Milyen videókártyát vegyek?

2008. July 16., téma
Fórum » Asztali PC
Az örök talány...

Egy kis instrukció [u]mielőtt[/u] belevágnál:

[b]- Ha van előre kiszemelt kártya de nem tudod eldönteni hogy melyik lenne jobb illetve hogy mi melyiket ajánljuk, akkor lehetőleg pontos nevet, gyártót, méreteket és árat adj meg, mert ezek alapján könnyebben tudunk segíteni.

- Ha olyan kérdést teszel fel hogy: "Az [i]xy[/i] játékhoz milyen kártyát ajánlotok?" akkor légyszi tüntesd fel, hogy mégis maximum mekkora összeget szánsz rá. Illetve linkeld be a géped adatait ha ki van töltve.

- Előfordulhat hogy fogalmad sincs hogy milyen kártya lenne neked jó, csak azt tudod mennyi pénzt szánsz rá. Ebben az esetben is linkeld be a géped adatait.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hunork avatar
Hááát... menni fog, de 4k-ban kell a még több erő, akkor inkább egy 390X Nitro. Még a GTX980 is hasonlót produkál.
Itt egy teszt, ha van kedved, olvasd el: [LINK]

De 1080p/1440p -hez tökéletes lesz! Nekem Asus van, nagyon jó, erős, és állandó 45% venti fordulaton nincs hangja, és nem megy 75 fok fölé a GPU.
0
0
0
0
no avatar
jelenleg 1080p van de (talán) lesz 4k is
0
0
0
0
Hunork avatar
Kaktusmb: hát alapvetően milyen gépbe, milyen tápegységed van, milyen felbontáshoz? 😊
A mostani gépbe oké, de kell neki a minőségi 600W táp.
Nekem is ilyen VGA van, de vettem egy FSP HyperS 700W tápot mellé, hogy minden nyugodtan dolgozhasson, és az élettartam is okés legyen.
0
0
0
0
no avatar
Egy AMD Radeon R9 390 lenne érdemes vennem vagy valamelyik másikat?
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
Nem kell feltétlen low beállításokban gondolkodni! Például az Asus HD 7870 az a Diablo 3-at High-on simán viszi 4k-ban! 😃 Nem kell Witcher 3-ban gondolkodni! 😃
0
0
0
0
Memento Mori avatar
NoobHUN:Jó, nyilván, de ha valaki 4K játékban gondolkodik, több mint valószínű, hogy nem lowon akar jatszani. 😀 Én legalábbis addig nem váltok 4K-ra, míg nincs olyan gépem ami biztosítja az elfogadható framerate-et és látványt akkora felbontásban is.
0
0
0
0
Hunork avatar
istvan0122: R9 380 jó kártya, egy darabig elég lesz. De tényleg 4GB legyen, hidd el, megéri! Íme egy jó teszt, sok mindent megtudhatsz belőle: [LINK]
0
0
0
0
no avatar
R9 380-ra gondoltam, csak mert van árban egy kis differencia, ezért kérdeztem. köszi 😀
0
0
0
0
Hunork avatar
istvan0122: hát már írtam neked 😀 2GB sok játéknak kevés FHD felbontáson(1080p). Ha van két teljesen azonos GPU-s kártya, akkor a 4GB a jobb választás. De mondhatnám a jövőt, ahol a 6 és 8 GB a valóság, és a helyzet az, hogy van, igaz csak egy-két játék, amely ki is használja, főleg ha 4k felbontásra vetemedik az emberfia. De már 1080p-ben is. A lényege a dolognak, hogy ha több a VRAM, akkor több információt rátol ott a VGA és nem a merevlemezen, ahonnan azért lassabb is a beolvasás.
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
size83 Attól függ! Akár 4k-ban is lehet boldogulni 2Gb-al, csak felhasználás kérdése! 😃
0
0
0
0
Memento Mori avatar
Két GB már full hd ban is sokszor kevés. Pénzt már nem érdemes két gigás kártyára kidobni szerintem.
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
Ha ugyan az a két kártya akkor érdemes a 4Gb-osat választani, mert ha minden igaz akkor stabilabb az FPS. Nem fut jobban csak kevesebb vagy nincs dropp! Azt hiszem volt valami összehasonlító videó két 960-ról és a 4Gb-os stabilabb volt!
0
0
0
0
Puffin avatar
istvan0122: az attól is függ milyen kártyáról van szó!
0
0
0
0
no avatar
Üdv,
Azt szeretném megtudni, hogy mennyi különbség van vidikarinál abban, hogy mekkora a vram ? Mennyivel éri meg jobban egy 4gb , mint egy 2gb?
0
0
0
0
nagyzoli84 avatar
Lec urat én is bátran ajánlom. A monitoron és a házon kívül minden tőle van. Leginkább a proci ára volt nagyon baráti.
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
Meglátjuk lesz-e rá szükség. 😀
0
0
0
0
Hunork avatar
Ajánlom Prohardver Aprón Lec és Gianni kollégát. Ők árulnak néha nagyon jó áron!
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
Majd meglátjuk mit hoz az élet! 😃 Még a Zen-től függ. Ha itthon elérhető ára lesz akkor az nekem egy must have! 😃
0
0
0
0
Puffin avatar
1440p-re az FX is jó lenne a 390 mellé amúgy. De majd ha meglesz a monitor kiderül.
0
0
0
0
Hunork avatar
Na az ***ántos kis párosítás lenne! 😂 I7 és R9 390 (vagy GTX980Ti)
(bár az is tény, hogy játékokban az i7 nem dob annyi plusz fps-t, mint ahogy az ember gondolná, de azért van, mert még nem úgy kódolnak. DX12 és Vulkan majd esetleg változtat ezen)
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
Én arra gondoltam, hogy ha váltok akkor nem sz@rozok és 6700-at veszek!
0
0
0
0
Hunork avatar
NoobHUN: R9 390 mellé i5 kell, hidd el. Különben fura élmények lesznek. (vagy egy Xeon)
Mindig a CPU+GPU típus/teljesítmény a lényeg, ezeket kell összehangolni! Már ha Intel a rendszer...
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
Én meg pont az alatt keresnék mert engem idegesít ha mondjuk 23-25"-nál nagyobb a monitor! 😃 Egyszer használtam apám 27"-osát és nekem irritálóan nagy volt! 😃
0
0
0
0
Puffin avatar
Jó az! Én is nézegettem már, de 27" alatt nem akarok venni, de sajnos az IPS-ek abban a méretben még elég drágák.
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
Azt hiszem a Már készül gépemnél talán beírtam!

Szerk: De ez még csak terv, nem tevezek mostanában 100k-t monitorra költeni, ez csak annyi, hogy ez után már nem akarok FHD-ra váltani.
0
0
0
0
Puffin avatar
Aztán milyen monitort szeretnél venni?
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
A 390 elvileg belépőnek jó, nem? Nekem elég ha medium/60fps.
0
0
0
0
Puffin avatar
NoobHUN: a proci okés, csak erős kártya kell oda már!
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
Mediziner Troll: Hát egy 8370E van most a gépben. De nem tudom elég lesz-e majdnem kétszer ekkora felbontásra.
0
0
0
0
psypunk avatar
visor261: A ~4300 az ok 😉
0
0
0
0
Bronson avatar
és komolyan, ugyan hogy számoltad már ki...? mert hogy nem lehet pontosan, az hétszentség.
0
0
0
0
visor261 avatar
Mármint nekem a 372,35 nem jött ki...
0
0
0
0
Bronson avatar
ez hülyeség, ezt így csak sacc/kb módon lehet kiszámolni, aminek nem sok értelme van... ha esetleg bitcoint bányásznál, ahol fullon pörög minden 24/7, ott esetleg ki tudod számolni, de otthoni körülmények között nem lesz pontos a mérésed...
0
0
0
0
visor261 avatar
Valaki leírná nekem az általános képletét az x wattot fogyaszó eszköz y óránként z forintot eszik. ? 😃
Spoiler!
(mert a 67*1825*0,035=4279.625 nálam 😆😉
0
0
0
0
Mediziner Troll avatar
NoobHUN:
A nagyobb felbontás a VGA-dat jobban fogja terhelni, tehát a kérdésedre a válasz attól függ, hogy lesz-e CPU limited az erősebb kártyával, vagy sem. Ha lesz, akkor erősebb CPU kell majd mellé, de nem kell hogy feltétlenül Intel legyen, egy több magos AMD sem fogja vissza jobban a VGA-t, max. egy kicsivel kevesebb FPS-ed lesz játékok alatt, de nem lesz olyan hogy 100%-on megy a CPU, VGA csak 50-60. (Bár nem néztem meg milyen gépről van szó pontosan, most csak úgy allgemeinem beszélek.)
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
Nagyon is! 😀 És sterintetek, ha én egyszer monitort cserélek akkor érdemes Intelre váltanom? 1440p-ről beszélünk.
0
0
0
0
Hunork avatar
No, kérem, kicsit túl lett elmélkedve 😀
Én 20-25k különbségre értettem, mármint az alkatrészek beszerzésére. És úgy számolgattam.
De tényleg nem lehet pontosan leírni. Nekem pl R9 390 van, tudom, hogy többet eszik a teljes rendszer. Azt is, hogy NV kártyának nem kell a drágább, nagyobb teljesítményű tápegység, mert azért ez is beleszól a költségekbe!
A lényeg: úgyis mindenki azt veszi, használja, amihez a szíve húz!
0
0
0
0
csuz-li avatar
Roybertson: Az biztos, hogy többet fogyaszt. Még úgy is, hogy teljesen máshogy számolja az Intel, meg az AMD a TDP értékeket. Egyszerűen az AMD gyártástechnológiája sok évvel korábbi, mint az Intelé.
0
0
0
0
Funes avatar
Jaja azt hiszem ezt pont múltkor velem lett kitárgyalva ! 😀
Az Amd-nél a maximális lehetséges fogyasztást írják, az Intelnél pedig átlagot számolnak, tehát becsapósak lehetnek a számok.
De tény az Amd többet fogyaszt, úgy lehetne fogalmazni, hogy a teljesítmény/fogyasztás aránya rosszabb az intelhez képest.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Hunork: Csak a pontosítás miatt a foygasztáshoz kapcsolódóan. Kb fél éve egy hasonló vitában kiszámoltam a fogyasztásból adódó különbséget. Most szó szerinte ide másolom, szóval azzal együtt érdemes nézni, hogy van bent válasz az ottani felvetésere is, meg a záró mondat sem neked szól, hanem az ottani szövegbe illeszkedik.

Amúgy számolgattam egy kicsit, ahogy ígértem. Ha hiba van bent, szóljatok!
A CPU-Z szerint a 4790K nagyjából ugyan azt tudja, mint az fx-8350, számoljunk ezzel a kettővel. (A listánkban ugye csak 4770K van, így azzal számolok, bár elvileg ennek kisebb a fogyasztása, de ne legyünk már szőrszálhasogatók)
Áramdíj: 35,33 Ft/kWh (az ugye 0,035 Ft, ha Wh-val számolok)
Teljes fogyasztás játék alatt
fx: 345W
i7: 278W
Különbség: 67W
Tételezzük fel, hogy nagy játékosok vagyunk és folyamatosan napi 5 órát játszunk. És ezt a hét minden napján megtesszük. Szünet nélkül, az év 365 napján át. Mindez a luxus, hogy fx processzort használtunk i7 helyett, éves szinten 372,35 Ft-ba került nekünk.
Tehát az ötvenezer forintos árkülönbség már kicsit több, mint 134 év alatt megtérül. Tényleg érdemes ezt is figyelembe venni, mikor választunk?
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
Hunork: De az úgy volt számolva, hogy ha csúcsra van járatva! És akkor van ennyi különbség! Nem hinném, hogy van olyan ember aki napi 4 órán keresztül benchmarkot futtat. Úgyhogy az a különbség még csak annyi sincs!
0
0
0
0
H-ECTOR avatar
ennyiért már 1080-at kapsz
0
0
0
0
Hunork avatar
apu96: Szia! Ha ennyi pénzed van, akkor inkább GTX 1080! Most jelent meg, kevesebbet fogyaszt, 8GB VRAM, új technológia, gyártás...stb.
[url]http://www.arukereso.hu/videokartya-c3142/nvidia-geforce-video-chipset/?st=geforcegtx1080&gclid=CPb6ksWVoM4CFZcy0wod2qEEyg[/url]
De persze a 980Ti ettől még egy állat brutál kártya. Szerintem azonban ez az AMP verzió túlárazott, inkább ezt nézném meg: [LINK] , vagy ezt: [LINK]

NoobHUN: nyilván nem ez számít elsőként, hiszen mindenki a saját ízlése szerint épít gépet, de azért nem elhanyagolható szempont. Amúgy másik topikban is kitárgyaltuk, és napi 4 óra játék, tehát terhelés mellett egy évben ez 8-9 ezer magyar pénz, három év alatt (átlagos PC élet, ha valaki szeret fejleszteni) tehát megtérül az Intel vásárlásakor érvényes "drágasága". 😀
0
0
0
0
no avatar
Szevasztok. Ez a vidikari megéri? https://www.pcx.hu/termek/zotac-gtx-980-amp-omega-6gb-gddr5-384bit-zt-90504-10p-videokartya-161563
0
0
0
0
Matthew1994 avatar
Hát nem tudom, azt aláírom, hogy az Intel erősebb, de hogy az a plusz fogyasztás számítana azt nem hiszem. Itt kb. évi 3-4 ezer forintról beszélünk. Ez most engem annyira nem fog erdekelni.
0
0
0
0
Hunork avatar
Én csak olvasgattam itt, pár mondatot szeretnék hozzátenni:
1. Már rég nem él, hogy AMD-hez AMD kártya. Ez mítosz ma már. A CPU határozza meg, hogy milyen GPU dolgozzon vele.
2. 2GB kártyát nem érdemes ajánlani senkinek, főleg FHD játékra. Egyre több játék igényel 2GB-nál nagyobb VRam-ot.
3. Ami nagyjából fontos (kb!): i3 mellé GTX960 / R9 380. Gyengébb proci esetén GTX750Ti. i5 esetében már mehet GTX970/980, R9 390. Az új kártyák meg át is rendezik a piacot, remélhetőleg az árakat lejjebb viszik a korábbi VGA-k esetében. Bár hazánkban ez néha science fiction kategória, de azért reménykedni lehet.
3. Intel vs AMD alaplap/CPU ügyben: el kell ismerni, hogy az Intel nagyon erős, nagyon jó. Drágább is. DE! Az AMD még mindig küszködik a fogyasztás kérdéssel. Ők a nagy teljesítményt még mindig magas TDP-vel párhuzamosan érik el. Tehát az Intel vásárláskor drágább, azonban a másik platform meg majd menet közben eléri, vagy túl is szárnyalja a kezdeti olcsóságot a villanyszámlával.

Csak ennyit szerettem volna, remélem, nem orrol meg senki. 😀
0
0
0
0
Zoli73 avatar
Istvan: De sokkal jobb lenne, és szerintem a mostani VGA-val is érnél el gyorsulást.
0
0
0
0
no avatar
Köszi.
De nem lehetne jobb egy intel platformra(asus mb, i5) átalakítani az amd-t? Aztán a vidikari maradna és majd később azt is lecserélném..
vélemény?😃
0
0
0
0
BOMB avatar
én szerintem amd procihoz amd kártya dukál
r9 380 a lehető legjobb
0
0
0
0