Milyen processzort vegyek?

2009. February 03., téma
Fórum » Asztali PC
Egy kis instrukció mielőtt belevágnál:

-Ha van előre kiszemelt processzor de nem tudod eldönteni hogy melyik lenne jobb illetve hogy mi melyiket ajánljuk, akkor lehetőleg pontos nevet, gyártót, sebességet, méreteket és árat adj meg, mert ezek alapján könnyebben tudunk segíteni.

-Ha olyan kérdést teszel fel hogy: "Az xy játékhoz milyen processzort ajánlotok?" akkor légyszi tüntesd fel, hogy mégis maximum mekkora összeget szánsz rá. Illetve linkeld be a géped adatait (Géped adatai menüben (lent) ha ki van töltve) mert pl. nem mindegy hogy milyen alaplapod van. (Vagy közöld a fontos információkat.)

-Előfordulhat hogy fogalmad sincs hogy milyen processzor lenne neked jó, csak azt tudod mennyi pénzt szánsz rá. Ebben az esetben is linkeld be a géped adatait (Géped adatai menüben (lent) ha ki van töltve) mert nem mindegy hogy milyen alaplapod van. (Vagy közöld a fontos információkat.)
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Bronson avatar
az enyém is szenved fx 8350 es 5000ghz én megy

5ezer ghz? az azért már nem semmi 😆

Spoiler!
https://kepkezelo.com/images/51k6ttygzy9r8q2tr6d2.jpg
0
0
0
0
Van Helsing 25 avatar
csuz-li az enyém is szenved fx 8350 es 5000ghz én megy és hát nem hideg a vrm ha játszok nem kicsit forró megse tudom fogni elég ha kozel teszem a kezem és érzem is hogy majd megolvad igy tettem rá egy 9,2cm es ventit a biztonság kedvéért.
a chipset re is kellet de arra csak 2db 4cm es fért ha hazaértem kéazitek képet és meglehet majd nézni
0
0
0
0
csuz-li avatar
Pixx: Hát a VRM tehet egy szívességet... 😀
Túl nagy árat kellene fizetni a VRM kímélésére. Szenvedjen a kis szemét! 😃
0
0
0
0
Pixx avatar
csuz-li: Igen tisztában vagyok vele de ha undervoltagel akkor csökken a fogyasztás ezáltal kevésbé van terhelve a vrm ebből adódóan kevésbé melegszik is az már más kérdés hogy így is throttingolna-e vagy sem de biztos hálás lenne a vrm 😃
0
0
0
0
Bronson avatar
amúgy én ilyen formában nem is erőltetném igazából a cserét, mivel az a vga mellé bőven elég a jelenlegi cpu is...
0
0
0
0
csuz-li avatar
Bronson: Nem is vitatom, hogy az alap a lapcsere (figyeled a szómágiát?... 😃 )
Írtam is, de ugye néha az anyagi kényszer és a vágy nagy úr és hát ez működik az esetek többségében. Ráadásul így nem 15-20ezer ft a plusz, csak 2-3 ezer. Persze ettől függetlenül érdemesebb egy új alaplap, amibe ugyan úgy bele fog menni a mostani processzor, azután meg elég gyorsan összejön a különbözet a nagyobb processzorra, de nem mindenki ennyire türelmes.
0
0
0
0
Bronson avatar
lehet cselezni, de felesleges... az alapból gyenge amd magokat még lejjebb butítani...? ez csak csók a halottnak, ha már váltani szeretne akkor mindenképp egy alaplapcserével kell kezdeni, ennyi... 😀
0
0
0
0
csuz-li avatar
Pixx:A plusz hűtő nem is a processzor, hanem az alaplap miatt kellene. Gyakorlatilag az helyettesítené a VRM hűtését.
0
0
0
0
Pixx avatar
Ha egy jó darab 8300at fogsz ki akkor hűtés se kell nekem is az fx 8320 1.375vcore volt az alap ezt egészen 1.075vcoreig letornásztam 😀 mondanom se kell h egy i5 sandy fogyasztását produkálta így az fx-em 😀 és így már szerintem egy gyengébb lapban is el megy de ettől függetlenül akkor se tenném bele abba a lapba még egy fx6300at se :S
0
0
0
0
csuz-li avatar
soko: Azon túl, hogy lentebb a többieknek igaza van, és megérné egy jobb alaplap, de ha nem akarsz arra is van szerintem megoldás, bár jelezném, hogy ebben itt nem sokan értenek velem egyet.
A "csel" annyi, hogy vehetsz 6300-at, vagy 8300-at is (6350 és 8350 felejtős így is), de...
1.) Le kell mondanod a tuningról
2.) Olyan CPU hűtőt kell hozzá venned, ami lefelé fújja a levegőt, az alaplap felé. (pl.: ZALMAN CNPS90F)
3.) Mindehhez kell egy jól szellőző ház is, különben semmit nem ér a "csel"

De ez eléggé kényszermegoldás. Alapból én is alaplapcserét javasolnék előbb és csak utána a nagyobb CPU-t.
0
0
0
0
xsebix avatar
Szerintem simán vállalható az az Fx 6300 , unoka öcsémmek is az van gtx 560 mellett és elég jól viszi a gameket 1400x768-ban... Az ára is korrekt 22ért látok is fél év garival, nemrég még én is majdnem olyan procit vettem csak máshogy alakult.

Szerk. Azt nem tudom, hogy egyáltalán az jó a lapodba vagy hasonló a helyzet mint az fx 8300al, de ezt majd mások úgy is leírják.. 😀
0
0
0
0
soko avatar
Akkor maradok a 6 magosnál fx 6300 talán vagy valami 6xxx széria .
0
0
0
0
Bronson avatar
sajnos ezt sokan nem tudják, és aztán jön a hidegzuhany, amikor nem teljesít úgy a proci ahogy kell, valamint instabil lesz a rendszer terhelés alatt...
0
0
0
0
soko avatar
Hát ez váratlan volt megmondom őszintén .. 😃
0
0
0
0
Puffin avatar
soko: az egy dolog hogy elviszi a lap valamilyen szinten, de lehet alap órajelen is throttingolni fog mivel a VRM-en semmiféle hűtés nincsen!

Bronson: visszaelőztél... 😃
0
0
0
0
Bronson avatar
nem felesleges, csak akkor alaplapot is kéne váltanod, valami komolyabbra, amin van vrm hűtés és jobb tápellátás! benne van a listában, de throttlingolás/leállással jár ha túlmelegszik a vrm. sajnos ezért nem lehet olcsó deszkákba fx 8xxx procit tenni. de ha olcsón megkapod 15k körül van használt lap is...
0
0
0
0
soko avatar
Szóval akkor felesleges lenne egy 8 magosat vennem ?
Pedig ahogy elnéztem a cpu support listát támogatja .
(nem erőszakoskodok csak érdekel 😃 ! )
0
0
0
0
Bronson avatar
sajnos a jelenlegi alaplapodban esélytelen hogy annyin menjen... abba fx8xxx procit nem raknék, ezt a minap már tárgyaltuk is valamelyik topikban, komolyabb lap kell, hogy 8xxx szériás procit tegyél bele! a tuninghoz meg pláne!

Piero beelőzött... hiába, öregszem 😂
0
0
0
0
Puffin avatar
soko: a lapodba nem ajánlom! Nem való 8magos FX alá, nagyon gyenge hozzá.
0
0
0
0
soko avatar
Sziasztok a napokban akarok újítani és meg is van a kiszemeltem .
AMD FX 8300 nekem ez tökéletesen megfelelne no már most találtam használtan is .
Írok róla pár szót hogy szerintitek így megéri-e megvenni ?
Tavaly agusztusi ,a srác húzva használja a procit 1.38 volt 8 x 4500 mhz-en ,ritka jó kocka , ebből lehetett léghűtéses a legtöbbet kihozni . 2600 MB / HT van még emelve vele .
Szóval érdemes-e így megvennem és még garanciás . Árat még nem beszéltem vele .
0
0
0
0
Razor97 avatar
Köszönöm a válaszokat,majd ezt az összeállítást megpróbálom összehozni 😀
0
0
0
0
Bronson avatar
winrar : az elég drága már, 28k felett van, majdnem ugyanannyi már szinte, mint egy 8300 😀

danee23 : biztos, ami biztos 😉
0
0
0
0
winrar avatar
Razor97: Asus M5A97 EVO R2.0 vagy az, amit Bronson linkelt.
0
0
0
0
danee23 avatar
Hmm, 8+2 fázisú VRM, szép 😀
0
0
0
0
Bronson avatar
azok közül egyik se. hanem ezt pl:

[LINK]
0
0
0
0
Razor97 avatar
Köszönöm a tanácsot csuz-li. De akkor már inkább veszek egy új alaplapot.
http://www.aqua.hu/mobile/msi-970a-g43-plus-alaplap-409166.html
http://www.aqua.hu/mobile/msi-970a-g43-alaplap-205815.html
http://www.aqua.hu/mobile/asus-m5a97-le-r20-alaplap-195057.html
http://www.aqua.hu/mobile/asus-m5a97-plus-alaplap-337872.html
Ezek közül meiket lenne érdemes megvenni?
0
0
0
0
csuz-li avatar
Bronson: Igen. Az új alaplap lenne az optimális megoldás.

danee23: A fiam gépében 860k van, az enyémben 8350. Nem egy kategória a kettő, még ott sem, ahol csak négy mag kell, nekem elhiheted.
Amúgy a turbó tapasztalatom szerint sosem kapcsol be, ha a 8 mag aktív, csak akkor, ha max 4, mint pl a GTAV-nél, mondjuk a GTA-hoz sem kapcsol be a turbó, mert nem igényli, viszont a romeII-nél igen.
Az AsRock-ot meg többek közt én is ezért kerülöm, hát milyen már, hogy az alaplap miatt kelljen speciális CPU hűtőt választanom?
0
0
0
0
Puffin avatar
Razor97: ha érdekel lesz egy vadiúj R7 370-em a héten. Az árban megegyezhetünk.
0
0
0
0
Bronson avatar
az kb olyan mint egy gagyi tápra kötni a gépet, sosem tudhatod mikor adja be a kulcsot... ha még nem is vesz új procit, csak használtan egy lapot, abban is lehet húzni a phenomot, ami elég lesz egy 370 mellé, aztán meg majd lehet bármilyet tenni bele fx 8xxx szériából...
0
0
0
0
danee23 avatar
Egyszer minden alaplapnak meg kell halnia. Legalább had dolgozzon meg a pénzéért előtte.

Ha fx 8000-et akarsz vegyél azt. Kapcsold ki a turbót, sokat úgysem segít mert nem lehet mindig aktív. Terheld le, ha megy egy ideig(legalább fél óra) akkor menni fog egy ideig, ha nem akkor lehet fokozatossan lejebb venni a feszültséget majd órajelet...

De én még mindig azt mondom hogy 860k. Az a saját majdnem 4 ghz-vel tudja azt amit az fxek 4.5-en, arról nem is beszélve hogy azt is lehet húzni. Inkább legyen 4 rendesebb mint 8 vérszegény alulfeszültségezett alulklokkolt. De Bronson sem mond hülyeséget, garissat talán még én is vennék használtan.

U.i.: Igen csak az a hűtő nem hűti az alaplap tápellátását mert nem lefelé fúj hanem hátra! Szóval pont nem azt csinálja amire itt legnagyobb szükség lenne. És amúgy tényleg, talán az Asrock az egyetlen gyártó amelyik azt kéri tőled hogy a hűtőd lefelé fújjon különben bajok lehetnek...
0
0
0
0
Bronson avatar
csuz-li: de már írta nem egyszer hogy már van egy deepcool gammax hűtője... 😊 amúgy én még mindig azt ajánlom, vegyen 15ezerért másik lapot, szokott lenni hardveraprón garanciás is, és akkor nyugodt lenne.
0
0
0
0
danee23 avatar
Az alaplap tápellátását nézd meg milyen hőmérsékletű! (a processzor körül amik vannak kondik és stb...) Ha valamivel baj lesz az az. Amúgy meg fxeket is lehet undervoltage-olni, kikapcsolni turbót, lejjebb venni pár száz mhzvel.
Bronson igazad van. a szenzor ami nagy hőmérsékletet mutatott az az alaplapi volt a cpun kivül s valószinű a vrm melegítette azt is át.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Razor97: Itt most nem a processzor hőmérséklete, hűtése számít, hanem azért írtam a CPU hűtőt, mert a toronyhűtők nem ugyan úgy mozgatják a levegőt az alaplap fölött, mint a fektetett hűtők, amik ventilátora párhuzamos a lappal és nem merőleges arra. A fektetett hűtő jobb az alaplapnak.

Szerkesztés:
Hogy példát hozzak:
Nem jó: XIGMATEK TYR SD962 [LINK]
Jó: XIGMATEK Apache-III CD903 [LINK]
Félreértés ne essék: nem ezt javaslom, hanem csak ez a példa az elrendezésre! Nem néztem utána melyik hűtő lenne jó, csak ezeket találtam gyorsan.
0
0
0
0
Bronson avatar
danee23: unlockolás után elveszíted a hőszenzort, nem fog semelyik program sem valós értékeket mutatni, ez sajnos vele jár... az egy dolog hogy egy darabig azzal a lappal is lehetne használni, de hosszú távra nem ajánlanám. saját felelősségre mindenki azt csinál, ami akar 😊
0
0
0
0
danee23 avatar
Nekem is van egy Asrock alaplapom, amibe még a gyártó sem ajánlja a 6 meg 8000es fxeket, megvan már több mint 3 éve kutyabaja, de most egy 45w-os sempron megy benne. Ment benne 95W-os athlon is, azt aztán Phenomosítottam is csökkentett fesz. meg órajel mellett, nem is volt vele gond, de biosban irreálissan magas volt a cpu-temp(athlonként is). Arra gyanakodtam hogy vagy az athlonnak volt hibás a merője vagy a bios egy alaplapi szenzor adatait mutatta ami a VRM miatt volt túl meleg(az alaplap alja forró volt a VRM résznél). Core temp normális volt és 10-15 fokkal kisebb mint a cpu temp.
0
0
0
0
Razor97 avatar
csuz-li: A 95w-os van meg és igen elég jól szellőzik a proci 7 perc tesztelés után 100%-on 39-40fokos volt. Gyári hűtővel pedig 80fok fölött.
0
0
0
0
Puffin avatar
Inkább cseréljen VGA- t. Többre megy vele.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Razor97: Én személy szerint meglépném a 8300-át. (Azt nem feledve, hogy azért a többiek sem beszélnek ám hülyeséget, csak kevésbé kockázattűrők... 😀 ) A házad jól szellőzőnek tűnik. Azért, ha egy mód van rá, vagy gyári hűtővel használd, vagy olyan hűtőt vegyél rá, ami lefelé, az alaplap felé fújja a levegőt, hogy a chipset hűtése is biztosan megfelelő legyen. Amúgy a phenom II-ből melyik van? A Rev 2-3-as, 95w-os, vagy az eredeti, a 125w-os?
0
0
0
0
Razor97 avatar
Bronson: Ebbe az alaplapban nyáron lesz 4 éve hogy üzemel a phenom II-es proci és kb egy éve a GTA 5 is megjáratja de semmi baja sincs.
0
0
0
0
Funes avatar
Lehet, hogy Amd-hez nem az AsRock a legmegfelelőbb választás, de Intelnél semmi probléma nincs vele, én már több mint 6 éve nyúzom a sajátom és kutyabaja...

És én is azt mondom, hogy inkább a Vga-t kellene cserélnie, mint procit.
0
0
0
0
Bronson avatar
én sem beszélném le róla, de az az alaplap nem életbiztosítás... 😊
0
0
0
0
csuz-li avatar
Hát én továbbra sem hinném, hogy jobban melegedne. Ugyan sosem volt 8300-am, szóval nem tudom biztosan, de a technikai adatok alapján nem látom, hogy miért tenné.
Mondjuk az tény, hogy gyenge az az alaplap, én eleve kerülni szoktam az ASRock-ot; emiatt abban igazatok lehet hogy, ilyen feltételek mellett nem éri meg kockáztatni.
0
0
0
0
Bronson avatar
azért mert az fx jobban fog melegedni, valamint szerintem is már a phenom-al a határokat feszegeti keményen.
0
0
0
0
Puffin avatar
Szerintem az is sok már neki.
0
0
0
0
csuz-li avatar
danee23: Az a dx9, ami csak egy magot használ. A dx11 nagy újításainak egyike a több szálas CPU-k támogatása volt. Ezért van az, hogy dx11-es játékok ajánlott gépigénye a 8 szálas processzor. Az vezethetett félre, hogy a dx11 csak egy GPU maggal kommunikál.
Íme egy rajz neked:
https://prohardver.hu/dl/cnt/2016-03/126776/oxi_ashes_dx12_infographic.jpg

Szerk: Azt el is felejtettem megkérdezni tőletek, hogyha a phenom-ot el tudja kezelni, akkor a 8300-at, aminek alacsonyabb a feszültsége azonos fogyasztásérték mellett, miért is nem?
0
0
0
0
Bronson avatar
15ezerért lehet találni használtan hardveraprón viszonylag korrekt am3+ lapokat, abban esetleg tudnád húzni is a jelenlegi procidat, akkor jó kis páros lenne a 370-el. igy meg a későbbiekben már nem lenne akadály az fx-re való bővítés sem...
0
0
0
0
Razor97 avatar
Akkor elég lenne csak a vga-t cserélni? A mostani phenom II elbírná vele az újabb játékokat mint például a 2016-os nfs-et?
Hűtésre egy DEEPCOOL Gammaxx 300-at használok.
0
0
0
0
danee23 avatar
Egyetértek. Tessék megnézni az alaplap VRM-jét. Kevés fázis, rossz minőségű komponensek, melegedni fog mint az állat. Attól még hogy a 4300 6300 meg 8300 is 95Wnak van titulálva az azt jelenti hogy azt nem léphetik át, nem azt hogy a 4300 is szükségszerűen megeszik annyit. Viszont ez a gondolatmenet mentén haladva a 945 is elég közel lehet ahhoz a 95W-hoz. De én eleve abba kötnék bele hogy a 8300 egyáltalán mekkora előrelépés lenne. DX11 játékoknak fontosabb az egy magos teljesítmény mint a magszám, mivel a grafikus driverek jellemzően 1 magot terhelnek a legjobban, és az meg köztudott hogy az FXeket kicsit húzni kell hogy átlépjék egyáltalán a phenom II egymagos teljesítményét, az pedig ebben a lapban képtelenség. Én inkább vennék új lapot és 860K-t, mivel az újabb architektúra, jobb a teljesítménye mint az fxeknek ugyanaz az órajel mellett. És igen azt is lehet húzni és ahhoz kicsit drágább alaplap kellene, de amd fronton az lenne érdemi előrelépés.
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció