Microsoft: a kiberbiztonság a vállalatok és a vásárlók közös felelőssége

Szerző: xoki | 2017. May 15. | hír | 26 hozzászólás

Futótűzként terjed egy új zsarolóvírus híre, amely 150 országban több mint 200 000 számítógépet bénított meg, köztük kórház és egyéb fontosabb létesítmények adatai is áldozatokká váltak, ez a „WannaCry”. A Microsoft gyors lépésre kényszerült, ezért vészhelyzeti frissítést adott ki operációs rendszereihez, ráadásul régebbi, már nem támogatott verziókhoz is, mint például a Windows XP.

A WannaCry elrejti az összes fontos fájlt a gépeken, majd a program 3 napot ad arra, hogy a felhasználó kifizesse bitcoinban azt az összeget, amely szükséges a fájlok visszaállításához. Ha erre nem kerül sor, az ár növekedni fog, végül egy idő után minden adat elveszik.

A Microsoft elmondta, hogy miután a vírus elterjedt, rögtön reagáltak rá és befoltozták a rést, amely lehetővé tette a vírus létrejöttét. Mivel nem mindenkinél van bekapcsolva az automatikus frissítés, vagy ami még rosszabb, Windows XP-t használnak, ezért rengeteg rendszer sebezhető maradt. A Microsoft szerint ez a támadás bebizonyította, hogy a kiberbiztonság a vállalatok és a felhasználók közös felelőssége. Az egyszerű felhasználóknak a legnagyobb biztonságot csak a legfrissebb rendszerek biztosíthatják.

A fenti problémákra már 2 hónappal ezelőtt megérkezett a megoldás, de csak a legújabb, vagyis a támogatott rendszerekre, ezért az automatikus frissítés bekapcsolásával és a Microsoft által nem támogatott rendszerek használatának elkerülésével könnyen elkerülhető lehetett volna a baj.

Hozzászólások: 24
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Andris18 avatar
A frissítés mellett (vagy ha valaki kihagyta volna őket olyan okból hogy ne ismerje má' fel hogy a windows nem eredeti 😀 ) ott van a vírusírtó, a nem megyek olyan oldalakra, nem nyitok ki ilyen olyan leveleket, meg az, hogy legyen egy biztonsági mentés külső hdd-n a fontos dolgokról.
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 2
xoki avatar
A válasz: Encryption, amelynek nem tudom a magyar megfelelőjét... 😃 Lényegében itt most arról van szó, hogy olyan kóddá alakítja át az adatokat, amelyeket csak egy előre meghatározott kóddal lehet feloldani. Egyszerűen megfogalmazva mondható egy jelszavazott tömörítésnek is, de természetesen itt sokkal többről van szó, amelyet csak az erre szakosodott személyek tudnak.
0
0
0
0
hashimoto avatar
@xoki: Encryption = titkosítás.. 😃
0
0
0
0
no avatar
Rly... Van ilyen is, hát oké. Mondjuk gratulálni tudok csak annak aki bekap akármilyen vírust, de tényleg. A kutyát nem érdekli mit csinálsz te szóval ha csak nem célzottan neked akarnak eljuttatni egy vírust és egy pici eszed is van akkor még védelem nélkül sem lesz gond. Mondom ezt úgy, hogy 2006-2007 óta nem használtam semmilyen védelmet egészen eddig az évig. Na jó, mikor 2015-ben vettem egy olcsó core2 duo konfigot akkor használtam vírusirtót, azt se sokáig mert fogta a gépet. Mikor most év elején socket1151-re váltottam akkor ugye az új alaplap miatt meg a sebesség észrevehetősége miatt beszereztem a microsoft oldaláról a win10-et és egy ideig kulcs nélkül is használtam. Na amióta win10-em van azóta élek először a win update lehetőségével. Konkrétan huzamosabb ideje a win10 óta van vírusirtóm is, ugye a defender és eddig sosem volt problémám vírusokkal. Egy hirdetésblokkoló azért még ajánlott dolog, csak már azzal is az a gond, hogy a hirdetések egyre ellenállóbbak vele szemben :/ Egyébként nem azt akartam kihozni ebből, hogy ne használj semmi védelmet 😃 Aki teheti váltson win10-re, de ne valami régebbi hardverrel mert azokkal nem nagyon kompatibilis a win10. Új hardverekkel és lehetőleg SSD-vel, persze utóbbi lehet opcionális az árát tekintve.
0
0
0
0
forest avatar
Windows Update bekapcs, ne látogass minden oldalt, próbáld kerülni a veszélyesnek tűnő hirdetéseket és megmenekültél. Egyszerű ha értesz hozzá egy kicsit is. Ha pedig E-mail rendszeren közlekedik a vírus akkor nem kell mindent megnyitni, csak azt amit eddig is megnyitottál és tudod, hogy biztonságos. Ha warez is megy, akkor biztos vagyok benne, hogy minden sz**t össze tudsz szedni, ha nem figyelsz oda.

Engem speciel nem érdekel, hogy MS látja-e, hogy nézek 18+ filmeket, éppen az a legkevesebb problémám. Az adataim biztonságáért ők felelnek és én magam személyesen. Aki még most is azt állítja, hogy a PERFORMANCE fontosabb és kikapcsol minden biztonságot a gépén, remélem megérti miért is érdemes, hogy legyen biztonság a gépen. Nem mindig megoldás az ami a legrövidebb út, ahogy szokták mondani.

Csak okosan a linkekkel, ha rövidített előbb google-be ellenőrizd le, hogy létezik-e egyáltalán ilyen oldal. Itt egy pár ami megbízható!

goo.gl , bitly.com , adf . ly , ow.ly, bit.do, mcaf.ee

Ezeket itt pedig még nem használtam tehát nem ajánlom megnyitását: ls.gd , buff.ly

Remélem sikerül ezzel is segítenem valakinek, hogy kicsit tisztábban lásson!

Üdv!😀
0
0
0
0
tivike avatar
Na igen... én is leszarom miként nézik, hogy merre böngészek. 😀 Frissítés bekapcsolva. Hogy személyes fájlok? Nos felhőben tárolom. Egy ilyen dolog nem riasztana meg. 😀 Igen, van aki szerint a felhő megbízhatatlan. Ez most más tészta. Nem erről van szó.
Mindezek mellett meg nem tartok nagy értékű fájlokat a gépen. 😀 A steam accom úgysem tudja elvenni. 😀

Ja?! Egyébként arról miért nincs info, hogy hogyan terjed? Melyik honlapot ne látogasd, mit ne tölts le, stb... gondolom, ha csak fészbuk meg jutúb megy, akkor nem szedi össze senki.
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
Ha olyan hozzaszolas nem is érkezett, hogy Linux Masterrace, most azért megjött az Apple Masterrace 😉
Amúgy Windows update sem fáj. Úgysem tárolok olyan dolgot a gépemen, amit senki nem láthat vagy szupertitkos... Azt meg pont leszarom, hogy hogyan lesik meg azt, hogy hányszor latogatok el a f@szbookra vagy hányszor csekkolom az emailjeimet...
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
Aki olyan hülye, hogy mindenféle haxolt windowson meg XPs gépen (természetesen vírusírtó nélkül) tárol többszáz dollárt érő adatokat, az meg is érdemli!
0
0
0
0
💬 3
flyaway2 avatar
@Mesterlovesz: Nem kell ehhez többszáz dolláros adat, gondolhatsz itt családi fotókra, emlékekre amik fontosak neked. Te se szivesen vesztenéd el ügye? 😃
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@flyaway2: A számomra fontos dolgok cloudban vagy külső adattárolókon vannak elmentve. Isten ments, hogy egy windowsos gépen tartsam. Főleg nem törtön. A többszáz dollár értékűt pedig azért írtam, mert a képen 300 dollárt kérnek, azért pár családi képért szerintem nem sokan fizetnénekk ennyit.

"A fenti problémákra már 2 hónappal ezelőtt megérkezett a megoldás, de csak a legújabb, vagyis a támogatott rendszerekre"
Ha már nem ért hozzá valaki, akkor legalább töltse le a biztonsági frissítést amit az MS a szájába rág.
0
0
0
0
no avatar
@Mesterlovesz: Hogy ha van egy cloud szolgáltatás a gépedre kötve: lásd google drive, az is elveszik. Csak külső tárolók megoldásak ebben.
0
0
0
0
gigazte avatar
Az a hír járja, hogy akik fizettek se nyertek vele semmit sem, mert ugyanúgy zárolva maradt az egész!
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@gigazte: Ez a ransomware átka.
- Vannak olyan esetek, hogy le van kódolva mondjuk 10 mappád, akkor mind a 10 mappához külön kód kell és még egy mappa feloldásához sem biztos, elég egy kód.
- Nincs rá garancia, hogy fizetés megoldás.
- Ha bekaptad, akkor sírnod kell az adatok után és körülbelül új winchestert kell vásárolni. Undorító egy vírus fajta
0
0
0
0
csibeszke37 avatar
Format c: és elvan intézve.
0
0
0
0
gamerINSANEdad avatar
Mi a garancia arra hogyha fizetsz akkor visszakapsz mindent??! 😎
0
0
0
0
💬 2
hashimoto avatar
@gamerINSANEdad: Semmi, volt rá példa, hogy valaki fizetett, és visszakapott mindent, de olyan is, aki fizetett mint a katonatiszt, de a fájljai azok maradtak titkosítva. Ilyen ez. 😃
0
0
0
0
no avatar
@gamerINSANEdad: Ez olyan mint mikor SMS-t kapsz random, hogy "folyószámláján 20k tartozása van, haladéktalanul rendezze..." aztán ott az xy teló szám.
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
De ez mekkora már, kódolja a cuccaid és megzsarol. Hatalmas ! 😃
0
0
0
0
sudosu avatar
Még nem jött olyan hozzászólás: Linux masterrace 😃
https://cdn1.kontraband.com/uploads/image/2016/12/01/14/af401985-02eb-4a54-bd85-8f2ebfe80286.gif

Amúgy meg aki kikapcsolja a Windows Update-ket az meg is érdemli, jó értem én hogy fogja a gépet de legalább letöltené akkor manuálisan az ember és akkor rakná fel amikor mondjuk nem ül a gép előtt.
Szóval megint ott tartunk hogy a felhasználó butasága miatt fertőződik meg a számítógép.
0
0
0
0
💬 4
atemi105 avatar
@sudosu: Az updatekkel adding nincs gond amíg az nem cseszi el a gépeket(lásd: az az update, ami autómatikusan frissített csomó windows 7-et 10-re.
Ja, meg olyan hozzászólás se jött még, hogy "józan paraszti ész a legjobb víruselkerülő módszer"
0
0
0
0
sudosu avatar
@atemi105: Van benne igazság amit mondasz. De akinek annyi esze van hogy untrusted oldalokon mászkál, meg töltöget le, annak kell egy vírusirtó. A Windows felhasználók 80%-a sajnos ilyen.

Nekem is csak azért van fent smart security windows gép alatt, mert szeretem monitorozni hogy melyik app milyen porton szeretne kifele dumálni, meg befele jönni. 😃

Azért a legtöbb gép alkalmas a Windows 10 futtatására és jobban is futna mint a 7, jó volt néhány kompatibilitási gond de amelett most tekintsünk el. Annak okát meg nem értem hogy menne a Windows 10 és nem frissít, nem akar naprakész lenni, hanem inkább egy olyan rendszernél marad, amelyre már a biztonsági támogatás is néhány éven belül megfog szűnni.

Ezért támogatom is azt, hogy a Microsoft ne is támogassa az új Hardware-ket a régebbi OS-eknél.

Nem vagyok Microsoft fanboy, csak ezzel a döntésükkel egyetértek.

Az a baj hogy ez a nem updatelünk dolog már a Windows 10-es mizéria előtt is fent volt, akkor nem volt okod hogy kikapcsold a Win Update-et.
0
0
0
0
atemi105 avatar
@sudosu: Amíg nem hallottam arról a windows 10 update update-ról, addig nálam is automatára volt állítva a windows update.
Nekem is van vírusírtóm ugyanazon célból, jó tudni melyik progi hogy akar kommunikálni a neten.
És azzal is egyetértek, hogy azért kell az új os. Nálam a régi játékokkal való kompatibilitás hiánya miatt nincs még 10 a gépemen, tömérdek kommentet látok naponta ezen az oldalon régi játékok gépigényeinél, hogy nem megy megfelelően vagy egyáltalán windows 10 alatt.
0
0
0
0
Pokman avatar
@atemi105: Ez nem tudom milyen játékoknál van mert nálam amelyik játék a 7esen és xpn nem ment a 10esen igen.
0
0
0
0
hashimoto avatar
Na, a sok "minek a windows update, én akkor is kikapcsolom mert ne kémkedjenek!!44!!!" registryhuszár most sírhat. 😆
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció