A PCIe 4.0 SSD-k gyorsabbak lehetnek 11. generációs Intel CPU-k mellett

Szerző: xoki | 2021. February 27. | hír | 52 hozzászólás

Három generáción át tartó AMD-exkluzivitás után a 11. generációs processzorok megjelenésével végre az Intel oldaláról is megérkezik a PCIe 4.0 támogatása.

Úgy tűnik, az Intelnél a késést gyorsasággal próbálják majd ellensúlyozni, mivel a cég állítása szerint a 11. generációs Rocket Lake széria 11%-kal jobb teljesítményt nyújt a PCIe 4.0 buszon keresztül az AMD Ryzen 9 5000 platformhoz viszonyítva. A kijelentést egy benchmarkkal is alátámasztották, mely során egy 1 TB-os Samsung 980 Pro SSD-t teszteltek felsőkategóriás gépeken, flagship CPU-k használata mellett.

Az Inteles gépben egy Core i9-11900K, egy Asus Z590 ROG Maximus XIII Hero alaplap, 32 GB DDR4-3200 RAM és egy Nvidia GeForce RTX 3090 grafikus kártya került. A másik tesztgépbe egy Ryzen 9 5950X és Asus X570 ROG Rampage VIII alaplap páros került, a RAM és a videokártya pedig maradt ugyanaz. Az operációs rendszert (Windows 10 20H2) egy 512 GB-os Intel 760p SSD-re telepítették, hogy semmilyen extra folyamat ne legyen hatással a tesztekre.

Ryan Shrout a fenti grafikont Twitteren tette közzé, hogy korai betekintést kapjunk a Rocket Lake PCIe Gen 4 teljesítményébe. Shrout később megerősítette, hogy a tesztet nem az M.2 aljzat használatával készítették, hanem egy kiegészítő kártyával, hogy az SSD-t az x16 aljzatba tehessék annak érdekében, hogy mindkét platformon CPU-kapcsolat legyen.

Természetesen ez alapján még nem jelenthetjük ki, hogy ilyen téren az Intel CPU-i lesznek a jobbak, hiszen egyetlenegy tesztről van szó. A teljesítménybeli különbségekre kihatással lesznek a különböző hardverkonfigurációk is, vagyis több helyzetben az AMD platformja is diadalmaskodhat. Mindenesetre a Rocket Lake CPU-k márciusban érkeznek, szóval legkésőbb ekkor mindenre fény derül majd.

Hozzászólások: 52
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
odinx avatar
Attól félek, hogy az Intelnek csökkenteni kellene a következő generációs processzorok árait, ha versenyben akar maradni, bár az Intel eléggé büszke, szóval nem tudom ebből lesz-e valami.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
Jah pár hónapig lehet vezetni fognak 😃 de már készül a Ryzen 6000 😉
0
0
0
0
carl18x avatar
Azért kíváncsi lennék valójában hol a buktató? Sajnos az inteltől már láttunk egy pár csalást, hogy most ez valóban gyorsabb? Vagy Csak a Ryzen Rendszert állították titokban 3.0-ra hogy szándékosan jobb eredményt hozzon az intel.

Persze ha valóban gyorsabb és nem csalnak kalapom emelem, de az intel párszor megmutatta az évek alatt nem a tiszteségről híresek.
0
0
0
0
💬 2
Hunnia98 avatar
@carl18x: hát egyátalán nem lenne meglepö az i9-9900k jelenség után már mindent kinézek belölük de jó lenne ha lenne egy kis verseny jot tenne a piacnak.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@Hunnia98: Pár éve ugyanezt mondogatta mindenki, csak fordított arányokkal
0
0
0
0
Memento Mori avatar
10%-al gyorsabb 15% margin of error mellett. Tehát végül lehet gyorsabb, vagy lassabb is 5%-al. 😃 LMAO
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@Memento Mori: Az Intel slide-ok legjobb része mindig a kisbetűs megjegyzések, itt sem volt másképp. Bár még mindig az a kedvencem mikor az asztali teljesítményről szóló prezentációjuk aljára oda volt biggyesztve, hogy az összes adat laptopokról és 2in1 gépekről származnak. 😆
0
0
0
0
Memento Mori avatar
@LordSzalko: Jó vastag bőr van a képükön, az egyszer biztos... Bár aki nem olvassa el az apróbetűs részt, az meg is érdemli.
0
0
0
0
enslaved avatar
Amikor az AMD - t jobbnak hozzák ki valamiben, akkor nagy az öröm, amikor az Intelt, egyből megy a magyarázkodás hogy de hát az nem úgy van..... Érdekes, az Intel pártiak mindig fanboyoknak vannak titulálva, de ezt már megszokhattuk.
0
0
0
0
💬 39
no avatar
@enslaved: És ezt a hozzászólásaiddal mindig jól alá is támasztod.
0
0
0
0
enslaved avatar
@argosz: Az AMD procijait főleg azért vették és veszik is még sokan, mert olcsók. Nézz meg egy 1600 - at, 2600 - at, utánad dobják, a teljesítményük meg közel áll a nullához. A 3600 lett az első olyan, amire már azt lehet mondani tényleg jó, csak ugye erre az AMD is rájött, és közel 120 ezer lett az ára hetekig, pont mint egy 10700k - nak, míg a 10400 a mai napig 50k körül van, ami kicsivel veri a 3600 - at játékokban. Jelenleg a 3600 még mindig 70 körül van (10400f meg már 45k körül is kapható), szóval ebben a szegmensben még mindig az Intel a nyerő. Csúcskategóriában meg mindenki maga dönt, mi felel meg neki jobban, az órajel dobáló, melegedő Ryzen, vagy a stabil Intel egy szintén jó hűtővel felvértezve.
0
0
0
0
Scorn Face avatar
@enslaved:
Csúcskategóriában meg mindenki maga dönt, mi felel meg neki jobban, az órajel dobáló, melegedő Ryzen, vagy a stabil Intel egy szintén jó hűtővel felvértezve.


Én AMD felé mentem Intel után, és nem bántam meg. Nincs az a probléma vele mint amit te itt írsz.
0
0
0
0
Deathati avatar
@Scorn Face: R7 2700x-el sem volt problémám, most R7 3800x valamelyest komolyabb, érződik a különbség
2X16GB 3200MHZ G.skill Aegis+ Gigabyte B450 Aorus elite 1.0
Most a kártya csöves kicsit,(R7 240 1GB) Eladtam az Rx 580 8GB-om 75k-ba pofátlankodás nélkül.
0
0
0
0
Scorn Face avatar
@Deathati:
Eladtam az Rx 580 8GB-om 75k-ba pofátlankodás nélkül.


Egy korrekt úr vagy 😉
0
0
0
0
Deathati avatar
@Scorn Face: 2022.03.17.-ig pcx garis még az Rx 580 😆
Türelmes várakozás amíg le mennek az árak, pótlok hozzá, és veszek majd egy komolyabbat.
De ami meglepett Doom 2016 full low hd 30-40fps😊 Vulkan
0
0
0
0
enslaved avatar
@Deathati: Azért a 3800X meg a jelenlegi VGA - d nagyon nem illik össze.
0
0
0
0
Deathati avatar
@enslaved: Igen, de tutu kihajtja a kártyát!😂😆
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@Deathati: Vice City megy vele, a többi nem lényeg 😊
0
0
0
0
Deathati avatar
@SuperPuma: Kislányom amivel játszik online Starstable átlag 50fps fullhd anostropic filter, magas beállítással.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@Deathati: Azt mi is nyomtuk 😊 Starshineból mind a négyet kiakasztottuk. 😊
Spoiler!
Mondjuk az meredek volt, mikor az elején a játékban visszalapátolta a lóba a szart
0
0
0
0
Deathati avatar
@SuperPuma: Fejlesztik a gyerekek képességeit az állatokkal szemben.😂

Még meg vót az rx 580, chernobylite high full hd saját videó:
0
0
0
0
enslaved avatar
@Scorn Face: Olyan lehet ez mint a videokártya, ott is van akinek a kezdetektől fogva nincs baja a driverekkel, másoknak meg van. Proci terén is van akinek semmi baja vele, másoknak meg van. Mondjuk sokan nem is monitorozzák az értékeket, azt sem tudják hogyan kell, mint ahogy a biosba se lép be nagyon sok user.
0
0
0
0
Scorn Face avatar
@enslaved: Ezeket szoktam megjeleníteni játékok közben:

CPU-nál: tempereture / usage / clock
VGA-nál: tempereture / usage / memory usage / core clock / memory clock / fan tachometer
Memória: ram usage

Ahogyan az Intel műszert az AMD-t sem húzom semmilyen formában.
A bios egyszer lett beállítva, (pár opciónál kellett bizony baráti segítség) és azóta sem nyúltam hozzá.
0
0
0
0
Scorn Face avatar
@Deathati: Hatalmas mind a kettő videó 😆 😆 😆

Az első különösen igaz hiába combos a hardver, ha jön a Win 10 és mindenkit elfenekel amíg be nem kékülnek. 😃

A második videó sem kutya 😆 😆 😆
Nagyon jó jelenetet választott a Joker filmből a videó alkotója. 😃
0
0
0
0
Scorn Face avatar
@Deathati: Ez nekem olyan beütést keltett mint amikor a házaló ügynökök egymásnak vagánykodnak.
De mikor azt a "névjegykártyát" előveszi a fickó... 😆
0
0
0
0
enslaved avatar
@Scorn Face: Látod, baráti segítség, és ezt már annyiszor lehetett olvasni. Az Intel esetében erre nem igazán volt példa. Elég sok videó foglalkozik egyébként a neten is azzal, hogy a Ryzeneket finomhangolni kell.
0
0
0
0
Deathati avatar
@enslaved: Számtech boltos haverom kínlódott asszem 2019.06. nem biztos, ki jött egy csodálatos win10 fos refreshítés, bumm, aznap több mint 10 gépet vittek hozzá, (fel ment a refreshhhh a windows újraindul, hát persze én is azt mondtam vóna) újra kellet rakni az összes gépen a win 10-et, és ha hiszed ha nem csak intel-es gépek voltak, az amd-s ekkel semmi nem volt, még fel is hívott be ne frissítsem a gépem, hát nálam semmit nem befolyásolt a dolog, utána ki javította a mikrofos a hibás refresh-t.
0
0
0
0
Scorn Face avatar
@enslaved: Lehetséges hogy pont a lényeget nem írtam, most korrigálom:

A baráti segítség azért kellett, mert az Inteles gépem alaplapjához (Asus WS Z390 Pro) képest jelentősebben kevesebb funkcióval bír az AMD-s gépem lapja (ASRock X570 Phantom Gaming X) vagyis, csak a legfontosabb opciókat tartalmazza és egyszerűbb a Bios felépítése.
Nem olyan útvesztős mint a WS lapomé volt anno és nincs annyi kiegészítő funkció mint ott volt.
Ez nekem újdonság volt és hirtelen azt sem tudtam mit kezdjek vele.
Miután minden le lett tisztázva, kiderült számomra, hogy az egyszerűbb illetve csak a legfontosabb opciókkal operáló lap sokkal jobb.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Scorn Face: Az a lényeg, hogy elégedett vagy vele, pont mint én az Intellel. Véleményem szerint messze nem fanboykodás az, ha az ember ragaszkodik ahhoz ami már több esetben is bevált neki. Nincs kedvem a bevált receptúrán változtatni, bár az is igaz, feljebb lépni sem innen, mert azt elismerem, proci terén nincs rá okom, max. majd kártya terén.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@enslaved: Hát mer' játszani szoktunk, azé' 😊 Egyszer monitoroztam kártyát, mikor a 470 túlmelegedett. Újrapasztázás, egy monitorozás, hogy helyre állt-e a világ egyensúlya és mehetett tovább a játék.
0
0
0
0
FoLey avatar
@enslaved: Csúcskategóriában meg mindenki maga dönt, mi felel meg neki jobban, az órajel dobáló, melegedő Ryzen, vagy a stabil Intel egy szintén jó hűtővel felvértezve.

Mindig várjuk a te Ryzen összerakó konfigod és reagálásodat. Addig ne vagdalózzál ezzel a szöveggel,mert pofára fogsz esni. 😀
0
0
0
0
enslaved avatar
@FoLey: Egyszer tudnál tisztességes hangnemben írni, de ezt nem lehet tanítani sajnos. Az meg szerintem elég távoli jövő, hogy én AMD konfigot rakjak össze.
0
0
0
0
FoLey avatar
@enslaved: Téged kéne már tanítani azt,hogy valótlan állítást nem böfögünk be.
Nincs semmi tapasztalatod csak netes user error véleményekre támaszkodsz és azt is megerősíted.
0
0
0
0
enslaved avatar
@FoLey: Világos, ami AMD - s probléma az mind user error, ami Inteles az meg hardveres. Egyébként meg tanulj már meg fogalmazni mielőtt támadsz, mert ez láthatóan nem erősséged.
0
0
0
0
FoLey avatar
@enslaved: Nem fogalmazással van baj,hanem a te felfogásoddal. 😆
0
0
0
0
enslaved avatar
@FoLey: Nyilván, mivel nem egyezik a tiéddel, meg még néhány emberével. Nem olyan nagy baj ez, mi lenne akkor, ha mindannyian egyformán gondolkodnánk mindenről? Nem lehetne semmiről vitázni.
0
0
0
0
FoLey avatar
@enslaved: A te Ryzen hülyeségedre reagáltam,arról meg nem tehetek róla,hogy itt értetlenkedsz. Inkább veled van a probléma,mert ránk akarod erőltetni források nélkül az igaz állításodat.
0
0
0
0
enslaved avatar
@FoLey: Ugyanígy reagálnál szerintem akkor is, ha egy politikai oldalon nem szidnám a Fideszt, vagy nem temetném az orosz vakcinát mondjuk, esetleg nem tartanám zenének a profilodon is látható Eminemet, hanem egy értéktelen "semminek" nevezném, hiszen a rock zene az Isten (ami igaz is)😀
0
0
0
0
FoLey avatar
@enslaved: Ez mindig Ryzen téma és nem más.
0
0
0
0
no avatar
@enslaved: Az én ellenszenvem egy olyan céggel szemben ami a saját fogyasztóit (akikből él) is hülyének nézi talán könnyebben megérthető, mint azok indokolatlanul elfogult véleménye akik el is várják, hogy hülyének legyenek nézve, -ahogy találóan írtad- fanboykodnak.

Humorosnak találom az 1600, 2600 teljesítménye közel áll a nullához, a 120e 3600as, amd verő inteles, órajeldobálós-melegedős amds és a stabil inteles mondataid. 😀
0
0
0
0
enslaved avatar
@argosz: Követned kellene az árakat, és akkor láthattad volna azt a 3600 - as áremelkedést. A másik meg az, hogy annak is könnyen utána tudsz nézni, hogy egy 10400 megveri játékokban a 3600 - at, és egy natív 6 magos 8400 is leveri a Ryzen 1600, 2600 - akat. Az órajel ugrálás meg a Ryzenek sajátja, ennek is könnyen utána tudsz nézni, persze ez a technológiából adódik, de nekem jobban néz ki az, ha minden mag szépen tartja azt a 4.7 GHZ - et.
0
0
0
0
carl18x avatar
@enslaved: Ááhhh ez nem lehet? Intel gyorsabb? Biztos valami hiba volt a tesztbe stb! Erre más értelmes magyarázat nincs!!!
0
0
0
0
Apor avatar
@enslaved: Intelesként írom, hogy érdemes megnézni amit Szalkó osztott meg apró betűs részt: + - 15% hibahatárt tüntetnek fel. Ergó: olyan, mintha nem is lenne sebességnövekedés.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Apor: Oké, de ha ezt az előnyt AMD esetében hozták volna ki, akkor menne az Intel gyalázása egyből, hogy milyen szar már megint.
0
0
0
0
hekli96 avatar
@enslaved: Az Intel többet költ R&D-re mint az AMD éves bruttó bevétele. Bármiben győznek az ár/érték arányon kívül az sokkal nagyobb pofon szerintem, és jogos a gyalázás. (Már nem biztos, hogy ez az arány, rég néztem rá, de számottevően többet költ rá az Intel még mindig az biztos.)

Mikor sokkal több erőforrásból (mind emberi, mind anyagi) jobbat mutatnak az nem akkora teljesítmény, annak kéne az alapnak lennie. Erre most nyáladzanak a marketing osztályon 11% teljesítmény többletre, és az apróbetűs részben ott van, hogy 15% hibahatárral jött össze a 11%, vagyis az a +11% simán lehet -4% a gyakorlatban.
Nem vagyok fanboy, a Zen-ekig elismertem, hogy az intel jobb, de mocskosul túlárazott az AMD-hez képest, vagyis ha a pénz nem számít csakis Intel, ha elsősorban a pénz számít AMD. Ma már ez nem igaz, de ezt sokan nem ismerik el és a kirívó esetekkel példálózva próbálják bizonygatni, hogy még mindig az Intel a "numero uno". (órajel dobáló, melegedő Ryzen)
0
0
0
0
no avatar
Gondolom letesztelték vagy negyven hardver kombinációval és azt tették ki ahol a legjobb volt az eredmény.
De ha nem, már akkor is kezdem nevetségesnek érezni ezt a számháborút.
Ez a tipikus marketinges szenvedés hogy mivel adják el....
Ennél már csak azok a jobbak amikor FPS összehasonlítgatás van és az egyik fél arra veri a nyálát hogy kerek 2 fps-el jobb az átlag 😀
0
0
0
0
no avatar
Ritka semmitmondó slide, de ezt már korábban is eljátszották párszor. Vicces, a kis kiegészítéssel együttvéve meg pláne 😶
https://i.imgur.com/JUXieNN.jpg
0
0
0
0
Andor1997 avatar
Eközben Microsoftra várakozunk, hogy összehozza az optimalizálást rá, valamint a játékok is fel legyenek készülve....mondjuk ez inkább munkás platform kedvence lesz!😀
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció