2025-ig kell várnunk az Nvidia GeForce RTX 5000 szériára

Szerző: xoki | 2023. June 29. | hír | 111 hozzászólás

Mostanában mindig két évet kellett várnunk az Nvidia következő generációs grafikus kártyáira, ellenben úgy tűnik, a következő architektúra frissítésre a megszokottnál később for sor kerülni.

Az Nvidia 2022-ben állt elő az Ada Lovelace GPU-kkal: az RTX 4090 és az RTX 4080 jobb RT és AI teljesítményt nyújtottak, illetve a DLSS 3 és Frame Generation technológiák is az említett modellekkel debütáltak. Most hivatalosan is befutott az RTX 4060 is, így a termékcsalád mondhatni teljessé vált. Az új GeForce kártyákra pedig sokan 2024 folyamán számítanának, de a legfrissebb információk alapján 2025-ig kell várnunk a Lovelace architektúra valódi utódjaira.

Az Nvidia ütemterve szerint 2024-ben jön a munkaállomásokhoz szánt „Hopper Next”, miközben az „Ada LoveLace-Next” 2025 folyamán érkezik. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy 2024-ben már nem kapunk új GeForce terméket az Nvidiától. Előfordulhat, hogy meglévő modelljeik magasabb órajelű és nagyobb memóriakapacitású változataival fognak előállni.

Hozzászólások: 111
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
GamerFater82 avatar
Végre valami jó hír is van a sok fos között... Kezdett unalmas lenni a "minden évben dobd el a régit szarság". Nem kell minden évben új széria, kihegyezett, ráncfelvarott, túlpörgetett fostömlők sokasága.... Legyen tényleges innováció és hozzon annyi újítást hogy csak kapkodjuk a fejünket mint régen.... De jó is volt! Nem voltak "átcímkézett és csúfnevekkel" eladott vackok. Az új név tényleg valami újat és kivételest jelentett a felhasználóknak!
0
0
0
0
GodSie avatar
MOst vettem rtx 3080 kártyát...És lassan már semmit sem ér :D
0
0
0
0
pinkyke avatar
hát én maradok a 3060-nál ezt is csak azért vettem meg mert 12gb a ramja és a 6gb az már kevés volt.
0
0
0
0
💬 27
PoPet avatar
@pinkyke: Mondjuk akkor már 6700XT-t kellett volna venni, de nem tudom mikor vetted, az tuti, hogy most bőven jobban megéri.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@PoPet: kb 2 hete vettem meg és nem akarok váltani amd kártyára.
0
0
0
0
PoPet avatar
@pinkyke: Miért nem? Komolyan kíváncsi vagyok, miért vettél ugyan annyi pénzért legjobb esetben is 20%-al, de sokszor még annál is többel gyengébb kártyát, kevesebb VRAM-al, ami már ma is kezd elfogyni.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@PoPet: 1080p-be nekem ez tökéletes.
egyébként se vagyok oda az amd kártyákért.
1060-ról 3060-ra váltottam amit még majd venni akarok az cpu alaplap és ram.
viszont az már szerintem ryzen lesz az intel nevetségesen drága.
0
0
0
0
PoPet avatar
@pinkyke: De miért nem? Kíváncsi vagyok mik az érvek egy 1080p-ben a 6700XT-nél 20%-al gyengébb kártya mellett. Értem én, hogy jobb, mint a 1060, de ez olyan, mintha vehetnél mondjuk 2 kiló almát, de te inkább 1,5-et veszel ugyan annyiért, mert az is több,mint az 1.

Btw mielőtt bármi mást cserélsz, azt az "avoid" tier ajtótámasz tápot dobd ki. Hiába 630W, teljesen elavult platform, a minimális védelmek nélkül, nem bíznék rá semmit.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@PoPet: 8 éve megy és jó pár áramszünetett ki bírt van védelme japán kondik vannak benne 13.5cm-es ventivel.
egyébként meg minek vegyek másikat ha ez is jó még feleslegesen nem fogok elbaxni egy csomó pénzt mert mások szerint ez jobb meg az jobb úgy fejlesztem a gépem ahogy nekem jó.
nvidia párti vagyok úgy akartam venni másik kártyát hogy a tápomat ne keljen lecserélni mert nem volt rá több zsém ennyi ezt is csak azért vettem meg mert 12gb ramja van és a 6 az már kevés volt.
lényegében se te se más nem tud rá venni hogy amd kártyát vegyek.
egész eddig nvida-t vettem és azt is fogok majd ha ki jön az rtx 5000-es széria arra majd át váltok 70-es vagy 80-as szériára.
addigra úgy is már szentem úgy is le lesz cserélve a gépem.😊
0
2
0
0
PoPet avatar
@pinkyke: Szóval semmi érved nincs, csak az, hogy nem értesz hozzá, és nvidia fan vagy, akit úgy húznak le ahogy akarnak. Gyakorlatilag az AMD mellett szól minden logikus érv, az nvidia mellett meg annyi, hogy eddig mindig azod volt. Képzeld, nekem is, egészen júniusig, mert nem fogom a pénzem annak a gyártónak adni, aki arcon köpi a vásárlóit lassan havonta valami pofátlan (le)húzással. Semmi gond nincs az AMD kártyákkal, a softwares része is actually jobb, mint az nvidiának az elavult control panele, vagy akár a fapados experience.

A tápos érved ott bukik is, hogy pont a 3060 (és a többi 30as kártya) ami nagyon furcsa magas spikekot produkál, a 6700XT fogyasztása stabil, ami a te gagyi tápodnál még nagyobb fontosságú mint alapból.

A tápban nem csak a kondikat kell nézni, hanem azt, hogy a tiéd egy double forwardos, group regulated táp, ami ezer éve elavult. A benne lévő védelméről alig írnak valamit, és a 12v is simán beesik 11.4 alá rajta sokszor. LLC és DC-DC topológiával veszünk csak tápot már, az összes többi nem felel meg a mai igényeknek. Nem az áramszünet fog amúgy egy tápot kinyírni, hanem ha valami zárlatos lesz, tüskét, vagy túláramot kap, vagy túl sokat kellene leadnia. És nem, nem egy vagyon egy jó megbízható táp, 25e jó magyar forintért már 2-3 B tier táp közül lehet válogatni. 4-5 ezerrel olcsóbban, mint amennyibe a tiéd kerül most.

Értem én, hogy azt csinálsz meg veszel amit akarsz, mert neked ne mondja meg senki mi a jó, de ha nem értesz hozzá, akkor igenis tessék hallgatni a többi hülyére aki szembejön az autópályán, ahogy mondani szoktam, mert nem véletlen mondják amit. Senki nem akar neked itt rosszat, sőt.

TLDR, ha nem értesz valamihez, halgass valakire, aki igen, és érvekkel illetve számokkal is alá tudja támasztani amit mond.

Edit: Ha meg már 8 éves az a táp, tényleg azt cseréld ki először, mert egy időzített bomba ketyeg a gépedben.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@PoPet: jó akkor légyszives mondj nekem olyan tápot ami 1 halk legalább 13.5 vagy 14cm-es ventije van és 5 évnél kezdődik a garanciája és a ventilátora nem kezd el kerrregni 1-2 hét múlva. óvatosan meg jegyzem hogy a elöző corsair amit ajánlottak a második héten úgy kerreget a ventije hogy azonnal vissza is küldtem érzékeny vagyok a gépem hangjára.
az a jó hang ha nincs hangja.
ezen gondolkodom
EVGA SuperNOVA 750 G6 (220-G6-0750-X2)
0
0
0
0
PoPet avatar
@pinkyke: A legtöbb mai modern táp ventije bizonyos terhelés alatt be sem kapcsol, illetve teljesen mindegy, hogy mekkora venti van benne, legalábbis hűtés szempontjából alig számít, nem melegednek annyira, hogy akár egy 12-es venti ne oldja meg halkan a hűtést.
Az 5 év gari meg minden normális tápra jár, a seasonic van amire még 10et is ad.

Amúgy amit írtál az egy nagyon jó táp, de itt egy link, az A-B tier közül bátran válogathatsz, a spreadsheetben pedig több infó is van a tápokról:
[url]https://cultists.network/140/psu-tier-list/[/url]
0
0
0
0
pinkyke avatar
@PoPet: ha ezt a tápot veszem meg az jó?
Thermaltake Toughpower Grand RGB 750W Gold Full Modular (PS-TPG-0750FPCGEU-R)
sokra megyek a táblázattal ha nem értem.
0
0
0
0
PoPet avatar
@pinkyke: Az egy B tier táp, az EVGA amit előtte küldtél jobb, az A-s.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@PoPet: de,lényegében akkor a termartake-t is meg vehetem nem?
nemsokára váltok intelről ryzenre és jelenleg 543wattot eszik a gépem
be quiet! Straight Power 11 650W Platinum (BN306) gondolkodtam ezen is csak ez kevés lesz ha át váltok ryzen 7-es procira.
a márka terén pedig szeretnék maradni a Thermaltake-nél.
0
0
0
0
PoPet avatar
@pinkyke: Sehol se fogyaszt a géped annyit. GPU max 190-200W, a mostani procid 120, egy R7 meg olyan 160 körül lesz Gaming alatt még a 400W-ot se karcolod, nemhogy az 540et. Egy 650W-os táp bőven elég, ha nagyon túlméretezed akkor 750.

650W-os minőségi seasonic tápról linusék 4090et menettek 13900k-val asszem, gond nélkül.

Az a be quiet is jó táp, ugyan úgy A tier, mint az EVGA, hasonló árban is vannak. Utóbbi 750W-os, szóval a te géped alatt kevésbé kell megerőltetnie magát, kevésbé fog melegedni, szóval halkabb lesz (300W-os terhelésig be se kapcsol a ventije, a be quieté ahogy, nézem mindig megy) ami azt mondtad neked fontos. Illetve nyilván tovább elég lesz a 750W és ad rá a gyártó 10 év garit.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@PoPet: vagy is az evga vagy a termaltake ?
melyiket vegyem meg?
0
0
0
0
Pokman avatar
@pinkyke: Ha akarod olvasd el a profilom, csak hogy tudd nem egy mezei kis gamer akar neked tanácsot adni, hanem olyan valaki aki ezzel foglalkozik nap mint nap.

A táp gyakorlatilag az egyik legkényesebb dolog a gépben mivel nem csak hogy tüzet okozhat (az egyetlen alkatrész amúgy ami tüzet okozhat) de még jobb esetben is hazavághatja a teljes gépedet kisütve egyes alkatrészeit. Az hogy hány wattos és milyen ventik vannak benne teljesen mellékes itt. A tiéd egy régi és nagyon rossz minőségű technológiára épül amit ma már nem is szabad árusítani. Vannak a tiédnek is új fajta sokkal megbízhatóbb változatai ha ennél a márkánál maradnál, DE A JELENLEGIT SÜRGŐSEN CSERÉLD LE. Az hogy védve van áramszünet ellen teljesen normális már 30 éve, különben a házak minden pár áramszünetben egyszer felgyulladnának a gépeknek köszönhetően. Szóval itt nem azzal van a probléma hanem az hogy a videókártya és amúgy az összes többi alkatrész manapság úgy működik hogy amikor áram kell neki ilyen kis áram..... nem is tudom minek nevezzem vagy hogy magyarázzam olyannak aki nem ért hozzá.....hmm, áram kisüléseket (?) küldd folyamatos nagy mennyiségű folyamatos áram helyett hogy spóroljon és a géped tovább működőképes maradjon. Na már most, ez máshogy működik a modernebb hardvereknél, amit a te tápod nem tud kezelni.

Videókártyáról beszélve meg az nem érv hogy "jaj nekem ez volt meg az volt egész életemben de amúgy kurvára nem értek semmihez számítógépek terén". Az hogy valaki végignézi mik a lehetőségei és leellenőrzi a teljesítményeket, stb. majd utána mondja azt hogy jó, nem kell AMD, na azt meg lehet érteni. De ezt a nemtörődöm hozzáállást utálom a legjobban az emberekben. Nekem volt már minden féle-fajta összeállítású gépem és AMD tényleg nem volt mindig toppon és én is Nvidiára váltottam, de azok az idők évekkel ezelőtt voltak.
Manapság Nvidiától tényleg csak a csúcskategóriát érdemes venni, vagyis a 4080 és 4090-et. AMD középkategóriában már ellenfele mindenben és belépő kategóriában gyakorlatilag mindenben el is veri Nvidiát.

Arról nem is beszélve hogy Nvidia beismerte hogy nem a játékosoknak gyárt kártyákat és leszar minket, gyakorlatilag élő műsorban a képünkbe nevetett a CEO és hülyének nézve mindenkit gúnyolódott rajtunk nem is olyan rég. És te egy ilyennek akarod adni a pénzed....hát akkor nincs miről tovább beszélni ha ennyi eszed van.

Fejleszd a géped ahogy neked jó....ok, de ha egy szakember megy oda hozzád és mondja hogy mit nem csinálsz jól legalább hallgass rá, ne pedig még te legyél felháborodva hogy "hogy volt képes nekem, NEKEM, tanácsot adni valaki ?!". Azért a hülyeségnek és hozzá nem értésnek is van határa.
0
0
0
0
PoPet avatar
@Pokman: A szomorú, hogy nem is drága egy jó táp, de abból is sokan veszik a random 10 éves 500as FSP-t, mintha bármilyen gyártó egyenesen minőséget jelentene. Pl a szar computer perium is belerakja a 450-es ajtótámasz tápot a gépekbe, és írják, hogy trustmebro fsp a gyártó, szóval jó! Vagy van aki szimplán a címkét nézi, mintha a gold minősítés egyenesen garancia lenne arra, hogy jó.

Közben egy gugli keresés, hogy "psu tier list" és lehet válogatni B tiertől felfelé a tesztelt, minőségi tápok közül.

25k az én tápom, B tier, semmi fancy rgb, még csak nem is moduláris, de LLC és DC-DC topológiákkal, modern alapra épült, és 650W-ot tud. Oh és meg japán kondi sincs benne, mert a többi is ugyan úgy bírja a megfelelő körülmények között.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@Pokman: meg vettem és be is építettem már pénteken jön még az 1tb-os ssd-ém is.
nem tudsz véletlen i9 9900-as procit?
0
0
0
0
Pokman avatar
@pinkyke:
nem tudsz véletlen i9 9900-as procit
mármint hogy honnan vedd meg?
0
0
0
0
pinkyke avatar
@Pokman: hogy honnan érdemes?
az utlosó ára ahogy láttam 63-64 ezer volt.
0
0
0
0
Pokman avatar
@pinkyke: nem vagyok teljesen tisztában a magyar üzletekkel de 63-64 ezer nagyon jó árnak tűnik azért
esetleg egy linket tudsz küldeni hogy hol láttad?
0
0
0
0
PoPet avatar
@pinkyke: Újonnan már nem árulják, hardverapron lehet max vadászni, de most épp egyet sem árulnak. Csak K-t vagy KF-et, de alaplappal együtt.
0
0
0
0
Pokman avatar
@PoPet: Ezért is furcsálltam
0
0
0
0
pinkyke avatar
@PoPet: https://www.emag.hu/intel-core-i9-9900-coffee-lake-processzor-3-1-ghz-16mb-socket-1151-bx80684i99900/pd/DLYL56BBM/
0
0
0
0
PoPet avatar
@pinkyke: "nincs raktáron"
De az intel oldalán is ez áll az i9-9900-nál: Marketing Status: Discontinued
0
0
0
0
DDarkness avatar
Hát itt is még a 3070 lesz egy darabig. Bár tavaj óta semmi sem megy rendesen, de ezt kell szeretni. Az nvidia is kiadja 8GB vrammal a 4060-at. Fél évvel ezelőtt kevés volt a 8GB, de most ők úgy gondolták elég lesz? Hmm... Keresem az okot és logikát a lépés mögött, de az egyenlőség végén mindig az van, hogy mert "G*cik".
0
0
0
0
gyuri191 avatar
Én mikor olvasom az újabnál újabb cikkeket az új kártya megjelenésekröl és közbe oldalra benézek a kis házikoba ott csücsülni a gtx 1050 ti látva 😎😎😎
0
0
0
0
Bronson avatar
Total varhato volt, duborog naluk a biznisz, de nem a gamer kartyakbol,hanem az AI befektetesbol. Le is kakkantjak a consumer piacot most hogy a miner laz elmult.
0
0
0
0
Pokman avatar
@Rylance01: Egy generációs váltások úgy sem érik meg nagyon.
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
@Pokman: Szerintem mikor hogy és SKU-tól függ. Meg mindentől is stb. Pl. mire használod a kártyát. Ha munkára, lehet jól jön a magasabb minőséghez meg a további gördülékenységhez. ( 3090 és 4090 között nem rossz az ugrás szerintem ) Persze ott is vannak fokozatok, van akinek nem szükséges a váltás, mert nem csinál olyan dolgokat. Szóval szerintem, mint mindennél majdnem, ennél is az a válasz, hogy: attól függ.

Viszont igen, ennél a szériánál talán kevesebb ember van, akinek megérős és indokolt.
0
0
0
0
Pokman avatar
@yugiohyugiohzebuyug: Akinek olyan szinten kell mint te mondod azoknak nem ilyen kártyákat gyártanak. Amúgy a 4090-el tényleg nincs baj, mint többször is mondtam, inkább tűnik 4090ti-nek a többihez viszonyítva
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
@Pokman: Grafikus vagyok. Biztos megvan a Quadro piaca is, de kb. senkit nem ismerek, aki azt használna ezek helyett. Én azt vettem észre, hogy valamiért nem jellemző vagy jóval ritkább a Quadro a modellezés/textúrázás/renderelés/esetleg Unreal és hasonló vonalon. Ennek több oka lehet. Ezeken belül is különböző területek vannak, valamelyik erőforrásigényesebb, valamelyik nem. Van aki simán elvan egy 3060-al. Van, akinek jól jön a 4090. A Quadro utóbbinál is drágább, habár engem hidegen hagy az a szakasz valamiért, nem tudom megérné-e a kettő közül azt választani. Ha a munkád tökéletesen eltudod végezni (meg amiket kigondolsz magadnak) a 4090-el (vagy egyéb, gyengébb kártyával), akkor nyilván felesleges a jóval drágább Quadro-ba invesztálni. Lehet csak ennyi a megfejtés, ezért nem látok annyi Quadro kártyát kollégáknál meg különböző 3D-s csoportokban. : ) Pláne ha munka mellett játszani is szeretnél.
0
0
0
0
KENI07 avatar
Hát ha ha kint lessz pl a 4090ti akkor már cserélem is le a mostanit.Muszály haladni a korral ha már benne vagyok😂
0
0
0
0
BLACKPINK avatar
Szerintem én még a VEGA 64 el el leszek egy jó darabig, nincsenek nagy igényeim.
ha meg vga-t akarok akkor platformot is válltani kell, na az meg nem mostanában lesz
0
0
0
0
iamlxng avatar
Szegény gamerek akiknek nem elég a 4090.. én meg boldog vagyok az RX 6600-al
2
0
0
0
💬 1
MC MaRcI avatar
@iamlxng: Nem vagyunk egyformák
És nem egyforma az anyagi háttér sem
Valakineke egy 4090 olyan mintha kenyeret vennél a boltban
Ilyen az ember sosem elég semmi
De nem is baj ez mert ha elég lenne minden akk még mindig fent lennénk a fákon
3
0
0
0
no avatar
Az Amd az 5000 es szèriàval se adott ki 3 szor ugyanolyan kàrtyàkat erősítve s most se. A 6000eseknèl voltak a húzott 50 esek de azok csak egy OC ott karik voltak kb. Sokan vàrjàk hogy javítsàk a szar ár èrtèkű kàrtyàkat hogy aztàn sokan újra megvegyèk a 40x szèriàt. Jó hogy nem tapsolnak hogy àtverjèk őket..... S persze nem olcsóbb mèg drâgàbb lesz. Jó pèlda az 5700 asom a 2060 Supert is verte màra elèrte a 2070 et ahogy az 5700xt elverte a2070 Supert is Egyszer adtàk ki ráadásul 40e Ft al olcsóbban! Ezèrt vettem S nem kellett cserèlnem azóta se a konkurencia meg kiadta a Supereket de azok is buktak ezen àr èrtèk S erő mellett . .ost is+8gb Vram vanpl a 7000 és szèriàn 20-24 GB Vram itt nem kell majd kètszer vásàrolni vág vàrni plusz 2 èvet S olcsóbban veszed meg emellett.
0
2
0
0
💬 18
downuser avatar
@Andrews: [LINK]

(Jelenleg) 918511 felhasználó alapján mért értékek szerint a 2070 Super effektív sebbessége 14%-al több a 5700 XT-től.
De ha te írod, biztos úgy van. 🙂
0
1
0
0
Pokman avatar
@downuser: Haha, az az egyetlen oldal aminek sosem szabad hinni. Menj csak és nézz utána miért nem, de gyakorlatilag minden nevesebb tech csatorna youtubon azt javasolja hogy kerüld el.
0
0
0
0
downuser avatar
@Pokman: Mely youtube csatornákról van szó?
0
0
0
0
Pokman avatar
@downuser: pl LTT
de elég lenne csak megnézni egy vidó összehasonlítást játékokban, van ahol az egyik és van ahol a másik jobb kicsivel, de átlagban én ugyanolyan erősnek mondanám mindkettőt
0
0
0
0
downuser avatar
@Pokman: Akkor alkudozzunk, mint a paráliai tengerparti árusokkal;

Az oldal hamis adatokat közöl, de nem verte el az 5700XT a 2070Supert, miközben egy szinten vannak és egyformán erősek.
0
0
0
0
Pokman avatar
@downuser: Egyedül te alkudozol itt aki eltökélte hogy AMD-t szar színben kell feltüntetni. Egyikőtök azt mondta jobb, a másik hogy rosszabb, de egyikőtöknek se volt igaza mert ugyanolyan XD
0
0
0
0
downuser avatar
@Pokman: Semmit nem tüntettem fel rossz színben. Pusztán szeretek a valósághoz ragaszkodni. Abba viszont nem tartozik bele az, amit Andrews írt, amit te is elismertél.
Volt már ATI kártyám, nem is egyféle. Amit tapasztaltam, hogy amelyik játék nem támogatja, azon gyakran sokkal rosszabbul teljesít. Bizonyos driverek ezen tudnak orvosolni, viszont némely driverek telepítése után gyakran tapasztaltam, hogy ami eddig jól ment, utána már annyira nem. Szóval bizonyos játékoknál drivereket kellett cserélnem és gyakrabban kellett gépészkednem, mint egy nvidia kártyánál.
0
0
0
0
Pokman avatar
@downuser: És ez mikor volt? Mert elmúlt 2-3 évben ilyenekkel már nem nagyon találkozni
0
0
0
0
downuser avatar
@Pokman: Az elmúlt 5-6 évben volt.
Örülök annak, hogy az elmúlt 2-3 évben már nincs ilyen.
0
0
0
0
PoPet avatar
@downuser: Pont ez a baj, hogy mindenki aki szidja az AMD-t, abból indul ki, mi volt évekkel ezelőtt, és nem tájékozódik a jelenlegi kártyáikról. Az RDNA óta már semmi ilyen gond nincs amit írtál, sőt, a driverekkel csak jobbak lettek eddig a kártyáik, pl ahogy Andrews is írta, vett egy kártyát ami 2060S felett volt valamivel, aztán azóta jobb, mint a 2070, és 2070S szinten van.
0
0
0
0
MrPAYER avatar
@PoPet: Ezt teljes mértékben alá tudom támasztani, hogy az RDNA 2 a 2020-as megjelenése óta "erősebb" lett mint volt. Igaz nekem csak bő fél éve van Radeonom szóval személyes tapasztalatom nincs, de ismerős anno mikor megvette a megjelenésekor a 6700 XT-t volt 100-130 FPS-e, most pedig 120-140 x játékban, tehát a minimum értékek jelentősen javultak, ami végülis a fő lényeg.
0
0
0
0
PoPet avatar
@downuser: Azt az oldalt felejtsd el. Megbízhatatlan, egyértelműen intel és nvidia felé dől, úgy alakították a pontozásukat, hogy nekik kedvezzen.
+Nem ugyan olyan körülmények között tesztelték a cuccokat, mivel felhasználói mérések, szóval teljesen irreleváns (bottleneckek, single - dual channel ram, background taskok stb...).

Nézz inkább megbízható tech csatornákat, oldalakat. LTT, Gamer Nexus, Hardware unboxed, JayzTwoCents, TechPowerUp, TomsHardware, többet nem sorolok most, de talán ennyi elég is.

Az 5700XT sok játékban veri a 2070S-t, és fordítva is igaz. Átlagban talán egy kicsit a 2070S jobb, de messze nem 10+ %-al, mint az a szar oldal írja.
0
0
0
0
downuser avatar
@PoPet: Pokman-ek válaszoltam, ha gondolod elolvasod.
0
0
0
0
PoPet avatar
@downuser: Egy a lényeg, a userbench szar, és nem lehet kiindulópont semmilyen összehasonlításban, arra vannak jobb, minőségi oldalak, és csatornák.
Az eredeti posztban a srác azt írta jobb, oké, ugyan olyan jó, de attól még az, hogy 40k-val olcsóbban vett ugyan olyan jó teljesítményű kártyát, az valid pont marad.
0
0
0
0
downuser avatar
@PoPet: Ez így már korrekt.
0
0
0
0
no avatar
@PoPet: Friss teszteket nèztetek? Pl a Hardwared Unboxed èvekkel kèsőbbi milyenek a friss jàtèkokban tesztet? A màsik, hogy èn arról írtam hogy 60-70e Ft al olcsóbban hozzá lehetett jutni, s hol veri pàrszor picivel van a 2070 super mögött ami eleve egy 2. Kártya màr az 5700xt ellen a 2070 utân, ami szintèn drágâbban gyengèbb is volt. Nekem sima 5700 ám van igen az 40-50e Ft között volt olcsóbb 4 ève a 2060 supertől S a sima 2070 től.

Az az oldal meg tènyleg egy vicc. Vèrpistikèk tákolmànya kb. Az említett 6-7 hivatalos tesztoldal hasznosabb picit.
0
0
0
0
PoPet avatar
@Andrews: Frisseket igen, új játékokkal. Azokban van 2070S szintjén, néha nyer, néha kikap, kinda ugyan olyanok.
0
0
0
0
no avatar
@PoPet: Igen 60e Ft al olcsóbban! S csak nèha kap ki. Megjelenèskor mèg àlt. kikapott
0
0
0
0
MaximumGame avatar
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 3év alatt végig hazudtak.. Pont most hiszem majd el? Nem!

Ezt azért mondják mert nem fogy a 4xxx széria.
0
0
1
0
💬 2
MrPAYER avatar
@MaximumGame: Simán van valami abban amit mondasz. Ha nagyon nem fog fogyni az RTX 40 akkor úgyis kifogják adni az 50-et vagy a 40 refresh-t, mindegy mi a neve de olyan új kártyákat amik tényleg előrelépés a 30-hoz képest. Az, hogy ők mit akarnak az mindegy, azt kell csinálniuk amit a piac mond. Nem szeretetszolgálat hanem profit orientált vállalat.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@MrPAYER: Arról nem beszélve hogy màr régész régen kész a prototípus ez 1000%
RTX5090 32GB os GDDR7X rammal és lehet DX13 al màr. Csak még gyártanak 1-2 szaros 4xxx kàrtyàt.
0
0
0
0
yorgash avatar
Annyira nem zavar, hogy várni kell, legalább egy fél évet mintha toltak volna a tervezett elavuláson :D
1
0
0
0
bitpork avatar
Tudnám mi a tosznak? Most adtam el a fél vesémet egy szaros 4070ti megszerzése miatt. Hát mit a toszt tegyek legközelebb pénzzé?!
0
0
0
0
💬 28
WeKing avatar
@bitpork: A szexi kis tested :3 nohomo
0
1
0
0
no avatar
@bitpork: 7900xtt vettèl volna. 300e plusz 8gb Vram S erősebb is 10-15% al raszter erőben.
0
0
0
0
bitpork avatar
@Andrews: Minden watt számít. A számítógép túlfogyasztása és hűtése (hangja) kritikus nálam. Csak a pc miatt havi 5k+ fizetek villanyszámlát már most. Ha lenne passzív mid level kártya ami hozza a nekem elég szintet (kb 60fps max 2k ig) akkor az lenne.
0
0
0
0
Pokman avatar
@bitpork: Na álljunk csak meg itt egy picit. Ez nekem eléggé túlzásnak tűnik. Normális esetben, még ha 100W-al többet is használna, azt is kb 5 év alatt érezné meg a pénztárcád.
0
0
0
0
bitpork avatar
@Pokman: Napi 16-20 órát megy a pc mert megy rajta kliens. Ezzel egy időben megy a játék is.
0
0
0
0
Pokman avatar
@bitpork: Na akkor meg ne csodálkozz ha a legkisebb wattot használt kártyát is hanszálod 🤣
0
0
0
0
bitpork avatar
@Pokman: Sajnos ez ilyen. Dolgozni kell rajta és amikor az ügyfél akarja :(
0
0
0
0
Pokman avatar
@bitpork: Nekem szerencsére felét az állam felét a cég fizeti 😜 szóval otthon kizárólag azért a napi pár óra játékért fizetek
0
0
0
0
bitpork avatar
@Pokman: Jah, csak nekünk saját cégünk van így bárhogy de nekünk kell kifizetni :D
0
0
0
0
no avatar
@bitpork: A 4070ti 270W körül eszik a 7900xt 300-315W nem nagy difi főleg mert erősebb S a plusz 8gb is hozzátesz kb. 20W ot.
0
0
0
0
bitpork avatar
@Andrews: ÉS máris ott vagyok hogy a napi használattal több 100forint különbség jön össze egy hónapban.
0
0
0
0
PoPet avatar
@bitpork: ~1200Ft/hó, az általad említett 20 órával és 45W különbséggel számolva, ha végig maxon pörög mind a 2 kártya (amire azért valós esélyt én nem látok, de számoljunk ezzel).

A te 4070Ti-od legalacsonyabb ára 365k volt.
A 7900XT 336k volt nagyjából ugyan akkor.

Tehát:
2,5 év alatt lehet annyit spórolni, mint amivel többért veszed az nVidia kártyát. A különbség azóta 60k lett, ami 5 év. De pl márciusban (akkori a géped itt az oldalon) 411k és 372k volt, ami több, mint 3 év. (Ismétlem, ha maxon pörögnek a kártyák, tehát ez az egyik, ha nem a legjobb eshetőség megtérülés terén)

Spoiler!
Még neked sem éri meg a fogyasztással érvelni, hát még egy átlag usernek, akinek éves szinten jelent kb annyit, mint neked egy hónapban.
0
0
0
0
bitpork avatar
@PoPet: Használtan vettem :P
MOD
Nem mellesleg nem csak a vga fogyasztása számít hanem a teljes gépé.
0
0
0
0
PoPet avatar
@bitpork: Ha használtan van olcsóbb a 7900XT, ugyan így igaz rá ez a számítás. Egy a lényeg, hiába van egy drágább kártya, amit az nVidia a jobb fogyasztással marketingel (khm 4060(Ti) rád nézek most főleg), sohasem térül meg.
0
0
0
0
bitpork avatar
@PoPet: Még egyszer mert látom nem érted. Itt nincs a gépnek hangja és minden alkatrészen a létező legjobb teljesítmény/fogyasztást kellett elérnem. Az asszony a gép és tv mellett a nappaliban szokott elszunnyadni. Ha 5Wtal kevesebb hőt kell elvezetnem akkor nem csak a hangon nyerek de még a hűtés sem fogyaszt. Így a teljes gépen nem 20-30W nyereség van. Nagyon nem.
0
0
0
0
PoPet avatar
@bitpork: A kapufa az egész érvelésben ismét, hogy nem néztél rendesen utána.

A te kártyád gaming alatt a halk biossal a techpowerup tesztjébe 31.3 dBA-t hozott, a normál biossal 38.5 dBA. Az általam nézett 7900XT ellenben 28.7 dBA-t, és csak néhány fokkal melegebb (cserébe halkabb, lehet hogy ugyan akkora hangerő mellett, még annyival melegebb sem lenne).

Ha te kiszámoltad, hogy ha egy komplett gépben a GPU 5 fokkal melegebb mondjuk (pl nem 58, hanem 63) akkor az mennyire befolyásolja egy tegyük fel 16nm-es nappali hőmérsékletét (most csak vettem egy átlag nappalit példának), akkor érdekelne mennyi idő alatt térül meg abból egy jelenleg 60k-s, de oké, korábban csak 30-as árkülönbség. De akkor már számold le azt is belőle, amivel mondjuk novembertől márciusig kevesebbet kell fűtésre költeni. 🙄

Spoiler!
Gyors rákerestem, amit találtam, és saját ill. kollégák tapasztalatai alapján, 15 óra klímázás egy nap nagyjából 120Ft-ba kerül. Tegyük fel, hogy amiatt a fránya 5 fokkal melegebb GPU miatt, kicsit jobban dolgozik szegény, és fogyaszt 125Ft-ot. Az havi 150. Így ezzel és az extra 45W fogyasztással már csak pusztán alig 2 év, és meg is térült az extra befektetés. És akkor csóri klíma még decemberben is hűtött. Most ha megengeded, a téli fűtésen a melegebb kártya miatt nyert nagyjából nettó 120 fillér 50 pengőt nem számolom már ki, azt meghagyom másnak (meg hát úgy is csak további időt adna a megtérüléshez). 😁


Ha tetszik, ha nem, (te használtan vetted, oké, bár valószínű használtan a 7900XT is kb ugyan annyival lett volna olcsóbb, de nézzünk most új kártyákat) kifizeti az ember azt a pénzt már előre(2-3-5 évre, attól függ mikor veszi/vette), amivel a 7900XT üzemeltetése többe kerülne. Cserébe rosszabb teljesítményt kap. #Megéri

És no offense, ezt most főleg azért vezettem ennyire le, mert az nvidia az új 40-es (4060) kártyáit már ezzel a bullshittel is marketingelte, hogy majd az átlag user mennyit spórol vele 4 év alatt (Asszem valami 65-130$ emlegettek, bár az isten tudja hogy számolták ki). Jah, egy kártyára ami 2 év alatt cserés, tökre megéri 4 éves befektetésként tekinteni, és a sokkal jobb teljesítményű, de valamivel többet is fogyasztó helyett azt venni, mikor éves szinten egy 100W-al többet fogyasztó kártya is megáll 2500Ft extra kiadás körül.
0
0
0
0
bitpork avatar
@PoPet: Felhívnám a figyelmed a giga kártya alapvetően passzív módjára. Meg a teljes léghűtésre a házamban ami 7 ventit jelent 5v-on.
0
0
0
0
PoPet avatar
@bitpork: A 0 RPM módot minden kártya tudja már manapság. A ventik meg nem tudom hogy jönnek ide, azok a 4070ti-al is mennek, meg a 7900XT-vel is mennének.

Ja és hát persze ha fanless módban mennek, akkor az azt jelenti, hogy épp alig csinálnak valamit, így akkor a 45W fogyasztáskülönbség is eltűnik, vagy legalábbis minimálisra csökken, ami a megtérülést újabb súlyos hónapokkal növeli 🙄
0
0
0
0
Pokman avatar
@PoPet: Eközben nekem 2000rpm-el repesztik az első ventik amint elíndítok egy játékot, míg a hátsó 1700-al mert így állítottam be őket XD
AIO és videókari ventik hőmérséklet függvényében változnak de proci 70 fok és kártya (hot spot) 90 fokon már azok is 2000-2400-al pörögnek. Bár ilyen magasra szinte sose mennek.
0
0
0
0
PoPet avatar
@Pokman: Én viszonylag visszafogott, halk fan curvet állítottam mindenre, de még így sincs terhelésen a videókártya 68 felett (hot spot talán 80, de nem vagyok benne biztos), a proci meg 100% load alatt 73-ig kúszik PBO-val és curve optimizerrel. Egy zárt elejű H500-ban, szóval én elfogadom, sőt, tökéletesek így 😆
0
0
0
0
Pokman avatar
@PoPet:
spot talán 80, de nem vagyok benne biztos
az gyakorlatilag a junction, adrenaline kell mutassa de
20-30 fokkal kell nagyobb legyen a normálisnál

Amúgy nekem nem hangos így sem
0
0
0
0
PoPet avatar
@Pokman: Tudom, hogy az a junction. Fejből nem tudom, de 80-82 rémlik
0
0
0
0
bitpork avatar
@PoPet: Igazából fűtök is vele :) Uh csak akkor mennek amikor már elkezd throtlingolni :D Most nyáron a profil kicsit megengedőbb.
0
0
0
0
PoPet avatar
@bitpork: Akkor meg főleg nem értem, miért lenne gond egy pár fokkal melegebb kártya, télen többet spórolnál vele a fűtésen, mint amibe nyáron a hűtés kerül 🙄 Lényeg a lényeg, nem olcsóbb egy 4070Ti még neked sem, mint egy 7900XT, jobb fogyasztás ide vagy oda, évek alatt térül meg még a számodra legkedvezőbb esetben is. Minimum 2, de mivel aztmondtad, sokszor 0 rpm módban vannak, akkor inkább több, mert nem mennek 16-20 órában max loadon. Szóval legyen mondjuk 3-4 év. Minimum ennyi időre fizette ki valaki előre az extra villanyszámlát, ha a spórolás jegyében 7900XT helyett 4070Ti-t vett márciusban, nem átlagos felhasználásra. A mostani árkülönbséggel ez inkább 7-8, legjobb esetben, ha füstölnek a kártyák végig, akkor 5.
0
0
0
0
bitpork avatar
@PoPet: Már most 25k csak a villanyszámla ami a kis lakást tekintve sok. Az AIOval ez 21 ben megállt. Na az aztán energiatakarékos volt. Ha lenne teljesítményben legalább a közelében az asztalinak akkor az lenne megint. De minden fillért meg kell fogni. Én nem számolok 3-4-5 évre előre és nem megtérülést számolok - szerintem az ilyen számolgatósok kettyósok mert soha nem jön ki a matek. Nekem az számít amit most adok ki és amit most keresek.
0
0
0
0
PoPet avatar
@bitpork: De amikor megvetted a kártyát kiadtad előre azt a pénzt, és most, hogy neked kedvezőtlenül jön ki a matek, már nem érdekelnek az ilyen számolgatások 🤔
0
0
0
0
bitpork avatar
@PoPet: Semmivel nem vettem dárbábban mint a piaci használt ár és az akkori elvárásaimnak a legjobban megfelelt. Ha AMD lett volna jobb akkor azt vettem volna. Pl nekem a számít az RT és a DSLL.
0
1
0
0
PoPet avatar
@bitpork: Annyira számít, hogy a nevét se tudod. Na mindegy, én ezt lezártam, levezettem neked mindent, ha nem akarod érteni, hát nem kell.
0
0
0
0
bukta2 avatar
Biztos a GTA VI-al akarják majd promózni amikor is majd megjelenik a játék...🤣🤣🤣
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
Szerintem egy 4000 Super széria nagyon kéne majd. Őszintén kinek kell 4060 Ti? 8 GB VRAM 170 ezerért? 4060 Super +10% és 12 GB VRAM 140 ezer környékén már többeket mozgatna meg. Sima 4060 meg max ha 90 ezret ér.
0
0
0
0
TikoTime avatar
Már csak 700 napot kell aludni, és itt lesz a 8 GB-s GDDR6-os RTX5060 😎
1
0
0
0
💬 2
PoPet avatar
@TikoTime: *64 bites memory bussal, de nyugi, az órajel meg a DLSS4.5 kompenzál majd! 🤣

Spoiler!
Mindezt szinte ingyen, 399$-ért!
0
0
0
0
no avatar
@PoPet: + Az RTX 5090 amit mostantól nem a gépházba kell szerelni, hanem a gépházat kell a kártyába szerelni.
1
0
0
0
kovb677 avatar
Addig bekell érni 40xx szériával
0
0
0
0
redbull6969 avatar
Na ne tényleg valahogy tudta az ember hogy ez lesz 😂 El kell adni az öszes 4000 szériát, Én 1 évet mondtam hogy eltérő lesz a megszokot megjelenéstől😎🤣
0
0
0
0
Pokman avatar
Én erre tippeltem tavaj óta, AMD pedig talán eltolódik 2026-ig is. Csak logikusan kell nézni, sem AMD sem Nvidia nem adta még ki a teljes jelenlegi generációt, szóval csak természetes ha idén ki is adják legalább 1 év szünet jön mire bármi új generációról hallanánk. Bár nem is bánom, ideje hogy a fejlesztők is kicsit visszavegyenek a gépigényekből. Személy szerint örülnék ha 2027-ig minimum nem jönne új generáció se zöldektől, se priosaktól. Arra jelennének meg az új konzolok is, tökéletes lenne.
1
0
1
0
💬 9
Quadgame94 avatar
@Pokman: Egy 4000 Super széria szerintem jönni fog. Ezek a kártyák nem kellenek senkinek.
0
0
0
0
Pokman avatar
@Quadgame94: Hát ki tudja....de még mindenesetre kellenek a 4050, 4050ti, 4080ti és 4090ti kártyák előtte. Ha tényleg lesz super is talán nem is lőttem mellé a 2027-el 🤣
1
0
0
0
MC MaRcI avatar
@Pokman: Rtx 4650 /rtx 4560supet /rtx 4650 ti

Én ezeket várom xd
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@Pokman: Kellenek? Kinek? :D hát a 4060 is meh... a 4050 Ti biztos.nem lesz. 4080 Ti meg 4090 Ti sem kell hiszen most.sincs kereslet a 4080-ra és a 4090-re sem. A Super szériával javíthatnák ki ezeket a gázos kártyákat.
0
0
0
0
Pokman avatar
@Quadgame94:
Kellenek? Kinek?
úgy értettem a piacnak, nem a felhasználónak XD
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@Pokman: Ha droppoljál a 4080-at 999-re és a 4080 Ti +20%-al gyorsabb 1199-ért akkor az még nem is rossz am. 4050 meg 3060 alatt lesz... 180 dollárért oké lenne... de lesz vagy 230. Októberre a 4060 is lesz 260 dollár (115 ezer) a 7600 meg 220 (95 ezer). 4060 Ti-ra leszek kivi. Mármint az árára. 7700 XT tuti gyorsabb lesz...
0
0
0
0
yorgash avatar
@Quadgame94: Furcsa lenne, a Super mindig is a Ti alatti szintet képviselte. Nem hinném, hogy most akarnak változtatni pont ezen...
0
0
0
0
Pokman avatar
@yorgash: Most jön a Ti Super akkor 🤣 nem kell komolyan venni
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@yorgash: A 4060 Ti egy gáz kártya. Namost az Nv-t ismerve nem fogjak jóárasítani. Ha majd 4-5 hónap múlva is nagyon alacsony eladást peodukálnak akkor majd hidd el elgondolkodnak egy Super szérián. Inkább bemutatnak egy új szériát mint a meglévőn csökkentsék az árat.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció