miért írkáltok ilyeneket😕
0
0
0
0
xCube avatar
@Csakos10: Te meg csak trollkodsz.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Semmi trollkodás de szerinted attól hogy az intelnel 10x annyian dolgoznak akkor 10x annyiandolgoznak hétköznapi processzor fejlesztésen? Egy bizonyos létszám fölött nem éri meg több embert megbízni a feladattal. Bezony ezek a cégek így működnek. Nem mérnökök vezetik hanem közgazdászok. A cél hogy minél több pénz minél kisebb befektetés itt tényleg ennyire hülye mindenki?
0
0
0
0
xCube avatar
@Csakos10: Foglalkozásomból adódóan van némi rálátásom az ipari termelés működésére és nem tudok mást mondani az érvelésedre azon kívül, hogy teljesen fedi a manapság köznyelven forgó sztereotípiákat.

Az ilyen nagy és meghatározó ipari vállalatokat nem csak közgazdászok vezetik, különben nem lennének valamire való termékek. A mikroelektronikai iparágban legalább annyi techonlógiai döntés születik, mint gazdasági, a közgazdászaid a mérnökök termékenységére vannak utalva. Ez egy olyan ipar, ahol csak akkor tudsz érvényesülni, ha naprakész vagy és ezt nem lehet egyszerűen fiskálisan elintézni. Minden vállalat, ami ezzel próbálkozott a történelem során, elbukott.

És nem állítom egy szóval sem, hogy a cég mérete közvetlen összefüggésben áll azzal, hogy hányan dolgoznak a kutatás / fejlesztésben, de a profil + méret + termékskála elég jó alapot teremt arra, hogy az ember belője a lehetőségeket. Plusz infó az is, hogy tudni lehet a vezetők hátterét, illetve az is, hogy mint minden cég, az ő éves jelentésük is publikus, ajánlom tanulmányozásra ha szeretnél kevésbé általánosságokban érvelni.

A te analógiádra építve nekem az első óriáscég, ami eszembe jut az a Disney. Ők teljes mértékben csak és kizárólag profit és nem termékorientáltak. De nekik hatalmas előnyük van azzal, hogy a piacuk jórészt homogén és befolyásolható, kiválóan lehet a céget a marketingen és a költségvetésen keresztül vezetni. Ha ezt megcsinálod egy mikroelektronikai gyártónál, akkor gratulálok.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Nem csak és kizárólag profit orientált? Akkor hogy lehet hogy egy q9650 4.5 ghz környékén hozza lazán egy 6-7. Generációs intel teljesítményét? Persze nyilván fogyasztás jaja de azért 10 év alatt csak ennyire futotta?
A profit orientáció miatt ültek most fel a szopórollerre már-már túlságosan is szerintem.
Persze nyilván több forrásból dolgoznak az intelnél én ezt nem mondtam hogy nem de nem hiszem hogy 10x annyival. Az a rengeteg alkalmazott mint mondtam valószínűleg a terméktámogatás stb... Illetve az intel magának gyártja a lapkáit ( nyilván nem a nagyobb profit érdekében ha már úgyis itt tartottunk 😂😉
0
0
0
0
pinkyke avatar
@xCube: szerintem az x86 vagy is a 32 bitest már rég ki kellet volna vonni a forgalomból nem igazán jó az már semmire sem.
főleg hogy a 64bites sokkal jobb is mint az elődje.
0
0
0
0
xCube avatar
@pinkyke: X86/64

A 64bites PC architektúrák mind X86 osak a 64 bites kiterjesztésekkel.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció