Milyen processzort vegyek?

2009. February 03., téma
Fórum » Asztali PC
Egy kis instrukció mielőtt belevágnál:

-Ha van előre kiszemelt processzor de nem tudod eldönteni hogy melyik lenne jobb illetve hogy mi melyiket ajánljuk, akkor lehetőleg pontos nevet, gyártót, sebességet, méreteket és árat adj meg, mert ezek alapján könnyebben tudunk segíteni.

-Ha olyan kérdést teszel fel hogy: "Az xy játékhoz milyen processzort ajánlotok?" akkor légyszi tüntesd fel, hogy mégis maximum mekkora összeget szánsz rá. Illetve linkeld be a géped adatait (Géped adatai menüben (lent) ha ki van töltve) mert pl. nem mindegy hogy milyen alaplapod van. (Vagy közöld a fontos információkat.)

-Előfordulhat hogy fogalmad sincs hogy milyen processzor lenne neked jó, csak azt tudod mennyi pénzt szánsz rá. Ebben az esetben is linkeld be a géped adatait (Géped adatai menüben (lent) ha ki van töltve) mert nem mindegy hogy milyen alaplapod van. (Vagy közöld a fontos információkat.)
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Zoli73 avatar
Devis:Szerintem nem rosszabb a Haswell mind a Skylake sőt nekem is Haswell van egy I7 5820K
de nem láttam még olyan tesztet amiben akármelyik Skylake megverte volna. 😉
0
0
0
0
Devis avatar
Egy átlag mezei felhasználónak mi olyat ad egy 30k-s lap, amit pl egy 10k-s nem?
0
0
0
0
Bronson avatar
igazából nem sokkal drágábbak, csak egy valamire való atx lap kb30k körül kezdődik skylake-hez...
0
0
0
0
Devis avatar
+ nincs konkurencia, így annyiért adja amennyiért nem szégyelli . Meg hát most ez a legfrisebb.
0
0
0
0
Mediziner Troll avatar
Sziasztok:
i5-4590-et használok (Haswell refresh) gyári hűtővel. Netezés alatt, Pannoramic viewer, stb: 31-32 Celsius (Gigabyte APP center: system inf. viewer).
2 óra AC. Unity: 54-55 Celsiussal ingázik (MSI afterburner).
Nem tapasztaltam hűtési gondot (hozzáteszem: jól szellőző gépházban van -Z11 NEO-, és Haswell Refresh). Ha valaki 4. gen intelben gondolkozik, szerintem ettől nem kell tartania.

csuz-li: Hozzátenném még hogy a skylake-el nm-ert váltottunk, 22 helyett már 14-es és ennek az előállítási költsége is magasabb, ezért is drágábbak a skylake-ek.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Devis: Hát azért ennél árnyaltabb a kép. Azt mondanám, hogy én nem venném meg, mivel annyival nem jobb, mint amennyivel drágább, így várnék még vele, de ha valaki úgy dönt, hogy ezek fényében amellett dönt, nem dönt rosszul. Ha valaki ráteszi azt a plusz pénzt, azért mégis csak a legújabb architektúrát kapja, amit azért jó dolog.
0
0
0
0
Devis avatar
Akkor félreértettelek. Nekem ugy tunt hogy a (szerintem) rosszabb haswellt ajánlod. De akkor nem. 😀
0
0
0
0
csuz-li avatar
Devis: Félre ne érts! Nem azt mondom, hogy hülyeséget írsz, csak amit írsz az a sztori egyik oldala, amit én, az meg a másik. Tisztában vagyok ezekkel, csak minek írjam le, ha te már megtetted? Ennek okán csak a másik szempont leírására szorítkozom. Ha az ember dönt, legyen tisztába mindkét oldallal.
De le is írtam: "Nem mondom, hogy rossz vétel lenne az új Intel"
0
0
0
0
Devis avatar
Kik azok a szakértők? Erre az egészre van valami forrásod is? Mert a paszta ügy az azonnal kijön, nem idő kerdese. Bnőm i3-4170-ese defektes ilyen szempontból, magok 76 fokosak mig a kupak 50 sincs. Első naptól ilyen. Skylake se tökéletes, de mérföldekkel jobban hutheto mint a haswell.
Asus lapomhoz is adtak merevítőt, amibe bele kellett rakni a procit,majd utana a foglalatba, szoval ez nem csak mai exkluzív.
Hutokre: Ez nem, nagyon nem igy van. Gyari hűtőt a végletekig bírja, mivel nagyon könnyűek. a problema a kilós hutokkel van baj. Igazabol ott se mindegyikkel, igazából csak azokkal amelyiknek a csavarjait esz nelkul huzhatod.
Bocsi, telefonról irtam
0
0
0
0
csuz-li avatar
Devis: Sőt, a vetemedés megoldására az MSI még keretet is piacra dobott, mivel az akkor is bekövetkezhet, ha egyszerűen csak nagy méretű léghűtés van a gépben, mert annak súlya képes megnyomni a processzor alsó részét. Viszont sok szakértő úgy gondolja, hogy idővel kisebb súlynál, akár gyári hűtésnél is jelentkezhet a vékony lapka miatt a gond (mint ahogy a gagyi paszta miatti melegedés sem egyszerre jelentkezik, hanem idővel), de erre bizonyítékot csak az idő adhat, ami nem gond, de azért én nem magamon és a nehezen megkeresett és nem is kevés pénzemből vásárolt alkatrészemen tesztelném.
Szóval az általad leírtaktól függetlenül ezek még létező problémák, amiket várhatóan meg fog oldani az Intel. Én kivárnám, hogy mit lépnek ezekben az ügyekben. Eddig ugye a tikk-takk modell volt, aminek a második lépcsője az architektúra fejlesztése volt és ezen belül oldották meg az ilyen gondokat (vagy épp nem). Most ez kiegészült egy harmadik fázissal (PAO modell), amit optimalizációnak hívnak, de nem hiszem, hogy odáig kivárnának. Bár, mivel a gyártástechnológián nem fognak változtatni még egy darabig, könnyen elképzelhető, hogy például a vetemedés megoldása az alaplapgyártókra vár, mint ahogy a számítási hiba megoldását sem az Intel intézte. Viszont ilyen alaplapok még nem nagyon vannak piacon.
Nem mondom, hogy rossz vétel lenne az új Intel, csak a kísérleti nyúl szerepét én másokra hagynám, főleg egy olyan felállásban, ahol a nyúl fizeti a kísérletet is. Magam a fentiek miatt régebbit vennék, így másoknak is ezt ajánlom. Persze a régebbi modellek gondjai, mint például a melegedés, léteznek, de legalább ismertek és így fel lehet készülni erre. Nem, mintha az új processzoron nem segítene a kupak alatti paszta cseréje, de az legalább alapjáraton elvégzi a feladatát, csak tuningnál kell vele foglalkozni.
0
0
0
0
Devis avatar
csuz-li: a vetemedés csak bizonyos hűtőknél jön elő, ott is csak akkor, ha tövig megvan húzva a csavar, és mozgatják a gépet.
A számítási hiba meg már megszűnt (ha friss a bios).
0
0
0
0
csuz-li avatar
H-ECTOR: A skylake ugyan jobb, de még tele van gyermekbetegséggel (vetemedés, számítási hiba, stb.). Szóval egyelőre nem ér többet. Az árakat azért nyomja feljebb az Intel, amellett, hogy növeli az életciklusát egy-egy processzornak (kettőről három évre), hogy visszajöjjön a fejlesztésbe ölt pénze. Szóval jelenleg még eléggé túlárazott és még csak a ciklus első felében van, ami tulajdonképpen egy éles teszt. A következő ciklus lesz az, ahol már finomhangolnak. A negyedik generáció már túl van ezen, az már a végső forma. (mondjuk a melegedést azért nem oldották meg teljesen)
0
0
0
0
Devis avatar
Ha azt nézzük hogy a Skylake frissebb platform, a chipkészlet sokkal többet tud (pci-e sávok, sata, m.2 stb), +ddr4 miatt időtállóbb...Szóval inkább a Skylake-t vedd.
0
0
0
0
H-ECTOR avatar
I5 6500 ér annyival többet, amennyivel többe kerül az i5 4460-nál? Tesztekben jobban teljesít az utóbbi, míg az előbbinek jobb a sebessége, kevesebbet fogyaszt.
0
0
0
0
Pixx avatar
soko: Egyikbe se mostani alaplapod alkalmatlan az fx-6xxx és az fx-8xxx széria bármelyik tagjához.Elsőnek alaplap kell és utána mehetnek az alábbi procik de én fx 8300-at vennék az alá nem mennék semmi képen ha minden hogyan amd kell.
0
0
0
0
soko avatar
Sziasztok szerintitek amd fx x6 széria meddig fogja még bírni a játékokat ?
Vagy fektessek bele egy x8-as szériába ?
0
0
0
0
Bronson avatar
mindig lehet olcsóbbat találni, elég korrekt árnak tűnik!
0
0
0
0
no avatar
i7 3770k 70k-ért használtan jó árnak számít?
0
0
0
0
Bronson avatar
egy i7 2600k is brutál jó proci a mai napig, az is bőven elég volna bármilyen vga mellé.50alatt már lehet ráakadni.
0
0
0
0
no avatar
VGA már megvan. 😃 R9 390
0
0
0
0
csuz-li avatar
Algatros01: Szerintem igen, de ez hozzáállás kérdése. Ma már azért a játékok meghálálják a 8 szálat, de a régebbieknél mindegy. Az alaplapod jó, ha teszel bele egy i7-et, akkor bármilyen VGA-t beújíthatsz és vígan nyomhatod a legújabb játékokat fullon.
0
0
0
0
no avatar
Köszi a segítséget! Én is az i7 3770-t néztem ki, bár gondolkodtam azon is, hogy kicsit gyűjtögettek még aztán alaplap cserével együtt veszek majd valamit. Ér annyit ez a i7 3770, hogy most cseréljem egy 2500k-ról?
0
0
0
0
csuz-li avatar
Algatros01: Abba mehet 3 generációs processzor is, de első lépésben, még addig, amíg a régi processzor van benne, csinálj egy BIOS frissítést, mert csak azzal támogatja. Innentől meg csak pénz kérdése, hogy melyik processzort választod.

Szerk: Mondjuk így utólag belegondolva, csak az i7 3770 van, amit érdemes választani...
0
0
0
0
csuz-li avatar
Algatros01: Milyen az alaplapod? Alapértelmezetten 2 generációs i7-re fejleszthetsz még, de ha olyan az alaplap, akkor 3 generációs i7 is mehet bele. Másik i5-re nem nagyon érdemes cserélni, mert nem leszel előbbre.
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok!
I5 2500k-ról mire lenne érdemes fejleszteni? A foglalat fontos lenne, hogy 1155-s legyen. Alaplap csere sajna nem férne most bele.
0
0
0
0
csuz-li avatar
lacimaci17: danee-nak igaza van. Teljesen mindegy milyen párost veszel. Külön külön kell eldönteni, hogy melyik VGA és melyik processzor szimpatikus és a nyerteseket egymás mellé lehet tenni. Azért, mert épp AMD processzort vettél, még nem kell AMD VGA-t venned és lemondani mondjuk a HairWorks-ről, ha az neked fontos lenne. Nekem sem ezért van AMD processzorom AMD VGA mellett, mert egy a gyártó vagy mert "összeillik", hanem azért, mert amikor mérlegeltem a dolgokat, akkor épp az AMD VGA és az AMD CPU jött ki nyerőnek nálam, de külön-külön.
0
0
0
0
danee23 avatar
Azt vegyél ami neked legjobban bejön ár/érték arányban.
Attól függően hogy milyen párosítást választasz +/- pár fps lesz a különbség különböző szituációkban(néhol az egyik team javára nehol a másikéra). Szóval ez egy olyan dolog amin nem kellene agyalnod.
0
0
0
0
csuz-li avatar
lacimaci17: A közhiedelemmel ellentétben teljesen mindegy, hogy AMD-AMD, Intel-AMD, vagy Intel-Nvidia párost használsz. Állítólag dx12 és Vulkan API alatt az AMD-AMD hatásosabb, de még erre nem láttam meggyőző bizonyítékot. (Mondjuk még játékból is csak DX12-es játék van, az se sok és nem is valami jól sikerült)
0
0
0
0
danee23 avatar
Az jó párosítás mivel nvidia drivernek kicsit jobb a többmagos khasználtsága dx11 alatt.
0
0
0
0
lacimaci17 avatar
de mondjuk ha az amd-t nvidia val párositom?
0
0
0
0
Bronson avatar
250-ből ilyet lehet összerakni. ez az intel/nvidia összeállítás, ugyanennyiből hozható ki kb az amd/amd konfig is (fx proci+r9 390), amelyik neked szimpatikusabb azt válaszd.
[LINK]
0
0
0
0
lacimaci17 avatar
semmi! 😃 Édesanyámé lessz! meg nem mindent ujat akarok! 😉
0
0
0
0
Bronson avatar
valami maradna a mostani gépedből? pl hdd?
0
0
0
0
csuz-li avatar
lacimaci17: Az enyém az, kb 200e Ft volt. Tennék még bele ssd-t, meg értelem szerűen egy jobb VGA-t, a maradék keretre. Ha SSD-t is veszel, akkor nem kell ilyen HDD, lehet az olcsóbb is, de azért a WD akkor is jó választás. A táp felül van lőve, bármilyen VGA-t elbír.
Szerk: Mondjuk az alaplap is lehetne jobb, mondjuk egy MSI 970 GAMING
0
0
0
0
csuz-li avatar
lacimaci17: Nekem nem volt vele gondom eddig.
Másfél évig gyári hűtéssel használtam, de akkor füles is kell, mert elég hangos ahhoz, hogy hangszóróval hallgasd a játékokat, meg ehhez azért egy jól szellőző ház is kellett. Most van egy Zalman hűtő rajta, ami elég olcsó és könnyű szerelni, de húzásra már kevés lenne, alapon viszont szépen hűt.
Nekem elvitte az r9 290-es VGA-t alapon, húzás nélkül, de azért az már sarkos, a gyártó is csak a 280x-et javasolja hozzá, ami reális is. Bár azt még win7 alatt próbáltam, de win10-el már más a helyzet.
A win10 kifejezetten jót tett neki, sokkal jobban kezeli (pl. már nem minden második magot kapcsolja le, hanem párban, modulonként) és a teljesítmény is "megnőtt" alatta, szóval jobban is használja ki a lehetőségeit.
0
0
0
0
Bronson avatar
nem mondtad mennyit szánnál a gépedre...
0
0
0
0
lacimaci17 avatar
szóval akk jo lessz e 8350-es proci?
0
0
0
0
Bronson avatar
ha igazán finom tápot szeretne, akkor xfx 550 gold 5év garival, 3ezerrel drágább mint a raider 😉
0
0
0
0
csuz-li avatar
lacimaci17: Hát ha már finom tápot akarsz, akkor az pont jó lesz,a mit ddkk22 ajánlott... 😀
0
0
0
0
lacimaci17 avatar
hát hűtésnek vmi tuti akarok venni! Meg ddkk komplett pc lessz szval vmi finom tápot akarok venni hozzá! 😃
0
0
0
0
csuz-li avatar
lacimaci17: ddkk22-nak igaza van. Amit még érdemes megnézni, az a 8370, aminek jobb a gyári hűtése is, meg kicsit még pofozgattak rajta teljesítményben is.
0
0
0
0
ddkk22 avatar
lacimaci17
Ha amd prcit veszel, akkor a fx 8320 és a fx 8350 felett ne is gondolkodj.
Az fx 9370-en egy túlhúzott fx 8350. Lapnak én ezt ajánlom [LINK]
Mivel a tápodhoz azt írtad hogy gagyi, ezért táp cserét is meg kell ejtened minél hamarabb, tápból ezt ajánlom [LINK]
0
0
0
0
lacimaci17 avatar
Hát én ugy lennék vele hogy ólcsóbban vennék proci és több pénzt dobnák vga-ra meg ram-ra! 😃
0
0
0
0
Zoli73 avatar
Thor: Nincs mit azért van ez az oldal tudtommal, hogy segítsük egymást ha lehetséges! 😀
0
0
0
0
r2d2 avatar
mostanában könnyű a választás ha van rá pénzed akkor Intel ha nincs AMD aki meg hitelt vagy személyi kölcsönt vesz fel az meg ne legyen akkora barom hogy AMD-t vesz!!!!!!!!!és én most az útobinál be is fogom a pofám 😶 és ne nézzétek meg az adok veszek részt fölég ne az alaplapi fórumát😳😠😶😂
0
0
0
0
Thor155 avatar
Hát ezért szeretem a gépigényt mindig tanulók valami ujat 😆 Mégegyszer köszönöm az infokat 😉
0
0
0
0
Bronson avatar
ja azt elfelejtettem említeni 😀

Spoiler!
néha kimegy a fejemből hogy mi nekem természetes az másnak újdonság 😆
0
0
0
0