Milyen videókártyát vegyek?
Az örök talány...
Egy kis instrukció [u]mielőtt[/u] belevágnál:
[b]- Ha van előre kiszemelt kártya de nem tudod eldönteni hogy melyik lenne jobb illetve hogy mi melyiket ajánljuk, akkor lehetőleg pontos nevet, gyártót, méreteket és árat adj meg, mert ezek alapján könnyebben tudunk segíteni.
- Ha olyan kérdést teszel fel hogy: "Az [i]xy[/i] játékhoz milyen kártyát ajánlotok?" akkor légyszi tüntesd fel, hogy mégis maximum mekkora összeget szánsz rá. Illetve linkeld be a géped adatait ha ki van töltve.
- Előfordulhat hogy fogalmad sincs hogy milyen kártya lenne neked jó, csak azt tudod mennyi pénzt szánsz rá. Ebben az esetben is linkeld be a géped adatait.
Egy kis instrukció [u]mielőtt[/u] belevágnál:
[b]- Ha van előre kiszemelt kártya de nem tudod eldönteni hogy melyik lenne jobb illetve hogy mi melyiket ajánljuk, akkor lehetőleg pontos nevet, gyártót, méreteket és árat adj meg, mert ezek alapján könnyebben tudunk segíteni.
- Ha olyan kérdést teszel fel hogy: "Az [i]xy[/i] játékhoz milyen kártyát ajánlotok?" akkor légyszi tüntesd fel, hogy mégis maximum mekkora összeget szánsz rá. Illetve linkeld be a géped adatait ha ki van töltve.
- Előfordulhat hogy fogalmad sincs hogy milyen kártya lenne neked jó, csak azt tudod mennyi pénzt szánsz rá. Ebben az esetben is linkeld be a géped adatait.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Itt egy teszt, ha van kedved, olvasd el: [LINK]
De 1080p/1440p -hez tökéletes lesz! Nekem Asus van, nagyon jó, erős, és állandó 45% venti fordulaton nincs hangja, és nem megy 75 fok fölé a GPU.
A mostani gépbe oké, de kell neki a minőségi 600W táp.
Nekem is ilyen VGA van, de vettem egy FSP HyperS 700W tápot mellé, hogy minden nyugodtan dolgozhasson, és az élettartam is okés legyen.
Azt szeretném megtudni, hogy mennyi különbség van vidikarinál abban, hogy mekkora a vram ? Mennyivel éri meg jobban egy 4gb , mint egy 2gb?
(bár az is tény, hogy játékokban az i7 nem dob annyi plusz fps-t, mint ahogy az ember gondolná, de azért van, mert még nem úgy kódolnak. DX12 és Vulkan majd esetleg változtat ezen)
Mindig a CPU+GPU típus/teljesítmény a lényeg, ezeket kell összehangolni! Már ha Intel a rendszer...
Szerk: De ez még csak terv, nem tevezek mostanában 100k-t monitorra költeni, ez csak annyi, hogy ez után már nem akarok FHD-ra váltani.
Spoiler!
A nagyobb felbontás a VGA-dat jobban fogja terhelni, tehát a kérdésedre a válasz attól függ, hogy lesz-e CPU limited az erősebb kártyával, vagy sem. Ha lesz, akkor erősebb CPU kell majd mellé, de nem kell hogy feltétlenül Intel legyen, egy több magos AMD sem fogja vissza jobban a VGA-t, max. egy kicsivel kevesebb FPS-ed lesz játékok alatt, de nem lesz olyan hogy 100%-on megy a CPU, VGA csak 50-60. (Bár nem néztem meg milyen gépről van szó pontosan, most csak úgy allgemeinem beszélek.)
Én 20-25k különbségre értettem, mármint az alkatrészek beszerzésére. És úgy számolgattam.
De tényleg nem lehet pontosan leírni. Nekem pl R9 390 van, tudom, hogy többet eszik a teljes rendszer. Azt is, hogy NV kártyának nem kell a drágább, nagyobb teljesítményű tápegység, mert azért ez is beleszól a költségekbe!
A lényeg: úgyis mindenki azt veszi, használja, amihez a szíve húz!
Az Amd-nél a maximális lehetséges fogyasztást írják, az Intelnél pedig átlagot számolnak, tehát becsapósak lehetnek a számok.
De tény az Amd többet fogyaszt, úgy lehetne fogalmazni, hogy a teljesítmény/fogyasztás aránya rosszabb az intelhez képest.
A CPU-Z szerint a 4790K nagyjából ugyan azt tudja, mint az fx-8350, számoljunk ezzel a kettővel. (A listánkban ugye csak 4770K van, így azzal számolok, bár elvileg ennek kisebb a fogyasztása, de ne legyünk már szőrszálhasogatók)
Áramdíj: 35,33 Ft/kWh (az ugye 0,035 Ft, ha Wh-val számolok)
Teljes fogyasztás játék alatt
fx: 345W
i7: 278W
Különbség: 67W
Tételezzük fel, hogy nagy játékosok vagyunk és folyamatosan napi 5 órát játszunk. És ezt a hét minden napján megtesszük. Szünet nélkül, az év 365 napján át. Mindez a luxus, hogy fx processzort használtunk i7 helyett, éves szinten 372,35 Ft-ba került nekünk.
Tehát az ötvenezer forintos árkülönbség már kicsit több, mint 134 év alatt megtérül. Tényleg érdemes ezt is figyelembe venni, mikor választunk?
[url]http://www.arukereso.hu/videokartya-c3142/nvidia-geforce-video-chipset/?st=geforcegtx1080&gclid=CPb6ksWVoM4CFZcy0wod2qEEyg[/url]
De persze a 980Ti ettől még egy állat brutál kártya. Szerintem azonban ez az AMP verzió túlárazott, inkább ezt nézném meg: [LINK] , vagy ezt: [LINK]
NoobHUN: nyilván nem ez számít elsőként, hiszen mindenki a saját ízlése szerint épít gépet, de azért nem elhanyagolható szempont. Amúgy másik topikban is kitárgyaltuk, és napi 4 óra játék, tehát terhelés mellett egy évben ez 8-9 ezer magyar pénz, három év alatt (átlagos PC élet, ha valaki szeret fejleszteni) tehát megtérül az Intel vásárlásakor érvényes "drágasága". 😀
1. Már rég nem él, hogy AMD-hez AMD kártya. Ez mítosz ma már. A CPU határozza meg, hogy milyen GPU dolgozzon vele.
2. 2GB kártyát nem érdemes ajánlani senkinek, főleg FHD játékra. Egyre több játék igényel 2GB-nál nagyobb VRam-ot.
3. Ami nagyjából fontos (kb!): i3 mellé GTX960 / R9 380. Gyengébb proci esetén GTX750Ti. i5 esetében már mehet GTX970/980, R9 390. Az új kártyák meg át is rendezik a piacot, remélhetőleg az árakat lejjebb viszik a korábbi VGA-k esetében. Bár hazánkban ez néha science fiction kategória, de azért reménykedni lehet.
3. Intel vs AMD alaplap/CPU ügyben: el kell ismerni, hogy az Intel nagyon erős, nagyon jó. Drágább is. DE! Az AMD még mindig küszködik a fogyasztás kérdéssel. Ők a nagy teljesítményt még mindig magas TDP-vel párhuzamosan érik el. Tehát az Intel vásárláskor drágább, azonban a másik platform meg majd menet közben eléri, vagy túl is szárnyalja a kezdeti olcsóságot a villanyszámlával.
Csak ennyit szerettem volna, remélem, nem orrol meg senki. 😀
De nem lehetne jobb egy intel platformra(asus mb, i5) átalakítani az amd-t? Aztán a vidikari maradna és majd később azt is lecserélném..
vélemény?😃
r9 380 a lehető legjobb