Az AMD nem támogatja a PCIe 4.0-t az X570-nél régebbi alaplapoknál

Szerző: xoki | 2019. June 04. | hír | 32 hozzászólás

Az AMD nemrég felfedte, hogy a 3. generációs Ryzen processzorai PCIe 4.0-s támogatással fognak érkezni, amely nagyban megnöveli majd a grafikus kártyák és SSD-k sebességét.

A PCIe 4.0 az AMD új X570-es chipsetével válik majd elérhetővé. Korábban az AMD engedélyével a gyártók lehetőséget kaptak új BIOS frissítések kiadására, amelynek köszönhetően az újabb funkciókat a régebbi termékeik is támogatták. Úgy tűnik, most nem ez lesz a helyzet. Technikailag megoldható lenne, hogy néhány régebbi modell is támogassa a PCIe 4.0-t (főleg az X470 és x370 chipsetek esetében), de mivel nem mindegyik termék tesz eleget a követelményeknek, így az AMD nem engedélyezi az erre irányuló BIOS frissítéseket. A cég pedig jelenleg azon dolgozik partnereivel, hogy eltávolítsák a PCIe 4.0 támogatását a régebbi lapok véglegesített BIOS frissítéseiből.

Lényegében egy hibajavításnak is nevezhető az AMD lépése, mivel nem tudják garantálni a régebbi lapok esetében a PCIe 4.0 zökkenőmentes működését. A PCIe 4.0-val megduplázódik a sávszélesség, amelynek köszönhetően sokkal gyorsabb és rugalmasabb kommunikáció jön létre a CPU és a chipset között. Az átlagfelhasználókra az AMD döntése nem lesz túl nagy kihatással, hiszen a PCIe busz miatt jelenleg nem keletkezik bottleneck, ha például gamingről van szó.

Hozzászólások: 32
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
xCube avatar
Uram atyám, a cikket és a kommenteket olvasva majdnem lefurdultam a székről.

amely nagyban megnöveli majd a grafikus kártyák és SSD-k sebességét


Az első mondat kapásból teljesen félrevezető. Az SSD -k esetében még valamelyest helytálló a dolog (az már más kérdés, hogy a nagy sebesség nem feltétlenül lesz érezhető normál felhasználás esetén szimplán az egyéb hardveres vagy biológiai korlátok miatt), de a grafikus kártyáknál nagyon nem. A PCI-E 4.0 nem fogja hirtelen boostolni a VGA -t, csak szélesebb (gyorsabb) buszt ad neki a CPU -hoz és memóriához. Ha megjelennek az első PCI-E 4.0 VGA -k biztosan jönnek majd összehasonlító tesztek (akárcsak a 2.0 - 3.0 esetén), amiből megint kiderül, hogy ilyen szinten nem releváns a kérdés, lesz talán 5% különbség már ami a játékteljesítményt érinti. Ez idővel persze változik majd, mivel a magas szintű integrációt szimulálni akaró PC -nek mindig ez a busz volt a gyengéje és az új kontzolgenerációk még a maiaknál is erősebben építenek majd a heterogén felhasználásra.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
nagyban megnöveli majd a grafikus kártyák és SSD-k sebességét

Semmivel sem fogja megnövelni a sebességüket, ezt nehogy elhiggye valaki. Ez maximum azokat érinti, akik valamiféle profeszionális tevékenység kapcsán nvme ssdket szeretnének raidbe kötni. Ők meg biztos nem 20-30k Ft os korábbi szériás bevezető szintű lapokkal fognak próbálkozni.
Egyébként is, az AMD kompatibilitást igért 2020-ig, nem azt, hogy a régi lapokra rávarázsolódnak az új tulajdonságok. Aki a latest&greatest techet akarja az vegye meg a legújabb lapot. Akinek ez nem szükséges, az maradhat nyugodtan a réginél, ugyanúgy működni fog, mint eddig.
0
0
0
0
💬 5
YoRHa 2B avatar
@Mesterlovesz: Nem kell ahhoz Raid, szerinted miért minden nvme ssd áll meg ~3,5GB\s nél ?
Mert a PCI-E 3.0 x4 sávszéless3ge 4GB\s. (ami 4.0 nál 8GB\s re nő)
Pl nemrég lett bejelentve a PCI-E 4.0 ás Corsair MP600 5GB/s olvasás 4GB/s írás szal a technológia megvan rá 😃
De ja alapbol nem lesz gyorsabb a gép tőle, azt ki is kell használni valaminek, csak a lehetoséget adja meg
És igen a 4.0 is menni fog régi kártyával meg fordítva, 3.0 nál ugyanettol féltek 😃
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@YoRHa 2B: Láttam, hogy csinálnak ilyen SSD raid PCI-E kártyát, asszem computexen volt kiállítva, kb úgy néz k imint egy vidikari, és ugyanúgy x16 os csatolóba megy. rá lehet kötni vagy 4 ilyen hipőperüber SSDt, és ki tudja szolgálni őket sávszéllel. Erre értettem, hoy akinek fontos a PC-E 4.0 az valszeg ilyesmiben gondolkodik.

Nekem valami 3000/1500 körül van marketingelve az SSDm, de ezt is feleslegesnek érzem egy sima jó minőségű 500megás SATA SSD hez képest, mert sem a játékok, sem a windows, sem a consumer grade alkalmazások nem tudják kihasználni ezt a sebességet. Youtube tele van teszt vidikkel hogy SATA ról 10 sec a töltési idő NVME ről meg mondjuk 9és fél. hűha.

Vidikari amit bottleneckelne a 3.0x16 nem létezik, illetve én nem tudok róla, hogy létezne, szóval gyorsabb nem lesz a kártyája senkinek a 4.0 tól. Ez így eléggé megtévesztő kijelentés szerintem.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@Mesterlovesz: Hát csak mire elavulna a Ryzen 9 3900X addigra bőven lesz olyan kártya aminek kell a 4.0.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@YoRHa 2B: Szerintem a szilicium alapú mikroelektronikában már nem lesz akkora technológiai áttörés, hogy ez elavuljon. Azért is tervezek beruházni egyre. Jó persze, lesz jövőre Zen2+ meg majd jön az 5nm zen, de ettől még közel sem lesz elavult. Az első gen ryzenek sem elavultak csak épp van már jobb, modernebb, de a helyüket attól még bőven megállják.
0
0
0
0
odinx avatar
@Mesterlovesz: Egyetértek. Én a kicsi Ryzen 1600x procimat, csak 7 év múlva fogom cserélni, nekem most csak egy combosabb VGA kell és el leszek egy ideig.😀
0
0
0
0
deadly_cross avatar
hat nem tudom miert sirnak ugy az emberek ezert 😀 nagydolog,hogy ha PCI 3.0 st kell hasznalni 😀 gpuba nincs 4.0as csak m.2 NVM be 😀 enyiert meg amugyse erne meg lapot cserelni 😀
0
0
0
0
💬 3
YoRHa 2B avatar
@deadly_cross: De késobb majd jön, és van aki még Ryzen-t szeretne használni akkor is 😃
0
0
0
0
deadly_cross avatar
@YoRHa 2B: igen kesobb jon de aki akkor vesz ryzent minek venne egy par generacioval oregebb lapot?semmi ertelme,ha ryzent vennek akkor pl fix,h a jelenlegi generaciot vennem nem a regebbit.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@deadly_cross: De ha már van egy X370/X470 lapod amibe megy is a 3xxx de most akk megint lapot venni érted 😃
0
0
0
0
Rocky12 avatar
Most akkor tulajdonképpen ki jár ezzel rosszul?

https://www.amd.com/en/chipsets/x570

Egy belépő-átlagos szintű B350 alaplap is támogatni fogja a ZEN+ (Ryzen 3000) procikat, szóval aki váltani akar annak ezzel nem lesz problémája. Csak BIOS update kell majd. Szerintem ez fontosabb hogy az új generációs processzorok is kompatibilisek lesznek, nekem ez fontosabb a PCIE 4.0-nál.

Aki meg ki akarja használni ezt a lehetőséget az úgyis megveszi majd ha megteheti, gondolom én.
0
0
0
0
💬 5
Puffin avatar
@Rocky12: Egyetértek.
0
0
0
0
Rocky12 avatar
@Puffin: 😀 Én bőven meg vagyok elégedve a B450-es alaplapommal, amire használom nekem másra nem is szükséges
0
0
0
0
Bokorfelugyelo avatar
@Rocky12: Szintén, nem érzem fontosnak, hogy PCIE 4.0-át kellene használlnom, teljesen jól elvagyok a 3.0-val. Jobban örülök annak, hogy a régebbi "deszkák" is támogatni fogják a 3000-es szériát. 😃
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Rocky12:
Egy belépő-átlagos szintű B350 alaplap is támogatni fogja a ZEN+ (Ryzen 3000) procikat

hát azért ez nem így van, a 65W os procik jók lesznek bele, de a nagyobbak mellé komolyabb VRM kell. Attól még hogy a socket támogatva van a 3900X mellé én is fogok venni egy mellé illő lapot, ami nem olvad el alatta. 105W ra becsli az AMD a legtöbb procit, de azt tudjuk hogy ez csak egy marketing szám, meg minden chipnek más a feszültség karakterisztikája, így nem lehet előre tudni hogy a magasabb frekvenciákon mennyire fog megnőni a szükséges feszültség illetve a fogyasztás. Azt meg egy gagyi 4 fázisú VRM tuti nem fogja megfelelően kiszolgálni.
0
0
0
0
Rocky12 avatar
@Mesterlovesz: Ebbe mondjuk nem is gondoltam bele, de ez igaz. Mindenesetre a procik várható ára szerintem nagyon kedvező lesz ilyen fogyasztás és teljesítmény mellett.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
Most mindenki rohanhat X570 es lapot venni 😉 Jövőre meg jön a DDR5 ös ram a X670 es lapokkal 😉 és mehettek megint újjat venni 😉 Remek ez az AMD is ... nem csak az Intel csinálja ezt 😉 Szerintem aki nem hülye az várjon 2évet amíg kijönnek az új dolgok és akkor cseréljen ! Vagy aki megelégszik a DDR4 el évekig.. az X570 es lap 😉 de PCI-e 4.0 nem sok értelme lesz még évekig.. max SSD nek lesz jó !
0
0
0
0
💬 14
no avatar
@MaximumGame: itt is hülye vagy megint....
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@Gabe69: Már megint itt vagy a kamu profiloddal és a nagy tudásoddal 😀 ok ! Más a véleményem... ennyi !
0
0
0
0
no avatar
@MaximumGame: Ki rohan venni újat? Te 3 havonta cseréled a lapod? És így van évekig elég a DDR4 meg a PCI 3.0, de csak ide kellett kommentelni megint valami okosságot....idiota.....
0
0
0
0
NeTuddMeg avatar
@Gabe69: ha megnézed, csak Intel configjai vannak.
"Akinek elég a DDR4".. DDR3 mellett sem érzem magam lemaradva.. 😃
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
@MaximumGame: Részemről épp elég, hogy SSD-nek jó. Amúgy meg nem csak a DDR5 van itt nem sokára, hanem a PCI-E 5.0 is. A 4.0 rövid életű lesz.
Minek venne valaki újat a DDR5 miatt? Én még mindig DDR3-at használok. Gondolom a 4 is elég lesz még egy ideig. Ez pedig merőben más, mint az Intel esete. Az Intelnél azért is új lapot kellett venni, amiért amúgy nem kellett volna. A PCI-E támogatás megint más tészta. A régebbi lapokat egyszerűen nem erre tervezték. Ha valami gáz lenne velük, akkor pedig úgy is az lenne, hogy fos AMD, mert nem meg a 4.0 rendesen. Jónak látták ezt megelőzni ezzel a lépéssel, ami szerintem teljesen logikus. Ettől még a 300-as és 400-as lapokba bele fognak menni az új Ryzen CPU-k. Na Intelnél ez nincs így. Erre szokták ezt mondani, nem pedig a PCI-E-ra... ne keverd és ferdíts.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@yugiohyugiohzebuyug: Ez így igaz, Intelnél mindig csak a lehúzásra mennek ez tény, de most már 4-5éve sajnos romlik a minősége a gyártóknak.. szerintem a profitra mennek már ! Elég lesz persze egy ideig... csak lassan nem fogja megérni gépet építeni mert a 2milliós gép 😃 2 éven belül már semmire se lesz jó, mert lesz 2 új széria meg sok új dolog.. Régen nem így mentek a dolgok.. Lassan konzolt kell vennie mindenkinek, ez a végcél ! Azért csinálják ezt !
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
@MaximumGame: Attól, hogy lesz új széria még nem lesz igaz az, hogy az előző kettő nem fog érni semmit sem. Szerintem még mindig igaz az, hogy ha jól és okosan állítasz össze gépet, min. 5 évig nem kell hozzányúlni, mert fog rajt futni minden. ( Ha játékra kell és ha nincsenek eget rengető elvárások. )
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@yugiohyugiohzebuyug: Teljesen egyetértek. Az új cuccok vásárlása, csak egy lehetőség, nem egy szükséges dolog. A performancia már rég nem nő olyan mértékben, hogy hardveres probléma legyen egy játék futtatása egy 2 éves gépen. Egyszerűen szoftveresen vannak szarul optimizálva a játékok. Amiről nem a gép tehet.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@MaximumGame: Khm i7-2600K
Valakinek az fáj ha nem a legmodernebb dolgokat használja vagy nem értem.
Ha neki elég teljesítmény mindegy hogy 1 vagy 10 éves
Aztán hogy elromalanak vagy sem az jó kérdés 😃
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@YoRHa 2B: Nem fáj, mert nincs minek fájnia 😃
Csak itt úgy kezelik az AMD-s győzelmet. mintha annyit számítana az az előrelépés... És annyira ki kéne használni.. amikor most jutott a 2 fél egyenlő erősséghez... tesztek szerint 😉
0
0
0
0
xCube avatar
@MaximumGame: Soha nem voltak még annyira időtállóak a hardverek, mint manapság. A kétezres évek végéig, főleg a kilencvenes évekvégén és a kétezres elején egy számítógép két év után menthetetlenül elavultnak számított. Manapság egy öt éves gépen is lazán lehet játszani még az újabb játékokkal is.

Az pedig ugye továbbra is nagyon fontos, hogy mire és hogyan használja az ember a gépet, FHD és 4K között például hatralmas nagy a szakadék, a legtöbbeknél nem lételem a 144Hz, így ha az adott ember megelégszik mondjuk FHD 30 - 50 FPS -sel, akkor egy filléres géppel is elég jól el tud játszani.
0
0
0
0
xCube avatar
@yugiohyugiohzebuyug: Ha akartom értem, ha akarom nem értem a problémát intel esetén a visszafelé kompatibilitással kapcsolatban. Általában két szériát támogatnak a chipsetek, azt viszont teljeskörűen. Az AMD dettó két szériát támogat teljes körűen, a többit általában megkötésekkel. Amivel nincs is baj, használható úgy is, de kérdem én: Ki az, aki mondjuk öt év után vadiúj procit keres a régi gépébe? Ennyi idő után ha upgraderől van szó, akkor vagy platformcsere, vagy használt alkatrész. Abban az esetben ha az alaplap döglik meg, akkor mindenképpen előnyös ha egy új kerül be és emiatt nem kell még procit is cserélni, de ez az esetek elenyésző hányada.

Szóval nem vitatom én, hogy az AMD ilyen szempontból praktikusabb stratégiát képvisel, de szerintem ez a dolog jelen formájában nagyon túl van lihegve.
0
0
0
0
carl18x avatar
@MaximumGame: Nem kötelező új lapot venni csak egy opció? Nyilván ja csak az intel 2 generációnként lapcserés 😃
A 6-7 generációs lapok már nem fogadják hivatalosan a 8-9 generációs CPU-kat.
Egy B350 deszka meg befogadja a Zen 3000 bios frissités után, azért nem ugyan az a kettő.
0
0
0
0
xCube avatar
@MaximumGame: Szerintem ha valaki számítógépet akar venni az vegye meg akkor, amikor szüksége van rá és ne két év múlva 😉 . Mindig lehet várni valami újra, de csak az új szériák bejelentésének egy - két hónapja az az időszak, amikor valóban érdemes inkább kivárni.

A DDR5 még fényévekre van attól, hogy egy átlag felhasználó (értsd nem power user vagy megszállott) gépébe bekerüljön.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció