A Radeon RX 7900 XT akár háromszor is gyorsabb lehet az RX 6900 XT-től

Szerző: xoki | 2021. May 08. | hír | 18 hozzászólás

Különböző híresztelések keringenek az AMD következő generációs Radeon RX 7900 XT grafikus kártyáiról. A következő generációs GPU-kra valószínűleg csak 2022 végén vagy 2023 elején számíthatunk, így a hivatalos bejelentésig még bármi változhat. Ebből kiindulva egyelőre csak pletykaként érdemes kezelni ezeket az információkat.

Az RDNA3 - az olyan chiplet dizájnnak köszönhetően, mint a Ryzen - jelentős teljesítménynövekedést ígérhet. Az AMD következő flagship terméke a Radeon RX 7000-es széria első olyan modellje lehet, amely adaptálni fogja ezt a dizájnt. Ez annyit tesz, hogy két GPU-ból fog állni, amelyekhez egyenként 80 CU (5120 shader processzor) fog tartozni, és I/O-n keresztüli kommunikáció jellemezné azokat, ahogy a Ryzen processzorokat is.

Bár csak találgatásokról beszélhetünk, de úgy fest, a következő generációs Navi 31 GPU akár két és félszer is gyorsabb lehet a Navi 21-től (RX 6900 XT). Egy ismert szivárogtató, Yuko Yoshida szerint pedig még ennél is nagyobb fejlődésre érdemes számítanunk.

Hozzászólások: 18
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
bukta2 avatar
Az jó mivel most kb alsó hangon 4-5 évig nem kívánok a géphez nyúlni 😃 max + ram és annyi
0
0
0
0
carl18x avatar
Azta R@hadt életbe! 😃 Az AMD úgy látszik nem csak ül a babérjain 2 GPU amit 1-nek lát a rendszer az I/O miatt.
Kíváncsi is voltam mikor fogják kiaknázni ezt a lehetőséget. 😃
300%? Ha ez valóban így lesz akkor elég durva teljesítmény fog a piacra kerülni.
Egy 6900XT is elég "Baxo " Kártya. 😀 ettől 3X gyorsabb kártya már elképzelhetetlen teljesítmény többletet jelent.
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@carl18x: Csak az árára ne nézz rá és jó lesz😃😃😃
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
És most az AMD megint arra veri a kukit, ami senkit sem érdekel. Inkább legyen 10 elérhető kártya, mintsem 1 presztizs
0
0
0
0
💬 3
Quadgame94 avatar
@YourMomIsNotMale: A chipletekkel sokkal egyszerubb lesz a gyartas, hiszen nem egy nagy monolitikus cuccot kell legyartani hanem kisebb chipleteket. 2x 48 CU chiplet mellett (7900 XT) lesz 48+40 meg 48+0 (azaz egy chiplet is).
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
@Quadgame94: Addig oké, de itt is lesz valami jó kis késés, hogy ha 50%ot meghaladja a terhelés, akkor nem skálázódik jól? Vagy raknak be valami HBM-et neki cacheként? 😃
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@YourMomIsNotMale: Lesz I/O die illetve a Windows 1 GPU-nak fogja látni. Lesz valszeg 128 MB L3 cache is. A késleltetést kell majd megoldani... Elsőre nem lesz tökéletes az tuti. Egyébként képlékeny ez eléggé még. Összehasonlítanak majd itt minden eshetőséget és majd kiderül.
0
0
0
0
Apor avatar
Ha ez valóban így van, egy kisvárosi lakás áráért fogják adni a népnek.
0
0
0
0
no avatar
3 dolog jutott erről az írásról eszembe:

1. 3x gyorsabb, 6x drágább.

2. A játékosoknak nem kell a 8k-ra vga.

3. Cselekvésre lenne szükség (kereskedelmi gyakorlat átalakítása), nyerészkedők és bányászok elleni lépésekre, nem pedig újabbnál újabb fejlesztésekre amikhez garantáltan nem lehet majd hozzájutni; emberi áron meg pláne.
0
0
0
0
💬 6
bukta2 avatar
@argosz: Erre a gyártók válasza az hogy amíg veszi a nép addig őket nem érdekli hol köt ki... amikor az ellenkezőjével jönnek hogy ilyen meg olyan megoldást találtak ki rá, az csak marketing hogy elüljön a por...
0
0
0
0
santakigyo avatar
@bukta2: Ez természetes. Amíg ugyanannyi mennyiségű terméket háromszoros áron el lehet adni pár embernek, addig a lőtéri kutyát se fogja zavarni, hogy több ezer nem kapja meg töredéke áron.
Csak arra leszek kíváncsi ha egyszer elül az egész, mennyire fognak az árak normalizálódni.
Persze kérdés kinek mi a normális ár.
0
0
0
0
MaTpr0F avatar
@santakigyo: A jelen árak "szerencsére" nem csak a magyarnak irreálisak. Bízom benne, hogy a májusi nvidia kártyák hardveres limitje tényleg működik majd. Csak attól tarttok, hogy ha működik is, a gpu hiány miatt ugyan úgy horror ára lesz, hiába nem lehet vele bányászni.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@MaTpr0F: Biztosan nem lesz hardveresen limitálva. Szoftveresen lesz csak, ami tudjuk mennyit ér.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@MaTpr0F: De hiába irreális, ha van az a réteg aki megveszi az összeset világszerte.
Mekkora plusz bevételt eredményezett ez. Elfogyott ugyan az a mennyiség csak épp kb háromszoros áron.
Jól kilett ez találva.
0
0
0
0
no avatar
@MaTpr0F: Az a probléma, ha egyáltalán nem lehetne használni bányászatra akkor is megvennék a nyerészkedők és mivel nem lenne boltban, eladnák dupla annyiért.
0
0
0
0
no avatar
Ez elég komoly túlzásnak tűnik akárhogy is nézem, korábban asszem az 50%-os teljesítménynövekedés volt beharangozva.
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
Nagyon kíváncsi leszek a következő szériákra (függetlenül attól, hogy lehet-e őket majd kapni vagy sem). Ez a hír a minap felkeltette újra az érdeklődést. 😆 Az előzők is jól sikerültek mindkét oldalon szerintem.
Az előző 7ezres széria is jól sikerült, talán megismétli a történelem önmagát. ( :
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
Na annyival biztosan nem. Először is az AMD nem fog 2 db 80 CUs chipletet összerakni. Nagyon durva I/O die kellene oda és anno a Zen 1-nél is kisebb chiplettel jöttek ki. En 2x 48 CU-ra tippelnék, ami igy is 16-al több mint ami a 6900 XT-n található és illene IPC növekedés ia RDNA3-tól. 1.5x gyorsulás a reális szerintem ezzel jó sokáig az NV elött lennének, ahol csakbAmpere refresh lesz 2022Q1-ben. Azt a 2x48 CU chipletet meg olcsó is lenne viszonylag gyártani.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció