A piacon lévő GPU-k 25%-a kötött ki a bányászoknál

Szerző: xoki | 2021. June 20. | hír | 34 hozzászólás

A kialakult chiphiány miatt a gyártók nem tudják elegendő grafikus kártyával ellátni a piacot, eközben a kialakult helyzeten tovább rontott a kriptovaluták hirtelen áremelkedése, melynek köszönhetően sokan elkezdték tömegszámra felvásárolni a közép- és felső kategóriás termékeket.

Eddig nem lehetett tudni, hogy mégis mennyi kártya került professzionális bányászokhoz, de a Jon Peddie Research által publikált új kutatásban pontosan ezt a témát feszegetik. Úgy tűnik, a 2021 első negyedévében eladott kártyák 25%-a kötött ki a bányászoknál. Ez körülbelül 700 000 példányt tesz ki, melyek összértéke 500 millió dollár. Fontos, hogy ebbe csak azok tartoznak bele, akik raklapszámra vásárolják a kártyákat, amelyeket aztán megállás nélkül, kizárólag erre a munkafolyamatra használnak.

A JPR modellje elég érdekes feltételezéseket tár elénk azzal kapcsolatban, hogy a kártyákat hol alkalmazták, illetve hogyan vásárolták azokat. Tényként közlik, hogy a PC-szállítmányok eladásai lecsökkentek, miközben a GPU-kból jóval több fogyott. Kiemelték azt is, hogy az árak jelenleg össze-vissza ingadoznak, amely eléggé megnehezítette a dolgukat. Ezenkívül pedig felhozták még, hogy az Nvidia előállt a Lite Hash Rate szériával, illetve direkt bányászatra szánt kártyáival, miközben az AMD ilyen szempontból nem tett semmit.

Az Ethereum árfolyama még mindig elég magas, ezért az új grafikus kártyák továbbra is csábító opciók maradnak a bányászok számára. Szóval, amíg ez nem változik meg, elég nehéz lesz hozzájutni egy új GPU-hoz, vagy legalábbis elfogadható áron biztosan.

Hozzászólások: 34
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
25%?
Az év vicce 😆 Persze, ez csak a raklapokkal vásároltakra vonatkozik, de akkor is.
A többiek meg nem úgy vették, de ugye minden út bányába vezet.
Szerintem 75-80% simán bányászatra ment.
0
0
0
0
💬 1
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@hikadam: Hát kb., jaja. De lehet volt az 95% is...
0
0
0
0
norby72 avatar
Lassan lehet nyitni itt a gepigeny.hu-ne gy bányász szekciót 😕 😞 ahol azokat a cuccokat mutatnák be amiről hétköznapi ember max. álmodhat... 😠
0
0
0
0
no avatar
Kíváncsi leszek hogyan fog reagálni a piac az Etherium EIP1559 bevezetésére. Várhatóan ~30%-kal fog csökkenni az ETH bányászok jutalma és valamikor júliusban már jön is az átállás.
Mondjuk van helyette más, amit lehet majd bányászni, úgyhogy könnyen megeshet, hogy nem sok vizet fog zavarni...
0
0
0
0
💬 2
botmunpls avatar
@Caymane: Viszont rengeteg alternatíva van helyette, és nem mindegyik fog felfutni, ahhoz egységesen kéne koncentrálni a poolokat, hogy meg is érje nekik. Lásd pl zcash egyszer kiugrott 1000$ környékre még 3 éve, aztán azóta padlón van.
Viszont az baj hogy muskátli elon és néhány kőgazdag is bevásárolta magát. Pár hónapja azt hittem, hogy azért hogy majd jól letolják az árfolyamot és bedöntik, mert zavarja őket, de sajna tévedtem, inkább próbálják fenntartani az árfolyamot hogy lassan ők tudják ezt is leszabályozni.
0
0
0
0
no avatar
@botmunpls: Sajnos igazad van, van helyette 2 másik, de ez is valami. Saját kártyámmal nézve (GTX1080Ti) a második legjövedelmezőbb coin az MWC lenne 1,9 - 2 USD/nap profittal az eddigi 2,2-vel szemben. Valamivel talán lejjebb fogja tolni az árakat, sőt... bízom benne, hogy szépen lassan kezdenek is majd kiszállni az egészből.

Nem is olyan régen olvastam, hogy Elon az miatt sírt, hogy mennyire környezettszennyezőek a proof of work jellegű algoritmusok és hogy ki is száll ezekből. Asszem azóta nem lehet BTC-vel fizetni a teslánál, de ezt a részét annyira nem követtem mondjuk. 😃
Mindenesetre remélem tényleg leáldozófélben vannak ezek az algo-k...
0
0
0
0
carl18x avatar
Hát ősszintén szerintem ez a RDNA 2/RTX 3000 nagyon sok embernek ki fog maradni. Mire újra régiek lesznek az árak szerintem már piacon lesz a RTX 4000/RDNA 3-as széria. Szóval én már nem láttom értelmét majd ezekbe fektetni, pedig egy koros RX 570 már nagyon várja a utodját! 😃
0
0
0
0
Legendrush27 avatar
A kártyákat nem sajnálom senkitől, de jobb lenne, ha inkább Pokémon kártyát gyűjtenének. Az kisebb negatív hatással van a bolygóra. Már játszani is pazarlás Paksi erőművet tartani otthon, hát még coin hunterkedésre.
0
0
0
0
Erik1996 avatar
Szerintem inkább 25% ami nem ott kötött ki. 😆
0
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
Amúgy kétlem h csak a 25%-a kötött ki náluk...

Pl. Kínában is már komoly szankciók vannak több megyében is (ahol ugye 1 megye nagyobb, + sokszorosa a lakossága egész Magyarországnak), mert hihetetlenül leterhelik ezek a megyék országos szinten Kínában a közműveket is már, irdatlan nagy a fogyasztásuk... Egyes országok éves szintű teljes fogyatsztás nincsen annyi, mint amennyivel emiatt Kínában megnövekedett az energia fogyasztás szintje. Fogadni mernék rá, hogy azért pl. az USA-ban is hasonló lehet a helyzet de itt a UK-ban is kinőttek mint a gomba mindenhol ezek a bányász-helyek.. Volt is 1-2 szép RAID már a UK-ban, mert pl. lopni próbálták hozzá az áramot. 😀
0
0
0
0
Fenimor avatar
Engem már annyira hidegen hagy ez a kártya mizéria, egy kis játék, filmnézés, netezés, csendben elvagyok 1660 ti-vel.
A fiatalabb generációt azért sajnálom, sokan szeretnének legalább egy középkategóriás vidikarit beszerezni, persze emberi áron.
Sajnos a piac törvénye, míg kereslet van addig kínálat is - gyártónak, forgalmazónak tökmind1 kinek adják el a terméket, pénzüknél legyenek oszt ennyi.

Bár már kínálat sincs nagyon.
1
0
0
0
💬 2
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
@Fenimor: "Sajnos a piac törvénye, míg kereslet van addig kínálat is" Én ezt itt a jelen esetnél úgy fogalmaznám inkább, hogy: Sajnos a piac törvénye, amíg óriási a kereslet valamire, addig óriásiak is lehetnek az árak is, forgalmazhatják őket bármennyiért, hiszen úgy is lesz rájuk vevő...

Amúgy meg ja, szívás ez eléggé azoknak akik tavaly/idén kezdtek volna bele a gamerkedésbe PC-n, vagy pl. akinek behalt a régi videókártyája/vagy upgrelne mert már nagyon öreg a mostani videókártyája a tavalyi/idei, szóval a mostanság kijött/kijövő játékokhoz...

Még szerencse hogy végül tavaly nem vettem még 4K-s monitort, csak egy 240Hz-es, szélesebb és nagyobb Full HD-monitorra upgredeltem... Full HD-ben szerencsére még nekem is mindent visz tisztességesen a mostani videókártyám. Azért remélem legalább egy 3060-ast valahonnan le tudok akasztani hamarosan, 1 éven belül, de tisztességes/baráti áron
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@HeyJoe-PCRPG-HUN: A régi használt modellek is megdrágultak elég jól. A 6850 és hasonló régi kártyákért ismét lehet elkérni egy kis zsozsót.
0
0
0
0
Booker avatar
Szégyelljék meg magokat. Tökre teszik a játékipart
0
0
0
0
💬 1
carl18x avatar
@Booker: A Játékipar amúgy is hanyatlóban van, a Bányászat csak még jobban elő hozta a hiányoságokat.
0
0
0
0
pinkyke avatar
én már meg sem lepődők egy biztos amíg ilyen árakon mozog addig úgy vagyok vele hogy ott rohad meg ahol van.
hülye nem vagyok nem fogok 300-400 ezret kiadni egy közép kategóriás kártyáért.
annak viszont őrülők hogy 2019-ben meg vettem a 1060 6gb-os kártyámat mert még mindig jó kártya és még sokáig az is marad.
A vissza hozott 20-as széria is olyan áron megy hogy az is marad a boltban ennyiért nem kell az sem.
0
0
0
0
💬 6
no avatar
@pinkyke: nálam is valahol a 80-150 ezer közt van az ár, amit hajlandó vagyok kiadni pár évente egy videókártyára. Így most remekül el vagyok FHD-ban a 1,5 éves GTX-1660-nal ami csak 76,5 ezrembe került. Agyaltam egy esetleges cserében idén valahol egy RTX 2060 super vagy 2070 super/TI környékén, de ez kútba esett.....
0
0
0
0
no avatar
@Robitrix: Egy jó monitorral QHD-ban is simán megy minden 50+ fps-el, jelenleg, jó kis kártya az. 😀
0
0
0
0
pinkyke avatar
@Robitrix: maximum 160 ezret vagyok hajlandó kiadni a közép kategóriásra ha annál többet kerül már nem érdekel.
1080p be játszok arra meg a közép kategóriás bőven elég.
0
0
0
0
xCube avatar
@pinkyke: Ilyenkor az jut eszembe, hogy 2007 -ben a létező leggyorsabb VGA -t vettem meg 150.000 Ft -ért.
0
0
0
0
zsiroslangos avatar
@xCube: 2007-ben 25 000 Szlovák koronáért vettünk egy felső kategóriás gépet hd-s monitorral,bill+egér,nyomda,hangszóróval együtt. Ma már 950 euróból egy felső középkategóriás gépet nem raksz összem,nemhogy egy teljes szettet. 😞
0
0
0
0
xCube avatar
@zsiroslangos: Ennek azért akkor masszívan köze volt, a közelgő világgazdasági válságnak, ami az árfolyamokat elvitte a pitsába. Mi nagyot profitáltunk belőle, mert az USD kb. 160 - 150 FT -nál járt, plusz a GPU és VGA biznisz akkori tendenciája, valamint legfontosabbként a játékos biznisz sem állt a helyzet ilyetén magaslatán. Így olyan mesebeli összegekért lehetett szuper konfigokat összerakni, hogy ihaj. 150.000 Forintért lehetett kicsivel fHD alatt játszani játéktól függően. A sallangkártyák, mint pl. a 8600 GT simán adott olyan teljesítményt, mint egy 7970 GT... , és aki vett egy 8800GT -t, az szinte királyként ülhetett vissza a székében. Én betoltam a 8800 Ultrát, mert sok moddal akartam sok játékot tolni... . Btw a memória sávszélességet sokáig nem sikerült lényegesen túllépni... . Aztán bejelentették a HD 5870 -et... . Simán váltottam rá, mert 90.000 Ft -ba fájt és bizonyítottan teljesített. Nem igazán érdekelt akkor kollégista létemre, hogy valami 5 FPS -sel lassaban fut.... .
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 1
cabus26 avatar
A fene megeszi a pofájukat!
Mondjuk a rohadék skalpereknek meg az otthon unatkozó műkedvelők is kiveszik tetemes hányadát a hiánynak.
0
0
0
0
yericho500 avatar
gyártóknak egy a lényeg... el keljen a szaros termékük. el is fog, ha lessz bányászat ,ha nem!😳
0
0
0
0
Arthur Morgan avatar
Amikor majd egyszer a távoli jövőben összeomlik ez az egész bányászosdi. Akkor majd hirtelen a gyártóknak újra fontos lesz az átlag user is (talán). Addig meg jóformán le se xarják a fejünket 😆, hanem előjönnek mindig valami kamu együttérző dumával.
0
0
0
0
💬 3
YourMomIsNotMale avatar
@Arthur Morgan: azt fogják eljátszani mint a 2000 szériánál. Mindenkinek lett eladó 0-es, alig kelt el a 20-as széria, és sirtak h nem megy a bót. Aztán most a 30as szériát vették csákánynak, és nem fogják vinni a lovelacet, mert tele lesznek használt 10-20 és 30assal a boltok és a fórumok.
0
0
0
0
no avatar
@YourMomIsNotMale: AMD ből júliusra ígérik hogy végre több kártyát tudnak gyártani
0
0
0
0
no avatar
@YourMomIsNotMale: Nyilván előbb vagy utóbb telítődik a piac videokártyával. Ha többség vesz majd egy RTX 3000-es kártyát akkor nem feltétlenül akar majd egy év múlva másikat venni. Aztán már csak kevesebb videó kell az új gépekbe. Most még mindenki meg van bolondulva az új kártyákért és elhiszi, hogy csak azzal tud játszani. Mert megáll a nővésben ha nem egy milliós videóval és sok százeres 4K-s monitorral játszik... Mintha nem volna alkalmas játszani FHD vagy QHD-ban egy 2-3 éves videókártya még. Amikor elfogynak az idióták és lecseng az örület majd lesz használható ára.
0
0
0
0
no avatar
Hajrá bányászok!😎 A bányászok a királyok, respect nekik! Több kártyát érdemelnének, nem a gamereknek kell hanem a bányászoknak, hajrá!
0
0
0
0
Kiki4444 avatar
Prohardveren olvastam AMD hiába adna ki Hash Rate limitáló drivert, övéké 10+ éve nyílt forráskódú vagy valami hasonló, lényeg hogy könnyedén módosítható, ez miatt nem lenne értelme ilyen drivert készíteniük(1 hétbe sem telne hogy a bányászok módosítsak a drivert). Plusz RDNA 2 bányászatban rendesen elmarad az Ampere architektúrától.
0
0
0
0
huncut98 avatar
25? Szerintem van az 50.
0
0
0
0
💬 1
botmunpls avatar
@huncut98: Írták a cikkben hogy professzionális, raklapszámmal vásárolt.
A misi meg a pista házi rigje 8-10 darabbal nincs beleszámolva. Azokkal nyilván megvan az 50%, ha nem több.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció