Menu
HaNLuE
Szint 3
HaNLuE avatar
Offline, itt járt 4 éve
4 éve tag
Növények a zombik ellen
Írta: HaNLuE, 2013. június 20., játékteszt
Játék: Plants vs. Zombies

A zombiinváziót semmi nem képes megállítani... csak pár jól megtermett növény!


A 2009-es évben, mint minden más évben a játékvilágban újabbnál újabb stílusú játékok kerültek elő a palettára. Újított grafika, újított játékélmények. A 2009-es év volt talán az első igazán jelentős év a PC-s játékvilágban. Ebben az évben jelentek meg többek között azok a játékok, melyek még így, 2013-ban is az emberek szemét felemelik, és csodálattal tekintenek rá. Gondolok itt PL a Left 4 Dead 2-re, vagy éppen a Dragon Age: Origins. De akkor már ne felejtsük ki a sorból a Rocksteady Studios sikerjátékát, a Batman: Arkham Asylum-ot sem. Ezek a játékok a 2009-es év legjobb játékai kategóriájába is elnyerték méltó helyüket. Viszont ezek a játékok mellé került még egy gyöngyszem. Ami nem a grafikájával, speciális effektjeivel vagy éppen a kimagasló látványvilággal került bele a 2009 legjobb PC játékai közé. Ami igazán megérdemelten felvitte a csúcsra, az nem más mint a: Kimagasló játékélmény! És a játék, ami elérte ezt az eredményt, az nem más mint a Plants vs Zombies, amit a PopCap Games fejlesztett, és ő is adta ki a piacra. És hogy megérdemelten lett az év "egyik" pc játék, a Plants vs Zombies?! Hát lássuk...

Plants vs Zombies kezdete

Mint ahogy említettem, a játékot a PopCap Games készítette, amit a játékosok 2009. május 5-én már kézbe vehettek, és szétkoptathatták az egeret vele. A játék tervezője nem más mint George Fan, aki eleinte biztos nem hitte volna mikor tervezte a játékot hogy az lesz az egyik év játéka, és emellett később az egyik legtöbb példányszámban eladott játéka is. Mivel a játékot iOS verzióban világszerte közel 350.000 példányban adták el napok alatt, ami igazán nagy teljesítmény és jövedelem bevitel ahhoz képest, hogy elég alacsony költségvetésből készült maga a játék. És nem számolva még a + jövedelmet a PC-s verzió vásárlásával. A játék először PC-re, és MAC-re jelent meg elsőként. De a nagy sikerrel egyre több formátumban kerültek a piacra. 2010-ben iOS, Xbox Live Arcade és 2011-től már Nintendo DS, PlayStation Network, Windows Phone 7; DSiWare és természetesen kihagyhatatlan lett volna nem megcsinálni Android-ra is. Arról nem is beszélve, hogy magán az interneten is lehet vele játszani, mivel flash játék formájában még mai napig is megtalálható fent. Tehát a fanatikusok a PC mellet már telefonon, illetve konzolon is tudtak már játszani vele, még ha 1-2 év késéssel is. De nem hiszem hogy akkora bánkódás lehetett ez a játékosoknak. Egyébként maga a játék egy Tower Defense stílusú játék, ami szerintem a világ egyik legjobbja ebben a stílusban.

A játék lényege és célja

Mint azt ismerhetjük, a Tower Defense típusú játékok fő célja az hogy megvédjünk valamit valakitől. Nos, ebben a játékban a felállás úgy van, hogy mi "kertészként" növényekkel védekezünk az ellen, hogy az agyzabáló zombik elérjenek a házunkig ezáltal megadva a lehetőséget hogy az agyunkat megegyék. Természetesen ennek megakadályozására rengeteg növény áll rendelkezésünkre, ami különleges képességekkel segíti azt hogy a zombik még a ház közelébe se érjenek. De értelemszerűen ahogy jobb növényeket kapunk, ezáltal a zombik által imádott emberszagot követve egyre erősebb és erősebb zombik fognak érkezni a házunk közelébe. Szó ami szó, a játék célja az hogy addig küzdjünk a szinteken, ameddig fel nem adják a kedves agyzabáló zombikák, és nem lesz újra szabad az utca. De addig is sok próba vár a növénykéinkre, és az agyunkra hogy minél jobban taktikázzunk.

A Főmenü


Ahogy elindítjuk a játékot egy szép betöltő képernyőt kapunk, ahol is az agyra vágyó zombik gond nélkül áttörik a temető kerítését és menetelnek a rájuk várakozó növényekre, akik cseppet sem ijednek meg tőlük. Betöltés után egy gombnyomással elénk tárul a főmenü. Ahol is az alap menüpontokon kívül, ami jelen pillanatban: Kaland, mini-games, Puzzle, Survival és természetesen Options, Help és Quit. Idővel kiegészítőket, tudás albumot, Zen kertet, őrült Dani boltját és ha végigvittük a Kaland-ot, akkor egy szép serleget is kapunk, ami jelzi hányszor vitted végig a játékot ha rámész. Azt kell hogy mondjam, a menü igazán hangulatos. Itt lehet érezni a kötődést a ház, és a temető között, ahol is az ellenfeleink, a zombik át szeretnének vonulni a mi kis házikónkba. A kaland indításakor pedig egy extra meglepetést kapunk, amit nem írok le a kezdő játékosok miatt. (Már ha van olyan, aki ne ismerné, vagy ne játszott volna vele)

Kezdődjék a KALAND!


A kaland módra kattintva egyből a játékba ugrunk, ahol kezdetekben elmagyarázza nekünk a kedves gép hogy mit hogyan kell csinálni. Kezdetben még csak 1 sáv lesz, ahol a zombik jönnek. Utána 3, és legvégül 5. A sávokban tudjuk elhelyezni a növényeinket, ahogy mi gondoljuk. De természetesen érdemes minél közelebb építkezni a védelembe vett házunkhoz. A növényeinket, növényhez méltóan nappal tudjuk teremteni. A napot az alapból megkapott napraforgóból kapjuk, illetve később gombákból is kapunk először kis mennyiséget, aztán nagyot. De nappali pályáknál kapunk elszórva is, az égből hullva. A kiugró napot begyűjtjük, és azt egységekbe tudjuk foglalni. És természetesen logikusan az éjszakai pályákon is lesz nap, amivel tudunk növényeket letenni a pályára, csak lassabban kapunk. A zombik menetelését alul jelzi egy grafikon, és vannak időközök, ahol nagyobb zombi "hadseregek" fognak érkezni. A KALAND mód során lesznek érdekes szintek is, ahol futószalagon érkeznek a növények, és azt tetszés szerint kell leraknunk. Vagy éppen bowling-oznunk kell, ezzel kiütve a zombikat. Ami egyben vicces, és izgalmas is. Az alap játék elején limitált mennyiségű növényünk lesz, amit bevethetünk a zombik ellen. De a szintek végén kapunk növényeket, amiket bevethetünk akár a következő csatában. De nem csak növényeket kapunk a szintek végén, hanem ásót is, amivel a nem használt növényeket eltávolíthatjuk. És így kapjuk majd meg idővel a kert albumot is, amiben megtaláljuk az eddig meglévő növényeink, és az eddig érkező zombik adatait. Ezzel is felmérve, mit érdemes küldeni ellenük. Azt érdemes tudni, hogy a csatába bevethető növények mennyisége limitált, szóval nem vethető be az összes amit megszerzünk. Az elején ez azt jelenti, hogy maximum 6 növényt rakhatunk bele a "listánkba", amiket használunk a zombik ellen. De idővel, ahogy haladunk előre ez a szám felmehet 10-re is. De ezeket nem szintenként fogjuk kapni, ha nem kell hozzá pénz. Amit idővel kapni is fogunk a zombik megöléséért. A Kaland játékmód összesen 5 szintből áll, kisebb szintekre bontva. (Pontosan 1-10, 2-5, 2-10, 3-10, 4-5 és 5-10) Úgy is lehet mondani, összesen 50 "küldetés" van. Ezalatt az 50 "küldetés" alatt rengeteg növényünk lesz, és több kiegészítő dolog is, amik a főmenüben kapnak helyet mint ahogy említettem. De ne felejtsük ki a zombikat sem. Az egyes szintek végén újabbnál újabb zombik fognak megjelenni, amik természetesen különleges "fegyverzettel" vannak ellátva. De ha végig küzdjük magunkat az összes szinten, illetve "küldetésben", akkor a végén kapunk egy szép serleget és egy kis meglepetést a továbblépéshez. A főmenüben felsorolt Mini-games, Puzzle, Survival módokat csak akkor lehet használni, ha már az ember kivitte a KALAND módot. Szóval ha kijátszottátok a kaland módot, akkor kezdődhet a mulatság újra és újra és újra.

A nagy kalandok után kis játékok


A mini-játékokra rákattintva megkapunk egy menüt, ahol a mini játékok felsorakoznak. Összesen 20 db minijáték van. Ez a mód talán a legkreatívabb. Olyan briliáns dolgokat találtak ki benne a fejlesztők, amik igazán a hangulat tetőfokára visznek minket, játékosokat. A játékokat előrevéve egyre viccesebb zombi hadsereggel állunk szemben, ahol is néhol a röhögés megállíthatatlan. És amellett hogy vicces, még változatos is. Játékterembe megismert félkarú rabló gépes pálya, ahol is mi pörgetünk és mi kapjuk meg a kipörgetett növényt, amit a csatatérre küldünk. Vagy éppen Bobos pálya, ahol a zombik a bobos"fiúk" a jégen. Vagy akváriumos pálya, és ezt még lehetne sorolni. Szóval nagyon változatos és hangulatos is egyben. De természetesen a lényeg megmarad. Megvédeni az emberünket a zombik ellen.

Hát akkor rakjuk össze a kertet!


A Kaland végigjátszásával a mini-játékok mellett megkapjuk a Puzzle játékmódot is. 18 Puzzle játék van összesen. Eleinte váza zúzó puzzle játék lesz, amiben vázákat kell szétütnünk, ezáltal kapunk növényeket, de zombikat is kiüthetünk ha úgy alakul. A szétütött vázából kapott növényeket elhelyezhetjük a pályán úgy, hogy a játékhoz méltóan ne jussanak el a házunkhoz. Ami itt érdekes, hogy itt nem csak jobbra felé lőnek a növényeink, hanem a ház felé, balra is. A KALAND módban 1 növény van, ami mindkét oldalra lő. De ez így teszi hangulatossá a játékot. Így legalább nem kell attól félni, hogy ha nem tudunk a házhoz építkezni, hogy védjük meg a támadásképtelen növényeinket. A Vázás puzzle játék után, már egy másik fajta játék lesz amit eddig megszokhattunk. Az úgy nevezett "Én a zombi" pályákon mi rakosgatunk le zombikat, és a növények ellen. Végül is a külső külalak megmaradt, annyiban változott az egész hogy most zombikat tudunk napok árán lerakni, amik a növényeket elpusztítják és amíg el nem jutnak az eddig általunk védett agyakig. Napokat úgy szerzünk hogy ha megsemmisítünk egy-egy növényt. Ez a változtatás fordulatot visz a játékba, és így még izgalmasabb lett, mivel legalább mi is egy időre zombibőrbe bújhatunk.

Éljük túl az inváziót!


A 4. és egyben a legszínesebb játékmód a survival vagyis a Túlélés. És hogy mire értem hogy legszínesebb?! Hát itt pontosan a helyszínekre gondolok. Ebben a játékmódban ugyanis a Plants vs. Zombies összes helyszínén szerepet kapnak a növénykéink. Kezdve a háztól, a tetőn keresztül a medencéig. Természetesen minden helyszín nappal és éjszaka is megy, ezzel színvonalasabbá és valamilyen szinten nehezebbé téve a helyszíneket. Ebben a módban 10 "küldetés" van, ami egyre nehezebb lesz ahogy haladunk előre. Bár ez igaz mindegyik módra. A játék menete ugyanaz mint a KALAND módban. Gyűjtsd a napokat, építkezz és verd le a zombisereget!

Kerti Album, avagy tudjunk meg minél többet a növényeinkről és ellenségünkről


A kaland módban mint említettem, egyik szintnél megkapjuk a Kerti Album-ot, amiben meg tudjuk
nézni a növényeink sebzését, gyorsaságát illetve leírását. És ez igaz a zombikra is. A zombikról szóló részt nagyon érdemes megnézni, mert ott megkapjuk azt is, hogy mi az adott zombi gyengéje. És természetesen így a kerti album-ból lehet megnézni összesen hány zombi ellenfelünk, illetve hány növényünk lesz összesen, ha végzünk a kaland móddal. Összesen 48 db növényünk lesz, amiket a szintek végén kapunk, vagy éppen nem veszünk az őrült Danitól. Zombikból összesen 26 db van.

Zen kertje, ahol mi vesszük kézbe a növények "életét"

Zen kertjét úgy is el lehet képzelni mint egy kis növénytenyészetet. Csak mi nem a szépségükért tenyésztjük őket, hanem a pénz miatt. Értelemszerűen ha rendesen bánunk a növényekkel, vagyis: öntözzük, trágyázzuk, permetezzük őket, akkor pénzt kapunk érte, amiből trágyát, permetszert vagy épp a legfontosabbat, vagy is új növényeket vagy más fontos kelléket veszünk eszement Dani boltjában. Zen kertje 4 részre van tagolva. Mind a 4 részen ha jól bánunk a "teremtményekkel" akkor kapunk pénzt vagy éppen bölcsességet. Szóval érdemes odafigyelni rájuk, mert nagyon megéri.

Vasfejű Dani boltja

A módokban, vagy éppen Zen kertjében szerzett pénzből bevásárolhatunk új dolgokat eszement Daninál, aki késztetést érzett és főzés helyett inkább sapkának használja a lábost, ezzel védve az agyát a zombik ellen. Dani boltjában sok hasznos dolgot lehet vásárolni. Többek között őnála lehet venni azt is, hogy ne 6 növényt tudjunk csak berakni a listába és védelembe vinni, ha nem akár 10-et is. Ezenkívül zen kertjébe való eszközöket is itt vesszük, és a legfontosabbat is. Különleges növényeket. Kapjuk a KALAND módban is a növényeket, de a speciális növényeket csak eszement Dani tudja megadni. Szóval lehet eszement, de számunkra hasznos.

A komoly növények és a vicces zombik


Sokszor elméláztam azon, hogy hogyan jöhetett ez az ötlet George Fan fejébe, hogy növényeket a zombik ellen. Őszintén szólva nem tudom, de annyi biztos hogy a karaktereket zseniálisan eltalálta. Eszméletlen viccesek a zombik, és olyan komolynak és keménynek tűnnek a növények. A növények között elég sok olyan van, amin szerintem nem sokat gondolkodtak, hogy milyen is legyen a karakterük. Mert sok természetesen a valós énjére mutat. Például a Robbanó cseresznye, vagy éppen a gombák. A kaktuszok, a mogorva tök. Szóval kis átalakítással ezeket szépen össze lehetett hozni. De vannak olyan karakterek amihez egy kis őrültség is kellet azért. És ez főképp a zombiknál látszik meg. Őrült és egyben zseniális. A zombik karakterei egytől egyik viccesek. De most komolyan. Ezek azok a dolgok amik igazán hangulatossá teszik a Plants vs. Zombies-t. A zombi karakterek egytől egyik őrülten néznek ki. Rúdugró zombi, vödörhordó zombi aki biztos vízhordó volt előző életében. Ajtó hurcibáló vagy éppen amerikai focis. Úszógumis, bányászó vagy éppen Moonwalk-er Michael Jackson. Ezek a karakterek egytől egyik zseniálisak. Néhol azért már a sírógörcs jött rám a nevetéstől, mikor először játszottam vele. Szóval kedves George Fan, a karaktereket zseniálisan kitaláltad és a PopCap Games meg zseniálisan elkészítette.

Grafika

Ezt a játékot sok játékkészítő cég megirigyelhetné. Mert ebben a játékban igaz nincs csúcs szuper látványvilág, 3d-s effektek meg ultra grafikai beállítás. De a játék grafikája így tökéletes. Elképzelni sem tudtam volna jobb megoldást rá. Nincsen fizikai bug és nincsenek pixelhibák. Ezért a maga módján tökéletes a grafika.

Hang

A hangok igazából olyanok mint amit el lehet várni egy ilyen kaliberű játéktól. Nagyon frappánsak. Jól eltalálták a növények támadó hangját. A zene meg egyszerűen tökéletes a játékba. A zombik hangjáról nem is beszélve. Meg azokról az effektekről, mikor a Michael Jackson zombi kiengedi magát, vagy a többi. Szóval a játékélményre még a hang is tökéletesen viszonyul.

A játék igazi lelke: a játékélmény

Amiért igazán jó játszani a Plants vs. Zombies-al még akkor is ha már az ember jó párszor kijátszotta már az nem más mint a játékélmény. Eszméletlen hangulatos játék. Nincs ultra grafikája, és még is össze tudtak hozni egy olyan játékot a készítők, amit még így is végigjátszanak újra és újra. Sok játékkészítő cég megkérdezhetné a jó játékélménynek a titkát a PopCap Games-től.

Összességében

A Plants vs. Zombies joggal kapta meg 2009-ben az év PC játéka címet, mert eszméletlen hangulatos és öröm játszani vele. Részemről ez a játék a maximálisat kihozta magából, olyannyira hogy még jó párszor biztos ki fogom játszani.

És ami a lényeg. Lesz folytatás?!

A nagy siker bizonyossá tette nekünk, játékosoknak hogy biztosan érkezni fog következő rész(ek) ebből a fantasztikus játékból. Ami érkezni is fog, elég hamar. Ugyan is a Plants vs. Zombies 2. része 2013 júliusában fog elérkezni hozzánk, a játékosok nagy örömére. Emellett a 2013-as E3-on bemutatták a Plants vs. Zombies 2 mellett hogy még érkezni fog egy másik különlegesség is, ami a Plants vs. Zombies: Garden Warfare nevet kapja. Szóval az agyunk még nincs biztonságban a zombik ellen, de ahogy mi is, a növények is készen fognak állni a rohamra.

Értékelés:
Grafika:
█████████
9
Hang:
█████████
9
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 10
barnav avatar
4 éve | 2013. 08. 11. 17:55:21
#
jó teszt :) valahonnan ismerős játék :) nem is tudom honnan, ááá! informatika óra általánosba XD - azok voltak a legjobb órák :?
Branko7 avatar
4 éve | 2013. 08. 11. 16:51:14
#
Jó játék,szép teszt :)
no avatar
4 éve | 2013. 07. 18. 08:26:20
#
Kedvenc mini játékom, ha lehet igy kifejezni :D
Arnybiro avatar
4 éve | 2013. 06. 23. 17:25:57
#
Nem hosszú ez, egészséges terjedelmű, csak... Protein már leírta a hibákat így azokat már tudjuk.
Tweeter avatar
4 éve | 2013. 06. 22. 20:43:42
#
Ennek hogy tehetem ki maxra a felbontását? Csak mert tiszta pixel,gondolom 600 x 800-on van...
no avatar
4 éve | 2013. 06. 21. 13:15:14
#
Nagyon jó teszt lett!:)
Spoiler!
Csak azoknak hosszú, akik nem olvasnak, mert akik olvasnak, azok megszokták a hosszú szövegeket XD
Milton avatar
4 éve | 2013. 06. 20. 23:07:53
#
>és hogy megérdemelten lett az év "egyik" pc játék

>A játék tervezője nem más mint George Fan, aki eleinte biztos nem hitte volna mikor tervezte a játékot hogy az lesz az egyik év játéka.
>az év egyik játéka

>Zombikból összesen 26 db van
Elég könnyű és gyors játék lehet...

>A Plants vs. Zombies joggal kapta meg 2009-ben az év PC játéka címet
Nem kapta meg, csak nevezve lett.

"Lehet mások ezt ismétlésnek veszik, én nem. :)"
A cikket is magadnak írod, nem az olvasóknak?

A Dave pedig legrosszabb esetben is Dávid, nem Dani.


Hajjaj...
Néhol félrevezető, egy-két helyen értelmetlenül fogalmazol, vagy szimplán nem illik oda egy adott kifejezés, nagyon sokat kertelsz, amiről meg kéne írni, arról nem jut eszedbe semmi, ezért valami rövid zagyvaságot odabiggyesztesz. (Meg amiket még Tomka írt.)
A hozzászólásainkból pedig a tanulságot vedd át, ne kezdj el kontrázni.
Tomka avatar
4 éve | 2013. 06. 20. 22:42:44
#
- Sok az ismétlés (adott kifejezésé egy bekezdésen belül és egy már megemlített tényé is az egész szövegen belül)
- Néha össze-vissza ugrálsz a gondolatok között
- A lényegtelen részletekbe túlságosan is belemész (nem kell a történetet leírni meg jellemezni minden élőlényt, a játékos úgy is tapasztalni fogja)
- Néhány mondattal meg azt se tudom, hogy mit kezdjek ("A játék tervezője [...] aki eleinte biztos nem hitte volna mikor tervezte a játékot hogy az lesz az egyik év játéka..." )

Még gyakorolni kell, de ha nem fogadsz el konstruktív kritikát, akkor nem fogsz fejlődni. :)
HaNLuE avatar
4 éve | 2013. 06. 20. 21:50:02
#
Köszönöm.
Hát, én nem érzem annyira hosszúnak. Összességében kb ennyit kellet róla írnom hogy az olvasó láthassa és átérezze a játékot. (És ha ez hosszú szerinted, akkor nem tudom mit szólsz majd a következőkhöz XD )
Az ismétlésre meg annyit tudok írni, hogy én azt sosem vettem ismétlésnek (magamban) hogy ha egy másik alpontban ismét meghangzik mondjuk a grafika vagy bármi más. Többségében iróniaként írom azokat. Lehet mások ezt ismétlésnek veszik, én nem. :)
sunray20 avatar
4 éve | 2013. 06. 20. 21:44:32
#
A teszt nagyon jó, de hosszú. Erről a játékról nem lehet ennyit írni ami a tesztben meg is látszik ( ismételsz dolgokat pl: grafikánál leírod hogy nincs ultra grafika... oké na de a játékélménynél is leírod ugyan ezt ) XD. Hát nem gondoltam volna hogy egyszer abba fogok belekötni hogy túl hosszú de ez most így van :D De ettől függetlenül ment az 5* mert mindent leírtál kb :)
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
8
15 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek