Az Intel vezérigazgatója szerint 2024-ig biztosan eltart még a chiphiány

Szerző: xoki | 2022. May 03. | hír | 13 hozzászólás

A továbbra is fennálló chiphiány korai szakaszában sokan úgy gondolták, 2022-ben valamelyest javulni fog a helyzet, ellenben a félvezetőgyártó cégek még mindig kapacitásuk megnövelésével küszködnek. Emiatt az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger arra számít, hogy a hiány 2024-ig is kitart még.

A CNBC szerint Pat Gelsinger úgy véli, a chiphiány a vártnál tovább fog tartani a specifikus gyártóeszközök hiánya miatt, ami ellehetetleníti a félvezetőgyártó cégek kapacitásának megnövelését. Az Intel CEO-ja szerint mindez legalább egy évvel eltolja korábbi jóslatát.

A GPU árak hónapok óta lassan, de biztosan csökkennek, tehát a dolgok egyértelműen javulásnak indultak, de a grafikus kártyák piaca csak az iparág egy kis darabkája. Más fogyasztói elektronikai piacok, az autóipar és sok más iparágat is érint a chiphiány, és időbe telik, mire mind talpra állnak.

Az IDM 2.0 stratégiájának köszönhetően más cégekhez viszonyítva az Intel helyzete elég jó. Ugyebár a chipgyártók általában egy szállítótól (például TSMC) függenek, de az Intel belső kapacitást is használ, miközben a termelés egy részét harmadik félre bízza.

Hozzászólások: 10
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
botmunpls avatar
Mivel az emberek döntő többsége (a profitszerzés szempontjából biztos döntő) megvette eddig is a chipeket, hülyék lennének nem lehúzni a bőrt mindenkiről.
Egyébként más is drágult bőven, pl a most 3 éves monitorom, amit anno 50k-ért vettem (és akkor sem volt új darab), jelenleg 60-ért megy a boltokban, ez laza 20% drágulás, egy elavult de mégis elterjedt technikáért.
0
0
0
0
downuser avatar
Eldöntötték. 2024-ig fog tartani. Feltéve, ha lesz még akkor infrastruktúra, és ember, aki megvegye drága pénzen.
5
1
0
0
MaximumGame avatar
A Disznó fejű nagyúrak, megbeszélik hogy meddig tartson ez. Összes Tech cég ilyenkor 1 húron pendül. Mert ilyenkot mindenki tudd emelni chip hiányra fogva. Nem kell kamu cunami vagy hurrikán hír. Sose lesznek a régiek az árak.. RTX 4080 es 4090 es is már millió felett fog érkezni. Majd 4070 et megkapjuk 700ezerbe 4060 at meg 500ezerbe 😎 Aztán jön a 4060Ti majd 600ezerért és a 4070Ti 850ezerért.. 4080Ti meg majd 1.4millional kezdődnek majd. Sima 4090 es lesz 1.8millio kb Ti meg beűti a 2.2millát majd. Úgy is megveszik!
4
1
0
1
💬 3
no avatar
@MaximumGame: Majd az Intel lenyomja az áraikat. Öö izé, vagy...?
0
0
0
0
TikoTime avatar
@MaximumGame: Ez már az elkerülhetetlen vég hangja, Mr. Anderson.
0
0
0
0
xCube avatar
@MaximumGame: Ehhez a széles látókörű kommenthez ismét csak gratulálni tudok a "Főállású kis nemes" Úrnak. Leginkább az tetszik benne, hogy saját magadat szúrod tökön.
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
2
0
1
💬 3
bukta2 avatar
Az a baj h a konzolok sem a régiek már... vegyél bele ssd-t mert alapból van rajta 500-600gb...akkor 3 év múlva már jön mindből az erősebb és a gyengébbiket később leszarják és jön a 30 fps... tehát csóri konzolok sem a régiek már...de nálam is váltás lesz majd pár év múlva... mert 1 vga majd annyiba lesz mint 5 konzol :D (pl mint most majdnem...
0
0
0
0
santakigyo avatar
@bukta2: Ez a konzol elavulás kb annyita érdekli a konzolosokat mint a PC seket a hardverek elavulása.Mikor még építettem gépet tudtam, hogy, 3-4 év és a fasorba se lesz a gépem de nem érdekelt.Most se érdekelne, de ezek olyan árak amik egyszerűen nem érik meg. Főleg ilyen játékfelhozatallal.
A tárhely már más kérdés. Bár nekem még nem telt meg egyszer se. De ez megint olyan, hogy régen géphez is bővíteni kelett idővel.
Na de természetesen nem versenyezhet a konzol egy PC-vel nem is azt mondom,csak változnak az idők.
0
0
0
0
kovb677 avatar
@santakigyo: 2013-2014 óta nem váltottam laptopot ennek ellenére GTA online szépen fut rajta... subnauticát is simán elvinné
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció