Akár 70%-kal is többet kell majd fizetni egy új GPU-ért

Szerző: xoki | 2021. September 22. | hír | 76 hozzászólás

Egy ideje már nagyon nehéz hozzájutni egy-egy videókártyához, mivel a gyártók egyszerűen nem tudják kielégíteni a magas keresletet. Emiatt az árak is jelentősen megugrottak, és úgy tűnik, a helyzet csak tovább romlik majd.

A 3DCenter statisztikái alapján - amely a német piacon alapul - az Nvidia RTX 3000-es és az AMD Radeon RX 6000-es grafikus kártyák ára folyamatosan növekszik. Az RDNA 2 kártyákért jelenleg 74%-kal, az Ampere kártyákért pedig 70%-kal kell többet fizetni. Ezzel a százalékkal számolva például egy RTX 3080 esetében a 699 dolláros MSRP ár helyett akár 489 dollárral is többet kell majd kicsengetnetek érte.

Bár korábban úgy tűnt, valamelyest javulni fog a helyzet, a 3DCenter jelentése szerint továbbra sem lesz elegendő GPU a piacon, ami az árakra is elég nagy hatással lesz. Tehát, ha ez a trend folytatódik, akkor az év utolsó negyedévére a felár könnyen elérheti az ajánlott fogyasztó árat, azaz az ünnepi szezon folyamán dupla áron juthatunk majd hozzá egy-egy példányhoz.

Mindenesetre a 3DCenter németországi adatokkal dolgozik, ezért a statisztikák nem tükrözik a világ más pontjain értékesített termékek árát. Ettől függetlenül közelebbi képet ad a globális piaci helyzetről, melynek köszönhetően könnyebben behatárolhatjátok azt az időszakot, amikor érdemes lesz majd gépet fejleszteni.

Hozzászólások: 63
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Booker avatar
ez egy mocskos piacpolitika az egész. Én még emlékszek arra az időre mikor réges-régen egy Radeon 9800 Pro ért (akkor a leggyorsabb kari) max 120..000 Ft kértek el. Mondjuk anno kriptovalutáról nem is hallottak az emberek.
0
0
0
0
no avatar
Elmondaná valaki hogy hol 700 dollár egy 3080?🤔
0
0
0
0
💬 1
bukta2 avatar
@Cobra05: RTX 3080 esetében a 699 dolláros MSRP ár helyett akár 489 dollárral is többet kell majd kicsengetnetek érte

MSRP --> megjelenési/bejelentési ára volt ennyi.
1
0
0
0
no avatar
Rávettem magam,s vettem egz rtx 2060 oct. Korábban gépet vehettem volna belöle szerintem.
0
0
0
1
mbalazs81 avatar
Asszem marad a jó öreg 1050Ti még egy darabig...😞
0
0
0
0
💬 1
TikoTime avatar
@mbalazs81: Szerintem sokaknak marad a 10xx széria... Legalább nem eröltetik az RTX-t a fejlesztők.
0
0
0
0
TuskenRaider avatar
Ez már röhej, mindamellett siralmas is!!
0
0
0
0
xCube avatar
Újfent nem védve a PC ipari gyártókat, de tisztában vagytok vele, hogy mi megy végbe jelenleg a világgazdaságban?
0
0
0
0
💬 3
reszler112233 avatar
@xCube: Én nagyon is tudom. Látom hogy mindennek emelkedik az ára. Mezőgazdasággal foglalkozunk, és abban is mindennek az ára robbanás szerűen növekszik. Oké a termény árak is mennek felfelé ami jó (Bár ennek már több éve meg kellet volna történnie.), de vele együtt megy az alkatrész, és a komplett gép ára is vele együtt. Konkrétan most van rendelés alatt egy szemveszteség érzékelő szenzor a kombájnra mert egy bedöglött és 100 ezer+ áfa az ára, pedig az egész nem éri el a 2 kg-ot sem mert ugye nyomtatott áramkör műanyaggal borítva, és a tartója is ami még egybefogja az sem acél hanem alumínium.
Másik a vetőmag, műtrágya, és növényvédő szerek ára. Műtrágyát már megvettük jöbő évre, de konkrétan a duplájától többe került most mint tavaly ilyenkor. Épp ebből kifolyólag kb a jövő évi vetőmag felét az idei áron idei magot lekötve a jövő évre már megvettünk előre, mert előreláthatólag az új árak ott is emelkedni fognak nem kicsit.
De ezeken kívül látom azt is hogy az alapvető élelmiszerek ára is hogy kúszik felfele.
Ugyan konkrét munkám nincs mert a családi gazdaság tagja vagyok manapság ŐCSG a hivatalos neve. Ez amolyan munkaviszony és számolja az éveket, de így itthon vagyok, és a saját gazdaságunkban saját gépekkel dolgozok. Tehát fix havi jövedelmem úgymond nincs, csak ugye a mezőgazdaság azon belül is a növénytermesztés, amivel mi foglalkozunk szezonális, tehát van egy bevétel nyáron, és nagyobb bevétel ősszel, és év végén az össz bevétel osztódik a tagok közt.

No meg ugye egy újabb nevesebb nyugati traktorban is igencsak sok elektronika van mára, és arra is hatással van szinte a PC ipar, mert ugye komolyabban felszerelt gépekben mondhatni táblagépek vannak manapság.
1
0
0
0
SuperPuma avatar
@xCube: Egy ordenáré nagy szemfényvesztés kb
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Most jön az a válság amikor az emberek egy szelet kenyérnek is örülni fognak. Bár ne legyen igazam.
0
0
0
0
MrPAYER avatar
Tehát ha jól értem itthon a 4080 olyan másfél milla körül startol....köszi. Mondanám, hogy elég lesz a 70 is, de az is millió+ a jelenlegi matek szerint 😎
0
0
0
0
SuperPuma avatar
PC Master Race:
Látjátok testvérek, ennyi az élet, zárul földi pályám, immár sírba térek
1
0
0
0
💬 1
szilver avatar
@SuperPuma: Hát igen,felér egy temetéssel ez az egész!!!
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
Nem gatyáztam,, vettem 1 OC-s, 12GB-os RTX 3060-at 1 jó hónapja, akkor éppen tűrhető áron voltak. Az új vassal amit a héten rakok össze, elég jól fogja 1 darabig nekem hasítani a játékokat Full HD-ben, kimaxolt grafikán. :)
0
0
0
0
💬 2
DMSASD avatar
@HeyJoe-PCRPG-HUN: Látom nem csak én gondolkodtam így elég volt a mostani hardware helyzetből és árakból és aug-ban beruháztam egy RX 6900 XT-re ami épp le volt "nyári akciózva" mert tudom hogy az ünnepekre jön a 2-3x megemelt árú "black friday" meg "karácsonyi akció"... és ez a cikk is csak megerősített benne hogy jól tettem hogy vettem és nem vártam még tovább.
1
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@DMSASD: ...Igazándiból Karira szeretnék már egy VR-t is venni, azért is az új, erősebb konfig, amit most fogok összrakni. 😎 És az árak ingadozása miatt nem láttam értelmét tovább várnom, szerencsére mind a ketten idejében léptünk új VGA ügyben ezek szerint, jaja! :D
0
0
0
0
PatrikVagyok avatar
Akár 70% is konzolra válthat a PC játékosközösségből...
0
0
0
0
💬 4
griff55 avatar
@PatrikVagyok: Én már megtettem augusztusban... Nonszensz a GPU piac árai.
0
0
0
0
PatrikVagyok avatar
@griff55: Én is sikeresen beszereztem egy PS-t a jövőre való tekintettel :D
0
0
0
0
szilver avatar
@PatrikVagyok: De ha ez a 70% áttérne konzolra akkor szintúgy áremelkedés lenne a konzolpiacon is.Kb 70%-al :D Vagy nem jól gondolom?Ugye akkor arra lesz a többlet kereslet.Magyarul visszük át az áremelést oda.Elég hülye és nonszensz ötlet,de ha a világon globálisan összefogna a gamer közösség úgy hogy minimum 1 hónapig senki nem vesz semmit sem,vagy netán tovább.Akkor lehetne valamit elérni csak.De ez csak egy kósza gondolat volt,hiszen ezt úgysem lehetne kivitelezni hogy eredménye is legyen.
0
0
0
0
PatrikVagyok avatar
@szilver: Ehhez egy elég nagy globális közösség lenne... De amúgy elég komolyan meg lenne szorongatva anyagilag a videokártya piac így... DE amíg van bányászát.... Úgy se veszünk semmit csak a bányászok :D
0
0
0
0
sunny474 avatar
Aranyásók Luxuskivitelben
0
0
0
0
Memento Mori avatar
"Mily' váratlan fordulat."
0
0
0
0
Vigilante avatar
Azt hiszem az RTX 3080-as marad egy ideig. 😂
0
0
0
0
P a i n avatar
Na ez az egyik ok, amiért nem mostanában fogok egy rendes és új gépet építeni (még használtan sem).
0
0
0
0
bigfooot avatar
Mivel még az újabb játékok is elfutnak a régebbi configokon így emiatt még nem érezhető a játék előadásokon a hiány, majd ha jon egy új nagy név, ami már pl csak valami új combos vga val fog elindulni nah akkor lesz itt valtoztás, mivel akkor már eléri a kiadót is ez a dolog, hogy kevesebb lesz az értékesített játék, addig úgymond senkit se érint , akinek kell az megveszi, a többiek meg a régi kártyával még tudnak játszani bőven vagy váltanak konzolra
1
0
0
0
💬 2
no avatar
@bigfooot: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
no avatar
PC-re egyszer tudod eladni a játékot, de a konzolokra többször is...


Ehhez azért lenne némi hozzászólása a Sims sorozatnak, a fifa sorozatnak, a cod sorozatnak, az összes remaster, reworks, refurbished, meg ref*szomtudja milyen verzióknak amikkel évek óta etetik a PC gamer réteget...
0
0
0
0
no avatar
@Palanova: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
no avatar
Lehet hogy a gta 5 esetében copypaste, de a többi sem tér el annyira:
Sims 1 és Sims 2 között alig volt változás (grafika szebb lett persze): mindkettőhöz kellett venni 100+€-nyi kieget, hogy játszható legyen, majd újra és újra minden egyes verziónál (sims 2 pets, az a sims 4 cats & dogs) , még a 3-4 esetében is. Még a kiegek is majd minden esetben csak más néven. Hja mégis változik valami:
sims 3 kiegek: 380€
sims 4 kiegek: 850€

Fifa? max évnek megfelelően összekattintják a csapatokat és itt ott fejlesztenek a grafikán.

CoD? évente ugyanaz kb. MW 2-höz a mappack neve MW3 volt.

remaster? hát nfs, warcraft 3 és még kitudja mennyi új köntösű játék köszöni az elcseszést. Az alapjáték itt sem változik.

Nagyon kevés esetben még előnyére is vált a ráncfelvarrás, de ezek inkább a kivételek: Homeworld 1, c&c 1 - red alert 1
0
0
0
0
TRACERHD avatar
Apjuk ***át üzenem nekik XD Nekem már van 3080-am, tövig leszophatnak.
0
0
0
0
no avatar
nem értem milyen 70%-rol beszélnek, amikor egy evga 2 ventis 320-ezer! normál ára 130-150 ezer kéne hogy legyen! ha 150 ezret nézzük, ezt akár hogy is nézem számolom 110-120%!!!!!!!!!!!!!!!!! és még emelni akarnak???? felháborító!!!!!
0
0
0
0
pinkyke avatar
hát ha a konzolt nézzük jobban megéri mint egy videó kártya szerintem az lesz hogy át váltok rá már nagyon elegem van ebből a piacból sok köcsög bányász miatt verték fel az árakat mert nekik mindent fel kell vásárolniuk ne hogy másnak is jusson és ebben a gyártók is ugyan olyan hibásak mert ők magasról tesznek rá hogy ki veszi meg és fűz fát össze kamuznak.
ezen már úgy se lesz semmi változás max annyi hogy az emberek megunják és váltanak konzolra.
mert ez a 400-500 ezres ár ez nevetséges egy közép kategóriás kártyáért.
ennyiért már veszek egy fúl konzol+vr set-tet és még marad is belőle.
0
0
0
0
💬 3
bukta2 avatar
@pinkyke: Há itt azok szívnak inkább ezzel akik dolgoznak is a pc-n, aki csak játszik az tényleg áttér konzolra max és annyi de akinek a munka eszköze is egy pc az más tészta. Annak sajnos ezt be kell nyelni.
1
0
0
0
pinkyke avatar
@bukta2: hát aki gépen dolgozik annak jóval mélyebb a zsebe kevésbé érzi meg gondolok itt programozókra meg hasonlókra.
egy átlag felhasználó és játékos azok jobban megérzik azt hogy ha egy közép kategóriás 4-5x áron megy mint egy profi munkás aki gépen dolgozik.
tudom vannak olyanok is akik nem keresnek sokat ebből és azoknak is szívás ez az ár.
igen én szab időmben szoktam játszani számítógépen de,ez hamarosan meg fog változni szerintem át fogok váltani ps5 re az Nvidia meg az amd meg el mehet a jó fenébe az áraikkal.
0
0
0
0
no avatar
@pinkyke: Az a baj hogy ha nem venné senki tripla áron akkor visszavennének a pofátlanságból.
De ahogy már sokszor elhangzott az ilyen cikkek alatt: egy termék annyit ér amennyit fizetnek érte
0
0
0
0
MC MaRcI avatar
De ki a francnak érdemes megvenni a kártyákat dupla tripla áron Pl itthon is

És itt nem a pénzről van szó
Pl én is megtehetnem hogy rtx 3090es gépet rakok össze de ilyen áron
Ahh brutális mi megy
0
0
0
0
💬 5
bukta2 avatar
@MC MaRcI: Amíg van aki veszi őket, legyenek azok bárkik is addig ez a helyzet nem hogy javulni nem fog, de egyre rosszabb lesz. Én még szerencsére eltudtam csípni aránylag értelmes áron a 6800-at amikor megjelentek, pláne hogy kihasználva a használtpiacon kialakult helyzetet még az rx580 eladásával sem jártam rosszul.
0
0
0
0
MC MaRcI avatar
@bukta2: Hát undorító ami használt piacon is megy
1060 120k
1070 150k

Igazatok van amúgy ez már szerintem se lesz jobb
1
0
0
0
no avatar
@MC MaRcI: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
bukta2 avatar
Multkor láttam tőlem 34km re münchen alatt valahol, 2 bontatlan ps5 öt is , egyik dvd-s+crash bandicot 4 (600€) másik digitalis volt az 550€ volt , csodálkoztam is hogy ilyen értelmes áron árulta a ***i őket :D
0
0
0
0
no avatar
@bukta2: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
zsiroslangos avatar
@MC MaRcI: Bányászok vagy gamerek. Sok ember már nem tud az ilyen dolgok nélkül élni, és képes lenne egy ház árát is kifizetni csak tudjon játszani. Mint a drog....
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
Köszönjük a releváns beszámolót a német piac állásáról, mindenkit nagyon érdekel. Holnap várjuk a japán piac alakulását.
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@Mesterlovesz: Törölt hozzászólás
1
0
0
0
Mesterlovesz avatar
Magyarországon max néhány száz ember engedheti meg magának


Ugyan már, rengetegen veszik. Gazdagok is, meg bányászok is. Gondolod, hogy azért volt teljes felvásároltság hónapokon keresztül, mert párszáz ember veszi? Méghogy nincs felvásárlóerő! Hát drágábban mennek a magyar piacon a kártyák, mint a németen. Ha nem lenne felvásárlóerő, nem így lenne. Oké, értem én, hogy magadból indulsz ki, én sem adnék 500ezret egy videokártyáért, de attól még ez eléggé sánta kijelentés volt.
0
0
0
0
tivike avatar
Még jó, hogy már vannak hírek az "RTX 4xxx" szériáról... Most úgy érzem, hogy a már most is nehezen beszerzett kártyámmal fogok megöregedni. Legalább nem húzza magával a többi hardver fejlesztési igényeit.
0
0
0
0
no avatar
A szokásos "ma sem lesz olcsóbb VGA-t beszerezni" cikk mai részében xD
1
1
0
0
Arthur Morgan avatar
Rohadjon rájuk az összes 😊 Aki játszani szeretne mérföldekkel jobban jár most egy nextgen konzollal.
Ezek a b.uzi árak úgy sem fognak változni. 😭
1
0
0
0
💬 8
no avatar
@Arthur Morgan: Mármint azzal amit nehezen lehet kapni? :D

Szállítás alatt van mindenhová kiírva náluk. Hja nem 2-4x-es ár, de legalább nem lehet kapni.
[LINK]
0
0
0
0
no avatar
@Palanova: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
no avatar
Persze, van megoldás okosba, de személy szerint én nem fogok 250km-t autózni sem egy konzolért, sem a későbbi garancia és egyéb ügyintézés miatt.

Anno volt gondom egy meghibásodott szürke importos Nokia E71-el, azóta szürke import nálam kiesett mint opció.

A fentit ellenpéldának hoztam fel hogy "bezzeg a konzol".
1
0
0
0
Arthur Morgan avatar
@Palanova: Akkor pontosítok egy picit. 😁 Jelenleg ami kapható is, és árban is verhetetlen az a Series S.
Persze pici a tárhelye meg gyengébb mint a nagy testvére, viszont minden újonnan megjelenő címet kitud rajta pörgetni az ember gond nélkül. 110 ezer forintért ilyen teljesítmény azért nem rossz szerintem. 😁 Vagy ott van még a PS5 digital 150 ezer környékén már ha annyiért árulnák szintén egy jó alternatíva Gaming PC helyett.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@Palanova: Már csak az nem vett aki nem akart. Rengeteget olvasni, hogy bement az üzletbe és volt, vagy ha ott nem akkor a, masikba. Van aki rendelestől számítva 1-2 héten belül megkapta, volt aki több hónap. Van aki kéztől vette és lehetne sorolni. A végeredmény, hogy aki beakarta igazán szerezni az már megtette.
Elég fura, hogy pont most nem kapható rendesen konzol mikor ilyen árak vannak PC fronton... pedig a hatszoros eladásnál jarhatnának már a konzolok. Vagy véletlen egybeesés vagy nem, de a véletlenekben nem igazán hiszek ilyen téren.
0
0
0
0
no avatar
@santakigyo: A chipprobléma a konzolokat sem kíméli.
Nagyon leegyszerűsítve kb ugyanaz a vga chip kerül bele amik a kártyákra ami meg kb ugyanazon a szalagon készül amiért most harcolnak a gyártók. És mivel tavaly óta nem nőtt ki a földből egy új gyár így marad a szívás.

Ezért volt tavaly gond hogy egyszerre:
- konzol generációváltás
- AMD bejelentette az új sorozatát
- nvidia bejelentette a 3000-es sorozatot
de konzoloknál is ment a nyerészkedés, nem gyengén, emlékezz vissza: volt aki csak a dobozt adta el konzolárba...és volt aki meg is vette.

De pl akárhányszor szóba kerül a "bezzeg a konzol", megnézem a linkelt honlapot és vagy Nincs raktáron, vagy szállítás alatt :) Persze nem nézem 1-8 percenként, de 1-2 havonta rálesek...
0
0
0
0
botmunpls avatar
@Palanova: Közvetlen spanom aki ps5-öt előrendelt augusztusban, idén április körül kapta meg, és 200k felett volt...
0
0
0
0
botmunpls avatar
@santakigyo: Ez az életben kb mindenről elmondható :D
Én anno gondoltam egyet és vettem egy ps4-et mert kivi voltam rá, 2 nap múlva megjött és 2 hét múlva eladtam, a vevő is hirtelen felindulásból vette meg.
+Elég nagy réteg van, aki megvárta/megvárja amíg rendesen ömlenek ki rá a játékok, vár hogy lejjebb megy az ára, simán diák és még gyűjt rá, vagy idén karira kapná...
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Arthur Morgan: Hát jah, csak van aki nem konzolos játékkal akar játszani :/
0
0
0
0
zsiroslangos avatar
Máris jobban indul a reggel. 😂
0
0
0
0
no avatar
Szeptember 5.-ei cikk:
Újra emelkedőben az AMD és az Nvidia videókártyáinak ára

A 3DCenter nemrég közzétette Németország legnépszerűbb kiskereskedései által megszabott árakon alapuló elemzéseinek eredményeit
Az Nvidia GPU-inak ára átlagosan 9%-ot, az AMD GPU-i esetében pedig 5%-ot emelkedtek az árak.

https://gepigeny.hu/hir/ujra-emelkedoben-az-amd…k-ara-5303

Ma meg egy ilyet adnak közre:

Akár 70%-kal is többet kell majd fizetni egy új GPU-ért

A 3DCenter statisztikái alapján - amely a német piacon alapul - az Nvidia RTX 3000-es és az AMD Radeon RX 6000-es grafikus kártyák ára folyamatosan növekszik. Az RDNA 2 kártyákért jelenleg 74%-kal, az Ampere kártyákért pedig 70%-kal kell többet fizetni.
ha ez a trend folytatódik, akkor az év utolsó negyedévére a felár könnyen elérheti az ajánlott fogyasztó árat, azaz az ünnepi szezon folyamán dupla áron juthatunk majd hozzá egy-egy példányhoz.

https://gepigeny.hu/hir/akar-70-kal-is-tobbet-k…u-ert-5344

Ahogy Raymond mondta az Úriemberekben (00:06:26-nál):
...ez finoman szólva is erős infláció.


Másfelől a hivatkozott oldal ennyire megbízható...lehet nem kellene onnan többet idézni ebben a témában, mert ez így egybe nézve számomra kezd hiteltelennek tűnni.
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@Palanova: Törölt hozzászólás
0
0
1
0
no avatar
Ezzel megerősítetted a korábbi felismerésem:
lehet nem kellene onnan többet idézni ebben a témában, mert ez így egybe nézve számomra kezd hiteltelennek tűnni
1
0
0
0
Thomaz avatar
Kedves Ipon kollegától idézve mivel nekem már nincs mit hozzászólnom:

"Nem kellene ezeket a cikkeket erőltetni, főleg nem napi szinten. Szerintem senkit nem érdekel a cégek extra bevétele, miközben tragikomikus áron lehet videokártyához jutni, (akármilyen okból is) már ha lehet. Olyan ez, mintha naponta mesélnék egy rokkantnak a via ferrata élményeimről. Csak neki, hogy sz..r napja legyen. Tudom, nem kellene belekattintani, de már a cím is felb..sza az ember agyát."
0
0
0
0
UltraBableves avatar
Felolem a boltok polcain megrohadhatnak a vga-k😂
0
0
0
0
deadly_cross avatar
juhe lassan a 1080at tobbert tudom eladni mitn amennyiert vettem 3 eve 🤣
0
2
0
0
💬 2
misota31 avatar
@deadly_cross: Ja és vehetsz rajta egy 1050 ti-t újonnan., 😀
4
0
0
0
deadly_cross avatar
@misota31: 3080at nem cserelem le 1050ti re 😂
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció