Új információk szivárogtak ki az Intel 10. generációs asztali CPU-iról

Szerző: xoki | 2019. September 17. | hír | 57 hozzászólás

Úgy tűnik, a hongkongi XFastest valamilyen módon hozzájutott egy prezentáció anyagához, amelyben rengeteg adat szerepel az Intel 10. generációs Comet Lake-S mainstream processzorairól.

A Comet Lake-S a Coffee Lake Refresh szériát leváltó asztali processzorok kódneve, amelyek valószínűleg ismét egy fejlettebb 14 nm-es gyártási technológiával készülnek majd. A Comet Lake-S chipek között már 10 magosak is lesznek, de úgy tűnik, az extra magoknak ára van, hiszen a flagship Comet Lake-S TDP-je 125W lesz. Ez azt jelenti, hogy az Intel Core i9-9900K-hoz képest 30W-tal több lesz jellemző rá, de természetesen alacsonyabb fogyasztású (65W, 35W) modellek is várhatók.

Az Intel ezt a szériát valószínűleg válaszlépésként szánja az AMD új termékeire, és a kék csapat valószínűleg pont a konkurencia miatt fogja a vártnál jóval előbb piacra dobni az új CPU-it. A pletykák szerint már 2020 első felében elérhetővé válnak az új modellek, amelyekhez ismét szükségünk lehet egy új alaplapra is. Tehát a Comet Lake-S processzorokat a jelenlegi adatok alapján csak LGA 1200-as socketbe (49-cel több pin, mint az LGA 1511 esetében) helyezhetjük. És ahogy az lenni szokott, az új alaplapok esetében az Intel új szilícium lapkészletet is bemutat majd, jelen esetben ez valószínűleg a 400-as széria lesz.

Az EEC adatbázisában a Gigabyte több ilyen alaplapja is felbukkant, mint például a Z490, H470, B460, H410 és Q470M. A Z470 nem került említésre, szóval a high-end PC-khez feltehetően a Z490 lehet a legjobb választás. Az AMD új alaplapjai már támogatják a negyedik generációs PCIe-t, de úgy tűnik, az Intel még nem tervezi a bevezetését.

Hozzászólások: 54
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Csicso avatar
A 2. vagy 3. generációs 10nm-es majd érdekelni fog, na de abból sem az első tuti ott lesz még gond bőven.
0
0
0
0
Arthur Morgan avatar
Én se terveznék nagyon teljes platformot váltani jelenleg, szerintetek egy I7 7700-al előrébb lennék kb +3 évig? Vagy ha már úgy érzem kevéske a jelenlegi processzor (i5 7400) ereje akkor teljes platform csere? Lekopogom de egyelőre minden szépen futott alatta persze nem ultra beállításokon, de med-high között többnyire megvan a fix 60fps nagyjából.
0
0
0
0
💬 4
odinx avatar
@Arthur Morgan: Szia! Ha nagyon jó árban van használtan az I7 7700, akkor jó vétel, újonnan nem. Bár használtan már elég jó áron kapsz i5 8400-at is.

[LINK]

Sok mindent nem is kellene cserélned a gépben, csak B360 alaplap, memóriád teljesen jó., meg esetleg tápegység, ha úgy érzed, hogy régi és már nem működik megfelelően.😀
0
0
0
0
Arthur Morgan avatar
@odinx: Tényleg nem rossz ár, viszont ahhoz ugyanúgy alaplapot kellene cserélnem. 😆 Hiába 1151-es ez már V2.
0
0
0
0
odinx avatar
@Arthur Morgan: Hát ez van, Intelnél mindig kell alaplapot cserélni, ha olcsón akarod megúszni, akkor ez az egy lehetőséged van, vagy cserélsz mindent.
0
0
0
0
Idohjos avatar
@Arthur Morgan: Nekem is i5-7400 van, és hasonló dilemmán vagyok tól magam is. Fontolóra vettem az i7-7700-at, de UserBenchmark szerint azonos szinten van, az i5-9400-al, és az új generáció bizony még lappal együtt is a hetedik generációs i7 árkategóriájában van. Szóval én megrendeltem őket, de lehet hogy neked érdemesebb volna megvárnod az új generációt. Én is meg akartam, csak ha jövő éven rájövök, hogy mostmár mindenhez kevés a gépem úgy ahogy van, akkor egyszerre túl nagy költség lett volna videokártya váltással együtt. Viszont már az i5-9400 -at is bátran ajánlják akár RTX2070 mellé is, amivel meg szerintem még három évig simán el leszünk.
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 3
Mesterlovesz avatar
Hát a 4/4es proci az már rég felejtős gamingre, de nem kell platformot váltanod, elég lecserélni egy 8700 ra és jó is vagy.
Az igazi persze 8700k lenne, de azt az alaplapod nem támogatja. Én a helyedben nem váltanék most platformot, a mostani AMD sockethez nagy valószínűséggel ez volt az utolsó processzor széria, így ha a hosszútávú fejleszthetőség a cél, akkor ez nem jó megoldás. Teljesítményben sem lennél sokkal előrébb a 8700 hoz képest. Szerintem vegyél egy 8700-at aztán ha kijön az új generációs AMD platform 4. genes Ryzennel meg új sockettel és DDR5ös memóriával akkor válts AMD re. (valamikor jövőre)
0
0
0
0
no avatar
@Mesterlovesz: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
Igazából Intel oldalon nincs olyan, hogy jó ár-érték arány. Ha jót akarsz akkor meg kell venni a drága alaplapot, meg bele a K-s procit és kész. Ha ezt drágállod, akkor meg go AMD. Az olcsóbb megoldásoknak nem sok értelme van. Persze annó mindenki nagyon nyomta hogy hú hát gamingre aztán nem kell több, mint 4 mag... hát persze.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Régen sem volt másképp. Fizikai jellemzőit tekintve a (Super) Socket 7 és az LGA775 volt a leghosszabb életű. Viszont ugye a chipek meg változtak az idő múlásával. Az ezredfordulóhoz képest most lassan öregednek ki az alkatrészek.
0
0
0
0
carl18x avatar
125 watt? Abból 250-300 wattot is bekajálhat a 10 magos model! 😃 Sajnos ez már nagyon erőltetett. Csak órajelbe maradt már elönnyük.
0
0
0
0
no avatar
És mivan ha elfogy a nanométer hova gyártanak még
0
0
0
0
💬 3
kolbaszkarika avatar
@dachande01: Nanométer>Angstrom>Pikométer>Femtométer.
Mindig lesz kisebb. Szerintem szubatomi részecske méretű szintekig megy majd a játék, persze azt mi már nagyon nem éljük meg.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@kolbaszkarika: Azért nem egészen. Egy kapacitás például minél kisebb, annál kevesebb elektron hordozza rajta az információt (pl a memória tartalma így épül fel). Ha a végtelenségig csökkentjük a méretét, akkor egy idő után már nem tudjuk eldönteni, hogy az most 1es vagy 0. A processzorban is egész máshogy viselkedvek a vékonyabb vezetékek ugyanarra a feszültségre, lásd intel 10nm problémák. Az IPC-t lehet növelni a nagyobb tranzisztorsűrűséggel meg az se hátrány, hogy a kisebb méret miatt a vezetékek hossza is kisebb, de a frekvenciának egyértelműen árt a kisebb csíkszélesség/gyártástechnológia.

Nekem az a véleményem, hogy 3nm körül fog megállni a buli, aztán új technológiát kell keresni a számítástechnikában a szilicium alapú mikroelektronika helyett (pl biológiai adattárolás mint az adatok a dns láncban, meg hasonló dolgok).
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@Mesterlovesz: Méretekről beszéltem, nem arról hogy ugyanezen technológia mellett lesz a vegtelenségekig csökkenthető a tranzisztor. A kutatók a foton-chipekre esküsznek mint a jelenlegi technológia leváltója, erre céloztam a részecske méretű megoldással feljebb.
0
0
0
0
Neo1989 avatar
"a kék csapat valószínűleg pont a konkurencia miatt fogja a vártnál jóval előbb piacra dobni az új CPU-it. "

Imádom a piaci versenyt 😀
Bár én általában gépenként váltok procit.
0
0
0
0
💬 8
Rocky12 avatar
@Neo1989: Ezzel én is így vagyok. Ráadásul ha egyszer veszel egy jó procit mint átlag gamer-felhasználó akkor az egy jó ideig elég lehet, hiszen nem avulnak el olyan gyorsan mint a videokártyák.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Rocky12: A videókártyák hogy avulnának már gyorsan? Aki 3 éve (de leht hogy már 4, fene se számolja) megvette a csúcsmodell 1080 Ti-t, az még ma is egy high end nek számító kártyával rendelkezik, ha azt használja. Az a rengteg kártyamegjelenés ami mostanában történik, főleg Nvidia oldalon mind csak átnevezgetés meg marketing húzás: ugyanazt a teljesítményt más néven árulják, vagy épp rádobnak egy super cimkét, hogy jobb legyen pár % al a konkurenciánál. Ettől még a régi kártyák nem fognak elavulni.
Ellenben CPU fronton ha megnézed, akkor szűk 3 éve a csúcsmodellek mik is voltak a desktop/gamer szegmensben? 7700K illetve 1800X? Hol is vannak ezek most? Alsó-középkategória.
0
0
0
0
Rocky12 avatar
@Mesterlovesz: Jó, tudom rosszul fogalmaztam. A lényeg amit mondani akartam hogy általánosságban egy videokártyát hamarabb lecserél az ember mint egy procit. Az utóbbi 2-3 évben viszont tényleg lelassult a fejlődés videokártyák terén és a procik vettek egy hatalmas lendületet.
De ennek ellenére én személy szerint hamarabb lecserélnék egy 1080 Ti-t és maradna még egy ideig a 7700k/1800x.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Rocky12: Egyedül a 2080Ti veri meg a 1080Ti-t számottevő különbséggel. Amellé berakni egy 4 magos procit vagy egy 1. genes Ryzent azért elég mókás kombináció. Szerintem. Az megint egy tény, hogy a GPU-k nagyjából kétszer annyiba kerülnek, mint a CPU-k, így nem hiszem, hogy a GPU-kat cserélgetnék sűrűbben az emberek. Legalábbis ha én vennék egy GPU-t X százezer forintért, akkor nem azért költenék rá annyit, hogy jövőre cserélős legyen...
0
0
0
0
Rocky12 avatar
@Mesterlovesz: Igazad van. Végülis ezzel zárnám hogy mindenkinek az anyagi helyzetétől függ. Én most egyszerű paraszti észjárás szerint nézem, ha megy a játékok 90%-ka 60 fps-el és úgy érzem a hardver még bírja és megérte azt a pénzt amit rászántam, akkor nem gondolkodom a fejlesztgetésen 😀
0
0
0
0
no avatar
@Mesterlovesz: Kapcsolsz egy RT-t és a 2060 is szépen oda veri a 1080Ti-t, 2080-nál no comment a számottevő különbség, meg úgy egyébként is egy 10-15%-ot ráver.

Ettől függetlenül nem éri meg a váltás Ti-ról 2080-ra, csak ha számít az RT, már pedig nem rossz cucc.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@LordSzalko: Az emberek 90%-át nem érdekli az RTX, az 5-10 % meg nem egy érdemi teljesítménybeli különbség. főleg nem negyed millióért. Az RTX támogatottsága annyira kicsi, meg annyira gyerekcipőben jár az egész, hogy egyelőre nem is érdemes foglalkozni vele.
0
0
0
0
no avatar
@Mesterlovesz: Van az néha több is mint 10%. RT meg sokat javult megjelenés óta szóval ja, élvezhető. Lásd BF5, egyszerű példa.

Egyébként meg, az RTX =/= RT, míg az egyik egy termékvonalnak megnevezése a másik egy technológia.
0
0
0
0
santakigyo avatar
Hűha... Lemaradtam a 3.generációnál 😂
Nem semmi, ilyenkor döbben rá az ember mennyit öregedett.
0
0
0
0
💬 2
Spazzz avatar
@santakigyo: En meg elvagyok az i5-3570-el 😆
0
0
0
0
Hiroshi_Ayugai avatar
@Spazzz: Szintén, és nyugodt szívvel kacérkodom az AMD-vel 😃
0
0
0
0
whiplaser avatar
Azt azért ne feledjük el, hogy önmagában az 7 10 14 nanométerek semmit nem jelentenek ha nincs mögöttük egy jó architektúra. Jelen esetben úgy néz ki hogy az Intelnek továbbra is van elég bevétele ahhoz, hogy elegendő számukra a 14 nanométeres architektúrát megtartani. Illetve azt se feledjük, hogy az Intelnek saját gyártósorai vannak így ha az egész gyár át áll az új architektúrára, de az nem válik be akkor enyhén szólva ráfáznak. (10 nanométeres alacsony fogyasztású processzoraik már vannak ha minden igaz, szóval már tesztelgetik azt). Az AMD jelenlegi sikere pedig nekünk végfelhasználóknak lényegesen többet ér annál hogy hány nanométeres a processzor. Továbbá az is lehet, hogy az Intel csak akkor tud árat csökkenteni ha még a következő pár évben(amit már írtak) nem kell architektúrát cserélniük. Remélhetőleg mint mondtam, ebből mi egyszerű userek jövünk ki a legjobban 😃
0
0
0
0
sunny474 avatar
Érzi a tüzes talajt a 6700k a lába alatt. Bárcsak ne vettem volna 144hz-es monitort bassz*meg 😃 De ahogy látom a felhozatalt majd ha lesz legalább akkora jump mint mondjuk nv 9 vs 10 (persze ez gpu de a lényeg a 2x teljesítmény növekedés 16nm vs 28nm) cpu fronton is akkor majd váltok, vagy legközelebb 8/16 szál. Egyenlőre azt érzem h a 60+al is el lehet malmozni, elég folyékony az is solo-ban, kompetetív meg javarészt megvan ami kell. 21-re ígéri az intel a 7nm-et majd látjuk. Nagyon jó a ryzen persze aláírom de csak játékra még ezzel a sok bőrlehúzással is jobb az intel egyenlőre ha software+hardware-t is számoljuk. De NE így legyen, hajrá pirosak! Kell a verseny.
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
Most vettem 9900K -t, remélem azért 1-2 évig nem adnak ki semmi eget rengetőt amiért érdemes lenne leváltanom..
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
Folyékony nitrogén hűtéssel meg egy provident gyanús villanyszámlával tudni fog +3 Fpst a 9900k hoz képest. A leggazdagabb fanatikus réteg meg megveszi majd, hogy elmondhassa, hogy neki megvan a legjobb. Ha így folytatják, és nem csökkentenek árakat (amivel totál relevánsak maradhatnának a piacon, mert amúgy jó termékeik vannak), akkor úgy mennek csődbe mint a Nokia.
Persze ahoz el kéne ismerni, hogy nem olyan felsőbbrendűek már mint rég, ami nem megy. A next-gen konzolokban AMD proci lesz, a legtöbb új gamer gépben is Ryzen van, mert Intelt nem éri meg venni. A játékok is AMD re lesznek optimizálva. Onnan már sokkal nehezebb lesz visszajönni, dehát elvakultak, hogy ezt belássák.
0
0
0
0
💬 1
bukta2 avatar
@Mesterlovesz: Ez így igaz!
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
A Ryzen megjelenése előtti időkig simán fogadtam volna akár egy egész csomagnyi golyórágóban is, hogy az Intel azért operál 3-5% teljesítmény előrelépéssel, mert bevárják az AMD-t, aztán előkerül valami szexmasina a fiókból. Mára világos lett hogy nem. Vagy valaki megváltoztatta a mátrixot.
0
0
0
0
💬 4
xCube avatar
@kolbaszkarika: Nincs hiba a gondolatmenetben, csak na állj meg vele ilyen gyorsan. Mi értelme lett volna bevárnia az AMD -t és direkt újra lehagyni? Ha nem hagy neki előnyt, akkor nincs haszna belőle.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@xCube: Az lett volna az értelme ha bevárják, hogy addig a pontig kitudják sajtolni az összes pénzt a technológiából, mert nincs erősebb alternatíva.
0
0
0
0
xCube avatar
@kolbaszkarika: Akkor most újra 😃 . Ha csak bevárja és utána újra lehagyja abból nem származik előnye, simán tarthatná az előnyét ugyanott van. Ha hagyja lekörözni magát és mondhatni elpártolni valamennyi vásárlót, akkor viszont egy erősebb termékcsaláddal újra vásárlásra ösztönzi a népet.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@xCube: Nem értem mi haszon van abból, ha hagyják elpártolni a vásárlókat. Ha válaszként adtak volna valami értelmes dolgot a Ryzen-re, az AMD ugyanolyan "kis elnyomott" cég lenne mint előtte, és mindenki Intelt venne, mint előtte.
Szándékosan senki nem fogja azért elengedni a vevőket, hogy utána ő legyen a megváltó.
0
0
0
0
Puffin avatar
Na akkor most ezek lesznek a "kazán" processzorok. Fordul a kocka... 😂
Spoiler!
Fűtési szezon előtt kellett volna inkább kiadni! 😆
0
0
0
0
💬 4
SuperPuma avatar
@Puffin: Inkább csak visszautaztunk az időben 15 évet a 90nm-es chipekig. Főleg a Celeron D. Na azzal a mai világban vallatni lehetne.
0
0
0
0
19ati93 avatar
@SuperPuma: uhh régi szép idők, ja nem 😆 nekem pont volt 1, elég gyászos volt
0
0
0
0
no avatar
@19ati93: Most hogy említed! 😃 Nekem van is még egy működő darab a pincében. Lehet megnézem hogy szuperál ma 😂
0
0
0
0
19ati93 avatar
@WoodenPotato: 😆 Böngészni is nehéz lenne vele szerintem. Ismerősnek van egy hasonló, de valamivel jobb régi intelje.
2 magos, 1gb ram win7-el, + van mellé 2 régi nem sata hdd, de olyan piszok lassú hogy húh lefől a kávé mire betölt valamit, és nem viccelek ! 😆
RAM kb tele instant, chromet használja az ember akkor mind 2 mag 100%-on pörög és eléggé fagy is maga a gép.

Szóval jah.. megérett a cserére. 😃
0
0
0
0
bitpork avatar
Most úgy tűnik az intel nincs felkészülve egy rendes eltaposós válaszra. Ez kb olyan mintha medicin labdával próbálnának gólt lőni.
0
0
0
0
no avatar
Ez már tényleg cink. Már egyik gyártó sincs ezen a szinten, az amd is a telefonos procik is (exynos, snapdragon, hisilicon) rég elhagyták a 14nm-ert. Rég téma már ez az intelnél, hova szerencsétlenkednek ennyit?
0
0
0
0
💬 5
kolbaszkarika avatar
@arnold892: 2021-ig nem is lesz 7nm, 1-2 hónapja közölte le az Intel.
0
0
0
0
PotykaPal avatar
@arnold892: Azért maradnak 14 nm-en, mert csak ott tudnak elérni óriási órajeleket és ez az egy fegyverük van az AMD-vel szemben és ezáltal muzsikálnak jobban az Intel procik játékok alatt, ami a fő közönsége Inteléknél. Magasabb IPC-vel és még magasabb órajellel, megint egy kicsit lehagyják majd az AMD processzorokat, talán nyernek időt maguknak egy alapjaiban újratevezett architektúrára. Viszont ha az ezt következő generációban nem lépnek akkor az AMD kerül előre (szerintem, csak spekulálok).
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@PotykaPal: Ideje lenne nekik iparkodni, mert ha az AMD teleszórja a vilagot az olcsó de jó processzoraikkal, a fejlesztőknek muszáj lesz arra optimalizálniuk a mostani Intel-központú optimalizálás helyett. Na onnantól rögös lesz az út felfele.
0
0
0
0
xCube avatar
@kolbaszkarika: A lobbi nem így működik. De elég ha megnézed a 2001 - 2006 -ig terjedő időszakot, amikor az AMD erősebb volt az intelnél. Ott sem dőlt össze a világ.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@xCube: Én sem összedőlésről beszéltem, hanem egy új 2001-2006ról.
0
0
0
0
19ati93 avatar
van egy 354w-os typo a szövegben 😃
0
0
0
0
Unstoppable avatar
14nm továbbra is...😂 Ettől persze nem lesz automatikusan lassabb mint pl egy 7nm-es Ryzen de így is hátrányból indulnak, és drága is lesz mint a disznó 😊 1-2 éven belül talán eltudják kezdeni végre a kisebb chipeket gyártani, kérdés addigra mennyire húz el az AMD, és lesz-e újabb proci egyeduralom egy jó 6-8 évre csak most az AMD részére 😆
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
354W? Alacsonyabb fogyasztás? Majd javítsátok. 😀
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 1
odinx avatar
Majd használtan jó vételek lesznek, az Intel sajnos soha nem adta olcsón a termékeit.😀
0
0
0
0
Apor avatar
Szivárgás. Értem. Rögtön küldünk szakembert. Viszont hallásra.
0
0
0
0
tamas98765 avatar
Intel meddig akar még süllyedni a 14 nm-ével......
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció